Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:39:48

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22377) e-newsee válasza AeSDé Team (#22362) üzenetére


e-newsee
addikt

Nem egyszer kapcsol át másik üzemmódba, hanem úgy állítja elő az alacsony feszültséget, hogy nagy frekvenciával ki-be kapcsolgat. Kb. 20kHz-cel, ezért hallod sípolásnak. A kikapcsolt és bekapcsolt állapotok arányától (kitöltési tényezőtől) függ a kimenő feszültség. Az áramerősséget nem tudom, hogy szabályozzák, gépész lévén ez nem volt elvárás, csak felületes ismereteim vannak. :)
A hagyományos trafókban, amik olyan jó nehezek voltak, volt egy klasszikus primer-szekunder tekercs páros, amiknél ugye a két tekercs menetszámának az aránya osztotta a feszültséget. Ott csak fix feszültségű volt a kimenet. Emellett nehéz volt, melegedett, és drága volt a benne lévő anyag miatt.
A kapcsolóüzemű tápegységek képesek arra, hogy az igényektől függően kis mértékben rászabályozzanak a feszültségszintre. Persze erre egy töltőnél nincs igazán szükség, így ezek a legbutább ilyen tápok. Hátrányuk, hogy a kapcsolgatás elektromos zajt gerjeszt, ami zavarhatja a többi elektromos kütyüt. Tipikus, hogy a régebbi, vagy ócskább rádiók sercegnek, amikor megy a töltő.
Egyébként a technika kezd terjedni a PC-knél is. Egyre több ilyen könnyű, kicsi, „hideg” tápegységet lehet kapni. Ami még hasonló elven működik, az például a LED-ek fényerőszabályozása. Mivel ott gyakorlatilag nincs késlekedés a bekapcsolás és a teljes fényerő között, így ott is, ha folyamatosan rajta van a feszültség, akkor folyamatosan világít. De ha marha gyorsan ki-be kapcsolgatod, akkor halványabbnak fogod látni, mert a szemed nem bírja lekövetni.
Na ennyit mára a tudomány, és technika újdonságaiból. Csak hogy kicsit „játszva tanuljunk”.
:DD

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.