Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16651) sir_mook válasza Stauffenberg (#16646) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Egyetértek. A dslr vázak óriási előnye a tiszta világos kereső. A gép stabilan támaszkodik a szemnél egy 3. ponton (két kéz + fej), nem zavar be a nap... a másik szem meg még mindig ki tud tekinteni a gép mögül ha valaki keresgélni akar.

(#16652) sir_mook válasza sir_mook (#16651) üzenetére


sir_mook
csendes tag

És egy Pentaxos észrevétel... (amivel itt nem leszek népszerű (nem is törekszem rá) )

Aki vesz egy gépet, az rendszert vásárol. A Pentax jó. A Pentax szép. De aki komolyan szeretne később belekóstolni a fotózásba azt "minden" fórumon lebeszélik a Pentaxról. ( csúnyán fogalmazva: zsákutca a rendszerük)
Hiába nyújt többet kategórián belül, és tette ezt évekkel korábban is, egy komoly szett felépítése - és egy esetleges későbbi felfelé váltás náluk nem egyszerű. A világ 90%-a Canon vagy Nikon rendszerben utazik (dslr-ről beszélek) a használt piac is hasonló arányban oszlik meg. Mivel minden új termék iszonyat drága... sokaknak a használt is "megfelel". Az aki 200mm-es végű telét vesz, az fél év múlva már 300mm-t szeretne. Ha megízleli a 300mm-t akkor rájön hogy hát bizony 300mm-en nem karcolnak a kit vagy középkategóriás zoomok.. vegyünk valami mást. 300mm felett kezdődik a nagytelék élete. Pentaxhoz 400-500-600mm-t nehéz összeszedni. Persze 1-1 darab néha megjelenik a használt piacon.. de a másik két cég esetében ez nem 1-1 hanem heti 1-2.
De ha nem objektívekről beszélünk hanem pl rádiós kioldókról... még a kedves távolkeleti kismárkák is Canon/Nikon Nikon/Canon sorrendben adják ki azokat. Vagy ott a rendszervakuk ellátottsága/működési pontossága. Tehát ha valaki amatőr szinten gondolkodik (picit túllépve a családot fotózom csak állásponton) annak már nem feltétlenül lesz elegendő a rendszer által nyújtott lehetőség.
(és egy legutolsó mondat ezzel kapcsolatban: Nikon 3 év hazai garanciát ad a vázakra)

(#16653) jjeahh válasza DjKoxi (#16644) üzenetére


jjeahh
nagyúr

esetleg, ha gyors élőképes af is kell, és kereső is, még mindig ott vannak az evf-es milc-ek, legolcsóbban talán a pana g3, ha találsz még újan...

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16654) Andrew31 válasza sir_mook (#16652) üzenetére


Andrew31
senior tag

...Nikon 3 év hazai garanciát ad a vázakra...

Amit itt olvasgatva egyre valószerűtlenebbnek tűnik beváltani... :D

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16655) Stauffenberg válasza Andrew31 (#16654) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Miért is?

(#16656) sir_mook válasza Andrew31 (#16654) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Ezt én sem értem per pillanat.

A 3 év az olyan a Nikonnál jó eséllyel mint amikor a Mercedes 25 év átrozsdásodás elleni garanciát adott sok évvel ezelőtt a karosszéria bizonyos elemeire. Pl az alumíniumra... Biztosra mentek. :D

A Nikonokban az elmúlt években nem nagyon állt meg pl zárszerkezet. Elektronikai hibák is ritkák... Néha alaplap, néha beépített vaku... de a legtöbb esetben pl a probléma forrása maga a felhasználó. Pl megfürdeti, leejti...
A Canon 40D óta széria zárhiba nem volt a másik márkánál sem. 5DMII esetén pl simán több százezres expokkal mennek takaríttatni és nem cserélni. (Nánási Pál pl túllépte az 1 millió expot)

(#16657) schawo válasza sir_mook (#16652) üzenetére


schawo
titán

Tegye fel a mancsát, aki 600mm-es (ekv. 900mm-es) telét valóban használni szeretne.

A másik mancsát pedig az, aki a családi fotóknál többre vágyik, többhöz szokott, mégis egy kicsit sem érdekli még a 400mm (ekv. 600mm) sem.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16658) Freddy76 válasza Stauffenberg (#16655) üzenetére


Freddy76
addikt

Többeknek volt gondja a nikon szervizzel. Nekem is. Amikor bevittem, a recepciós lányka próbálta nekem elmagyarázni, hogy semmi baja a gépemnek (backfókuszos volt). Nehezen eljutottunk oda, hogy elhitte, nem stimmel a dolog, ekkor kijött egy fiatalember, aki, mint egy hülyének, próbálta elmagyarázni, hogy a d7000-ben van af fine tuning, használjam azt. Nagy nehezn ő is megértette, hogy az obijaim különböző rekeszen és különböző tárgytávokon különbözően fókuszhibásak, tehát nem tudom belőni. Kb. 30 percbe telt, mire bevették a gépet. Amit persze javítottak, "af sensor setting" volt a munkalapon, azóta jól működik.

