Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) #90088192


#90088192
törölt tag

Helló

Nekünk csak kút van/lesz, csatorna nélkül.
Puffer tartály nemcsak a szivárgás miatt kell, hanem ahogy írtad a vizhozam csekélysége miatt is, mert ha 2 csap van nyitva akkor már nagyon necces.
Nekünk jarokerekes a szivattyú, bár lehet a kút furatában egy emelő szivattyú is, ezt még meg kell vizsgálnom :R
Mivel mindent ellát a kút egy tisztító berendezés is van, mert a kútviz igen magas vas és ammónia tartalmú jelenleg, ahová költözünk ott valószínű csak a vas és egyébb ásványi anyag tartalom ami számottevő és tisztításra sincs szükség :R

Az eső víz direktbe egy 5m mély kútban kb nem oszt vagy szoroz, mert az első vízzáró réteg feletti vizet gyűjti ami esővíz :K

(#2) Samus


Samus
addikt

Búvárszivattyún sem láttam még áramláskapcsolót, ez elég új nekem.

Akkor is, ha a kapcsoló árából már vehettél volna komplett házi vízművet (Tesco-t, de az sem olyan rossz ám), amihez még hozzáraksz egy ötöst, és megvan a szívócső is, lábszeleppel. És akkor van puffered.

Öntözéshez viszont az áramláskapcsoló a tuti megoldás, de egy dolgot leírok, hogy ha rövid távon kipruccan a szivattyú, tudd, miért. A membáron szivattyú (mint az összes) folyamatosan maximumon dolgozik, az átmenő víz hűti a "motort", ami egyébként igen jó hatásfokkal alakítja át az áramot hővé. Úgy van kitalálva, hogy a névleges vízhozam kicsit több hűtést biztosít, mint ami kell. Innen következik, hogy ha le van fojtva (nincs koppra nyitva a csap a túloldalon), azt nem tolerálja hosszú távon.

A járókerekes szivattyúnak ez nem téma, ha teljesen elzárod, az elpörög simán a szivattyúházban lévő vízben is, ott a motort annak végén lévő ventilátor hűti.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) Snowy_owl válasza Samus (#2) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Értem, és hol az akna amiben nem fagy meg?

Egyébként az biztos, hogy a membránszivattyú szereti ha van víz körülötte. Egyik alkalommal leengedtem teljesen a kút aljára, ahol ellepte az iszap, majdnem megfőtt szegény. Ha megfő, vagy tönkremegy, akkor majd lesz másik, nem probléma, én ezt építettem meg, és maximálisan értem a fojtást, de működik, és ha tönkremegy majd kerül bele egy járókerekes, annyira mindegy. :)

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#4) Samus válasza Snowy_owl (#3) üzenetére


Samus
addikt

Apósoméknak 20 éve voltak a kútban a házi vízművek (szám szerint úgy a hatodik van most benne, erről megy a komplett kétszintes ház, az első 15 évben a szülők+3 lány). A kút ásott (6m mély lehet), 1m magasan van betongyűrű (+rajta a szokásos kerekes kút építmény, annyi extra, hogy körben apácarács van), a vízmű benne, kb. földszinten van az alja. Telente régi szőnyeg volt ráterítve a betongyűrű tetejére, és soha nem fagyott meg. Ellenben úgy 2 évente tönkremegy a nyomáskapcsoló. Én az ősz végével szimplán leveszem az egész hóbelebancot a kútról (nekem is ásott van, de nincs rajta felépítmény, csak kazánlemez egy pici ajtóval), és beviszem a garázsba. Télen nem nagyon kell öntözni semmit kint.

Szóval ha be tudod engedni a kútba a hagyományos vízművet,és letakarod a kutat, nem fagy szét. Meglepően kellemes hőmérséklet van odabent.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Hieronymus válasza Snowy_owl (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

" Egyik alkalommal leengedtem teljesen a kút aljára, ahol ellepte az iszap,...."

Az iszapszivattyú, nem víz szivattyú. Értelmes ötlet lehet a eltávolítani a kútból az iszapot.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Membrános szivattyút max. tartályba tennék, a nagy rezgés amit kelt szép lassan iszapolja a kutat.

Ugyan ezt a felállást töredék áron oldottam meg egy sima mechanikus nyomáskapcsolóval.

[ Szerkesztve ]

(#7) zither


zither
csendes tag

Ha már az utószóban megemlítetted a vízórás szennyvizes kérdést, akkor ahhoz kapcsolódóan arra is figyelni illik, hogy a házi vízmű és a vezetékes vízhálózat ne találkozzon egymással (más szóval: ne termeljél még tévedésből sem vissza), mivel az mindenféle fertőzések ágya. (következményekért lásd a mostanában történt Siófoki eseményeket). Erről elvileg a vízmű dolgozói tájékoztatnak és ellenőrizhetik is, amikor felrakják a szennyvíz mérőt.

A másik, hogy a házi kutak bejelentés kötelesesek. (A régi, eredetileg még engedélyeztetési eljárást nem igénylő házi kutak is.) Ennek a határidejét most újra kitolták, ezért nem sürgős, de érdemes tudni róla.

Zavard össze a világot: mosolyogj Hétfőn

(#8) kenand


kenand
veterán

Köszi a tippet.

Nálam fúrt kút van...
TESCO-ban vettem egy szivattyút nyár végén 50%-os akcióban, először azt használtam, aztán egy év múlva fejlesztettem, ástam aknát és átalakítottam házi vízművé (tartály, nyomáskapcsoló), jól teszi a dolgát. Akcióban volt TESCO házivízmű is, de annak gyengébb a szivattyúja....

Csak a dísznövényeim és a fű locsolására használom. (Azokat vétek lenne vezetékes vízzel locsolni...)
Esővizet is gyűjtök kicsiben, de nincs hatalmas ciszternám..

[ Szerkesztve ]

(#9) Snowy_owl válasza zither (#7) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Mivel van vízműves múltam ezért szerettem volna rá felhívni a figyelmet mivel ez a normális. :) Egyébként csak locsolásra használom viszont szerettem volna azt, hogy ha a szóropisztolyon a gombot elengedem akkor kapcsoljuk ki.

Illetve vízhiány idején tudjunk esetleg vizet vételezni.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#10) Snowy_owl válasza kenand (#8) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Szívesen. Ennek a kis easy pumpa II-nek annyi előnye van hogy még pluszban tud szárazon futás elleni védelmet, de igazából nem feltétlen releváns. Nekem azért volt fontos mert a szivattyún nincs úszókapcsoló.

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#11) kenand válasza Snowy_owl (#10) üzenetére


kenand
veterán

Én is a Balatonon merülő szivattyút használtam, ott 110mm-es cső volt letéve, tettem bele úszókapcsolót (elektromost) éppen belefért. Sajna nem volt vízbiztos ennél jobban nem fejlesztettem ott (most meg már el is adtuk a nyaralót) Búvárt annyira nem szerette, homokos víztől hamar tönkre ment a membrán. (Sajna a kút nem volt a legjobb)

[ Szerkesztve ]

(#12) Snowy_owl válasza kenand (#11) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Igazából én ezt az egészet szórakozásból csináltam, illetve azért mert irtózatosan szeretek gondolkodni, és problémákat megoldani. Ennek most ezt lett a vége. Képanyag még nincs, de lehet hogy nem is lesz.

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#13) kenand válasza Snowy_owl (#12) üzenetére


kenand
veterán

A legtöbb munka nálam is úgy történik, hogy meg akarom valósítani, kihívást érzek, utána nézek, és megcsinálom. a TESCO-s szivattyút is úgy építettem át, a jobbra a tartályt nyomás kapcsolót stb, mint megvegyem egyben (lehet az utóbbi olcsóbb lett volna)

A képeken inkább az akna kialakítás van


Láda alatt van a cső és a TESCO szivattyú


gödör kiásva, alja letérkövezve


akna zsalukövekkel kifalazva


végeredmény (bár a kép nem arra van célozva)

(#14) #89309696


#89309696
törölt tag

Ezeknek a membránosoknak egyetlen előnye van, hogy nagy nyomás előállítására képesek és emiatt nagy szállítási magasság érhető el. Amúgy egy rühedelem az egész.
Mi ezeket a 10 ezer Ft-os membránosokat kétévente dobáltuk ki, ennyit bírnak. Itt is mindig lelazultak a csavarok a rezgéstől, én már újonnan menetrögzítőt nyomtam rá. Szétrozsdásodnak, a visszacsapószelep berohad és elkezdi a vizet visszaköpni, akkor már olyan rozsdás, hogy szétszedni nem tudod, a tömítése elöregszik hamar. Tipikus 8 ezer Ft-os termék, ennyit kapni ennyiért. Ha tartályban van nem szabad az aljára érnie, mert a fémtartály kikoptatja a szivattyú alját, a műanyagtartályt meg kilyukasztja a szivattyú. Ráadásul mivel fent szív egy csomót benne hagy, ha elfekteted akkor dörzsöli, mindenféle mágikus rögzítéseket kellet csinálni hozzá, hogy oldalt álljon, le is érjen, de ne érjen hozzá. Meguntam és vettem egy járókerekest, igaz egy komolyabbat kellett, mert magas az udvar vége és hosszú is és odáig is fel kell nyomnia a fákhoz stb., de azóta béke járja át az udvart.
Nekem van IBC tartályom is 4db, mert a kút nem nagy vízhozamú úgyhogy ki kell egészíteni és mikor a tartályban rezgett az a szar, hát az idegeimet borzolta. :D

Amúgy ha nyomáskapcsolózol akkor ne lepjen meg, ha a szivattyú csonkjáról lelöki egy idő után a slagot. Én vasfűrészlappal karcolgattam bele rovátkákat a csonkba és dupla bilinccsel húztam rá a slagot, mert volt olyan, hogy mikor megtört a slag véletlenül akkor lenyomta magáról.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.