Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- Pengeélen
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
KPepe
senior tag
Ááááá, már az ilyen hsz-okat olvasva is lázba jövök, nagyon kúl ez a gééém!!!!

Este újra nyomtam picit több, mint 2 órát, és végre rájöttem, mitől kell félni, miről szól a reality mod. Ott hagytam abba, hogy ostromoltam egy macedón várost, indulásnak bevettem. Ez eddig rendben is van, de a hátralevő 2 órában mindössze 2 körön jutottam túl. Ez hihetetlen, abból áll a jelenlegi játékom, hogy gondolkozok, tervezek ezerrel, saccolok, spekulálok, felméréseket készítek.
Mint már említettem, a rómaiaktól igyekszem hamar megszabadulni. Szenátusnak van egy pretoriánusokból álló fullos serege, ami elindult felém. Rómától DK-re Capua és Corfinium az enyém. (Capuában 150%-os hűség mellett lázadás van. Erre orvoslás? Ilyet sem láttam még, szóval elképzelésem sincs, hogy mi ez) Ezen két városomban van elosztva az Itáliai támadó hadseregem. Corfinium mellett táborozik az én erőimnél valamivel több halandót számláló római sereg. Capua és róma közé építettem egy kis kalodát, amiben van 80 db samnite mercenary, ha minden igaz. Ők hivatottak először megküzdeni a szenátusi sereggel, ha tényleg támadnak (egyenlőtlen küzdelem lessz az 500 pretoriánus (+egyéb) ellen
).
Grafikon szerint a rómaiaknak már csak 1 városuk van, és valószínűleg az általam látott sereg teszi ki haderejük zömét. Szenátusék viszont pénzügyileg verik az egész játékot, messze a legburzsóbbak.
Természetesen az összes D-Itáliai város az enyém, de mindben max 3 egység őrzi a rendet, szóval nehezen megy erősítést küldeni a messzi É-ra, ráadásul hoplitákat is csak 2 helyen képezhetek.
Tehát ezen a 2 italikusz csoporton kell túljutnom valahogy.
Szicíliában még ''jobb'', Kártágó egy fullos/fánis, és egy fél sereggel őrzi az egy városát, még a maradék 3 az én kezemen van - még.
Már ''csak'' makedón barátaim maradtak, ha a grafikon nem csal, 6 várossal, 1 fullos-nagyon durva, 3 félig tele sereggel, + amit még nem látok. Itt jobbnak mondható az utánpótlás, Spárta, Athén tudna küldeni nehéz hoplitákat, ha lenne rá pénzem - marad az alap lándzsás. Itt a legnagyobb dilemmát az okozza, hogy hogy a nyavajába támadjak. A fullos sereghez nem érzem elég erősnek a támadó hadsereget, a kisebbek meg csak meggyengítenek, és akkor esélytelen maradok a naggyal szemben.
Most azt játszom, hogy odamasíroztam a félsziget közepére, jó nagy hegyek közé a legnagyobb macedón ármádia mellé (már már egy táborban vagyunk
), és megpróbálom kiprovokálni a támadást. Talán a hegytetőre felállás kifullasztja őket, és túlerővel szemben is nyerhetek.
Ők szerencsére nem állnak túl jól anyagilag.
Minden javaslatot örömmel veszek!
Körönként 6-7ezer dénárt tudok költeni. Elvileg az én haderőm a leghatalmasabb az ismert világban, valamint a legfejlettebb is az én népem. Egyiptom egyik pillanatról a másikra hanyatlani kezdett, de fogalmam sincs, miért.
Szövetségről nem is álmodok, mindenki elküld a pi.. szóval pipázni
Gallok tojank rá, hogy Rómával hadban állok, dákok is tesznek rá, hogy a trákokkal is hadban állok, senki nem hajlandó fegyverszünetet kötni. Ez viszont idegesít. Ha bejelentést kapok, hogy valakik hadat üzentek egymásnak, legkésőbb 2 körrel később a boldog békeidők következnek. Engem meg mindenki ki akar irtani. Majd meglátjuk.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
No, talán ennyi.
Aki eljutott idáig, nem aludt el, az legyen szíves olvassa át mégegyszer, és számolja meg a helyesírási hibákat
-
becksim
aktív tag
Sajana roma modban a hódítás is elég húzós... nem úgy megy, hogy elfoglalaod a várost, 3 kör alatt lemegy az unrest, azt havaj, termeli a lét, hanem kemény tíz évekbe és ezrekbe kerül, mire megtörnek, és elérnek egy alap romanizációt... meg pl az is nagyon felnyomja az unrestet, ha elérnek egyel magasabb szintű népességet és nem építesz rögtön kormányzói épületet hozzá.
Én most viszonylag stabilan vagyok, kártágóval szövibe nyirjuk a görögöket, itáliából kivertem őket, sziciliát pedig kartagó tisztította ki. Gallok is meghátráltak, békét ajánlottak.
Most még van pár rebel tartomány célponton, azokkal igyekszem végezni, közbe rettegek, hogy a bivalyerős kártágó mikor sújt le rám.... Sztem ha bekövetkezik, akkor én is újat kezdhetek
-
ToRR3nt3
senior tag
A történet a következő: Már az enyém volt: Itália, Balkán, Dél-Gallia, Észak-Hispánia, Germánia a protektorátusom volt, a városaim fejlődgettek és én hülye módon nem fegyverkeztem és hódítottam (két fronton ''harcolgattam'' kis lassú terjeszkedéssel). Már volt 70k pénzem (ebben a modban ez sok kp.) és jött a haderőreform, meg a korábban szövetséges szarmaták támadása, meg a spanyolok is ellenoffenzívája.(kre.160) Na az 1ébként hatásos és gyönyörűen megrajzolt légiósok árát már leírtam. A kétfrontos háborúnban kifulladt a gazdaságom, nem építettem a városokban, mindent pénzt elvitt az állóháború. 6 fellázadt városnál, -45000-nél és 4 agyonvert hadseregnél szálltam ki. Gyologosokkal nehézlovaság meg lovas íjjászok ellenében nehéz nyerni, nagyon fogyasztja a sereget.

-
Sidaries
őstag
válasz
badbrother
üzenetére
Hát nem tudom. Igaz én régen játszottam már a sima 1.2-vel, de RTR-ben nekem 193-ban jött. A fél világ megvolt addigra.

-
KPepe
senior tag
válasz
badbrother
üzenetére
Kissé elkéstem.
Scipii a harmadik
[Szerkesztve] -
roley16
tag
Időközben megoldódott a probléma
-
roley16
tag
Én a szenátussal vagyok, és van már Imperial Palace-om
-
roley16
tag
Sziasztok!
Bocs, hogy ezt kérdezem, de lusta voltam utánanézni a korábbi hozzászólásokban. Megmondanátok, hogy 1.2-es patch-nél mikor lesznek a Mariusi reformok. -
kismanus
tag
válasz
badbrother
üzenetére
Köszi, ez szép mennyiségű tanács.

Ki fogom őket próbálni! -
badbrother
aktív tag
válasz
kismanus
üzenetére
Nem kell hogy sok katona állomásozzon, elosztja a lakosságra az ÖSSZES létezöö egységed fenntartási költségét. Ha sok a lakoság egy városban, akkor egyszerüüen nem tudnak annyi adót, meg kereskdelmi/termelési hasznot elööállítani, hogy ellensúlyozza a lakosokra esöö hadseregfenntartási költségeket.
Ezt amúgy megnézheted az elööbb írt módon( város->tekercs) Itt találsz 3 föö mutatót. Lakosságszám/növekedés, Elégedetlenség mértéke, bevétel/kiadás.
Mindegyiknél is ikonok mutatják, hogy az egészhez képest hány százalékát adják az egyes tételek. Pl. Az összbevétel 40%-a adó 50% kereskedelem 10% termelés. Azaz 4 kis zsák, 5 kis mittudoménmi, 1 is farm ikon. Ugyanez a kisdásnál is. Ha túl sok a kis katona ikon akár 100% fölé is mehet (valahogy furcsán számol), akkor persze minuszban lesz a pénzed, persze ettööl függetlenül lehet hogy a városban keletkezik több ezer dénárnyi érték.
Na, most a megoldás(ok).
Tapasztalataim szerint a városi nyugtalanságot az ott állomásozó katonák száma csökkenti, nem az egységek száma. Azaz 1 paraszt (260 ember) jobb, mint egy triari (160 ember).
(Persze ezzel lehet hogy valaki nem ért egyet, igazából nem teszteltem, csak mintha így müüködne.)
Azaz, szerelj fel a nem frekventált harci területen lévöö városaidban paraszt rendfenttartókat, a rendes harci egységeket meg küldd harcba, arra valók.
Tegyél a városokba kormányzót, ha tudsz. Ha nincs elég, próbáld a rebelliseket hadvezér nélküli viszonylag gyenge hadakkal leverni, hogy a rebellisek azért partiban legyenek, és egy kicsit szenvedni, meg taktikázni kelljen. Ilyenkor ha gyöözöl (néha ha vesztesz akkor is) gyakran felajánlja, hogy adoptálhatod az officer-t, máris van egy családtagod. Igaz általában csak a harchoz ért, de azért hasznos.
Cserélgetheted a családtagok tanácsadóit, egy helyre kell vinni ööket, aztán drag and drop módszerrel áthúzni az öreg családtagtól a fiatalabbra. Dupla elööny, mert ha meghal az öreg, nem viszi magával a sírba a tanácsadókat, ráadásul a föö-föö hadvezérednek szinte semmi szüksége sincs az adónövelöö, meg termelésnövelöö tanácsadóra, a nagyváros kormányzójának, meg +20% mozgáspontra.
építs tudományos építményeket, scriptorium, meg nem jut eszembe mi, ezek drasztikusan megnövelik a városban tartózkodó családtagok tulajdonságait/tanácsadóik számát. Nem kell mindenhova. èn ''egyetemi városokat''
szoktam létrehozni és ha tehetem cserélgetem a kormányzókat, így több karakter fejlöödhet.
Csökkentsd ésszerüü mértékre a hadsereged nagyságát, lásd 1. tanács.
Néha elööfordulhat hogy egy távoli várost egyszerüüen nem éri meg megtartani. Szinte minden körben lázadnak, és a visszafoglalás, meg templomépítés többe kerül mint amennyit hoz. Ilyenkor kell keresni egy baráti/ellenséges birodalmat akinek eladhatod/ajándékozhatod. Lehet ez a városhoz közeli, vagy éppen a világ másik végén lévöö. Mindkettöönek vannak elöönyei/hátrányai.
Sokat lehet kaszálni a térképek eladásával, legalábbis eleinte. èpíts ki sok kereskedelmi kapcsolataot, bár gondolom már megtetted.
Na, most nem jut eszembe több. -
Szőrös
veterán
válasz
ToRR3nt3
üzenetére
Én is újrakezdtem. A szenátus hülyesége miatt. Menj foglald el ezt a görög várost , ok megcsináltam. Aztán menj és foglald el ezt a karthágói város ok azt is megcsináltam. Közben meg természetesen gallok is letámadtak így meg már 3 frontos harcot kellett vívnom és kész befuccsoltam.
-
ToRR3nt3
senior tag
Belebuktam a Roma modba. Újrakezdem...

