Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#92351) peppe79 válasza #04331520 (#92349) üzenetére


peppe79
senior tag

Én csak a kezeléséhez nem szoktam még mindig hozzá, meg hiányolok pár dolgot, ami az Olympusnál megvolt, de összességében nem bántam meg, hogy a GX80-ra váltottam.

(#92352) Stauffenberg válasza #04331520 (#92349) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Melóra sosem vennék vakon, kipróbálás nélkül gépet. De amúgy nem lehetetlen a felsorolt témákban normálisan alkotni a GX80-nal.

De az időjárásállóság miatt szerintem a G80 kevésbé kompromisszumos kültéri gép, mint a GX80 és kezelőszervekkel is sokkal gazdagabban el van látva.

(#92353) Lassú Víz válasza #04331520 (#92349) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Munkája válogatja. Szerintem megismételhetetlen eseményt pénzért megörökítő vállalkozónak dupla memóriakártyát kezelő gép kell. Felbontásban, DOF-ban, zajban, dinamikában majdnem mindenkihez képest hátrányban leszel úgy, hogy te vagy "A" fotós.

Egy WEB áruháznak tökéletes termékfotókat lehet vele készíteni, de alapvetően belépő hobbi gép, ahogy az ára is tükrözi.

(#92352) Stauffenberg: Igen, de amikor a konkurencia elviszi a felkérést mert kiteszi a monitorra a 40-60 Mpixeles képet vagy az elmosott hátteret, mert arra gerjed a nép, akkor sovány vigasz, hogy fasza albumot lehetett volna összerakni a GX80-nal is.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92354) aginor válasza Lassú Víz (#92353) üzenetére


aginor
veterán

Ezt annyiban cáfolnám, hogy az ismerősi kört is alapul véve, az embereknek fogalmuk sincsen a dof-ról, és arról sem, hogy mi néz ki jól. A megapixeleket még csak-csak megértik, de te is tudsz ilyeneket produkálni, csak fel kell skálázni a képet, azt meg a vevőnek nem kell tudnia, hogy eredetileg milyen felbontáson készült, ha a végeredmény rendben van.
Sajnos én azt tapasztalom, hogy az emberek, nem tudják, hogy milyen a jó fotó, nem is érdekli őket, miközben a mutyi fotósok elárasztják a piacot és az emberek zabálják a digitális hulladékot, amit munka címen előállítanak, csak mert "mókás" a képek színvilága, vagy mert "nézd milyen jó képeket készített a felének a harmadának a negyedéért, mint a sok hülye hivatásos". :U

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92355) kovsol


kovsol
titán

MFT kamerák világa elég homályos számomra. Van olyan alsóbb kategóriás kamera ami pici, és van teljesen elektronikus zár is benne? Elég sok timelapset szoktam csinálni fotók összerakásával, és valami játszós, utazós kamera beszerzésén gondolkozom.

May the Force be with you!

(#92356) vond válasza kovsol (#92355) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Az előbbiekben tárgyalt GX80 pl. ilyen. Elég apró is (főleg, ha valamelyik palacsintával használod, pl. 12-32, 14, 20), és van benne E-Shutter, valamint egy egész jó Timelapse mód is. :K Használtan 70k körül már szokott lenni csak a váz, 90-100k körül meg kitben a 12-32-vel, ami egyébként egy penge kis objektív, főleg a méretéhez és az árához képest.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#92357) Stauffenberg válasza Lassú Víz (#92353) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez így van, legyél tisztában a piacod elvárásaival. De mondjuk aki "lifestyle" fotókat készít instára/webre travel, food, beauty témában (csak egy példa), az bőven megtalálja a számításait egy GX80-nal is akár.

A dupla kártyahely jogos, de ha van egy OTG kátyaolvasód, még mobilra/tabletre is gyakran tudsz backupot készíteni. Én így szoktam ha csak a G80 van nálam (amit én is csak a saját szórakoztatásomra vettem, nem munkára), korlátlan mobilnet mellett mehet rögtön a Lightroom szinkron is felhőbe.

