- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- tildy: Új élet kezdődik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tv
senior tag
Szevasztok! Használja valaki így a vinyóját? Nem lehet baja tőle? Az én vinyó már kb 2éves, eddig normál pozícióban használtam. Nem lesz baja, ha mostantól fejjel lefelé használom?
-
cizoe
őstag
Nekem a gépben pontosan így van a vinyó, mondjuk csak egy 160as figyel, de az épp így. Annyi a kül, hogy én az autó csomagtartójának anyagából szabtam bele. Volt fölös, mert egyik feére ráfolyt vmi gempra.
-
Oly
őstag
Nekem valami alkatrész dobozában volt a hungarocel ''párna'' helyett egy olyan keményebb fajta szivacs (mostanában notik csomagolásában látom)...
Abból vágtam 4 db téglatest szerűt, amit úgy helyeztem 5,25-ös helyre, hogy szélre kettő, rá egy vinyó, arra megint 2 szivacss szélre, rá a másik vinyó.
Így mindkét vinyó alatt felett tudott áramolni az a levegő, amit a 3 db 5,25-ös helyre előre (szintén ezzel az annyaggal kitámasztva) rögzített 12 centis venti mozgatott. -
keszegduda
őstag
A systool bevált S-ATA 2-es winyónál...
A kerregős Samsung winyóm érezhetően halkabb lett, de nem sokkal...
Én is kipróbálom ezt a fejjel lefelé állított winyót, kiváncsi vagyok rá.
És nem utolsó sorban, aki winyót vesz vegyen WD-t, abban nem fog csalódni.... -
shark300
tag
Én úgy halkítottam és hútöttem a vinyót, hogy a ház aljára 2 U alakú L lemezt csavaroztam a házhűtő mögé, és a vályatba tettem a vinyót szivacs ágyra, és úgy rögzítettem.
-
magic7
tag
A sys tools progi nem tudja kezelni a gigabyte k8ns alaplapomat... van valakinek ötlete,hogyan tudom szabályozni a picit hangosan kerregő maxtor 250gb-os winyómat? igaz csak akkor zümmög picit, ha sokat dolgozik.
-
Harang
tag
Szívesen, közben gondolkodtam azon is, hogy ezt is ki lehetne bélelni szivaccsal, mellette fejjel lefelé berakni (
kituggyaháhajobb alapon), meg minden finom flikk-flakk ami az ember eszébe jut.
Megosztanék veletek egy másik módszert, ami a kábeelezésre vonatkozik:
Hozzávalók 1 személyre:
1, azaz 1 IDE kábel
1, azaz 1 db telefonkábel (ami a készülék és kagyló közt van, olyan szép kerek spirális, nah tudod az az izé!)
0 evőkanál só
1 zacskó cukorka, vagy csoki (eszegetve jobb gépet szerelni)
Az IDE kábelt 3-4 erenként hosszában elválasztod(ezt óvatoscsak , nekem az elsőnél pár helyen sikerült lefejtenem a borítást, de működött, azért csak finomanan), ha ez kész van, akkor a telefon kábelről levágod a két végét és elkezded felcsavarni az IDE kábelre, amit nem árt előtte picit megsodorni, de nem muszáj, csak jobban tart.
A lényeg, hogy felcsavarod rá a cuccot és ha végeztél a fölösleget levágod, ezt rátekered mindkét részére és eggyel kevesebb vitorla feszül a házadban(ODDvel ugyanúgy meg lehet csinálni és akkor 2vel kevesebb).
A gyárilag elkészített megoldáshoz képest sokkalta olcsóbb és hajlékonyabb ez a megoldás (a gyári nagyon merev) és ha ügyes vagy vékonyabb is.
Remélem sikerült fel kelteni az érdeklődéseteket
Csúúúmi és BÚÉK! -
Shim
őstag
Kipróbáltam ezt a vinyómegfordítós módszert, marha jó
Nem hittem volna, hogy ennyivel halkabb lesz. És jóval hűvösebb (4-6 °C-kal, így most 29 °C), mivel jobban jár körülötte a levegő.
Azért mielőtt megfordítottam, csináltam egy biztonsági mentést, ki tudja -
Tyberius
aktív tag
Az én vinyóhalkítóm alapját egy ócska CD-író burkolata adja. Ez ki van bélelve szivaccsal, amibe bele van ragasztva egy - szintén szivacsborítású - kartonból készült HDD-tartó keret, amelyben 2 HDD fér el. A keret kialakítása olyan, hogy a vinyók elektronika-része alatt legyen egy ''légalagút'', annyi hely, amennyiben egy, a burkolat elejére rögzített 8 centis, 5 vagy 7 voltról üzemelő ventillátor megfelelő légáramlatot tud kelteni. Az egyes komponensek egymáshoz rögzítéséhez végig palmatexet használtam.
A kész fiókokba egy Maxtor és egy Samsung vinyó került: a Samsung alapból elég halk, bár kelt némi rezgést, ha csak úgy becsavarozza az ember a házba; a Maxtor viszont hangosan motorzúg, fejkattog és rezonál, ráadásul ha egy házba teszem őket, akkor egy olyan idegesítő, ''lebegő'' (pár másodpercenként felerősödő-elhalkuló) rezonanciát keltenek, amit átvesz az egész ház, és ami rövid úton az őrületbe kerget bárkit.
A fent leírt szerkezet ugyanakkor elnyomja a hangjukat, a kattogásukat és főként a rezonanciájukat. Egyszerűen csendesek lesznek tőle! A hőmérséklet nem nagyon változott az egyszerű beszereléshez képest, sőt asszem csökkent is, 39-42 fok körül szokott lenni.
Persze probléma, hogy a cucc elfoglal két 5,25-ös bővítőhelyet, ha az embernek van még emellé mondjuk két ODD-je és egy vinyórackje (ezért kell USB-s racket venni), viszont a befőttesgumis/szivacslapos megoldásokkal (mindkettőt próbáltam már) szemben ez nem csak azt akadályozza meg, hogy a hang és a rezgés átadódjon a háznak, hanem effektíve hangszigeteli és hűti a vinyókat. Tényleg odateheti az ember a gépházat fél méterre a fejétől anélkül, hogy bármi kattogást hallana (sokáig tartott megszokni, hogy a LED-et kell lesnem, ha tudni akarom, dolgozik-e a gép
). És mivel a cucc egy 5,25-ös meghajtó házára épül, ami simán berögzíthető a gépházba, így mechanikailag is stabilabb. És nem utolsósorban két vinyót hűt/csendesít egyszerre.
[Szerkesztve] -
magic7
tag
válasz
Overlocker #47 üzenetére
Köszönöm szépen, egyelőre a 250gigás maxtorom teljesen halk, de ha eljön az ideje, megbuherálom ezzel a progoval
-
Shim
őstag
válasz
Overlocker #47 üzenetére
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy ez SATA meghajtók esetén nem működik.
-
Overlocker
veterán
Ezt sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani, mégpedig programmal! Lehet nem teljesen lesz halk,de sokat segít.
A program neve nem más mint Systool, tuning és tweak mellett már rengeteg opcióval felvértezték..innen letölthető:[link]
Winyó halkítás:
HDD Acoustic Managment fülnél.
Read kiolvasás meglátjuk az aktuális értéket hogy hol áll a csúszkánk.
Látszik hogy választhatunk Minimum Noise és Maximum Performance között. Pipáljuk be előtte az Acoustic Managment enabled opciót!
Én először egy 80GB-s Maxtorral teszteltem, tudni kellett róla hogy nagyon adta a hangokat, kerregéseket amit szoktak mikor megy az adatmásolás. Naszval nem volt meglepő hogy Maximum Performance-n volt a csúszka. Viszont ha levesszük Minimum noise-ra illetve csökkentjük lassul a winyó olvasás, írás..Na szval arra törekedtem hogy ne legyen hang ,de ne sokat veszítsek a sebességen, ami meglepő hogy nem is nagyon kellett visszavenni a Maxtor-t és egyből eltűnt a hangja!! Ezután a hogy elértem a halk részt elkezdtem feljebbvenni hogy a sebességet növeljem és megtalálni a balance-t hogy halk és gyors legyen a winyó! Olyan jól sikerült hogy majdnem elértem az eredeti sebességet, -1-2MB/S volt csak a hátrány, próbáljátok ki megéri!!!
Systoolban a winyó sebességét pedig a Bechmarking/Harddisk-nél tudjátok ellenőrizni!
A Maxtorom tökéletes balance beállítása így néz ki: [link]
Sok sikert!
[Szerkesztve] -
Harang
tag
válasz
azatoth666 #21 üzenetére
Nekem magvan az említett cikk.
Annak az a lényege, hogy hungarocellből készített HDD keretetbe teszed a vinyót, ami az elején-végén nyitott. Persze a vinyónak alul*fölül kell hagyni helyet, hogy ott járhasson a levegő, ezt a kis boxot be lehet rakni a gép aljába, oda bepakolsz egy rendszerhűtőt és minden ok. Ha több vinyót akarsz így tartani, akkor meg lehet emelni pár szinttel a dolgot, esetleg az eredeti blokk kiszerelésével többet is be lehet rakni.
Rezgés nem nagyon van, ez ugyanúgy bélelhető szivaccsal, a lényeg hogy ki legyen fújva a levegő (lehetőleg alatta fölötte egyaránt).
Remélem összeáll a kép, hogy hogyan is működ.
Üdv! -
Harang
tag
Ha helyet akarsz megtakarítani tudom ajánlani a LooseXP (még csak speciálisnak sem mondható) tömörítési módját, (miszerint kb max 20% hely akarítható meg) veszteség mentes tömörítés, a fájlok ugyanugy elérhetőek, mintha nem lennének tömörítve.
WinXP haladó könyvben olvastam róla. Így lehet csinálni egy 200GBos vinyóból 240eset -
-
ngabor2
nagyúr
de jó a helyzete annak, aki majdnem napi kapcsolatban áll egy beszállítóval... aki bármikor tud 60x75-ös szilikongumi-lapot hozni
ebből vágok csíkokat, és erre mehet a vinyósereg.
mondjuk most pont nem ilyenre van felfogatva, hanem egy chieftech dragonban figyel 4 db samsung vinyó, amik néha úgy gondolják, hogy berezonáltatják a házat. most épp csendben vannak, olyankor egy hangja nincs a gépnek. -
kovy79
őstag
Gumis-befőttesgumis témához csak annyit, hogy állítsatok meg egy postást és kérjetek tőle. A legtöbbnek kb 200 db van feltekerve a kormányára. Ja, és szilikon gumi!
Én is oly módon erősítettem fel a ''turbó'' SCSI vinyóimat 5,25'' helyre. (az más kérdés, hogy bár sokat halkultak, még így is üvöltöttek) -
magic7
tag
Sziasztok, mivel nem találtam jobb helyet, így itt teszem fel a kérdést: hallottatok már olyan programról,amivel a pl 40gigás winyóból akár 250 gigás lesz? Ha minden igaz, ezt már valakik megalkották, de egyelőre nem terjedt még el...valami olyan elven alapul, hogy a szektorokat a winyó elektronikája ha jól van programozva, átformálja nagyobb kapacitásúvá, így lehet egy 40 gigásból akár 250 giga is... mint írtam ezt regélték pár Linux-os barátom, de a programot ők sem találják már sehol a neten. Ha tud ilyenről valaki, kérem jelezze itt, vagy akár privátban is. Legyen szép napotok.
-
Peet
senior tag
Hááhááá, sose gondoltam volna, hogy ilyen trendi megoldást találtam ki mikor megvettem a 300-as winyómat.
Nem volt ugyanis több hely a házban és egyszerűen csak ledobtam fejjel lefele a ház aljába, de hogy ne csörögjön aládobtam egy régi zsebnaptárat.
Sajnos azóta lusta voltam még beszerkeszteni valahova, így még mindig ott fekszik, de mivel nem cipelem a házat sehova így addig jó helyen van míg nem veszek valami szebb és nagyobb házat. -
Stalker-2572
veterán
És így hogy pakolom a gépet ide-oda?
-
orbano
félisten
Szellozo nyilas nincsen a vinyon, a belso reszebe nem mehetbe por. Csak egy membran van, ami a hotagulast kompenzalja. Ez egy lyukacsos, porozus szivacson aligha okoz problemat...
Egyebkent hasonlo, de kicsit jobb megoldas:
szervalni kell ket nagyobbacska fem/muanyag/karton/falemezt, meretre vagni (olyan mely legyen, mint a hdd), megfurni ra a vinyo oldalso lukainak a helyet, hozzacsavarozni (Tie fighter konstrukcioban), max a haz 5.25-os helyei kozul a lgalsoba betenni. Ala szivacsot kell rakni, illetve a lemezek es az 5.25 tarolohely oldalfalai koze is. Igy az egesz apparatus befeszul, nem fog elmodzdulni, es ugyanazt a hatast erhetjuk el mint a haz legaljan. Viszont nem esik ki a legmozgasbol es nem mozdul el a helyerol, raadasul a gyari poziciojaban van es mindket nagyobbik felulete szabadon van... Nekem egy evig ment igy a mostani vinyom ket rezlap kozott (egy maxtor dm10, es egy kukk hangja nem volt pedig elegge rezgos kis joszag).
na udv! -
Zull
senior tag
Lehet irta mar valaki, de a befottes gumis mopdszernel nincs jobb... Garantalom! Fogod, es egy 5.25-os helyen kifeszitesz 2x2 gumit, es arra radobod a vinyot... es eszemeltlenul lehalkitja... 2db maxtorom van, dm10-esek, es megis nulla hangjuk van! Egy probat mindenkinek meger.
-
kymco
veterán
Nem szeretem a nem rögzített, csellengő alkatrészeket a gépemben... főleg ha ez egy vinyó. De ez az én egyéni szoc. problémám
-
hm
aktív tag
Az ötlet jó, szivacson a ház alján. Ha magasabb a ház, akár még tojástartóra is lehet tenni a winyót, esetleg többet egymás tetejére. (tojástartó-winyó-tojástartó-winyó...) Nálam méretre vágott tojástartók tartják a ventit a termaltake silenttower alatt. A tojástartó jó, a tojástartó egészséges.
-
Zsolthy
csendes tag
van erre 1 nagyon jó progi, asszem a maxtor winyók mellé adták, de nagyjábol mindenhez jó, valami acustic manager, majd belinkelem. nagyon jó progi, a winyók 90% ánál nagyon jó hatásfokkal ment a seagate-ken is jól teljesített, de igazi ugrást a maxtor hdd-knél lehetett észrevenni, az idegesítő kattogást teljesen megszüntette.
-
Hoek
tag
Én gumi helyett cipófűzőt használok.
Elötte gumin lógattam, de miután elért és hallottam koppani a szegény a ház alján váltottam. -
azatoth666
csendes tag
Sziasztok!
Jó ez az 5let is, de 1x olvastam vhol, hogy a CHIP Mag. júniusi vagy júliusi számában a modding rovatban van valami házilag elkészíthető winchester halkító doboz...
Akinek megvan ez esetleg az nem szkennelné be és osztaná meg a többiekkel?
Előre is kösz! -
REDeath
őstag
Én most kaptam egy rossz bootsectoros vinyót 60 GB-os WD, de adattárolásra tökéletes. Csakhogy az UV-s ide kábelemen van a DVD íróm és a 160-as Samsung vinyóm.
Mivel nem akarok még egy uv-s ide kábelt (pénz) ezért azt szeretném kérdezni hogy mivel a tápkábel is ideális helyen lenne lent a szivacson, (bár ventim nincs rá, szóval lehet marad a vinyó keretben a házban...). nah a lényeg van ilyen egyszerű IDE-SATA átalakító? SATA kábelt kaptam alaplaphoz és a színe is megy az uv-s cuccokhoz.
szóval van ilyen? kis eccerű olcsó átalakító? -
MiQ
csendes tag
Az én megoldásom is hasonló az itt láthatóhoz, kiegészítve két 3,5'' HDD beépítő kerettel (200-300 Ft körül már beszerezhető). A trükk, hogy az elvileg a HDD oldalára rögzítendő két U alakú fém darabot az aljára kell felcsavarozni, és így kell elhelyezni a szivacson. Ezzel a megoldással a lemez normál helyzetben marad (így azok is bátran használhatják akik félnek fejjel lefele beüzemelni), és kb. 2 cm-rel megemelkedik, így a gépház elejébe szerelt 5 V-ről üzemelő 8 cm-es ventim bőségesen elegendő hűtést tud biztosítani, hiszen a légáram alulról és felülről egyaránt éri.