-
kismanus
tag
Most már igen, egyre kevesebb a pénzem és nem tudom mit csináljak. Ezekben a ''drága városokban'' nem is állomásozik sok katona tehát passz. Ha bárkinek van még valmi ötlete, azt szívesen venném.
[Szerkesztve] -
badbrother
aktív tag
válasz
kismanus
üzenetére
Biztos hogy buksz?
Ugyanis az a város melletti -2500, az a lakosságszámmal valahogyan súlyozott bevétel/kiadás, azaz minél nagyobb egy város, annál több hadi kiadás esik rá a közösbööl.
A város által produkált pénzmennyiséget meg úgy tudod megnézni, hogy bemész a városba valahogy kinyitod a bal oldalon is a tekercset(ablakot), azon van alul egy kis kézikocsi szerüü ikon, ha jól emlékszem, na az mutatja, lebontva a kereskedelmi, bányászati, meg termelési bevételeit a városnak. Igazából annyi pénz születik ott, legfeljebb többet kellene beadnia a közösbe.
Hüü, de zavaros lett.
De.
Körönként egyre kevesebb elkölthetöö pénzed van?
Mert nekem is van egy-két városom ahol minuszban vannak, de ennek ellenére körönként egyre több elkölthetö pénzem van. -
kismanus
tag
Mit lehetne tenni az ellen, hogy egyre nagyobb pénzbeli veszteségeket szenvedjek, ahogy nőnek a városok?
Hiába fejlesztgetek, hiába kötök kereskedelmi szerződéseket egyre nő a mínusz. Van olyan város - nem is kevés - ahol már évi 2500-at bukok... -
becksim
aktív tag
Mindenképp állj neki!
Az elején biztos nagyon fucsa lesz, mert sok mindent változtattak a csatákon is, gyorsabbak az egységek, lassabb a kill rate, és sokkal erősebbek a távolfegyverek, főleg a dárdák és a pilum.
De ha a rómaiakkal szeretnél játszani, mindenképp tedd még rá a roma mod 5.5öt az rtr-re. Sok modot kipróbáltam, de tutira ez eddig a legjobb. Egy nagy hátránya, hogy csak rómára lett kidolgozva, mással nem lehet nyomni.
[Szerkesztve] -
KPepe
senior tag
Na, köszönöm a sok választ! Sidaries képeit megnéztem természetesen, csak bizonytalan vagyok, hogy még egyszer érdemes-e egy rtr-ben felépíteni egy birodalmat. Alapon persze megvolt, mindenféle peccs nélkül.
Most rtr-ben édekelt, hogy érdemes-e neki állni. Talán akkor nekiállok.
-
becksim
aktív tag
válasz
Sidaries
üzenetére
Nekem sose volt még ekkora birodalmam se, valahogy olyan 30 és 40 provincia között mindig megunom, kb. mikor vitathatalanul a legerősebbé válok és elfogynak a kihívások...
De a játék eleje mindíg lázba hoz... mikor még kevés a város, mindegyikre nagyon kell figyelni, hogy a legjobban menjen, és ne boruljon a költségvetés. Kockáztatni, bepróbálkozni a szinte esélytelen csatákkal is... az az én világom!
Most is eléggé pengeélen táncolok, roma modban, kb a jelenlegi olaszország és dalmácia az enyém, van kb 10-12 városom, egytöl-egyig
''kék fejes''
Igy tudok körönként kb 4000 ruppó plusz mellett fentartani egy kb félig feltöltött hódító hadat. Pedig RTR-ben mindig min 3-4 kisebb-nagyobb sereggel nyomultam minden irányba, de az itt nem megy! 
-
roley16
tag
Játszott már valaki a szenátussal?
-
Sidaries
őstag
A világot nem akarom meghódítani, mert abban nincsen már poén. Tulajdonképpen a világ lényeges része az enyém, a kevésbé lényeges a protektorátusom, a lényegtelen meg a szövetségesem.

(a hsz-kat köbö negyed óráig csináltam, de feltöltéssel meg mindennel együtt lehetett 20 perc is) -
KPepe
senior tag
Sidaries
Hadd gratuláljak elsőként eme nagyszerű kis országocskáhpz

Nem gondoltál arra, hogy az egész világot meghódítsd?
Ja, és hány óráig gyártottad ezeket a hsz-okat?
Tényleg nagyon frankó lett a Birodalom, erre iszunk
![[kép] [kép]](http://crab.wc.hu/smiley2nd/50.gif)
[Szerkesztve] -
Sidaries
őstag
Szóval Róma. Szép, nagy jó.
Itt képeztem ki légiósaim nagyját:
Bővebben: link
Gyorsan felépítettem egy ilyen díszletet, mert valami Ben Hur nevű filmet akarnak forgatni nálam jó pénzért:
Itt meg izgalmas gyermekmatinékat szoktunk rendezni:
Innen igazgatják hűséges és jól képzett embereim a gazdaságomat:
Volt egy frankó hadvezérem csináltam neki egy ilyen kaput. Remélem divatot teremtek vele:
Itt csinálják kovácsaim korunk legszebb és legjobb fegyvereit:
Mérnökeim a legjobbak a világon. Itt dolgozik az elit elitje. Bármit összeraknak:
Itt képeztem ki őket. A tudás fellegvára:
A jobb oldali házikóban lakok én, a bal oldaliban meg az Istenek. Nekem jobb:
Itt meg csináltak rólam egy szép szobrot a rajongók:
-
Sidaries
őstag
Na végigértem. Készen van a Római Birodalom! Ókori digitális fényképezőmmel csináltam néhány képet róla, mert szép.

Itt a világhódítási statisztikáim láthatóak:
Pénzügyi helyzetem, ha valaki át akar világítani:
Elhoztam a világba a békét. Nincs háború és engem mindenki szeret:
Aki a világhódítás végét levezényelte:
És akik mindezt lehetővé tették:
Hamarosan újabb képeket küldök nagy gonddal épített fővárosomról, Rómáról.
[Szerkesztve] -
Sidaries
őstag
válasz
badbrother
üzenetére
Értéket csak akkor látsz, ha már építheted. Ez van.
-
badbrother
aktív tag
Igy igaz, de azt viszont én nem tudtam megnézni, hogy pl. a fejlettebb barakk-ban milyen értékekkel rendelkezöö egységeket tudok majd toborozni. Csak a nevük jelenik meg, az meg nem sokat mond anak aki elööször játszik. Valakinek sikerült már elööcsalogatni az összes toborozható egység értékeit?
-
ToRR3nt3
senior tag
Az az épületeket mutatja, de abból meg nem tudom meg hogy mit tud építeni. Egykicsit zavaros szerintem ebben a módban az épületek funkciója mert pl. Capuaban is minden felépült már mégse tudok lovast kiképezni. Lovas pedig kéne mer a jó lovasság eldönti a csatát. Nálam a megszokott felépítése egy tuti nyerő légiónak: 10 nehézgyalogos (lehetőleg first chohorst) 4 ijjász vagy parittyás és 6 lovas. A lovasság nagyon fontos bármilyen erős gyalogost lesöpör 6 lovas egység szinte veszteség nélkül.

Most toborzok egy új légiót Kartágó ellen, ott annyi lesz a változás hogy a gyalogosok rovására 2 kisebb ostromgépet (onagerem még mindig nincs) is felszerelek. -
becksim
aktív tag
egyszerre egy mod lehet fenn, de a jobb modokat fel-le lehet szedegetni, ''unistallálni''...
Aztán vannak olyan modok amik egy másik ''alap'' modot igényelnek, eleve arra épülnek, pl rtr-hez van egy pár ilyen
Mentett állások pedig gyakorlatilag sose kompatibilisek, hiszen leggyakrabban a térkép sem ugyanaz. -
roley16
tag
Kipróbáltam, és sajnos nem működik
-
roley16
tag
még egy kérdés
az alapjátékot cd-ről vagy iso fájból tetted fel? -
roley16
tag
kösz a segítséget, majd megpróbálom
-
Szőrös
veterán
Nekem így sikerült : 1.2-es patchez való mds bemountolva, alapjáték install majd 1.2 patch install rá rtr5.0 és ok.
no én is kérdezek többiektől : fent lehet egyszerre több mod ? Nekem úgy tűnik kiütik egymást mert most feltettem SPQR 3.0-át elkezd tölteni de ki is vág szépen .
[Szerkesztve] -
roley16
tag
Keresgettem, de sajnos számomra egyértelmű választ nem sikerült találnom
ha lenne kedved, segíthetnél. -
badbrother
aktív tag
Na, volt egy kis idööm, lefordítottam (igen nyersen, bocs), az itt található:
alternativ generals szöveget, ebben indokolnak az RTR készítööi, hogy miért is lett gyalogos a hadvezér.
Alternatív hadvezérek
A rtr-ben megpróbáltuk alkalmazni, a legközönségesebb testöör egységet a hadvezéreknél. Nem vettük figyelembe a szabálytól való eltéréseket. Például éppen Gaius Julius gyakran indult harcba Gall zsoldosokkat vezetve, ami nem jelenti azt, hogy minden római hadvezér így tett volna. Valójában a tipikus római hadvezér a harc szinhelyére általában lóháton érkezet (mint sok hadvezér akármelyik hadseregben), aztán leszállt, és csatlakozott a patrícius gyalogsághoz (triarii) a római hadrend hátsó részén.
Mielöött a pretoriánusok lettek volna az állami hadsereg egységei, sok háznép(háztartás), egyének, és családok mentek csatába elöö(pre)-pretoriánus egységekkel. A máriuszi reformok idejére a pretoriánusok voltak a hadvezérek állandó testöörei, és valószínüüleg a hadrend hátsó részén helyezkedtek el, ahogyan a római nemesek mindvégig tették a reformok elöött is. Ahogy az elööbb mondtuk, a hadszíntérre lovon érkeztek, de ez nem jelenti azt, hogy lovon is harcoltak. Különbséget kell tenni aközött ahogy a tisztek/hadvezérek felvonultak/visszavonultak a csatatérrööl, és aközött amíg igazából harcoltak.
Nagy Sándor (és apja) forradalmaították a hellének (ezek itt a makedónok. a szerk.)harcmodorát. Nem csak a falanx hadrendet használták egyre inkább, segéd, és ellátó csapatokként is, de a nehézlovasságot is, mint egy baráti társaságot(????) (cleruch a ptolemaioszi birodalomban). Alapvetöö történelmi bizonyítékaink vannak hogy az örökösök(Diadochi) ilyen egységekkel indultak hadba, ilyen, vagy másmilyen formában.Gyakran elrendezték a lassú mozgású falanxok(mint segédcsapatok, elöl, és hátul) sorait, aztán egy erööteljes rohamra indultak a nehézlovassággal, amit általában a hadvezér maga vezetett. Ezt a tradíciót maga Nagy Sándor honosította meg.
A lovasroham ismeretlen volt a római világban, és eléggé egyedi hellén szokás volt. Természetesen -hadvezérekrööl beszélünk- biztos vagyok benne hogy egy pár római hadvezér részt vett lovasrohamban, vagy volt lovas testöörsége, de ezek nem nagyon számítanak, hiszen most a többségrööl beszélünk
Másrészrööl a görög városok újra meg újra vereséget szenvedtek a macedón hadakkal szemben, azok forradalmi harci taktikájának köszönhetööen. A görögök széles több soros lándzsás hoplita egységeket állítottak harcba, akik a helyi hadurakhoz kötöödtek, hüübéri hüüséggel. Minden görög tiszt a saját emberei éleén személyesen ment csatába, beleértve a hadvezért is.(aki általában, egy önnön magát királynak kikiáltó király volt, nem pedig hadvezér) hoplita formációban. Ez azért volt érdekes, mert az emberek akik az ellenség elé álltak nem voltak katonák(hivatásos gyalogos katona, aki fizetést kap a harcért), öök csak harcosok voltak (nemes/gazdag emberek, akik fedezték a saját felszerelésük költségeit, és csak nem hivatalos, vagy semmilyen összeget sem kaptak a harcért), és szükségük volt a hadvezér támogatására a csatamezöön.
Altalános volt a görög hadvezéreknél, hogy gyalogos egységeket alakítottak (infantry companion), a hoplita egységekbe tartoztak az adott tájegység nemesei akik személyes barátai, és segítööi voltak a szóban forgó hadvezérnek.
Még egyszer, a görög hadvezérek talán lovon érkeztek a harctérre, de nem egyértelmüü, hogy a töbségük magáévá tette volna a makedón lovas harcmodort, vagy testöör egységeket.
Folytathatnám, de azt hiszem értitek már. Tegyünk különbséget a harctérre való felvonulás, és a tényleges harc között. -
roley16
tag
Sziasztok! egy kis problémám akadt az 5.0-s patch-el. Miután fölraktam belép a menübe de nem enged semilyen új játékot indítani. Van rá valami megoldás?
-
badbrother
aktív tag
válasz
Sidaries
üzenetére
Ja, igazad van minden pontban, de ha jól emlékszem a RTR gárdája azt válaszolta minderre, hogy lehet, hogy a hadvezérek így irányították a csatát, de így nem harcoltak. Pláne nem személyesen.
na mindegy elfelejtetem már, utánanézek, ha lesz egy is idööm, aztán lefordítom mindenki okulására.
-
Sidaries
őstag
válasz
badbrother
üzenetére
Ennek ellenére a római vezérek lovasok voltak, mert:
1. Jobban néz ki és erősebbnek tűnnek.
2. Jobban belátják a csatateret.
3. Könnyebben mozognak.
Szerintem a gyalogosnál jobb lenne, ha tényleg az a tuningolt equites lenne amiről beszélsz. A nehézlovas tényleg lehet, hogy durva. -
badbrother
aktív tag
Igaz, de gonoljatok bele, mi van ha a ti velitesetek fut, és az ellenség üldöz, akkor jól jö ez a bug mi?

Az rtr honlapján van egy kis ''mentegetöözés'' a gyalogos generálisok miatt. Szerintem meggyöözöö.
E szerint nem voltak római nehézlovasok, és a klaszikus lovasrohamot (dárdákkal felnyársalni az ellenséget) nem is alkalmazták, csak lovakra ültetett gyalogosok voltak tulajdonképpen.
Azaz, legfeljebb egy tuningolt equites szintüü generális lehetne, az meg nem hiszem hogy jó lenne.
A generális igenis haladjon a római hadsereg elit erejével, azaz a válogatott triari-kal. -
Szőrös
veterán
''Azt észrevettétek, hogy ha menekülő egységet üldöztök, hiába fáradtabbak, mint az üldöző egység, úgy szedik a lábukat, hogy sokszor nem érik utol'' hja volt szerencsém hozzá, ellenség velites egysége megfutamodott én meg ráeresztettem könnyűlovasságot. Nem érték utól őket. vicces

-
KPepe
senior tag
Azt leszámítva, hogy nem lehet velük rohamozni, a gyalogos parancsnoki egység rendelkezik a ''nehezen levágható'' tulajdonsággal. Három principes egység ellen 1 hoplita egység támogatással is kegyetlen jól helytálltak. A hopliták jobban hullottak, pedig őket kaszabolta csak 1 ellenséges egység, a vezért pedig 2.
Az egyetlen, ami bosszant a gyalogos mivoltuk miatt, hogy üldözéskor nem lehet velük lekaszabolni a menekülőket![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azt észrevettétek, hogy ha menekülő egységet üldöztök, hiába fáradtabbak, mint az üldöző egység, úgy szedik a lábukat, hogy sokszor nem érik utol
-
Szőrös
veterán
válasz
Sidaries
üzenetére
No igen emiatt kicsit néha slamasztikában is vagyok mert velük ha oldalba/hátba kaptam az ellent meg is nyertem a csatát. Most kicsit problémásabb de azért megy. Remélem AI-t is javítják mert az se tökéletes. Velitesekkel megdobálom hoplitákat oké jól fogynak de aztán azok a barmok nekikmentek s hiába mondtam nekik, hogy tünés onnét meg nyomkodtam fehér zászlót csak nem húztak el s szépen lemészárolták őket. Örültem nagyon. Egyébként jópofa de szenátus éppelméjűségében is kételkedem néha mert olyan gyagya feladatokat adnak , hogy a jutalmazást ne is említsem.
-
Szőrös
veterán
Srácok a családtagokból lehet valahogy lovas egységet csinálni ? Mert ugye alap játékban nehézlovasok ami eleinte nagyon jól jött /sőt nekem ők voltak az adu ászok , kis idő után mindíg bevetettem őket és elsöpörték ellent/. De rtr-ben csak szimpla gyalog egységek.
-
Sidaries
őstag
válasz
badbrother
üzenetére
A velitesek tényleg nem dobják a dárdát ha van saját egység a megtámadandóval harcban. Én ennek örülö, mert volt hogy dobtak amikor még csak majdnem harcoltak és hullottak az enyémeim is rendesen. Azt a triariit meg nem kellett volna csak úgy hagyni, hanem a veliteseket hátulról neki kellett volna rohamoztatni az ellennek. Lehet, hogy vesztettél volna belőlük párat, de az ellenség megfutott volna jó eséllyel. Legalábbis nekem meg szokott.
-
becksim
aktív tag
válasz
várnarancs
üzenetére
Hogy végig-e?

Melyik modot?
És hányszor?? 
-
Szőrös
veterán
Kösz srácok . Közben megcsináltam. Nemtom , hogy de müxik az a lényeg.

-
várnarancs
addikt
Végigtolta már valaki? Én igen. Szerintem egy kicsit hosszú a játék, de azért jó. Nekem csak egy pályát nem sikerült megcsinálnom: The Siege of Sparta-t.
-
becksim
aktív tag
Csáo!
No sztem rájöttem, mi a gáz!
5.0 tényleg van, bocsi! Viszont ahhoz csak az 5.1 való, és az 5.2 egy teljesen új, ''egybe'' verzió volt, ami már az 1.2 peccsel működik. erre kell az 5.3és az 5.4, 5.4.1
Vagy az ''allinone'' 5.4 (80 mega körüi), + 5.4.1
Azéris nem emlékeztem én az 5.0-ra, mert mindig ugy szoktam feltenni, hogy 5.2-5.3-5.4-5.4.1
Remélem így menni fog! -
becksim
aktív tag
válasz
badbrother
üzenetére
Ha a preferences.txt ben átírod, hogy first time play = false, akkor fogsz tudni játszani.
Provincial campaign -> rtr...
Ezzel a dárdanemdobálással én még nem találkoztam, pedig szinte csak a realismokkal jáccottam... annyi változást vettem észre, hogy most már csak akkor dobnak-lőnek az egységek, ha az ellenre fog hullani az áldás, tehátt pl a falat már nem dobálják meg, ha közöttük van. De ez is az official 1.2 pach óta van, nem realism módosítás.
Az újabb rtr verziókban nekem az tűnt fel, hogy a princepsek, hastatusok nem dobank, ha egy bizonyos távolságnál közelebb van az ellen, hanem egyből rohamoznak. -
badbrother
aktív tag
Nem tudom hogy tudod megoldani, talán, ha nem az 5.0-val kezdenéd. Azt hiszem le lehet tölteni egyenként is az RTR modokat. Aztán sorrendben mindet egymás után.
Amúgy nekem sem az igazi, igaz nekem megy, de a velitesek nem mindig azt csinálják amit kellene nekik. Volt már párszor, hogy a városközpontban csak álltak, és hiába csináltam bármit nem akarták dobni a dárdát.
Az lehetséges, hogy azért nem, mert éppen egy másik csapatom kézitusában gyüürte az ellent?
Volt már olyan is amikor nyílt terepen egy db ellenséges egység volt, 1 triari küzdött vele, a 2 velites meg csak nézte. Mikor a triari-k megfutottak akkor kezdtek csak dobálni, és pillanatok alatt kinyírták az ellenséget.
Marhára örültem neki, a fullos triarikból maradtak 10-en.
Lehet ez ellen tenni valamit, vagy ez bug?
5.4.1 RTR-van fenn. -
Szőrös
veterán
Na ez egyre jobb. Felinstalláltam újra aztán rátettem 1.1, 1.2es patch-t utána 5.0 -> 5.4.1 rtr . Most annyi javulás van , hogy betöltődik ugyan a játék de ha mentett állást akarok betölteni akkor kivág desktopra ha új játékot akarok kezdenki akkor meg csak a bevezetés aktív ami egy dolog de hiába mondom neki, hogy kezdés nem csinál semmit. Na most mi a ragya van ???
-
Szőrös
veterán
ragya eméssze meg...feltettem rtr modot egészen 5.4.1-esig de most ha elindítom bejön kezdőkép aztán kivág desktopra. mi a fene ez ?
egyébként a szimpla 5.0-ást kipróbáltam de az eléggé érdekes. jópárszor volt olyan , hogy egységnek kiadtam támadás parancsot csata közben s marhára nem azt csinálta amit én elvártam tőle. -
KPepe
senior tag
válasz
badbrother
üzenetére
Kösz a tippet a szenátusi hadseregről

Ugyan kicsit már régen foglalkoztam a játékkal, de feltett szándékom, hogy még az elején lenyomom Rómát. Ehhez egyenlőre nem állok rosszul, sőt az egyetlen fáni egységem is Róma ''lábszárán'' van. Viszont akkor vigyázni kell velük.
Azon viszont csodálkozom, hogy a galllok nem akartak Róma ellenségével (velem) szövetséget kötni. Ott volt már előttem a makedón követ, de velük sem foglalkoztak.
Pedig nem bánnám, ha a Pó felől sem érezhetnék magukat biztonságban a latinok.
Még az a fura, hogy alig van néhány nép háborúban a másikkal. Ha ki is tör a ribillió, 5 körön belül békét kötnek. Velem bezzeg senki nem akar se békét se szövetséget. Hát majd megkapják.
Fognak még könyörögni nekem, de akkor már mindegy lessz![[kép] [kép]](http://www.tar.hu/crab/smilies/halott.gif)
-
badbrother
aktív tag
Na volt egy kis idöm játszani, és a legutóbbi gondom megoldódott. Azaz már nem zargatnak az elefántok.
Miután semmi nem tudta ööket megállítani, megtámadták Capua-t, a föövárosom. De itt már beleestek a szanátusi hadsereg hatósugarába, az aztán szétverte ööket.
Amennyire észrevettem, a szenátusi csapatok nem távolodnak el messzebb Rómától, csak ahonnan egy körön belül vissza tudnak érni. Azon belül viszont vége minden ellenséges csapatnak, legalábbis az elején.
Ilyen nehéz idöökben el is kél néha a szenátusi segítség.
Ja, és közben let egy 9-es tapasztalatú lovas egységem. Egyetlen csatában 5-tel nöött a tapasztalata, igaz az 5 lovasból csak egy maradt a végére, de nem baj.
A furcsa az, hogy miután feltöltöttem a csapatot, meradt 9-es gyakorlata. Biztosan az az egy mind a 71 társának megtanította amit tud.
[Szerkesztve] -
Szőrös
veterán
Van , ahogy láttam 91%os álapotban. kuksi ide : Bővebben: link
-
Troy.
addikt
Magyarosítás van ehez a játékhoz?

-
KPepe
senior tag
Az alapszabályokkal ki lehet törölni

A helyzet az, hogy induláskor a szövetségesek támadnak meg először, aztán sorra a szomszédok legalább fele, a maradékot meg te támadod meg, mert terjeszkedni is kell, hogy pénzhez jusson az ember.
A visszavonulással csak az a baj, hogy akkor területet veszt az ember és az
1. Árt a gazdaságnak
2. Árt a büszkeségnek
-
KPepe
senior tag
-
KPepe
senior tag
-
Troy.
addikt
megvan nekem ez a játék ,csk még nem volt időm felrakni... érdemes
( vki linkrljrn képrt.. -
ToRR3nt3
senior tag
Én nem akartam(ok) több fronton harcolni, ki se bírná a gazdaságom. Javában harcoltam a spanyolokkal meg a gallokkal erre először betámad kartágó utána meg a trákok. Kartágó már leszállt rólam miután elfoglaltam 4-5 birtokát de úgy látszik a trákoknak is kell egy kis lecke, hogy ne szórakozzanak velem.

