Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Soderes


Soderes
aktív tag

Üdv itt is!

Mert mennyiségre gyártanak most már és nem minőségre.
Hol vannak már a ThinkPad-ek.

Egyre olcsóbb és gagyibb anyagokból, hogy többet tudjanak kaszálni.
Ha esik törik darabokra. Alkatrész nincs hozzá. Venni kell másikat.

Egyre vékonyabbak, könnyebbek, mert a paraszt nyakkendősöknek nem dívott cipelgetni 5 kg laptopokat.

Bele nyomnak 2-3 LIpo akksi, aztán "jól van az úgy". Ha elcseszik, majd lesz belőle egy jó nagy bomba.
És mivel egyre vékonyabbak nincs bennük hűtés. (Láttam olyan Navon szutykot, amibe valamilyen Celeron volt, talán Haswell magos és egy rézlap volt össze vissza ráragasztva.)
Persze a termodinamika el is végzi a feladatát. 4-5 év vagy még annyi se (Gamer-nél kevesebb) és BGA-s lesz vagy a kondik kiszáradnak a nagy hőtől.
Integrálva van minden. Esélyed sincs fejleszteni. (persze, ha valami csoda folytán még is, akkor 30 perc múlva kikapcsol a gép magát a cpu miatt)
Ha kell jobb vegyél másikat. Ne fejlessz! Ez az új tendencia a gyártóknál.

Kína ömleszti ki magából ezeket az e-hulladékokat.
Ahol olcsó a munka, ott szar is.

Fenntarthatóság, ökológiai lábnyom ezek csak hangzatos szavak az üzlet politikában.

[ Szerkesztve ]

(#2) hohohohóó...


hohohohóó...
csendes tag

Clevo pl. vagy dokkoló.
Nekem dokkolóm van az ultrabook mellé, így otthon asztalnál ahol döntően használom szinte desktop szintű szabadság, ha meg viszem valahová akkor csak egy kicsi, könnyű gép komoly aksiidővel, a kis kijelzőt pedig ilyenkor kibírom és nem is dugdosok sokmindent rá.

(#3) hohohohóó... válasza hohohohóó... (#2) üzenetére


hohohohóó...
csendes tag

Bocs, cpu, már náluk sem cserélhető.

(#4) LeadZeppelin


LeadZeppelin
tag

Framework laptop?

(#5) joghurt


joghurt
addikt

Igen, ez az általános profitmaximalizáló magatartás a gyártók részéről.

Az egykor szebb napokat látott Dellnél pl. egykor voltak fémházas Precision mobil munkaállomások, összesen három háttértár lehetőségével. Mostanra eljutottak oda, hogy annyira ugyanaz, mint a Latitude, hogy egyrészt egymás mellé rakva mint két iker, de belülről is annyira ugyanaz, hogy még a BIOS is közös.

Még sok 15"-ös gépről is lespórolják a numerikus billentyűzetet, illetve versenyeznek, ki tudja baromabb helyre és módra tenni a navigációs billentyűket. (Mondjuk PgUp/PgDn van, de Home/End nincs, csak Fn billentyűvel együtt.)

A tej élet, erő, egészség.

(#6) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Azért a bővíthetőségben, főleg gamer vagy studio gépeknél bőven van lehetőség. Legalább két M.2 es foglalat, két RAM slot.
A csatlakozók egységesítésében látom a jövőt. A sokfajta kábel és adapter, na az termeli még a szemetet de durván.
Miért nem lehet pl TVkre rábaszni C csatlakozót, a notik jórészén már van. persze sokon nem monitor kimenet csak adatra van. Ami tényleg a nettó gusztustalanság.
Én amin ki vagyok akadva, hogy pl a Lenovónál egy egész jó hardvert belepakolnak a gépbe és még 23 ban is képesek egy Core i5-12 gen gépet 1 terra SSD vel és 16GB DDR5 el egy szaros 15.6 os TN 250 nites panellel kiadni. A paraszt meg nézze. Már hányok a TN paneltől és az IPS ek is már avulnak elfele. Na én ezen akadok ki.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#7) Armagedown válasza LeadZeppelin (#4) üzenetére


Armagedown
őstag

Az sem megoldás, mert az is magában hordozza a felsorolt problémák többségét, pl a nehezen cserélhető processzor vagy usb-c töltőport, illetve töltésvezérlő.