(#92358) kovsol válasza vond (#92356) üzenetére


kovsol
titán

Múltkor pont ezt a kombinációt tapogattam meg kicsit. A 12-32 egész tetszetős volt, hogy mennyire kicsire össze tud menni összecsukott állapotban.

May the Force be with you!

(#92359) vond válasza Stauffenberg (#92357) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Sőt, wifin akár azonnal tolhatod át a fotókat mobilra. :)

(#92358) kovsol: Bizony, jó kis kombó. :K Szerintem az egyik legjobb vétel jelenleg, újonnan és használtan is.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#92360) Stauffenberg válasza vond (#92359) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A mobil app át tudja húzni a RAW-t is? Nem sokat próbálgattam, hamar feladtam, szerintem botrány béna és ellenintuitív a Panasonic alkalmazása, lassú és nyögvenyelős a csatlakoztatás is.

Eleve attól kifaszolok, hogy az app indításakor rögtön feljön egy homokórázó popup, hogy éppen keresi a kapcsolatot, de ez az esetek 100%-ban nem talál semmit, akkor sem ha korábban már párosított eszközök keresik egymást, ezért már eleve a popup is azt írja, hogy léccike zárd be az üzenetet (WTF?) és manuálisan keresd meg egy másik menüben a kamera SSID-t (WTF?). Akkor egyáltalán mi a bánatért kell feldobni, főleg miért kell 20 másodpercig kötelezően, bezárhatatlanul kerestetni vele kamerát, ha aztán feljön egy üzenet, hogy nem is így kell, hanem egy másik menüben manuálisan? Ha a kamerán belül a kapcsolódást kiválasztva konkrétan megadod az eszközt amivel párosítani akarod, akkor sem megy, csak ha telefonon manuálisan csatlakozom a gép Wi-Fi-jéhez.

Jó oké, ezt megcsinálod, aztán elkezded áthúzni a fotókat, ki is írja, hogy RAW + Jpeg, de másolásnál csak a Jpeg jön át, sehol nem találtam beállítást arra, hogy a RAW-t is áthúzza.

A távvezérléssel sem vagyok kibékülve. Ha a gépen bármilyen gombot megnyomok, akkor felugrik egy fél kijelzőt eltakaró popup üzenet (biztonság kedvéért elsötétülő háttérrel), hogy éppen a géppel babrálás történik, köszönöm, én csinálom, tudok róla. Ennek biztosan örülnek azok, akiknek a kijelző nem szembefordítható, de a mobilt használnák vakupapucsba rakva képernyőnek (jó a G80-on ez nem téma, de ez az app van minden másra is). Az expozíciós beállítások piszkálása sem olyan egyszerű, mondjuk csavarod az ISO-t és erre feljön egy külön menü, amit nem a beállítani kívánt értékre rányomással, hanem a telefon saját kilépés/visszalépés gombjával lehet eltüntetni. Meg vannak olyan gombok kipakolva, amikről fingom sincs mit csinálnak, az app sem árulja el mire jó (például az ugráló ember gombról fogalmam sincs mire jó, feljön vele egy újabb popup és valaminek az érzékenységét lehet állítani benne 1 és 5 között), sem elnevezése nincs a funkciónak, sem pedig leírása.

Hogy aztán még szarul is néz ki és a 8 évvel ezelőtti kifejezetten gázos Android kezelőfelületét veszi alapul a UI, az meg már egy külön történet, nem érdekelne ha legalább működne rendesen, de egy rakás hasmenés az egész.

A Fuji alkalmazására is sokan köpnek savat, de a Panasonic simán alulmúlja szerintem. :)

[ Szerkesztve ]

(#92361) vond válasza Stauffenberg (#92360) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Na látod, azt nem tudom, hogy a RAW fájlokat is áthúzza-e. Ezek szerint nem. Mondjuk én talán eddig kétszer ha használtam ezt az applikációt, mivel általában nincs szükségem rá. Emlékszem, hogy elég körülményes volt, de az nem rémlik, hogy ennyire botrányosan szar lenne. Majd ránézek megint. :)

Hülye ötlet: csatlakozás után nem látszódik a fényképezőgép a fájlkezelőben?

Mondjuk azt tényleg nem értem, hogy miért kell ennyire elhanyagolni ezeket az appokat, főleg, hogy még reklámozzák is őket. De ez nem újdonság a Panasonic-tól. A P2-es rendszerük is egy rémálom szoftverileg. :(((

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#92362) Stauffenberg válasza vond (#92361) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én eddig akárhány gyártó mobilos appját próbáltam, mind valahol az "ehh... elmegy" és a "rakás szar" között ingadozott. Pedig amúgy ha lassítani akarják a piacvesztést a mobilokkal szemben, már réges rég rá kellett volna feküdni erre a témára.

Az ember bármilyen appot (naptár, chat, social, to-do, stb) használ a telefonján, akár iOS, akár Android esetén azért már egy pár éve elértünk arra a pontra, hogy ezek nem tudnak nagyon szarul kinézni, elég a fejlesztőknek kész SDK-ból dolgoznia.

Aztán jön a szerencsétlen mobilfotós, aki végre vesz egy kicsit is komolyabb gépet azzal az ígérettel, hogy majd a mobillal párosítva gyakorlatilag annak a meghosszabbításaként használhatja és találkozik egy teljesen alternatív valósággal, ami nem csak olyan mellbevágóan ronda, mintha Windows 10-en futtatnál egy 1998-as szoftvert, de még szarul is működik.

(#92363) vond válasza Stauffenberg (#92362) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Érthetetlen. :(((

De elképzelem, ahogy pl. a Panánál is van egy pár tíz fős részleg külön csak erre a mobilappra.

De ha mondjuk esetleg mégsincs (és ifj. Kovács Pistike japán megfelelője a fejlesztő egyszemélyben), akkor se tűnik fel senkinek az egész francos megagigavállalatnál (a könnyen kezelhető, és egyre okosabb mobiljaikat nyomkodva), hogy ez így nagyon nem jó? :F

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#92364) t72killer válasza kovsol (#92358) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Én a GX80-amat nagynak tartom (előtte EPL5 volt), ha nagyon kritikus a méret (=zsebben akarod hordani) akkor a GM5-re érdemes még ránézni:K

Annyi, hogy a GX80/G80 párossal lett igazán jó vázstabi a pana gépekben+persze 4k videó, tehát ha funkcionálisabb vázat szeretnél, akkor GX80.

#92360: múltkor konkrétan fél órát szenvedtem rajta, hogy kapcsolódjon már :W . Ez vmi app-"update"-el jöhetett be, mert kb 2éve amikor legutóbb próbáltam pöccre összekapcsolódott. Komolyan nagyon kéne a kamerákba valami publikus szabvány megoldás, amire bárki írhat sokkal stabilabb appot/v egyenesen böngészőből felcsatlakozik és letölti a fájlokat, mint a gopro-nál - így nem azon megy el az ember délutánja, hogy egy hetedikes számtechszakkör mit fércelt össze Indiában.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#92365) Lassú Víz válasza t72killer (#92364) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Engem a telefon őrjít meg, amikor ledobja a kamera wifi-jét mert nincs internet rajta. :W

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92366) aginor


aginor
veterán

Úgy látszik, nagyjából jól lőttem be az árátaz E-M5mk3-nak: 1200€..

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92367) t72killer válasza aginor (#92366) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ha elengednek belőle 300€-t jövő nyárig és videóban hozza a GH5s képességeit PDAF-el megfűszerezve, akkor elgondolkozom rajta.

Ha már szó volt róla, a mostani oly vázaknak milyen a wifis kiszolgálása :F? Nagyonnagyon rég wifis SD-kártyát adtak az E-PL5-ömhöz, gondolom ezen már túlléptünk.

#92365: bizti a telefon a hibás? Másfajta gép nincs a háztartásban, aminek az appját kipróbálhatod? Nekem van még sony, gopro és egy kínai óccócam, még a kínai is jól működik (a kamera gáz, de a kapcsolat rendben van).

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#92368) vakablak93


vakablak93
őstag

a pana appja igen furán működik néha, de sokkal inkább telefonfüggő hogy mihez kapcsolódik meg nem..
amíg iPhon-om volt konkrétan használhatatlan volt , számos androidon is kipróbálva( főképp kínaiakon) a kapcsolat kritikán aluli vagy teljesen oké....de android one készülékekkel meg valami állati hasznos kis dologként éltem meg az utóbbi évben, elég sokat használom kb 7-8 méter távolságig hibamentes és még csak nem is szakadozik...és pilanatok alatt kapcsol- ez a jóniusi frissítés úta tán még gyorsabb is lett-legalábbis a következőig amíg (mint minden android app) el nem romlik :DDD

Stauffenberg 92360 : ne hidd :DD egy X-T30-nak hála volt szerencsém kipróbálni ... minden várakozásom alúlmúlta ugyanis még egyszer sem sikerült kapcsolatot elérnünk vele :DDD :DDD

Majd akkor lesz instám, ha felkel a nap a hold sötét oldalán :D

(#92369) Lassú Víz válasza t72killer (#92367) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Igen. Nincs.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92370) t72killer válasza vakablak93 (#92368) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Most hogy mondod, Oreo-n szarakodott ennyit, amíg Nougat volt az s7e-men normálisabban ment, ahogy a nougat-os tableten se szenvedtem ennyit.

Fuji X-T30: naajóédes...

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#92371) peppe79 válasza Stauffenberg (#92327) üzenetére


peppe79
senior tag

Mire jutottál a 25mm-es Panasonic obival? Megérte az árát?
Nálam csak egy 28mm-es Konica van alternatívának, vagy a zoom objektívből egy Pana 12-32 és a 4/3-os Oly 14-54. Most hogy borúsabbra fordult az idő, lehet, hogy jól jönne nekem is egy. :)

(#92372) #04331520


#04331520
törölt tag

Egy darabig mégsem lesz gép. Lecsúsztam róla. Olasz Amazonon 100ezer forint volt a GX80 kitobival. Pedig már nagyon beleéltem magam. Na mindegy. Majd legközelebb

(#92373) aginor válasza t72killer (#92367) üzenetére


aginor
veterán

Az a mostani kifutónak az ára, de nem lehetetlen, hogy meglépik, de ez gondolom függ majd a kereslettől is.

Van beépített modul (egyik-másik vázban talán még BT is). Alapvetően működik, bár nem igazán próbálgattam, lévén, hogy winfos telefonom van, azon pedig csak külső fejlesztő programja fut el, az is jelentős korlátozásokkal az Oly esetében.

Újgyerek: vegyél egyet használtan. ;) :U
Amúgy fotózással foglalkozol, vagy csak szeretnél egyszer foglalkozni vele?

[ Szerkesztve ]

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92374) #04331520 válasza aginor (#92373) üzenetére


#04331520
törölt tag

Szeretnék egyszer vele foglalkozni. Retusáltam pár évig de azt a részét meguntam. Volt egy évig egy melóm ahol rendezvényeket fotóztam céges Nikonnal. De saját gépem még sosem volt. Moholy sulin is gondolkodtam de másfelé sodort az élet. Creativelive-os videókon virrasztottam éveket a biznisz, a technika (műszaki, emberekkel bánás, kompozíció, színelmélet) és az utómunka autodidakta tanulásával elég sokat tudok kivülállóként de tapasztalatom nincs. Külföldön élve az összes fotós magazint megvettem azokon a képeken ha csak nézegeti az ember és az elemzéseket végigfutja nagyon sokat fejlődhet a látásmód.

(#92375) atis78 válasza aginor (#92366) üzenetére


atis78
tag

En egy kicsit szkeptikus vagyok ezzel az arral kapcsolatban. Mar a mark ii is 1100 euron nyitott 2015-ben es azota szepen emelkedtek az arak.
Ha tenyleg megkapja a PDAF-et es a kezbol kitarthato HiRes-t akkor elegge keves fogja elvalasztani az EM-1/EM1X-tol. Az ilyesmire pedig az Oly kinosan ugyelni szokott.

Remelem nem lesz igazam de el tudom kepzelni hogy vagy a feature lista vagy az ar mas lesz.

(#92376) Lassú Víz válasza atis78 (#92375) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nem, az E-M1 után jött az E-M5 II és voltak olyan szolgáltatásai, amit az E-M1 nem tudott. Inkább az a kérdés, hogy milyen lesz az E-M1 Mk III, ha még terveznek olyat.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92377) lugosi válasza Stauffenberg (#92360) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Úgy látom, te az androidos appot használod Panasonichoz, akkor kiegészítem ezt az iOS változat tapasztalataival, én azt használom.

1. RAW fileokat nem lehet átvinni ios alatt se, megjeleníti őket az appban, de jelzi hogy nem átvihetők.

2. A csatlakozás itt úgy működik, hogy a telefon érzékeli a fényképezőgép SSID-jét (én wifin csatlakozok, GX80), rácsatlakozik, és utána ha elindítom az appot, akkor kb. azonnal (nagyon gyorsan) kiírja, hogy csatlakozva vagyok.

3. Ha a fényképezőgépen bármit megnyomok, az az esetek jó %-ában rossz hatással van az appra, és a kapcsolatra.

4. Az operation in progress-t itt is kiírja.

5. Amit a leggyakrabban használok a geotagging, "jól" működik, de nagyon furcsa logika szerint. Nem kell, hogy csatlakoztatva legyek a fényképezőgéphez, elindítom az appot, gps, elindítom a log-olást, majd amikor nap végén végeztem, akkor csatlakozok a fényképezőgéppel a telefonhoz, leállítom a gps logolást, ekkor megkérdezi, hogy törölje-e a gps logot, erre igen-t kell nyomni, majd ezt követően (!) átküldi a fényképezőgépre az adatokat és betageli a képeket.
Itt lehet rontani, ha bármi (bármi!!! pl. bejövő telefonhívás, ami azért egy telefon esetén nem ritka) miatt megszakad a kapcsolat, akkor vagy elvesznek a gps adatok, vagy - nálam ez gyakoribb ilyenkor - duplikálva lesznek meg a memóriakártyán a képek (nem raw+jpg, hanem ha csak raw, akkor minden kép 2 raw). Gondolom, hogy úgy tageli be a képeket, hogy készít egy másolatot az eredetiről, amibe beleírja a gps adatokat, és az eredetit törli, és olyankor szakad meg valami, amikor még nem törölte a régit, de már másolta az újat.
Nagyon lassú a képek gps címkézése, olvastam hogy más gyártóknál ez úgy megy, hogy bluetooth-on kapcsolatban van a telefon és a fényképezőgép, és azonnal úgy menti a gép a képeket, hogy benne van a gps pozíció. Ez sokkal jobb megoldás lenne, a fenti időalapú későbbi összemásolás (azaz tkp. úgy működik, hogy beállítja az app a fényképezőgép óráját a telefon órájához, és úgy rendeli hozzá a későbbi másoláskor a gps adatokat a képekhez, hogy az adott időpontban készült képhez hozzárendeli az akkori aktuális gps pozíciót) egy utólagosan megvalósított szükségmegoldás szerintem (úgy veszem, a semminél több).

