Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16801) Stauffenberg válasza TayRol (#16799) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Fujifilm kiadta először az APS-C szenzoros X100-at, amire mindenki azt mondta, hogy ez csak a cserélhető objektíves verzió(k) érkezése előtti nagy főpróba. A fogadtatás pazar volt, így jöttek a cserélhető objektívesek is.

A fenti bekezdésben cseréljünk ki szavakat ezekre: Sony, Full Frame, RX1.

A piacra lépés módját és a termékpalettában betöltött szerepét nézve nagyon hasonló a két gép élettörténete. Nem fog eltűnni az RX1 sem, bár tuti olcsóbb lesz majd, hiszen az Alpha 7 és 7R már most kinyírta. Az RX1 felárát meg indokolhatja egyrészt a Full Frame szenzor (mondjuk kapásból +200k) és a külsős gyártóval készíttetett kiváló Zeiss objektív (+200k) a maradékot meg rá lehet fogni arra, hogy az X100-nál jóval kisebb példányszámban gyártják és jóval kevesebbet is adnak el belőle.

(#16802) TayRol válasza Stauffenberg (#16801) üzenetére


TayRol
veterán

na de nekem még mindig az a bajom, ami az elején is: az ár.
szuper, hogy úttörők, meg hogy lesz@rják a konkurenciát, csak sajnos a mezei user ebből nem sokat profitál(hat). mennek a maguk útján, a fejlesztések ha bele is kerülnek a többi gépeikbe az sem lesz olcsóbb. persze, megy le az RX1 ára majd, de mennyire?

nekem nagyon tetszik a sony, nex6-ot akartam venni, de nem tudok hozzá (nem arany áron) venni olyan üvegeket amivel elégedett lennék.

(#16803) jjeahh válasza Stauffenberg (#16801) üzenetére


jjeahh
nagyúr

jól értem, hogy a régi ff alfa obik kompatibilitását adapterrel ugyanúgy megoldották, mint oly az e-m1-nél?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16804) k1csi válasza f.lorand (#16783) üzenetére


k1csi
senior tag

Gratula az eredményhez ill. a képekhez.
Jó látni, hogy azért szerényebb (persze minden relatív) cuccokkal is lehet eredményt elérni.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#16805) Stauffenberg válasza TayRol (#16802) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Na de most a Sony hibás vagy mi élünk szar helyen? Az USA-ban minden videó amatőr 5D Mark III-mat vásárol egy sor L-es objektívvel. Ami ott náluk egy kicsit is jobb életszínvonalon élő amatőrnek sem elérhetetlen, az nálunk csak a profiknak és ők is nyögik a lízing díjat évekig.

Úttörőnek lenni nem azt jelenti, hogy ők adják ki az első olcsó példányt. Az autóiparban a Mercedes fejlesztései 10-15 alatt csorognak le a legalsó árkategóriákig. A fotóipar ennél sokkal gyorsabb. Az Olympus meg a Panasonic alig 1-2 éve nyomta még csak az m4/3 rendszert mikor a többiek is elkezdtek beszállni a MILC bizniszbe, mert látták, hogy ez nyerő dolog.

A Sony pedig nagyot robbanthat ezzel az FF MILC vázzal az amerikai és nyugat-európai piacokon, ahol egyébként a MILC mint műfaj egyáltalán nem keresett. Az Olympus Ázsiában több PEN és OM-D gépet ad el egyetlen negyedévben, mint az USA-ban egész évben.

Az USA-ban hihetetlen sötétek a vásárlók és nem csoda, hogy állandóan méret problémáik vannak, elég a nőik seggére nézni vagy a batár nagy autóikra. Ott nem lehet eladni egy olyan rendszert aminek apró a szenzora. A Sony erre az igényre reagál és egy olyan árcédulával ami az egyébként sem drága Nikon D600 (D610) árával vetekszik (konkrétan még olcsóbb is, a D610 váz 2000 USD míg az Alpha 7 váz 1700 USD).

(#16806) sasa134


sasa134
addikt

sziasztok,
egyre inkább érik bennem a gondolat, hogy szeretett Pentax dslr szettemet vmi MILC rendszerre cserélem. Az ok: sokat utazok, mászkálok, szeretem vinni a fotós cuccom, pontosabban szeretném, ha nem lenne nagy és dög nehéz. Sajna egyre többször mondok le a fotózásról, mert nincs kedvem a málhát cipelni a hátamon. Még erősen tapogatózom a MILC téma körül, itt kérnék segítséget. A témák: változó, de főleg városlátogatás, street, portré néha, táj és tele alig, macro semmi...Halszem meg ilyesmi csacskaságok nem érdekelnek. APS-C-n az általam használt leggyakoribb gyutáv-tartomány 20-100mm közt (ekv 30-150mm). Se több se kevesebb nem nagyon kell. Az APS-C szenzorméretből nem nagyon adnék lejjebb, illetve fontos a jó fogás és a betekintő kereső (még ha opcionális, az is jó). Videó képesség nem fontos, szeretem a fix obikat (Pentaxon is leginkább az van fennt, 28-35-50mm). Mit ajánlanátok? Szánnék a "kísérletre" úgy 200k-t (max 700Eur), aztán meglátom, beváltja-e a reményeket. vagy ennyi pénzért APS-C szenzoros MILC nem áll össze? Kézenfekvő lenne a Pentax K-01 de majd' akkora mint a tükrös vázam..

Köszönöm,és bocs, ha butaságot kérdeztem
üdv

[ Szerkesztve ]

Avanti Roma

(#16807) TayRol válasza Stauffenberg (#16805) üzenetére


TayRol
veterán

Természetesen nem a sony a hibás, csak örömködhetek én, ha nem tudom élvezni az újdonságok adta lehetőségeket.

jó ez a cucc, de azért várjuk ki a végét. btw én is drukkolok neki, és kéne is.

(#16808) k1csi válasza Abry (#16795) üzenetére


k1csi
senior tag

Jó kis váz lett, első nekifutásra nem is sikerült összeszámolnom a tekerentyűk számát.
Aki nagyon komolyan gondolja a hobbi fotózást és elég pénze is van hozzá mostmár tényleg a bőség zavarával küzdhet.

Az mFT rendszer minden szempontból teljes (viszont kb. eddig tartott az elsők előnye). A Sony vázakból tényleg minden alternatívát felsorakoztatott, mostmár csak megfizethető és jó obikkal kellene erősíteni.

A Canon is jövőre vsz. minden vázban nyomatni fogja a fázis AF-es szenzort és ha úgy érzik, hogy szükségük van rá (vsz. még nem lesz) simán FF MILC-et is ki tudnának hozni mert tényleg minden megvan hozzá (az APS-C-re biztos rágyúrnak), persze az obikat újra kellene gondolni meg az AD konvertert is lehet rá kellene pakolni néhány szenzorra...

Stauffenberg
Nem tudom, hogy hol és mennyi ideig tartózkodtál az USA-ban, de ekkora általánosítások még jóval kisebb és homogénebb helyeken sem működnek.

sasa134
APS-C és mFT között nincs akkora különbség én nem zárnám ki így első körben. Fixekben erős, zoomban még kevésbé és ami jobb cucc még nagyon vastagon árazott.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#16809) Stauffenberg válasza sasa134 (#16806) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hogy állsz a manuális üvegekkel és manuális fókusszal? Ebben az esetben és ha feltétel az APS-C méret akkor a Sony NEX rendszer kiváló, csak saját objektívekkel még nem áll olyan jól, viszont nagyjából bármi adapterezhető rá. A főnököm egy NEX-7 vázat használ régi manuális Nikon üvegekkel és a focus peaking miatt gyorsan lehet vele fókuszálni még utcán is. Én is szoktam használni néha, imádom!

200k alatt leginkább a NEX-5R van, ami jó váz, alapból nincs EVF, de csatlakoztatható (szerintem nem éri meg, mert a felárból már bőven kijönne egy NEX-6 amiben alapból van). Üvegekből akad ez meg az, de egy kicsit káoszos az egész, van is meg nincs is, fejlődik is meg nem is. Ez a rendszer akkor jó ha az ember elvan a focus peaking és a manuális üvegek társaságában.

Más APS-C alternatíva nem nagyon van ennyiért csak a Samsung meg a Canon. A Samsung vázak bár nem olyan rosszak, de nem is túl jók. Viszont 100k körül is már bele lehet ugrani (pl: NX1100). A Canon EOS M rendszert én csípem, de az AF sebesség nudli, üvegek alig vannak (mondjuk az utcai fotós 22mm f/2 STM egy kiváló darab és olcsó is, kitben a vázzal együtt 160k). Ezek egyikének sincs keresője még opcionálisan sem. Az EOS M inkább videósoknak való, na nekik viszont a lehető legjobb 200k alatt.

A másik alternatíva még a Fujifilm X rendszer, hamarosan jön az X-A1 ami már 200k alatt lesz és az X-M1 alapjaira épül, az egyetlen különbség az X-Trans színszűrő helyett alkalmazott hagyományos Bayer, de ez nem olyan nagy hiányosság. EVF itt sincs, opcionálisan sem. Viszont a Fuji objektívek kiválóak, cserébe nem is olcsók.

Látható, hogy ebben a kategóriában, ha az EVF is meg az APS-C is fontos, akkor csak a Sony NEX rendszer van. Én a helyedben kipróbálnám milyen manuálisan fókuszálni bekapcsolt focus peaking mellett, hátha neked is elnyeri a tetszésed. Én imádom, más meg nem bír meglenni AF nélkül.

Ha valamelyik igényt elhagyod (EVF vagy az APS-C), akkor már több alternatíva van. Például Olympus PM2, amiben egy elég jó szenzor van és EVF is csatlakoztatható (szokás szerint piszok drágán).

(#16810) sasa134 válasza Stauffenberg (#16809) üzenetére


sasa134
addikt

Szia,
nagyon köszönöm a részletes választ. Túrtam a netet és én is a Sony-nál ill. a Samsungnál lyukadtam ki - már ha APS-C-t mint követelményt nézem.
MF nem gond, most is sokat használom Pentaxon az A 28 2.8-al meg az M 50 1.7-tel - de rendszert erre alapozni azért nem szeretnék (bár gondolom, h focus peaking-el klassz lehet). Illetve az obi-park is szegényesnek tűnik (bár lehet tévedek). Videózás nálam abszolút nem szempont.
Ellenben az EVF nálam must have, sajna nem tudok meglenni nélküle, szóval akkor inkább a szenzor méretből adnék lejjebb. Így hamar eljutok a 4/3 Pana-Oly vázakhoz, most egy E-PL5-öt nézegettem, korrektnek tűnik (vaku opcionálisan vehető hozzá, igaz?). A Pana-Oly vázak bajonettje ugyanaz, így az obik átjárhatósága biztosított, ha jól sejtem. MFT -re meg adapterrel felmegy Pentax K is meg M42 is (Leica M is ahogy olvasom :B ) Akkor megtartanám az 50-est biztosan (ez ekv 100mm, a 2x crop faktor miatt, ugye? tuti lenne portrézni). Előny az EPL-5-nél hogy van markolata (még ha aprócska, de legalább nem a vázat szorongatom). Meg kéne tapogatnom...

