Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57501) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57500) üzenetére


X2N
senior tag

Szerintem meg videózd le azt a gyakorlatot amit linkeltem és nézzük meg hogy működik nálad.

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57502) M@trixfan válasza Ctrl+Alt~Del (#57500) üzenetére


M@trixfan
addikt

Attól, hogy szerinted jó hasonlat még “nem tudásban” vagy, csak még nem láttad be. Ezen mindig csodálkozom, hogy emberek nem tudnak tartalmat értelmezni. Az úszós hasonlatnál pedig csúsztattál a sprintereshez képest. Mégpedig ott, hogy a futós hasonlatnál nem a gyakorlat legelemibb részét hoztad fel példának, holott a gitárnál a jó kéztartás elemi része a dolognak. (Jobban belegondolva amúgy igen, ha futottál már valaha legalább 10 kilométert egyszerre akkor tudnád mennyire fontos a kéz használata energiagazdálkodás szempontjából, egy sprinternél pedig abszolút beleszól a dinamikába). Phelps esetében is megáll a best practice, pl. nem kalimpál minden ütemben plusz még kettőt jobb kézzel, nem ebben van az egyedisége. Best practice nem véletlenül lett az.

Egyébként ilyen szemlélettel 5x annyi idő alatt fogod a jó izommemóriát elsajátítani (vagy lehet sosem). A szemszögedből mindig úgy fog tűnni egyik tanár sem jó, nehogy már neked megmondja valaki… :U Az amúgy az egyik legjobb dolog, hogy felveszed a játékod és elemzed. Neked is pont a tartással van probléma, de nem maga a “thumb over neck”, hanem ez a tipikus kezdő kéz, rossz vibrátó és nincs szinkronban a kezed. Emiatt nincs zenén a játék, hamis, lötyög az egész. Ezt kb egy perc alatt beigazítanám, hogy miről van szó, könnyebb mint ennyit gépelni itt. Most vagy abban a fázisban, hogy baromi gyorsan nagyon jót haladsz a gitározásban, viszont most tudnak berögzülni a rossz szokások. Ez rajtad áll…

twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

(#57503) benedekco válasza impalaman (#57469) üzenetére


benedekco
addikt

Na tegnap este megint megmértem mert beleültetted a fejembe a bogarat, hogy lehet mégis a rosszat vettem. Teljesen egyeznek a gyárival. :)

Mos mé, hánem? De! Vagy nem...

(#57504) Ctrl+Alt~Del válasza M@trixfan (#57502) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Én egy percig sem tagadom, hogy az a kéztartás nem rossz, vagy nem ajánlott, én csak annyit mondok, hogy amíg te vagy a világbajnok, pont senki se nézi, hogy hogyan úszol. Meg senkit se érdekel.

Amikor egy Metallica-lemezt hallgatsz, gőzöd nincs, hogy épp állva vagy ülve játszották fel, hol volt Hetfield hüvelykujja, nem is érdekel senkit, csak az érdekli, hogy tetszik neki, amit hall.

Persze, hogy szar a vibrátóm, meg nincs szinkronban a kezem, most tanulok gitározni. ;] De nem azért nincs szinkronban, mert rossz helyen van a hüvelykujjam.

Tessék, lehet elemezgetni. :-D

W | W | H | W | W | W | H

(#57505) trexgumi


trexgumi
csendes tag

Mi a külömbség a trioda,és a pentoda mód között?
Más a hangzás?

Egyebet elmondani nem tudok

(#57506) m3tr0


m3tr0
senior tag

Miközben megy itt a vita a helyes tartásról...
Most vagyok a mélyponton gitározás szempontból,múlt héten és tegnap is voltam tanárnál, rohadtul nem élveztem a gitározást.
Kb.semmit nem tudok eljátszani amit veszünk - mondjuk mást se -, kurvára fáj az alkarom az összes buzi barré akkordnál amivel nem lenne baj,ha legalább jól le tudnám fogni de nem.
Aztán meg ezzel a szenvedős fogással még váltsak is akkordokat.

Erősen egy helyben toporgok, gyakorlok valamit és egyszerűen nem megy, ezen jól felbaszom magam és lerakom. Aztán másnap,hú mekkorát fogok gitározni munka után, leülök, mondom most csak úgy pötyögök egy kis bluest vagy valami könnyűt és nem megy,az sem. Semmi sem.