[ Szerkesztve ]

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#8) prolad


prolad
őstag

Az USB C-nek szerintem alapnak kellene lennie. Legjobb, hogy lehet tölteni, képet és adatot átvinni 1 kábelen. És ha vinni kell valahova, elég ha a telefontöltő ott van nálam. Persze legyen mellé full size USB, HDMI meg akár Ethernet (és nyilván a 3.5mm jack is alap), de örülök hogy nem kell plusz egy töltőt hurcolászni (ráadásul a hülye kialakításával, amivel rengeteg helyet foglal) és nincs gyártónként eltérő csatlakozó csak töltésre. Talán már 130W átmegy C-n, az a legtöbb gépre elég is.

(#9) The DJ válasza Soderes (#1) üzenetére


The DJ
addikt

Ugyanezeket gondolom és érzem én is. Sajnos. Rengeteg laptopot forgattam már a kezeim között, ezek közül rengeteget bontottam és szereltem is már. Agyrém, amiket a gyártók művelni tudnak akár hardveresen, akár ergonómiát vagy anyaghasználatot tekintve. Az is bicskanyitogató, hogy ki tudtak adni olyan harmatgyenge processzorral gépeket, amik még internetre vagy Youtubera sem elegendők jóindulattal sem (lásd pl. Intel N(eveddmeg) CPU széria). És igen, ismerős az a jelenség is, hogy a laptopot szétszedve szó szerint nincs benne más, csak egy icipici full integrált alaplap a sarokban egy réz lappal a tetején hűtésnek, integrált 64GB-os tetű lassú EMMC-vel háttértár gyanánt, amire fel van erőltetve egy Windows 10 Home. Aztán a 2. nagyobb frissítési körben el is vérzik az egész, mert még arra sincs elegendő hely. Olyat is láttam, ami kapott belülről súlyt, hogy minőségibbnek tűnjön és ne szálljon el magától a pille könnyű mivolta miatt.

A Thinkpadeket szerettem, még az IBM idejében is. A Lenovo beletúrt rendesen, de még náluk is sikerült jobb modelleket kiadni. A Dell Latitude szintén szívemhez közel álló széria, de itt is rohamosan csökken a színvonal nagy bánatomra. A HP Elitebook hullámzó, de kifogható volt normálisabb belőlük.

#2: A Clevokat még az ősidőből ismerem, de nem maradtak túl pozitív benyomásaim. Az újakkal lehet más már a helyzet, utánanézek.

#4: [link] Full moduláris, minden téren bővíthető, a right to repair és fenntarthatóság elveit követő startup, Linus is beszállt, mint befektető. Tetszik a koncepció, a modellek, pozitívak a visszajelzések, szívesen kipróbálnék egyet, de sajnos itthonról még nem rendelhető. Itt is van már topikja a fórumban.

#5: Ne is mondd, ez kimaradt, de teljes numerikus rész nélkül számomra nem létezik laptop. Annyiszor használom, hogy ha ez nincsen nem tudok érdemben dolgozni. Úgyhogy még ez is nehezíti az új gép kiválasztását. Lehetetlen küldetésnek tűnik.

A korábbi Precision modellek nagyon brutálisak voltak, ott még tényleg érződött, hogy az egy más világ és a prémium kategória van a kezedben.

#6: Laptopon nem játszom, nekem arra ott az asztali gép. Nemrég volt nálam egy jelenleg is kapható csúcs szériás Asus ROG gamer laptop RTX VGA-val, brutális Ryzen CPU-val. Villámgyors volt, de az akku idő konvergált a nullához, cserébe melegedett is és ott volt egy óriási nagy kockázat az RTX VGA személyében, ami számomra teljesen felesleges. El is adtam gyorsan, mert a touchpad is szörnyű volt, olyan igazi Asus "minőség". Tökéletes nekem az integrált Intel VGA a melóhoz, nem vágok videót, nem szerkesztek fotókat, de örülök, ha az akku azért bír pár órát teljes fényerőn is és nem égeti szét a térdem a gép menet közben.

A TN HD panelek is irtó lassan kopnak ki a piacról. Még csak most kezd jobban elterjedni a konzumer belépő szinten a FullHD IPS panel és nem sokkal van csak lemaradva mögötte a gagyi HD TN. Ez tényleg bosszantó. Csak az tudja mekkora is az ugrás, aki mindkettőt használta egymás mellett. Az egyik amit ma már tiltanék az a HDD a laptopba a rendszernek, a másik pedig a HD TN panel. Nyilván van olyan felhasználási terület, ahol elég az, ha képet ad valami, oda megfelel, de bármi, ami munka vagy multimédia, oda egyszerűen nem való már.

#8: Nehéz téma ez. Egyetértek abban, hogy az egységesítés jó irány és szükséges. De azt is látom, hogy a laptopokhoz nem ideális töltésre USB-C port. Egyszerűen nem optimális. Sérülékeny, nehéz cserélni, sokkal komplexebb is, mivel tölt, adatot visz át és még ezen kívül is csomó egyéb funkciót végez el, amihez irtó komplex vezérlők, flash IC-k, programok kellenek. Ezek pedig bizony tönkre is mennek akár szoftveresen, akár hardveresen és ember legyen a talpán, aki ki tudja nyomozni, újra tudja írni, rá tud jönni, hogy miért nem kommunikál egymással a töltő és a vezérlő. Követek pár csatornát, akik laptopokat javítanak és mindenki egyetért abban, hogy ez egy nagyon rossz lépés volt, mert egy ilyen hiba esetén az alaplap (és ezzel általában az egész gép is) megy rögtön a kukába. Míg ezelőtt mi volt? Kicserélted a csatlakozót, ha fizikai sérülés érte, rosszabb esetben kiforrasztottad és tettél be helyette egy másikat. Ha pedig a töltő áramkör ment tönkre, akkor legtöbbször cseréltél egy BQ chipet és ment minden tovább. Na ezek most megszűntek ezzel az egységesítéssel. És ez mind csak akkor lesz húsba maróan valóságos, ha a gari idő után 1 héttel megy tönkre a csoda laptopod, amit a szerviz visszadob azzal, hogy alaplaphibás, de rendelhetnek bele másikat a gép eredeti árának a feléért.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#10) yanna


yanna
őstag

Az a fonnyadt alma... Nem szerintem, majdnem unokasógorom vagy ki szerint... Másfél misi környékén vette/vetette, valami egyedi konfigban. Oda, meg vissza van ezektől. Nem mellesleg szereti rázni a rongyot, mint a példa is mutatja.

(#11) Ceree


Ceree
senior tag

Nem tudom, en imadom az usb-c-t a thinkpad-en. Vettem egy xiaomi 65w-os toltot, mindent tudok vele tolteni, borzaszto kompakt. Masodik gepem vele, a T480 4evig szolgalt hiba nelkul, most t14 gen3 van.

Ehelyett otthon az ugyanolyan csatis Latitude meg HP noti nem tolti a masikat a sajat toltojevel... Cipelni kell mindkettohoz a sajatjat. Nem sirom vissza. :N

(Az meg hab a tortan, hogy a 2 usb-c meg a hdmi kimenet egyutt kiadja a harom monitoros konfigot egyszeru atalakitokkal/hubokkal, nem kell a meregdraga lenovo dokkolo.)

Másolat_eredetije

(#12) Tim82 válasza Ceree (#11) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ehelyett otthon az ugyanolyan csatis Latitude meg HP noti nem tolti a masikat a sajat toltojevel... Cipelni kell mindkettohoz a sajatjat. Nem sirom vissza. :N

Ha kerek és 7.4*5-ös csatis, akkor az csak külsőre ugyanolyan csatlakozó, van valami szándékos szabványkülönbség a Dell és HP között. Nevesebb 3rd party gyártók, mint a Targus is külön adtak Dell és HP kompatibilis töltőfejeket az univerzális töltőikhez.

De mondok jobbat: gyári Dell 65W-os töltővel Latitude E5450 tölt, pár generációval újabb utódja (Latitude 5400) nemigen, mert szerinte az mégse gyári töltő. BIOS-ban ugyan kikapcsolhatom a figyelmeztetést, de az nem oldja meg azt a problémát, hogy gyári Dell töltőről a Dell noti nem tölti az akkut és csak visszavett CPU órajellel hajlandó működni. :)

*
A forrasztott CPU-t már elfogadtam, a forrasztott RAM-ot lenyelem, ha nagyon muszáj, a forrasztott wifi kártyától azonban kifejezetten herótot kapok.

Az USB C (és főleg a PD) tök jó dolog, amikor működik. Ritka, amikor nem, de akkor általában hajtépős a helyzet.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#13) Hieronymus válasza The DJ (#9) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"...a laptopokhoz nem ideális töltésre USB-C port. Egyszerűen nem optimális. Sérülékeny, nehéz cserélni, sokkal komplexebb is, mivel tölt, adatot visz át és még ezen kívül is csomó egyéb funkciót végez el, amihez irtó komplex vezérlők, flash IC-k, programok kellenek...."

Az USB csak egy adatátviteli kapcsolat. Minden periféria kezelés mögöttes hardver feladata. Nem az AZ USB vezérlőbe van építve például a HDMI támogatás. A merevlemez kezelés sem az USB kapcsolat feladata.
A komplex vezérlők az USB kapcsolat előtt és mögött vannak.

Ráadásul komplett dokkoló egyetlen mozdulattal csatlakoztatható. A hiányolt portok nagy része csak asztali üzemmódban hiányzik. Arra meg ott az USB-C HUB.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#14) joghurt válasza Tim82 (#12) üzenetére


joghurt
addikt

Nekem épp ellenkező a tapasztalatom. Feleségem Latitude 12-jének aprócska töltőjéről tudom tölteni a Precisionömet.
Ha úgy kapcsolom be, akkor igen, vinnyog egyet az UEFI, de működik. Ha bekapcsolt állapotban dugom rá, akkor szó nélkül.

Ellenben kollégám XPS-éhez már kisdugós táp van. Hogy az irodában tudja használni a régi Dell adapterét, egy átalakítót kellett szereznie. (Így nem kell tápot hurcolásznia haza.)

A tej élet, erő, egészség.

(#15) joghurt válasza Hieronymus (#13) üzenetére


joghurt
addikt

A VGA kártyáknál megy a hiszti a 12VHPWR leégése kapcsán, pedig ott milyen vastag tüskék vannak, milyen bekattanós rögzítéssel. Ehhez képest gond nélkül küldjük át Type-C-n a VGA teljesítményének harmadát-negyedét, hajszál vékony érintkezőkön, fix rögzítés nélkül, és nem gondoljuk, hogy besülhet.

A tej élet, erő, egészség.

(#16) Tim82 válasza joghurt (#14) üzenetére


Tim82
nagyúr

Én nem tudom, mitől függ, nem érzem ebben az esetben a logikát. Mindkét noti az E54**/54** sorozat tagja, az E5450-nek ugyan van egy nem túl erős dedikált GPU-ja is (Geforce 830M), az 5400-nak csak integrált (i5-8365U-ba integrált UHD 620). Szóval bármelyiknek igazából elég egy 65W-os töltő is.

Az E5450-hez 130W-os töltő van alapból, a 65W-os töltő csak utólag, tartaléknak vett. A 130W-os töltőről mindkét noti működik. Az 5400 végül is megy a 65W-osról is, csak 1. "vinnyog", ahogy nálad is a Preci, 2. visszaveszi a CPU órajelet és nem töltődik vele az akku...

Szerencsére az 5400-hoz meg van PD töltőfej + egyik oldalon type C, másik oldalon Dell vastag dugós PD kábel is (egyik se gyári Dell, hanem 3rd party töltőfej + Alis kábel, de valamiért ezek miatt nem problémázik).

*
Ebben mondjuk a type C/PD jobb, nincsenek ilyen józan ésszel előre nem látott, megmagyarázhatatlan kompatibitási gondok. Meg gyakorlatilag minden olyan régebbi notit, amelyik még nem USB C-s, de 19 vagy 20 V kell neki, tudok tölteni egy PD töltőfejjel és megfelelő kábellel (egyik vég USB C, másik vég a laptopnak megfelelő csatlakozó, PD-t ismerje) vagy PD kábellel + adapterrel. Jellemzően 2008-2009-től kijött notiknak ez már oké, most így egyetlen kivétel ugrott be, egy talán 2005-ös HP nc4200 szubnoti, ami nem volt hajlandó bekapcsolni sem ilyen kombóról (persze halott akkuval). A móka kedvéért egy jóval régebbi HP OmniBook XE3 meg igen.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#17) Hieronymus válasza joghurt (#15) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"A VGA kártyáknál megy a hiszti a 12VHPWR leégése kapcsán..."

A noti töltőknél 19V alatt már nincs élet. A csatlakozásoknál csak az áramerősség számít. Annak van fűtőértéke. Ráadásul PC esetében rövid csúcs terhelésben hatalmasat ugorhat az áramerősség. A notebook kategóriában ott az akkumulátor, ami kisegíti a tápegységet csúcs terhelésnél.

USB Power Delivery 3.1
48V 3.75 - 5.0A, 240 W

A magas feszültség okán PD 3.1 kompatibilis kábel szükséges. De az 5 amperes határt, itt sem lépik át. A melegedés korlátozása érdekében.

A legrosszabb eseteb akár dupla USB-C portos töltést is alkalmazhat a gyártó.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#18) joghurt válasza Hieronymus (#17) üzenetére


joghurt
addikt

Ezzel villamosmérnökként tisztában vagyok.

A hangsúly azon volt, hogy egy Type-C érintkezői ötöd akkorák sincsenek, mint egy VGA tápcsatlakozói, és nem néhányszori összedugásról beszélünk, hanem napi szintű ki-behúzogatásról.

A tej élet, erő, egészség.

(#19) Hieronymus válasza joghurt (#18) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Villamosmegállókként tisztában vagy vele, hogy a csatlakozókat a csatlakoztatások lehetséges számának figyelemebe vételével tervezik.
Egy VGA csatlakozó teherbírását elegendő kevés számú csatlakozásra tervezni.
Az USB port naponta többször is lehet csatlakoztatva. Ennek megfelelően nagy csatlakoztatási terhelésre van tervezve.

Ráadásul az USB-C esetében a tervezéskor figyelni kellett a maximális csatlakozási hossz biztosítására. A csatlakoztatás után a csatlakozó feszesen tartja a csatlakoztatott kábelt.
Erről elfelejtkeztek az új 12V csatlakozók tervezésekor.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#20) dabadab válasza LeadZeppelin (#4) üzenetére


dabadab
titán

Framework laptop?

Az egy rossz vicc, alig van rajta port.

DRM is theft

(#21) LeadZeppelin válasza dabadab (#20) üzenetére


LeadZeppelin
tag

Viszont konfigurálható, cserélhető és van thunderbolt, ergó dokkolható. Igazából nem próbáltam de úgy tűnt sok panaszt megold a cikkből, bár itt kétlem, hogy az lenne a lényeg. Régen minden jobb volt.

(#22) dabadab válasza LeadZeppelin (#21) üzenetére


dabadab
titán

Viszont konfigurálható, cserélhető és van thunderbolt, ergó dokkolható

Kb. minden normális (legalábbis a Framework árkategóriájában játszó) laptopon van USB-C dokkoló (az egész USB-C nevezéktan tök zavaros, a fene se bírja követni, hogy most akkor az Thunderbolt, vagy mi a fene, a lényeg, hogy egy szál dróton átmegy minden) és négynél több port.

DRM is theft

(#23) KISDUCK válasza LeadZeppelin (#21) üzenetére


KISDUCK
addikt

Az a framework jelenleg egy vicc. Tündérdöme funkció csak intel variánson van jelenleg a type-c modul leírása alapján. 6 modul csatlakozáshoz meg sovány dvga esetén kell 2 belőle töltés miatt a maradékra meg le kell osztani az usb-a és hang meg vga csatlakozókat.
A dvga is megér egy misét, 100 wattos de az a másik vicc. A videóban azt mondják hogy "tök jó, 2x erősebb mint a ps5 meg a rog ally és el is indult az elden ring, de túl melegedett és nem tudtuk megoldani hogy menjen, de eskü egy másik gépen jó volt." :DDD
Ez a gép inkább jelenleg inkább kerülendő, mint használható. Olyan geekenek biztos megéri akik tele vannak pénzzel és a többi hardcore geek haverjuknak tudnak menőzni hogy a figyelj tudok rajta panelt cserélni, most lila, most meg kék, van 6 usb port a zsembemben ha kellenének portok.

(#24) buherton


buherton
őstag

A problémáid nagy részére megoldás a MacBook Air. Csak sokan ellenkeznek, mert van valamilyen prekoncepciójuk a céggel vagy a cég termékeit használókkal szemben. Ráadásul sokan képtelenek leszakadni a Windowsról. De ha váltanak is, akkor csak a hiszti megy, hogy amit a Windowson megszoktak az nem úgy megy a Linux-on vagy a macOS-en.

Több mint 4 éve vettem magamnak egy MacBook Pro-t. Most is épp erről gépelek. És azóta már nemcsak otthon használom, hanem a munkahelyen is váltottam MacBook Pro-ra. A HW-s rész eszméletlen brutál jó. Egy Windows gép sem tud még hasonlót sem felmutatni. A HW-s rész alatt értem:
- az anyag használatot
- kijelző tű éles és gyönyörű (13"-ra jut 2k-s felbontás)
- a kijelző lehajtásra olyan hibernációba kerül, hogy felhajtáskor 1 sec-en belül login képernyő fogad. Hibernáció alatt nem fogyaszt
- az billentyűzet baromi jó. A mechanikus billentyűzetemről nem esik nehezemre váltani, ami nagy szó!
- a trackpad kész csoda. A palm rest-es issued nem valid, mert azt is jól megoldották hiába nagy a felület
- egy kézzel ki lehet fel lehet hajtani a fedelét
- a legelső ARM-s MacBook Air-t is használhattam, és az nagyon meredek volt, hogy az akkumulátor kibírt két munkanapot töltés nélkül.

A macOS már megosztóbb a szememben. Vannak jó tulajdonságai és rögtön a frissítés kezeléssel kezdeném, ami a win-en katasztrófa. De vannak rosszak is.

Összességében a következő években nem terveztem elhagyni a platformot, mert jóval hatékonyabban és gondtalanabbul tudok rajta dolgozni.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#25) UnA válasza The DJ (#9) üzenetére


UnA
Korrektor

Ha azt írod, szeretted a Thinkpadet, akkor még mindig érdemes megnézned, mert szinte az összes kívánságodat teljesíti. Van belőle nagyobb méret, numerikus billentyűzet (és megfelelően elhelyezett vezérlő billentyűk), valódi gomb a trackpad alatt, egy kupac port. Memória, diszk bővíthető / cserélhető. Persze a töltés nem dedikált porton megy, de ezt én kedvelem,mert egyszerűen dokkolható.

És persze nem olcsó, de az összes minőségi laptop drága.

(#26) AuraSync


AuraSync
őstag
LOGOUT blog

Amíg nem lesz értelmes üzemideje egy leptopnak addig tőlem bármilyen hiper szuper lehet. Én egy hordozható dologról minimum azt várom el hogy ne legyen helyhez kötött.
Minél erősebb a cucc annál kevesebbet bír, a fizikát nem lehet átverni.
Majd ha elérünk egy új akku korszakba akkor lesz értelme leptopot venni addig csak nyűg.

Még a telóm 1-2 napos üzem idejét is kevesellem nem hogy egy laptop pár óráját. :U


"de az összes minőségi laptop drága"
Rosszul fogalmaztál, nekünk nincs pénzünk rá.
Valakinek a 27 milliárdos jact sem sok pénz.

S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4070 S / JBL / S3000 Pro / WH950NB

(#27) buherton válasza AuraSync (#26) üzenetére


buherton
őstag

Ahogy írtam az első ARM-s MacBook Air két munkanapot bírt ki, hova kell ennél több?

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#28) joghurt válasza buherton (#27) üzenetére


joghurt
addikt

Például hogy elfusson rajta bármi, amivel napi szinten dolgozom. ;]

A tej élet, erő, egészség.

(#29) Hieronymus válasza AuraSync (#26) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Majd ha elérünk egy új akku korszakba akkor lesz értelme leptopot venni addig csak nyűg."

Nekem nincs pénzem arra, hogy valakit csak a desktop hordozásáért fizessek. :DD
Valószínűleg az ügyfelek is meglepődnének, amikor a behozatom az asztali gépet.
Egyszerűbb kérni egy szabad konnektort, ha már merült az akkumulátor.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#30) PDA_FAN


PDA_FAN
tag

A Lenovo T sorozata még rendelkezik 3(!) fizikai gombbal a tapipad felett. Sőt, a kis piros pöcökegér is megvan még.
Ami a bővíthetőséget, szerelhetőséget illeti, valóban, ez egyre kevésbé szempont a gyártóknál.
Üzemidőben viszont van előrelépés, csak sajnos ez pont a legzártabb Apple masináknál: az M processzoros laptopok 10-12 óra valós üzemidőt tudnak, amit saját tapasztalatom is megerősít. Az Apple azt ígéri, hogy az új M3 procis laptopjai között lesz 20 óra feletti üzemidejű is, de ezt majd hiszem, ha látom :-)

(#31) PDA_FAN válasza buherton (#27) üzenetére


PDA_FAN
tag

"...első ARM-s MacBook Air két munkanapot bírt ..."

Ez így leírva tök jól hangzik, de azért a száraz tények árnyalják a képet.

Nekem is van M1-es Air-em, de 16 órát az csak akkor bír ki, ha legalább az üzemidő harmadában üresjáratban megy, lekapcsolt képernyővel. Vagy épp lecsukott képernyővel, alvó állapotban. Tényleges képernyőidő valahol a 10-12 óra környékén van, de magasabb erőforrásigény esetén (pl. folyamatos Youtube-videók lejátszása minimum fullHD-ben) ez 7-8 órára csökken.
Tegyük hozzá, ez még mindig parádés érték egy ilyen apró kis gép esetében, és a piacon elég kevés hasonló tudású gép van, ami ilyen méretben ugyanezt tudja. Hirtelenjében csak a Dell XPS 13 ugrik be, ami hasonló értékeket tud, de jóval drágábban.

(#32) UnA válasza AuraSync (#26) üzenetére


UnA
Korrektor

A "drága" azt jelenti, hogy ha megnézed a termékkategóriát, akkor látsz benne összegeket 100 és 800 ezer között (és remélem senki nem akar számháborúba keveredni). Ebben mondjuk egy Thinkpad a drága részben van, de ha megveszel egy olcsó laptopot, azzal sokkal több a probléma, mint amit az áron nyerhetsz...

(#33) angyalpc2 válasza Soderes (#1) üzenetére


angyalpc2
aktív tag

DELL G15 5520
full jó az igényeidnek

De egyébként meg Thinkpad P széria pl P52 vagy P16
https://www.lenovo.com/hu/hu/laptops/thinkpad/p-series/ThinkPad-P16-Gen-2-16-inch-Intel/p/LEN101T0069

Kicsit rinyálásnak érzem a leírtakat, noha nekem is T420-am van és látom az ócskulást az új gépeknél...

USB-C mizzériát nem értem, full jó, megy róla a dokkoló, a kijelző.
Kitörik..hát az már nem a gyártó hibája már bocs.
Ha a normál vastag kitörik az is kuka, elrecsen a lap.

A processzor fejlesztést én is naqyon sajnálom. főleg az i5->i7 -re upgradeléseket... (BGA-zva még megoldható, de többe van a hús mint a leveles)

Memória nem vészes...ma már 16GB-vel kijön a komolyabb gép, de valóban 32 van hogy jól jönne.
(itt is lehet BGA-zni ha kell de többe van a hús mint a leves.)

SSD ..pont nem érdekel már... ha van 512GB az elég, ha kell több az már csak adat tárolás..USB-C 1T-t simán kapni. alig nagyobb 1 pendrijvál...

Ne a laptopok mobilok elektronikai hulladéka miatt aggódj, hanem a kaksikocsik miatt, ahol 1 kocsi 1 tonna elektronikai hulladék.(vezérlés kijelző kábelek akku)

(#34) hcl válasza Soderes (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

"Plusz mivel a palmrest nagy részét elveszi, ezért mindig beleérek valahogy és nem kell ecsetelni, hogy ez is mennyire frusztráló."

Jobb OS-eken van ilyen, hogy gépeléskor letiltja a touchot, és elég jól is érzékeli, mikor gépelsz.

C csati, szerintem nem gáz. Minimális számú hibánk van ilyenből a munkahelyi gépeken.

Cserélhető proci : nem a gyártók hibája. Nézd meg, van-e az Intelnek mobilprocija nem FC-BGA tokozással. (Én nem tudok róla, Gen3 volt az utolsó.) Tehát ha akar se tud a gyártó olyat csinálni, amiben cserélhető.

@angyalpc2 : Nagyon kevés gyártó teszi már üzlet gépben a nem C töltőcsatit az alaplapra. Nem véletlenül; a legtöbben könnyű cserélni. C ritkán sérül, legalábbis eddig pl. itt a több száz géppel melóban egyet sem törtek el.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35) buherton válasza hcl (#34) üzenetére


buherton
őstag

@angyalpc2 : Nagyon kevés gyártó teszi már üzlet gépben a nem C töltőcsatit az alaplapra. Nem véletlenül; a legtöbben könnyű cserélni. C ritkán sérül, legalábbis eddig pl. itt a több száz géppel melóban egyet sem törtek el.

Az Apple visszahozta a MagSafe-t, pont azért hogy a töltő levételkor ne legyen gond.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#36) hcl válasza buherton (#35) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Meg mert büdös nekik más szabványokat használni :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#37) buherton válasza hcl (#36) üzenetére


buherton
őstag

Sokáig csak USB-C-vel szerelt MacBookokat gyártottak és az újakat is lehet USB-C-vel tölteni.

Mi akkor a gond?!

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#38) kutor


kutor
csendes tag

Én eleve nem értem, hogy minek létezik i3 alatt bármilyen processzor. Egy rakás termék, amit mind le kell gyártani, menedzselni, adminisztrálni, marketinganyagot csinálni neki, szállítani stb. stb. és a végeredmény egy majdnem használhatatlanul lassú gép.

Mondjuk felette is elég felesleges ennyiféle modell, amik között 100 MHz különbségek vannak, vajon a gyártók élvezik menedzselni ezeket a termékpalettákat? Ráadásul úgy, hogy minden évben kiadják az egészet még egyszer és úgy tesznek, mintha +10% sebesség jelentene valamit. Rendkívül fenntartható...

(#39) LeadZeppelin válasza kutor (#38) üzenetére


LeadZeppelin
tag

Minden processzorgyártó a legerősebb processzorát próbálja gyártani minden alkalommal. Ez a gyártási szórás miatt gyakran nem jön össze, és a tökéletlenebb darabokat árulják gyengébb teljesítménnyel.

(#40) Tikakukac válasza Soderes (#1) üzenetére


Tikakukac
titán

Csak 1-2 pontra:
Régen sem dívott 5 kilót vinni. Még az ős IBM korban sem. Lásd X sorozat. Ez nem ezen múlik.

Az, hogy milyen az akku formátuma megint teljesen lényegtelen.

Amit láttál fura hűtést az azért volt, mert az egy tablet procis laptop volt. Rakhatsz rá hűtést, de remélem 10 centis venti van a telefonodban is akkor.

Csak így a nagyobb részekre refelktáltam. :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#41) Hieronymus válasza hcl (#34) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Jobb OS-eken van ilyen, hogy gépeléskor letiltja a touchot, és elég jól is érzékeli, mikor gépelsz."

Nem OS, hanem hardvergyártófüggő. Ha biztosítja a szükséges drivert, akkor működik. Windows 10 alatt működik nálam. Windows 11 alatt nem.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#42) dabadab válasza LeadZeppelin (#39) üzenetére


dabadab
titán

Minden processzorgyártó a legerősebb processzorát próbálja gyártani minden alkalommal

Egyáltalán nem.
Eleve ugye laptopnál a "legerősebb processzor" csak egy nagyon vékony réteget érdekel, a többieknél többet számít az üzemidő meg hogy nem égeti szét a lábát, de az i3 nem úgy keletkezik, hogy elrontják az i7-et.

DRM is theft

(#43) dabadab válasza Hieronymus (#41) üzenetére


dabadab
titán

Jobb gyártóknál van pöcökegér és akkor le lehet tiltani az egész touchpades bohóckodást ;]

DRM is theft

(#44) hcl válasza dabadab (#43) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Rohadtul nem HW gyártó függő, ha ugyanazon a hardveren több OS-t is próbál az ember :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#45) dabadab válasza hcl (#44) üzenetére


dabadab
titán

Melyik OS-től nő pöcökegér a HP-kra? :)

DRM is theft

(#46) hcl válasza dabadab (#45) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Nem a trackpointról beszéltem :)

Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.