Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11401) Josi válasza gabee jr (#11400) üzenetére


Josi
aktív tag

Sima SSD-ről több cég is ment, de ez NVME SSD, erre írta liksoft, hogy erről valószínűleg nem.
Volt olyan sata SSD, amit felküldtünk a Kürthöz, és nem tudtak róla menteni semmit.

''Ne ess pánikba, és mindig tudd, hol a törülköződ'' Ford Prefect után szabadon

(#11402) gabee jr válasza Josi (#11401) üzenetére


gabee jr
tag

Még szerdán felhívtam őket, egy bizonyos Boglárka vette fel a telefont, akinek mondtam, hogy NVMe SSD-ről van szó, nem tűnt hozzáértőnek (sőt), de állította, hogy SSD-ről is tudnak menteni. Egyébként azt mondogatta végig, hogy be kell küldeni, mert szakvéleményt csak az után tudnak adni, hogy látták menthető-e a hordozó.

"Csukaharapást szőrivel"

(#11403) blendész válasza gabee jr (#11398) üzenetére


blendész
tag

Ha tényleg a melegedéstől áll le - egyáltalán nem vagyok szakértő - lehet, hogy megpróbálnám lenyitni a gépház oldalát, egy tálca mirelit bármit elépakolni és egy ventillátorral ráfújatni, amíg ki nem mentetted róla az adatokat. Vagy megvárni a telet és kitenni az erkélyre. :)

[ Szerkesztve ]

www.meszlenyiandras.com

(#11404) liksoft válasza gabee jr (#11402) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Két öreg süket beszélget a vízparton:
- Jó napot sógor!
- Csónakot foltozok.
- Hát az asszony mit csinál?
- Kilyukadt a feneke.

Hát......

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11405) liksoft válasza blendész (#11403) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sajnos ha hűtés segít, az ennél intenzívedd kell, hogy legyen. De NVMe esetén ha a buszt fagyasztja le....

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11406) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Sziasztok!
Remélem jó helyre írom, de megköszönném a segítséget. Ma kb egy fél métert esett parkettára a Toshiba Canvio Basics 4TB külső vinyóm. (Működés közben).

Eleinte nem is volt semmi gond, simán még letöltöttem rá 40 GB filet, aztán délután megadta magát.

Azóta ha rádugom USB-re, közelről hallhatóan kattog. Mint a metronóm. Nagyon nagyon lassan ismeri fel a gép, és a HDSentinel 80 bad sectort jelez 14% kondíciót. Amikor nagynehezen végigér a zöld csík, akkor legalább a mappaszerkezetet és file neveket kiadja. Sőt volt már hogy a fotók thumbnail-jeit is behozta a mappa ikonokon.
Az a baj, bármire kattintok, baromi sok idő amíg történik valami, és akkor is fagy az ablak.

Ebből lehet reménykedni esetleg hogy az adatok menthetőek?

Lehet a szervo adta meg magát?

Ahogy látom a Toshiba garancia csupán annyi, hogy cserélik és végleg elvész minden adat :( Nem akarom most tovább kínozni, nehogy tovább romoljon.

Legtöbb adatom mentve volt, de kb 2 hónapnyi fotó videó már pont nem... kb 100 GB,'

Előre is köszi ha tudtok valami tippet.

[ Szerkesztve ]

(#11407) liksoft válasza Ren Hoek (#11406) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Sajnos ez tiszta teres mentés, mert eredeti fejjel ez már nagy valószínűséggel sokat nem fog kiadni magából. Innentől meg csak adatmentéses szakember, és bőven 100 ezres érték feletti mentés. Sőt, ha a donor belehal, mindegy a mentés sikeressége, annak árával számolni kell. A bontás miatt garanciáját elveszti. Vagyis nagyon célszerű végigszámolni megéri-e?

Mivel mechanikai hibás, programmal, ráolvasással nem lehet előrébb jutni vele.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11408) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Na egy kicsit még próbálkoztam, és két perc után sikerült belépnem egy mappába, ahonnan 1.2GB-ot kimentettem hiba nélkül. Többször beállt nullára, de átlag 50 MB/sec-el ment.

Ilyenkor mindent vagy semmi alapon érdemes próbálkozni? Ha azt a 100 GB-ot sikerülne lementenem róla akkor kész is. Innentől hetente backupolok az biztos.

(#11409) liksoft válasza Ren Hoek (#11408) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha a mentés nem jöhet szóba anyagi oldala miatt, akkor próbálkozni nyugodtan lehet, de folyamatosan romló állapot várható. Vagyis a hiányzó részt fontossági sorrendben célszerű menteni. Ha a felület elindul, az exponenciálisan romló állapot lesz. Nem véletlen, hogy ilyen állapotban szakember fejcserével indít. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11410) atirag


atirag
őstag

Sziasztok.
Hátha tudtok segíteni.
Téves ssd partició törlés formázás és új win telepítés miatt elveszett néhány fontos adatom. Egy boot ssd törlése után egy másik gépben win-t telepítettem. Van esély,hogy visszaállítsam az adatokat? Sajnos ráadásul az asztalon voltak a dokumentumok :(
Minden ötletet elfogadok :)

Köszönöm!

(#11411) King Unique válasza atirag (#11410) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak partíciótörlés és formázás történt, akkor utána még elvileg lehet esély az adatok visszaállítására illetve lementésére, legalábbis CMR HDD-knél, ellenben SMR HDD-knél és SSD-knél nem feltétlen, ha lefutott utána a TRIM (SATA) / deallocate (NVMe) parancs (példa).
Ha utána a mentendő SSD-re még Windows is lett telepítve, vagyis részlegesen / teljesen felülírva a korábbi fájlok, akkor az megint jelentősen leredukálja / ellehetetleníti a sikeres mentés esélyét.
Ha másik SSD-re lett telepítve a Windows és nem a mentendő SSD-re, akkor már jobb a helyzet, de még akkor is ott van az előbbi pont, azaz ha a törlés / formázás után lefutott a TRIM (SATA) / deallocate (NVMe) parancs, akkor a korábbi adatoknak lehet annyi.
Esetleg egy adatmentő programmal meg lehetne nézni, hogy megtalálja-e és le tudja-e menteni eredeti formában (nem 0 bájt) a korábbi fájlokat a mentendő SSD-ről, bár az előbbiek után elvileg kicsi az esélye.

[ Szerkesztve ]

(#11412) atirag válasza King Unique (#11411) üzenetére


atirag
őstag

Köszönöm. Sajnos telepítve lett egy új windows. És egy random adat visszaállító csak az aktuális adatokat látta mikor lefutott. Mintha nem is lett volna semmi előtte. A "users/Név csak az aktuális felhasználó adatit mutatja.

(#11413) King Unique válasza atirag (#11412) üzenetére


King Unique
titán

Hát ha többszörös felülírás történt, nemhogy vélhetően lefutott a TRIM / deallocate parancs a törlés / formázás után, de utána még Windows is lett az SSD-re telepítve (felülírás) és utána még futtatva (olvasás + írás = további felülírás) is lett, majd az adatmentő program is oda lett telepítve (az is felülírást okozhat), akkor nem meglepő.
Nem derült ki a leírtakból pontosan milyen adatmentő program lett kipróbálva, a teljes lemezen vagy csak a C rendszerpartíción történt keresés, gyorskeresés (quick scan) vagy mélykeresés (deep scan) történt, stb. Bár majdnem mindegy is, mert az előbb leírtak alapján ilyenkor nem nagyon tud már egyik adatmentő program sem mit kezdeni ezzel és max. csak az aktuális fájlokat listázzák ki.

[ Szerkesztve ]

(#11414) Ren Hoek válasza liksoft (#11409) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Ahogy megjósoltad, folyamatosan romlott. 36 GB-ot ki tudtam menteni, most már a felület is csak elvétve jön be 10/1x csatlakoztatás után.

Legutóbb még láttam a mappákat. Egyébként olyan mintha loopba kerülne 1-1 taskkal. Pl rákattintok az ikonjára kb 5 percig pörög és semmi.. viszont mikor kihúzom, akkor hirtelen elvégzi a feladatot és látom a mappákat. (Persze csak pár secre)

Lehet megérne 100-150K-t ha még menthető valamennyire. Ilyenkor mi a történet? Beviszem és előre fizetek, GB árat, vagy utólag? Ajánlanál esetleg szakembert? Privátban is. Itt USA-ban nyilván megfizethetetlen, de pont repülök haza.

Nagyon köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#11415) liksoft válasza Ren Hoek (#11414) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha emlékem nem csal, azt írtam, "Ha a mentés nem jöhet szóba anyagi oldala miatt, akkor próbálkozni nyugodtan lehet, de folyamatosan romló állapot várható". Ezért írtam még hozzá a fontossági sorrendet is! Lehet, hogy még menthető, de sokkal nagyobb munka, és tutira kisebb a sikerességi arány!

Vagyis mostanra az adatmentéses szakembernek nem csak egy gyengülő fejjel kell megküzdenie, de egy agyongyalázott felülettel is. Az ilyen minden esetben plusz szorzó a végén a számlán. Sőt, mivel nincs "itthoni" fejlesztés, így a "nyugatit" kell megvenni ugyanazon az áron, és ugyanonnan beszerzett alkatrésszel kell dolgozni. Itt az adatmentésben az ár csak attól lehet olcsóbb, ha a fizetés olcsóbb, de ez az egész folyamat szinte legkisebb része. Az az összeghatár amit írtál egy 1 lemezes mechanikánál talán tartható, de a 4TB-ban 4 vagy 5 lemez van! Csak a felhasználandó alkatrész beszerzése elviszi minimum a felét a jelzett összegnek. De úgy kell számolni vele, hogy a mentés végére az halott, további munkára alkalmatlan. Ha picit számolsz, abban az összegben nem jön ki a matek.... (Kb. 3-as szorzótól indul itthon is.)

Igaz, itt nem írtam le, de szerintem az idézőjeles mondat takarja ennek a lényegét.

U.i.: Ez a terület a számítástechnika "elitjében" van. Egy jó számítástechnikus itthon is sokba kerül. Így azért elgondolkoztam azon amit írtál. Kint drága, majd itthon. Sajnos (sajnos??) itthon is drága. Ez az a terület ahol nincs "majd megoldjuk okosba"....
Különben is ennek az országnak ez a baja. De ez nem ide való. :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11416) Tomika86


Tomika86
senior tag

Sziasztok!

Egy 1TB HDD-ről állítanék vissza adatokat (Ezen volt minden fotó, videó, adatok. Ezután vettem egy 4TB HDD-t, amire átmásoltam mindent, de most tönkrement. Az 1TB HDD-t formáztam).

Szeretném visszaállítani legalább a képeket és videókat.
Erre próbáltam a MiniTool Partition Wizard programot. Félig meddig sikerült, de nagyon sok hiányzik és nagyon sok visszaállított képre azt írja hogy nem megfelelő formátum.

Van esetleg ennél jobb program? Vagy ez már nem megoldható?

Köszönöm!

(#11417) liksoft válasza Tomika86 (#11416) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Az, hogy legalább valamit lát, az olyan szinten jó, hogy ott lehet a felületen, és elérhető. Sajnos ahogy látod, nem jelenti azt is, hogy minden rendben. Fontos lenne tudni, milyen file-rendszer volt rajta? NTFS esetében viszonylag jó a visszahozási arány, de FAT változatok esetében bizony nagyon kérdéses.

Kicsit visszaolvasva van hivatkozás programokra: [link] King Unique jól összeszedte.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11418) Tomika86 válasza liksoft (#11417) üzenetére


Tomika86
senior tag

Ntfs volt, olyan videót is visszahozott ami 5éve lett törölve.
De a többi fontosabb fájl csak ott van, de hiányos gondolom, ezért nem jó a kép és videó lejátszás.

A 4TB ezt csinálja, ezt lenne a legjobb helyreállítani, de ez vagy elektronika, vagy mechanika hibás. Te így hang alapján megtudod mondani? Elektronikát cserélnék ha az a baj,bár májusi vásárlás: [link]

Köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#11419) liksoft válasza Tomika86 (#11418) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nekem ez letapadásnak tűnik, az meg mechanikán belüli gond.

Ha NTFS, akkor a program nagy valószínűséggel nem találta el jól a partíció kezdeti szektorát (elejét). Nézz rá másik programmal.

Ugye nem a mentendőre másoltad a mentést? Mert ha igen, akkor ennyi volt.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11420) Tomika86 válasza liksoft (#11419) üzenetére


Tomika86
senior tag

Ez a letapadás mit jelent? Májusban vásároltam, ennyit bírt? Ezt helyre lehet hozni? Gondolom bontással csak, pcx pedig aztmondta ha adatot mentetek bontással, akkor ugrott a garancia.
Az 1TBon 400Gbot mentettem, oda persze. :(((
Nincs másik hddm. De a 4TB lenne a legjobb, azon volt más is plusszban.

(#11421) liksoft válasza Tomika86 (#11420) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nem. Vagy hibás tápellátás, vagy mechanikai behatás miatt a parkoló rámpáról a fejek lejöttek, és a felületen megtapadtak. Sérült a lemez, és sérült a fejszerelvény is.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11422) Ren Hoek válasza liksoft (#11415) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Természetesen ebben maximálisan igazad van, és tisztában voltam a sorrenddel és a következményekkel.

Csak igazából kíváncsi voltam a lehetőségekre a "gyötrés" után. Kb 150Kt nem sajnáltam volna rá, de ennél több felesleges kiadás. Szerencsére csak raw anyagok, nem nagy érvágás az sem ha elveszik, mert a lényeget már feldolgoztam + a legfontosabbakat sikerült kimentenem.

Ennek ellenére ha sikerül eljutni a felületig, akkor simán látom az adatokat. Lehet még teszek vele egy próbát.

Milyen backup software-t ajánlasz, amivel egyszerűbben lementhetőek az adatok, ami maradt? DiskDrill, EaseUs, Undelete Plus? (Bár ezek inkább törlés ellen valóak, nekem csak simán le kéne menteni a dolgokat, értelmesebb módszerrel mint a Windows Copy... Nem baj ha van pár sérült fájl, csak ugorja át.). A partíció klónozás egyelőre nem sikerült, de a mappákat külön elérem.

Ez innentől kb "játék".

[ Szerkesztve ]

(#11423) Tomika86 válasza liksoft (#11421) üzenetére


Tomika86
senior tag

Menet közben másolás közben kezdte el csinálni. Nem volt ütögetés, semmi mechanikus behatás.

A nem, gondolom a helyrehozásra vonatkozott.

(#11424) liksoft válasza Ren Hoek (#11422) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Pihentesd legalább egy hétig. Utána próbálkozz ismét.

Programban nincs ötletem. Adatmentés során az első, hogy a mechanika átkerül SATA felületű elektronikára. Utána meg a firmware-t is kezelő program jön a kimentéshez.
(Vagyis én ezeket nem szoktam használni. :B ) Ajánlat volt egy pár bejegyzéssel előbb.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11425) liksoft válasza Tomika86 (#11423) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Na, így érdekesebb. Vagy valóban volt tápellátási (érintkezési) gondja, vagy rosszul jött át a hang. A sávkeresés hangja más szokott lenni. Amennyiben felpörög (letapadásnál nem), akkor nem képes felolvasni nemrég írt adatot, és próbálkozik. Persze ez is ok-okozat miatt van, így ha fizikai sérülése esetleg nincs is, nem érdemes javítani. Az adatokhoz esetleg hozzá lehet férni (sérüléstől függ), de stabil, jó soha nem lesz.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11426) Tomika86 válasza liksoft (#11425) üzenetére


Tomika86
senior tag

Ezt javítani nem akarom, esetleg addig életre kelteni hogy lemásoljam róla a lényeget.
Beeping hangja van, illetve olyan majdnem felpörgő, de belassuló, nem tudom leírni. Felpörgeti, kettő beep aztán mintha belassulna és újra gyorsuló forgás, majd beep.

(#11427) liksoft válasza Tomika86 (#11426) üzenetére


liksoft
Topikgazda

OK, akkor gyári adatokat nem tud felolvasni. Adatmentéses cég. Ez nem otthoni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11428) Tomika86 válasza liksoft (#11427) üzenetére


Tomika86
senior tag

Te tudsz ebben segíteni? Vagy egyáltalán ez milyen összeg? Adatmentő cégeknél sokféle ár van, melyiket kell néznem? Ez mindenképpen szétszedős, lemez átrakós? Vagy csak felbontásnál derülhet ki.

Köszönöm

(#11429) liksoft válasza Tomika86 (#11428) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Azt jó lenne tudni, "csak" meghibbant, vagy a fejszerelvény elektronikusan is tönkre ment. Mindkettő ugyanazzal a jelenséggel indul, de árban akár 2-3 szoros különbség is lehet. A legolcsóbb mentés úgy 100-tól indulhat nála.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11430) Tomika86 válasza liksoft (#11429) üzenetére


Tomika86
senior tag

Mit jelent a meghibbant?
Egyáltalán megtudok bontás nélkül bármit tudni? Bios se látja, gondolom az indulasi szekvencia nem fut le.

(#11431) liksoft válasza Tomika86 (#11430) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A HDD önálló mikroszámítógép, saját OS fut rajta. Ha az nem indul el mert valamit elrontott (találkoztunk már olyan rendszerrel ami saját magát tette tönkre... elég egy frissítés akár.... itt nem HDD-re gondoltam...), akkor meghibbant. SMR drive esetében ha hibás szektort talál, van mikor szétteszi a kezét....

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11432) Ren Hoek válasza liksoft (#11424) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Köszönöm, ahogy tippeltem, ehhez át kéne ültetni egy SATA vezérlőre...

Egyébként a pihentetésnek mi lehet a fizikai (mechanika, mágnesség stb) háttere..vagy inkább empirikus megfigyelés?

Van remény hogy pihentetéssel javul kicsit az állapota még egy utolsó körre? Már csak 40-50 GB és két mappa volt hátra, amikor lefagyasztotta a rendszert egy videónál, és elrakta magát alvó módba. Szóval majdnem megvolt már a backup.

[ Szerkesztve ]

(#11433) Tomika86 válasza liksoft (#11431) üzenetére


Tomika86
senior tag

Csak az bosszant, hogy májusban vásároltam. Nagyon gondolkodtam, mit vegyek, lehet nem a legjobb választás volt ez a Blue. Purple biztonságosabb lett volna talán.
Bár az 1TB is blue, de az 5évnél régebbi.

(#11434) tekes


tekes
tag

Sziasztok!

HDD atdatmentés eredménye hibátlan mappastruktúra és fájlnevek, de használhatatlan tartalom.
Többször is előkerült már itt a az elcsúszás témája, megoldás nélkül, sőt a GetDataBack manuáljában is ez szerepel:
"4. What if you see your folders, files, file names - even with the right file size - but when you try to open a file to test it, it either won't open at all or all you see are weird hex characters instead of your file content (text, picture)? There is something wrong with your recovery at this point and you won't be able to recover your files like that. First go back to the “Select File System” screen and try other file system entries. If that doesn't help, please send us a snapshot (see 1 above)."

Értek én a szóból, de azért csak rákérdezek: ebben az esetben tényleg nincs megoldás?
A HDD tartalmából sok mindenről (de nem mindenről) van mentés, így sok különféle mípusú és méretű fájlból is rendelkezésre áll hibátlan és hibásan helyreállított példány is. Ezek összevetése nem ad lehetőséget az elcsúszás mértékének a meghatározására és a tényleges helyreállítására?

A konkrét eset WD10SPZX-24Z10T1, NTFS, GetDataBack.

RedmiNote3 Kenzo LOS14.1-20180623 AGNI_v13.0 - MiMax2 Oxigen LOS15.1-20181020 by ashwin007

(#11435) liksoft válasza tekes (#11434) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Jó lenne tudni, mi is volt az eredeti hiba. Hogyan történt az adatvesztés.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11436) tekes


tekes
tag

Hogy hogyan? Munka közben, váratlanul.
(Igazából hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vártam már egy kis szünetet :)

Egy laptopban két háttértár volt: egy ssd a rendszernek és egy hdd az adatoknak. A laptop munka közben leállt. Nem tudott újraindulni, mert nem talált boot eszközt. Kivettem belőle mindent, boot pendrájvról rendben indult. Visszatettem az ssd-t, arról is indult. Visszatettem a hdd-t is, ekkor nem talált boot eszközt.
A laptopba vettem új hdd-t,az nem érdekes.
A hibás hdd-ről asztali gépben próbáltam adatot menteni, etc.

RedmiNote3 Kenzo LOS14.1-20180623 AGNI_v13.0 - MiMax2 Oxigen LOS15.1-20181020 by ashwin007

(#11437) liksoft válasza tekes (#11436) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Azért már bocsi, de a kisujjam nem tudta, hogy használat közben laptopon belül volt, és nem USB külső házban szánkázott esetleg a lépcsőházban.....

A kérdésem azért fontos, mert a meghibásodások egyik körét ki lehet zárni.

Az elcsúszásra van megoldás. A GDB a teljes felületi scan után több változatot dob fel, amiből kiválasztja a szerinte legjobbat, de van mikor téved. Vagyis érdemes végignézni a többit is.
Ugye a céldrive nem ez volt? Mert a GDB nem helyreállít, hanem másol. Ha a forrás és céldrive ugyanaz, akkor a mentés közben felülírás történik, és ugyanúgy használhatatlan mint elcsúszás esetén. Viszont innen nincs visszalépés, hisz felülírás történt.

Ezen kívül a drive SMR rögzítést használ, és ha ott a drive belső adminisztrációja sérült, akkor keveri az adatterület tartalmát. Az egyes területeket máshol jeleníti meg, de ettől még az egészet végigolvasva a könyvtár megjelenhet jól egy adatmentő programban. Ez a hiba ha egyáltalán orvosolható, csak adatmentéses speciális eszközzel mehet, mert a drive belső adatait kell babrálni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11438) tekes


tekes
tag

Köszönöm, próbálom a többit is!

RedmiNote3 Kenzo LOS14.1-20180623 AGNI_v13.0 - MiMax2 Oxigen LOS15.1-20181020 by ashwin007

(#11439) dede55


dede55
csendes tag

Sziasztok, az alábbi probléma megoldásában szeretnék segítséget kérni.
Adoitt egy 2,5 Sata 1 TB os Seagete HDD. A Win 11 egyik pillanatról másikra eltüntette a meghajtók közül Áttettem egy külső keretbe, másik gépbe de így sem ismeri fel, semmi szokatlan hang nem jön belőle, nem volt leejtve
Az eszközkezelőben nem látszik meghajtó, EaseUS data recovery sme látja a meghajtót.
Tudnátok segíteni, hogy mely irányba indulhatok el, ha adatokat szeretnék kimenteni a gépből?

[ Szerkesztve ]

(#11440) King Unique válasza dede55 (#11439) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen Seagate HDD-ről van szó, mi a modellszáma, azaz pl. ST1000LM035 / ST1000LM048 / egyéb?
Maga a HDD működik, mármint bekapcsol és felpörög rendesen, a SATA adat- és tápkábel rendben van? Ha USB-n van csatlakoztatva, akkor a megfelelő tápellátás biztosításához USB 3.X porthoz, asztali PC esetén hátlapon lévő USB 3.X porthoz, maga az USB-s adapter / külső ház és annak kábele rendben van?
A "A Win 11 egyik pillanatról másikra eltüntette a meghajtók közül" SATA-s csatlakozásnál pontosan mit jelent, csak a fájlkezelőből, vagy az eszközkezelőben és a lemezkezelőben sem jelenik meg?
A Windows rendszer Eszközkezelő segédprogramja által generált hibakódok magyarázata

[ Szerkesztve ]

(#11441) liksoft válasza King Unique (#11440) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Lehet még Samu, 024 vagy 025. És valóban, enélkül tippelni sem lehet. Illetve igen, de más lesz a vége.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11442) liksoft válasza dede55 (#11439) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha normálisan felpörög, jó a hangja, de nem jelentkezik be, akkor a régi "Samu" drive (ST1000LM024 vagy 025) egyik feje halt meg, vagy felületsérült. Az újabb Sea tervezésű ST1000LM035 / ST1000LM048 drive SMR adminisztrációja körül lehet gond.
A fentiek persze csak tippek, de az tuti, egyik sem orvosolható otthon, speciális eszközök kellenek hozzá.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11443) King Unique válasza liksoft (#11441) üzenetére


King Unique
titán

Tudom, ezért is írtam oda, hogy "egyéb", amit akár valóban lehet a Samsung - Seagate ST1000LM024 is.
Az ST1000LM025 viszont elvileg kizárható, mert az az integrált USB-s változat, azt nem lehet csak úgy SATA-n csatlakoztatni.

(#11444) dede55 válasza King Unique (#11443) üzenetére


dede55
csendes tag

Sziasztok? köszi a gyors választ. ST10000LM035 a típus. Kétféle külső USB tokba tettem be, az egyiknél egyáltalán nem jelenik meg a lemezkezelőben, a másiknál egy kis időre bejött, majd 5 perc után eltűnt.. Az EaseUS partition masterben ekkor rá tudtam nézni, első alkalommal 2 TB -os unlallocated meghajtónak hozta, másidik próbálkozásnél pedig 1,3 TB-osnak,

(#11445) gabee jr


gabee jr
tag

Másfél hónappal később, sokadik próbálkozásra, de érkezett megoldás a problémámra, azaz a fűbe harapott NVMe meghajtóra.
Ebben az USB-s külső rackingben talán egyszer sikerült működésre bírni 10 másodpercig, szóval sok értelme nem volt megvenni, mindegy, enni nem kér. ;)
A második próba egy barát volt, aki betette a meghajtót egy alaplapba, de mivel tényleg nagyon melegedett sokáig nem kínlódott vele, visszaadta, hogy nem működik. (Köszi, Bálint! :B)
Nem adtam fel, nem vagyok az a típus. Vettem egy ilyen processzorhűtőnek is beillő NVMe bordát, hogy csírájába fojtsuk el a vélt probléma okát, azaz a melegedést, ez sikerült is. A fent taglalt USB külső meghajtóban tetején az utóbbi bordával továbbra sem működött semmilyen formában, igaz már nem melegedett!
Az áttörést egy gépfejlesztés hozta meg. Cseréltem az alaplap/cpu/mem kombinációt és csodák csodájára a zsír új MSI alaplap hibátlanul detektálta a (hibásnak hitt) meghajtót. Azon melegében egy USB Linuxról bootolva 35" monitoron :DDD 800x600-as felbontás mellett de sikerült mindent lemásolni egy külső merevlemezre. Azóta vettem szerver vinyót (WD Gold Enterprise class) előfizettem a Google Drive legkisebb csomagjára, backupolok, hetente. :K
Itt a mese vége, köszönöm a segítséget, tippet, és a helyet a gondolatoknak. :R

"Csukaharapást szőrivel"

(#11446) Norbi14


Norbi14
senior tag

Sziasztok. Van egy régi seagate barracuda 7200.12 merevlemezem. 8 éve pihen, most próbáltam működésre bírni, kettő külső dokkban de nem történik semmi. Nem pörög fel nem ad ki semmi hangot. Pár éve szinten megpróbáltam akkor úgy emlékszem nagyon nagyon halk kattogás hallatszott. Nagyon sok régi fotom jo lenne lementeni de akkor ez mar max csak adatmentéssel foglalkozó cég segítségével fog menni? Vagy van valami tipp amit meglehet próbálni?

(#11447) liksoft válasza Norbi14 (#11446) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

A leírásod alapján nincs jobb megoldás szerintem.Ha régebben sem működött hibátlanul, és most sem, ráadásul még annyira sem, akkor kiindulási alap sincs. Így csak erre szakosodott szakembert tudok ajánlani. Az otthoni tuning lehet, még ront rajta. Érdemes finoman bánni vele, mert ez még parkoló pályás, és ha letapadt hosszú idő alatt, akkor képesek "kifordulni" a fejek erőltetett indulásnál, az viszont a felület felszántását okozhatja. Onnan nincs tovább. Vagyis óvatosan, rázás nélkül (forgatás kifejezetten tilos) vinni, és mechanikai hiba gyanúval leadni. Ilyenkor először a hibátlan indulást ellenőrzik, nehogy több gondot okozzon az indulás, és ha ott minden rendben, akkor visszazárás után indítják.
Sok sikert!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#11448) szkutyi


szkutyi
őstag

Sziasztok!
Van egy 500gb-os hdd-m ami már nagyon rossz állapotban van [kép] , ezért vettem is egy másikat gyorsan, átmenteni az adatokat.
Elkezdtem lementeni az adatokat totál commanderrel- ami egyszer csak megállt, és azóta ha próbálom megnyitni a particiot ez van: [kép] [kép]
A hdd felpörög, a fej mozog úgy hallom.de nem tudok belépni a particioba, így folytatni sem tudom a mentést...kb még 50gb fontos adat lenne vissza.
Van valami esély?mit lehetne ezzel kezdeni?
Köszi a válaszokat!

(#11449) szkutyi válasza szkutyi (#11448) üzenetére


szkutyi
őstag

Getdataback-ot rá engedtem de sajnos struktúrás nézetben egyik file sem nyitható meg csak ömlesztett valamilyen kódolt mappákban...ez azért macera mert 400gb fénykép és videó és dokumentum ami visszemenőleg 15 évre külön volt rendszerével, mappázva.xd.valami ötlet valakinek? :D

(#11450) liksoft válasza szkutyi (#11449) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Jó lenne tudni a drive pontos modellszámát. Más-más drive esetén más hiba lehet.
Viszont fontos adatok esetén ha nincsenek meg máshol, érdemes elgondolkodni szakember segítségén, és nem otthon "tuningolni". Drágább, de biztosabb.
Amúgy van olyan hiba, ami otthoni forszírozás mellett még ha nem mechanikai is, mégis kinyírhatja a drive-ot. Nem véletlen, hogy adatmentéshez speciális eszközök vannak, melyek a drive-ot képesek "safe" módban meghajtani, így csak olvas, és nem darálja magát tovább egyre rosszabb helyzetbe. Mechanikai hiba ellen meg csak a gyorsaság az egyetlen megoldás. Ha otthon szétdarálta magát, akkor szaki sem tud csodát tenni.
Hagyd békén, add meg az adatait, és utána lehet egyáltalán bármilyen pontosabb tanácsot adni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.