A gép elkészülése-visszaadása körüli bonyodalmak már csak hab a tortán, szinte említést sem érdemel. De tény, megcsinálták a gépet, tehát szavam sem lehet, mások rosszabbul jártak: egy másik fórumozó visszakapta a d7000+16-85 kombót azzal, hogy semmi baja. Valóban nem volt, csak éppen éles képet nem lehetett készíteni vele. A bécsi nikon szervízben megállapították, hogy az obi gyári hibás, cserélni kellene. Ezzel az írással jött vissza magyarországra, de itt is volt pár köre a bolt és az importőr körül, mire cserélték neki.

Nekem a nikonon kívül csak az olympus mintabolttal voltak tapasztalataim. Le a kalappal előttük, bár minden úgy működne, ahogy ott...

Schawo: nem értünk mi ehhez.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16659) sir_mook válasza schawo (#16657) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Tudsz mutatni 300mm-es jó minőségű, elérhető árú, könnyen beszerezhető 300mm-es telét Pentaxhoz?
Tudsz mutatni olyan rendszervakut ami minőségi, megbízható és pontos?
Tudsz mutatni olyan vakukioldót ami tudja az 1/8000 záridőt, és olcsó?

Ezeket a feltételeket nem én találtam ki. Hanem a felhasználók, akik hetente 3-4-5 alkalommal megjelennek pl az index fórumain és pl a vakus fórumban kérdeznek. Vagy a természetfotósok táborában... és a vége az hogy a Pentaxos megválik a gépétől és beleugrik pl a Canon rendszerébe.

Én nem azt állítom agy mondom hogy a Pentax ne gyártana jó dolgokat. De gyárt. Sőt, nagyon jók a vázaik. De csak egy bizonyos szintig épült ki a rendszerük. Ezért találták ki a zsákutca szinonimát. A fotós "feladatok" jó része megoldható az ő eszközeikkel. Aki olcsón jót akar, az jól is jár velük. De pont én kaptam meg itt a múltkor hogy ide amatőrök járnak kérdezni... és mint tudjuk az amatőr fotózás egy olyan betegség ami ritkán múlik el.. és egyre súlyosabb lesz. Az aki megszokta a 18-55 -t, hamar szeretne egy 2.8-as alapzoomot helyette. És ez a helyzet pl telefronton is. Meg nagylátóban. Meg a fixekben. És mennyivel egyszerűbb egy Canonra beszerezni 50ezerért használtan egy Tamron 17-50/2.8-t mint egy Pentaxra.

(#16660) sir_mook válasza Freddy76 (#16658) üzenetére


sir_mook
csendes tag

A BMW szervízre is találsz panaszt, a Sonyra és a Samsungra is. Fotós fórumokon legtöbbet a Canont szidják. És persze a Nikonra is hallani rosszat. De talán ez pont a nagy számok törvénye miatt alakult így. Ha eladnak évente 1 db Tata tgk-t, akkor az az 1 szervíz ami van, lazán megbirkózik vele akkor is, ha a tulaj minden nap betéved valami gonddal.

(#16661) schawo válasza sir_mook (#16659) üzenetére


schawo
titán

Tegye fel a mancsát az a Pentaxos, aki korábban ezek miatt váltott.
A másik mancsát az a Pentaxos, aki ezeket eddig le se s..rta.

Nálad állandó, hogy magadból és kiragadott egyedi esetekből kiindulva fordított dedukcióval próbálsz egész csoportra következtetéseket ráhúzni. Fordított dedukció nem bizonyosság.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16662) sir_mook válasza schawo (#16661) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Nem gondolod hogy az a pár Pentaxos téved és nem az a 1000x nagyobb tábor amit a Canon és a Nikon tudott összetoborozni?
Azért mert az hajtogatod hogy jó a Pentax még le lesz maradva. Ennek ellenére azt is elhiszem hogy a felhasználók 10% elégedett a telefonjának minőségével is (mint képalkotó eszköz).
Nem érdekem egyik márkát sem dicsérni. Viszont van elég régre visszavezethető tapasztalatom a Canon APS-C, ff és a Nikon APS-C, ff gépekkel és objektív parkkal kapcsolatban. 12mm-től 600mm-ig már igen sok mindent kipróbáltam (nem, nem boltban.. a valós életben). És tudom, hogy van olyan réteg aki képes volt pl a makro miatt váltani Canonra (mp-e 65), de említhetném a 300/2.8 IS USM telét is. Igazad van.. ez egy szűk réteg a 10millio photography országában.

