Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pala
veterán
-
Pala
veterán
A Fridrich metódusnak?
Lényegében rétegenként rakja ki a kockát (csakúgy, mint a legtöbb kezdő módszer), csak sokkal hatékonyabban. Mondjuk több hét / hónap is lehet, mire megtanulja az ember, és rengeteget kell gyakorolni (napi 2 óra minimum!).
A kirakási metódus a következő:
1. "kereszt" kirakása valamelyik oldalon (sokan a fehérrel kezdik)
2. "First Two Layers" (F2L), azaz a keresztből indulva a teljes felső két réteget kirakjúk úgy, hogy a hiányzó 2x-1-es blokkokat a helyükre rakjuk, összesen 41 féle algoritmust kell megtanulni hozzá
3. Orientation of the Last Layer (OLL): az utolsó réteg orientálása (színre hozása), ekkor az utolsó rétegen az elemek jól lesznek pozícionálva, de még nem lesznek a helyükön (Összesen 57db algoritmust kell megtanulni
4. Permutation of the Last Layer (PLL): az utolsó réteg kiskockáinak permutálása, azaz sorbarendezése (mindegyiket a helyére) összesen 21db algoritmusÖsszesen: 119db algoritmus
Ennél egyszerűbben most nem tudtam leírni. A legprofibbaknál ez a kirakási módszer 12-14mp-t vesz igénybe. Persze ehhez iszonyatosan sok gyakorlás kell!
-
Pala
veterán
Ha megpróbálkozol vele, akkor ne ezzel a módszerrel kezd, mert ugyan nem nehéz megtalálni neten a szükséges algoritmusgyűjteményt hozzá, de ha újonc vagy, egy kukkot sem fogsz érteni belőle. helyette keress google-ban kezdő kirakási módszereket, de asszem a youtube-on is találhatsz instrukciós videokat (how to solve the rubik cube, ilyeneket kell keresni)
-
Pala
veterán
minél egyszerűbb a kirakási módszer, általában annál lassabban lehet kirakni vele a kockát. Nem véletlen, hogy nem lesz mindenkiből profi, rengeteget kell tanulni és gyakorolni hozzá, na meg tehetség is számít.
A ZB metódus az egyik legbrutálabb, ha valaki profin megtanulja (talán 1 év elég is hozzá ), akkor 10-11mp lesz az átlagideje, de akár 10mp alatti időket is rakhat. Körülbelül 6-700 algoritmusból áll tudomásom szerint. Ezeket olyan szinten meg kell tanulni, hogy a másodperc törtrésze alatt kell felismerned és alkamaznod bármelyiket, akár álmodból felkeltve -
Pala
veterán
Én most a vakonkirakásra gyúrok... már elkezdtem, az "alapozó" fázisban vagyok. Nagyon precízen és odafigyelve kell tanulni, de érdekesnek ígérkezik.
-
Pala
veterán
Ezekről én már tudok.. tavaly december óta űzöm a témát, bár nem túl nagy intenzitással, mert ennyi idő alatt simán lemehettem volna 20mp környékére.
De mivel nem nagyon tudok annyi időt szánni rá, amennyit szeretnék, így egy kissé alábbhagyott a lelkesedésem. Nem hiszem, hogy elvakult függő lesz belőlem, legalábbis remélem. Bár az igaz, volt olyan időszak, amikor annyit, és olyan gyorsan tekertem a kockát, hogy fájt a csuklóm napokig. -
Pala
veterán
válasz concret_hp #29 üzenetére
az is jó lehet, bár nehéz szép négyzeteket vágni belőle
-
Pala
veterán
válasz concret_hp #32 üzenetére
Az hamisítvány lesz, mert az eredeti kockákon nincsen lila szín
Sőt, még a színek relatív elhelyezkedése sem mindegy. Az egymással szemben lévő oldalak színe a sárga összetevőben különbözik, azaz: fehér <-> fehér +sárga=citrom | kék <-> kék + sárga=zöld | piros <-> piros +sárga=narancs.
A helyes elhelyzkedés pedig: ha magad felé néz a bordó/piros oldal és felül a citromsárga van, akkor: jobb oldalon zöld, bal oldalon kék, hátul narancs, alul fehér. Ez az originál színezés. -
Pala
veterán
válasz concret_hp #35 üzenetére
Ha egy társaságban van 1 ember, aki relatíve gyorsan (max 2 perc) ki tudja rakni, akkor az azért fel szokta kelteni az érdeklődést, amely akár kockajárvánnyá is fajulhat egyes esetekben. PL. volt gimis ismerőseim között én magam is kisebb hullámot indítottam el, többen is követelték, hogy tanítsam meg őket kirakni.
