Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#92751) Balinov válasza Balinov (#92663) üzenetére


Balinov
félisten

Hatha masnak is erdekes lesz. ND nelkul, 32 expo, allvanyrol, ugy emlekszem, 1sec intervall shooting. PS-ben stackelve (a minoseget ne nezzetek, gyors/alap csuszka LR-ben, 80%-ra exportalva jpeg-be, csupan a teszt kedveert)

32 exponal az eg hatasa kifejezetten tetszik, a viz kevesbe, az valahogy nem lett olyan, amilyet vartam. Lehet, tobb mint 1 sec-re kellett volna (3-4, akar 5s) tenni az intervall-t. Fak is erdekes tukrozodest vetnek a vizen.

Jo, eleg szeles is volt, valszeg azt is bele kene kalkulalni. Viszont ha az ND otthonmarad, de alvany adott (vagy fixen, pl. kore le lehet tenni a vazat) szerintem boven hasznalhato.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#92752) ZephX válasza Tin_Shield (#92749) üzenetére


ZephX
senior tag

Igazából a kis méret miatt néztem, mert olyan zsebre vágósnak tűnt, nyilván nem az :D. Mondjuk ha az élesség és a rajzolat jobb akkor érdemesebb lehet a manuál zoomot venni. Kényelmesebb alatt mit értesz? 50x-es zoomos Sony HX400-ról váltanék azért kérdezem. :D

(#92753) Ubulhun válasza #04331520 (#92750) üzenetére


Ubulhun
tag

Nem volt ilyen esetem, de mindig tartok tőle, ha utcán fotózok.
Csak adalék: iskolában alá kell írni év elején, hogy gyereket iskolai rendezvényen, tanév során bármikor,, ha tömegben is akár, de (véletlenül akarattal) lefotózzák, kitehetik pl. a suli Facebook oldalára.
Objektív eladójával egyszer plázába beszéltünk meg találkozót. Próba során jelezte, hogy lehet, biztonsági őr majd ránk mozdul, mivel ott tilos fotózni...
Szóval a fentiek tükrében nem is csodálkozom a dolgon. :))
Nem is értem, hogy csinálják például Amerikában az utcai fotósok, hogy nem fenyegetik őket perrel.

[ Szerkesztve ]

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92754) Lassú Víz válasza ZephX (#92752) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A motoros zoom videóhoz jó, fotónál sokkal jobb tekerni egyet a zoom gyűrűn. Az 50x zoom-nál sokkal kényelmetlenebb lesz az objektív csere. Viszont a minőség megéri ezt az árat.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92755) Stauffenberg válasza Ubulhun (#92753) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Nem is értem, hogy csinálják például Amerikában az utcai fotósok, hogy nem fenyegetik őket perrel."

Úgy, hogy nincs mivel fenyegetni, ott a szabályozás sokkal szabadabb és az emberek is lazábban állnak az utcai fotózáshoz.

(#92756) ZephX válasza Lassú Víz (#92754) üzenetére


ZephX
senior tag

Köszi a választ. Hát igen eddig csak Zeniten cseréltem Helios objektívet. :D

Amúgy most az Olympus megéri 138 ezerért sima 14-42-es kitben? Vagy érdemes lehet várni Black Fridayra? Amúgy az, hogy van, hogy a dupla kitben drágább az egész mintha külön megvenném hozzá a zoomobjektívet?

(#92757) Lassú Víz válasza ZephX (#92756) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Megéri, de ennek az összegnek a többszörösét el fogod költeni, ha elkap a gépszíj. Most azért ennyi, mert a 100 éves születésnapi akció része. Ezen az áron év végéig vagy a készlet erejéig lesz elérhető, ahogy Oly-Service megírta. Egy eleve akciózott termékre hogyan hat a BF? Passzolom a kérdést. Az utolsó kérdésedre is ez a válasz. Listaáraknál nincs így, azt meg a marketingesek tudják, hogy miért nem az egész termékvonalat vonják be az akcióba.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92758) anaqer válasza #04331520 (#92750) üzenetére


anaqer
veterán

Ha nem valószínű, hogy fizikálisan alulmaradsz, el kell hajtani őket a p*csába. Ennyi.