(#16663) jjeahh válasza sir_mook (#16662) üzenetére


jjeahh
nagyúr

khm..nem tom, kinek van igaza, de, a canikon sztem inkább azért marha népszerű, mert tesco-ban is kapni, sőt, akár falun is kilóra mérik, akár a paradicsomot...na meg, ha haver is canikonos, általában az is közrejátszik a döntésben...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16664) Andrew31 válasza Stauffenberg (#16655) üzenetére


Andrew31
senior tag

Kicsit lejjebb kifejtették már, én is csak tőlük (többektől!), itt olvastam, már alig várom, hogy valami gondom legyen... :W
Biztosan úgy vannak vele, hogy idehaza senkinek nem gond, ha több 100k-s gépet akár hónapokig is nélkülöznie kell - olykor semmiféle érdemi előrelépés nélkül. Majd vesz másikat a barom, az hajtja a céget!

[ Szerkesztve ]

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16665) Stauffenberg válasza sir_mook (#16662) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Tudjuk, mindenki hülye és ostoba csak te nem.

Indítsunk egy topikot cipőknek vagy kalapoknak, ahol leírhatod ezredszer is, hogy egyedül te és csak és kizárólag te vagy a megmásíthatatlan igazság birtokában, hogy melyik cipő és melyik kalap a frankó. Mindenki hülye aki nem azt vásárolja amire te az áldásod adod! :)

Folyton felsorolsz egy rakás dolgot ami közel sem biztos, hogy másoknak is annyira fontos, mint neked. Képzeld, nekem annyira nincs szükségem teleobjektívre, hogy nincs is (illetve valahol akad, de nagyjából 4 évnyi por telepedett már rá). Amikor még Pentax rendszert forgattam a kezeim között akkor sem volt rá szükségem. Akkor ilyenkor mi van? Hülye csicska vagyok, mert a fotós csak attól fotós ha van egy 600 csilló forintos teleobjektíve? :)

Olyan verzió nem létezhet, hogy a vásárló tudja mit akar, megfelel neki amit a Pentax rendszer nyújt és emiatt hoz egy racionális döntést? És mi van akkor ha valakinek nem célja millió forintos felszerelést felhalmoznia, csak akar egy igényeinek megfelelő gépet, egy-két jó üveggel és kész? Ő is ostoba, mert nem olyan rendszerbe fektetett ahol tovább fejlődhet olyan objektívekre amiket a büdös életben soha nem fog megvásárolni?

Nem az a baj, hogy leírod neked mik az igényeid vagy ajánlásokat teszel. Hanem mindenkit hülyének nézel aki nem úgy gondolkozik mint te és nem azokra van szüksége mint neked.

De hát tudjuk... az nem férfi akinek a kezében nem DSLR van. Ezt már egyszer kifejtetted! :)

----

(#16664) Andrew31: Visszaemlékezve mondjuk az elmúlt 20 év szerviz tapasztalataira bármilyen elektronikai eszköz kapcsán, nagyjából sehol sem ment semmi zökkenőmentesen. Vagy balszerencse, vagy ilyen minden szerviz. A céges Nikonokra van NPS, de igénybe még nem kellett venni. Meg hát olyanok ezek a fránya szerviz tapasztalatok, hogy a kutya sem írja le azt, hogy:

"Villámgyorsan visszakaptam a gépem, jobb mint újkorában és a bögyös ügyintéző csajszi is rám kacsintott a pultnál!"

Egyrészt senkit sem érdekel, másrészt az ember szerviz tapasztalatokat akkor oszt meg az internetes közönségével ha valamiért dühös. Én már hozzá vagyok szokva, hogy mindenhol verni kell a pultot, hogy megolajozza a gépezetet. Meg nem véletlenül vannak a drága és feláras prémium szerviz szolgáltatások, valahogy bele kell csalni a vásárlót az ilyesmibe. És persze, hogy nem egy 150 ezres gépet vásárló fog ilyen tagságot váltani, hanem aki elkölt milliókat és mivel munkaeszköz, ezért nem engedheti meg, hogy szerszám nélkül maradjon.

[ Szerkesztve ]

(#16666) A Zéé válasza Andrew31 (#16664) üzenetére


A Zéé
addikt

csak ott nem hibáznak, ahol nem dolgoznak. Kicsit túl van lihegve ez. Biztos mehetne gyorsabban is, nagyobb szakértéssel is, de azért na...
Sokmilliós autóknál is sokszor várni kell, néha még kötelező szervizre is, és akkor még ne beszéljünk arról, ha hirtelen szerviz kell, vagy más töri össze a kocsidat, és az ő biztosítására javítják.
Azért itt hobbisták vagyunk, ne legyünk már ennyire kiborulva ezen... Értem én, hogy frusztráló nélkülözni a hőn szeretett cuccunk, de ez nagyon sok más, sokszor nélkülözhetetlenebb dolognál is így van. Aki meg annyira nem tudja nélkülözni a gépét, az úgyis NPS tag.

Just a simple Lineman...

(#16667) sir_mook válasza jjeahh (#16663) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Előttem írták helyesen hogy nincs olyan hogy egy igazság...

A Canon és a Nikon nem csak nálunk piacvezető- hanem az egész világon. Amikor a cégnél az slr (Pentax) gépek mellé 2000-ben megkaptuk az első digitális gépeket (kompaktokat - majd 300ezres árért - 1.3 Mp-el, talán 16 Mb-os kártyával). Akkor az volt a szlogen hogy digitális gépet olyantól vegyünk akik már a filmes világban is fotóval foglalkoztak. Minden gyártónak lett volna lehetősége nyitni az új irányba. Ezt aki későn tette meg, az lemaradt. A Nikon pl a D3-al kezdte meg a ff vázak forgalmazását. Ha ezt nem lépte volna meg, valószínű olyan mértékben veszít piacot, amit nem élt volna túl a márka. Még akkor sem ha a ff vázak csak egy réteget érintenek... és a belépő ff-ként behozott D600 a maga 500e feletti új árával minden csak nem olcsó.

Az hogy miből mennyi fog jó részben marketing. AMikor mi saját célra dslt-t vettünk (nem ma volt) akkor pont mindenki a Canonra akart rábeszélni a baráti körből. Haverom olyan cégnél dolgozik, akik márkafüggetlenül mindent árulnak... náluk vásároltunk be. És azt, ami megtetszett. Nem befolyásolt semmi... kézbe vettem és Nikon lett belőle. Azóta volt a kezemben Pentax K10 és 20 is. És tetszett. De nem mint rendszer, hanem mint egy rendszer eleme.

A mindenhol kapható gépek a Kodakok voltak. A cég mára már talán teljesen csődbe ment :(

(#16668) sir_mook válasza Stauffenberg (#16665) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Keresd meg azt a mondatot légyszíves ahol leírtam hogy mindenki hülye. Nem fogod megtalálni.

Olyan nehéz megérteni azt hogy van a Pentax, és vannak olyan cégek akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak akár a külsős kiszolgálókkal megtámogatva.
Miért gond az hogy én erre az "apróságra" is felhívom a figyelmet? Ezek technikai eszközök, melyek nem értéktartóak. Most X megveszi a Pentax gépét, 2 objektívvel. Elmegy egy fotós találkozóra pár hónap múlva. Mindenki más rajta kívül Canonos- Nikonos. (nem kitaláció... ez a valóság. Max minden 20. gép Pentax egy találkozón, de lehet hogy túlbecsülöm a számukat) És ott szembesül azzal hogy ha pl szeretne beszállni egy modellfotózásba, egy Hortobágyi madártúrába, egy akármibe... és ő nem talál hozzá megfelelő kiegészítőt. Vagy ha talál akkor sokkal drágábban. Két dolgot tehet.. .drágán megveszi, vagy eladja a jelenlegi dolgait és vált. Mindkettő bukta.
És persze, már az elején is megértettem, hogy van egy réteg aki nem akar továbblépni. Megveszi azt amit kap, örül, fotózik... és 5 év múlva mivel nem volt gondja kell neki a 4K video, megveszi megint a Pentax új modelljét. Ezt az álláspontot is tiszteletben tartom.

(#16669) Andrew31 válasza Stauffenberg (#16665) üzenetére


Andrew31
senior tag

Lehet benne valami. Nem reprezentatív a dolog, mindenki akkor ragad billentyűzetet, ha baj van és olyankor érzékenyebb is az ember. :s
Szerencsére még nem kerültem oda és kívánom mindenkinek, hogy ne nagyon legyen (rossz) tapasztalata!

Szóvalakkortehát jó, hogy 3 év garanciánk van!

