Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18601) devil-k


devil-k
nagyúr

Sziasztok!

Szeretnék egy UPS-t arra az esetre, ha nem lenne áram, vagy ingadozás lépne fel, a kamerarendszer (PoE-s) tovább rögzítsen.
Sajnos, ehhez a témához nem igazán értek. Kb. 85.000 Ft-ot szánnék rá.

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#18602) Cs1csó válasza devil-k (#18601) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szia több megoldás is van:
1. olcsóbb megoldás ha elég a pillanatnyi áramszünet áthidalása oda egy 25k-s UPS is elég
2. ha akár órákig tartó áramszünet áthidalását szeretnéd akkor jobban járnál egy inverterrel kb. 30 ezer forint és mellé 1-2 db jó nagy akku
A linkelt szakboltban biztos tudnak segíteni, az inverter itt is kapható de drágább, hogy mekkora akkut érdemes venni hogy 1vagy 2 darabot érdemesebb de ha 80k-t rászánnál abból mondjuk 30k az inverter akkor még 50k körüli összeg lenne akkura azért elég komoly tartási képességet lehet vásárolni.
Persze ez az utóbbi nem túl esztétikus hiszen jó nagy doboz és az akkuk is "pucéran" vannak mellé téve csak kábellel összekötve de ha olyan helyen tárolnád ahol nem zavaró akkor jobb választás mint egy kicsi, esztétikus UPS.

(#18603) devil-k válasza Cs1csó (#18602) üzenetére


devil-k
nagyúr

Köszönöm, hogy írtál! :R

Közben jobban átgondoltam az éjszaka feltett kérdésemet:

Így néz ki a felépítés:
RACK szekrény: szolgáltatói ONT - router - PoE switch - ebbe jön UTP kábellal a PoE rögzítő. Vagyis a láncolatot így kellene megoldani UPS-sel. Nem az a cél, hogy órákig legyen áthidalás, de azért legyen (ne 3 perc), ha elmenne az áram, lekapcsolná valaki az áramot.

Amit ajánlottak:
- Cyber Power
- Eaton Ellipse PRO 850 DIN

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#18604) PROTRON válasza devil-k (#18603) üzenetére


PROTRON
addikt

Amit ajánlottak az a kolléga által írt 25k-s megoldás, profibb változatai. Pl az Eaton adatlapján látod hogy a diagramm szerint milyen mértékű terhelés esetén mennyi tartási időt lesz, ez egy 850VA-es, ami 510W tartására képes egység, ennél több fogyasztót nem szabad rákötni, de inkább ez alatt 30%-al. Ebben asszem 9 vagy 12 Ah aksi lehet.
Az hogy hány VA, az csak utal az akkumulátor méretére, de nem lineáris, tehát egy 1500VA-s egység nem fog automatikusan 2x annyi időt tudni pusztán a VA érték miatt. Az akku kapacitás kell, azt kell megnézned az adatlapokon.

Amit leírtál egységek az kb 200W, de nem írtál kamerákat, mert ugye a rögzítő valahonnan képet kell kapjon.

Szerintem is jobb az inverteres megoldás, összeszereléskor oda kell figyelni, de igényre szabható.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#18605) devil-k válasza PROTRON (#18604) üzenetére


devil-k
nagyúr

Igen, bocsi, kimaradt. 3-4 kamera van/lesz.
Csak ezt az inverteres megoldást hogy dugjam be a rackbe? Elég bazi nagy.
Vagy ez az egész hogy működik a gyakorlatban? Bocsánat, nekem ez sötét folt.

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#18606) cinemazealot válasza devil-k (#18605) üzenetére


cinemazealot
addikt

"Elég bazi nagy."

Sajnos nagy teljesítmény igényhez VAGY nagy kapacitáshoz (áthidalási időhöz) ekkora méretek kellenek. Szerintem első körben számolj utána, hogy pontosan hány wattot kellene kiszolgálnod (legyen mondjuk 300 W), szorozd meg a megálmodott áthidalási idővel (pl. 1 óra), majd válassz egy a feszültsége függvényében legalább másfélszer nagyobb kapacitású akkut (12 V-on 38...40 Ah, ami már akkora mint egy autó akkumulátor). Onnantól már csak annak kell utánajárnod, hogy azt milyen eszközzel adod át a fogyasztóidnak. És itt kezdődnek a kompromisszumok:

- A kész (egy dobozos) megoldások általában arra vannak optimalizálva, hogy egy megfelelő teljesítményű PC-t a lekapcsolás idejére életben tartsanak.
- Lehet variálni, hogy nagyobb teljesítményre méretezel, hátha az tovább tart, de akkor meg a hatásfokod nem lesz jó, a méret pedig ugyanúgy nagy lesz.

