2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Házi vízmű másképp

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Biztosan sokan vagytok, akiknek van otthon kútjuk. Na most a kút amellett hogy a vezetékes víz már alapvető dolog, és a legtöbb háztartásban megtalálható, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne hasznosan kihasználni a kutunk adta számtalan lehetőséget. Nálunk például a kutat használjuk a virágok öntözésére, de az utóbbi két évben a tikkasztó nyári melegek alkalmával a medencét is ebből töltöttük.

A kút mint olyan, már akkor megvolt mikor ideköltöztünk. Ez a kút egy kb. 5-6m mély téglából kirakott építmény. Egyéb adatot nem tudok mondani, mert nem mértem meg sem a vízhozamát, sem a pontos mélységét, sem az általános vízszintet. Egy biztos, hogy van benne víz úgy általában, sőt az esővíz egy része a tetőről is bele van vezetve. Hogy ez jó, vagy sem, azt mindenki döntse el maga. Szerintem arra amire mi használjuk, eddig még megfelelt.

Ennyi bevezető után jöjjön végre a lényeg, hogy mi is inspirált arra, hogy másképp készítsék házi vízművet mint mások. Ugye házi vízművet az ember nem készít, mert elmegy a boltba, és egyszerűen kinyitja a pénztárcáját, és aszerint megválasztja magának a legmegfelelőbbet. Persze ennél azért tovább gondolkodik, mivel tudja, hogy a házi vízmű célját nem tekintve szükséges hogy a 4 éghajlati övben tartózkodva ne is fagyjon meg a tél beköszöntével, így hát utánanéz, hogy hogy is kell ezt csinálni. Nem ragozom tovább, a házi vízművet aknába kell tenni, vagy olyan védett helyre, ahol nem tud megfagyni, vagy legalább temperáló fűtés működik.

Nálunk ez nem jöhetett szóba, mivel a kút messze van bármilyen építménytől, én pedig lusta vagyok betonozni, és nem is értek hozzá.

A kutunkba emlékeim szerint mióta ide költöztünk mindig volt búvárszivattyú. Tönkre is ment jó pár darab, hol ezért hol azért, és most egy ideje enélkül maradtunk. Az átlagos búvárszivattyú ugye olyan, hogy van benne egy egyfázisú motor, ami vízmentesen benne van egy házban, és egy tengelyen keresztül meghajt egy járókereket, ami több kevesebb sikerrel egy csövön keresztül kihajtja a vizet onnan ahová a szivattyút tettük.

Na de itt van ez:

Erről a szivattyúról eddig két dolgot tudtam: egy hogy kurva régi találmány, a másik hogy olcsó.

Sem a működéséről, sem a történetéről nem tudtam semmit. Mit tesz ilyenkor az az ember aki irtóra kíváncsi? Hát persze hogy vesz egyet, ha másnem csak azért, hogy végre megtudja a nagy talányt: mitől működik? Persze a kábel már sejteti, hogy igen ez is elektromos. Oké, na de mi az hogy membrán?

Tehát első körben megvettem csak a szivattyút, ekkor még nem volt sehol sem az, hogy ebből esetleg majd házi vízművet varázsolok. A szivattyú kemény 8.900Ft-ba került az egyik áruházlánc gyomrában. A gyártmánya gyakorlatilag mindegy, a lényeg a működésében van.

Na tehát, aki eddig nem tudta, vagy nem talált róla információt annak elmondom, hogy a membránszivattyú egy irtó egyszerű találmány. Ha mégnézzük a fenti képet akkor könnyen kivehető hogy a szivattyú két részből áll. Mondom előbb az alsó rész felépítését, nevezzük állórésznek mint a motoroknál. Tehát van egy álórész, ami egy transzformátonak a fele gyakorlatilag. Ez úgy van kialakítva, hogy ez a fél vasmag+tekercs a vasmagon be van öntve az alsó házba, tehát vízhatlanul le van zárva. Ezután középen van a gumitömítés, amibe bele van öntve egy gumimembrán, ami rá van húzva egy tengelyre, ami tengely egy vasmag második felében végződik. A felső rész amiben a memrán mozog pedig a szivattyú ház, amiben található a szivó oldalon, ami középen van egy visszacsapó szelep, illetve a nyomóág, ami csak úgy szabadon van.

Tehát röviden, annak aki ismeri a szelepeket, és látott már ezt azt, már sejti hogy működik, aki pedig nem annak elmondom: a hálózati áram által létrehozott váltakozó mágneses tér a vasmag másik felének mozgatásával (nagyon gyors mozgatásával) mozgatja a membránt szerintem jobbra balra, ezáltal a szivattyús házban negatív illetve pozitív nyomást létrehozva - ez ugye a visszacsapó szeleppel együtt lehetséges - és így kinyomja a vizet a házból.

Leírva bonyolult, tán még nem is egészen pontos, élőben viszont működik, és nagyon is működik, de még hogy.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha halottatok már járókerekes búvárszivattyút, na akkor annak a hangja ehhez képest kutyafasza. Úgy remeg, mint semelyik vibrátor, és olyan hangja van, hogy még a kúttól méterekre is lehet azért hallani. Hát gondolhatjátok, ott remeg ez a súlyos bizbasz benne, hát jó hogy hangos.

Na de működik, és olyan nyomása van, hogy egyik másik hasonló árkategóriájú szivattyú simán megirigyelhetné ha tudna irigykedni. Na persze ehhez hozzátartozik, hogy míg nyomás van jócskán, a vízhozam már közel sem ennyire nagy.

A hosszúranyúlt bemutató után jöjjön a további mesterkedés:

3 hónapja megvolt a szivattyú, amikor is történt, hogy egyszer használat közben hallom, hogy mintha más lenne a hangja, és nem is kicsit más, úgy bizegett mint az állat. Már akkor sejtettem, hogy itt valami hiba lesz. Nosza kikaptam a kútból, és vizsgálatnak vetettem alá:

A szivattyú két felét 4 db belsőkulcsinyílású M8x36mm-es csavar tartja össze. Ha valaki kapkodná a fejét hogy mi az a belsőkulcs, akkor gyorsan elmondom hogy ez az imbuszkulcs szakszerű megnevezése, nem kell rohanni a wikipédiára. :DD Tehát ekkor amikor kivettem, és elsőre megláttam hogy tiszta rozsda az összes csavar, úgy hogy a ház alumínium persze hogy el akartam dobni az agyam. Aztán mikor közelebbről is megvizsgáltam és láttam hogy az egyik csavar tök laza, úgy hogy önzáró anya van a végén, na ekkor már el is dobtam. Na de túllépve a fogyasztói társadalom kritizálásán, és összeszedve az agyam minden egyes darabkáját inkább elindítottam a vezérhangyát, hogy mit tegyek most? Vigyem vissza gariba? Nem, úgyis ugyan ilyet kapok, és ugyan ilyen szar lesz. Hát akkor? Kapjuk szét, és vizsgáljuk meg hogy lehet házilag tartóssá tenni. Ember szétszed, szivattyú feltárul. Ekkor tudatosult bennem pontosan, hogy a szivattyú hogy is működik. Tehát már tudtam hogy működik, már csak újra működésre kell bírni. Ekkor fogtam magam és elmentem a csavarboltba, és gyorsan vettem 4db megfelelő minőségű rozsdamentes csavart gyönyörűséges rugós alátétekkel és önzáró anyákkal. Plusz vettem még szilikonzsírt is, hisz a tömítés akkor biztos, legalábbis láttam nyomát már másik szivattyúban a tömítettség javítása érdekében.

Tehát hazajövén a boltból, és összeszerelve a szivattyút végre már nyugodtan visszaengedtem a kútba, és konstatáltam a hálózati csatlakozó bedugása után, hogy igen működik, és újra "csendes".

És akkor jöjjön a lényeg:

Hogy lesz bármilyen búvárszivattyúból házi vízmű?

Fogjuk a pénzünket, és megvesszük ezt:

Én 20.700Ft-ért vettem itt helyben.

Lényegét tekintve ez az eszköz az egész rendszer lelke. Ez az eszköz az, ami helyettesíti a házi vízmű tartályát, és nyomáskapcsolóját. Persze ettől több, mivel van benne elktronika, és ezért képes gyakorlatilag bármilyen szivattyúhoz alkalmazkodni, illetve védi a szivattyút is. Egyszóval egy szuper kis eszköz.

Ezt az eszközt lehet bármilyen szivattyúhoz használni, akár merülő, akár kúton kívül van. Az felhasználhatóság tekintetében, én így építettem be a rendszerbe.

Szivattyú a kútban, amiből jön föl a tömlő. Ez a tömlő becsatlakozik az áramláskapcsolóba, majd annak másik végén az elmenő oldalon elhagyja azt. Ezen kívül be kell kötni egyik tömszelencén keresztül a betápot, a másik oldalon pedig a szivattyút, vagy lengő aljzatot, stb.

Másképp:

Szivattyú->tömlő->áramláskapcsoló->tömlő

és kész.

Tehát ha valaki hozzáfog, akkor gyakorlatilag ennyi az egész, roppant egyszerű, és semmit sem kell kitalálni hozzá.

Hogy valami képet kapjatok róla. Most ez a berendezést mivel ipx7 szabványnak megfelel, ezért be van engedve a kútba kb. egy méter mélyen a tetőszint alatt, és egy vezeték tartja. A szivattyú ugyan így egy kötéllel be van engedve a vízbe.

És hogy működik-e? Igen, szépen szolgáltatja a vizet úgy mint egy házi vízmű.

Képek majd lesznek később egy csokorban, ha majd lesz időm kivenni a kútból és körbefotózni, addig be kell érni azzal ami le van írva.

Pár dologra szeretném felhívni a figyelmet:

1. Ha szeretnél házi vízművet használni az otthoni hálózaton, akkor egyeztess a vízszolgáltatóddal, ugyanis ahhoz hogy a szennyvízhálózatba engedd, ahhoz szükséges hogy a vízmű munkatársai egy mérőórát szereljenek fel a házi vízművedre, amivel a szennyvízhálózatba beengedett víz megmérhető. (itt nálunk Békés megyében így működik)
2. Az egyszerűségnek van azért ára is. Mivel nincs puffertartály (utólag pótolható), ezért már pici szivárgásnál is gyakori ki-be kapcsolások lesznek.
3. Van egy csomó gyártó, csomó készüléke a piacon, én ezt vettem, mert ez volt az ami ár/érték arányban nekem megfelelt.
4. Ez csak egy példa arra, hogy én hogy oldottam meg. Lehet kritizálni, de működik, és ez a lényeg, olcsó volt, és ez is lényeges.
5. Képek később lesznek.
6. A membrán szivattyú egy kurva jó dolog, még akkor is ha némiképp elavult.
7. Köszönöm ha elolvastad.

Hozzászólások

(#1) #90088192


#90088192
törölt tag

Helló

Nekünk csak kút van/lesz, csatorna nélkül.
Puffer tartály nemcsak a szivárgás miatt kell, hanem ahogy írtad a vizhozam csekélysége miatt is, mert ha 2 csap van nyitva akkor már nagyon necces.
Nekünk jarokerekes a szivattyú, bár lehet a kút furatában egy emelő szivattyú is, ezt még meg kell vizsgálnom :R
Mivel mindent ellát a kút egy tisztító berendezés is van, mert a kútviz igen magas vas és ammónia tartalmú jelenleg, ahová költözünk ott valószínű csak a vas és egyébb ásványi anyag tartalom ami számottevő és tisztításra sincs szükség :R

Az eső víz direktbe egy 5m mély kútban kb nem oszt vagy szoroz, mert az első vízzáró réteg feletti vizet gyűjti ami esővíz :K

(#2) Samus


Samus
addikt

Búvárszivattyún sem láttam még áramláskapcsolót, ez elég új nekem.

Akkor is, ha a kapcsoló árából már vehettél volna komplett házi vízművet (Tesco-t, de az sem olyan rossz ám), amihez még hozzáraksz egy ötöst, és megvan a szívócső is, lábszeleppel. És akkor van puffered.

Öntözéshez viszont az áramláskapcsoló a tuti megoldás, de egy dolgot leírok, hogy ha rövid távon kipruccan a szivattyú, tudd, miért. A membáron szivattyú (mint az összes) folyamatosan maximumon dolgozik, az átmenő víz hűti a "motort", ami egyébként igen jó hatásfokkal alakítja át az áramot hővé. Úgy van kitalálva, hogy a névleges vízhozam kicsit több hűtést biztosít, mint ami kell. Innen következik, hogy ha le van fojtva (nincs koppra nyitva a csap a túloldalon), azt nem tolerálja hosszú távon.

A járókerekes szivattyúnak ez nem téma, ha teljesen elzárod, az elpörög simán a szivattyúházban lévő vízben is, ott a motort annak végén lévő ventilátor hűti.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) Snowy_owl válasza Samus (#2) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Értem, és hol az akna amiben nem fagy meg?

Egyébként az biztos, hogy a membránszivattyú szereti ha van víz körülötte. Egyik alkalommal leengedtem teljesen a kút aljára, ahol ellepte az iszap, majdnem megfőtt szegény. Ha megfő, vagy tönkremegy, akkor majd lesz másik, nem probléma, én ezt építettem meg, és maximálisan értem a fojtást, de működik, és ha tönkremegy majd kerül bele egy járókerekes, annyira mindegy. :)

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#4) Samus válasza Snowy_owl (#3) üzenetére


Samus
addikt

Apósoméknak 20 éve voltak a kútban a házi vízművek (szám szerint úgy a hatodik van most benne, erről megy a komplett kétszintes ház, az első 15 évben a szülők+3 lány). A kút ásott (6m mély lehet), 1m magasan van betongyűrű (+rajta a szokásos kerekes kút építmény, annyi extra, hogy körben apácarács van), a vízmű benne, kb. földszinten van az alja. Telente régi szőnyeg volt ráterítve a betongyűrű tetejére, és soha nem fagyott meg. Ellenben úgy 2 évente tönkremegy a nyomáskapcsoló. Én az ősz végével szimplán leveszem az egész hóbelebancot a kútról (nekem is ásott van, de nincs rajta felépítmény, csak kazánlemez egy pici ajtóval), és beviszem a garázsba. Télen nem nagyon kell öntözni semmit kint.

Szóval ha be tudod engedni a kútba a hagyományos vízművet,és letakarod a kutat, nem fagy szét. Meglepően kellemes hőmérséklet van odabent.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Hieronymus válasza Snowy_owl (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

" Egyik alkalommal leengedtem teljesen a kút aljára, ahol ellepte az iszap,...."

Az iszapszivattyú, nem víz szivattyú. Értelmes ötlet lehet a eltávolítani a kútból az iszapot.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Membrános szivattyút max. tartályba tennék, a nagy rezgés amit kelt szép lassan iszapolja a kutat.

Ugyan ezt a felállást töredék áron oldottam meg egy sima mechanikus nyomáskapcsolóval.

[ Szerkesztve ]

(#7) zither


zither
csendes tag

Ha már az utószóban megemlítetted a vízórás szennyvizes kérdést, akkor ahhoz kapcsolódóan arra is figyelni illik, hogy a házi vízmű és a vezetékes vízhálózat ne találkozzon egymással (más szóval: ne termeljél még tévedésből sem vissza), mivel az mindenféle fertőzések ágya. (következményekért lásd a mostanában történt Siófoki eseményeket). Erről elvileg a vízmű dolgozói tájékoztatnak és ellenőrizhetik is, amikor felrakják a szennyvíz mérőt.

A másik, hogy a házi kutak bejelentés kötelesesek. (A régi, eredetileg még engedélyeztetési eljárást nem igénylő házi kutak is.) Ennek a határidejét most újra kitolták, ezért nem sürgős, de érdemes tudni róla.

Zavard össze a világot: mosolyogj Hétfőn

(#8) kenand


kenand
veterán

Köszi a tippet.

Nálam fúrt kút van...
TESCO-ban vettem egy szivattyút nyár végén 50%-os akcióban, először azt használtam, aztán egy év múlva fejlesztettem, ástam aknát és átalakítottam házi vízművé (tartály, nyomáskapcsoló), jól teszi a dolgát. Akcióban volt TESCO házivízmű is, de annak gyengébb a szivattyúja....

Csak a dísznövényeim és a fű locsolására használom. (Azokat vétek lenne vezetékes vízzel locsolni...)
Esővizet is gyűjtök kicsiben, de nincs hatalmas ciszternám..

[ Szerkesztve ]

(#9) Snowy_owl válasza zither (#7) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Mivel van vízműves múltam ezért szerettem volna rá felhívni a figyelmet mivel ez a normális. :) Egyébként csak locsolásra használom viszont szerettem volna azt, hogy ha a szóropisztolyon a gombot elengedem akkor kapcsoljuk ki.

Illetve vízhiány idején tudjunk esetleg vizet vételezni.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#10) Snowy_owl válasza kenand (#8) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Szívesen. Ennek a kis easy pumpa II-nek annyi előnye van hogy még pluszban tud szárazon futás elleni védelmet, de igazából nem feltétlen releváns. Nekem azért volt fontos mert a szivattyún nincs úszókapcsoló.

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.