Hirdetés

2022. október 3., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) rudi


rudi
nagyúr

Erre az egész iparágra valahogyan rá kellene szabadítani a fogyvédelmet. Környezetemben egyetlen olyanról sem tudok, pedig sokan építtettek akinél nem qrtak volna el ezt vagy azt a "mesterek". Legjobb az optikus ismerősöm volt aki időre és minőségre is szerződött, hogy az ő szakembere elbírálásának nem megfelelő dolgokat újracsinálják. Gondolom a melósbanda nem tudta mit ír alá, néztek is nagyot, amikor jött a szakival meg az ügyvéddel, hogy itt biza komplett újracsempézés lesz mert nincsenek derékszögek és nem egyenletes a fuga miegymás :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#2) Polacheck válasza rudi (#1) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Én most a fogyvédelem helyett inkább egy lángszórós osztagot küldenék.

less qq more pewpew!

(#3) ladybug


ladybug
őstag

Zalában lakom. Az ismerős szakemberek - és tényleg szakemberek, mert különben a kisvárosunkban nem keresnék mindig csak őket -, feljárnak Bpestre, Székesfehérvárra és még ki tudja hová dolgozni. Megéri nekik oda menni, mert keresik őket, és tudják, hogy jó munkát végeznek. Az asztalosbarátaink havonta fent vannak. A gázszerelő ismerősöm alig tudja már elvállalni az itthoni munkát, mert folyton a fővárosba hívják. A csempézőnk is alig volt itthon, aztán utána pedig kiment Ausztriába (de ez más tészta - illetve mégsem, mert ezek szerint szívja el Nyugat-Európa a jó szakembereket).

Szóval vannak jó szakemberek, de őket keresni kell. Akik társasházakat adnak átkulcsrakészen, azok nem igazán fognak (sajnos) a minőséggel törődni. Azok a legolcsóbb munkaerőt, a legolcsóbb anyagot keresik meg.

[ Szerkesztve ]

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#4) juliabrilke


juliabrilke
addikt

Hát igen. Mi is gondolkoztunk házépítésen, de annyi ilyen és ehhez hasonló története hall az ember. A legtöbbjük iylen 20 év körüli életunt emberke, akinek nem sok tapasztalata van, a munkáltatónak meg jó, mert kevesebbért tudja dolgoztatni.

Lángszórós mehet! ;]

(#5) nike_ válasza rudi (#1) üzenetére


nike_
addikt

Így is kell ezt csinálni. :)

(#6) juliabrilke válasza ladybug (#3) üzenetére


juliabrilke
addikt

Igaz, azért vannak olyanok is, akiket tényleg mestereknek lehet nevezni. De egy ismeretlen városban jó esélyem van arra, ha éppíttetni akarok, hogy belefutok egy pancser bandába. :(

(#7) Bici


Bici
félisten

Egyetértek, de csak félig!
A mi házunkat is úgy adták át 5 éve a kelet felől érkezett magyarul nem tudó, ámde az értékek iránt különös fogékonyságot mutató munkások, hogy még idén nyáron is a házat javítjuk. A gázszámlánk olyan magas volt az el nem végzett szigeteléstől, hogy nem volt más választásunk, mint fatüzeléses kazánt építeni, és nyaranta tetőt szigetelni.
Idén tavasszal a garázs ázott be, mert kiderült szakadt kátránypapírt használtak.

Ellenben a festők - akiket itt Budakeszin találtunk - olyan kiváló munkát végeztek, és olyan gyorsan, hogy elállt a lélegzetünk, a vízvezeteék szerelő, és a fűtés szerelő fiatal Bp-i fiatalember szintén kiváló munkát végzett. Igaz utóbbi kettő valamivel (nem sokkal) többet kért, mint az eredeti építők kértek volna ugyanezért, de a kész munka láttán felfelé kerekítettünk, és még így jobb ár-érték arány jött ki.

Hatéreset a faszerkezetet kivitelező cég, amit a tervező javasolt. Jó korrupt cég, megpróbáltak mindent ellopni, és mindenért többet kérni, de nem hagytuk megunkat, és így némi balhé után felajánlotta a tulaj, hogy fizetés nélkül távoznak, csak ne legyen következmény. :DDD

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#8) kretenallat válasza juliabrilke (#6) üzenetére


kretenallat
senior tag

szerintem az emberek 90%a nem akar jobb ember sem lenni nemhogy jobb szakember... csinalnak vmit es hagyjak oket beken szerintuk igy jo.

amugy meg sajnos epitesznek is tanultam egy idoben es akkor vettek el a kedvemet amikor elkezdtek magyarazni h miert kell a dolgokat szarul megcsinalni. mert negyzetmeterre fizetnek, akkor amikor atveszik ugyis szep lesz meg az allapota pl a falnak, majd 2 ev mulva kirohad d akkor mar az embere, az o baja...

most gepeszkent ugyanez pepitaban. azert meretezik alul az eroatviteli alkatreszeket es hasznalnak olyan osszetetelu, edzettsegu acel, amilyet, h ne birja a szivossaga az idot, igy nem egybol megy tonkre de elobb utobb biztosan. es lehet venni ujat. akkor is ha a legdragabbat veszed meg (nem mondom a markat, tippelni lehet, barmelyiket mondjatok szerintem amugy is igazatok lesz :S) lassan egy szamitastechnikai alkatresz joval tartosabb lesz mint egy furo. rossz belegondolni :( (a danfoss nak pl van olyan automatikus szelepe amit 40 eve gyartottak es meg hasznaljak, mukodik. trabatbol is van jopar ami mukodik... az uj dolgok hamarabb szet fognak menni mint ezek.)

:: Ω :: Born Dead, Buried Alive :: Ω ::

(#9) rudi válasza kretenallat (#8) üzenetére


rudi
nagyúr

Fogyasztói társadalom... be is b@szna az autógyáraknak (ide lehet helyettesíteni bármilyen termelői egységet), ha mindenki 10-20 évig hajtaná a kocsiját (akármiét) úgy mint régen.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#10) juliabrilke válasza kretenallat (#8) üzenetére


juliabrilke
addikt

Hát igen. Nem mind1, hogy nem tud vagy nem akar jobb, képzettebb ember lenni.
Megkérdezek én is pár munkatársat, hogy miylen munkásokkal csináltatták meg a házukat és megnézem majd az eredményeket. Így talán kisebb az esélye annak, hogy trehány munkát végeznek.

(#11) juliabrilke válasza rudi (#9) üzenetére


juliabrilke
addikt

Igen, pont ez ugrott be. Fogyasztói társadalom.

Régebbi mosógépek legtöbbje még most is megy, a hűtőkről nem is beszélve. MOst meg? Elromli, letörik belőle valami, meghibásodik... :W Nem egy szerelő mondta már, hogy régebben lényegesen kevesebb gépet kellett javítani, mert tartósabbak voltak.

(#12) #51736960


#51736960
törölt tag

nekem pont most fejezett be egy hónapos lakásfelújítási projektet egy ph-s kolléga, és nagyon jó munkát végzett!
köszi Szabolcs!!! :C

(#13) juliabrilke


juliabrilke
addikt

Egyébként van olyan oldal, ahol a minőségi munkát végző mestereket gyűjtik össze, a trehányakat meg külön szedi tőlük? Nem lenne rossz kezdeményezés.

(#14) spirit007


spirit007
senior tag

Hogy , hogy hová ?
Külföldön dolgoznak már több mint húsz éve !
Elvétve maradtak itthon is , de sajnos nem sokan . Az utánpótlás meg olyan amilyen .
Ugyan kitől tanulnák meg a mesterfogásokat, könyvből ?
Nézzétek már meg kik járnak szakminkásképzőbe ...

Bici , az ilyen "szakadt kátránypapírt használtak" dolgokat hagyjuk má' ... akkor öt évig csak gyűlt az esővíz a szakadásba mi ? :DD
Én akkor két éve szakadt SCSI kábellel csinálom a mentéseket , de csak a múlthéttől jelenkezett error ...
Úgy nevezik : szakszerűtlen kivitelezés .
Csak a Mariskanénik így könnyebben megértik a szagértő urat ha azt mondja szakadt kátránypapír :DDD

(#15) vottokar


vottokar
senior tag

A jó szakember ritka, mint a fehérholló. Nem csak az építőiparban, hanem a munka szinte minden területén. Ilyen elb*ott oktatás mellett nem tudom, hogy miért csodálkozunk rajta. Mi motiválna egy jobb, ne adj isten, egy átlagos képességű embert a kemény hajtásra?
Barátomnak van a klasszikus mondása. "Aki dolgozik, az nem ér rá pénzt keresni."

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#16) Brumi


Brumi
senior tag

Én is lakásfelújítási projektben vagyok, de amikor elkezdtem én sem találtam szakikat. Igaz, én generál-kivitelezőt kerestem, aki koodinálja az egészet és ellenőrzi a munkát, hogy minden terv szerint halad e.
Teljesen véletlenül a főnököm bátyja foglalkozik ilyennel csak nagyobb léptékben, és mint kihívás, elvállalta a 42 nm-es lakás felújítását az embereivel. Teljesen más felfogása van egy profinak. Éjszakákon át gondolkozott, hogy hogyan lehet többet kihozni a lakásból, igaz el is telt fél év a tervezéssel. Az illető most egy világcégnek dolgozik és egy szállodakomplexum építését vezeti, szóval igencsak profi.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#17) Nyugdíjas


Nyugdíjas
nagyúr

Nálunk sincsen a házon egy darab derékszög sem két fal találkozásnál. Pedig kellene hogy legyen:U És nem 1 éves a ház, úgyhogy sajnos a tendencia nem ma kezdődött...

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#18) Xmodule


Xmodule
őstag

Nincs motiváció.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#19) biker


biker
nagyúr

amit írsz, sajnos ma a sztenderd.

azt is lehet mondani, azt a szakit, akit 2 héten belül tudsz kihívni, nem szabad alkalmazni :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#20) biker válasza Nyugdíjas (#17) üzenetére


biker
nagyúr

a fürdőszoba falban függőlegesen 5cm, vízszintesen 2cm van, és gipszkarton, tehát szinte nem is kihívás 90fokra tenni.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#21) Szplöttyy


Szplöttyy
senior tag

Tényleg nem éri már meg a cégeknek/gyáraknak minőségi, jó dolgokat gyártani.
Ott van például a Mercedes-Benz W123 abból is mondjuk a 200D. 1976 és 1986 között gyártották. Mai napig működnek, 2-3millió kilométert elmegy a motorjuk nagyobb meghibásodás nélkül. Most meg? 3-4Éves autók hullanak szét.

Smoke & Torque

(#22) <MZ/X>


<MZ/X>
őstag

Szerintem a válasz egyszerű. Manapság a szak illetve szakközépiskolákba olyan gyerekek mennek akiket sehova máshova nem vettek fel, és nem is akarnak tanulni. Különösen az olyan szakmáknál van így, ahol nem kell másokkal kommunikálni. Azok pedig akiket érdekel mondjuk egy asztalos szak nem mernek elmenni mert félnek a környezettől, osztálytársaktól. Így csak a társadalom legaljából lesz szakmunkás.

Original's never fit - Socket 370

(#23) Jégkokó


Jégkokó
veterán

Ahol én lakom divat ugy házatépíteni, hogy 3 hónap alatt kulcsrakész legyen a ház. Persze ez nem könnyűszerkezetes kivitelü faház, hanem rendes tégla. OLyan szinten szarul csinálják meg, hogy az alap lerakása után azonnal huzzák is fel a falakat, majd a tetőt csinálják. Szóval pár és mulva a fürdőszobába elvállik a kád a faltól és hasonló nyalánkságok lesznek. Persze mindez potom 20-30 millióért

A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

(#24) kretenallat válasza spirit007 (#14) üzenetére


kretenallat
senior tag

en angliaban nem sok mesterembert lattam, ott is megy a kulimunkazas, sot epitoiparban a feketemunka is, hiaba mondanak barmit h ott jobb a rendszer arra a teruletre szerintem ez nem igaz (ket feketemunkassal laktam egy lakasban, ok meseltek)

amugy pedig a munkának már nincs becsülete, ezért aki nem a lustálkodó milliomos pályán indult el, az nem motivalt (jo persze tegyuk hozza h a segely lassan annyi mint amiert lerohad a labad annyit allsz a szalag mellett egy gyarban. ahol mondjuk furokat allitanak elo meg ilyesmit... nincs név.)

:: Ω :: Born Dead, Buried Alive :: Ω ::

(#25) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Nálunk ez úgy működik, hogy ordít a góré: nyomi, Józsikám, mennyiség kell, a minőség le van...
Józsikám nem nyomi, ami a kezemből kikerül, az minőség, és méretpontos. Ugyan haragszanak érte a górék, annak viszont örülnek, hogy nem jön vissza reklamáció.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#26) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Régen még az építőmunkásoknak is volt megbecsülése, hiszen értéket, sokszáz évig maradandó értéket állítottak elő. Ma pedig már ott tartunk, a ház max. csak akkor bír ki 50 évet, ha ismerősökkel építtetik föl...

A mi esetünk szimplán annyi, hogy nem azt építették, ami a tervrajzon volt. (:F) A kémány máshol van, a lépcső máshogy néz ki, a válaszfalak is máshogy vannak, máshova tették az ablakokat... A három elvileg egymás alatt lévő kis ablak középen nincs is egymás alatt, ezek szerint többük középen sem...

Fogalmam sincs, a jövőben hogy fogjuk még kijavíttatni. (Bár beszigetelni már 10 éve nincs pénzünk, csupasz tégla minden...)

(#27) fobee000


fobee000
tag

Szerencsére faterom a jobbik oldalra tartozik, ő 23 éve asztalos és kontár munkát nem adott ki a keze közül. Szégyellné is ha valamit nem tudna rendesen megcsinálni. Ebből kifolyólag nem is kell magát hirdetnie egy újságban sem, a kuncsaftok visszajárnak, mert elégedettek. Kb 2 évre előre be is van táblázva a munkarend, hogy mit kinek mennyiért, mikorra. Régebben míg kisebb voltam sokat dolgoztam vele, segítettem neki mert hát egy lakásba a lépcsőt nyilván egy ember fogja beépíteni. Igen ám, az addig rendben is van, hogy a tervek szerint legyártott építőelemek pont olyanra vannak elkészítve, ahogy azt kell (a derékszög sztem egyedül apámnál derékszög vagy én nemtom :( ), csak a probléma ott szokott kezdődni, hogy az előzőleg ott dolgozó kőműves ebbe már nagy ívbe szarik bele, magyarul nem lehet normálisan utána dolgozni. Elég sokszor előfordult, hogy a lelakkozott, lepácolt bútort össze-vissza kellett gyalulni, hogy az valahogy a helyére bemenjen, utána újralakkozni a gyalult részeket meg festeni, végül leszegni, hogy ne látszódjon az, hogy a kiba*ottgörbe fal miatt máshogy nem lehetett beépíteni.

Ennyit szerettem volna mondani, sajnos tényleg ott tartunk hogy már csak kontárkodni szeretnek az emberek.

''Nincs az az elba**ott helyzet, amin ne lehetne szívós, kitartó munkával még tovább rontani''

(#28) tildy


tildy
nagyúr

A tetőn. Nálunk.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#29) Niquis


Niquis
aktív tag

Fogyasztói szempontból pont úgy van ahogy írod.
Egyáltalán nem mentség a munkájuk minőségére nézve, de a legtöbb ember iszonyatosan perspektíva nélkül, tengődve él. Ez túl van azon a határon, ahol foglalkoztatná őket, hogy síkra szálljanak valami magasabb minőségért. (Legalapabb, emberi szintre lebontva szerintem így néz ki a probléma. Most nem volt szó az építőipar mint korrupciós borzalom nevű fejezetről a magyar tragikomédiában, ami miatt a kivitelező a pénz töredékével kell gazdálkodjon és így tovább... nem is tartozik ide, nem erről akartam írni.)
Nem kell nekem esni, okokat kerestem. Mint mindig.

"És ha helyzet van, akkor mindig lépni kell. Ha olyan a helyzet."

(#30) raczger


raczger
őstag

Sajnos ez sokszor így van, de sokszor még az idősebb tapasztaltabbak is így dolgoznak. Rokonom tavaly bővítette a házát, és mikor építették, bármit csináltak, ő mindig ott volt és figyelte őket, és ha rosszul csinálták beleszólt. Kénytelen volt ezt csinálni, mert ha hagyja, hogy magukba dolgozzanak, akkor lehet a fele csempézés, stb gallyra megy.

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#31) SAMYka


SAMYka
aktív tag

Aki dolgozott ebben az ágazatban (elnézést: aki próbált belőle megélni) az nagyon jól tudja hogy vannak olyan emberek akiknek tényleg van jó minkájuk de drágán dologznak (ök éhenhalnak mert drágák és pista megcsinálja olcsóbban) vannak emberek akik jó reklámmal drágán dolgoznak ( ők az etalon őket mindenki ismeri mert jó a reklámjuk) vannak akik jó reklámmal szarul dolgoznak (ők a "látod nekem 2x annyiért csinálta xy és ez nekem jó" kontárok) és van a kisemberek 2 csoportja.

Akik jól és akik rosszul dolgoznak. akik jól dolgoznak ők nagyon kevesen vannak mert megkérik az árát és b@sznak őket kifizetni (részlegesen vagy sehogy) ezért ők csődbemennek megölik őket mert a pénzüket kérik stb. Meg vannak akik szarul dolgoznak ők aztán mindent megcsinálnak fillérekért (hogy finom legyek) aztán meg anyázik a főnök meg a tulaj meg mindenki hogy milyen sz@r a munka meg ez meg az nem jó.

Én dolgoztam sokat az építő iparban (festőként is) és szigoruan az én véleményem de rohadjon meg az az ember főnök vag mindegy hogy ki aki az elején azt mondja hogy bármennyit fizetek csak jó legyen és amikor fizetni kell akkor azzal jön hogy a gyuszi fele ennyiért csinálta volna és baszik fizetni. Ennek következménye hogy dolgozon az ilyen fizetésért normálisan (de inkább nem dolgozom) akinek 6 annya van és mind édes.
Igazuk van a válalkozóknak hozzák csak be a román vendégmunkásokat mert ők havi 40K-ért összetaknyolják azt amit egy magyar mester 100K-ért megcsinál rendesen de a végén nem kérdezze meg senki hogy miért lett ilyen sz@r, meg van csinálva és kész.

PH! Tábor - ...mert megérdemlem...

(#32) Dzsozi0öt válasza SAMYka (#31) üzenetére


Dzsozi0öt
tag

A baj csak az, hogy már a Románokhoz is Magyarok járnak dolgozni. :F Hogy van ez?

Ha citromot kaptál, kérj hozzá tequillát, vagy gin tonicot.....vagy inkább egy gint, akitől aztán kivánhatsz hármat!

(#33) babacsillag


babacsillag
csendes tag

Parom szakember. Nem egyszer elofordult, hogy otthagyta a munkahelyet. Az utolso fonokhoz intezett mondata az volt: En ehhez nem adom a nevem.

Tudom, hogy globalisan nem ez a megoldasa a problemanak, mert penzbol elunk, de en buszke vagyok a hozza allasara.

Masfel evig kerestunk konkretan Szegeden uj lakast, a vege az lett, hogy vettunk egy 62-ben epultet es majd parom megcsinalja.

(#34) Gyantusz


Gyantusz
tag

"Hová tűnt a régi szakmák dicsősége? Hová tűnnek a szakemberek?"

Egy részük jelen van az országban, csak nincsenek megbecsülve (anyagilag, szakmailag), illetve szakmát, munkát vált, nagyobb részük pedig kirepeszt(ett) külföldre. Utóbbiak nagyon is jól tették. A nem megbecsülésnek pedig egyes-egyedül a dilettantizmus az oka (nem csak magyar jelenség). Egyszerűen teljesen felesleges egy cégvezetővel azon vitatkozni, hogy mi lenne cégének a jobb, ha ő a tudatlansága miatt a rosszabbat akarja... Tegye, bukjon bele és rohadjon széjjel... Ilyen esetben azonnal fel kell mondani és nem benne őrlődni. Én "csak" 28 éves építész vagyok, de eddigi "megbízóim" száma ma már 10 feletti (fekete és bejelentett egyaránt benne van; mindenhol én mondtam fel és nem kirugtak - csak 3 esetben találkoztam szakmai és emberi korrektséggel) és nagyon valószínű, hogy 65 éves nyögdíjas koromra - már ha egyáltalán megérem - 20 felett leszek. Feltéve, ha itthon fogok egyáltalán ténykedni (ma már semmi kedvem). Idősebb (középvezető) kollegáimmal beszélve és őket figyelve, náluk is ez a helyzet, csak ez a szám nagyságrendekkel nagyobb, rendszerint 1990 óta. => Akarom én ezt? Hogy 45-50 évesen 6 hónapokat (se) dolgozzak egy munkahelyen?

SAMYka: Teljesen és maximálisan osztom a véleményedet! Volt alkalmam látni, generálkivitelezőnél munkahelyi technikusként dolgozva, hogyan tesszük tacsra egy "stabil" anyagi lábon álló gipszkartonozó csapatot és a többieket pusztán azért, mert a volt cégem fizetésképtelenné válik a hülye agyatlanság miatt...
Magyarán: Hiába dolgozol maximalistaként tökéletesen, attól még egyáltalán nem biztos, hogy nem fogsz éhen halni "dicső" Magyraországon!!!

juliabrilke: Részben van, mégpedig az egyes építőanyag gyártók minősített beépítőinek névjegyzékében szerepelnek. Ezeket ki-ki kérheti a helyi építőanyag kereskedésben (tüzépen), vagy pedig felrepeszt az adott gyártó honlapjára, ahol megtalálhatja a minősített mestereket, ill. ha mégsem, akkor megkérdezi telefonon az adott gyár területi képviselőjét.
Éppen ezért tartják a gyártók ez utóbbiakat, hogy ezeknek a beépítési hibáknak elejét vegyék, nem viccből... persze a marketing is fontos. Azt pedig messzemenőkig nem ártana tudatosítani a "fogyasztói társadalomnak" (aminek mindannyian tagjai vagyunk, csak éppen ez rendszerint nem az építőiparban nyílvánul meg), mégpedig a tudás nem "inygyé'" van!
Tipikus viselkedés - ma sem értem miért - hogy ha már valamiért fizetni kell, akkor az nem kell, vagy a legolcsóbbat kell mindíg mindenből választani, mert lusták vagyunk utánanézni technikai paramétereknek (legyen szó pamut pólóról vagy vízszigetelésről). Eztán meg ha rosszul sülnek el a dolgok, persze hogy sír-rí mindenki, mint az anyátlan malac...

Egyébként ezek a minősítések sem jelentenek mindenre garanciát. 2007 esős tavaszán személyesen találkoztam olyan Roto-s ablakbeépítő "mestersráccal", aki nem tudtott megoldást adni a kb. 70 db tetőtéri ablaknál keletkező rendszeres leázásra (Pest egyik kerületében hét épületből álló társasházi komplexum tetőtere mindenhol beázott a tetőtéri ablakoknál...). Ennek az lett a következménye, hogy a tetőtéri födém frankón nedves lett, és vizes felületre pedig nem célszerű burkoltatni... => határidőcsúszás... Aztán megunva a töketlenkedést, utánanéztem a Roto honlapján ([link]), hogy milyen elemei vannak az adott ablaknak és kiderült, hogy pettyet kevesebb, mint a Velux ([link]) azonos kategóriájú tetőtéri ablakainak. Ami nem feltétlen baj, csak más módon kell megoldani több műszaki problémát ("házi barkács" megoldások, pl. tetőfóliából). Természetesen a Roto ablakai az olcsóbbak...
Ugyanezt tudnám elmondani a héjalásoknál is (Bramac kontra Tondach, előbbi javára és utóbbi az olcsóbb). Falazóelemeknél nincs ennyire nagy dilemma, persze ha nincs Porotherm "tégla", "akko' jó a putnoki, vagya Mályi is, ugyanolyan 30-as, mint a másik"... Persze a kőmírges és kivitelező uraknak eszükbe sem jut, hogy nem csak a falazóelem vastagsága és az ára a mérvadó... (nekik de, hisz a profit a lényeg) => mocskos tudatlanság

A finomunkáknál (belső) fokozottabban kijönnek ezek a minőségbeli gondok. Kezdve a gépészeti szerelvények kiválasztásánál, át a burkoláson és zárva a festéssel, bútorozással. A szakmunkásokon kívül nagyon nem mindegy, milyen anyagokkal kell nekik dolgozni!!!

Ha pedig valaki nem bízik a szakmunkásokban (és jól is teszi, ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni), megbízhat műszaki ellenőrt, aki mindenkor a megbízó érdekeit képviseli a kivitelezőkkel szemben! Természetesen a fizetést nem kell tőle sem sajnálni, a pontos és korrekt munkáltatói szerződés kötelezően fontos mindkét fél számára!

Hatóság: Ma az ellenőrző hatóságok közé kell sorolni az OLÉH-t, azaz az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt [link], az OMMF-et, azaz az Országos Munakvédelmi és Munakügyi Főfelügyelőséget [link], illetve a Regionális Közigazgatási Hivatal Építési Osztályát (a Közigazgatási Hivatal részlege, ha így jobb Építés-felügyelet), továbbá az egyes városházák Műszaki Osztályait.
Mindenki megkenhető, úgyhogy a korrupció melegágya itt is dívik, az összes szervben akadnak "hajlékony" emberek. De egy felkészült műszaki szakemberrel szemben nem sokat tudnak kezdeni a "kókány" kivitelezők ez tény. Ha végképp állítják a hülyeséget (pszichológiai képtelenség) lehet jogi útra terelni az ügyet, amit persze senki sem akar.

Mit gondoltok, miért az építőiparban van a legnagyobb arányú "fekete foglalkoztatottság" és miért ez a "leghalálosabb ipar" mind közül (évente ebben halnak meg a legtöbben)? Alig van ellenőrzés (2006-ban az éves építések 2,6 %-át tudták csak leellenőrizni), bár idén volt és van létszámbővítés, de mivel állami pénzből esznek, így ez nem túl jelentős. Persze az APEH-nek jól megy ez az ellenőri munka, csak az ép.ip-ban valamiért nem működik... [link]
Látható, hogy egy Építési Osztálynak azért van egy-két feladata...

Egy konkrét példa: hidegburkolatok műszaki átadás-átvétele úgy történik normális helyeken, hogy "steklámpát" lerakunk a burkolatra (vagy rá, ha függőleges), a fény pedig szépen kirajzolja a "fogasságot" (árnyék)... aztán filctoll kérdése a többi. A burkoló pedig mehet a levesbe. => Számlalevonások (kifizetésmegvonás), vagy záros időn belüli kijavítás saját költségén.
Azt megint nem árt tudni, hogy a dobozban levő burkolóanyagok soha sem méretpontosak! Hiába tesz szerencsétlen burkoló fugakeresztet a lapok közé, ha egyszerűen 0,5-1 mm az eltérés két lap között egy dobozon belül. Egy 10 m-es sávabn ez már 1 cm-t is jelenthet! => Lehet megint garasoskodni az építőanyagokon, már ha érdemes... Ha pedig az, akkor nem kell csodálkozni (és sírni) az eredményeken.

Feladatok és szakiparok:
- a tervező felel az anyagminőségek megválasztásáért (a műszaki tervezés összes lépéséért). Nem tudom hogy tudjátok-e, de szinte biztos hogy nem, építési engedélyes tervdokumentációk alapján tilos! építést kivitelezni! Mégis az építések - szeritnem - 85-90 %-a esetében nem készül kivitelezési terv!!!
Miért is nem készül? Mert kedves megbízók/építettők sajnálják rá a pénzt! Akkor miről is beszélünk? A "szarból várat" kategória, min csodálkoztok? Én nem teszem... És csak azért tehetik meg a "kedves" állampolgárok ezeket a nem jogkövető magatartásokat, mert az építési hatóságok képtelenek leellenőrizni az országban zajló építési tevékenységeket (pedig be szeretném megtenni...);
- a felelős műszaki vezető (FMV) a megfelelő kitűzésért és a kivitelezés megfelelő, terv szerinti végrehajtásáért (mindenért ő felel, ezért az a neve). Előbbiből fakad, hogy ha nem kellő részletezettségű és minőségű tervet kell kiviteleztetni, akkor helyben kell megoldani a felmerülő műszaki problémákat. Ha nem engedélyszerű a kivitelezés, nincs is FMV. Ha nincs FMV, nem kell sírni. Kívánom mindenkinek, hogy a "szakik" szivassák is le őket, mert megérdemlik. Ha van FMV, őt kell ütni-vágni;
- a kőműves az alapozás megfelelő kivitelezéséért (pl. tömörítés), a falak és a vakolatok függőlegességéért, síkságáért, repedésmentességéért felel;
- a festő gletteléssel a felület síkságáért felel (és nem a függőlegességért!!!, mert ha a kőműves elk@ta, ő sem tud mit tenni - ill. ma már vannak erre is jó anyagok, de ezek nem teszkógazdaságos termékek), majd a felületképzés (festés, tapéta) milyenségéért;
- burkoló a burkolólapok megfelelő lerakásáért: ahol lejtés kell, oda úgy rakja, ahol síkság kell, oda úgy, minden esetben fogasság nélkül (értsd: lapok össze-vissza billegve, sarkaik kilógva a síkból), tőle lehet függőlegességet és vízszintességet kérni, ha olyan osztályú minőség kell.

Szóval mindenkinek megvan a szerepe az építőiparban, csak azt lehet és kell számon kérni tőle, ami a dolga.

Egyébként is:
Építési törvény
"38. § (1) Építményt, építményrészt, építményegyüttest építeni, építési munkát, egyéb építési tevékenységet (a továbbiakban együtt: építési tevékenység) végezni - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - csak a jogerős és végrehajtható építési engedélynek, továbbá a hozzá tartozó, jóváhagyott, engedélyezési záradékkal ellátott terveknek és egyéb okiratoknak, valamint az ezek alapján készített - jogszabályban előírt esetekben és módon - tervellenőrrel ellenőriztetett -, olyan műszaki megvalósítási, kiviteli tervdokumentációnak megfelelően szabad végezni, amely alátámasztja, hogy az építmény megfelel a 31. § (2) bekezdésében, valamint egyéb jogszabályokban meghatározott követelményeknek.
39. § (1) Az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyhez kötött építmények építőipari kivitelezési tevékenysége akkor folytatható, ha
a) az építőipari kivitelezés az építési tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság (a továbbiakban: kivitelező) tevékenységi körében szerepel,
b) a kivitelezési tevékenységet névjegyzékbe vett olyan felelős műszaki vezető irányítja, aki a kivitelezővel tagsági, alkalmazotti vagy megbízotti jogviszonyban áll, és aki a kivitelezési tevékenység szakirányának megfelelő jogosultsággal és egyéb feltételekkel, továbbá a kivitelezési tevékenységet végzők felett közvetlen irányítási joggal rendelkezik,[...]"

A többi pontot is érdemes elolvasni.
Tehát aki engedély nélkül építkezik, azt egy cseppet sem tudom sajnálni, mert megérdemli, ha átverték...
Építőipari jogszabályok: [link]

vottokar: "Mi motiválna egy jobb, ne adj isten, egy átlagos képességű embert a kemény hajtásra?" [link]
Egy dolog biztosan: a minőségellenőrzésből következő büntetés.

A "nincs egy derékszög sem a házban" eseteire pedig csak azt tudom mondani, hogy neki lehet esni bárkinek kitűzni egy épületet! Akinek sikerül 1,5 cm-es méretpontossággal, vagy azon belül kitűzni pl. a falakat, azelőtt leemelem a kalapom!!! Mert nem lehet. Panelnál (fa, vasbeton stb.) és öntöttfalasnál igen, de más, kiselemes építésnél szinte ki van zárva! Egyszerűen technológiai képtelenség és nem is feltétlen cél... De mindenki próbálkozhat nyugodtan, nem kell hozzá sok ész.
A bútorasztalos meg ha lehet, ne csak a derékszöget ismerje... egyébként is vannak takaróprofilok, amik a mindenképpen fennálló(!) kivitelezési pontatlanságokat hivatottak eltakarni, dekorálni. Egyes épületszerkezeti elemeknél már legalább 300-500 éve alkalmazzák... (pl. fafödémek, nyílászárók, bútorok)

Végül pedig, el kell fogadni, hogy az építőiparban rendszerint a társadalom legalja is végez munkát (sőt, más ipar szinte nem is tudja alkalmazni őket). Az idősebb segédmunkások gyakran hajléktalanok (példaként említem Budapestet - a Moszkva tér, mint emberpiac), vagy "romák". A kőműveseknél is rendszerint az alkohol szeretete a domináns. Ezek felett el lehet nézni és el lehet bagatelizálni ezt, de nem lebecsülendő, pláne, ha nap mint nap velük kell foglalkozni, mert nincs más!!! Az építőipar ezzé alakult az elmúlt 30 évben. Sajnos országházi "nagyjaink" pedig tettek az ellenőrzések fokozására, mint oly sok másra is, természetesen zsebük gyarapítása fontosabb (megoldás pl. teljes vagyonelkobzás és a mentelmi jog megszüntetése, mint büntetés). Náluk is a trehányság jelei... Nem furcsa ez egy kicsit? (alul felül ugyanaz a trehányság)
De nekünk legalább feltünik...

Ha már "dobálózunk", érdekelne egyébként, melyikőtök mit dolgozik és mennyire törekszik benne a tökéletességre és a szakmai igényességre. Vagy menjünk haza (mosogatás, szennyes, takarítás, kerti munka stb.) és kiderül, hogy egyikőnk sem?

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#35) szállitó


szállitó
senior tag

Ennél már csak rosszabb lesz.
Mostmár mindenki éretségizik és továbbtanúl "dolgozni nem szeretne". Ha meg valamit javítani kell szalad a szaknévsorért hogy hivjon valakit aki majd jól lehúzza állitolagos mesterként.
A másik véglet az ingyenélö söpredék aki gyereket szül segélyért és támogastásért.
Ennek a társadalomnak hamarosan vége.
Aki tud fusson amerre lát.
A mostani fiatalok kinevetik a 60as 70 es évek generációját aki havonta bújták az ezermestert és fúrtak faragtak de ha kellet egy kapcsólot vagy egy csapot ki tudtak cserélni és a bicajal sem rohantak a szerelöhöz.

(#36) kretenallat válasza Gyantusz (#34) üzenetére


kretenallat
senior tag

"Ha már "dobálózunk", érdekelne egyébként, melyikőtök mit dolgozik és mennyire törekszik benne a tökéletességre és a szakmai igényességre. Vagy menjünk haza (mosogatás, szennyes, takarítás, kerti munka stb.) és kiderül, hogy egyikőnk sem?"

epiteszmernoknek tanultam, gyatra iskola volt a de mfk, otthagytam. szinvonala 0. most miskolcon tanulok, 4,5os atlagom lett a felevben, nem vesztettem eddig tantargyat, kovetkezo felevben tervezem h felveszek alap gepesz targyakat amik nekunk mechatronikusoknak nincs az alap tanrendunkben, azert mert szeretnem erteni amit csinalok.

emellett dolgozom, edzésre járok, nem iszom, nem dohanyzom. azthiszem h torekszem arra h mindig jobb emberre valjak. nincs szennyesem, köszi ^^

:: Ω :: Born Dead, Buried Alive :: Ω ::

(#37) SAMYka válasza kretenallat (#36) üzenetére


SAMYka
aktív tag

Nem vagyok sem mérnök sem diplomás csak egy sima szakmunkás aki osztott első helyen szakmunkásvizsgázott osztály szinten. Még nem volt meg a bizonyítvánom de már melóm meg volt (igen szakmámba). Dolgoztam is benne kb 13 hónapot. Miét hagytam abba?? Elárulom azért mert 2003-ban szakmunkásvizsgáztam és ezen a munkahelyen "próbaidősként" 40K havi fixért dolgoztam 3 hónapot de bíztatak az elején hogy 3 hónap után fizetés emelés (amit tudni kell hogy napi 1 óra 20 perc buszozás oda és ugyanennyi vissza meg ebből a pénzből még lejött 5K a bérletre). Az 5. hónapban odaáltam a főnök elés kérdeztem hogy mi van azzal a fizetésemeléssel?? Annyi volt a válasz hogy nem hoznak munkát így nem megy a szervíz. 6. hónapban kaptam +5K-t a főnökasszonytól utazástérítés címszóval. Ennyi pénzért még húztam 7 hónapot aztán összevesztem a főnökkel pakoltam és jöttem. Ez is érdekes dolog ha már itt járunk akkor leírom ezt is. A javítások 40%-át én csináltam 60%-át pedig egy 50 éves munkatársam. Mellette rendben tartottam a szervíz és a kölcsönző programot amire a főnök nagyívben sz@rt csak az volt a lényeg hogy pötyögjön valamit a gépen kijöjön a papír és kész. Megcsináltam az árajánlatokat a beárazásokat a megrendeléseket a számlafelviteleket. Aztán jött az a sorsdöntő meló: mivel az én foglalkozásom : villamos gép és készülékszerelő így nem feltétlen értek a benzines motorokhoz (valamenyit igen önszorgalomból de nem annyit amit a főnök várt tőllem) és közölte velem hogy én annyira kezdő vagyok hogy nekem kéne fizetni hogy dolgozhatom.

A hozzáálásom ilyen minden munkához kivéve ha tudom hogy nem fizet a tulaj mert akkor nincs meló sem. Megpróbálok mindent a legjobb tudásom szerint végezni becsületesen, de bevallom hogy nem értek mindenhez ezért amihez nem értek vagy tudom azt hogy nem biztos hogy meg tudom azt csinálni inkább bele sem kezdek.

PH! Tábor - ...mert megérdemlem...

(#38) Gyantusz válasza kretenallat (#36) üzenetére


Gyantusz
tag

Azt tény, hogy az építőiparhoz gyomor kell és türelem (és sok-sok "ismerős" - a jóemberek mindíg megtalálják egymást).
Felsőoktatási intézményekről annyit, hogy mindenhol tanulni kell, ez alól egyik sem kivétel!
Mivel volt alkalmam a pesti Ybl-lel és a győri SZIE MTK-val összemérni a DE-MFK-t, így bizton állíthatom, hogy nem marad el az építészmérnöki szak ezek mögött (a pécsi Pollack-ról nem sok jó véleményt hallottam eddig, az Ybl iskolai rendszere pedig elég káoszosnak tűnik), pláne hogy sikerült elvégeznem. Van amiben jobb (matek, mecha, tartók), van amiben nem (pl. kivitelezés-szervezés, éptöri I.). Viszont ha nyitottan jársz-kelsz a suliban és érdeklődsz a tantárgyak iránt, tudsz és fogsz is tanulni (magyarán, ha akarsz). A tanároktól lehet és kell is kérdezni, a könyvtár pedig tele régi, de annál hasznosabb szakkönyvekkel (igazából ez alól csak a villamosok és a vegyészek lehetnek kivételek, de ténylegesen nem ismerek egyet se közülük).
Nyitottság kérdése az egész.
Az megint tény, hogy a szakmát nem az iskolában kell megtanulni, hanem "kint", az életben gyakorolva azt. Alsó hangon 10 év legalább. A suliban csak az alapot kell összehordani (3-5 év erre elég csak, hogy megtanulj tanulni).

Egy régi mondás szerint "az építész csodagyerekeknek deresedik a halántékuk".

A tanulmányi átlagok összemérése egy érdekes dolog. Az biztos, hogy a (ma már) DE-ATC-MK építész, építő és gépész szakjain az átlag a 3-as körül kullog. De az biztos, hogy egy mechanika, vagy matek 3-asért meg kell ízzadni rendesen (még a kettesért is), rengeteget kell gyakorolni, ami cseppet sem haszontalan dolog így utólag (megtanulunk gyorsan és pontosan számolni). Tapasztalatból mondom, hogy a munka során marhára mindegy, hogy ki hanyasra zárta le a - teszem azt - 2. félévét, kapott-e köztársasági ösztöndíjat, vagy hogy a diplomájában hanyas van írva, hanem csak az számít, hogy ha a kezébe adnak egy teodolitot, szögprizmát, vagy csak egyszerűen két 50 méteres zsinórt (mert nincs más), ki tudja-e tűzni az épületet, főfalakat (akármit), vagy nem? Ha kap 5-10 embert, meg tudja-e szervezni a munkájukat, vagy nem? Ha nem, lehetsz akármilyen summa cum laude tanuló, a munkások szemében nem leszel senki! És szerintem ez a fontos egyes-egyedül, semmi más. Az, hogy a főnököm teszem azt szivatja őket, mert nem fizeti ki a megérdemelt béreiket és baromságokta költi (vagy nem arra, amire kéne), az meg megint egy másik, de tipikus történet.

"azthiszem h torekszem arra h mindig jobb emberre valjak. nincs szennyesem, köszi"

A lényeg ez. De nagyon gyanítom, hogy kevés fiatal lesz olyan, aki egy munkahelyen fog lehúzni 25-30 évet. Az építőiparban pedig ez szinte ki van zárva (szakmunkás-alkalmazottként).