(#92378) Stauffenberg válasza peppe79 (#92371) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Még nem volt időm kipróbálni, tegnap meló után gondoltam belevetem magam a városba, de pont olyan pudingfos idő volt, amit már nem szoktak szeretni a nem időjárásálló objektívek (meg amúgy f/1.7 ide vagy oda, olyan sötét volt már este 5-kor a vastag felhőzet miatt, hogy inkább hagytam). Azt azért megerősítem, hogy az AF baromi gyors vele, 20mm f/1.7 tulajok ha mást nem is, de ezt a részét joggal irigyelhetik tőle.

(#92368) vakablak93: Mivel volt/van Fuji vázam is, ismerem az ottani appot, nekem messze nem volt ennyire szörnyű élmény. Onnan azt a funkciót hiányolom csak, hogy a gépen tudtam lapozni Transfer módban a fotókat és az Ok-t megnyomva már küldte is át. RAW-t az sem tudott küldeni, de hát az amúgy is Fuji... érted na. :)

(#92372) Újgyerek: Ennyiért még garis használatan is meg lehet venni az alap GX80 kitet. Ha ez a gép kell tanulni, akkor vedd meg így, nem állt meg a világ.

(#92377) lugosi: Same shit.

(#92379) Ubulhun


Ubulhun
tag

És azt nem lehet megoldani, hogy a képeket ne egyesével kelljen áthúzni a telefonra? Erre használom legtöbbször az appot (ami egyébként gond nélkül, gyorsan kapcsolódik Xiaomi + Android Pie verzióval). Zavaróan hosszadalmas a művelet több fotó importálása esetén.

[ Szerkesztve ]

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92380) peppe79 válasza Stauffenberg (#92378) üzenetére


peppe79
senior tag

Kerestem volna Pana 25mm 1.7 vs. Oly 25mm 1.8 tesztet, de sehol semmi. Attól tartok, hogy a Pana a képszéleken kevésbé éles, mint az Oly.

(#92381) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

A fuji valami vallásos fixációban szenved a vázstabival szemben :F?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#92382) totálkezdő válasza peppe79 (#92380) üzenetére


totálkezdő
tag

De ez talán bizonyos mértékig segíthet: 1. 2.

(#92383) Stauffenberg válasza peppe79 (#92380) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ahogy nézem a mintaboltból nem lehet tesztre kihozni Oly 25mm 1.8-at, pedig megnéztem volna azt is.

Amúgy az Oly verzió jobb, sok tesztet átfutottam. De nekem ez a saroktól-sarokig élesség dolog nem sokat számít. Nyitva a Pana 25mm 1.7 a sarkok fele gyorsan lágyul, bőven kell rajta rekeszelni. De én nem tájképelek vagy épületfotózok túl sokat.

Főleg utcai fotóhoz és portré/modell témákhoz vettem (utóbbira van egy Oly 45mm 1.8-am is).

(#92384) Ubulhun válasza asdf_ (#92342) üzenetére


Ubulhun
tag

Szia!
Nézegetem Alin a step up ringeket. Nem vagyok képben, és nem értem: 37 mm-es van a szettben, de 46 mm-est nem látok... A 37-es után általában a következő lépcső a 49 mm.
Nem jól értelmezek valamit?

Köszi!

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92385) Lassú Víz válasza Ubulhun (#92384) üzenetére


Lassú Víz
őstag

37-46

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92386) Ubulhun válasza Lassú Víz (#92385) üzenetére


Ubulhun
tag

Köszi! :R

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92387) asdf_ válasza Ubulhun (#92384) üzenetére


asdf_
veterán

Nemtom milyen gepre lesz, ha MFT es nincsenek manualis regi obik, akkor valoszinuleg az 52-55mm-os szurore erdemes ramozdulni, de legcelszerubb megnezni a jelenlegi obijaidat, meg meg azt, amit sanszosan kesobb megvasarolni szandekszol, es ahhoz valasztani (esetleg azoknal eggyel nagyobbat, hogy kesobb ne legyen szivas, mar ha a fix step up ringezes nem az).
Ha a szettben nincs megfelelo meret, akkor kell kulon egy 46-52 vagy 46-49, Ha pl. 52-es szurot veszel, akkor a 37-esre felrakod a 37-49 + 49-52-vel az 52-est, a 46-osra meg 46-52-vel vagy 46-49 + 49-52-vel (a 37-es ilyenkor ertelemszeruen nem kell).

37-46 csak akkor kene, ha 46-os szurot veszel, de szerintem olyat nem celszeru.

[ Szerkesztve ]

(#92388) Lassú Víz válasza asdf_ (#92387) üzenetére


Lassú Víz
őstag

De, az. Bukod a napellenzőt pl. vagy kapsz extra vignettálást. Többnyire polár szűrőt használok, ritkán ND-t. Régebbről volt 58, 67mm-es és vettem mellé másodkézből egy 52-est. 46-52 és 55-58 váltógyűrűim vannak. Cokin P lapokat pedig 58 és 67 mm-re tudom felrakni.
Ez a készletből kiszolgálja a 17 1.8, 25 1.8, 12-50, 56 1.4, 60 macro, 14-150 valamint a 4/3-os 14-54, 50-200, 70-300 obikat.

Ezek a gyűrűk elég olcsók, amíg van más lehetőség biztos nem csavarnék többet egymásba. Aztán lehet, hogy ez csak az én dilim, és nincs érdemi hátránya a legózásnak.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92389) mpierre válasza Lassú Víz (#92388) üzenetére


mpierre
veterán

Ha már 4/3-os obik. A 70-300 vagy az 50-200 swd jobb a tele végén? Attól a 100 mm-től és fényerőbeli difitől most tekintsünk el.
Erősen gondolkodom, hogy eladom a 40-150 M. Zuikot és egy 50-200 swd lesz majd, valamelyik pdaf-es vázzal. Az M. Zuiko pro obik elég messze vannak árban...

#### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk

(#92390) Studi válasza mpierre (#92389) üzenetére


Studi
addikt

Ez nem kérdés... Az a 70-300 egy olyan átmatricázott Sigma, amit Canon/Nikon véggel ~70e Ft-ért vágtak hozzád. Ehhez képest amúgy egész jól használható obi, de nem egy ligában játszik az 50-200-al.

(#92391) Kreash


Kreash
aktív tag

Sziasztok
E-pl5 után tudnátok ajánlani vázstabis, kihajtható kijelzős milcet , EVF nem létfontosságú de nem baj ha van :) ? Panákat néztem de belekavarodtam a sok tipusba..
Max 150ig nézelődtem, akár használtan akár újonnan.
Gx80 jo lenne , de csak dönthető a kijelzője :(
G7 el is szemezgetek.
E-M10 Mark II is tetszene, de az is csak kihajtható
Főleg tájfotózásra kellene,makrózásra, ill. általános célokra, csak hobbi szint.

(#92392) aginor válasza #04331520 (#92374) üzenetére


aginor
veterán

Sejtettem a kérdésed alapján. Viszont ha már az utómunkával tisztában vagy, és van vonzalom a fotózás iránt az komoly előny. Az én tanácsom mindenesetre az, hogy ha gépet akarsz venni, akkor az keresős legyen mindenképpen, és próbáld ki mielőtt beleugrasz. Itthon a "teddprobára" és a "tryandbuy" tud neked ebbe segíteni.

mpierre: bocsi, de már a kérdés is értelmetlen. ;) Az egyik egy olcsó "kitobi" a másik egy professzionális felhasználásra tervezett fényerős méregdrága darab. Amúgy az 50-200 sima és SWD is ajánlott a részemről klasszikus tele felhasználásra, pdaf vázakkal. Nekem volt a sima, ha kell tudok küldeni pár mintaképet.

Kreash: ha a makrózás fontos, akkor inkább Oly, ha pedig a kihajtható kijelző és/vagy jobb markolat, akkor G80/90.