[Szerkesztve] -
Csapi007
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #15 üzenetére
Nekem most a Samsung winyóm 31 fokos Windows alatt, de játék után felmegy 38-ra és nem hűl vissza.
-
Alvin_ti4200
félisten
Az ötlet tőlem származik, ahogy a képek is. A merevelemez természetesen nem lesz hidegebb, sőt...Mindössze a halkításról volt szó, én rendszerhűtő nélkül nem feltétlenül használnék így vinyót (nekem 49-50 fokig sikerült maximálisan felmelegíteni abban a pici házban, de hosszútávon már károsnak tartom ezt a hőmérsékletet, így mindenképpen ajánlott egy légkavaró)
-
Csapi007
veterán
Hello
Javítanám magam:
A winyó nem lett hidegebb, sőt melegebb lett mert meszebb került a ventillátortól. -
zsiga667
addikt
Régebben valóban nem szerették a vinyók ha fejjel lefelé voltak, de a 'maiak' (legalább 5 évre visszamenőleg az összes) bírják.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A WD tulajok vigyázzanak, mert pl. az én WD-m tetején van pár luk, ami bevan karikázva, és oda van írva, hogy ''ne takard le''...
Alternatív megoldás hogy a vinyóba beleküldesz két-két csavart oldalra, majd egy 5/25-ös hellyel lefjebb is 2-2-őt, majd 1-1 befőttesgumival fikszálod a vinyót a levegőben, ilymódon semmiféle rezgés nem adódik át a háznak. -
Csapi007
veterán
Szerintem gond nélkül lehet. Nem hinném hogy ezeket a gravitációra alapozva tervezték volna...
-
DarkByte
addikt
Pont ezt akartam kérdezni. Nekem sokszor mondta egyik ismerősöm régebben azt, hogy ha lehet ne tartsam fejjel lefelé a vinyót működés közben, mert azt hiszem azt mondta a fej mechanikája nem szereti. De hogy tényleg igaza van e azt nem tudom. Az biztos hogy én még házban csak normálisan, vagy oldaltfektetve láttam beépítve vinyót, fejjel lefelé még sehol sem.
-
moma
őstag
Egyébként az tuti rendben van, hogy tartósan, mondjuk évekig, feljel lefelé megy a winya? Intuitíve nem lehet hiszem, hogy bármi gondot okozna, de tuti ?
-
zsiga667
addikt
Nos, egyrészt nem az elektronika melegszik egy vinyóban elsősorban, másrészt meg ha pl. egy darab erősebb gumival kötöd fel a vinyót a helyére akkor ugyanott vagy, csak szállításkor se kell szétbontani a gépet.
De nem azt mondom hogy ez a megoldás rossz, csak azt hogy van ezer jobb lehetőség.
Rickenstein : Boldogok a hallássérültek...
[Szerkesztve] -
Rickenstein
senior tag
Az én winyómnak nincs semmi hangja, jó kis Seagate winyó. Ehehe
-
zsiga667
addikt
Akin ez segít, annak vagy rossz a füle vagy még nem elég halk a gépe.
A rezonanciát valóban szépen megfogja, de azt lehet másképp is. (Nálam pl. a ház oldallapja rezonált a hat vinyótól, így körberagasztottam valami öntapadós szigetelő szivacscsíkkal.)
Mellesleg ez egy vinyónál OK, kettőnél necces, többnél esélytelen. Szállításnál meg szét kell szedni a gépet, szóval még csak nem is praktikus. -
Csapi007
veterán
Hello
Várom az ötleteket, kritikákat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Gmail
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Éjszakai műszak
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest