Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5533) Szten Márs válasza Atticus85 (#5532) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hűha, azért erős kavarodások vannak itt, de mivel biztattál minket, hogy javítsunk ki, hát megteszem :)

Először is én (is) elég sok gitáros fórumot olvasok, de a Cortokat 90-95%-ban dicsérni szokták (egyébként nem véletlenül). A tremoló valóban szar ebben az árkategóriában, az alacsonyabbakban még szarabb, de ez nem a Cort hibája, illetve nem csak a Cortnál van így egész egyszerűen a tremoló egy olyan dolog, amit jobb ha elfelejtünk, ha nem akarunk bőven 6 számjegyű pénzt kiadni gitárra - teljesen márkától függetlenül. (Szóval így kapásból fix hidas gitárt ajánlok.) Amúgy a poén az, hogy bizonyos Cortokon már egész korrekt ártól olyan Wilkonson tremoló van, ami ezerszer jobb a Floyd-rose-nak csúfolt gagyiktól, amit sok márka odabiggyeszt a gitárjára, csak, hogy hangzatos legyen. Valószínűleg belefutottál pár negatív kommentbe, de ne ülj fel nekik, a Cort az alsó/középkategóriában az egyik legjobb választás.

Aztán... az, hogy az Ibanez csak metálra jó, így generel egy márkára kijelentve abszolút nem állja meg a helyét. (Mondhatnám, hogy hülyeség, de nem akartam így fogalmazni :DDD ) Csak így kapásból, szerintem kevés metálgitáros kezében láthatsz ilyet. ;] Lényeg a lényeg: azt, hogy erre, vagy arra jók, esetleg egy gitárra, vagy max szériára lehet kijelenteni, azt sem így, ebben a formában, inkább úgy, hogy arra a zenére némiképp előnyösebb.

Az ESP a világ egyik legismertebb gitármárkája. Persze, talán a Gibsonról, meg Fenderről több embernek ugrik be valami, de mindenképp ott van a legismertebbek között az ESP is. Lényeg a lényeg: nem egy kis gyártó, és nem is épp gagyikat gyárt. Az LTD az olcsóbb, gyengébb tudású modelljeit takarja, olyasmi, mint a Fendernél a Squier, vagy immáron a Gibsonnál az Epiphone.

A rockhoz egyébként pont a Les-Paulok hangzásvilága az egyik, ami nagyon jól passzol és amit hagyományosan használni szoktak - persze ettől lazán el lehet térni, lásd kicsit később. Van egy jellegzetes, húsos, vastag, morgós hangjuk, nagyon karakteres, nagyon jól felismerhető. De való igaz, hogy nem a kényelem csúcsát képviselik :)

Amúgy mit is kell nézni egy gitárnál? Millió szubjektív dolgot leginkább. Azt, hogy melyik forma mennyire kényelmes neked, azt, hogy milyen hangzásvilág jön be (simán lehet pl. telecasterrel is alter/rock vonalon mozogni, de még metalcore bandát is láttam telecasterrel, ugyanúgy, ahogy country-t is láttam már úgy, hogy két les paul-al nyomult a zenekar, szóval hiába adott a műfaj, a gitártípus nincs annyira behatárolva.) Objektíven nem is tudom mit mondjak... talán tényleg csak annyit, hogy a tremolót ne nagyon erőltessük, bár ha stratocastert akarsz (ami egyébként szintén egy jó választás a műfajhoz), akkor az vele jár...

Egy kérdés: ugye jól értem a linkedből, használt gitár is szóba jöhet? Még egy fontos kérdés: Erősítőre mennyit szánsz? Gyakran alá szokták becsülni a jelentőségét, pedig igencsak fontos dolog az is...

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.