A Cs1csó által linkel SPS SOHO inverternek van 300 VA-es változata is, az valamivel olcsóbb, méretben viszont nem kisebb, de talán nem is érdemes ennyire kicentizni a rendszer képességeit. Maradj legalább 600 VA-nél és egy ilyen inverterre később akár sokkal nagyobb akksit is rápakolhatsz, így teljesítményben akár még egy NAS-ra is lesz tartalékod. :K

"...hogy dugjam be a rackbe?"

Ez csak attól függ, mekkora a rack. ;) De egy akksinak és inverternek (vagy komplett UPS-nek) nem is túl szerencsés, ha egy elzárt rack szekrényben pihen más fogyasztókkal... hacsak nem szellőztetett az a rack.

[ Szerkesztve ]

(#18607) devil-k válasza cinemazealot (#18606) üzenetére


devil-k
nagyúr

Igazatok van.
Akkor úgy lehetne ezt megoldani, hogy a rack szekrény alá rakom az UPS-t valami állványra. Gondolom, ez járható út, nem?
Ha inverteres megoldás, akkor milyen? És mi alapján kell hozzá akksit választani? Igazából csak a hálózati eszközöket akarom "életben" tartani, semmi mást.

- mozi bolondéria -

(#18608) cinemazealot válasza devil-k (#18607) üzenetére


cinemazealot
addikt

"...a rack szekrény alá rakom az UPS-t valami állványra."

Tökéletes lesz. :K Szerintem a 600-as SPS egy jó ideig ki fog szolgálni. Választasz hozzá egy megfelelően nagy kapacitású, UPS-ekbe való 12 V-os ciklikus gondozásmentes akksit (számítást lásd fent, én 40-50 Ah-nál lejjebb nem adnám) és meg is vagy.

A cumó lakásban lesz, egy légtérben Veletek?

(#18609) devil-k válasza cinemazealot (#18608) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nem, nem. A rack szekrény lent lesz a szuterén helyiségben, senkit nem fog zavarni. :)

"UPS-ekbe való 12 V-os ciklikus gondozásmentes akksit (számítást lásd fent, én 40-50 Ah-nál lejjebb nem adnám) és meg is vagy."

Linket is tudnál adni? :)

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#18610) cinemazealot válasza devil-k (#18609) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én azokat a webshopokat szoktam nézni, amik ajánlanak/kínálnak akksit is a UPS-ekhez. Az SPS SOHO 600-at pl. ezeken a helyeken nézegettem legutóbb: 1, 2. Utóbbi akku keresője pl. elég jól konfigurálható. Aztán elérhetőség, szállítási díj, ár, garancia, szimpátia stb. alapján rákeresek a kiszemelt típusra más üzletekben is. Én pl. kezdésnek a Genesis NP 38Ah 12V-t nézném ki, bár tapasztalatom sem az adott modellel, sem az inverterrel nincs. :B

(#18611) abéla


abéla
senior tag

Némi infó a a beszerzett UPS-ekről (CyberPower UT1050EG, Eaton 5E 850i USB, APC Back-UPS 850VA (BE850G2) ) :
mindegyik jól együttműködik PC tápokkal (amit próbáltam:
APC/Eaton: EVGA 750 G2; Eaton/CP: Corsair VX550 és Seasonic Core GM 650W Gold), tehát szimulált áramszünet esetén mind szépen bekapcsol, majd vissza, nem kapcsol le a pc-táp. Ilyen 150-200w-ig szépen tartják magukat (konfigok alapon +böngésző, irodai progik).
Alapból mindegyik hangtalan, ha aktívan bekapcsolnak, CP kicsit zizeg, de nem vészes.

Viszont némi negatív tapasztalat: a Cyberpower -a többivel ellentétben- egyáltalán nem tolerálja az APC Surge Arrest túlfeszvédőt, mégpedig ha az UPS elé van bekötve(védve az UPS-t is): áramkimaradás esetén átkapcsol, tartja magát, de ha visszajön az áram, lekapcsol az CP UPS a francba, a rákötött cumokkal együtt; újra kell indítani/nyomkodni :( .

Egy sok éves, nyomi Belkin(SurgeMaster) túlfeszvédővel vagy fali aljzatból(még jó, hogy) nem produkálja mindezt, j. héten megnézem az APC egyaljzatos túlfeszvédőjével, mit szól a CP hozzá.

[ Szerkesztve ]

hootka!