[ Szerkesztve ]

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92393) Stauffenberg válasza Kreash (#92391) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A G7-ben nincs IBIS, mivel leírtad feltételként, rögtön ki is veheted a keresési körből.

(#92394) MrChris válasza Kreash (#92391) üzenetére


MrChris
nagyúr

G7-ben nincs vázstabi és régi fajta a zárja, vagyis berázhatja a gépet meg csúnya a hangja. :DDD
G80, GX8 Pana vonalon ami forgatós stabis. Utóbbinál 4k esetén nem megy a stabi, meg aszem kevésbé hatékony. GX80 viszont nagyon ócsó. ;]

(#92395) Stauffenberg válasza MrChris (#92394) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ja, ha szembefordítható LCD és normális IBIS kell, akkor a legolcsóbb opció sajnos a G80. Mondjuk nem tudom mennyiért mennek ezek használtan, legutóbb 200k-ért láttam a 12-60mm kitben még garis példányt.

Csak váz talán kifogható a 150-es keretből de azon már biztosan nem lesz gari.

(#92396) MrChris válasza Stauffenberg (#92395) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nem oly rég volt 190ezerért 12-60+251.7-el! El is vitték hamarjában. 150e-ért szerintem már bajos eladni.
GX8 is forgatós, meg 20MP-es Pana szenzoros.

(#92397) vond válasza Stauffenberg (#92395) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Éééés azzal a 12-60-nal egész jól lehet makrózni is. Persze itt nem félméteres összetett szemekre gondolok, de elég jó közelpontja van, ekv. 120 millin kb. 12 centire a frontlencsétől élesre lehet állítani.

Persze ha nagyon max. 150k a keret, akkor az már nem fog beleférni. Esetleg a váz.

(#92396) MrChris: Az hol volt, itt, vagy indekszen? Szétbontod három részre, nagyon baráti az az ár. Nem csodálom, hogy azonnal vitték. :)

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#92398) Lassú Víz válasza mpierre (#92389) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ha mégsem tekintünk el a 100 mm-től, akkor a 300-on készült kép jobb lesz, mint a 200-asból kivágott azonos látószög. A 70-300-tól piszkosul orrnehéz lesz a gép, és még állványgyűrű sincs hozzá. Bár manapság mindenki a stabira esküszik állvány helyett.
Egyébként nem kérdés, hogy ha venni akarsz akkor az 50-200-at kell. És bár optikailag azonosak, az SWD-s sokkal jobb fókuszteljesítményt nyújt.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92399) MrChris válasza vond (#92397) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ezt nemtom, még az is lehet, hogy face-en láttam, de mintha HA. Gondolkodtam is rajta, de seftelni nem akarok, cucc meg felesleges lenne nekem (inkább majd egy gh5). Jófogáson már hónapok óta van 140-ért meg 150-ért, ennyiért kutyának nem kell. :DDD Én már eldöntöttem, hogy a gx80-t nem is adom el, mire eljutok odáig 50e-t se kapok érte.

(#92400) peppe79 válasza mpierre (#92389) üzenetére


peppe79
senior tag

Az 50-200 egy bitang jó obi, az egyik kedvenc zoom-om. Nálam is ugyanúgy dilemma volt, hogy eladjam-e miatta a kis 40-150-est, mert azt csak hébe-hóba használtam. Aztán, miután eladtam, utána szembesültem vele, hogy nyáron néha azért jól jött volna...főleg, amikor kényelemből csak 1-2 fix-el indultam útnak, és nem volt kedvem a közel 1kg-os 50-200-at magammal cipelni. Ha lesz valahol nagyon olcsón egy használt 40-150-es, lehet, hogy újra veszek egyet.

A meglévő 14-54-el ugyanez a helyzet: néha jól jönne helyette egy könnyebb objektív, még ha az kompromisszumokkal is jár. Úgyhogy én meg - többek közt - egy Pana 12-60-ason gondolkodom (500g helyett csak 210g) .

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.