-
Pala
veterán
válasz concret_hp #45 üzenetére
4x4x4-est picit nehezebb kirakni, mint az 5x5x5-öst, mert a páros számú kockák máshogy működnek. Persze kevesebb időbe telik, de szerintem nehezebb (igaz, csak minimálisan).
-
Pala
veterán
Én már írtam neked, hogy itthon nem lehet kapni (sajnos).
Külföldről lehet rendelni, vagy esetleg színes öntapadós matricával / tapétával próbálkozni. Az én 5x5x5-ömön is sz@rrá rojtosodtak a matricák, némelyik már hullik is, sajnos ritka gyenge minőségűek ezek (de a 4x4x4 is). -
Pala
veterán
Pff, asszem én meg mehetek új 5x5x5-öt venni, mert teljesen szétcincálódtak rajta a matricák. Ráadásul az itthon kapható változat belső mechanikája sem a legjobb gyorskirakásra, ahogy elnézem.
-
Pala
veterán
Na erre kíváncsi vagyok.
Mondjuk ha nagyon fanatikus vagy, érdemes megfontolni a külföldről való vásárlást, pl. a Meffertstől, asszem még postaköltséget sem számolnak fel. Állítólag valamivel jobb minőségű kockákat árulnak, mint az itthoniak. Itthon csak a sima 3x3x3-mas jó (legalábbis tuning -> alátétezés + szilikonozás után) gyorskockázásra, többi ratyi, csak ilyen alkalmi tekergetésre jó, bár a matricák előbb-utóbb még így is leválnak.[ Szerkesztve ]
-
Pala
veterán
Nincs benne semmi eget rengető. Mármint a vakon kirakásban. Azért olyan hatásos mégis, mert a laikus szemlélő a büdös életbe nem fog rájönni, hogyan csinálja. Pedig igazából bárki képes megtanulni, aki józan paraszti ésszel születik.
(ha nem is 1 perc alatt, de 4-5 perc alatt egy átlagos képességű kockás meg kell, hogy tudja csinálni)
[ Szerkesztve ]
-
Pala
veterán
Nem, én azt mondom, hogy magát a vakon kirakást egy az egyben meg lehet tanulni pl. egy útmutató alapján. Igaz, nem 5 perc, de 1-2 hét kitartó munkával szerintem bárkinek sikerülhet, akinek átlagos v. ennél jobb a rövidtávú memóriája.
Azaz te is meg tudod tanulni.
Fogalmazhatok úgy is, hogy bárki, aki nem hülye.
Az, hogy mennyi idő alatt megy a vakon kirakás, ez pedig gyakorlás kérdése főleg, egy bizonyos határon túl viszont már tehetség is kell a gyorsuláshoz.[ Szerkesztve ]
-
Pala
veterán
1-2 hét ahhoz kell, hogy relatíve jó idővel, hibázás nélkül is menjen. Gyakorlás kérdése az egész. Szinte bármiben jó lehet az ember, ha eleget gyakorol. Közhely, de igaz. Én amondó vagyok, hogy 1-2 hét után az átlagember stabilan ki tudja rakni vakon. Fél nap alatt semmiképpen, mert a tapasztalatot, rutinszerzést semmivel sem lehet helyettesíteni.
Jó minőségű 5x5x5-öst meg külföldről tudsz rendelni (pl. Mefferts)
[ Szerkesztve ]
-
Pala
veterán
"de a mondat alkotás+megjegyzés rengeteg időt elvesz."
Ahhá, szóval ezzel a piece-by-piece módszerrel rakod. Nos, van ennél hatékonyabb metódus is a Cubefreaken (ehhoz viszont angoltudás szükséges!!)
De egyébként ettől függetlenül jó az a módszer is, amit megtanultál (gondolom a rubikkocka.hu-ról, mert ott is ez van fent), csak gyakorolni kell, hogy igazán ráérezzen az ember. -
Pala
veterán
válasz Szepi-minera #472 üzenetére
ZB-method? Vagy mi a f.... ?