(#18612) Cs1csó válasza abéla (#18611) üzenetére


Cs1csó
félisten

:R

Sajnos ez ilyen, puding próbája az evés. :U

(#18613) abéla válasza Cs1csó (#18612) üzenetére


abéla
senior tag

Jaja, gondoltam, ha már begyűjtöttem egy kazallal, megosztom milyen ízük volt. :))

Pl egy másik tapasztalat:
Legrand Daker DK+ nagyon jó paraméterekkel, jellemzőkkel bír, de pl DC on AC jelenséget produkál: ez torroid-trafós cuccoknál (komolyabb hifi/AVR erősítők pl) okozhat fizikai "zümmögést" az eszköz készülékházában, főleg, ha nagy teljesítményű a trafó/fogyasztó. Igazándiból úgy néz ki, ez csak egy zavaró tényező, de jó ha tudjuk, hogy a csendhez kelleni fog egy jó DC blokkoló.

szerk: egyébként elképesztően kevés alapos teszt, szétszedős, elemzős ups cikk/video/adatbázis (pl, mint psu-knál) van a neten, főleg felső-középtől felfelé

[ Szerkesztve ]

hootka!

(#18614) jovás válasza cinemazealot (#18610) üzenetére


jovás
aktív tag

Itt is lehet kapni egész jó áron. A képpel ellentétben az újabb, LCD-s fajtát árulják, legalábbis ma vettem át ennek a nagyobb testvérét a Pólusnál, és az LCD-s volt, de az a legbiztosabb, ha előtte telefonon egyeztet velük az ember.

(#18615) Cs1csó válasza jovás (#18614) üzenetére


Cs1csó
félisten

Kicsit szánalmas, hogy nem tudják frissíteni a képeket, vagy garantálni, hogy amit látsz a képen azt fogod kapni. A cikkszámot kell vizslatni vagy telefonon, email-ben kérdezgetni. Sajnos itt tartunk.

(#18616) Cs1csó válasza abéla (#18613) üzenetére


Cs1csó
félisten

Pedig annak az Onlie Legrand-nak komoly cuccnak kellene lennie. Valószínűleg az is de mégis van egy ilyen bosszantó hiba.

[ Szerkesztve ]

(#18617) markussandor


markussandor
senior tag

Sziasztok,
van egy APC Back-UPS CS 500-as szünetmentesem. Rá van kötve a Telekomos ONT, egy 5 portos switch és a NAS. Az UPS adatai szerint 21%-os a teljesítmény felvétel, ez kb 60 W-ot jelent. A benne lévő 7,2 Ah-s akkuval mindössze 5 percig bírja. Arra gondoltam, hogy biztos régi, csökkent a kapacitása.
Kötöttem rá egy új 12 Ah-s akkut (a kábelt kivezettem), ezzel tesztelve 40 percig bírta 100%-ról 25%-ig merülve. Ez már sokkal jobb, de a matekom szerint 2,4 órát kellene bírnia. Viszont a harmadát sem tudja, ennek mi lehet az oka?
Így számoltam: 12V*12Ah=144Wh/60W=2,4h

(#18618) jovás válasza Cs1csó (#18615) üzenetére


jovás
aktív tag

+1

(#18619) PROTRON válasza Cs1csó (#18615) üzenetére


PROTRON
addikt

Off: én most displayport kábellel jártam így, az adatlapokon nem nagyon írják hogy melyiknek van ilyen kis "biztonsági" fülecskéje, ami igazából csak hibafaktor, mert ha elromlik a benyomós nyitó gomb, akkor csak szívatás. Gondoltam hátha egy picit drágábbat veszek és a fotó alapján nézem...hiba volt.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#18620) Isten88 válasza Cs1csó (#18589) üzenetére


Isten88
senior tag

Szia!
Erősen gondolkoztam az ajánlott CyberPower CP1500EPFCLCD 1500VA megvételén, nagyon jónak tűnik, ideális számomra, egyedüli, amit nem tud, az esetleges bővíthetőség, ha jól látom, ami viszont jól jönne az esetemben 8-10 perc valósnak vélhető üzemidő miatt. Hasonló tudással találok szerinted külső akksival bővíthetőt? Esetleg, ha párhuzamosan kötök rá pluszba mellé akksipackot, azt felismerheti, vagy van az akksipackokba épített vezérlő, ami miatt ez nem megvalósíthat? Bírhatja az esetleges kétszer olyan hosszú üzemidőt, mint amit a beépített akksikkal tudna?
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#18621) cinemazealot válasza markussandor (#18617) üzenetére


cinemazealot
addikt

Hogy jött ki az, hogy egy 500 VA-es készülék 21%-os terhelése 60 W? :) Szerintem az inkább 105 körül kellene lennie. Ha pedig ez Watt, akkor az VA-ben meg több, akár 120 VA is lehet. Ráadásul a UPS elmondása szerint a kapacitása 75%-ot csökkent, ami kb. 9 Ah.

