2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Hitel-kérdések?! Szájbarágó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amint tudjuk a Hitel egy olyan termék, amiért fizetni kell. Nem is olyan keveset. Kamatnak...

[ ÚJ TESZT ]

Amint tudjuk a Hitel egy olyan termék, amiért fizetni kell. Nem is olyan keveset.

Kamatnak nevezzük azt az összeget, amibe kerül a hitel összege, és ezt százalékban szokta megadni a Pénzintézet. De felhívom mindenki Figyelmét! nem a kamat a mérvadó, hanem a THM.
THM = teljes hiteldíj mutató
Ebben minden bele van számolva még a takarító bére is, aki kiporszívózta azt a bársonyszéket, amiben ülni fogsz abban a bankban, ahol fel fogod venni a hitelt.
Amennyivel kisebb a THM annál kevesebbet fizetsz maga a hitelére. Igen, nem a kamat a fontos, hanem a THM.

A kis szájbarágós alap dolgok után következzenek a tények az Én szemszögemből.

Most akarunk a párommal egy Ingatlanba beruházni. Az elmúlt egy hónapban sorra vettük a hitelügyintézőket. Amit nem szabad a tapasztalatom szerint, pénzügyi tanácsadót felkeresni. Lehet bármilyen tanácsadó, csak ezt ne válaszátok (Miért ne? Erről majd később), ami jobb lehet, mint egy független tanácsadó, az a mobil bankár. Ez majdnem mindegyik banknál megtalálható, a saját pénzintézetét képviseli. Ők azok az emberek, akik ismerik azokat a folyamatokat, amiket egy pénzügyi tanácsadó nem ismerhet, és ahogy Én észrevettem (saját tapasztalat) ezek a mobil bankárok ismernek minden lépést. Elmondanak mindent, hogy hol nyersz, hol buksz. Simán a szemedbe. Nem azt nézik, hogy mekkora hasznot húzhatnak le rólad, hanem azt hogy minél jobb szolgáltatást tudjanak nyújtani maga a leendő ügyfélnek. Én nagyon kötekedős vagyok, nagyon utánanézős vagyok minden téren De engem meggyőzött az ősszintesség. Amikor rákérdezte, hogy ezen a dolgon tényleg bukok? Azt mondta, hogy igen. Ezzel ellentétben a pénzügyi tanácsadónak kikiáltott emberke azt mondta, hogy nyerek rajta, mert ez az Ö képviselt Pénzintézet érdeke.
Nem volt nehéz kérdés, amit feltettem:
az általa ajánlott Unite Linked terméken hol fogok bukni?
A válasz: nyerni fogok a 20%-os adókedvezmény miatt.
Aham. Kérdés: veszteni fogok az euró bevezetése miatt?
Válasz: Nem, mert az adókedvezmény és az általa képviselt pénzintézet az ügyfelek maximális kiszolgálását, illetve az érdekük kielégítése előnybe van helyezve. és visszakérdez, hogy Én eltudom képzelni azt, hogy erősödni fog ft? Erre Én mosolyogtam és lezártam a beszélgetést. Minek is győzködjem, amikor tudom, hogy a jutalékra hajt.
Erre a válaszom az lett volna, hogy:
Igen, Eltudom képzelni, nem egyébért, csak ha belegondolunk, a magyar gazdaságot fel kellene erősíteni. Gyurcsány csomagot ide, vagy oda. Utálni lehet, vagy nem. Elméletileg (remélem gyakorlatilag is) élénkítő hatása van, ha nem is olyan szinten ahogy mi kisemberek elvárnánk de 2014-re az infláció nem haladhatja meg a 3%-ot (hisz ellenkező esetben ismét nem lesz az euró bevezetve és marad a forint) amennyire Én tudom. Józan paraszti ésszel, ha az infláció nem éri el a 3%-ot akkor a gazdaságnak is erősnek kell lennie (Szerintem). Na már most, ha az általa kínált Unite Linket hitelt választjuk akkor a kamat része megy Svájci frankba vagy Euróba a bank részére, a tőke része meg forintba a biztosító részére. Ami jó is, hisz adókedvezményt kapunk, mindegy az összegtől, mert ha a hitelbe rakod vissza az is segítség. Amennyiben az adó Szja (szeméji jövedelem adó) engedi, akár egy hónap hitelt is megspórolhatunk. De a buktatója a forintba való visszafizetéssel, az hogy majd a váltáskor lehet, hogy a forintért kevesebbet fognak adni majd akkor, mint ahogy most váltják a forintot, hisz a 3%-os infláció miatt erős a gazdaság. Ha erős a gazdaság, akkor az Euró/Svájci Frank árfolyama is csökken. Ugye, hogy ugye?

Az elmúlt hónapban történt ilyen olyan információ beszívása után a következőket vallom.
Akinek van lehetősége előtörleszteni hamarabb, mint például a kötött szerződés, akkor a sima annuitásos hitel jobban megérti. Mert ha UL-el választja akkor vesztesége származik.
Csakhogy megértsük, hogy miért is: A számítások szerint egy átlag 20éves időtartamot figyelembe véve a 17-18-ik évben kerül abba a fázisba a biztosítási díj befizetése, hogy maga a hitelfelvevő ne bukjon. A 17-18-ik év előtt, ha törlesztesz, akkor bukni fogsz, hisz a biztosító annyira nem töltötte fel a te befizetéseidből a te egyenlegedet/törlesztendő tartalékot, hogy arra nyugodt szível, azt tud mondani, előtörlesztek és megszabadulok a tehertől 5-10évvel korábban. Mert így óriásit fogsz bukni. Amennyiben ez az összeg nem érdekel, hisz akkora pénz mennyiség áll a hátad mögött akkor ez nem érdekes. De ha nem, akkor ezt is számításba kell venni. De ha előtörleszteni akarsz és biztonságot is akarsz akkor ebben az esetben úgy lehetne megoldani, hogy hitel (annuitásos) és biztosítás (úgy értem, hogy bemész egy biztosítóhoz és megkötöd semmi hitellel kapcsolatos szándék nélkül). Így van egy biztonságérzet is, hisz ebben az esetben nagyobb választék áll rendelkezésünkre mintha UL-t választanánk. És talán sikerül egy olyan portfoliót összehozni, amiben egy kis nyereségünk is lesz, de a biztonság is megmarad, hogy ne kelljen senkire hitelt hátrahagyni…

Az annuitásos annyival jobb, hogy nem buksz akkora összeget, hisz bármikor nyugodt szívvel elő lehet törleszteni, mert nem zavar a biztosítás része. De ez csak akkor ajánlott, ha tudod, hogy sokkal hamarabb elő tudsz törleszteni, mint ahogy a hitel lejár.

A biztosítás miért ajánlott? Azért mert nem marad barátnő/házastárs/családtag nyakán a hiteled, hisz ebben az esetben a biztosító társaság mindent fizet.

Amennyiben nem bízol a jövő általi kis játékokban, amiben nem is lehet bízni, hisz amint tudjuk a legkegyetlenebb/legbrutálisabb film maga az élet.
Jobb félni, mint megijedni. Én ezt vallom. Az elővigyázatos természetem által sikeresen tökéletesre fejlesztettem. Hisz amikor Én hitelt veszek fel akkor ez előtérbe fog kerülni. Nekem ne követeljen senki az Én barátnőmön/házastársamon/családtagomon, főleg ne egy bank!

Így marad számomra az UL féle termék. De csak a biztonság miatt. Na meg a miatt is, hogy amennyiben lesz egy kis tőkém előtörlesztés képen nagy valószínűséggel, be fogom fektetni.

Ezért Én amondó vagyok ne egy hiteltanácsadóra/hitelközvetítő tanácsára hagyatkozz, hanem vegyük a fáradtságot, nézzünk utána és a saját életvitelünk szerint, állítsuk be a hitelt. Mert így a saját életünk szerint fog minket szolgálni mindaddig, amíg tulajdonunkba nem kerül a kiszemelt ingatlan.

Értelmezések az Én szótáramban egyenlő:
Független pénzügyi tanácsadó = ismerősök ajánlják
Mobil bankár = a bankok kirendelt tanácsadói, akik ismerik a bank termékeit, folyamatait.
UL = unite linked

U.i.:
Azért is ragadtam, billentyűzettet, hogy felhívjam minden olyan hitel felvevő figyelmét, olyan kérdésekre, amik úgy hirtelen az emberek többségében meg sem fogalmazódnak… nem követendő tanácsként írom, csak figyelem felkeltésként…

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.