[ Szerkesztve ]

Avanti Roma

(#16811) ronson válasza sasa134 (#16810) üzenetére


ronson
őstag

Vakut adnak hozzá, az EVF az ami opcionálisan vehető hozzá.

(#16812) jjeahh válasza sasa134 (#16806) üzenetére


jjeahh
nagyúr

200k csak vázért vagy teljes pakk?
Sztem kipróbálhatnál egy m4/3 szenzoros gépet is, dinamika-iso-ban ugyanott vannak kb mint egy átlagos aps-c, na meg van rájuk normális, és jó minőségű obipark. Ha találsz még újan, akkor én pana g3-at ajánlanék, ha meg jobb képminőséget akarsz, olympus e-pm2, viszont utóbbinál rosszabb kezelhetőséget kapsz, csak opcionális kereső van, viszont kisebb a cucc, igazi zsebmasina. mft vázakból jelenleg talán jelenleg ez a két legolcsóbb modell, ami még jól használható. Obik: kitzoom, pana 20/f1.7-ekv 40mm, oly 45/1.8-ekv 90mm...ezek a fixek nem olyan drágák, és nagyon jók, nyitva is pengék, a pana 20 vagy panaleica 25 igazi streetfotós obik sztem ;) ha később még bővítenél fixekben felfele, ott az oly 75/1.8, az viszont már elég drága..
mft-re is szinte minden MF obi rátekerhető, viszont focus peaking csak az újabb, drágább vázakban van, tehát belenagyítós módon lehet vele fókuszálni

szerk: (#16810): e-pl5 nekem is nagyon tetszik, viszont a gombok elhelyezése valami rémálom sztem, szokni kell

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16813) sasa134 válasza jjeahh (#16812) üzenetére


sasa134
addikt

ronson, jjeah

köszönöm a segítséget! :R
200k-t a vázra meg vmi kezdő obira szánnék (mondjuk kit zoom + az a 20 1.7 bejövős), aztán apránként a többit. Ekv 150mm felett nincs szükségem semmire.
Ezt a pana gépet is megguglizom.

Még1x köszi mindenkinek.

Avanti Roma

(#16814) grigo


grigo
őstag

Jó reggelt Uraim!
Először is szeretném megköszönni a pár napja nyújtott komplett segítséget. Kb végigolvastam mindent amit adtatok és tegnap úgy tudtam bemenni a media marktba hogy volt elképzelésem mit mondjak az oda oda lépő eladónak.
Sajnos élőben kiderült, hogy az általam kiválasztott milc kategória nem lesz nyerő.Ugyanis annyira elveszik a kezemben, hogy hüvelyk ujjammal keresztben átérem és felületében pedig kb a kezelő gombok felét le is fedem. Ami kézbe illőbb darab volt az a Sony Alphája volt. De az meg akkora mint egy dslr.
Úgyhogy sajnos ott vagyok ahonnan indultam.
Ami a kalapban van:
- 600D
- D5100

Valamint egy másik helyen az eladó hölgy ajánlott nekem egy utolsó darab 650D-t 200-ért.
Kérhetek még egy kis segítséget tőletek? -> [link]
A cél továbbra is 100 és 150e között maradni, de ha nagyon jó vétel lenne akkor persze már pár ezer vagy mondjuk tízezerrel magasabb ár beleférhet, hiszen nem hetente vesz az ember gépet.
Alapból az is nagyon érdekel, hogy mi alapján döntsek Nikon és Canon között? Tudom hogy ez örök láma kérdés, de mi a különbség?
Előre is köszönöm ha valaki segít a második fordulóban.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16815) gpeeter válasza grigo (#16814) üzenetére


gpeeter
csendes tag

Pentax K-500 nem játszik?

(#16816) Freddy76 válasza grigo (#16814) üzenetére


Freddy76
addikt

Okosok azt szokták mondani, hogy videóra jobb a canon. Tény, hogy a képminősége a nikonnak jobb. Én a nikont venném.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16817) grigo válasza gpeeter (#16815) üzenetére


grigo
őstag

Az az igazság, hogy az eddig nem merült fel tanácsként illetve nem láttak tegnap kirakva sem. De utána olvasok annak is.

#16816 Freddy76: Igazból a videó annyira nem szempont (legalábbis még). Maga a fotózás sokkal inkább. De akkor ezek szerint Nikon. Ma is tanultam valamit. Ez nagyon hasznos infó volt, köszönöm.

Illetve az igza, hogy a Nikonban nincs magyar nyelv?

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16818) Freddy76 válasza grigo (#16817) üzenetére


Freddy76
addikt

Nincs.

Pentax k-500 képminőségre szintén jó, és talán kezelhetőbb is, mint a Nikon (több gomb, tárcsa). De a 18-105 obi miatt vele is versenyben van a Nikon....

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16819) Bandinho válasza grigo (#16817) üzenetére


Bandinho
tag

Én is firss D5100 tulajdonos vagyok. Nekem nagyon tetszik és a 18-105 tényleg elég jó mellé. A magyar nyelv hiánya nem hiszem, hogy túl nagy mulasztás lenne. 20 szót megtanulni, úgy hogy annak fele kb magyarul is ugyan az nem túl nagy kaland, rádaásul ha valaki komolyabban akar foglalkozni vele, annak előbb utóbb úgyis meg kell.

"Ha az életben a sikert A-nak vesszük, akkor A=x+y+z. x a munka, y a játék, z pedig hogy befogod a szád." /Albert Einstein/

(#16820) grigo válasza Bandinho (#16819) üzenetére


grigo
őstag

És ha már D5100 akkor csak 18-105-ös verzió? Gondolom megéri a 18-55höz képst az a plussz pénz. Vagy megéri spórolni rajta?

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16821) Stauffenberg válasza grigo (#16814) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az EOS 600D és 650D között csak az érintőképernyő a különbség. Amikor teszteltem a 650D vázat, én nagyon megszerettem, de ekkora felárat nem biztos, hogy megér, akkor inkább egy 50mm f/1.8 II-vel lepd meg magad, az ezerszer értelmesebb lépés lenne.

A D5100 fejlettebb a 600D-nél, de azért képminőségben nem kell olyan drasztikus különbségekre gondolni hacsak nem vagy pixel kukkoló, aki állandóan nüansznyi különbségekre vadászik. Egy jobb objektívvel sokkal előbb érsz el javulást a fotó (mint alkotás és nem mint digitális pixelhalmaz) minőségét tekintve. A már említett fényerős 50mm-es fix például nagyjából fele annyiba kerül, mint Nikonra. Újonnan 25-30k, használtan meg egészen nevetséges áron beszerezhető.

Egyik vázzal sem lősz mellé, vedd amelyik neked jobban megfelel aztán csak használd. Tényleg nem vesz minden héten az ember új gépet, de azért rágörcsölni sem kell. Két olyan gép között akarsz választani, melyhez bőséges az objektív kínálat, mindkettőhöz vannak olcsón fényerős fixek, vakuk, stb.

A már említett Pentax K-500-ra is ránéznék. 130k árával bestbuy váz, de itt érdemes jobban megnézni az objektíveket is, hogy tulajdonképpen mire van szükséged és az mennyibe kerül ennél a rendszernél.

(#16822) Bandinho válasza grigo (#16820) üzenetére


Bandinho
tag

Én a 18-105-ről csak jókat hallottam, ezért vettem azzal és nem bántam meg. Jóval nagyobb tartományt lefed és ki tudod tapasztalni, hogy később milyen objektívekre lesz szükséged.

"Ha az életben a sikert A-nak vesszük, akkor A=x+y+z. x a munka, y a játék, z pedig hogy befogod a szád." /Albert Einstein/

(#16823) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Itt válaszolok, mert nem látom értelmét, hogy az emberek privátban keresnek meg. Itt is lehet nekem címezni egy kérdést. Nem azért nem válaszolok privátban, mert bunkó vagyok, hanem mert fenntartom a jogot, hogy én is megfeledkezhetek valamiről és akkor a többiek kiegészítenek, ráadásul több véleményt is el lehet olvasni. Szóval határozottan kérek mindenkit, hogy ne privátban írjon, ez a saját érdeke leginkább. Nekem mindegy, hogy hol írok meg egy választ, de neked nem mindegy, hogy csak engem hallasz, vagy több ember véleményét.

A levél így szólt:

Üdv!
Elnézést, hogy privátban kereslek meg, de lenne egy kérdésem.
A "Milyen cserélhető objektíves gépet (DSLR, MILC, SLT)?" topik-ban olvastam a hozzászólásodat, amiben sasa134-nek ajánlottál MILC gépeket.

Tulajdonképpen hasonló szempontok szerint keresek gépet mint Ő, viszont Nálam fontos szempont a video.

Nem vagyok komoly fotós, gyerek-család, utazás és kirándulás a témakör. Egy régi Olympus E-1 használok már 6 éve, a fotós igényeimet maximálisan kielégíti, na jó, kevés fény, esti témák nem az erősségei. Szeretem az Oly-t,de azért a mai technológia sokkal fejlettebb és szükségem van egy könnyebben hordozható gépre, ami ráadásul video-t is rögzít. Az E-1 megmaradna tartaléknak, másodgépnek.
A hsz-edben kihangsúlyoztad, hogy 200k alatt video-ban az EOS M a legjobb választás. Ez árban is szimpi lenne, még a 22mm-es fix obi-t is megvenném hozzá. Hátrányként írtad, hogy szűkös az obi választék és lassú az AF. Nagy obiparkot nem tervezek. Azt szeretném kérdezni, hogy az AF mennyire lassú, illetve mennyire lehet hátráltató tényező? Nem profi szempontból kérdezem, hanem a általános "családi" használat során?
Az EOS mellett még a Samsung NX300 is szimpi, igaz annak a design-ja tetszik nagyon. Még nézegettem a Oly gépeket (PL-3; PM-2; PL-5), de azt olvastam róluk, hogy videóban nem olyan erősek. Illetve még a NIkon V1 jöhet szóba, amiről azt olvastam, hogy videoban jó, de már nem biztos, hogy lehet kapni. A V2 Nekem egyelőre drága...

Ezekkel a gépekkel szemben mennyire jó választás az EOS M?

Válaszodat előre is köszönöm!
üdv
Rob

Ha a 200k alatti MILC gépeket nézzük, akkor nem csak az EOS M lehet jó választás videóra, először azt kell tisztázni, hogy mi fontos. Ha a manuális vezérlés, csatlakozók és a videó általános minősége számít, akkor az EOS M egy jó választás, főleg mivel már fejlesztik rá a Magic Lantern-t is (béta állapotban tesztelhető, elvileg van már RAW videó, fejlett audio vezérlés, focus peaking, stb). Viszont nem az egyedüli jó választás, ha például használt gép is játszik, akkor egy Panasonic GH2 is elég jó (sőt), de videó minőségben a Panasonic G3 sem rossz, ez újonnan is 140k körül van, de már kifutó modell, helyére jött a G5, de az is megvan 200k alatt.

Az EOS M-ben az a jó, hogy gyakorlatilag a Canon DSLR-ek videós képességei vannak belezárva, konkrétan a 650D-vel egyenértékű. Van vakupapucs, mikrofon bemenet, stb. Ami csak kell. Ráadásul az alapkit (18-55mm STM + EX90 vaku) megvan 130 ezerből + 60 ezer a 22mm f/2 STM, ami egy rendkívül jó darab lett. Ez így összesen megvan 200k alatt. Viszont az EOS M rendszer esetében az objektív kínálat itt nagyjából véget is ér. Még van egy nagylátó zoom, de aztán tényleg ennyi. Biztos fejlődik még, de most még érdemes megvenni az adaptert amivel bármilyen EF vagy EF-S objektív felmegy rá. eBay-en 20k körül is hozzá lehet jutni az eredeti adapterhez (itthon 40k). Így már felmehet rá az 50mm f/1.8 II, ami egy olcsó fix, újonnan is 30k.

AF teljesítményben az EOS M nagyon gyenge, még a 2.0.2 firmware frissítéssel is csak egy erős közepesre sikerült feljavítani. Aki főleg videózásra veszi, azt nem feltétlenül zavarja majd (feltéve ha manuálisan fókuszál ahogy azt illik). Kellő fény mellett még elmegy ha nem sietős a dolgod, de kevés fénynél már nagyon lelassul, olyan mint egy kompakt fényképezőgép.

Én azt mondom, hogy az EOS M-nek akkor van értelme, ha nem 200k a kereted, hanem mondjuk csak 130-140k és a videó lenne az elsődleges. Úgy verhetetlen, de vannak nála 200k-ig sokkal jobb gépek is.

Érdemes a Panasonic portáján is körülnézni, de videóban a Sony NEX sorozat is rendkívül erős, csak nekik meg nem erősségük csatlakozókkal ellátni a gépeket. Az egy dolog, hogy a NEX-5 és NEX-3 szériákon nincs mikrofon bemenet (de még vakusaru sem), de a nem éppen belépő NEX-6 sem rendelkezik ezzel. Viszont van alapból full manuális vezérlés, jó képminőség és focus peaking. Ha nem lényeges a külső mikrofon csatlakoztathatósága, akkor a NEX gépek is jók videóra, de fotóban sem utolsók, sőt! Csak ez a rendszer sem vonultat fel túl sok objektívet, a normálisak rendszerint a Zeiss-től jönnek és csillagászati árakon. A NEX rendszer akkor jó, ha régi manuális objektívekkel is elboldogulsz, sokat segít a manuális fókuszban a focus peaking.

(#16824) grigo


grigo
őstag

Tegnap óta nyálazom a pixinfo fórumot is.
Összességében találtam két fotó
összeállítást ami elég meggyőző.

650D
D5100

650D
D5100

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16825) Stauffenberg válasza grigo (#16824) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

És miről győz meg? :)

(#16826) JohnyBlue válasza grigo (#16824) üzenetére


JohnyBlue
őstag

A Canon kitobija 23milin 7.1 rekeszen jobban teljesít mint a Nikon kitobija 27 milin es 10 es rekeszen...

engem ez nem győzött meg ;)

[ Szerkesztve ]

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#16827) grigo válasza Stauffenberg (#16825) üzenetére


grigo
őstag

Hogy azért csak van különbség két azonos körülmének között készített kép között. Azt még nem tudom hogy melyik tetszik jobban.
Amúgy igazad van, rágörcsölök, szeretnék jó vételt csinálni és lehet túlolvastam magam. Mert ovlasok valamit, új infó, húúúú aztán két sorral feljebb jön a válasz hogy még sem teljesen úgy van.
Úgy érzem túlzásba vittem az utánaolvasást :D Hogy úgy mondjam nagyon "beszopódtam" a tesztek világába.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16828) Stauffenberg válasza grigo (#16827) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez az összehasonlítás (mármint a tesztfotók), akkor érnének valamit, ha ugyan azzal az objektívvel készültek volna, valóban ugyan olyan körülmények között. Tisztán látszik, hogy a Canon vázon használt objektív a beállított rekesszel sokkal szebben rajzol. Ez így ebben a formában nem mutat meg semmit, sőt ha abból a téves feltételezésből indulsz ki, hogy azonosak a körülmények (amelyek egyáltalán nem azonosak), akkor még félre is vezet téged.

Nézd meg inkább a DPreview laborban, azonos objektívvel készült szintetikus tesztjét, ott 100%-os kivágatot is tudsz egymás mellé tenni. Csak a szintetikus tesztekkel meg az a fő baj, hogy nem látod rajtuk miként csapódik le ez a teljesítmény a gyakorlatban.

Ezért mondtam (és nem véletlenül), hogy bármelyik gépet is vásárolod meg, egyikkel sem fogsz mellényúlni képminőségben. A Nikon papíron jobb, de amint látod ezt az előnyét elvesztette a Pixinfo tesztjében pusztán a rosszabb minőségű objektív miatt.

(#16829) grigo válasza Stauffenberg (#16828) üzenetére


grigo
őstag

Igen, egyértelmű már hogy nem technikai és még csak nem is képminőség alapján kell választanom.
Amin most agyalok az 1 vs 3 év garancia.
Átnéztem a menürendszert és azért nem lenne rossz a magyar nyelv sem.
Illetve azt pl nem tudom hogy a segédrács hiánya mennyire égető probléma lehet kezdőknek.
Szóval a technológia felől a felhasznállás irányába ment el az agyalás.
Szar lehetett internet nélkül vásárolni régen :D

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16830) Stauffenberg válasza grigo (#16829) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Szar lehetett internet nélkül vásárolni régen"

Régen voltak nívós szaklapok amikből lehetett tájékozódni. Azért még fizettek az olvasók, így az újságírók nem szorultak rá arra, hogy a gyártók által vásárolt hirdetési felületből éljenek. Akkor még le lehetett írni valamiről, hogy szar.

Akkor még nem volt ennyire felgyorsulva a világ, egy fényképezőgép teszt nem 4 nappal a bemutató után került az olvasókhoz, hanem sokszor csak hónapok múltán (főleg egy negyedéves folyóirat esetében), de ez senkit sem érdekelt, akkor még nem néhány hónapos gyártási periódusokban gondolkoztak és a vásárlók sem 1-2 évre vásároltak gépet. Voltak olyan típusok amik 15-20 évig voltak gyártásban apró módosításokkal.

Most meg meg lehet nézni, hogy mi zajlik mondjuk a belépő szinten. Friss mai hír, hogy bejelentették a Nikon D5300-at. Alig 11 hónappal a D5200 bejelentése után. Egy évet sem bírt ki a D5200, sőt a D5100 is még forgalomban van (bár már ne gyártják).

Nem tudom mikor lehetett megfontoltabb döntést hozni egy gép megvásárlása előtt... mikor egy 5 éves váz még mindig fiatalnak számított és bőven volt vele tapasztalat, esetleg ismerősök vagy fotóklub (!) útján próbáltad ki, vagy manapság, amikor elkezdesz fórumozni, internetes teszteket olvasgatsz, majd mire a végére érsz már hopp... ott egy új modell. :)

(#16831) k1csi válasza Stauffenberg (#16830) üzenetére


k1csi
senior tag

Tényleg nem semmi ahogy hozzák ki ezeket a cuccokat, vsz. csak kevesek által használt funkciókon javítva.
Viszont ennek örülni is lehet, megint lesznek nagyon friss kifutó cuccok olcsón.

Viszont az nagyon igaz, hogy még a nívós review oldalak szinvonala is nagyon esik mostanság, sokszor nem is értem ilyen apró változásoknál miért nem csak az eltérésre koncentrálnak.

Pl. D5300 dpreview rögön az első oldal harmadik bekezdés:

The D5300's 24MP sensor lacks an anti-aliasing sensor, which - if our experience with the D7100 and D800E is any guide - should give it the edge in terms of resolution over the D5200.

Persze aki benne van ebbe érti, de aki most ismerkedik ilyesmivel vsz. csak növeli a zavart.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#16832) Stauffenberg válasza k1csi (#16831) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az a baj, hogy az internet korában minden megváltozott. A szerkesztőségek bevétele már nem az előfizetési díjakból jön be, hanem a gyártó által megvásárolt reklámokból. Ha a gyártó termékeiről rosszat írsz, akkor nem vásárol nálad hirdetést, nem ad tesztpéldányt, stb.

Ma már néha nem tudod eldönteni egy bejelentésről írt beszámolóról, hogy egy előre kiadott sablon PR szöveg vagy tényleg ennyire robotok az újságírók és tényleg ennyire képtelenek felfedezni, hogy XY és ZY gép között a nagy büdös semmi a különbség, nulla innováció, nulla valódi előrelépés nélkül.

Én az EOS 700D bejelentése után keletkezett bullshiten feszültem meg... a gép tényleg semmiben nem különbözik a 650D-től, csak már körbe forog a módválasztó tárcsa. Erre az összes hülye portál lehozta, hogy itt az új modell, kicsit ködösítettek, leközölték a specifikációs listát, hátha az olvasóknak nem tűnik fel, hogy a tavalyit kopipésztelték be újra és mehet ki hírnek.... :D

Ez a teszt például nagy kedvencem volt. Ez a csatorna általában 10-15 perces videókat készít az egyes kamerák bemutatására / tesztelésére, mint mondjuk a Digitalrev. A 700D tesztjük viszont nagyjából 1 perces... elmondták, hogy van végre teljesen körbeforgó módválasztó tárcsa, aztán... ennyi... nincs több újítás és elköszönt... :D :D

De ők megtehetik, ők a boltjuk eladásaiból élnek, nem a gyártók reklámjaiból, saját boltjukból jönnek a tesztpéldányok, stb. Ők fikázhatnak. :)

(#16833) k1csi válasza Stauffenberg (#16832) üzenetére


k1csi
senior tag

A Canon vsz. megcsúszott az új fázis AF-es szenzorral (e-miatt a 70D is). Belépő gépet meg ugye évente kell kiadni.
Viszont ez még mindig a jobb verzió, jobb annál mintha valami félkész cuccot adnának ki.

Arra sajnos/szerencsére (?) nincs rálátásom mi történik a háttérben, de lehet benne igazság amit írsz. Gondolom mindig csak az erősségekre koncentrálnak a bemutatásnál, azt csak a következő verziónál tudjuk meg amikor javították (és mennyivel jobb lett!), hogy mik voltak a gyengeségek.

Mintha mostanság a nagyobb gyártók is inkább a tükör nélküli cuccok fejlesztésére fordítanák az erőforrásokat az APS-C DSLR helyett...

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#16834) Stauffenberg válasza k1csi (#16833) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Canon biztosan nem a mirrorless szegmensre koncentrál, ahogy a Nikon sem töri össze magát, hogy iparkodjon. A Nikon esetében az is felmerült, hogy az "1" szériát kivonja az Ázsián kívüli piacokról (ez csak kiszivárgott belsős információ, közel sem biztos, hogy tényleg ezt tervezi, de az eladások alapján van alapja). A Canont meg nem igazán érdekli az "M" sorozat jövője, most még mindig a trónon ül a globális árbevételeket nézve. A Canon legnépszerűbb és legtöbb profitot hozó gépe az EOS 5D Mark III (előtte a Mark II volt), ebből főleg az USA-ban adnak egy rettenetesen sokat, de a nyugat-európai piacon is sláger. Ezt követi a 7D, aminek a helyét szerintem már idén átveheti a 6D, mert ez utóbbi is jön fel rendesen.