12 V * 9 Ah = 108 VAh.
108 VAh / 120 VA = 0,9 h.

Közelít. :K

(#18622) markussandor válasza cinemazealot (#18621) üzenetére


markussandor
senior tag

A 75% kapacitás csökkenés azt jelenti, hogy elindítom az akku tesztet, ami 100%-ról 25%-ig tart, közben méri az időt, így pontosabb becslést tud az UPS a teljes lemerülésig mondani.
Most 51 percre becsüli az áthidalási időt a 21%-os terheléssel.
A 60 W úgy jött ki, hogy a nominális teljesítménye 300 W (500 VA), aminek a 21 %-a 63 W, ezt kerekítettem 60-ra.
Amit elrontottam, hogy a szorzásnál Wh-t írtam VAh helyett.
Tehát 12 V * 12 Ah = 144 VAh
Ha ezt is 500/300 arányban hasznosítja az UPS, akkor szerintem 86 Wh az akku teljesítménye, nem? Ha jól gondolom, akkor 86 Wh/63 W = 1,3 h, ami kb a duplája a teszten mért időnek. 80 perc vs 51 perc, fél órát hiányolok.

(#18623) cinemazealot válasza markussandor (#18622) üzenetére


cinemazealot
addikt

1. A UPS-re írt teljesítmény tényezőt (W és VA közötti váltószámot) nem a UPS szabja meg, hanem elsősorban a fogyasztó. Nem mindegy ugyanis, hogy egy trafót/motort (induktív fogyasztót) teszel rá vagy egy hősugárzót (~ohmos fogyasztót).
2. Egy akksi Ah-ban mért kapacitása jó (karbantartott) állapot melletti teljes feltöltöttségről teljes lemerítésig értendő (ez nyilván nem a rövidzárásig történő merítést jelenti). Ezt a UPS az akksi feszültségszintje alapján próbálja saccolni, ami mindig hordoz magában némi számítási hibát, hiszen többféle akksi technológia létezik, így erre nem lehet pontosan alapozni.
3. A UPS nem hasznosít semmit, ellenben neki is van fogyasztása, amit áramszünet esetén ugyancsak az akksiból táplál. Ennek a fogyasztásnak nincs köze a W/VA arányt képviselő teljesítmény tényezőhöz. Mint fentebb írtam, az elsősorban a fogyasztótól függ, és csak minimális mértékben a UPS-től. Viszont ha kis fogyasztót kötsz a UPS-re, aminek teljesítmény igénye összemérhető a UPS teljesítmény igényével, akkor máris láthatóvá válik, hol vesznek el az Általad keresett percek/félórák. :)

(#18624) Starchm válasza markussandor (#18622) üzenetére


Starchm
őstag

Gondolom, h vannak meg ott konverzios vesztesegek is, mint a 12v-bol 230v es utana megint 12v csinalasa, de nem ertek annyira hozza.

(#18625) markussandor válasza cinemazealot (#18623) üzenetére


markussandor
senior tag

Én is tudom, hogy az UPS-nek is van saját fogyasztása (vesztesége), de ezen a terhelésen kicsit sokallom. Van a fiamnak egy ugyanilyen UPS-e, lehet, hogy megcserélem, hátha egyedi a hiba.
Köszi a tanácsokat, világosabban látok.

@Starchm
akkus üzemmódban csak egy konverzió van

(#18626) Starchm válasza markussandor (#18625) üzenetére


Starchm
őstag

Valamiert beleszamoltam az ont/cuccok tapjat. :DD
Nalam is van par 650-es verzio, azoknal valtozo h melyiknek menni epp a fogyasztasa onmagaban.

(#18628) Cs1csó válasza Isten88 (#18620) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szerintem nem találsz. Az APC SMART család tud bővíthetőséget (bár ott a benne lévő akkuk is jóval komolyabbak úgy tudom 2db 18Ah-ás van bennük vagy 4db 9 nem tudom pontosan) de azok 150-200k-s ársávban vannak.
Vagy marad a "fapadosabb" megoldás ha fontos a tartási idő sőt jóval olcsóbban megoldható akár 1 óra tartási idő is.
Kell hozzá egy inverter - itt én az SPS SOHO családot szoktam ajánlani - és mellé max 200Ah-ás akku :DDD
SPS SOHO 1600 57k mellé pedig akkor akku amekkorát venni tudsz esetleg a bolttól is lehet kérni tanácsot ha pontosan tudod vázolni az eszközöket amiket rákötnél hogy mekkora akku kellene de ha maradunk, mondjuk 100k-n belül akkor 40k-ért azért tetemes akkukapacitás vásárolható
csak egy példa a kínálatukból: 40,4k-ért Leaftron LTL 55Ah 12V UPS akkumulátor (long-life, 10év)
vagy igaz drágábban 49,4k-ért: Leaftron LTL 75Ah 12V akkumulátor (long-life, 10év)