A mai fizetések pedig egy cseppet sem viccesek, pláne annak, akinek nincs "támasza" (szülők), hamar lerohasztják az arcról a mosolyt és a kezdeti magabiztosságot... El kell felejteni azt a tévhitet, hogy ha végeztek, a "diplomás minimálbér" minimum járni fog. Munkahelytől függően kaptok majd 70-100 000 HUF-ot/hónap (a Tiszától keletre rendszerint 70-80 ezer/hó a próbaidő alatt, Pesten 100-120; ja, hát persze hogy bruttó) és azt kell beosztani (illetve annak a nettóját), főleg, ha nem a szülői otthon közelében dolgozol (albérleti díj, rezsi, kaja, utazás; eddig kötelező kiadások, eztán pedig a "buli", már ha jut a pénzből és az energiából). Próbaidőn meg pláne (3 hónap) ne várja el senki, hogy megkapja a legkirályabb, lepatentebb munkákat. Mindíg a ganét kell lapátolni, akárhol lesz is az ember és úgy kapaszkodni felfelé. A túlórákat természetesen sehol sem fizetik (a napi 10 óra az alap, sötétben kelsz, sötétben érsz haza, tök frankó dolog), szombaton pedig örülj annak, hogy bemehetsz dolgozni, persze ingyen... Ha kiveheted az Mtk. szerinti szabadságaidat, az maga az ünnep! Átcsúsztatás az előző évről? Felejtsd el. Olyan sem ritka esemény, amikor a próbaidő végével hoznak olyan helyzetbe, hogy fel kell mondjál... és kezdődik minden előről. Mindenesetre a regonális munkaügyi központokkal sem árt ismerkedni. Szóval addig buli az élet, amíg nem vagy "éles" helyzetben. Utána aztán lehet káromkodni és kell is. Én igazából a "bulit" hagyatnám ki, a kötelező nyári gyakorlat az kötelező legyen és nem "leigazolt" papír. A suli mellett én is dolgoztam (szakmunkát), lévén a költségtérítéses tanulás is tök frankó egy dolog, ajánlom melegen minden lébecoló "államis"-nak.

A fiatal (segéd- és) szakmunkások pedig élnek-halnak a szakmai tanácsokért, legalább is azok, akikkel eddig találkoztam és részben, vagy egészében dolgoztam velük. Nevelésük, tovább művelésük bizony a mi kötelességünk is. Az idősek meg? Na, ők aztán tudnak mesélni, milyen is volt régen... a fénykorban.
Aki meg trehány, semmirevaló, ingyenélő, annak nem kell kifizteni a "munkáját", illetve le kell húzni az aznapi munkaórájából (vagy csak az eredményeset leigazolni). Ennyire egyszerű a történet, még ha engedély nélkül is építkezik a többség. Ha nincs szerződés, nincs követelnivaló sem (egyik félnek sem). A szaktanácsadás pedig mindenhol ingyenes (műszaki és építési osztályok, OLÉH, gyári diszpécserek, gyári mérnökök, területi képviselők stb.), nem kell tőlük félni, mert értetek vannak!

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#39) kretenallat válasza Gyantusz (#38) üzenetére


kretenallat
senior tag

na ha jartal debrecenbe, a matek 1em 4es lett, a 2 3as, a mechanikak sorban 4 4 3. azertj ottem el mert magloczky tibor masodszor akart megbuktatni epulettervezesbol es pl olyat csinalt h kihuzta a lapomat es mutatta a csoportnak, h na az lett a legjobb, ki az a X Z? felalltam h en, ramnezett elhuzta a szajat es adott ra egy 3,,,,, t. mindezt azert mert elso felevben reklamalni mertem. mostmar lehet h kicsivel jobb eselyem lenne a diplomara miota bme s tanarok jottek, ok meg nem utalnak. de le van ejtve tetszik az is amit most tanulok

:: Ω :: Born Dead, Buried Alive :: Ω ::

(#40) Sefter


Sefter
veterán

nem csak az építő iparból hiányoznka a szakemberek...

autó szerelő, esztergályos, asztalos stb. szakmák is "kihalófélben" vannak SAJNOS.
Az a meglátásom, hogy a "menj egyetemre, mert az a klassz" neveléssel kezdődött minden. Aztán a frissen diplomázott (sokszor ÉLETKÉPTELEN ! ) emberek sírnak hogy nincs munka vagy szar a fizetés, de kérdem én minek megy minden 2. ember kereskedelmi pályára amikor NINCS akkora kereslet rájuk mint mondjuk egy jó SZAKMUNKÁSRA lenne? (amivel mellesleg 5x annyit is kereshetne, mint egy olyan diplomával, amivel a kutyának nem kell...)

bocs a kirohanásért, meg a helyesírásért, de rosszul vagyok attól, hogy "pistikének" diploma kell, viszont ha kikerül az ÉLET-be akkor azt sem tudja mit csináljon, mibe fogjon...

Psn ID: sefter_hun

(#41) Sefter


Sefter
veterán

Építőipar:

új építésű házunk 2 féle képpen lehet:
1., építtetünk magunkank
2., veszünk - egy vállalkozó által - építettet

egy ház építéséhez, ha ki akarjuk várni azokat a száradási/türelmi időket, amik kellenének, akkor ÉVEKBE telne felhúzni egy házat. 1.esetben megtehetjük, ha van annyi pénzünk, hogy ki tudjuk várni (van másik lakás ahol tudsz lakni, közben az új ház költségeit is tudod fizetni)....sajnos nem sok ilyen embert ismerek... 2. esetben viszont NEM érdeke az építő vállalkozónak, hogy kivárja, mivel addig benne áll a pénze, ezért 4-5 hónap alatt kulcsrakészre építi a házat (ha nem spórolja ki az anyagokat, akkor igen nagy valószínűséggel nem lesz NAGY gondunk a házzal)

Psn ID: sefter_hun

(#42) bLaCkDoGoNe


bLaCkDoGoNe
veterán

Hm, aktuális topik. Május eleje óta én is egy lakásfelújításban vagyok benne, jó egy hónapig csak az ajánlatokat kéregettük be meg a szakikat szondáztattuk (nem szó szerint :D).
Megcsinálták már a villanyszerelést, a vízszerelést és a kőműves munkákat. Most zajlik a festés ill. a burkolás.
Úgy tűnik (jelzem, egyelőre; gyorsan le is kopogom :) ), eddig sikerült kifogni jó embereket, szépen dolgoztak, ámbár kisebb problémák szinte mindegyiknél jelentkeztek, de ezeket orvosoltuk, remélem a további munkákat is gond nélkül letudjuk.

Egyébként tényleg félelmetes, hogy mennyire nehéz egy jobb szakembert találni (pláne, aki záros határidőn belül fel is tudja venni a munkát), mi is rengeteg időt eltöltöttünk ezzel, de mivel ez az egész dolog alapja, ezért nem érzem felesleges időnek azt az egy hónapot, amíg tervezgettünk, egyeztettünk velük.

"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] 

(#43) #06658560


#06658560
törölt tag

Hmm. Rengeteg epitesen, felujitason tul azert eddig tobbnyire pozitiv a tapasztalatunk, asztalosokat, komuveseket, stb vegignezv.e a festokkel votl eddig komoly gondunk, veluk tobb csoporttal is. Ugyhogy azt tudom modnani, jelenleg Mo-n aranyaron mozog a piacon a tenyleg jo szakemberek cime, telefonszama. Vannak ilyen ismeroseink nekunk is, pl votl szomszedunk mar tulzasva viszi neha: a szerszamai rettento mocskosak, de gyongyoru szep munkaja van, s volt, hogy megbeszeles nelkul jott szombat reggel fel hetkor, hogy akkro betonozzunk jardat nalunk. Es maradt akar este tizig is, de mashol, fizetos munkaknal is, reggel odamegy, este jon el. Nem veletlen dolgozik mar egy jo ideje Irorszagban, kulonosen, hogy kinn jelentos koltsegmegtakaritas erheto el vele, nem kell allvanyozni a hazakat vakolashoz, eleri a felso reszuket is. :)

Szoval ritka a jo szakember, es sajna azert manapsag a jo alapanyag is mintha ritkabb lenne- fel ev utan csopogni kezdo vadonat uj csap, tonkremeno betetekkel, stb.

(#44) atee


atee
őstag

Elmondom hol vannak! Szinte sehol!
Elvétve van pár jó szaki akik még dolgoznak!
Sajnos az egész építőipar tönkre van téve!
Arra vezethető ez vissza, hogy alulbérezettek a szakemberek. A kemény és jó munkát sem fizetik meg! Inkább hívnak olcsó és sokszor szar román melóst!
A fiatalok csesznek szakmát tanulni mert nem lehet megélni belőle!
Inkább kiseggelnek egy diplomát aztán majd lesz valami!
Nekem is van szakmám, de otthagytam 1 év után mert lószart lehetett keresni vele pokoli körülmények között télen szétfagyni. Nyáron megbolondulni a melegtől!!
Akik megmaradtak és jó szakemberek azok most aratnak! Éveken belül olyan igény lesz rájuk, hogy öröm lesz nézni és a munkájukért is meg fogják kapni a nekik járó jussot!

D-day 2002-01-04 01:54

(#45) Sefter válasza atee (#44) üzenetére


Sefter
veterán

"A fiatalok csesznek szakmát tanulni mert nem lehet megélni belőle!"

a mondandód második része szerintem nem igaz...(max. ha beosztottként kifogsz egy sóher tulajt..) Én inkább fizetek többet egy tuti szerelőnek, mint vissza kelljen rángatni egy balf@szt...

Psn ID: sefter_hun

(#46) kretenallat válasza Sefter (#45) üzenetére


kretenallat
senior tag

hat, mostmar sztem szakikent is epiteni kell az ismeretsegi kort es akkor jo munkaval jol lehet keresni.

:: Ω :: Born Dead, Buried Alive :: Ω ::

(#47) #06658560 válasza kretenallat (#46) üzenetére


#06658560
törölt tag

Ha jol dolgozol, akkor nem kell neked epiteni, nepmesei alakkent lesz hirneved.

(#48) atee válasza Sefter (#45) üzenetére


atee
őstag

Egy főnök mindig úgy érz, hogy jól meg van fizetve az alkalmazott :D
Persze biztos vannak ritka kivételek is. És mondom mostmár lassan kezdik megint becsülni a szakikat!

D-day 2002-01-04 01:54

(#49) kretenallat válasza #06658560 (#47) üzenetére


kretenallat
senior tag

hat, feltestvereim epitkezesehez egy evre elore lebeszeltek a szakikat az ismerosok kozul (felsozsolca, miskolc mellett), merth ugye festo kell ezt mar akkor is tudod mikor a terveket kikered. pl. meg altalaban acsra is szukseg van... ugyh mindenki volt mikorra kellett es mivel kis hely, tudjak ki hogy dolgozik, megbizhato e... olcson is epitkeztek (jo persze en is ott robotoltam amit szerintem sose fogok toluk visszakapni :S)

:: Ω :: Born Dead, Buried Alive :: Ω ::

(#50) Gyantusz válasza kretenallat (#39) üzenetére


Gyantusz
tag

Magló' papával vigyázni kell, mert harapós. Egyébként nagyon normális fazon. Épülettervezés félévekre sok energiát mi nemnagyon fordítottunk (csak a félévek végén... :K ), lévén főiskolai papírral nem fogsz soha tervezői jogosultságot kapni (most szó szerint). Amit kellett, bevágtuk, kalap-sapka. Az többire viszont figyeltünk is, mint ppl. épszerk, mert az az alfája és az omegája mindennek.
Csak miatta elpucolni, nem épp egészséges ötlet, de lehet az idő majd Téged fog igazolni. Én személy szerint az "ipart" is kiváltanám, csak még nem döntöttem el, hogy melyikben ténykedjek... (kőmírges, fanyűvő, burkoló)

Egy jótanács. Az "egy csavar nem csavar" elve (és gyakorlati tapasztalataim) alapján azt mondom, hogy "egy diploma nem diploma" (ma már). Mióta itt vannak a pestiek, és van BSc, határozottabban jobb a tematika (építészen). Szóval csinálj majd egy másikat mellé, de csak olyat, amit hazsnosítani is tudsz később!!!
Meg tanulj vagy két idegennyelvet legalább!!! (angol-német) Az alapfokú nyelvvizsga hozzájuk lófitty, simán megvan 2-3 napi tanulással (max. egy hét).

Sefter: Egy egyszintes (vagy legyen kettő) szimpla családi házikót, megpukkantja a ménkű őket, ha nem tudnak 5 hónap alatt megcsinálni a szakik! Ha márciusban kezdik az alapozást, annak a háznak - elvileg - a télre állnia kell. Természetesen normális szervezés kell hozzá és nem helyben kevert betonnal kókányolni, ha van a környéken betongyár is. No meg az "instant" szárazhabarcsok alkalmazása sem mellőzhető (egy-két fuvarral kint az összes anyag, nem kell töketlenkedni folyami homokkal, cementtel, mésszel, meg a kiskutya füleivel...). A "kulcsrakészség" azért necces 4-5 hónap alatt, az tény, de csont nélkül lakhatóvá lehet tenni. Ha belegondolsz, az 16-20 hét, 112-140 nap. Egyedül a betonra kell várni minimum 2-2 heteket (sávalap, lábazat, 14-20 napok, mixerrel egyben kiöntve patent az egész) és a falazatra (esetleg még födém). Egy családi házat összehozni egy fél év alatt nem túl nagy erőlködés. A mineket 1984 szeptemberében kezdtük és télen benne laktunk, külső vakolat nélkül (gázbeton falakat egyébként sem szabad kívülről "bepucolni" konszolidálásig). 1985 tavaszán a homlokzatok is meg lettek aplikálva, májusban lakhatási engedélyt kiadták. Ma is áll és virul (na jó, azért 24 évesen már ráfér ez-az-amaz korszerűsítés).
A társasházak viszont annál inkább problémásak minden szempontból (és annak is egészségét kívánom, aki kész lakást vesz és nem igényeire építtet - előbbit ha csak tehetjük, kerüljük el).

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.