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/mx-5/mazda_mx-5_coupe_1.8i_16v_revolution-20518846#sid=b13b1a91-1e0f-480c-b898-8b9bfb218ee3

(#57507) doc válasza m3tr0 (#57506) üzenetére


doc
nagyúr

Nem lehet hogy a tanarral van a problema? Ha jol ertem, problema van a sok barre akkorddal, mikor igazabol meg a tobbi sincs igazan meg, vagyis eloszor az alapokat kene megerositeni. Ha az alkarod faj, akkor gyanus hogy valami tartasbeli gond is van.
Keress olyan szamokat amik egyszeru akkordokbol allnak, es el tudod jatszani. Erre (is) nagyon jo szerintem a Justin-fele gitartanfolyam, ott az appban rengeteg dal van ami megy, kozben latod hogy mikor milyen akkordokat tudsz lefogni, tudsz szurni is hogy az altalad ismerteket tartalmazoakat adja. Nehany alap akkorddal tok jokat lehet mar zenelni, aztan mikor az egyszeru akkordvaltasok mennek, akkor szepen lassan be lehet hozni a barres akkordokat is.
A weboldalon rengeteg oktatovideo van konkret szamokrol is (es maga a tanfolyam is nagyon jo szerintem, abszolut kezdoknek szol (az eleje legalabbis), nagyon jo a stilusa, kovetheto, nagyon batorito, sokszor elmondja sot megmutatja hogy igen, kezdokent ez nehez lesz, es sz@rul fog menni/szolni, de ez teljesen normalis)

[ Szerkesztve ]

(#57508) X2N válasza trexgumi (#57505) üzenetére


X2N
senior tag

Benne van a nevében is. Végfokcsöveknél lehet állítani a végfokcsöveket trióda és pentóda módba, ilyenkor az történik hogy közvetlenül az anódfeszültséget kapja meg a Screen Grid.

Ezek fognak történni:
-Trióda módban kisebb leadott teljesítmény
-kevesebb harmonikus torzítás(Hifi erősítők)(persze ez függ az üzemosztálytól is, lásd: végfokcső adatlap)

-Pentodes (and tetrodes) tend to have a much lower feedback capacitance, due to the screening effect of the second grid.

-Pentodes tend to have higher noise (partition noise) because of the random splitting of the cathode current between the screen grid and the anode
(alacsonyabb jel/zaj trióda módban(ez pl Hi-Fi-nál előnyösebb, azért használnak gyakrabban hifi erősítőkben végfokban pentódákat trióda módban)

-Triodes have a lower internal anode resistance, and hence higher damping factor when used in audio output circuits, compared with pentodes, when negative feedback is absent. That also reduces the potential voltage amplification obtainable from a triode compared with a pentode of the same transconductance, and usually means a more efficient output stage can be made using pentodes, with a lower power drive signal.
(rosszabb hatékonyság)

-Pentodes are almost unaffected by changes in supply voltage, and can thus operate with more poorly stabilized supplies than triodes.
(érzékenyebb lesz a tápfeszültség stabilitásra trióda módban, ezt úgy kell elképzelni hogy ha ki van hajtva az erősítő végfoka és gyenge tápkör lett beletervezve az erősítőbe mint pl a régi Fendereknél odacsapsz egy powerchord-nak akkor a végfokcső annyi áramot fog felvenni a tápkörből hogy a feszültség le fog esni(mert nincs elég puffer/szűrő kondi hogy kikompenzálja a felvett teljesítményt), ettől a hang "megrottyan"(torzít) ma ezt vintage-esebb hangnak szokták hívni, modern hi-gain erősítőkben ez nem kívánatos dolog.)

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57509) m3tr0 válasza doc (#57507) üzenetére


m3tr0
senior tag

Volt Justin appom,azzal kezdtem de mivel angol nekem az nem jó.
Még magyarul sem értem sokszor amit a tanár mond vagy mutat,nemhogy angolul. :DDD

Szívesen rákenném a tanárra,de szerintem egyértelműen bennem van a hiba. Egyszerűen alkalmatlan vagyok gitározásra. :D

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/mx-5/mazda_mx-5_coupe_1.8i_16v_revolution-20518846#sid=b13b1a91-1e0f-480c-b898-8b9bfb218ee3

(#57510) Ctrl+Alt~Del válasza m3tr0 (#57506) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

We have all been there. ;]

Barrénál nekem is fáj a csuklóm, meg nagyjából az ötödik bundig tudom lefogni rendesen, afelett már nem szól jól vagy nem szól, full kényelmetlen a kezemnek.

Megoldás: nem is gyakorlom, nem érdekelnek a barré akkordok. Talán Steve Vai mondta, hogy azt gyakorold, amiben jó vagy jól megy, azokat fejleszd tovább, és ne azt, amit utálsz, kényelmetlen stb.

Visszagondolva a tanáros időszakomra, egyikkel sem élveztem az órákat, csak befrusztrálódtam tőle. Amióta nem járok tanárhoz, sokkal nagyobbat fejlődtem, mint amikor jártam. Az egyetlen előnye a tanárnak, hogy real time feedbacket kapsz tőle, ezt Justin sem adja, meg senki más. Kérdés, hogy pusztán emiatt megéri-e az az idő és energia.

Mert minden más nagyon minőségi formában már fent van a neten, pl. Justin és társai.

W | W | H | W | W | W | H

(#57511) doc válasza m3tr0 (#57509) üzenetére


doc
nagyúr

Ah, ha az angol gond az sokat nehezit. De az hogy az appban a szamokra jatsz, nyelvfuggetlen :) Ilyesmi: [link] Bar nalam kicsit mashogy nez ki, igaz en tableten hasznalom, valoszinuleg azert.

"Egyszerűen alkalmatlan vagyok gitározásra" - hacsak nem hianyzik az ujjaid tulnyomo resze, ezt erosen ketlem :)

(#57512) Ctrl+Alt~Del


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Tegnap este vagy egy órán keresztül Maiden-koncerteket néztem, csak azért, hogy megnézzem, milyen kéztartással játszanak. A helyzet az, hogy nagyjából 97%-ban mind a három gitáros fenntartott hüvelykujjal játszik, szólót, legatot, mindent kb. Talán két alkalommal volt az egy óra alatt, amikor azt láttam, hogy az egyikük a nyak mögött tartja a hüvelykujját.

Ezek szerint az Iron Maiden ugyan 40 éve a világ elitben van, de nem best practice szerint játszik.

W | W | H | W | W | W | H

(#57513) Ctrl+Alt~Del válasza m3tr0 (#57509) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Nem hiszem, hogy alkalmatlan lennél rá, lehet, a tanárral sincs hiba, lehet van. Valószínűleg még nem gyakoroltad eleget.

Tedd fel magadnak a kérdést, kell-e neked egyáltalán barré akkord? Akarsz olyan zenéket játszani, amikben szükség van rá? Lehet-e ugyanazt másképp játszani? Azt gyakorold, amiket játszani szeretnél, ami érdekel. Tarthat neked a tanár tapping órákat, ha tudod, hogy a büdös életben nem fogsz olyasmit játszani, ahol az kellene.

W | W | H | W | W | W | H

(#57514) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57510) üzenetére


X2N
senior tag

Látod megint csak jönnek a kifogások ahelyett hogy elhagynád a hibás kéztartást, (talán nem kellene leengedni annyira azt a gitár nyakat, vagy tökig leengedett gitárral Hetfield-et imitálni) mutass egy barrés akkordot melyik nem megy.

m3tr0-Mit szoktál gyakorolni? Mutass tabot, példát. Kezdőként az természetes hogy nehéz az akkordokat váltogatni amikor az ujjaidat sem tudod irányítani. Ha valami fáj(alkar,csukló, ujj) az baj, nem szabad úgy fojtatni mert csak további probléma lesz belőle, nem erőltetni kell a dolgokat, hanem szépen minden nap beletenni azt a gyakorlást amitől megszokod ezeket a mozgásokat. Nyugodtan pihentesd a kezeidet gyakorlatok között, csinálj mindent inkább lassabban metronómra mint gyorsan szarul.
Már régen volt, de nekem baromi nagy élmény volt kezdőként is a gitározás, persze én rengeteg egyszerű, számot játszottam kezdőként(The Shadows, Black Sabbath,ACDC),Maiden kaliberű számokat csak ilyen 2-3év után kezdtem el játszani.

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57515) Ctrl+Alt~Del válasza X2N (#57514) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

(talán nem kellene leengedni annyira azt a gitár nyakat, vagy tökig leengedett gitárral Hetfield-et imitálni)

Kizárólag ülve játszom...

W | W | H | W | W | W | H

(#57516) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57515) üzenetére


X2N
senior tag

Gitárnyakat nyugodtan emelheted feljebb, kb 45 fokos szögig, kényelmesebb lesz a csuklódnak is, a Singlecut(LP) alakú gitárokat kényelmetlen ülve használni mert a test fele nehezek, ha van lábtartód azzal kényelmesebb megdönteni a gitárt. Nekem amikor volt LP-m még ülve is gitárhevederrel játszom,(megtartja a nyakat egy szögben) sosem tartottam vízszintesen a gitárnyakat.

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57517) FockeWulf válasza m3tr0 (#57506) üzenetére


FockeWulf
tag

Adj időt magadnak, és gyakorolj...tudom ezek elcsépelt frázisok, de attól még igazak. A barrés fogást semmiképp se ugord át, az egyik legalapabb, megkerülhetetlen dolog gitározásnál (hacsak nem 3 kvintes ramones/offspring/green day szerű faék zenéket játszanál kizárólag nagy torzítással). Olyan mintha regényeket, vagy verseket szeretnél írni-olvasni de csak az ABC első 20 betűjét tanulnád meg mert a maradék betűk nehezek. Szóval hajrá.

(#57518) m3tr0 válasza X2N (#57514) üzenetére


m3tr0
senior tag

Múlt héten pont lassú akkord kipengetős dal volt porondon, Hallelujah.
Egyszerű akkordok,lassú, tipikus kezdőknek való dal. (finger style)
Hát pont nem tudom úgy játszani ahogy kellene. [link]

Aztán Have you ever seen the rain, hatalmas szám,szeretem...rohadtul nem tudom összefűzni az akkordokat, tehát egy-egy ütemet le pengetek de nem tudom folyamatában játszani még lassan sem.. [link]

Tegnap motown dalokkal próbálkoztam,több kevesebb sikerrel... :U

FockeWulf : nem akarok kihagyni semmit, csinálom amit a tanár javasol. Ő is azt mondja,hogy ez sajnos ilyen,van amit nem kedvelünk de az eredményhez és ahhoz,hogy a jövőben lehessen haladni egyszerűen kell.

[ Szerkesztve ]

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/mx-5/mazda_mx-5_coupe_1.8i_16v_revolution-20518846#sid=b13b1a91-1e0f-480c-b898-8b9bfb218ee3

(#57519) Smiley válasza m3tr0 (#57506) üzenetére


Smiley
őstag

Nekem pont ez a bajom a tanarral dologgal... Az elejen valami nagyon egyszerut kene keresni amit 1-2 ujjal le tudsz fogni, es azt gyakorolni. Igazi sikerelmenyt tud adni, amikor egy 15 hangbol allo 1-2 ujjal lefoghato dallamot el tudsz mar jatsznai. Utana keress egy masik ilyet melle, es akkor mar 2 lesz. Az elejen rohadt nehez valogatni, mert minden olyan neheznek tunik. Nalam ez a modszer amugy elegge bevallt, es nem is nagyon volt ez a nem megy erzesem. Plusz vegyel fel mindent, aztan 1 honap mulva hasonlitsd ossze.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#57520) consono válasza X2N (#57516) üzenetére


consono
nagyúr

Ez különben érdekes dolog, de tényleg így van :) Pont tegnap vettem észre , hogy gép előtt a székemben ülve csak kb 45 fokban felfele meredő gitárnyakkal férek el (valamit pengettem egy unalmas meeting alatt). Viszont ha így van a nyak az ény hüvelykujjam is a nyak mögött van mindig, mert csak úgy adja ki. Pedig legtöbbször én is nyak fölött tartom...

"In God we trust. All others must bring data"

(#57521) doc válasza m3tr0 (#57518) üzenetére


doc
nagyúr

Az F akkordok miatt kezdokent mindketto kihivas lehet. Erdemes olyan dalokat keresni amiket konnyen el tudsz jatszani, van nem keves amiben pl ket akkord van osszesen (mondjuk Jambalaya). Szerintem nagyon fontos hogy legyen sikerelmenyed, ami aztan hajt tovabb, erre a nagyon egyszeru szamok is tok jok.
A Creedence Clearwater Rivavaltol ott van pl. a Cotton Fields vagy a Bad Moon Rising, mindegyikben csak harom akkord van, barre nelkul. A Cotton Fieldsben az A-D-E valtas eleg tipikus (ugyanez a harom akkord van pl a Beatrice-fele 8 ora munkaban is), es azt meg tudod ugy tanulni hogy az egyik ujjad a helyen marad akkordvaltasnal, ez nagyban konnyiti eleinte a 'navigaciot' az ujjaidnak.

(#57522) FockeWulf válasza doc (#57521) üzenetére


FockeWulf
tag

Ha szereti a Have you ever senn the raint-t miért ne próbálgathatná? Ha még nem akar barrézgatni, sima nyitott tábortüzi akkordokkal elsikálhatja mondjuk G-be, kicsit mélyebb lesz de sebaj. Az akkordok ekkor G-D-C-Em.

(#57523) X2N válasza m3tr0 (#57518) üzenetére


X2N
senior tag

Ha erre a Hallelujah-ra gondolsz akkor szerintem ne aggódj emiatt, ez pont az ujjas pengetés miatt egy nehezebb dal, nem is kifejezetten ajánlanám kezdőknek. Ezt külön meg kell tanulni(hüvelykujjal, mutató,középső,gyűrűs ujjal pengetni).
Én anno Stairway to Heaven-el gyakoroltam be az ujjal való pengetést.
A Have you ever seen the rain-nem tűnik vészesnek, egyedül az a barrés F akkord amire nehezebb váltani, itt megtudod azt csinálni hogy az 1-es ujjadat nem teszed rá a fogólapra, hanem csak a 2-3-4-es ujjakkal fogod le az A-D-G-húrokat, és csak azokat pengeted. Amikor már megy az akkord menet megpróbálod az 1-es ujjat is használni már barrézva(ha már megvan a ritmus meg minden más, menni fog az idővel).

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57524) consono válasza FockeWulf (#57522) üzenetére


consono
nagyúr

Mondjuk az is megérne egy misét, hogy a transzponálást miért nem tanítják a tanárok...

"In God we trust. All others must bring data"

(#57525) doc válasza FockeWulf (#57522) üzenetére


doc
nagyúr

Nem mondtam hogy ne probalgassa, de ha sikerelmeny helyett csak szenvedest es bosszusagot okoz, meg elveszi a kedvet a gitarozastol akkor minek eroltetni ahelyett hogy olyat jatszana ami sikerelmenyt ad es elvezi?
A transzponalas mondjuk jo otlet, de altalaban kezdokent nem ez jut az ember eszebe hogy "jo, akkor atteszem mas hangnembe" :) Foleg ha azt sem tudja hogy epul fel az akkord, az elmelet az egy masik (bar nagyon erdekes es fontos) tema ahhoz kepest mint hogy hogyan fogjam le az elso akkordomat.

[ Szerkesztve ]

(#57526) X2N válasza X2N (#57523) üzenetére


X2N
senior tag

Ha megy a Stairway to Heaven-es ujjal pengetés akkor lehet mondjuk továbblépni a Dust in the Wind-ra ;] . Ez már annyira nem könnyű viszont eszméletlenül szól ha jól játszod :)
Chromatikus gyakorlatokat meg tessék gyakorolni orrvérzésig hogy meglegyen a bal kéz-jobb kéz szinkron! (minden fekvésben, 0-24)

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57527) Ctrl+Alt~Del válasza consono (#57520) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Nekem a 45 fokos szög nem kényelmes. Kipróbáltam, többször is. mert balra ki kell fordulnom hozzá, és gyorsan beáll tőle a hátam. Meg öncélúnak is tartom: azért legyen 45 fokban a nyak, hogy az ujjam a nyak mögé tegyem, de ennek nem érzem semmi szükségét jelenleg, mert amiket játszom, abban nem korlátoz egyelőre a hüvelykujjam.

Ha olyat akarok játszani majd, amihez kell, akkor majd a nyak mögé teszem.

W | W | H | W | W | W | H

(#57528) Alexios válasza Smiley (#57519) üzenetére


Alexios
veterán

Én anno teljesen kezdőként mentem gitárhoz, pont így kezdtük. Azért gyanítom hogy ha a fórumtárs barré akkordokat gyakorol akkor nem az 1 ujjal lefogható dolgokkal szeretne már foglalkozni.
Az igazság az hogy a barré akkordok mindenkinek nehezek az elején, pont az a szint amikor a sima akkordok közötti váltás már úgy ahogy megy, aztán úgy érzed megint vissza kerültél oda ahol semmi nem tűnik jónak, de ez is javul majd gyakorlással.
Minden kezdő szorítja a nyakat mintha nem lenne holnap akkordoknál, barré akkordoknál meg különösen, hogy biztos megszólaljon minden hang, emiatt is fáj/fárad jobban olyankor általában.
Hosszú távon a barré akkordok szerintem a legfontosabbak, és talán a legegyszerűbb módjai annak hogy eljátsz kb mindent, ha tudod az F dúr/moll akkord formát, akkor el tudsz játszani minden akkordot. Ha emellé megtanulod az A dúr/moll barré akkordokat akkor meg pláne mindent

[ Szerkesztve ]

(#57529) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57527) üzenetére


X2N
senior tag

Egy jófajta széles vállpántot szerezz be, megfogja oldani minden problémádat. Közel tartja a gitárt a testedhez, nyak is neked kényelmes szögben fog álni. Nem kell majd odafordulnod a nyakhoz.

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57530) Ctrl+Alt~Del válasza X2N (#57529) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Van vagy négy hevederem. Nem nagyon próbáltam még ülve. Azt mondják, hogy úgy kell ülve beállítani, ami ha felállsz, pont ott tartja meg, ahol szeretnéd.

Na, ha beállítom állva, utána leülök, a pánt leesik a vállamról, semmit nem tart.

Illetve nagyon nem jó érzés, hogy a tökömnél van a gitár, nem esik kézre igazán.

[ Szerkesztve ]

W | W | H | W | W | W | H

(#57531) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57530) üzenetére


X2N
senior tag

Úgy állítsd be a hosszát a vállpántnak hogyha álló helyzetből leülsz a székre a gitár ne mozduljon semerre. Ha neked leesik a válladról a pánt amikor leülsz mert a lábaddal megemeled a gitárt akkor túl alacsonyan van a gitár. Ennél lehet még rövidebbre is venni a vállpántot akkor már ilyen Petruccis lesz a gitármagasság, technikás dolgokra ez a legkényelmesebb.
Egy mém útmutatónak:

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57532) X2N válasza X2N (#57531) üzenetére


X2N
senior tag

Ha megvagy ezzel arra is érdemes ránézni amikor fogod a nyakat hogy a csuklód mennyire egyenesen tartod játék közben. Kényelmesebb ha egyenesen tartod őket.

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57533) FockeWulf válasza X2N (#57531) üzenetére


FockeWulf
tag

Szerintem ülve full baromság a pánt, meg ez a 45 fokos izé is de kinek mi a kényelmes. Ha lentebb engedett gitárral szokod meg akkor úgy lesz kényelmes. Ez a tüdőgitározás lehet komfortosabb de egy nagy baj van vele. Rohadt szarul néz ki.

(#57534) consono válasza FockeWulf (#57533) üzenetére


consono
nagyúr

"Rohadt szarul néz ki." - és akkor vissza is értünk oda, hogy a gitárosok, meg a legtöbb zenész amúgy is, a szemével hall ;]

"In God we trust. All others must bring data"

(#57535) FockeWulf válasza consono (#57534) üzenetére


FockeWulf
tag

Ez így van. De nrm csak a zenészek, a közönség is. Ahogy Slash is megmondta: "Mindegy hogyan játszol, ha jól nézel ki a színpadon". Elsőre humorosnak tűnik, de rohadtul igaza van :)

(#57536) X2N válasza FockeWulf (#57533) üzenetére


X2N
senior tag

Újra felhoznám a Jeff Waters-es videót :D Ott ül a Flying V-vel, ami ülve egy alapból baromira eltalált komfortos forma, mert pont jó szögben van a nyak, de ha hordasz mellé pántot is akkor nem kell tartanod a gitár súlyát csak a lábaiddal(ami hosszú távon fárasztó is lehet), lesz egy plusz stabilitás a hevedertől is,(fotózásnál se véletlenül mondják hogy tartsd magadhoz minél közelebb a fényképezőgépet) a lábaid kevésbé fogják mozgatni a gitárt játék közben, ha mondjuk lábbal számolod az ütemet. Nem véletlenül lett olyan amilyen a Strandberg gitár sem:

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57537) bigrob válasza m3tr0 (#57518) üzenetére


bigrob
őstag

Oszd már meg normálisan lécci. (link birtokában bárki megtekintheti)

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#57538) FockeWulf válasza X2N (#57536) üzenetére


FockeWulf
tag

:D

[ Szerkesztve ]

(#57539) X2N válasza FockeWulf (#57538) üzenetére


X2N
senior tag

:DD "Hard" Rock

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57540) m3tr0 válasza bigrob (#57537) üzenetére


m3tr0
senior tag

Nem vettem észre, kész! :DDD

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/mx-5/mazda_mx-5_coupe_1.8i_16v_revolution-20518846#sid=b13b1a91-1e0f-480c-b898-8b9bfb218ee3

(#57541) m3tr0


m3tr0
senior tag

Így mindenkinek írnám aki eddig válaszolt bármit is nekem,hogy
nekem saját magammal az a bajom,hogy egy ilyen szerintem nem túl bonyolult kis szólót sem tudok eljátszani,amiben igazából olyan technikák vannak amit már mind tanultam de mégse tudom elpengetni,hogy felismerhető legyen. :U
[link]

Vagy tényleg túl nagyok az elvárásaim? :DDD (szerintem nem..csak egyszerűen béna vagyok :DD)

Ezeket [link] szoktam még gyakorolni,innen már van ami megy,de ritmusra még nem mindig. :DDD
Pl. az ismétlődő hajlítást(repeat bends részt) egyszerűen nem tudom megcsinálni,hogy szépen szóljon, beleakad a körmöm a felső húrba, ha sikerül a hajlítás akkor a következő hang pengetése nem lesz stb.

[ Szerkesztve ]

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/mx-5/mazda_mx-5_coupe_1.8i_16v_revolution-20518846#sid=b13b1a91-1e0f-480c-b898-8b9bfb218ee3

(#57542) Ctrl+Alt~Del válasza m3tr0 (#57541) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

-- ----- Ez se tud gitározni, hát hol van a hüvelykujja? :-D ----

Légy türelmesebb magaddal. Kinek lassabban, kinek gyorsabban megy. Csak magadhoz mérd magad. Vannak dolgok, amiket soha nem fogunk tudni eljátszani, akármennyit is gyakoroljuk, de ez nem az a kategória itt. Ha gyors, lassítsd le. Haladj két három ütemenként.

Anno még tanácsolta nekem, hogy addig ne menjek tovább egy ütemről, amíg az nem megy jól. Inkább lassabban haladj vele, de játszd el jól a saját mércédhez képest.

Hadd tegyek fel egy kérdést. Láthatóan jobban gitározol most, mint amikor először megfogtad a gitárt? Igen? Szóval mégis csak van fejlődés....

Nem baj, ha nem tudom megcsinálni a double bend-et. Gyakorolgasd és vágd le a körmeidet.

Nyilván van olyan, hogy valakinek több érzéke van az egészhez, másnak kevesebb, mint például nekem is, nem vagyunk egyformák. De pusztán szorgalommal, kitartással és gyakorlással nagyon sokat lehet fejlődni, ezt tapasztalatból mondom.

Ne
Add
Fel.

[ Szerkesztve ]

W | W | H | W | W | W | H

(#57543) X2N válasza m3tr0 (#57541) üzenetére


X2N
senior tag

Nagyok az elvárások. Nem tudom mióta gitározol és naponta hány órát gyakorolsz. Már ez a szóló(első link) is feltételezi azt h magabiztosan tudsz hajlítani(egész, negyed), vibrátózni, ritmust tartani, pentaton skálákat használni. Lehet hogy nem tűnik első bonyolultnak egy ilyen szóló de ezt is érzéssel kell játszani, különben nem fog sehogy szólni.
Tudom ajánlani ezeket a számokat gyakorlásra: The Shadows - Moonlight Shadow
Gary Moore - The Loner

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57544) Goose-T


Goose-T
veterán

Ez egy nagyon hasznosnak tűnő gyűjtemény. Kár, hogy a nevek a legtöbb helyen nincsenek feltüntetve, és én a felét sem ismerem fel közülük. :D

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#57545) Ctrl+Alt~Del válasza X2N (#57543) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Gary Moore - The Loner

Vótmá ;]

W | W | H | W | W | W | H

(#57546) Ctrl+Alt~Del


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Na elhoztam egy hónap után Kovács Tomitól a Fendert. Azt mondta, hogy a satut ki kell cserélni, mert nem compound radiushoz készült, ezért a húrmagasságot nem lehet jól beállítani mert a satu nem követi a fogólap rádiuszát.

Azt mondja, a Schaller gyárt olyan satut, ahol ki tudod választani a radiust, meg is mutatta, 38 euróba fáj.

Így a munkadíjba nem számolta fel a satu beállítást, azt mondta, hogy majd felhív, berendeli, és csere.

Ha jól számolom, az 16 ezer plusz a munkadíj, megint egy 20-as.

A hozzáértőktől kérdezem, vajon van értelme ezt kicseréltetni? Megkérdeztem, hogy faszé nem olyat gyárt hozzá a Fender eleve, azt mondta, mert szerinte kóklerek ülnek ott nem mérnökök.

Amúgy még nem tudom rendesen behangolni a gitárt, mert elmászik, gondolom a friss húrtól van, remélem 1-2 nap alatt beáll.

W | W | H | W | W | W | H

(#57547) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57545) üzenetére


X2N
senior tag

Ez túl sok gain, állíts be egy Soldano SLO-t az ampero-ban erősítőnek nem több mint negyed Gain-re(de még ez is sok lehet), az a hangzás kell erre a számra. Próbáld meg úgy feljátszani.

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57548) X2N válasza Ctrl+Alt~Del (#57546) üzenetére


X2N
senior tag

Bezzeg az én Floydos HB gitárom tökéletes, nem variáltak változó rádiusszal, Fenderék jól ek@rták. Van értelme cserélni ha alacsony húrmagasságot akarsz...
Ha elhangolódik húzd meg jobban a csavarokat a nyeregnél.

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#57549) Goose-T válasza Ctrl+Alt~Del (#57546) üzenetére


Goose-T
veterán

Gyárilag a Fendereden lévő FR1000 R3 felsőnyereg 12"-es rádiuszhoz való, az az egyik probléma, de azt még meg lehetne oldani egy R2 felsőnyereggel, ami 10"-es rádiuszú, az már nagyjából passzolna a 9,5"-ös fejtől induló rádiuszhoz. Ilyet AliExpressről is lehet lőni, az FR1000 széria sem jobb minőségű, mint amit Alin kapsz a jobb eladóktól.

A nagyobb gond az, hogy a Floyd Rose 1000 híd is 12"-es rádiuszú, de a nyak a testnél már 14"-es, és a híd magasságában már olyan 16"-os rádiuszra kéne beállítani a babákat, hogy konzisztens legyen a húrmagasság. Én ezt megcsináltam a Jacksonomon és az EVH-mon, de azoknak 12"-16"-os a compound rádiusza, így tudtam használni a 0,2mm vastag alátéteket egész jól. A tiedhez már sok lenne ennyi, mást kell kitalálni. Öntapadós rézfóliát szoktak ragasztgatni egy vagy több rétegben a floyd babák aljára.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#57550) Ctrl+Alt~Del válasza X2N (#57547) üzenetére


Ctrl+Alt~Del
senior tag

Már elfelejtettem, hogy jell játszani. :-D De majd előszedem megint az alapján, amit írtál.

W | W | H | W | W | W | H

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.