(#18629) markussandor válasza plömplöm (#18627) üzenetére


markussandor
senior tag

Köszönöm a linkeket, hasznos olvasmány volt.
Akkor nem keresem tovább a "hibát", kis terhelésen arányosan sok a veszteség, ennyit tud ez az öreg technológia. Van egy inverterem is kéznél, de nem akarom állandóan a ventit hallgatni, meg amúgy is a kazánhoz vettem vész esetére.

(#18630) Isten88 válasza Cs1csó (#18628) üzenetére


Isten88
senior tag

Köszönöm, egyelőre marad így akkor Cyberpower megoldása. Legfeljebb, ha kevésnek vélem a 8-10 percet, kicserélem a benne lévő akkupakkot egy nagyobbra. Tudom, hogy benne nem fog elférni, de mellette igen, legfeljebb nem lesz szép. :D

(#18631) Repiv


Repiv
tag

Tisztelt szakértők!
Ismételten hozzátok fordulnék. Rövid áramkimaradások és áramingadozások (azaz áram ki és visszakapcsolódások egymás után többször) kivédésére szeretnék egy szünetmentest az alábbi eszközöknek: Telekomot router, Synology router, egy switch, és egy ps4 alvó módban.

A fórumon korábban sokat emlegetett Eaton 5E 850i típust néztem ki. Jó lehet ezekez a fenti eszközökhöz?

Nagyon köszönöm a válaszokat

(#18632) Cs1csó válasza Repiv (#18631) üzenetére


Cs1csó
félisten

Elég lehet a PS4 melyik típus régebbi vagy újabb? Az újabbak kevesebbet esznek, azt, hogy mikor jön az áramszünet nem lehet mindig tudni, lehet épp játék alatt megy el az áram.

[ Szerkesztve ]

(#18633) LOTR


LOTR
addikt

sziasztok

megkértek, hogy érdeklődjek utána szünetmentes tápegységnek
cncgéphez kellene, 2db tápcsatlakozója van, azt a tippet kapták, hogy "szerintük 1-1db 700w-os szünetmentes elég lesz mindegyik csatlakozónak", illetve van mellette egy alap irodai pc is
a leggyakoribb probléma a pillanatnyi áramkimaradások, elsősorban ezeket bírja ki,
minden más árfüggő
ez 4db tápcsatlakozás, bár monitorhoz ugye nincs szükség, hogy a gép dolgozzon áramszünet esetén

nem tudjuk, hogy érdemes megoldani, több kisebb szünetmentessel vagy egy nagyobbal?
tudnátok ajánlani megoldást?
köszi előre is

One Ring to rule them all

(#18634) PROTRON válasza LOTR (#18633) üzenetére


PROTRON
addikt

Viszont kihagytad hogy a cnc 2 db tápcsatjia mennyi teljesítményt kér. Lehet hogy valaki mondta hogy 700w-os egységek elegendőek, de akkor is kell ez az adat ha jó megoldást akarsz.
Továbbá azért áthidalási idő is kérdés, mert oké hogy most csak a pillanatnyi áram kimaradások áthidalása a cél, de aztán meg szokták gondolni magukat és ne kelljen kétszer költeni, hátha megoldható hogy az adott gyártást még be tudja fejezni, nehogy a megmunkált minőségre panaszkodjanak a megrendelők.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#18635) Repiv válasza Cs1csó (#18632) üzenetére


Repiv
tag

bocsánat, ps4 pro.

(#18636) LOTR válasza PROTRON (#18634) üzenetére


LOTR
addikt

valóban nem írtam oda az okát, hogy a teljesítmények miért nem lettek feltüntetve, ahhoz valószínűleg szét kellene szedni a gépet, ezzel nem áll szándékukban "játszani"

így kényszerűen az említett telefonos segítség válasza alapján kérnénk a segítséget

mivel órákat is tart a folyamat, mire végez a gép, így ahogy írtam is:
"a leggyakoribb probléma a pillanatnyi áramkimaradások, elsősorban ezeket bírja ki,
minden más árfüggő"

akkor nézzünk olyat, hogy minimál megoldás költsége mi lenne, illetve egy 30-60 perces szünetmentesről való működés költsége mi lenne?
köszi

One Ring to rule them all

(#18637) tboy72 válasza LOTR (#18636) üzenetére


tboy72
aktív tag

Én a helyedben rádugnék a két csatlakozóajzatra két fogyasztásmérőt, aztán jól meghajtanám a CNC-t. Voálá! Már meg is van mekkora teljesítményre kell méretezni, és még szét sem kellett szedni! :DDD

(#18638) PROTRON válasza tboy72 (#18637) üzenetére


PROTRON
addikt

Vagy ha fogyasztásmérő nincs is kéznél, azért egy lakatfogót kölcsön lehet kérni villanyszerelő ismerőstől, csinálni kell olyan hosszabbítót hogy a fázisra külön rá tudjatok mérni ( tehát 3 külön vezetékből összerakni, vagy meglévő hosszabbító esetén óvatosan lebontani a kábel borítását kb 60 cm hosszan), ez közelítésnek jó, de persze egy CNC gép nem ugyanolyan típusú fogyasztó mint egy kenyérpirító, tehát a mért amperből még ki kell számolni a wattokat.
Mivel a 700W sem mind1 hogy milyen cosfi-vel értendő( ez a teljesítménytényező, nem csak sima hatásfok van amivel számolni kell ilyenkor).

Amúgy én egy db komolyabb invertert vennék, kezdetben egy kisebb, olcsóbb, akár autóakkumulátorral, azzal már el tudtok indulni, aztán tapasztalati meg pénztárca úton lehet feljebb menni a kapacitás terén.
Azért is jó, mert hasonló összegért tiszta szinusz hullám kimenetet ad, ami a motorok esetén biztosabb választás.
Azért 1 db-ra kötnék mindent, mert ha nem megy a CNC akkor a PC-re se nagyon lesz szükség, vagy fordított esetben ki lehet kapcsolni a CNC-t.

Csakhogy a leadható max teljesítmény miatt lenne fontos tudni a CNC összesített teljes igényét, a PC esetén max 250W számolnék (bekapcsolási és egyéb kiugrások miatt) monitorral együtt, jó lenne 30%-al a teljes max igény fölé méretezni az invertert/ups-t.

Kezdésnek ez az 1600 VA-s lehet hogy elég, de kellene a pontos adat: [link]
A biztos választás ez a 2500 VA-s lenne, csak ugye az a fránya költség oldal: [link]
Nem biztos hogy ez a legolcsóbb bolt, de ajánlanak aksi típust is hozzá ha lejjebb tekersz.

Fontos, az aksit jobb lenne nem a munkahelyi helyiségben elhelyezni, ha kell akkor hosszabb hosszabbítóval vinni oda a gépekhez az áramot, 2,5mm2 keresztmetszetű fázis vezetéket illik használni dugaljakhoz.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#18639) Cs1csó válasza Repiv (#18635) üzenetére


Cs1csó
félisten

Oda is elég - most néztem kb. 160W-ot írnak rá.)

(#18640) LOTR válasza PROTRON (#18638) üzenetére


LOTR
addikt

köszi a segítségeket, átadtam az illetékeseknek (nekem az egészhez annyi közöm van, hogy felhívtak telefonon, hogy esetleg meg tudnám e kérdezni... megtettem, ha lesz újabb kérdés, akkor még jövök)
köszi ismét

One Ring to rule them all

(#18641) FrezeR


FrezeR
senior tag

Sziasztok

Korábban írtam, hogy van egy APC Back-UPS ES 700 típusú szünetmentesem amibe vettem egy ilyen akkut.
Szépen beleraktam tölti is minden oké eddig, viszont van egy olyan jelenség, hogy ha eltelik kis idő és rápróbálok, hogy tartja-e a rákötött dolgokat és kihúzom a konnektorból, akkor minden ami rá van kötve elszáll, tehát nem tartja. Ha viszont azonnal visszadugom és kihúzom megint mondjuk pár másodperc múlva, akkor meg szépen tartja őket és átkapcsol. Miért lehet ez, hogy bizonyos idő elteltével nem vált át akkura? Valami beállítási gond vagy más lehet?

(#18642) Cs1csó válasza FrezeR (#18641) üzenetére


Cs1csó
félisten

Lehet megfáradt a UPS. Ezen hozzászólás alapján: [link] ez a UPS már több mint 10 éves? Sőt már akkor is csere akkut kerestél bele tehát gondolom már akkor is volt legalább 3-5 éves.
Lehet egy szakemberrel kellene átnézetni, bár nem biztos, hogy ér annyit. Semmi sem tart örökké.
Korábban nem kérdeztem mennyi idős a UPS, lehet akkor inkább a UPS cseréjét vagy átnézését javasoltam volna nem egyből egy új akkut.
Esetleg szedd szét és nézd meg nincsenek e púpos kondik, vagy szétment kábelek vagy valami egyéb problémára utaló jelek, de ha nem értesz hozzá akkor inkább engedd el. Hasonló tudású UPS talán kevesebb csatlakozóval 16k körül kapható.

(#18643) FrezeR válasza Cs1csó (#18642) üzenetére


FrezeR
senior tag

Igen már elég régóta megvan nekem. Eddig szépen tette is a dolgát, de ez persze nem jelent semmit. Sajnos nem értek hozzá, de meg tudom majd nézetni viszont lehet érdemes lenne továbblépni. Amúgy egy modem, router, NAS és a monitorom osztozik rajta. Van esetleg olyan típus amit konkrétan tudnál ajánlani ilyen feladatra? Mondjuk olyat, ami azért pár percnél tartja ezeket.

Van egy másik matuzsálemem is, arra a gépet kötöm csak, szerintem az is csereérett lesz lassan, bár nemrég vettem új akkut hozzá szintén, viszont nem vagyok teljesen elégedett vele, mert az sem teljesít már úgy ahogy kellene. Egy Back-UPS RS 1000VA-ról van szó. Erre lenne javaslat vagy ahhoz tudni kell a gépem összetételét is?

Annyira nem jó, hogy kettő is kell, de nem tudom hogy lehetne vagy érdemes lenne e kiváltani a kettőt egyre, de félek az már olyan teljesítményt igényelne, ami elég drága megoldást kívánna :)

(#18644) Cs1csó válasza FrezeR (#18643) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ezek a régi APC-k jó eszközök voltak, és akár még működhet is tovább mert lehet csak minimális probléma van amit könnyen lehet orvosolni - akár az 1000-es UPS-nél is - de mindenképpen hozzá értő ember kell.
A modem-router-NAS-monitor kombót kb. bármi elviszi talán összesen 60W-ról beszélünk a legkisebb UPS ami kapható is simán viszi.

A PC amit a nagyobb UPS-el védesz, milyen konfig? Milyen CPU, VGA, mennyi háttértár és mennyi és milyen monitor?
Mert akár 1db UPS-el is el lehetne vinni amit korábban két UPS-el oldottál meg, a kérdés, hogy mennyire "izmos" a PC-s konfig.
Ha VGA nélküli kisebb fogyasztású PC akkor a többi aprósággal együtt is elegendő lenne neki egy ilyen: [link] ez 300-350W elméleti max fogyasztással elbír. A PC monitorral mondjuk 150W plusz az apróságok 250W alatt megállhat.

(#18645) FrezeR válasza Cs1csó (#18644) üzenetére


FrezeR
senior tag

Ilyen gépem van:

CPU: AMD Ryzen 7 3700X
Alaplap: MSI B450 Tomahawk MAX
Táp: Seasonic Focus Plus Gold 550W
Videokártya: AMD Radeon RX 5700 XT
16 GB DDR4 Ram
Egy Samsung 860-as SSD
2 db 7200 rpm winchester
Hangkártya: Creative Sound Blaster Z
Monitor: LG 27GL850 27" Nano IPS

(#18646) Cs1csó válasza FrezeR (#18645) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez egy méregdrága és elég nagy fogyasztású konfig akár 350W-it is bekajálhat. Ha egy egy eszközzel szeretnéd megoldani:
- CyberPower UPS 1200VA (VP1200ELCD) 56k-tól
- Legrand Keor SP 1500VA 48,2k-tól

Ezek a komplett konfigot modemmel, routerrel NAS-sal stb. együtt vinnék.

(#18647) FrezeR válasza Cs1csó (#18646) üzenetére


FrezeR
senior tag

Köszi a tippeket, megnézem őket részletesebben is.

(#18648) Isten88 válasza Cs1csó (#18646) üzenetére


Isten88
senior tag

Szia!

Mielőtt félreértenéd kérdéssorozataim, nem kötözködni akarok, inkább tanulni!

A táp, amit FrezeR írt "Seasonic Focus Plus Gold 550W" aktív PFC-s - a leírása szerint. Korábban olvastam/hallottam (lehet, hogy nem itt), hogy az aktív PFC-s táphoz valós szinuszt előállító UPS kell, az általad linkelt "CyberPower UPS 1200VA (VP1200ELCD)" pedig csak szimulált szinuszhullámot tud.
Tudnál segíteni, hogy hol hiányos a tudásom, mit értek félre?
Én pont az aktív PFC-s tápom miatt (Corsair RM850i) rendeltem 90k-ért valós szinuszt tudó "Cyber Power CP1500EPFCLCD" UPS-t, ami valószínű pont a valós szinusz előállítása miatt kerül közel kétszer annyiba, mint a szimulált szinuszt tudó társa.
Valamint még azt szeretném előre tudakolni - bár már mindegy, mert megrendeltem, mielőtt kérdeztem volna, de legalább 12k-ért olcsónak mondható volt -, hogy a "Cyber Power BU650E 360W 650VA" képes lesz-e egy Routert, Modemet, TV-t kiszolgálni a szimulált szinuszával? Teljesítményben bőven belefér.
Köszönöm előre is!

(#18649) Cs1csó válasza Isten88 (#18648) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szia, jelenleg a boltban kapható tápegységek kb. 99%-a aktív PFC-s. Igen az aktív PFC-s tápegységek kevésbé toleránsak a kvázi szinuszos jelalakkal mint a passzív tápegységek.

A kérdés, ugye adott, hogy ha a boltban kapható tápegységek 99%-a aktív PFC-s akkor a gyártók miért árulják még mindig a "csak" kvázi szinuszos UPS-eket?

Ennek két oka van:
1. mert OLCSÓ, sokkal olcsóbb a kvázi szinuszos UPS elektronikája mint egy szinuszosé
2. egy "jobb" kvázi szinuszos UPS egy "jobb" aktív PFC-s tápegységgel vidáman elfut, ezt a saját példám is mutatta: FSP Raider II egy APC Back-UPS 1100VA-val együtt tudott működni.

A probléma inkább a durva négyszögjeles régi, UPS-ekkel és az extrém gagyi tápegységekkel ezek a jellemzően 10k alatti noname PSU-k pl. Zeus és társai.

A sokat ajánlott EATON 850i már bizonyított, hogy simán elviszi a mostani PC-s tápegységeket.

Ez MOST jobb vétel: Eaton 5E 650i DIN (5E650iDIN) 14,7k az Edigital-ban
Igaz csak egy konnektor van rajta.

Az CP is elegendő ilyen kis fogyasztású eszközökhöz, akár egy TV-t is bár jó lenne tudni a tévé fogyasztását.
Papíron 360W-ot tudnak ezek de én 200-250W-nál többel nem terhelném, egy max 100W-os tévét és pár apróságot elvisz. Sajnos ez is a hátránya az olcsóbb UPS-eknek, hogy érdemes 60-70%-nál nagyobb terhelésnek nem kitenni.

(#18650) Isten88 válasza Cs1csó (#18649) üzenetére


Isten88
senior tag

Köszönöm, hogy kifejtetted! :)
Gondoltam egyébként, hogy az előállítási költséget fizetem meg, mikor valós szinuszos UPS-t vásárolok - lehet, hogy fölöslegesen, de már úgy is mindegy. Nyugtat a tudat, hogy biztosan működni fog mindennel, ami a teljesítményleadási keretébe belefér. :)
Feltételezem sokkal könnyebb egy szimulált szinuszt előállítani, esetleg többlépcsősben is, mint egy valós szinuszhullámot (egyenáramról). Elképzelésem szerint az idő haladtával többlépcsősíthették, így növelve a kompatibilitást.

Egy LG 55UM7610PLB-ről van szó esetemben. Megmértem, készenléti fogyasztás 0,2-0,3W, bekapcsolt állapotban 109W körül fogyaszt. A modemre és a routerre nem számolnék 20-30W-nál többet, így is többet fog kibírni, mint a gépet kiszolgálni tervezett "Cyber Power CP1500EPFCLCD".
A netet (modem, router, IPTV beltéri egységet és opcionálisan a TV-t) egy "Cyber Power BU650E 360W 650VA"-val biztosítom így, a PC-t (konstans 400W), monitort (LG 27GL850 [netes adat:"65 W (Maximum) 51 W (Typical) 0.5 W (Standby)"]), egyéb perifériákat pedig egy Cyber Power CP1500EPFCLCD fogja védeni, remélhetően 8-10 percen keresztül, legalább. Inkább túlbiztosítom a fogyasztási értékeket, minthogy egy váratlan peak megvicceljen.

Köszönöm a hasznos tanácsaid, segítséged, végülis a korábbi ajánlásodnak köszönhetően esett a CP1500EPFCLCD-re a választásom, a kisebb pedig egy jó akciót kifogva hátha beválik. :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.