[ Szerkesztve ]

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16670) A Zéé válasza Andrew31 (#16669) üzenetére


A Zéé
addikt

jó bizony!
Ahogy olvastam fórumokat Camera kft-nél még rosszabb a helyzet, ráadásul ott az első év után fizethetsz is a cseppet sem jobb eljárásért a Canon meg a Pentax vázak után. Nikonnál ez legalább ingyen van :D

szerk: ahogy látom nem találkoztál még igazán rossz szervizzel. Jó neked :D

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#16671) Andrew31 válasza A Zéé (#16670) üzenetére


Andrew31
senior tag

Ááá, azzal találkoztam, csak még fotómasinával kapcsolatban nem.. :D

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16672) schawo válasza sir_mook (#16668) üzenetére


schawo
titán

És... Megint. Üdv a fedélzeten.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16673) Stauffenberg válasza sir_mook (#16668) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Olyan nehéz megérteni azt hogy van a Pentax, és vannak olyan cégek akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak akár a külsős kiszolgálókkal megtámogatva."

Amíg aktív Pentax használó voltam, addig nem igazán találkoztam semmivel amiben hiányt szenved a konkurens rendszerekhez képest. Van ami ott olcsóbb, van ami a Canonnál olcsóbb, van ami a Nikonnál olcsóbb. Amit magyarázol az semennyire sem objektív, semennyire nem segít senkit a vásárlásban és hiába magyarázod félre, benned a legkevésbé sincs segítő szándék, csak fikázol mindent ami neked nem tetszik. Múltkor a MILC-eket ekézted, most a Pentaxot.

"Elmegy egy fotós találkozóra pár hónap múlva. Mindenki más rajta kívül Canonos- Nikonos."

És ez meg kit érdekel a márkaorientált birkákon kívül? Mindenki olyan rendszert használ ami neki jobban megfelel vagy amelyik reklámait jobban el tudja hinni. Hogy rajta kívül hányan használják még az legfeljebb a fanboyokat érdekli. Ez egy vásárlási tanácsadó topik, az ekkora marhaságok meg nem ide valók.

"És ott szembesül azzal hogy ha pl szeretne beszállni egy modellfotózásba, egy Hortobágyi madártúrába, egy akármibe... és ő nem talál hozzá megfelelő kiegészítőt."

Ezt támaszd alá! Mert én érdekes módon tudtam modellt fotózni Pentax rendszerrel. Mégis mi a tosz kell hozzá ami nincs Pentaxra? Megfelelő objektívek meg egy vakukioldó a gép tetejére. Ez akkora mutatván, hogy csak a Canon és Nikon tudja? A third party gyártók (Sigma, Tamron, stb) pedig szinte kivétel nélkül mindent kiadnak Pentax K-bajonettel is.

(#16674) Freddy76 válasza Stauffenberg (#16673) üzenetére


Freddy76
addikt

Szerintem hagyd a fenébe, nincs értelme...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16675) BiriBum válasza sir_mook (#16668) üzenetére


BiriBum
őstag

Meggyőztél, kihajítom a K5II vázamat és az összes objektívemet, beleértve a leszarozott és elérhetetlennek titulált 55-300-at (talán így lesz egy darab a használt piacon).
Azt hiszem nézek egy 1100D-t 18-55DC-vel valamelyik elektronikai plázában.

[ Szerkesztve ]

(#16676) Freddy76 válasza BiriBum (#16675) üzenetére


Freddy76
addikt

Ha gondolod, ráfizetsz valamennyit, és becserélem a d70000-remre. :D

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16677) madgie válasza Freddy76 (#16676) üzenetére


madgie
titán

Elnézted az évet, Marty :D

(#16678) BiriBum válasza Freddy76 (#16676) üzenetére


BiriBum
őstag

Nem kösz, az 1100D fogása jobban tetszik. :R :Y :DDD

(#16679) Mikisys válasza sir_mook (#16662) üzenetére


Mikisys
őstag

A Pentax nincs lemaradva, vagy elmaradva semmiben, sőt!
Az összes K-bajonettes objektív használható bármelyik gépükhöz, és stabilizátor is van. AF-visszajelzés is van, AF-motor minden digitális vázukban van, sőt, az újabbakban még SDM-is.
A többi gyártónál minden objektívvel megfizeted a fókuszmotor, vagy a stabi árát, ha olyant veszel.
Aki összeszed egy számára megfelelő objektív-sort, akár fix, akár zoom objektívekből, a Pentax képminősége magasan a legjobbak között van, ugyanazért az árért, vagy talán néha kevesebbért.
Amilyen objektívet a Pentax nem gyárt, annak lehet az is az oka, hogy esetleg sokkal drággában tudná előállítani (esetleg jobb minőségben), mint a többi gyártó, de nem ez a célja. Más gyártók (Sigma, Soligor, Chinon, Carena, Tokina, Tamron, stb.) K-bajonettes objektívjei is igen jól teljesítenek, ha nem csodát várunk el azoktól.
A Pentax rendszerén belül a kompatibilitás a legjobb, míg ezt a többi gyártóról nem lehet elmondani.

Nem rosszabb, vagy gyengébb a többi gyártó terméke, de rendszer-használhatóságban igenis a Pentax vezet, tehát akár "Prémium-márkának" is nevezhetjük.

:)

Üdv!

(#16680) TayRol válasza BiriBum (#16675) üzenetére


TayRol
veterán

Nézegettem ezt a k5 II-t, szimpatikus kis vaz. Az is tetszik hogy a vazban van a stabi.

(#16681) jjeahh


jjeahh
nagyúr

há' én is annó vagy pentax-ot, vagy milc-et szerettem volna, végül milc lett a kis méret, alacsony használtpiaci ár miatt. a felsoroltakon kívül a pentax előnyeihez tartozik talán a konkurenciához viszonyítva jobb építési-anyagminőség, ergonómia is, sztem...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16682) Freddy76 válasza madgie (#16677) üzenetére


Freddy76
addikt

De hát az nikon!
Nikon=nem zsákutca
Pentax=zsákutca.
Mit lehet ezen nem érteni :F

:DDD

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16683) Andrew31 válasza Freddy76 (#16682) üzenetére


Andrew31
senior tag

Szerintem a 0-k számára gondolt :U A70.000-es majd csak pár év múlva jön ki. :DDD

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16684) madgie válasza Andrew31 (#16683) üzenetére


madgie
titán

Jól gondolod :)

Mondjuk Freddy is, ki vesz még Pentaxot a 21. században? :DDD (nem komolyan venni)

(#16685) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Tegnap belenéztem egy Pentax K-3 keresőjébe (még csak hétfőn jelentették be, de a Fotoplus elhozta a Photoexpo-ra, hatalmas nagy csillagos ötös). Hát letettem a hajam! :) Fényes és hatalmas keresőkép, a nyakamban lógó Nikon D7000 csak a rárakott nagyítóval együtt tudja ezt.

Sajnos csak pre-production demó példány volt, így kártyát nem lehetett beletenni. Csak kézbe venni, menüben kotorászni, stb. Nagyon kényelmes a fogása. Már el is kértem tesztelésre (sajnos nem tudom mikor kaphatom meg, tuti a PH meg Pixinfo előbb jut hozzá).

Kipróbáltam viszont egy Pentax K-500-at is. Nekem nagyon hiányzik róla a státusz LCD, de belépő szinten lehet nélküle élni. Anyagminőségre (tapintásban) nem jobb, mint egy belépő Nikon vagy Canon, de ergonómiában, fogásra nagyon jó, sőt egyenesen kiváló, igazán kényelmes és jól megfogható darab. Plusz ugye dupla tárcsa van rajta és a kereső szintén 100%-kos és nagyobb is, fényesebb is, mint a konkurenseké.

Ugyan ezen a standon sorakoztak a Pentax Limited üvegek mindenféle gyújtótávolságból, de volt ott bőven Sigma és Tamron is K-bajonettel.

Így fest 2013-ban egy ZSÁKUTCA! :)

[ Szerkesztve ]

(#16686) Andrew31 válasza Stauffenberg (#16685) üzenetére


Andrew31
senior tag

Hát, van mit szégyellniük!

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#16687) Abry válasza Stauffenberg (#16685) üzenetére


Abry
tag

No offense, de: ezek közül melyik előremutató/jövőbemutató fejlesztés? Dupla tárcsa, nagyobbacska kereső...még nem hallottunk ilyenről. :U

(#16688) Freddy76 válasza Abry (#16687) üzenetére


Freddy76
addikt

Hát, a k500 kategóriájában, árában kapható Canon-Nikon gépekben tényleg nem...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16689) k1csi válasza Mikisys (#16679) üzenetére


k1csi
senior tag

Nem rosszabb, vagy gyengébb a többi gyártó terméke, de rendszer-használhatóságban igenis a Pentax vezet, tehát akár "Prémium-márkának" is nevezhetjük.

Ne viccelődjünk már, azért, hogy most van egy-két jó ár/érték arányú Pentax cucc még nem lesz prémium márka ahogy a CaNikon sem az. A Leica az pl. az, tippem szerint a vevőkör sem a speckók részletes bogarászóiból meg azokból kerük ki akik az ár/érték arányt nézik...

Jó üveg is található mindenütt, ha ezt hajlandó valaki megfizetni. Pl. többször volt már korábban linkelve Canon cuccok hasonlítása. Még árban sem jobb a Pentax.
De érdekes lehet megnézni mint gondolnak erről a Pentaxos topikban a pentaxosok pl. itt.

Viszont a tükör nélküli cuccok pont nem a Pentax malmára hajtják a malmot. Azoknak a (családi) hobbi fotósoknak akik kitobikban meg alap fixekben gondolkodnak ma már tényleg kár APS-C tükrösbe beruházni mert minden megtalálható jóval könnyebben hurcolászható tükör nélküli cuccokban (pl mFT, kivétel a gyors követő AF).

A tükrösök hosszú távon pl. a gyors követő AF, spéci üvegek (nagytele, extra fényerős fix, TS stb.) miatt maradnak meg nagy szenzorral.

Azaz pont a Pentax az a márka ami nem látom miben nyújtana többet családi/hobbi fotósnak mint pl. egy mFT rendszer. Szenzor nem lényegesen nagyobb, de pl. Sony (utána meg mások is) FF tükör nélküli rendszert hoz ki hamarosan hurcolászhatóbb méretben ha valakinek a szenzor méret nagyon fontos.

A jobb üvegekban vsz. van egy jó adag mítosz is.

Szóval tényleg nem rosszabb vagy jobb mint a többi gyártó cuccai, egyszerűen abban az APS-C üzletben vannak ahol a tükör nélküli rendszerek miatt nem túl kényelmes/kellemes lenni rendszerszinten manapság és ez csak romlani fog...

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#16690) Stauffenberg válasza Abry (#16687) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

1.) Mivel a kint lévő K-3 csak pre-production példány volt, ezért nem lehetett kipróbálni, hogy mit tud a vas, akkor mégis mi mást írjak le róla? Viszont kíváncsian várom, hogy az OLPF szimulációt kipróbálhassam, mely ha valóban hatékony, akkor egy igen előremutató és innovatív fejlesztés a Pentax mérnökeitől. De addig is csak annyit lehet róla nyilatkozni, hogy milyen kézbe venni, milyen a kezelhetősége és milyen érzés belenézni a keresőjébe.

2.) A K-500 alapkit jelenleg 130.000 Ft (nyitóáron). Mutass már rá a konkurenseknél ebben az árban egy ilyen tudású vázra.

3.) Ki beszélt előremutató fejlesztésekről? A korábbi vita (a zsákutcáról) nem a technológiának szólt, hanem a kolléga szerint a Pentax rendszerrel nem lehet lefotózni semmit, hiszen nincsen hozzá egy darab objektív sem, egy darab kiegészítő sem, megy úgy alapvetően semmit sem ér az egész rendszer. Szerinte nem lehet vele modellt fotózni és nem lehet vele állatokat sem fotózni. Szerintem nem kellett volna hozzá sok, hogy kifejtse ez tulajdonképpen csak lyukkamerának jó egy átfúrt vázsapkával.

4.) Nem véletlenül tértem ki rá, hogy mennyi elérhető objektívet lehet felcsavarni egy Pentax vázra.

(#16691) Migee


Migee
tag

Üdv.

Nagy fába vágom a fejszém. FF vázat szeretnék venni, de nem tudom eldönteni, hogy melyik vázat vegyem.

Canon 6D vs Nikon D600 illetve majd D610 .

Tudni kell, hogy lelkes amatőr vagyok, főleg nyaralásokkor illetve bulikban csattogtatok fotókat.

Fontos ,hogy sötétben is jó képeket csináljon illetve videozzon.

Rengeteg tesztet olvastam már.
Aggaszt a Canon kevés AF pontja, illetve a Nikon részéről pedig a gyengébb High ISO.

Ti melyik mellett döntenétek? Mit ajánlotok? vagy ez eléggé szubjektív?

Eddig egy Pana FZ 200- al fotozgattam, de az már kevés lett :)

[ Szerkesztve ]

(#16692) HollyBoni válasza Migee (#16691) üzenetére


HollyBoni
veterán

Én a 6D-t választanám, a jobb magas ISO és a videó miatt.

[ Szerkesztve ]

(#16693) A Zéé válasza Migee (#16691) üzenetére


A Zéé
addikt

"Tudni kell, hogy lelkes amatőr vagyok, főleg nyaralásokkor illetve bulikban csattogtatok fotókat."
Én ilyenre nem vennék FF-et.
Illetve addig se, amíg én nem tudom magam eldönteni, hogy kell-e nekem, vagy hogy milyen kellene.