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#92759) lugosi válasza anaqer (#92758) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Igazi kultúremberhez méltó magatartás. És bátor is. Grat. :U

(#92760) anaqer válasza lugosi (#92759) üzenetére


anaqer
veterán

Ne haragudj, de amikor mindenki kirakja mindenhova, hogy reggel éppen mekkorát prátolt, akkor ne álljon neki fentebb, mert éppen belelóg egy képbe. :U

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#92761) Lassú Víz válasza anaqer (#92760) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A hím lónak azt a bizonyos testrészét.

"Mert magamat kigúnyolom, ha kell,
De hogy más mondja, azt nem tűröm el!"

De mégis minek neked egy olyan kép aminek az első felhasználásánál minimum egy polgári peres eljárással vagy fenyegetve?

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92762) aginor válasza anaqer (#92758) üzenetére


aginor
veterán

Szerintem ez nem igazán járható út, legalábbis üzemszerűen biztosan nem, mert előbb utóbb vagy megver valaki, vagy rád hívják a jardot. Aztán az, hogy kinek volt igaza, mellékes a mindenkinek okozott bosszússág fényében.
Magyarországon az eberek elég zárkózottak ilyen tekintetben, emiatt elég nehéz lehet tisztességes utcai fotókat készíteni. Amennyire tudom, a közel és távol-kelet az igazi Mekkája a stílusnak, ott az embereknek nincs bajuk ha fényképre kerülnek, sőt még szívesen pózolnak is hozzá.
Az ilyen posztoknál örülök, hogy csak természetet fotózok, a pókok ritkán akarnak beperelni. ;)

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92763) Oly-Service válasza Lassú Víz (#92757) üzenetére


Oly-Service
tag

Az akciós termékek nem lesznek benne a BF-ben - épp elég akciósak így is, de ezeknél a termékeknél is igénybe vehető a Prémium kártya, illetve ha esetleg van valakinek Voucher kódja az is.

Olympus Mintabolt és Szervizátvevőhely

(#92764) Balinov válasza aginor (#92762) üzenetére


Balinov
félisten

Tavolkelethez nem volt szerencsem meg sajnos, de tavaly, mikor felig uzleti, felig magan uton Dubai-ban voltam mar a szallodaban azt tanacsolta a recepcios becsekkolasnal, hogy latja, a kamera cuccot, csak jo tanacs, embereket, foleg emirati "bennszulotteket" nagyon, de nagyon olvatosan fotozzak, de inkabb ne is..persze ez csak egy orszag az egesz kozelkeletrol,

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#92765) Stauffenberg válasza anaqer (#92760) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én is szoktam utcai fotózni, de nagyon ritka az, hogy valaki megkér töröljem a fotót, viszont ha így tesz (akár normális, akár bunkó stílusban), akkor eleget teszek ennek és persze kell ehhez egy kiállás, hogy tudja az ember higgadtan kezelni az ilyen helyzeteket. Ne a fotósnak álljon feljebb, mert ez csak tovább rombolja a műfaj hazai megítélését és nincs is miért éppen neki felháborodni.

Sőt ha valakin azt látom a testbeszéde, arckifejezése vagy bármi egyéb által, hogy nem akarja, akkor eleve leengedem a kamerát és tovább megyek. El kell engedni.

Vannak országok, ahol arra vannak szocializálódva az emberek, hogy az utcán bármikor lefotózhatják őket, engedik a törvények is (kereskedelmi célú felhasználás kivételével) és nem problémáznak. New York nem véletlenül az utcai fotósok mekkája. De ott is kialakulhatnak vitás helyzetek és a fotósnak fel kell rá készülnie a normális kommunikációra.

Persze vannak, akik szeretnek kiszolgáltatott, nem túl előnyös szituációban vagy intim pillanataikban lévő embereket fotózni, ők biztosan sokkal több anyázást kapnak a nyakukba, mint akik igyekeznek az alapvető etikusságot összehangolni a műfajjal. Én az elmúlt 10 év alatt jó ha csak egyszer kaptam bunkó beszólást törlésre, meg 1-2 alkalommal tök normálisan kértek meg. Nem rossz arány.

(#92766) Mercutio_ válasza anaqer (#92760) üzenetére


Mercutio_
félisten

Vannak gondok.... ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#92767) Ubulhun válasza Stauffenberg (#92765) üzenetére


Ubulhun
tag

Tényleg jó arány.
Viszont nálunk azért lehet, kicsit tényleg túl van tolva a személyiségi jogok védelme.
Egyébként - tudom, Gugli a barátunk - a konkrét szabályozás mit mond e kapcsán? Tud valaki pontos jogszabályt? Sokszor ugyanis az az érzésem, hogy szigorúbban vagyunk, mint a törvény előírná, és nem csak ezen a téren.

[ Szerkesztve ]

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92768) aginor válasza Ubulhun (#92767) üzenetére


aginor
veterán

Nem volt nagy kunszt kikeresni.. ;]

a képmáshoz, a hangfelvételhez való jog
A Ptk. és a jogalkalmazási gyakorlat alapján – fő szabály szerint - az érintett személyről képmás, illetve hangfelvétel készítéséhez és felhasználásához egyaránt az érintett személy hozzájárulása szükséges.
A hozzájárulás lehet mind kifejezett, így írásbeli hozzájárulás, mind pedig ráutaló magatartással megadható. A képmás, felvétel készítéséhez kapcsolódó ráutaló magatartásnak minősül például, ha az érintett személy tudja, hogy abban a helyiségben, ahova belép, felvétel készül, vagy készülhet. (BDT 2011. 2550)
A készítéshez adott hozzájárulás nem jelenti egyben a felhasználás engedélyezését.

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92769) Lassú Víz válasza aginor (#92768) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Bonyolultabb ez ennél. Ha lefotózlak az engedélyed nélkül, akkor milyen lehetőségeid vannak?

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92770) PuMbA válasza aginor (#92768) üzenetére


PuMbA
titán

Ja és amikor pár éve választáskor a 11. kerületben annyian felgyültek az átszavazások miatt, hogy külön TV-s közvetítés volt meg fotósokat rendeltek ki, akkor senkitől sem kérdezték, hogy rajta lehetnek-e a fotókon. Tudom, mert bent álltam a sorban és ez az utcán volt, nem a szavazó helyiségben. A hivatalos sajtófotósokra más törvény vonatkozik, mint ránk? Oda kéne menniük mind az 500 emberhez, aki a képen látszani fog? Ez a törvény egy hülyeség. Csak Magyarországon lehet ilyet kitalálni.... Ja meg ha egy japán turistának a képébe véletlenül belekerülök az utcán járkálva, akkor kimegyek Japánba és visszaráncigálom ide?

[ Szerkesztve ]

(#92771) Ubulhun válasza aginor (#92768) üzenetére


Ubulhun
tag

(Köszi, hogy nem voltál olyan lusta, mint én! :D )
Viszont ha kilépek közterületre - tehát nem zárt helyiségbe lépek be - ahol az egy négyzetméterre eső, kamerával felszerelt okostelefonok száma (n+1), nem beszélve a lassan már minden kerékpáros sisakon, bukósisakon és autóban jelen lévő akciókameráról, szóval mire számíthatok azt illetően, hogy akaratlanul is nem kerülök rá fényképre, videóra...?

[ Szerkesztve ]

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92772) bigsee válasza aginor (#92768) üzenetére


bigsee
addikt

Képelőgép a szemem előtt, már az is ráutaló magatartás, ha velem szembe jön... Mennyen másfelé...! :D

MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G

(#92773) Stauffenberg válasza Ubulhun (#92767) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A magyar Ptk. és az Adatvédelmi Törvény együttesen szabályozza és már a képmás vagy bármilyen egyéb adat (pl: rendszám) begyűjtése is engedélyköteles.

Törvénytelen engedély nélkül valaki arcát (tömegjelenetet leszámítva) lefotózni. Az EU-s és ezen belül a magyar szabályozás a világ legszigorúbbjai között van, viszont azt nem szabályozza, hogy mi számít engedélynek, ez lehet ráutaló magatartás is (pl: pózol neked), de ez még csak a fotó elkészültét teszi jogszerűvé, a publikálás és egyéb felhasználás már határozottabb engedélyt követel meg.

A dashcam használata körüli balfaszkodás pedig ékes példája annak, hogy nem tudja egyik kéz, mit csinál a másik. A törvény betűje szerint nem használhatók Magyarországon, de az Adatvédelmi Hatóság kiadott egy himihumizó állásfoglalást, hogy magánszemély rögzíthet vele, de csak ha nem jó a rögzített képminőség, nem rögzít folyamatos képet csak pár képkockát másodpercenként, legfeljebb 5 napig őrizheted meg és amúgy publikálhatod, de csak a személyes adatok (arcok, rendszám, stb) kitakarásával. Teljes agyrém, ezt az állásfoglalást valami retardált írta. Attól mert szar a kép és szaggat még adatnak minősül és a publikálás ezen módja még oké is lenne, csak ugye a törvény eleve a felvétel engedély nélküli elkészültét és birtoklását is tiltja, el sem juthatnál a publikálásig. Szóval az Adatvédelmi Hatóságnak sikerült az állásfoglalásában egyszerre szembemenni a hatályos jogszabályokkal és egyben olyan önkényes szabályokat felállítani, ami a dashcam rendeltetési célját nullázza le.

Sok sikert Magyarország törvényeinek betartásához! :DDD

(#92774) Stauffenberg válasza PuMbA (#92770) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A sajtóval szemben egy fokkal megengedőbb a törvény, ha közérdek fűződik a felvétel publikálásához, akkor az rendben van (de ez szinte csak a közéleti szereplésre korlátozza ezt a kört), de amúgy az általad leírt eset a tömegfelvétel kategóriába esik, aminek a rögzítése és publikálása egyébként sem engedélyköteles. Ne kérdezd mi számít tömegnek, nincs rá egzakt szám, ez is bírói gyakorlat kérdése.

(#92775) peppe79 válasza aginor (#92768) üzenetére


peppe79
senior tag

Akkor majd bemegyek az önkormányzathoz, hogy felszólítsam a köztéri kamerák elfordítását, ha épp kilépek az utcára. :)

(#92776) vond válasza Stauffenberg (#92774) üzenetére


vond
MODERÁTOR

És az egészet zárójelbe teszi a jogos érdek. Ezzel szinte mindent ki lehet védeni sajtósként. Ráadásul még mindig nincs egységes, elfogadott álláspont szinte semmire, úgyhogy addig ilyen senki földje ez az egész. A múltkor volt nálunk egy ilyen adatvédelmi szakember. Rendesen kiveséztük a témát.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#92777) Stauffenberg válasza vond (#92776) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A jogos érdek teszi jogszerűvé a hatóságok számára a köztéri felvételek (pl: biztonsági kamera) használatát, ahogy az előbb felmerült ez, mint valamiféle érv és ennek semmi köze a Ptk-hoz. Ha valaki fotósként fényképet készít egy személyről, az már Ptk. hatáskörbe tartozik, más szabályokkal.

A sajtó viszonylatában a jogos érdek amúgy pont úgy csapódik le, ahogy arról írtam is: Csak a közérdek legitimálja azt, hogy valaki képmása az ő kifejezett hozzájárulása nélkül jelenhessen meg. Ez nem egy jolly joker kártya a sajtó kezében, hogy jogos érdekre hivatkozva boldog-boldogtalanról közölhet fotókat az engedélye nélkül.

Ha a hír szempontjából irreleváns az abban szereplő személyek neve és arcképe, akkor hacsak erre nem adnak engedélyt, nem közölhetők le, de mint illusztráció maga a fotó elkészülhet. Ezért van bűnözők neve rövidítve és arcuk kitakarva az esetek igen nagy részében (sokan tévesen hiszik, hogy ez valamilyen "ártatlanság vélelme" dolog). De ez lehet egy közlekedési baleset is, ahol a felek vitatkoznak, sajtósunk lefotózza, de hacsak ezek a személyek nem járultak külön hozzá, kitakarás nélkül nem mehet ki a fotó.

Ha valakit köröznek, felszólal egy tüntetésen, eleve közszereplő, akkor ehhez már fűződik annyi közérdek, hogy nem szükséges a kitakarás.

[ Szerkesztve ]

(#92778) Ubulhun válasza Stauffenberg (#92777) üzenetére


Ubulhun
tag

Azon azért magamban jókat szoktam derülni, amikor a fotón a megbilincselt gyanúsított/elkövető arca ki van takarva, a rendvédelmi közeg viszont premier plánban közszemlére van téve... ;]

[ Szerkesztve ]

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92779) Stauffenberg válasza Ubulhun (#92778) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Volt erről az elmúlt években alkotmányjogi vita és tavaly a Kúria is döntést hozott abban, hogy a sajtószabadság elsőbbséget élvez a rendvédelmi szervek állományában szolgálók képmáshoz való jogával szemben. Értsd: A rendőrök fotózhatók. A BV alkalmazottak esetén nem tudom mi a pontos helyzet, nem dolgozom olyan területen, ahol bíróságokon vagy börtönökben fotóznék, utána kéne néznem. De az elvet talán így érted.

(#92780) Ubulhun válasza Stauffenberg (#92779) üzenetére


Ubulhun
tag

Érteni vélem, de mégis kicsit disszonánsnak tűnik számomra az ilyetén szabályozás. Ugyanis a BM alkalmazott a fotó után kimegy az utcára, és ki garantálja számára, hogy nem éri atrocitás, csak mert tárgyalásra kísérte X.Y-t? ;]
De belátom, hogy ez egy igen bonyolult rendszer, főleg, ha a jogalkotó nem konzekvens. De még ha az is volna, sem tudna egyszerre mindenkinek a kedvére tenni nyilván. :P
És igazából szerintem mégsem az a hír, hogy Kovács II. Béla kísérte az ítélethirdetésre X.Y gyanúsítottat. Tehát, ha ki volna takarva a rendvédelmis arca, a hír értéke nem csorbulna...

[ Szerkesztve ]

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92781) Stauffenberg válasza Ubulhun (#92780) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A BV alkalmazott felvehet csukját, ha Don Corleone kísérgetése rossz fényt vetne rá egyes bűnözői körök szemében. Szoktak is élni ezzel problémásabb vádlottak esetén (ahogy van olyan is néha, hogy a rendőrség vagy a TEK látja el ezt a feladatot és ők is dönthetnek így). A lényeg az, hogy ha az arcukat valamilyen okból nem mutatják meg, attól még az azonosítójuknak felismerhetőnek kell lennie.

A Kúria döntése sem arról szolt, hogy a sajtónak joga van a rendvédelmiseknek kifejezetten az arcát megmutatni, hanem őket beazonosítható módon ábrázolhatják. Ha ez csak egy azonosítójel, akkor csak egy azonosítójel.

De szerintem már nagyon messzire kanyarodtunk a topik témájától.

