Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16851) JohnyBlue válasza grigo (#16850) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Sajna a milc kategória ezért ugrott, annyira picik és kis téglalapok voltak a gépek, hogy esetlen volt a kezemben,

Hááth én ma bementem a MM ba szétkukizni mert unatkoztam és megfogdostam ezt a Sony ötös gépét. Háát hinnye! Nem tudtam kipróbálni mert le volt merülve de hétfőre megígérték, hogy hétfőre feltöltik. Pofára némbör van, és szerintem fogásra is barbár. Bár kapcsiból az orrom elé kaptam.. az eladók röhögtek is rendesen de legalább nem néztek pistike bejött faluról oszt drága gépet néz a csajának hétvégére a tükörfotókhoz tipusú arcnak :)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#16852) Stauffenberg válasza grigo (#16848) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Feláldoznál 3 év garanciát (jó kettőt) a magyar menü hiánya miatt? Nem olyan sűrűn kell a menüben kotorni ha meg igen akkor is csak néhány szakszót kell megtanulnod, nem komplett nyelvtant meg egy tízezer szavas szótárat.

(#16851) JohnyBlue: A Sony NEX gépek hagyományosan elég markosak, miközben baromi kompakt vázak. Talán csak a NEX-3 (és különböző betűjeles verziói, pl: F3, 3N, stb) nem annyira jók markolatban, de a többi az elég faszán megtervezett. Az ötös szériából már az NEX-5R a minimum amit érdemes venni, annak már dupla vezérlőtárcsája van és így is jut mellé érintőképernyő meg programozható gombok. Még jobban is vezérelhető, mint egy árban azonos DSLR.

De nekem a NEX-6 is nagyon bejön, azon már akad EVF is, de a franc egye megy a Sony pofáját, hogy arról is lespórolta a mikrofon bemenetet. Pedig videóban elég erős kis gép... nagy kár érte.

[ Szerkesztve ]

(#16853) BiriBum válasza grigo (#16850) üzenetére


BiriBum
őstag

A kényelem nagyon fontos szempont, ezért vedd kézbe a Pentax K-500-at is, sőt nézz bele a keresőjébe is és csodát fogsz látni.
Ha a Canon felé hajlanál, eszedbe ne jusson a 18-55 DC objektívvel venni.
Az egy év garanciától nem kell félni, nem szokott a tükrös vázakkal gond lenni.

(#16854) grigo válasza BiriBum (#16853) üzenetére


grigo
őstag

Volt már ajánlva a Pentax. Viszont írták, hogy elég tudatosnak kell lenni objektív szempontjából mert utána érhetnek meglepetések. Ezért nem igazán számolok vele, egy induló gépet szeretnék ami után még szabad az út bármerre ami megtetszik. Viszont tényleg nagyon dícséritek, kénytelen leszek megsasolni.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16855) grigo válasza BiriBum (#16853) üzenetére


grigo
őstag

Hát igen, még dupla obival is jó áron van, a tesztek alapján is nagyon ott van a d5100-al. Bár a gari itt is csak 1 év. Plussz ti is nagyon dícséritek. Úgy érzem egyre távolodok a 600D-től és a két említett versenyez. Egyedüli problémám hogy 0% thm van most a media-ban és a webes oldalukon nem látok Pentaxot a kínálatban. És ez lehet rá fog kényszeríteni a Nikonra. Bár egyik esetben sem esek kétségbe mert jó gép mindkettő.
Valamiért mondjuk bizonytalan vagyok a Pentaxal kapcsolatban, nem tudom miért mert nincs tapasztalatom, sőt aki ismerősömnek volt csak dícsérte, de bizalmatlan vagyok.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16856) jjeahh válasza grigo (#16855) üzenetére


jjeahh
nagyúr

talán mert kevésbé népszerű. megbízhatóságban, kezelhetőségben, képminőségben jeles, mégsem annyira tömegcucc, mint canikon...ha dslr-t vennék valszeg én is pentax mellett kötnék ki ;)

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16857) Abry válasza grigo (#16854) üzenetére


Abry
tag

A Sony Alpha sorozat nem MILC, hanem dSLT (Single-Lens Translucent, azaz félig áteresztő tükör), ennek van előnye (gyorsabb sorozatfelvétel, gyorsabb LV af) és hátránya (magas zajszint) a dSLR-ekhez képest.

Canon/Nikon: nagyjából elmondtak mindent előttem, amit még hozzáfűznék: az új objektívek kb. egy áron vannak, vannak olcsóbb Canon üvegek és fordítva (általánosságban olcsóbbak, mint a Pentax/Sony társaik) . Továbbá Canon-ra felcsavarhatod az m42-es üvegeket (olcsó, pár ezer forintos, nagyon éles képet adó manuális objektívek) és gond nélkül használhatod (Nikon esetében is fel lehet csavarni, de ott nem lesz végtelened).

+ Canon/Nikon vonalon nagyobb a használt piac Mo-n és adapterrel bármelyik K (Pentax) bajonettes objektívet felcsavarhatod Canon gépre (Nikonra nem tudom, hogy lehetséges-e).

(#16858) sasa134 válasza grigo (#16855) üzenetére


sasa134
addikt

Nem kel félni a Pentax-tól. Nem olyan elterjedt mint a CaNikon, de ez nem jelenti hogy kevésbé lenne jó, sőőőt. Egy tradicionális gyártóról van szó, legendás gépekkel. Más országokban , Ázsiában igen népszerű. Valóban, a használt piac nyilván kisebb, de minden üveg megtalálható itthon is, az index fórumába bekukkantva például elég aktív pentaxos közösségre bukkansz, pörög az adok-veszek is.
Kis Pentax történelem klikk

klikk

Ez pedig itt talán a legnépszerűbb pentaxos oldal, fórummal, tesztekkel, obi-váz adatbázissal, apróval, stb stb

Avanti Roma

(#16859) grigo válasza jjeahh (#16856) üzenetére


grigo
őstag

Igen, valami ilyesmit érzek én is. Annak próbálok most utánaolvasni, hogy ez azért van mert van rá racionális ok, vagy csak divat és nem mer senki kitörni a canon-nikon dimenzióból. De igazából még hosszabb tesztet se találok róla, legtöbbször nemzetközi oldalakon is csak ismertető írás van róla és ennyi.

Továbbá láttam most olyan olyan szettet, amiben adnak 18-55 és 50-200 objektívet is. Még így is olcsóbb mint a kinézett D5100. Szóval tényleg elgondolkodtató. Mondjuk az az én lámaságom hogy nem tudom összemérni, nikon 18-105mm-ével +20ezerért. (örömmel fogadom hogy esetleg ti mit vennétek magatoknak ha ezek között vacilálnátok)

Viszont ami tényleg döntő, hogy ha áruhitelre meg tudom venni, az így majd ünnepek előtt könnyebbség lesz, és ha nincs a Pentax a media-ban kamatmentesre akkor szerintem nem marad más mint a Nikon.

sasa134 : a márkát amúgy ismere, tudok a jelenlétéről, volt egy csoporttársam aki megszállott pentaxos volt és órákat áradozott és nagyon dícsérte a márkát. Csak úgy valahogy a világ csak a canon-nikon marketinget kajálja és ez emberben öntudatlanul is kialakul ugyanez, és beszorul ebbe a mókuskerékbe.

Abry: akkor nekem voltak hiányosságaim. Amikor végigtapiztam őket be volt téve a milcek közé és az úriember is úgy említette mint egyet közülük.

Még egy kérdés. Árát melyik tartja legjobban? Ugye későbbi fejlesztések eladások/vételek szempontjából talán ez sem mindegy.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16860) sasa134 válasza grigo (#16859) üzenetére


sasa134
addikt

Semmire nem akarlak rábeszélni, azt vedd, ami az igényeidnek jó. Fogdozd meg őket és nézz bele a keresőjükbe. A Pentaxba is ;)

Avanti Roma

(#16861) grigo válasza sasa134 (#16860) üzenetére


grigo
őstag

Totál kezdő vagyok. Inkább beszélj rá valamire mint hogy a tudatlanságomra bízd :D Nyugodtan mondd meg mit vennél.
Hát annyian mondjátok ezt a belenézést, hogy nem tudom mit fogok látni benne, de nagyon jó lehet az tuti :D :D :D

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16862) sasa134 válasza grigo (#16861) üzenetére


sasa134
addikt

Meztelen csajok lesznek :DDD

Avanti Roma

(#16863) Abry válasza grigo (#16861) üzenetére


Abry
tag

You can with a Canon! :))

[ Szerkesztve ]

(#16864) jjeahh válasza Abry (#16863) üzenetére


jjeahh
nagyúr

:DDD

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16865) grigo válasza BiriBum (#16853) üzenetére


grigo
őstag

BiriBum:"Ha a Canon felé hajlanál, eszedbe ne jusson a 18-55 DC objektívvel venni."

És 18-55 IS II-vel, ha utána tudok hozzá venni jó áron sigma 18-200-at. (pontos típus talán estére).

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16866) tisvol válasza grigo (#16859) üzenetére


tisvol
aktív tag

Edigital-ban holnapig van 0% THM, ott van Pentax is.
MM-ben nem lesz.
Ha már bejelentkeztem....

A Pentax-ban ha jól sejtem, és jól értelmezem a leírásokat, akkor nincs fókuszpont visszajelzés a keresőben. Értem ezalatt, hogy élesség állításakor nem jelzi egy színes kerettel, hogy melyik fókuszpont az éles. Igaz ez? Ha igaz, mennyire fog ez engem zvarni?

[ Szerkesztve ]

Üdv:T.

(#16867) Bandinho válasza grigo (#16859) üzenetére


Bandinho
tag

A fotoplusban csak 162 a D5100+18-105 kit.

"Ha az életben a sikert A-nak vesszük, akkor A=x+y+z. x a munka, y a játék, z pedig hogy befogod a szád." /Albert Einstein/

(#16868) Ipadipad


Ipadipad
tag

sziasztok :)

érdeklödnék hogy maximum 50.000ft ig (használt / új ) milyen fényképezöt érdemes venni ?

amire használnám :
unboxing videozás

profil képek készitése + macro fényképezés
ilyen képeket szeretnék csinálni:
[link]
[link2]

több száz km-ig nem fogok zoomolni igy a zoom annyira nem lényeges

lehetöleg lehessen bele microsd kártyát rakni ( de ha fix tárhelye van az se gond)

L26bKz

(#16869) Abry válasza tisvol (#16866) üzenetére


Abry
tag

Én nem tudnék meglenni nélküle, főleg ha kevés fény van.

(#16870) nesa válasza Ipadipad (#16868) üzenetére


nesa
veterán

Azert akarmit is vezsel ne ez a 2 kep legyen a pelda, aljon ez elotted mint rossz pelda ennel csak jobbatt erdemes csinalni.

Ha csak ilyesmiket akarsz fotozni megfelelhet egy regebbi vaz meg egy valami 85mm koruli fenyeros fix ami makrozni is tud.

De ez sajnos 50 be nemfer bele, tul magassak az igenyek es rendkivul alacsony a keret, meg egy 85/1,8 as fix se fer bele a keretbe , jofele videos vaz meg plane nem, megkene 3-4x-ezni a keretet.

Velemenyem szerint milc vonalon erdemes lenne nezelodni PL egy hasznalt EPL1 vagy valamelyik hasonlo pana vaz + a zsenialis 45/1,8 jolehet neked ilyesmi celra, panakban a video is eleg jo, nekem meg az epl1 video is megteszi.

Ja es ezt a mikro SD messze elkell felejteni ilyen gep nincs az valami karora vag ymobil telefon amirol te beszelsz, cserelheto objektives gepek nagyresze SD kartyat eszik es nagyon nem illik adepterezni a mikro kartyat.

[ Szerkesztve ]

(#16871) bb0t


bb0t
senior tag
LOGOUT blog (1)

Után gyártott olcsó BLS-5 akksit érdemes rendelni ebayről? Vagy ha nem akkor honnan?

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#16872) nesa válasza bb0t (#16871) üzenetére


nesa
veterán

En onnan rendeltem nincs vele bajom.

(#16873) schawo válasza bb0t (#16871) üzenetére


schawo
titán

Teljesen jók az ebayes utángyártottak, én is olyat használok.

(#16868) Ipadipad
[link]

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16874) bb0t válasza schawo (#16873) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog (1)

Köszi srácok akkor azt hiszem hamarosan elveszítem e-bay szüzességemet :C

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#16875) McSzaby


McSzaby
őstag

Sziasztok,

Őszintét megvallva semmit sem értek a fényképezőgépekhez, elolvastam a topik összefoglalót, de most se vagyok sokkal közelebb a megoldáshoz. :)

Az lenne a kérdésem, hogy milyen cserélhető objektíves gépet ajánlanátok hobbi célokra? Barátnőm szeretne megtanulni fényképezni, szeretne iskolába is járni ezzel, ezért gondoltam, hogy karácsonyra egy alap vázat vennék neki, amihez gondolom valamilyen alap objektív is jól jönne. :DDD Tudtok esetleg valamit ajánlani ilyen "kezdő" célokra? Annyit sikerült kiderítenem, hogy a Nikonok és Samsungok felé húz a szíve külső megjelenésre (mert egy nőnek ez se mindegy '-.-..). Persze, nem külsőre akarok neki gépet venni, de azért írtam, mert ebből kifolyólag előnyben részesíteném a Nikonokat. :)

A keret max. 100 000 ft. lenne, de inkább ha van rá lehetőség - mert nem vagyok tisztában az árakkal - lehetne 70-80 körül. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#16876) lovas001


lovas001
aktív tag

Szeretnék kérni még egy kis segítséget nézegettem nikon d5100 hoz obiektíveket főképp teléket a gyári 18-105 mellé valami 300 körülit találtam is viszont nincs benne stabilizátor mennyire lesz nehéz vele mondjuk portrét fotózi vagy mennyire érdemes inkább akkor stab al rendelkezőt keresni inkább mert árkülönbség azért elég nagy

Nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

(#16877) schawo válasza McSzaby (#16875) üzenetére


schawo
titán

Olympus E-PM1 + 14-42 kit, tipikus női holmi többféle színben (bár nem csak nők használják)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16878) sir_mook válasza schawo (#16877) üzenetére


sir_mook
csendes tag

A suliban a tanuláshoz szerintem célszerűbb egy dslr. A tankönyvek, az oktatók, a tananyag még mind a tükröshöz van berendezkedve. Egy újabb fejlesztés csak megkavarná a "diákot".

(#16879) schawo válasza sir_mook (#16878) üzenetére


schawo
titán

Ugyanúgy működik, csak nincs benne tükör. :U

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16880) sir_mook válasza lovas001 (#16876) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Stabi nélküli változó fényerejű 300-as tele több okból nem szokott örömet okozni.
Ha kültéren használod "jó fényeknél", akkor a hajnali és a naplemente előtti időszakot fogja jelenteni. 300mm-en F5.6 ezeknek az objektíveknek a maximális rekesznyílása. Az F5.6 sok AF rendszernek még kihívás fényszegény helyen, így a pontos találati arány lecsökken. Plusz az F5.6-hoz és a jó képminséghez tartozó alacsony ISO, hosszú záridőt adhat- ami bemozdult képekhez vezet. APS-C vázon 300mm-en szinte kérik az 1/500 körüli záridőt. EZ pedig igen necces.
A másik probléma ezekkel a telékkel az, hogy nyitott rekeszen még nem kellően jó a rajzolatuk. Ha tovább szűkíted a rekeszt F8-11-re a jobb képminőség miatt, akkor a záridővel még rosszabbul állsz majd.

A legolcsóbb elfogadható minőségű 300-as végű tele a Tamron 70-300 VC. Használtan 70ezer. A hasonló tudással rendelkező 70-300 VR Nikon 95ezer körül megy.
A régi 70-300-as G-s Nikon, a 70-300-as Sigma és társaik képe sok kivetni valót hagy maga után.

Ha viszont kevés pénzed van, de nagyon kell a tele, akkor egy régi közhelyet tudok idézni: nincs rosszabb az el nem készült képnél. Tehát ha kell, és kevés pénzt tudsz rá áldozni, akkor vegyél egy 70-300/4.0-5.6 APO Macro Sigmát 3-540ezer körüli áron. 1:2 makrot tud.

Ha viszont portrézi szeretnél, én a helyedben egy 50/1.8 -t vennék. Használtan. Közeli arcportrénál torzít, félalakhoz már korrekt.

(#16881) grigo válasza sir_mook (#16880) üzenetére


grigo
őstag

Megkérdezhetem, hogy alapból a Sigmákról mi a vélemény(ed)?

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16882) sir_mook válasza schawo (#16879) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Persze. A fény az objektíven keresztül az érzékelő felületre jut :)

Vihetne magával egy 15 ezres kompaktot is, mert előbb utóbb megérti miről tanít az oktató, de szerintem egyszerűbb ha az ott "elvártakat" hozza. Az persze más kérdés hogy a helyi szakképző iskolában a 25 fős osztályban 5 embernek volt gépe az első évben. (a belépő szinttől a pro vázig igen nagy szórás mutatva)

Ha ez lesz a hivatása az iskolát követően akkor kezdje el építeni a rendszerét. A pro fotósok 95%-a már ff vázzal dolgozik. (pro = ebből él s nem arra gondolok hogy jók-e a fotói)
Indulásnak kezdhet egy Canon 450D-vel is, mellé egy sima olcsó alapzoom... de hamarosan rátérnek majd a vakuk használatára, a gyakorlaton pedig akár önálló fotózást is kioszthat a cég ahova bekerül.
Tudom-tudom, a MILC vázakhoz is lehet vakut kapni. Csak mennyivel könyebb egy stúdiós gyakorlaton ha a stúdió tulaja azt mondja hogy itt egy 10ezres, délután lesz egy helyszín, itt a vaku, vidd a saját cuccod és fotózd le.
Persze tudom már nagyon előre szaladtam.

(#16883) sir_mook válasza grigo (#16881) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Jelenleg van 4 Sigmám. 12-24-es UWA, 150/2.8-as makro és két nagytele (400mm). Objektívet nem márkanév, hanem "tudás" alapján szoktam választani. 12mm-t ff-re más gyártó nem tud adni. (egyenestartó kategóriában). Makróban a Sigma 150 egy tökéletes gyutáv étel és tárgyfotóra, de bármi másra is.

A Sigma fix gyutávú objektívei általában a legjobbak közé tartoznak. 50/1.4, az új 35/1.4 Art ... de lehetne még sorolni.
A belépő szintre sorolt alapzoomjaik vagy kisteléik viszont igen sok kihívással küszködnek.

[ Szerkesztve ]

(#16884) schawo válasza sir_mook (#16882) üzenetére


schawo
titán

Azzal a különbséggel, hogy egy 15ezres (50ezres) kompakton nincs P/A/S/M mód, nincs fókuszpont, fénymérési beállítások. Egy PM1-en minden pontosan ugyanúgy működik, mint akármelyik tükrösön. Nem mellesleg csoportos vakukezelése van, videó alatti teljes manuális beállítások, stabi minden (akár manuális) obival stb.

Az ff rendszerét kezdje építeni egy croppos kitobival?

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16885) grigo válasza sir_mook (#16883) üzenetére


grigo
őstag

Értem. Köszönöm. Csak a szavaidból az jött le, hogy nem igazán értékeled sokra a gyártó termékeit. És érdekelne, hogy gépvásárlás (600D vagy d5100) után mennyiben kalkulálhatok ezzel a gyártóval. Csupán kíváncsi voltam. Kösz mégegyszer. Bár teljesen vakon vagyok még, és mondjuk azt nem tudom, hogy ezek az általad említettek, a Sigma paletta milyen árketegóriáját jelölik.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16886) Fandango válasza grigo (#16885) üzenetére


Fandango
veterán

A Sigma uj objektivjei (Art, Sport, Contemporary csalad) az eddigi tapasztalatok alapjan kivaloan sikerult objektivek, ehhez merten az aruk is megvan. En egy 17-70 Contemporary objektiv tulajdonosa vagyok, es teljes megelegedessel hasznalom, a kitobi levaltasara szamomra tokeltes valasztas volt.
Az uj Sigma objektivekrol bovebben itt talalsz infot: Sigma Global

De az objektivekrol inkabb ebben a topikban kellene erdeklodni.

(#16887) sir_mook válasza schawo (#16884) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Rendben. Beszéld rá egy milc szettre. Majd az iskola végén pedig ott áll egy eszközparkkal, amivel el tud kezdeni dolgozni?
A női fotósok az ismeretségi körömben dslr vázzal dolgoznak. Vagy akár középformátummal. Azért mert a milc kicsi, könnyű, csajos, nem szeretnének váltani.

Nem veled akarod itt vitatkozni- tényleg segítő jelleggel írtam azt (márkától függetlenül) hogy aki fotós iskolába megy, és ezzel akar foglalkozni az jelenleg célszerűségi okból dslr-t válasszon.
De tőlem vehet filmes egy filmes vázat is.

(#16888) sir_mook válasza grigo (#16885) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Minden gyártónak vannak rossz, jó és még jobb termékei.
A Sigmát innovatív gyártónak tartom, de belépő szinten tudnak használhatatlan vackokat kidobni- majd jó lesz valakinek jeligére. Ide sorolnám pl a 18-125 régi verzióját. Átfogása, tartománya alapján remek alapobjektívnek tűnhetne... a valóságban ha valaki szereti ha nem csak vízfestmény készül a szenzorára, az az első alkalommal eladja. A kisteléi pl 55-200-as verziója sem egy jól sikerült darab. De a 105-ös makrója pl remek példány. 70ezres használt ára pl best buy.
Szóval nem vagyok márkafüggő. Volt Tamronunk is pl 17-50/2.8, 28-75/2.8... és mindkettőt szerettem használni. De Tamrontól is tudok vackokat mondani :)

(#16889) schawo válasza sir_mook (#16887) üzenetére


schawo
titán

Én egy lehetőséget ajánlottam, ami mellett természetesen választhat használt dslr-t, kicsit sem jár rosszul akár egy használt 450D-vel.

Te viszont hetek óta úgy adsz elő mindent, mintha az lenne az egyetlen abszolút igazság. Össze-vissza ferdíted a valóságot, kicsavarod a mondatokat, és valami értelmetlen keresztesháborút folytatsz.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#16890) sir_mook válasza schawo (#16889) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Amennyiben az keresztesháború, hogy a fotós körökben szerzett életszerű tapasztalatot írom le, akkor legyen az.
Az újdonságra mindig vevő voltam és maradok is. Legyen az okostelefon, rádiós vakukioldó, autóhifi vagy bármi ami érdemi, használható fejlesztést hozott. Pluszban hozzáteszem hogy akkor cserélem le a dolgaimat ha az már nem elégséges az igényeimnek.
Számomra és ismeretségi körömbe tartozó fotósok számára (nem 2-3 emberről beszélek) a milc egy jó játék, egy szaladgálós eszköz. Ami munkára nem vált be. Egy fényképezőgép tartós használata függ annak fogásától, kezelhetőségétől, és pl a beállíthatóság gyorsaságától. A D3200-ba pl hiába van 24 Mp-es használható szenzor, ha egy D200 a dedikált gombjaival, fénymérés kiosztásával sokkal kényelmesebb használatot tesz lehetővé. Az más kérdés hogy ISO640 körül már a szenzora hátrányba kerül...
Ezek a kitételek persze nem általánosíthatóak. Mindenkinek más a fontos. Van aki 1 kg-ból akarja megúszni a teljes szettet. Más nem is akar objektívet cserélgetni. Van akit nem zavar a zaj, vagy a kép lágysága.
De a mostani konkrét esetben egy fotós iskolába készülő embernek (hölgynek) kellene valami, aminek örül, amivel boldogul, és amivel el tudja kezdeni a fotográfusi pályát.
Persze úgyis majd a képek beszélnek... és senki nem fogja azt mondani a jó fotók láttán hogy ez azért van mert aps-c, ff, milc vagy telefon az elkövetés eszköze... de annak a fotónak el is kell készülni.
A milc minden bizonnyal pár év múlva nagy szeletet fog kiharapni pl a belépő tükrösök piacából. De amikor kevés pénzből szeretné valaki megoldani a vásárlást, akkor a nagyon szűk használtpiac miatt ismételten nem javasolnám. Egy belépő dslr vázhoz (legyen 50e) tud venni egy 18-55-ös obit stabival, af-al mondjuk 20e-ből. És mellé 20e-ből egy 50/1.8-t. Kártya, táska... és 100e-nél jár.
Meg tudja tanulni vele az alapokat, de a "munkáltatója" által használt eszközökkel a feladat alatt bővíteni is tudja.

(#16891) BiriBum válasza tisvol (#16866) üzenetére


BiriBum
őstag

A K500-ban nincs, a k30-k50-ben van. Semennyire nem zavaró, mert tudod, hogy melyik fókuszpont aktív éppen (LV-ben lehet választani). Kivétel az autó fókuszpont választás, amit épeszű ember nem nagyon használ.
Sokáig volt k-x-em K10D után, egyáltalán nem volt zavaró, még kevés fényben sem.

(#16892) BiriBum válasza grigo (#16865) üzenetére


BiriBum
őstag

Olyat inkább ne vegyél, mert rosszabb a képe, mint az IS-es kitobinak, de meg merem kockáztatni, hogy a DC-nél is. Nem azért mert Sigma, hanem azért mert ultrazoom, amiből egyik se jó optikailag.

(#16893) grigo válasza BiriBum (#16892) üzenetére


grigo
őstag

Azon agyaltam, hogy lehet megkapom egy ismerős "kinőtt" obiját. És ha az használható akkor könnyebb lenne az olcsóbb 600D-t megvenni 18-55 IS II-vel. Mint egyből kicsit többet beruházni a d5100 18-105VR verziójába.
De már feladom lassan, bemegyek amelyik jobban illik a kezembe az alap 18-55-el azt megveszem, és szarok bele a későbbi fejlesztésekbe majd ha jön akkor agyalok. Azért az még sem pálya, hogy naponta több oldalnyi leírást olvasok meg teszteket, meg videókat nézek. Ráadásul nektek is az agyatokra megyek :D

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16894) lovas001 válasza sir_mook (#16882) üzenetére


lovas001
aktív tag

nagyon szépen köszönöm akkor szerintem megpróbálok kiszorítani több lóvét a leírtak alapján

Nem tudta, hogy lehetetlen, ezért megcsinálta.

(#16895) jjeahh válasza Ipadipad (#16868) üzenetére


jjeahh
nagyúr

mosott hátteres bokehes portrék? én így oldottam meg annó: ebay, használt panasonic g1, gf1 vagy olympus e-pm1, e-p1, e-pl1, adapter+50mm manuál üveg, később talán közgyűrűk, makrózásban annyira nem vagyok képben...ha később többet is szánsz majd rá, jöhet egy m.zuiko 45mm F1.8

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16896) Ipadipad válasza jjeahh (#16895) üzenetére


Ipadipad
tag

az igen hát a képeid nagyon jók ::) pont ilyeneket szeretnék én is csinálni :)
ezek meik fényképezögéppel készültek ? ( gondolom 100e fölött van böven :( )

L26bKz

(#16897) jjeahh válasza Ipadipad (#16896) üzenetére


jjeahh
nagyúr

50e alatt bőven, kb 41e volt a váz... :DDD de már szokott lenni olcsóbban is, 29e körül, pl panasonic g1.
am köszi, annyira nem jók azért a képeim, én is amatőr vagyok, de ha portrézni akarsz, egy telefon, vagy kompakt után tényleg üdítő egy cserélhető obis géppel kattogtatni, főleg ha fix obid is van, bőven lehet játszadozni a mélységélességgel ;)
most egy picit drágábban találtam, de még mindig belefér az 50k-ba: g1, gf5, e-pl1, e-pm1, e-p2...ezek közül talán az e-p2 a legkomolyabb cucc
obik...vagy mondjuk helios..+ egy adapter kell majd hozzá. az egyetlen bökkenő: manuális fókusz...tehát ezek az obik olcsók is, meg pengék is, de nincs autó fókusz, szóval kézzel kell fókuszálnod...belenagyítasz a fókuszmezőbe, tekered a fókuszgyűrűt amíg éles lesz, exponálsz...gyakorlattal enyhén mozgó témát is le lehet kapni velük, de amúgy inkább beállós, pózolós portrékra jók, pl szaladó alanyt lekapni esélytelen.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#16898) madgie válasza sir_mook (#16890) üzenetére


madgie
titán

Ja, mert az ismerőseid inkább fejben megtanulnak 18% szürkében, spot fényméressel látni, minthogy élőképes hisztogramot néznének a pontos képet adó keresőben, ahol már expozíció előtt mindent pont úgy látnak, ahogy a képen lesz.

Tudjuk, ők a profik. Mi nem dolgozunk a MILC-cel, csak bohóckodunk velük.

(#16899) sir_mook válasza madgie (#16898) üzenetére


sir_mook
csendes tag

Gyere át az index bolondokházába, majd ott válaszolok.

(de pl egy csillagos égbolt hisztogramján mit is nézzen a felhasználó, vagy egy havas tájban álló szarvasnál)

[ Szerkesztve ]

(#16900) m3ss válasza jjeahh (#16897) üzenetére


m3ss
veterán

az a baj, hogy a manualozas sok szituban nem kiveitelezheto. valakinek nincs is erre ideje/kedve...jobban jar az ember ha a kepen, pozon, kompon gondolkodik ahelyett h a fokusszal szorakozna...
meg dslr-re ennyiert van af-os obi is, raadasul a leggyorsabb kb ami letezik...en is a sir_mook altal mondott iranyt kovetnem...sot azt is kovettem anno ;)
d50/d70+50 1.8d. ez is kijon 50 korul. sot masik topicban keresett vki olcson portrezni, makrozni gepet. ez szinten jo arra, mondjuk egy raynoxal. igaz videozni nem tud...

(#16899) sir_mook van itt is offolos topic amugy..bar elegge ontopic ez.

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.