Hirdetés

2020. július 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#36) frescho válasza robohw (#35) üzenetére


frescho
(addikt)

Az Altair, az IMSAI, az apple I, a PET.. ezek mind személyi számítógépek voltak.

Korábban a KIM-1-re azt mondtad az nem személyi számítógép. Elfogadom, mert nem volt meg az a minimum amitől személyi számítógépnek lehetne tekinteni. A wikipedia elég jól leírja mier is gondolok:

A personal computer (PC) is a multi-purpose computer whose size, capabilities, and price make it feasible for individual use.[1] Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician.

Nem elég az, hogy egy felhasználó, de az end user, nem hozzáértő szakember. Amit felsoroltál azokból ez csak a PET-re igaz. Az Altair, IMSAI, apple I egyik sem teljesíti ezt a feltételt. Nem is egykorúak, a PET már a 77-es generáció.

"Ezek voltak a MIKRO-gépek, ezekben dolgozott MIKRO-processzor, amely jellemzően olyan kis teljesítményű volt már akkor is, hogy pl. nem tudott osztani, szorozni, a lebegőpontos műveleteket meg hírből sem ismerte."

A nagygépek processzora sem ismerte a lebegőpontos műveleteket. Nem a mikorprocesszor használata jelentette az igazi különbséget. A mikroprocesszorokat eleinte tényleg beágyazott rendszerekbe szánták, de ez nagyon gyorsan változott. Tudom, hogy megint a MOS-ra hivatkozok, de Peddle története jól dokumentált. Hónapok alatt változott a véleménye. A felhasználókat - amik alatt cégeket és hobbistákat kell érteni - támogatta miután elkészültek a 6502-vel. Itt szembesült azzal, hogy öntöző vezérlőben, játékautómatában és hobbi gépben is jól használható a 6502.

A személyi számítógépekhez szükség volt a homebrew-ra, mint katalizátorra. De a homebrew-t mellé a személyi számítógépek 1977-ben jöttek ki. Az előbbi a klubba járó kockák játéka volt, míg a másodikat egy hozzá nem értő hazavitte, bekapcsolta és egy szalagról betöltve a programot csak használta.

A Commodore (még mindig 1975-ről beszélünk) ekkoriban hetekre volt a csődtől...

Igen. De ne keverd a méretet és a cégben meglévő tudást az anyagi helyzettel. Ennyi erővel az Apple sem volt nagy cég amikor a csőd széléről visszatáncolt évetizedekkel később?

Peddle egyébként a Commodore PET szellemi atyja és a project tanácsadója, revízionere is volt. Ez azt jelenti, hogy maga nem dolgozott ki semmit a PET-en

A project vezető mérnöke volt, több köze volt az egészhez, mint csak egy tanácsadónak. Az alap design a KIM-1-en alapult. De közvetlenül is dolgozott rajta, ha jól emlékszem, akkor a szalagot kezelő rész a kernalban az ő műve.

A tapasztalatnál megint kevered azt, hogy megvolt-e a tudása ahhoz a feladathoz azzal, hogy valaki épített-e már hasonlót. Peddle tapasztalt mérnök volt és a csapatának is volt sok oldalú tapasztalata. A PET-ben csak az volt az új, hogy mindent egybe szereltek. Pontosabban egy téren erős kihívásokkal küzdöttek, de azt is meg tudták oldani, mert segítséget kértek. Ezt leírom majd a hozzászólás végén.

Woz tényleg tapasztalatlan volt, a saját gépein tanulta ki a szakmát. Az Apple II-ben volt néhány zseniális megoldás, de ez messze nem lett volna elég a fennmaradáshoz, csak egy lett volna a kis gépek közül. Kellett hozzá Jobs nyomulása és marketingje. Kellett Markkula pénze és Michael Scott józan vezetése. Például az egyik első lépésként az Apple II-őt újra terveztették egy tapasztalt mérnökkel. A lényg megmaradt, de a megbízhatóság és gyárthatóság javult. Később a floppy meghajtónál is hihetetlenül hatékonyan oldotta meg Wozniak a feladatot, de kellett mellé más ember, aki figyelt ezekre a részletekre. Ugyanígy a Viscalc is kellett a sikerhez és az is, hogy folyamatosan továbbfejlesztették a gépet. Beszédes, hogy az első 2 évben a második helyen álló Commodore is több, mint kétszer annyi gépet adott, mint az Apple. A TRS meg többet, mint a kettő együtt. Aztán jött a Visicalc és ha mennyiségben nem is, de árbevételben elkezdett felzárkózni az Apple. A TRS család fragmentálódott, ezzel el is kezdett lecsúszni. Pár évvel később a Commodore háborúba kezdett...

A Victor 9000 érdekes gép, de a csak részleges kompatibilitás miatt nem volt jövője.

A PET-es történet: Érdekes, hogy mi okozta az egyik legnagyobb kihívást az építőknek. A csapatban volt a digitális áramkörökhöz, rendszer szoftverhez értő, de a video jellel gonban voltak. A beépített megjelenítő és, hogy azt milyen jellel kell meghajtani majdnem kifogott rajtuk. Végül egy kis TV-t vettek és azt alakították át a prototipushoz.

Ráadásnak még egy kis PET játék bemutató: [link]

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.