[ Szerkesztve ]

(#92782) bigsee válasza Ubulhun (#92780) üzenetére


bigsee
addikt

Intézkedés közben sincs kitakarva az arca, ez így hüleség...

[ Szerkesztve ]

MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G

(#92783) Ubulhun


Ubulhun
tag

Bocs, tényleg nagyon eltérítettem az utcái fotózás ürügyén a témát a fényképezéstől.
Igazából csak érdekel a street fotó, viszont bennem van az aggodalom mindig, ismervén az embereket... :O

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92784) aginor válasza Lassú Víz (#92769) üzenetére


aginor
veterán

Polgári perben tudod érvényesíteni az igényedet az érvényes perrendtartás szerint. A lehetőségeid attól is függenek, hogy mire használták fel, illetve, hogy milyen képmást. Kapott-e nagy láthatóságot, keresett-e vele pénzt, esetleg bezsebelt valami díjat, éppen szarás közben kapott le, vagy csak sétáltál az utcán, stb. :)
A helyzetet kissé árnyalja, hogy a ráutaló magatartás is engedélynek számít. Ha tehát például belemosolyog a kamerába, az szerintem kimeríti a ráutaló magatartás fogalmát.

Többiek: ne beszéljetek már butaságokat, kérlek. ;] Előbb vegyétek már a fáradságot, hogy utána néztek, mindössze 5perc és mindjárt minden világos lesz, de alapvetően Stauffenberg jól elmagyarázta a dolgokat. Alapvetően nincs olyan nagy para ezzel kapcsolatban, ha csak magadnak fotózgatsz. Ha már publikálod bárhol (saját blog, facebook, flicker, stb.), akkor azért már jobb lehet kicsit körültekintőnek lenni, de a legsúlyosabb szankció ilyen esetekben a képmás eltávolítása, kivéve, ha a megjelenés sérelmet vagy kárt okozott a képen szereplő személynek/személyeknek (akkor élhet anyagi jellegű kártérítési igénnyel is). Minden közszereplés, médiaszereplés, olyan helyre betévedés, ahol ki van írva, hogy felvétel készül, vagy közérdek a felvétel elkészülte természetesen kivétel, ahogy kivétel, ha közszereplő vagy (de a magánélet védelme ekkor is hatályos, ahogy a rágalmazás vagy kedvezőtlen színben való feltüntetés is tilalmas).
A hazai faramuci szabályozásra mondok egy kissé morbid, de talán kellően szemléletes példát:
Ha este hazafelé berántanak a bokorba és megcsinálnak, de közben én a telefonommal le tudtam fényképezni, akkor a magánvádas eljárásban következmények nélkül nem használhatom fel a felvételt még akkor sem, ha kétséget kizáróan bizonyító erejű. Ilyen esetben két lehetőségem van, vagy eltekintek a felhasználástól, vagy felhasználom, de utána az elkövető/elítélt polgári pert indíthat ellenem, mivel engedélye nélkül készítettem felvételt róla, valamint azt az engedélye nélkül fel is használtam. Ezt a pert meg fogja nyerni, és a bírónak nem lesz választása, csak a kiszabott büntetési tétel tekintetében.

[ Szerkesztve ]

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92785) peppe79 válasza Ubulhun (#92783) üzenetére


peppe79
senior tag

Nehogy aztán te is így járj! :DD

[ Szerkesztve ]

(#92786) Monya78


Monya78
veterán

Sziasztok!

Van egy sigma 16mm F1,4 obim... fél éve használom annyi bajom hogy bazinagy :B
illetve teljesen nyitottan se szeretem használni, képminőségileg jobb ha F1,6 vagy F1,8-ra rekeszelem.

Gondolkodom hogy lecserélem a most leakciózott oly 17mm F1.8-ra...

Vélemények? Esetleg Oly 17mm F1.8-as tulaj? nyitottan hogy muzsikál az obi?

[ Szerkesztve ]

(#92787) aginor válasza peppe79 (#92785) üzenetére


aginor
veterán

Ez tipikus példája annak, amit én is elkerülnék, mivel elég hirtelen haragú tudok lenni, és nem szenvedhetem az emberi hülyeséget. Az öreglánynak nincs igaza, mivel ő jött be a képbe, és jól láthatóan észlelte is a kamerát, így az én álláspontom szerint ez kimeríti a ráutaló magatartást, ugyanakkor ez nem vonatkozik a felhasználásra (tehát a youtube feltöltés szankcionálható több okból is).
Ugyanakkor ez a fajta ember, aki számos sérelmét, frusztrációját és fixációját ilyen módon próbálja kompenzálni, levezetni. Ez abból is jól látható, hogy még vagy két körre visszamegy, mert a korábbiak nem voltak elegek. :) Ilyen esetben jó láthatóan ki kell kapcsolni a gépet, és lehetőleg elhúzni a helyszínről, mielőtt elgurul az ember gyógyszere. Jobb a békesség. :U

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92788) Tin_Shield válasza Monya78 (#92786) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A közmegegyezés szerint az Oly 17 f1.8 nem a legjobban sikerült darab. Két évig volt nekem is, én mondjuk szerettem, de pl. a Pana 20 f1.7 érezhetően jobb nyitva. Vagy PanaLeica 15-ös.

[ Szerkesztve ]

(#92789) Monya78 válasza Tin_Shield (#92788) üzenetére


Monya78
veterán

Te vagy az Én emberem :)

"Oly 17 f1.8 nem a legjobban sikerült darab" Ez képminőségre vonatkozik? Mert chroma, peremsötétedés, képszéli minőségbeli problémák nem zavarnak.

Képközép élessége nyitott rekeszen, illetve fókusz sebessége, találata fontos számomra.

Pana 15 jobb lenne, de drága...
Pana 20...túl szűknek érezném beltérben, fókuszilag sincs a toppon.

(#92790) Tin_Shield válasza Monya78 (#92789) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A képközéppel szerintem nincs gond, de pixelkukkolva azért elveri a Pana ott is. A tájkép nem igazán az erőssége, érzésre jobban muzsikál rövidebb tárgytávokon. A fókusz köröket ver a Panára. Bàr nem PRO cucc, de mindig öröm kézbe venni és használni

[ Szerkesztve ]

(#92791) Monya78 válasza Tin_Shield (#92790) üzenetére


Monya78
veterán

Köszönöm a válaszokat :R
95%-ban beltéri baba-kisgyerek fotóra lesz használva, tájképre nagyon ritkán lesz alkalmazva...akkor csak jó obi lesz ez számomra :K

[ Szerkesztve ]

(#92792) Lassú Víz válasza aginor (#92784) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ez már egy fázissal előrébb van. Ott tartunk, hogy szerinted lefotóztalak. Megsértettem a személyiségi jogaidat, járna neked a sérelemdíj. Csakhogy a jogsértést neked kell bizonyítanod. És azt hogyan tudod jogszerűen megtenni? Szerintem kb. sehogy. Ha felhasználtam a képet, akkor már egyértelmű a bizonyítás.

Egyébként a BTK-ban is van ide vonatkozó rész, mint tiltott adatszerzés és személyes adattal visszaélés.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92793) aginor válasza Lassú Víz (#92792) üzenetére


aginor
veterán

Csak azért mert lefotóztál, nem jár sérelemdíj. Egyszerűen csak meg kell semmisítened a jogsértő tartalmat. A bizonyítás már más kérdés, kissé ingoványos talaj, de mivel a képpel az engedélyem nélkül semmit sem tudsz kezdeni, így megtartani sincs értelme (hacsak nem az esti programhoz kell ;)). Jogilag valóban lehetnek nehezen bizonyítható esetek, de eleve nem kell belemenni ilyenbe, mint fotós (pláne, mivel a másik fél simán szerezhet pár tanút, amivel eléggé eldurvulhat az ügy, még ha nem is nyer bizonyítást az állításuk).

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#92794) MrChris válasza peppe79 (#92785) üzenetére


MrChris
nagyúr

Néni nagyon unatkozott, de a videó készítőinek sikerült alulmúlni.

(#92795) Ubulhun válasza peppe79 (#92785) üzenetére


Ubulhun
tag

Igen, mindig valami ilyesmitől tartok. :K
Érdekes egyébként. Az utóbbi időben Dániában fordultam meg néhányszor, és ott sokkal bátrabban mertem az utcán fényképeket csinálni, fel sem merült bennem semmi aggodalom. Úgy tűnt, ott sokkal kevésbé idegbetegek az emberek.
De tény, hogy egy ilyen videót nem jutna eszembe posztolni sehová... :))

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#92796) Mercutio_ válasza aginor (#92784) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha már publikálod bárhol (saját blog, facebook, flicker, stb.), akkor azért már jobb lehet kicsit körültekintőnek lenni, de a legsúlyosabb szankció ilyen esetekben a képmás eltávolítása, kivéve, ha a megjelenés sérelmet vagy kárt okozott a képen szereplő személynek/személyeknek (akkor élhet anyagi jellegű kártérítési igénnyel is).
Sérelemdíj annyiból kellemetlen, hogy a bizonyítási kényszer megfordul, azaz az alperesnek kell igazolni a kért sérelemdíj túlzó voltát/indokolatlanságát.

Ezt a pert meg fogja nyerni, és a bírónak nem lesz választása, csak a kiszabott büntetési tétel tekintetében.

Ja, de amennyiben bűncselekményt igazol a felvétel, nyilván a bíró azt mérlegelni fogja és a meghiúsított/felderített bűntény és a felvétel elkészítése/felhasználása mint tett közti arányt figyelembe veszi.

De tényleg nagyon OFF ez a téma, zárjuk is le:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#92797) #04331520


#04331520
törölt tag

Jó kis lavinát indított el az első napom a Olympussal. Gondoltam bedobok egy on topic hozzászólást.

EVF nem jelzi, hogy túl-, vagy alulexponál. Arról hallottam, hogy bizonyos határokon belül működik, de ha semennyire sem akkor az beállításkérdés?
Mea culpa a manuált még nem volt időm elolvasni. Ehhez kapcsolódó, hogy az EVF alján ugyan írja, hogy + vagy - mennyivel lőttem fölé illetve alá de a mellette levő egyenesen nem jól mutatja a túl-, ill alulexponálást.

(#92798) Studi válasza peppe79 (#92785) üzenetére


Studi
addikt

Ilyen az, amikor primitív emberek találkoznak primitív emberekkel.

(#92799) Lassú Víz válasza Mercutio_ (#92796) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Merci, ezt rosszul tudod. Amire te gondolsz az a nem vagyoni kártérítés a régi Ptk-ból.
Az újban valahogy így van:
akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.

[link]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#92800) anaqer


anaqer
veterán

Jó, akkor ha már az én leegyszerűsítő megfogalmazásom hozta fel ezt a jogászkodást, akkor tényleg zárjuk már le ezt. Legalábbis itt, mert 100% nem topic-specifikus. Bocs, ez az én hibám.

Innentől csak privikre válaszolok, de szerintem igenis meg kell védeni az utcai fényképezésre való jogot. Se ehhez , se ehhez nem kértem előzetes beleegyezést. de még utólagosat se - nem azért, mert majd otthon titkon erre verem ki (nem nézem vissza, ki utalt ilyesmire), vagy ebből akarnék meggazdagodni. Egyszerűen a hobbim része, hogy nagynéha ilyen jellegű fotók is érdekelnek, mert ez is az élet része.

Ha valaki úgy érzi, hogy ez bunkózás... nem mondom, hogy egyáltalán nem látom, miből indul ki... de szerintem nincs igaza.

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.