Nem csoda, hogy ezeken a piacokon nem csak a Nikon nem szerepel jól, de tulajdonképpen egyetlen más mirrorless gyártó sem. Amikor kiadják az eladási statisztikákat, akkor is számmisztikáznak kicsit, hiszen vagy a japán fényképezőgép eladásokról beszélnek, ahol a DSLR már tényleg jóval kevésbé sláger, vagy a globális CSC piacról, aminek a grafikonjain nem is szerepelnek a DSLR eladások és nem is számolnak velük.

A helyzet pikantériája, hogy az Olympustól is számos alkalommal szivárogtak ki belsős információk, hogy azon gondolkoznak kiszállnak a MILC gépekkel a globális piacon dúló harcból és csak Ázsiára koncentrálnak.

Szóval én annyira nem vagyok biztos benne, hogy tényleg annyira komolyan veszik a Canon-Nikon tengelyen ezt a mirrorless mániát. Még mindig a DSLR-ben van a nagy dohány és a nagyoknak elég ha van néhány alibi gépük, mert hát az kell, azok még akár jól is fogyhatnak Ázsiában a többi piacot meg egyszerűen leszarják.

(#16835) Freddy76 válasza Stauffenberg (#16832) üzenetére


Freddy76
addikt

Áprilisban valaki megkérdezte a nikon topikban, hogy a d7000 valóban nem tud 3d követő af-et? Megkérdeztük, hogy ezt mégis honnan vette, nos a pixinfóról. A d7100 tesztjében úgy írták le a 3d követőt, mint "új funkció az elődhöz képest...". Nos, megnéztem, a d7000 (2,5 évvel ezelőtti) tesztjében szóról szóra ugyanazt írták, csak akkor a d90 volt az előd. Minden, amit a d7100 af-jéről írt a tesztelő, szóról szóra megegyezett a d7000-ről írtakkal, csak a fókuszpontok számát cserélte ki... És ez a teszt 80%-ára igaz volt. D7000 teszt kopipészt, adatokat átírta, mehet "nyomdába".

Érdekesség, hogy miután ezt leírtam a nikon topikban, pár nappal később kicserélődött a cikk...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16836) TayRol válasza Freddy76 (#16835) üzenetére


TayRol
veterán

bazz, ekkora hatalmad van, látod!

(#16837) b.vr válasza Stauffenberg (#16832) üzenetére


b.vr
őstag

"Ez a teszt például nagy kedvencem volt. Ez a csatorna általában 10-15 perces videókat készít az egyes kamerák bemutatására / tesztelésére, mint mondjuk a Digitalrev. A 700D tesztjük viszont nagyjából 1 perces... elmondták, hogy van végre teljesen körbeforgó módválasztó tárcsa, aztán... ennyi... nincs több újítás és elköszönt... :D :D"

Áá, ez hatalmas! :DDD

(nemrégiben néztem az E-M1ről a videójukat, meg tegnap a Sony A7-ről, jópofán csinálják, tetszett, de ezt a fentit eddig nem láttam még, ez most nálam mindent visz :D )

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#16838) Stauffenberg válasza b.vr (#16837) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ugye, hogy ugye? Mit tesz a hatalom, amikor hatalmadban áll valamit lefikázni, mert nem áll feletted a gyártó és nem rúg seggbe ha csúnyát mondasz! :D

(#16839) Stauffenberg válasza Freddy76 (#16835) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ezzel nem csak a Pixinfo esetében van így, hanem nagyon sokan mások is így csinálják. Annyira sablonosak a tesztek, hogy nem is érdemes megírni, csak cop&paste tavalyról és kicserélnek benne egy-két melléknevet meg jelzőt, itt-ott betoldanak pár új mondatot és mehet is publikálásra. Néha persze hiba is marad benne.

[ Szerkesztve ]

(#16840) lovas001


lovas001
aktív tag

sziasztok nekem egy olyan kérdésem lenn hogy 3 gép között variálok meiket lenne érdemesebb venni vagy ilyen áron mit lehetne nikon D3100---Nikon D5100 Canon 600d
Előre is köszönöm

Nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

(#16841) Stauffenberg válasza lovas001 (#16840) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

1.) Leírhatnád, hogy mik a szempontjaid és mit szeretnél fotózni vagy videózni. Ezek nélkül nem lehet segíteni. A Ford Focus kombit nem lehet összemérni az Peugeot 308 kabrióval. Mindkettő autó, mindkettő gurul, de mindkettő más igényeknek felel meg.

2.) Papíron ezek közül a D5100 a legjobb fotóra, de videóban meg a 600D erősebb.

3.) Ebben az árban még meg lehet nézni a Pentax K-500 vázat is, az mindháromnál jobb fotóban, de a Pentax esetén jobban észnél kell lenni és előre megnézni, hogy milyen objektívek kellenek, némelyik eléggé megdrágult mostanában.

(#16842) lovas001


lovas001
aktív tag

Bocsánat teljesen jogos a kérésed igazából média és fotó iskola illetve a majdan itt kapott feladatok elvégzésére fog kelleni ugyhogy egy ugymond tanuló gépnek kellene az elkövetkezö 2-3 évre . valószínüleg lesz mindenféle fotózás tehát a panorámától kezdve a makrón át a portréig ehez kéne a legmegfelelőbb váz majd késöbbiekben pedig az obik megvétele és egyéb kiegészítők

Nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

(#16843) Stauffenberg válasza lovas001 (#16842) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha videózni nem kell, akkor szerintem a D5100 és K-500 között választanám a szimpatikusabbat. Képminőségre koppra azonosak (a minimális mérhető különbség rögtön elveszik amint eltérő objektíveket csavarsz fel rá). A D5100 AF rendszere kicsit fejlettebb és gyorsabb, viszont a keresője kicsi és nem túl izmos lefedettségű. A K-500 keresője az APS-C mezőnyben kifejezetten jó, 100%-os lefedettségű és jó nagyítású, plusz a gép maga sokkal jobban kezelhető a dupla tárcsa miatt. Ha esetleg régi manuális objektíveket is felraknál amiket fillérekért lehet beszerezni, akkor szintén a K-500 nyerő (a D5100 majdhogynem alkalmatlan a feladatra), ráadásul focus peaking is van.

Szerintem a K-500 egy kiforrottabb, jobban kezelhető váz (ugyan arra a szenzor technológiára építve), viszont a D5100 mellett szól, hogy kapásból két fényerős fix (35mm f/1.8 és 50mm f/1.8) is vásárolható hozzá elég baráti áron, de azért objektív kínálatban a Pentaxot sem kell félteni, csak ott némelyik darab ára az utóbbi 1-2 évben nagyon elszállt, ezt érdemes lesz előre lecsekkolni.

+1: Az megint a Nikon mellett szól, hogy több és jobb minőségű gyári rendszervaku áll rendelkezésre.

Szerintem nagyon kiegyenlített a helyzet. Nekem szubjektíven fontos a jó kezelhetőség manuális módban, ebben a K-500 messze a D5100 előtt jár, de vannak ugye még érdemei a D5100-nak is. Vedd a szimpatikusabbat, egyikkel sem nyúlsz mellé.

(#16844) lovas001


lovas001
aktív tag

nagyon szépen köszönöm a kielégítő válaszokat szerintem talán az 5100 felé hajlok a jó ár érték arányu obik miatt

Nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

(#16845) Stauffenberg válasza lovas001 (#16844) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Vedd kézbe őket vásárlás előtt, nézz bele a keresőbe, nyomkodd meg a gépet és utána dönts szerintem.

(#16846) lovas001


lovas001
aktív tag

mindenképp így lesz

Nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

(#16847) Krobi79 válasza Stauffenberg (#16823) üzenetére


Krobi79
tag

köszi az infokat! Idôközben elolvastam pár tesztet és nézegettem video-kat. Az alapján nem tûnt vállalhatatlannak az EOS-M. Mindenképpen elmegyek és kipróbálom mielôtt eldöntöm, hogy megveszem-e.

[ Szerkesztve ]

(#16848) grigo válasza lovas001 (#16844) üzenetére


grigo
őstag

Ugyanebben a problémakörben forgok én is napok óta.
Rengeteg segítséget kaptam itt.
Most úgy agyalok, hogy talán az 5100 18-105 verz ó a nyerő. Ami mellette szól, aza 3 év gari a 600D-vel szemben. Ami ellene, hogy azok alapján amit átolvastam barátibb a 600D menüje, mivel magyar és lehet kapcsolni benne rövid leírást a menüpontról.
Viszont MM-ban a 600D 18-55 obival láttam 145e-körül, 5100 179e körül a 18-. obival. Árban mindkettőt vállalnám, de végig kell még tapogatnom hogy melyik illik a kezembe (ezért mondtam le a milc kategóriáról sajna). Ésszerű szerintetek a 3 év és az obi miatt bevállalni az 5100-at és feladni a szimpatikusabb menüt?

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16849) Andrew31 válasza grigo (#16848) üzenetére


Andrew31
senior tag

Hát, akár még igen is lehet a válasz, de vannak pl. megrögzött Canonosok (vagy videósok?), akiknek nem.
A menü jó esetben ritkán lesz használva - bár, a minél kisebb típusú gépeken sok funkciókhoz mind-mind többször kell belépni, a minél nagyobbakon egyre több funkcióhoz van dedikált gomb (vagy programozható gombok) - a legtöbb funkciót testreszabod és kész. A menü legalsó pontja a legutóbbi módosításokat tartalmazza, szóval nem kell nagyon kutakodnod, hogy hol is volt, amit legutóbb elállítottál.
Szóval én nem tartanék nagyon a bóklászástól (angolul sem), de kinek hogy.

Mindenképpen vedd őket kézbe!

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16850) grigo válasza Andrew31 (#16849) üzenetére


grigo
őstag

Ez mondjuk így jól hangzik.
Meglátszik, hogy nem volt még normális gépem.
Azt olvastam Nikonék elég komoly magyar nyelvű leírást adnak a gép mellé, tehát azt lehet bogarászni majd.
Viszont minden új lesz, lesz sok agyalás, de hát így izgalmas.
Azt azért nem értem miért csak 1 évet vállal a Canon. Az ilyen totális kezdőknél mint nálam pl ezzel eleve előnyben van a Nikon.
A kézbevételtől még félek, mert ha úgy nagyjából elhatározom hogy akkor példálul D5100, akkor szabad engedni a mancsaim kényelmének hogy felülírják az agyamnak az a szenvedve meghozott döntését? Vagy be kell vállalni egy kis kényelmetlenséget és azt választani amit jobbnak érzek?
Sajna a milc kategória ezért ugrott, annyira picik és kis téglalapok voltak a gépek, hogy esetlen volt a kezemben, egyedül a Sony Alpha nem de az meg már akkora mint ezek.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.