-
Adrianoo
csendes tag
Sziasztok! Az a kerdesem, hogy hogya lehet feltennei az 1.1 es 1.2-es patchet, hiaba teszem fel oket, utana a jatek inditasakor egybol kilep. Mivel kell visszacrackelni? Az eredeti crackel ami a cd-n volt? Valaki irja le a folyamatot, O hogy csinalta!
Koszi elore!
udv -
ToRR3nt3
senior tag
Ja ez így van drága normális csapatot fenntartani pl 1 triarii 600 pénz és 450 fenntartani. +volt a a Mariusi reform, most még drágább fegyverkezni és lassú is. Csak a teljes római polgárjoggal felruházott városokban lehet légióst kiképezni. Egy légiós csapat 1200 pénz az elitebb first legionarik 2400-be kerülnek. És két kör alatt fegyverez fel egy századot. A spanyolok még mindig rengetegen vannak és közben rám támadtak a trákok, de a szarmata szövetségeseim 1 kis pénzért eszálltak a háborúba. Meg nagyon lázonganak vagy 4-5 tartományban. Szóval nagyon nehéz a roma mód... de nagyon élvezetes is,szerintem a leg reálisabb mod.
[Szerkesztve] -
ToRR3nt3
senior tag
1xűen nem bírok a spanyol hordával. Körönként szerelek fel fullos, triarii és principles gyalogosokból meg equitis és krétai ijásszal felerősített seregeket és egyre többen vannak, pedig egy csatában ő 2x annyi embert veszít mint én. A végén nem lesz lakosom Rómában meg Capuában. Kartágó meg nagyon gyenge, de hagyom őket felerősödni.
-
becksim
aktív tag
válasz
badbrother
üzenetére
rtr-ben egyszer kivártam, és ie 107-ben jött. Ez eléggé elcseszett dolog, mert bár ez a reális, de mindenki 3x befejezi addigra. Jobb volt, hogy fejlettségi szinttől függött...
romamodben még nem jutottam addig, alig jut időm a játékra mostanság.
-
badbrother
aktív tag
válasz
Sidaries
üzenetére
Na utánanéztem, érdekes, de angol lapon találtam meg az évszámot elööször, magyarul valahogy nem volt a neten

Szóval.
Mariust IE. 107-ben konzullá választották, sikeres volt, de egy év után törvény szerint le kellett mondania.
Ez után 10 évig nem volt újraválasztható, de valahogy 104-ben újra megválasztották, sööt a következöö 5 évben folyamatosan ö volt a konzul.
Ez idöö alatt reformálta meg a hadsereget. Tehát a reform IE. 104-100 között zajlott le, gondolom nem köthetöö egyetlen évhez.
Ha egy történész jobban tudja, akkor kérem javítsa ki a fésületlen gondolataimat.
Amúgy innen vettem az infókat, elég jó kis oldal az angolul tudóknak:
[Szerkesztve] -
Sidaries
őstag
válasz
badbrother
üzenetére
Nekem is akkor volt, de ha jól emlékszem maga a reform csak később volt. IE 110 körül. Talán.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 17 - alap
- Kuponkunyeráló
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- sziku69: Szólánc.
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyúrósok ide!
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- További aktív témák...
- Dobozos Szinte Új HyperX Cloud Alpha Bolti ár:27k INGYEN FOXPOST
- Samsung Galaxy S25 Ultra - 256 GB - szürke (341) újszerű, 10000 Ft kiegészítő ajándék, Garancia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - 256 GB - fekete (340) Használt, 10000 Ft kiegészítő ajándék, Garancia
- Hitachi Travelstar 500 GB SATA II 2,5 Notebook HDD
- Új RAZER Kaira X For Xbox Blue Bolti ár:15k INGYEN FOXPOST
- HP Elitebook 830 G5,FHD,13.3",i5-8350U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,IR KAMERA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5310 2-in-1,13.3",FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE KÁRTYA,TOUCH
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- Dell Latitude 3510 15,6", i5 10210U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

).
), és megpróbálom kiprovokálni a támadást. Talán a hegytetőre felállás kifullasztja őket, és túlerővel szemben is nyerhetek.
Körönként 6-7ezer dénárt tudok költeni. Elvileg az én haderőm a leghatalmasabb az ismert világban, valamint a legfejlettebb is az én népem. Egyiptom egyik pillanatról a másikra hanyatlani kezdett, de fogalmam sincs, miért.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Hiába fejlesztgetek, hiába kötök kereskedelmi szerződéseket egyre nő a mínusz. Van olyan város - nem is kevés - ahol már évi 2500-at bukok...