Tuti nem Fridrich, vagy ha igen, akkor mázlis rakás. -
Pala
veterán
válasz cucmalajmc #484 üzenetére
Akkor meg jó eséllyel ZB vagy VH metódust használ.
-
Pala
veterán
Annyi idő alatt normálisan meg lehet tanulni.
Ezekben a 2 nap alatti bemagolásokban én sem hiszek. Sokkal mélyebben rögzülnek a mozdulatok, ha hagy neki egy kis időt az ember. Én naponta 3-4-et szoktam tanulni, még ez is elég feszített tempó, de amit megtanultam, azt viszont már 2-3mp alatt letekerem akármikor (természetesen csak fingertrickekkel megy ilyen gyorsan), még álmomból felkeltve is. -
Pala
veterán
válasz concret_hp #582 üzenetére
No, mi a gond? Összekeverted és most állsz előtte fejvakarva?
-
Pala
veterán
Akkor tudod az F2L-eket, ha álmodból felriadva, maximum 1-2mp fáziskéséssel le tudod húzni akármelyiket; ez esetben mondhatjuk, hogy igen, megtanultad őket, mert a körülményekttől függetlenül bármikor reprodukálni tudod valamennyi algót.
Megtanulod 2 nap alatt, utána meg (saját bevallásod szerint) néhány hét kellett ahhoz, hogy normális sebességgel menjen, ergo ugyanott vagy, mint azok, akik több időt (nem feltétlenül hosszú hónapokat, de legalábbis heteket) szánnak rá.
Kell neki idő, hogy leülepedjen, hacsak nincsen szuperagyad.
Magukat az algókat tényleg be lehet seggelni két nap alatt, sőt, hamarabb is, de utána akkor is muszáj tapasztalatot szerezni jó sok gyakorlással, mert különben teljesen keszekusza lesz az egész és azt is elfelejted, melyik algóhoz melyik eset tartozik.
Átmentem ezen én is anno, amikor oldalkeresztes F2L algókat tanultam. 2-3 nap alatt megvolt az összes, utána néhány alatt hét tűrhető szintre fejlődtem, de aztán kidobtam a kukába az egészet.
Ja igen, az sem mindegy, hogy milyen forrásból tanulod az F2L algókat, mert bizony ez is befolyásolhatja a tanulási időt. Ami a Magyar rubikkocka rajongói klub (www.rubikstudio.hu) honlapján van, az szerintem egy kalap szar, nincs is normálisan leválogatva, csak egy ömlesztett kupac, alig néhány normális algo van benne (ezzel nem akarok megsérteni senkit, akinek esetleg mégis ezek jönnének be); szerintem aki komolyabban akar foglalkozni a témával, annak első dolga, hogy meglátogassa Dan Harris vagy Joel van Noort oldalát.[ Szerkesztve ]
-
Pala
veterán
válasz cucmalajmc #590 üzenetére
Igen, ezt nyílván előtte el kell dönteni, hogy neked melyik szimpatikusabb.
Szerintem az alulkereszt egy hangyányival hatékonyabb, lévén nem kell OLL előtt elfordítani a kockát....nomeg az egész kockát ki lehet rakni alulkereszttel már a legelejéről, ez viszont oldalkeresztről nem mondható el.
De a lényeg az, hogy amit megtanulsz, azt tudd, szinte ösztönszinten.
Hozzáteszem, én megtanultam anno az összes oldalkeresztes algót, ami a rubikstudion fent van... és utána - mikor már egyébként nem is ment rosszul - "döbbentem rá", hogy az alulkereszt jobb, csak át kell rá szokni. A Dan Harris oldalán lévő algók R és U forgatásokra vannak optimalizálva, szóval akinek ezek (R / R' / R2 / U / U' / U2) gyorsan mennek, annak vétek lenne kihagyni.[ Szerkesztve ]
-
Pala
veterán
A PLL táblázatból van egy-két nagyon jó, de a nagyrésze tényleg béna, az OLL-t nem tudom, mivel azzal még keveset foglalkoztam.
Amit a többi dologról írtál, azokkal egyetértek teljesen.
Nehéz arra a szintre eljutni, amikor már szinte egymásba folynak az algók és nincsen semmi fáziskésés; ezt külön gyakorolni kell. Itt már közrejátszik a gyors helyzetfelismerő képesség és a tehetség is, no meg persze a rengeteg gyakorlás is számít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Asszociációs játék. :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Az iPhone 15 volt a legkelendőbb készülék 2024 Q3-ban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest