Hirdetés

2020. június 2., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) loszerafin


loszerafin
(senior tag)

Szia,

Érdekes írás. Nekem sajnos nehezen érthető.

Amennyiben nem bízol a jövő általi kis játékokban, amiben nem is lehet bízni, hisz amint tudjuk a legkegyetlenebb/legbrutálisabb film maga az élet.
Jobb félni, mint megijedni. Én ezt vallom. Az elővigyázatos természetem által sikeresen tökéletesre fejlesztettem. Hisz amikor Én hitelt veszek fel akkor ez előtérbe fog kerülni. Nekem ne követeljen senki az Én barátnőmön/házastársamon/családtagomon, főleg ne egy bank!

Ezt szinte egyáltalán nem értem. A dőlt betűs rész mit jelent?

És így indul:

Amennyivel kisebb a THM annál kevesebbet fizetsz maga a hitelére.

Ez is nehézséget okoz nekem.

[ Szerkesztve ]

(#2) loszerafin


loszerafin
(senior tag)


Inkább magánba küldtem.

[ Szerkesztve ]

(#3) Rive


Rive
(addikt)

... a mobil bankárok ... elmondanak mindent, hogy hol nyersz, hol buksz ...
A mobilbankárok természetesen a saját bankjukat képviselik, és a saját PR-osztály által megadott panelek és módszerek mentén irányíták a beszélgetést, illetve emelik ki vagy fedik el az információkat. Ezen felül legtöbbször vagy jutalékos vagy más teljesítményösztönző bérezésen vannak. Úgyhogy nekik kifejezetten érdekük az ügyfél, illetve az ügyfél bizalmának megfogása.

Mindegyik banknál.

Lehet, hogy végülis sikerült egy jó konstrukciót kialakítanotok, de ebben a dologban bizony vastagon bevittek az erdőbe.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4) stangli válasza Rive (#3) üzenetére


stangli
(senior tag)

Bankot direkt nem írtam, több bankal is felvettük a kapcsolatot, csakhogy megértsd... ami engem felbosszantot, az hogy (amint írtam is) túlságosan is úgy állították be az egész hitel konstrukciót, hogy húúú de jó... hadd ne mondjam 30éves futamidőre... itt a srác felvilágosított olyan dolgokról amiről ezek a tanácsadó féleségek nem is beszéltek... annuitás? pfff mi az? előtörlesztés? hogyne megéri... aham akkorát buknák azzal a konstrukcióval ahogy nem szégyeljük, arról ne is beszéljünk, hogy sváci franban vagy euróban ment volna a kamat része de a tőke rész ft-ban... aham és átváltáskór mi van? mert amennyiben 30évre felveszem, akkor olyan nincs, hogy ne vezessék be az eurót ennyi idő alatt... egyszóval ha elő is akarok tőrleszteni mert minél hamarabb le akarom tudni a hitelt akkor kétszeresen bukok... csak hát racciónálisan végig kell gondolni, hogy a UL mit is takar magában, hányadik évre töltöd fel a töke részét... és ha euró lesz akkor a forintot ugyebár átváltják euróba és nem biztos hogy 250es árfolyamon hanem 150 ft-os árfolyamon oszt egyből kevesebb a pénz is és egy nagyobb összegnél ez qrva sokat jelent...

(#5) Rive válasza stangli (#4) üzenetére


Rive
(addikt)

Lehet, hogy mázlid volt. De ebből ne általánosíts, és ne írd le úgy a dolgokat, hogy a mobilbankárokban lehet bízni. Nem lehet.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6) stangli válasza Rive (#5) üzenetére


stangli
(senior tag)

amennyiben pénzről van szó, Senkiben... ezért kell több oldalról megvizsgálni a dolgokat...

(#7) joghurt


joghurt
(őstag)

Eléggé zavaróak a mondat közbeni spontán nagy kezdőbetűk. Az "Én" folyamatos nagybetűzése meg a szerénység kifejezése. :U

A tej élet, erő, egészség.

(#8) stangli válasza joghurt (#7) üzenetére


stangli
(senior tag)

Nem tanítottak meg az iskolában arra, hogy az Én, Te, Ő mindig nagy betűk? ;]

(#9) tkazmer


tkazmer
(addikt)

jó írás lett!

apró megjegyzés:
UL = unit linked, és nem unite linked

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#10) Ramirex


Ramirex
(csendes tag)

Hát szerintem a legjobb az lenne, ha mindenki elfelejtené ezt a hülyeséget, hogy hitelt vesz fel és inkább gyüjtse össze a pénzt! Már mindenre hitelt vesznek fel az emberek, még egy szar kocsira is, pedig jobban járna ha venne egy régebbit vagy összeszedné a pénzt. Nem gondolnak bele, hogy akármikor belebukhatnak a vállalkozásaikba vagy elveszthetik a munkahelyüket :F és akkor meg kifogja fizetni?

[ Szerkesztve ]

(#11) t72killer válasza Ramirex (#10) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

A lakáshitelt éppen meg tudom érteni, de pl az autóhitelt, diákhitelt, áruhitelt abszolút nem, már a magas kamatlábak miatt se.
"Nem gondolnak bele, hogy akármikor belebukhatnak a vállalkozásaikba vagy elveszthetik a munkahelyüket" - épp ilyesmi történt USA-ban tavaly, és ezt sínyli az egész világgazdaság.
Átgondolatlan hitelpolitika+meggondolatlan állampolgár, ami minden hűhóra hitelt vesz fel, és nem érdekli ha becsődöl:(

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#12) loszerafin válasza Ramirex (#10) üzenetére


loszerafin
(senior tag)

Sok igazság van abban, amit írtál. De bizonyos összeg felett képtelenség kivárni, hogy összejöjjön a pénz. Egy kis lakás 20 millió. Ha havi 50 ezret félre tudok tenni, akkor 30 év múlva tudom megvenni. De nekem most kell. No, akkor mi legyen?

(#13) loszerafin válasza t72killer (#11) üzenetére


loszerafin
(senior tag)

Pontosan.
Egyébként vállakozásoknak gyakran megéri áruhitelt felvenni.
(Ha gyorsabban forog a pénzük, mint amennyi a THM. Meg a likviditás is fontos)

(#14) t72killer válasza loszerafin (#13) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

igen, és azoknak az embereknek is, akik olyan jól be tudják fektetni a $-t, hogy az többet fial, mint a THM. (=min. 10-20% stabilan. pl ha vki ügyesen tőzsdézik) - de aki már ide eljutott, nemigen szorul hitelre, a lakás kivételével:))

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#15) chop


chop
(őstag)

Azert egy cimlapos irast illik normalisan megszerkeszteni, stilisztikailag rendberakni, mert pl. engem nagyon zavar, hogy bizonyos szavakat (ahogy nezem total logikatlanul) nagybetuvel kezdesz, illetve egyes szovegreszek nalam megutik a halandzsa szintjet. Amugy meg lehet szidni a bankokat, de amig csak latszat verseny van es rajuk vagy utalva, addig sajnos ok diktalnak. Nesze neked piacgazdasag..

A fogalmazas nem erosseged, ha nem haragszol meg.

MOD: egyebkent nem is ertem hogy kepzeled, hogy egy hitelen nyerhetsz...ez nalam teljesen abszurd dolog. A bank odaadja a penzet neked, hogy hasznald, amiert kamatot ker, ami magyarul az o haszna, illetve kockazatenyhitese, hogy a penze ki van helyezve.

[ Szerkesztve ]

(#16) chop


chop
(őstag)

Meg valami: a diakhitelrol annyit, hogy az aktualis kamatlab 9,5%, ami 7%-os inflacio mellett eleg barati. A masik pedig, hogy ez ugye nem a klasszikus hitel, amire fedezet kell es havi/feleves/eves torlesztessel kalkulal, hanem a leendo berbol levonando, ennek kovetkezteben sokkal biztonsagosabb.