Milyen obikat vennél amúgy? Az fontosabb talán, mint a váz. Mennyit szánnál erre az egész mutatványra?
Amúgy dxo szerint a D600 jobb szenzorban, mint a 6D, nem tudom hol láttad, hogy magas isoba megveri.
D600+24-70/1.8 elindulni nem lehet rossz. Vagy ha szereted a kihívásokat, akkor D600 + AF-S 50/1.8 elsőre.
De tényleg FF-et csak akkor vennék, amikor már az üvegekben nincs hova fejlődni. Egy D7000 v D7100 mindenféle amatőr igényt kielégít, nemhogy azokat, amiket leírtál.

Just a simple Lineman...

(#16694) Zozzer888 válasza A Zéé (#16693) üzenetére


Zozzer888
addikt

Én ilyen felhasználásra MILCet ajánlanék.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#16695) Stauffenberg válasza Migee (#16691) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én alapvetően nem tartom gondnak, hogy kompaktról FF vázra akarsz ugrani, de ahogy arra már felhívták a figyelmet: Nem sokat ér az egész ha nincsenek hozzá megfelelő objektíveid. Nem írtad le azt sem, hogy mekkora a kereted (a vázon kívül milyen objektíveket vásárolnál, gyanítom kompaktról váltva nincsenek még üvegeid).

Annak nincs értelme, hogy egy ilyen vázat kitobjektívvel használj és ha nem nagyon van tervben, hogy a jövőben bizonyos időközönként újra elköltöd a váz árát objektívekre, akkor inkább maradj az APS-C formátum mellett. A csúcs APS-C vázak is nagyon jól teljesítenek és bőven marad pénzed jó üvegekre.

(#16696) Migee válasza Stauffenberg (#16695) üzenetére


Migee
tag

Nincs semilyen objektívem még.

24-105 f4 Canon szerintem kezdésnek, vagy a Tamron 24 - 70 2.8, de ott viszont írtak valamit az egyik forumban, hogy leszívta az akksit.

Tesztképeket ,illetve high iso összehasonlítást néztem a dpreview -en, ott egyértelműen jobb a Canon.

Meg volt 5D MKIII és D600 20MP -re redukálva teszt, de szerintem ott is jobb volt a Canon.

Videoban High Iso-n is jobb a Canon.

Szóval nem tudom.

Canon 7D -t néztem de magas Iso-n eléggé zajos a 6D -hez viszonyítva.

[ Szerkesztve ]

(#16697) Freddy76 válasza Migee (#16696) üzenetére


Freddy76
addikt

Te most egy nagyon régi félprofi (7d), egy új ff középkategóriás (d600), és egy új profi gépet hasonlítasz össze? Ami árban így néz ki: 340e - 480e - 780e. Tudod, hogy pontosan mit szeretnél, és miért pont azt? No offense, de furcsa az összevetésed, az 5dMkIII mellé a nikon d800-at kellene állítani inkább, a 7d pedig nem fér el ebben a sorban.

Miért akarsz amúgy rögtön full frame-et?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#16698) schawo válasza Migee (#16696) üzenetére


schawo
titán

Mit szeretnél magas izón fotózni?

Mennyi a pénzügyi keret?

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16699) Migee válasza Freddy76 (#16697) üzenetére


Migee
tag

Az 5DMKIII- at csak azért hoztam a képbe, mert állítólag a 6D-nek jobb a jpeg zajmentessége, mint az 5DMKIII-nak magas ISO- n, mégha nüanszokkal is.

És pont az 5DMKIII és a D600 volt hasonlítva úgy, hogy a D600-at visszabutították 20MP -re, hogy azonos körülmények legyenek úgymond.És egyik forumtárs írta valahol, hogy ha a D600 is 20 MP -en megy, akkor van olyan jó, mint a 6D Magas ISO-n.
Tesztfotók alapján szerintem egyértelműen jobb a Canon FF vonal Magas ISO-n .
Cameralabson vannak fenn hasonlítások.
Csak ezért jött a képbe az 5D mkIII.

Az, hogy a DXO mark milyen adatokat közöl, az egy dolog.A számok nem feltétlen érdekelnek, inkább a sample, a látott képminőség.

Igazából a 6D ára egy jó obival most belefér a keretbe, a Full Frame jobb zajtényezője tetszik, meg a jobb nagylátószög is jó.

Szándékom az, hogy nem feltétlen szeretném a vázat cserélgetni majd, inkább az objektívparkot bővítgetni majd.Szerintem a FF előnye nem kétséges az APS-C- vel szemben.

Ha a 7D-t kivesszük a sorból, akkor is marad a D600 (D610) vagy a 6D , és egy 250 körüli Objektív.
A kérdés inkább a D600 vs 6D .?

(#16700) JohnyBlue válasza Migee (#16699) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Szerintem meg fordítva csináld 500 ért vegyél üveget vagy üvegeket. 250 ért meg vázat.

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.