(#17) t72killer válasza chop (#16) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Olyannyira biztonságos, h átlagos magyar nettófizuval számolva másfélmilla körüli tartozásnál már nyugdíjig nem fizeti vissza az ember :U

Egy kis diákhitel-fejszámolás: legyen az átlag nettó 200eFt, ebből évi 6%= 144eFt-ot törleszt, ami épphogycsak több, mint a kamat összege (9.5%-nál 142'500Ft. azaz azért fizettél be 144eFt-ot, hogy 1'500Ft-tal csökkentsd a tartozást.. nem tom, nálam nem ezt hívják jó üzletnek:(

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#18) chop válasza t72killer (#17) üzenetére


chop
(őstag)

Ez az ara annak, hogy joval el van tolva a torlesztes kezdete. Akkor szamoljunk mashogy, atlagos hitelfelvetellel. Tobb osszeg van ugye, ne vegyuk a legnagyobbat (30 e Ft, koltsegesen 40 e), hanem vegyuk az eggyel kisebbet: 25 e Ft/ho.

Felevente: 5 X 25 e Ft = 125 e Ft
Alapkepzes: 6 felev X 125 e Ft = 750 e Ft

Feltetelezzuk, hogy elso ev szeptembereben vettuk fel az elso kolcsont, es a 3. ev szeptembereben kezdjuk torleszteni (az egyszeruseg kedveert egesz evvel szamoltam, es nem kalkulaltam bele az esetleges szunetelteteseket):
1. ev vege: 250 e X 1,095 = 274 e Ft
2. ev vege: (274 e + 250 e) X 1,095 = 574 e Ft
3. ev vege: (574 e + 250 e) X 1,095 = 903 e Ft

Tehat osszesen 903 e Ft.

Netto 200 e Ft-tal szamolva - ahogy te is irtad -, evi 144 e Ft-ot torleszt.

1. ev torlesztese: 903 e X 1,095 - 144 e = 844 e Ft
2. ev torlesztese: 844 e X 1,095 - 144 e = 781 e Ft
3. ev torlesztese: 781 e X 1,095 - 144 e = 711 e Ft

Atlagos torlesztes 66 e Ft. Ez azt jelenti, hogy az alap torlesztovel (6%) kevesebb, mint 10 ev alatt letorleszti az adossagat. A 10 ev soknak tunik, de ha figyelembe vesszuk azt, hogy amennyiben nem 6%-ot, hanem tobbet torleszt, akkor dramaian lecsokken a hitel futamideje:

10%-al szamolva (havi 20 e Ft):

1. ev torlesztese: 903 e X 1,095 - 240 e = 748 e Ft
2. ev torlesztese: 748 e X 1,095 - 240 e = 579 e Ft
3. ev torlesztese: 579 e X 1,095 - 240 e = 395 e Ft

Ez azt jelenti, hogy 5 ev alatt letorleszti a korabban 3 evig halmozott tartozasat. Szerintem nem olyan durva. Mellesleg 200 ezres nettonal ki lehet birni azt a havi 20 rongyos hitelt.

(Ha nem jo a logikam, szoljatok!)

(#19) faber24 válasza t72killer (#11) üzenetére


faber24
(őstag)

Azért ezt te sem gondolod komolyan...ok, vannak valóbban felesleges hitelek (én sem vagyok hitel párti), de sajnos sok esetben muszály hitelhez folyamodni. Jó, nyilván egy 10-20...100-200 k-s dologra jobb összespórolni a pénzt, de afölött sajnos én azthiszem, hacsak nincs megfelelő családi háttér, nem igazán van más választás.

Vegyük például az én példámat: nem keresek valami fényesen (kevesebb, mint 100k), ki kell fizetnem 20-30k-t csak a lakásra-bérletre, még majdnem ennyit kajára. Emelett fősulira járok, tandíj van, igen komoly. Emiatt a diákhitelt muszály felvennem, különben vagy nem tudok olyan iskolába járni, amelyel később olyan szakmám lesz, amit szeretni fogok és amiből jól megélhetek vagy nem eszek, vagy mondjuk lemondok arról, hogy az alapvető evés/alvás/ruházkodás igényeimen túl bármi más extrára (barátnő, néha szórakozás, ez-az) kiadhassak.

De ne ragadjunk le nállam: ha valaki lakást szeretne, valóbban nem hiszem, hogy van más választása, mint a lakáshitel, hacsak nem nyugdíjasként szeretné az első lakását megvenni...

Kocsira valóbban fölösleges hitelt felvenni, az már egy más tészta, meg úgy általában a legtöbb felesleges luxuscikkre.

i7@4.2 +GF770+16GB....meg ilyenek :)

(#20) faber24 válasza chop (#18) üzenetére


faber24
(őstag)

Ez egy egész jó levezetés. És ráadásul minden sorával egyet értek. :K

i7@4.2 +GF770+16GB....meg ilyenek :)

(#21) t72killer válasza chop (#18) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

A levezetés kb jó (kérdés, h havi/napi v éves kamatozás van), én teljes egyetemi tanulmányokkal (10-12 félév) számoltam, ami 5évre 1.6, 6évre 2,1milla adósságot hozott (a te módszereddel, azaz éves kamatozással számítva):(

A tandíj ráadásul elég szomorúan belekényszeríti a diákság nagyrészét a hitelvájúba.

A 200as nettóval ezt lehet bírni, de pl ha lakáshitelt akarsz mellé, azzal már gondok lehetnek. (már a felvétellel is, lévén +kérdezik, van-e másik hiteled - nem hinném, h bármelyik bank besorol pl prémium adósnak 1-2milla tartozás mellett->kapsz lakáshitelt, cs drágábban)

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#22) chop válasza t72killer (#21) üzenetére


chop
(őstag)

Nyilvan arra nem erdemes felvenni a diakhitelt, hogy elbulizd, eltapsold, de ahogy elottem is irtak, ha ez kell ahhoz, hogy tanulhass, akkor igenis - ha tetszik, ha nem, - ra vagy kenyszeritve. A masik dolog az, ha valamilyen befektetes miatt veszed fel es itt alapvetoen nem ertekpapirokra vagy ingatlanra gondolok, mert ahhoz ez apropenz, hanem mondjuk veszel egy notit belole, ami azert ma mar jo, ha van. (Most kicsit hazabeszelek, mert en ezt tettem, de talan nem volt kidobott penz, plane, hogy tavaly meloztam is vele, tehat valamennyi visszajott az arabol.)

Summa summarum: azt mondjak, hogy ketfajta ember van: egyik betegesen fel a hiteltol, a masik pedig nem tud meglenni nelkule. En azt mondom, hogy hitel nelkul a gazdasag osszeomlik, de nyilvan az se jo, ha minden vagyonunkat zalogositjuk. A befektetesi hitelezesre igenis szukseg van, ha az aruhitel, vagy egyeb dolog mar igencsak meggondolando.

(#23) loszerafin válasza t72killer (#21) üzenetére


loszerafin
(senior tag)

A 200as nettóval ezt lehet bírni, de pl ha lakáshitelt akarsz mellé, azzal már gondok lehetnek.

Igaz, márpedig igen gyakori, hogy mire elvégzi az ember az egyetemet, pár év múlva összeköltözne vkivel.

Arra gondoltam, talán jobb egyetem előtt 1 év külföldön vmi megfelelő munkával összesprórolni 1 milliót. Tudom, nehéz, de tapasztalatszerzésnek sem utolsó.
És igazából a középiskola és az egyetem között van az utolsó lehetőség, mikor az embernek még nincs hosszútávú kapcsolata, amit kockára tehet egy külföldi munka.
E mellé az 1 millió mellé itthon még kell vállalni munkát, de nem kell egész napos, szóval vmi kisebb melót, amiből összejön a szükséges plussz.

(#24) joghurt


joghurt
(őstag)

Mondok másik esetet, amikor megér(het)i a hitel.

Új lakásba költözöl, amit ki tudnál fizetni. De ehelyett felveszel annyi hitelt, amennyit csak lehet. Most olyan 7% THM körül adnak, támogatott forint vagy CHF. A saját pénzed meg berakod valami nem túl rizikós befektetésbe. Jelenleg 10-12%-os hozam a sarki bankban is kapható. A befektetés hozamából fizeted a törlesztést, a különbözet meg a nyereséged. Bármikor fordul a kocka, és megugrana a törlesztőrészlet, vagy csökkenne a hozamod, akkor egyben beviszed a pénzt a hitelbankhoz, és viszlát.

A tej élet, erő, egészség.

(#25) chop válasza joghurt (#24) üzenetére


chop
(őstag)

Befektetesi alap pl. tokeletes erre, csak arra kell figyelni, hogy nyilt vegube rakd a penzt, hogy barmikor hozzaferhess.

Amugy a 12%-ot kicsit sokallom, de lehet igazad van.

(#26) t72killer válasza chop (#22) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

valahogy a kettő közötti optimum az igazi: okosan, meggondolva érdemes hitelt felvenni. Lényeg, h a dolog lehelején az ember gondolja át, h miből/hogyan fizeti vissza, ill. megéri-e neki. Rám nézve igazad van, még nem volt hitelem sosem, mindig inkább előretakarékoskodó fajta voltam, bár ehhez szerencse is kell (jó diákmunkák, stb)

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#27) stangli


stangli
(senior tag)

Érdekes hozzáállások láttak napvilágot, ilyen a szerkezet, érthetetlen stb… nem vagyok író, ha az volnék akkor valószínű, hogy a hvg-ből vagy a figyelő-ből untatnám a nagyérdeműt… téma lezárva.

Továbbá

Ahogy látom vannak köztünk olyanok akik a hitel dolgot megvetik mint jómagam de diákmunkában gondolkoznak, és ezáltal tanulnak… üzenem ezen embereknek hogy a mai Magyarországon találják meg a számításaikat… mert hanem nagyon könnyen ezen emberek is azon fognak gondolkodni, hogy albérlet 60-70e-ért vagy rádobsz még 10-20e-t és majdnem egy saját lakásban él 80-90e ft-ért, amit hitelből vesz meg a jóember. És tudod, hogy 20 év múlva a tied és nem egy másik személyt gazdagítasz, aki bármikor kirakhat az utcára.

De ez a jövő, talán ez is a fentiek célja: fogyassz, szenvedj, vásárolj…

Hát akkor parancsra fel! Te melyiket választod?

Gyűjtesz – albérlet
Hitel – saját lakás (majdnem)
Lehet mondani, hogy ha elveszíted az állásodat, akkor a leges legrosszabb esetben bank viszi stb… de ellenben az albérletből is repülsz, ha nem tudsz fizetni… ördögi kör… mindenki maga dönt, hogy mikor és hogyan választ…

(#28) chop válasza stangli (#27) üzenetére


chop
(őstag)

Azert meg kell mondjam, hogy - szerencsere - van atmenet az erthetetlen zagyvalek es a profi ujsagiras kozott...

(#29) Gh0sT válasza chop (#18) üzenetére


Gh0sT
(addikt)

A diákhitelt a bruttó éves béred után fizeted. Nettó 200e Ft azt jelenti, hogy évente közel 4,5 millió Ft-ot viszel haza, aminek a 6%-a évente 270e Ft. Ez a kötelező legkisebb vállalható részlet. Ergo nettó 200-al minimum 22e Ft-ot fizetsz havonta.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#30) joysefke


joysefke
(veterán)

Már megbocsájts nekem, de sajnos egyáltalán nem vagy tisztában a gazdasági alapösszefüggésekkel sem.

1,
Gomolyan gondolod, hogy az alacsony infáció jelenti azt, hogy a gazdaság "dübörög"?
Pont hogy fordítva: A megugró gazdasági termelésnek inflációfelhajtó hatása.

Az infláció mértéke sokkal jobban függ a :
-költségvetési fegyelemtől,
-az importtermékek származási helyének valutájának forinthoz képesti mozgásától,
-mennyire engedik el a gyeplőt szociális kiadások terén,
-hitelezési fegyelemtől/gyakorlattól, illetve leginkább annak változásától

2,
Attól nem kell félned, hogy 150Ft/EUR al lépünk be az eurózónába, pont ellenkezőleg
valószínűleg érthető okokból a gyenge forintot fogják erőltetni a politikusaink,
mert ezzel egy pillanat alatt hatalmasat értékelhetnének le a jóléti kiadásokon,
forintban jegyzett államkötvénytartozások értékén...

J.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.