- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gondwana
addikt
Én megvettem az S-végűt. Azóta a GH1 a teljes objektívsorral a fiamra vár, hogy lassan kezdjen fotózni (most múlt 4 éves), összesen 10-et nem exponáltam vele május 3 óta. (Melóban, céges 7D mellett is gyakran előkapom, van egy-két nyalánkság, amit ezzel könnyebben, vagy egyáltalán csak ezzel oldok meg.) Minden gépemről el tudom mondani, hogy melyiken mit hiányolok, érdekes, X100s-nél valahogy legkevésbé a zoomot.
-
k!nG
aktív tag
Neha elgondolkozok rajta, hogy eladjam a DSLR-m obikkal, vakuval egyutt es vegyek egy ilyet, de nem hiszem, hogy megerne. Beleszerettem.
-
Freddy76
addikt
Amióta kezembe vettem azt a nyamvadt x100-at, azóta KELL. Nem tudom az okát. Van dslr (nikon d7000), mégis kell. Az egyetlen racionális magyarázat egy nem túl erős következtetés: (a feleségem X10-ét szeretem) + (anno az oly omd-t a fix 20-assal, ami ekv. 40, szerettem) + (az X100 sem hiszem, hogy lassabb, mint az oly-pana 20 páros) = az X100-at is szeretném.
Most eléggé lent van az egy-két eladó példány ára, nagyon erősen gondolkozom, hogy beleugrom egybe (eladom a felesleges nikon obijaimat, és majdnem megvan az ára)... Ha nem teszem, sohasem tudom meg, hogy rosszul döntöttem
. -
Bitlisz
aktív tag
Valószínűleg mert sokan csak másodgépnek vették DSLR mellé.
És mivel nem csak ezt használják, az új nem hoz annyi pluszt nekik, hogy instant váltás legyen.
(lehet hogy inkább 1 generációt átugranak váltáskor)X100S-re váltottam, mivel nekem ez az elsődleges gépem (egyetlen a mobil mellett).
Engem zavart a régi - főleg a fókusszal kapcsolatos - hibái. Persze ez sem tökéletes.
Ha többet használod (és rá vagy hagyatkozva), akkor érheti meg az újabb.
Ahogy itt is írja:
"If you use the x100 a lot then yes. Upgrade. If you use it occasionally then keep it. It’s STILL a great camera."
Vagy itt:
"If you are totally in love with your X100 and use it a lot, sell it right now and upgrade if you can afford it...
...If you just use your X100 as an occasional, knock-around, travel-light camera, maybe stick with it. But do not handle an X100s because, just don't. You'll be powerless. But the more you use your X100 original, the more you should think about upgrading.
I know. Sorry."
És itt egy (igen)jó analógia
-
Index fórumon amelyik nem kelt el, annak nem válaszol az eladója.
A német ebayt néztem én is, jelenleg 5 db van amelyiket küldik Németországon kívülre is. Ez azért nem túl sok. De ha összehasonlítjuk más modellekkel akkor is látszik hogy kifejezetten kevés az eladásra kínált példány.
Amúgy te miért adtad el? Kihasználatlanság?
-
Bitlisz
aktív tag
Érdekes, pl én is eladtam

És ha nagyon kell, csak keresni kell és van pár eladó X100:http://pixinfo.com/apro/fgep/Fujifilm
http://forum.index.hu/
http://apronet.hu
http://www.expressz.hu
http://www.jofogas.hu/
http://aprod.hu/És ebay-en is van. http://www.ebay.de http://www.ebay.co.uk http://www.ebay.com
Az X100 is egész használható lett a végére, és a képminősége is elég jó lett, sokan vették másodgépnek, és arra meg bőven elég.
Az X100S méltó utód, sok javítást hozott, de persze ez sem tökéletes.
http://pixinfo.com/cikkek/fujifilm_finepix_x100s.10 -
Érdekes, azt gondoltam, hogy kijön az x100s, és sokan eladják majd a 100-ast, sok lesz belőle a használtpiacon, de nem így látom. Sőt alig találok eladó x100-ast, akár itt (épp most konkrétan egy sincs), az ebayen is kevés van.
Pedig komolynak tűnnek a javítások amiket kihoztak az utódban, vagy ezek szerint nem? -
Bitlisz
aktív tag
Összehasonlítás.
600USD vagyis az X100 árának fele: ~145ezer, kérdés mit nyújt ezért (lehet semmi extrát a feelingen kívül)
A Nikon P7100 és Canon G12 kb hasonló, ennyiért meg (tuti jobb képminőséggel) van már Sony NEX-C3 18-55 kit is. -
Bitlisz
aktív tag
Nagyon tetszetős kis masina.
De miért nem tudnak valami köztes érzékelő méretet használni, 1" (jó, tudom azt valakinek le is kéne gyártani). mOndjuk még mindig a legjobb a kompaktok közül: 12Mp 2/3".
Nekem úgy tűnik nem sokkal kisebb mint az X100. -
FEDman
addikt
Simán meglehet, hogy GF7 néven speciel nem az fog érkezni amire én gondolok, de abban is biztos vagyok, hogy idővel a NEX-7-re is meglesz Panának a maga válasza.

A jövőre érkező két új fényerős zoom obiból is látszik, hogy nem a GF3 lesz az egyetlen irány amibe a Pana elindul.

-
nord_
veterán
Its funny how high end compact cameras are looking more and more like system cameras while at the same time system cameras like the new GF3 and new lens and EPL/M are looking more and more like compact cameras.
Mennyire igaz... Ha így haladunk, előbb lesz (ilyen Fuji) kompaktom, mint GF3-am azzal a zúmmotoros kis obival.

Bár az idézetet kiegészíteném úgy, hogy ez a folyamat a rendszerkamerákra nézve szégyen.
-
FEDman
addikt
-
ez nagyon ígéretes, igazából szégyen és gyalázat lesz a canonra, panasonic-ra nézve, ha a fuji egyetlen mozdulattal lelépi őket. oké, várjuk ki a végét, de egyelőre jónak ígérkezik, nekem konkrétan nagyon tetszik. 2/3" exr szenzor 12 mp-lel (tökéletes), f2,0-2,8 obi (tökéletes), 28-112 mm (24-120 volna az ideális, de legalább 24-105), van zoomgyűrű a fontosabb gyutávokkal (tökéletes), szép váz stb. kártyára írás a fujitól megszokott módon nyilván dög lassú lesz, az af középszar, de ezekkel együtt lehet élni egy ilyen gépnél.
bring it on!

-
FEDman
addikt
-
Bitlisz
aktív tag
válasz
Gondwana
üzenetére
Naigen, de 2/3″ szenzora lesz, ami bőven a m4/3 alatt van, valamivel nagyobb mint a Canon G12-é...
-
Bitlisz
aktív tag
Az az érzésem nemsokára új firmware, twitteren vmi szavazást írtak ki az újításokról.
-
Bitlisz
aktív tag
válasz
Gondwana
üzenetére
Itt le is írják, hogy ez miért van:
RAW utómunkával biztosítják ISO1000 feletti "virtuális" érzékenységet.
Nincs is ezzel semmi gond, mert az algoritmus jó."A manufacturer has two options for increasing ISO sensitivity; either to order the sensor to increase its analog sensitivity, or after a picture is taken to tell the camera to amplify the image signal via algorithms at the RAW conversion stage.
Fujifilm decided to implement the second choice with the X100 and this processing action is normally invisible to the user.
As long as the algorithms used for the treatment are performing well, there is no real problem for the end user. As far as RAW measurements are concerned, the sensor’s maximum sensitivity is ISO 1000. That’s why none of our metrics goes further." -
-
Mercutio_
félisten
válasz
Gondwana
üzenetére
Ha igazak ezek az értékek közelebb van a 2EV-hez már a GF1 is.
Egyik pécsi ismerős épp GF1-re cserélte az LX3-át és azt mondja érezhetően jobb főleg színek, dinamika terén, igaz ő RAW-ba nyomja/ta.Kemény ami az utolsó 100 hsz-ben ment itt

-
Gondwana
addikt
Pana m4/3-ból nekem a GF1 lenne szimpatikus, de... (Olympuséktól a mju:II volt az utolsó gép, ami nekem tetszett)
- kereső alapból nincs (+egy LX3 ára)
- kit objektívvel nem vagyok beljebb, mint a jelenlegi LX3-mal (AF jobb, de f/2-f/2.8 vs. f/3.5-f/5.6, tudtommal nem jobb annyival a m3/4 szenzor, kb max. 1 EV előny), azok az objektívek, amik meg igazán tetszenének, majdnem az X100 árába kerülnek (8mm f/3.5, 7-14 f/4), akkor meg már egyszerűbb hurcolászni a céges 7D-t.
Ha AF segédfénnyel 0EV körüli fényben 2.5-3m-en értékelhető AF-működést eredményez, az az én igényeimnek talán meg is felelne.
(Itt a 4. hozzászólás 5-6EV körül saccolja az AF alját, ami kb. pont annyi, mint ahova én saccolom az LX3-ét, azzal, hogy az LX3 AF segédfénye gyk. használhatatlan, ráadásul én mindig rajta tartom a tubust, amiről a 0.75x konvertert néha azért leveszem).
Jelenleg ott tartok, hogy majd a következő X100 firmware után visszatérek agyalni, hogy vajon megvegyem-e. (Szükségem az nincs rá, de tudtommal ezt a gépet senki nem azért veszi, mert szüksége van rá) -
Bitlisz
aktív tag
Beszkenneltem, ha kell vkinek...
-
Bitlisz
aktív tag
válasz
Gondwana
üzenetére
LX3-at használtam előtte, de face detectiont soha nem...
Kevés fény mellett (kisbaba) nagyon küzdelmes az AF kikapcsolt segédfénnyel.
Szerintem ebben az LX3 jobb volt. De ezt a mérést kipróbálom ha lesz időm, és megírom a tapasztalatokat.
Ha segédfényt bekapcsolom, akkor tűrhető.
Jelenleg ez a gép legnagyobb hibája, amit remélhetőleg tuningolnak még szoftveresen.
Legalábbis mindenki várja mint az újabb firmware-ket, mint a messiást...Mellesleg itt ISO3200 is van...szal ég és föld az LX3-al összehasonlítva. Még képstab nélkül is.
-
Gondwana
addikt
Billegek az elcsábulás határán, hogy eladjam az X200 Tabletemet és vegyek egy X100-ast a Pana LX3+0.75xConv mellé. Leginkább az autofókuszos gyakorlati tapasztalatok érdekelnének - az LX3-ban ez az, ami leginkább bosszant (kb. ISO400, F/2, 1/20s középszürke témánál az LX3 AF használhatósági határa, nagylátószöggel azért 1/4s is elviselhető, nem látszik, ha téveszt).
Gyakorlatiasan megfogalmazva kikapcsolt face-detectionnal kb. 2-3m-ről emberi arcra élesítve (mérsékelten kontrasztos, éppen nem egy fehér alapon fekete vonal) milyen expozíciónál van az X100 autofókusz használhatósági határa?
(a céges vas egy EOS 7D, tehát sötétben használható autofókusszal el vagyok kapatva rendesen, ahhoz képest persze minden lassú lenne - fix 35mm-re lehet, hogy mégis inkább az Olympus mju:2-t kellene előkeresnem a fiókból EDC gépnek) -
birka1337
tag
Sziasztok! Egy kis segítség kellene. A minap vettem meg a gépet, de ez a EVF kapcsoló az elején nem teljesen vilagos. Ez hogy működik?
mivel totál amatőr vagyok ezért nem kinevetni

köszi előre is !
-
nord_
veterán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Nem az az ízlés kérdése, hogy az X100 lágy-e vagy kemény, hanem az, hogy neked mi tetszik! A véleményem az, hogy az ilyen jellegű képekhez, amiket Bitlisz kartács belinkelt, kifejezetten illik a lágy rajz. Majd ha a bébi nagyapját, dédapját fotózza, akkor oda mehet a feltolt élesség és kontraszt, hogy kiemelje a markáns vonásokat.
(A lágy rajznak amúgy semmi köze sincs a digitális technikához, de ezt nyilván te is tudod... Dulovitsnak még "csak" film állt a rendelkezésére, ezért aztán szerencsénkre kénytelen volt megalkotni a kiváló DUTO szűrőt, amit mostanság még mindig sokan használunk.)
-
Bitlisz
aktív tag
válasz
PRO-peller
üzenetére
Mellesleg iszonyat sok kép van fenn a Flickr-en, lehet nézegetni...csak abbahagyni nehéz

Nekem ez volt a kegyelemdöfés (hisz 4-én született a jányom).
Ez érdekes lehet, a gép objektívéről kis leírás.
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
te azt szeretnéd, hogy más döntse el neked, hogy elég élesek-e a képek. erre valók a tesztek, de igazából ott is az a lényeg, hogy ott vannak a képek, és te döntöd el, hogy neked tetszik-e. ehhez persze nem árt végiggondolni, hogy mit látsz, és annak mennyire kell élesnek lennie. hogy mást ne mondjak, egy szutyok kompakttal ellentétben itt nem végtelen a mélységélesség, ráadásul a fókuszsík is görbülhet valamelyest.
az x100 obijával szerintem semmi baj nincs, teljesen nyitva finoman lágy, ahogy egy portréobi is, rekeszelve pedig rettentő nagyonjó. két funkció egyben. a szenzor pazar. a kereső ötletes. képminőségre amúgy szerintem simán veri a nikon d300-at egy 16-85-tel.
-
PRO-peller
senior tag
Hát igen. Nem tudhatjuk, h az x100 lágy-e avagy kemény, mert ízlés dolga. De azt tudhatjuk, Pro-peller ne kapjon Dulovits-könyvet ajándékba. Még ha Dulovits ő maga nem is álmodhatott a digitális technikáról. A lágyítás az ő esetében választás volt. Ha az x100 ezt helyezi előtérbe, akkor oké. Bár most éppen megint nem hagyta el a számat szarozás.
-
Bitlisz
aktív tag
válasz
PRO-peller
üzenetére
1. Szerintem ilyen stílusú képekhez (baba) nem is illene a tűéles kép. De a képbeállításokon nem változtattam, minden alap.
2. AF segédfény és vaku nélküliek, magas ISO-val (min ISO800, de van ISO3200 is), meg lehet nézni az EXIF info-t)
3. A fényképező közelre, a szélek felé F2-n kimondottan lágy, de még 2,8-os is picit. Itt is írják.
Nem egy Leica M9 Leica olbjektívvel, az tuti. De az vagy másfél milla, csak a váz. Leica X1-el többek szerint partiban van, és azon még OVF sincs...a túlárazott mindenit
Mellesleg érdemes az un. "bokeh"-t is figyelni (fókuszon kívüli életlenség), ami szerintem nagyon szép.
Ha majd több időm lesz csinálhatok tűéles képeket is...de nem azért, hogy bárkit is rátukmájlak.
-
nord_
veterán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Ízlés kérdése, ezen nem lehet vitatkozni. Mindenesetre az tisztán látszik, hogy Dulovits-könyvet ne kérj karácsonyra.

-
válasz
PRO-peller
üzenetére
Na most ha vaaki ilyen gépet akar venni, akkor megnézi a képeket. Ha nem karcol neki eléggé, akkor nem veszi meg. Mit nem lehet ezen érteni?
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
ez konkrétan a tesztünk topikja, a teszt pedig tele van képekkel. szerinted "lágyak", hiányzik belőlük a "definiáltság" (bármit is jelentsen ez)?
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
Maradjunk már eze a steril tűélességgel. Ki mondta, hogy nem saját ízlése, hogy lágyítson?
-
PRO-peller
senior tag
Nézegetem a családi albumot.
De mint tesztképeket inkább.Ha a színeket kipipálom, akkor az élességet avagy a definiáltságot általában a képsorozatot tekintve... Szóval nem fikázni akarom... Vagy a gyenge fényviszonyok miatt van, hogy nekem lágyak a képek?
Nekem lágyak ezek a képek. Biztos megint nem értek hozzá.

-
nord_
veterán
Úgy jön ide a "profi középformátumú gép", hogy kábé annyi köze van a vázméretnek a fotózáshoz, mint az autó színének a beltér zajosságához.
Pont ez volt a lényeg ezzel, hogy rávilágítsak: baromságot írtál azzal, hogy az X100-at a külső és a méretek alapján Canon G12 és tsai csoportba soroltad, ráadásul a legnagyobb ökörséget még oda is biggyesztetted mögé.
Már ne haragudj, de messziről lerí, hogy fingod nincs a fotózás lényegéről, arról, hogy az érzékelőméret itt a lényeg! Nem a külső méret, nem a kompakt vs dslr-like kialakítás... Minél nagyobb az érzékelőlapka, annál tágabbak a fotós lehetőségei: a körömnyi érzékelőjű kompaktok a szépidő-gépek, 10x15 papírképhez. Itt aztán tekergetheted a blendét bármerre, a fotózás egyik legfontosabb kifejezőeszközére, a mélységi élességre kvázi semmilyen hatása nincs. De ha egy G12 méretű vázban kicseréled a dinamikátlan, magas érzékenységet rosszul tűrő lapkát egy jóval méretesebbre, a fénykép azonnal 100%-ban "megváltozik"!
Az X100 teljesen más kategória, mint a hasonló kinézetű kompaktok... aki minimális tudással is rendelkezik a fotózás alapjairól, az tudja, hogy egy gépben mit kell nézni, ha kategóriába akarja helyezni... A logikád alapján egy csoportba tartozónak kéne lennie a Canon G12 / Fuji X100 / Leica M9 triónak is, ami egyszerűen nonszensz. -
Bitlisz
aktív tag
válasz
PRO-peller
üzenetére
Nincs mit, és köszi, köszi!
Kb 3 hétig agyaltam melyik legyen a sok közül...a sok átolvasott éjszaka.
Még statisztikáztam is, hogy mennyire zoomoltam eddig.
Még a boltban is visszamondhattam volna...
Közöm sincs a sznobsághoz. Egyszerűen tetszett a kezelése, az átnézős kereső, megragadott képminőség, és ugye a kivitele sem rossz. (Mellesleg pl az Apple cuccokat kimondottan nagyon nem szeretem. De ez egy másik történet...)Szerintem az univerzális dolgok többnyire olyanok amilyenek.
Mindenki aszerint választ ahogy elvárásai és tárcája engedheti, és még sok egyéb tényező
Nem biztos, hogy meg kell (vagy lehet érteni) a másikat, hanem elfogadni.
Ez itt sokaknak nem megy. Na meg ugye jellemző a leszólogatás olyan dolgokat aminek közelében sem járt az illető. Józan paraszti ész a valós tapasztalat nélkül sok mindenre nem elég.Részemről ennyi voltam itt. Ha vkinek kérdése van...
-
Bitlisz
aktív tag
"Viszont a kérdés még mindig, hogy a sok-sok korlát és az eléggé prémium felár mennyire versenyképes a jelenleg elérhetőkkel."
Ebben a kategóriában nem sok hasonló árú alternatíva van (Leica X1, de az 400k felett...).
m4/3-ossal nem hasonlítanám direktbe. Tükrössel meg pláne.
A Fuji bátor volt, és úgy néz ki arat rendesen. Máig nem tudnak eleget gyártani, hogy mindig minden piacon legyen elég..."Ha megfelelő fény van és az optimális gyutáv messze van a 35mm-től akkor nem lenne frusztráló, hogy az ismerős a tizedannyiba kerülő kompaktjával jobb fotót készit pl. a csemetéről mint ezzel (vagy a csemete meg fogja várni amig a lábzoom után jópár másodpercig megy a fókusz)? Vagy arra lesz egy másik gép mert a 300k-s gép ezt nem tudja. Asszony hallotta már?"
Hagyjuk már ezt a kompakt témát, LX3-am volt, sehol sincs ehhez...félhomályban az sem bírna fókuszálni, ha a segédfény kikapcsolnád.
A pici még nincs 3 hetes, egy darabig nem fog elfutni
Az a jövő zenéje, lesz-e másik gép (esetleg Sony NEX-7).
Asszony is hozzájárult, bízik bennem. Itt így mennek a dolgok.Szerintem sok emberben szertefoszlanának a kétségek, ha kézbe fogná a gépet...
-
PRO-peller
senior tag
Köszi, h beírtál! Ez vmi. Egy X100 tulaj.

Megnéztem a képeket. Először is gratulálok a picihez! Meg az x100-hoz is. De ne érezd magad lesznobozva.
Ám érdekelne, h mennyire volt tudatos a választás? Milyen tapasztalok vezettek téged ehhez az fgéphez?A fuji képei szinte életre kelnek! Rendkívül jó a képminőség. A én fgépeim meg se közelítik ezt a színvisszaadást. Bár nem tartom fölöslegesnek az ilyen mértékű precizitást, de tartom nélkülözhetőnek. Itt Parci írta ezt le lejjebb.
Azt el kell ismerni, h van a gépnek stílusa. Vmi új született az izzadmányos dömpingben. De rögtön arra gondol ilyenkor az ember manapság, h ezt is csakhamar elcsépelik a gyártók.
A dslr engem sem fogott meg. Nem a dslr képminősége és kis mélységélessége sorolta hátrébb, hanem a használatának a nehézkessége. Az x100 a stílusával (nem a kinézetével elsősorban) életérzésre hajaz. Ezt adják nekem pl. a régi kompakt fgépek. Persze ezerszer olcsóbban.
-
k1csi
senior tag
Szerk:
Most látom rossz gombot nyomtam, FEDman #138 hsz-ára szántam.Az eddigi hsz-ek közül úgy érzem te fogalmaztad meg a lényeget a legjobban/legtömörebben. Ez egy specializált nagy érzékelős ekv. 35mm-es kompakt.
És tényleg az érzelmekra hajaz. Anno az ehhez hasonló filmes gépek nagyon népszerűvé váltak márcsak ez elérhetőségük árán is (azaz talán itt vált a fotózás a tömegek számára is elérhető). Nekem is az első filmes gépem valami ilyesmi volt, sőt ma is megvan csak épp nem tudom hol.
Anno ez volt az átlagembernek (nem profi fotósnak) elérhető csúcs. Nem a korlátok számítottak, hanem az, hogy egyáltalán volt. Fontos, visszahozhatattlan pillanatokat örökített meg ha volt.
Csakhogy ma már másak mind az igények mind a lehetőségek. Az akkori gépek ma is azt tudják amit akkor. Az igények és a lehetőségek változtak. Azaz egy ugyanolyan köntösbe bújtatott érzékelő mint anno a film ma egy kicsit nagyobb konkurenciára számíthat. Ma a nem fotósok igénye, hogy ott is fotó készüljön, ahol számos dolog dolgozik ellene. Anno óriási dolog volt, ha fotó egyáltalán készült. Ma már elvárás a flexibilitás, a minél szélesebb körben használhatóság. Az egy fix gyutáv, a mindenféle módon nehézkes fókusz stb. stb. viszont ez ellen hat prémium árban.
Anno a fotózás szinte egy életforma volt, ma egy eleme majd mindenki életének. Elvárás, hogy a technika dolgozzon értünk, ne fordítva.Biztos lesznek akiknél az érzelmek fognak győzni. Letünt korok hangulata, eltünt ősök stb. stb. ami egy nagyon hasonló, de filmes gép örökített meg.
Tény, hogy nagy érzékelős kompakt méretben egy új eddig nem elterjedt megoldás (sajnos ez a kidolgozottságán is meglátszik). Viszont a kérdés még mindig, hogy a sok-sok korlát és az eléggé prémium felár mennyire versenyképes a jelenleg elérhetőkkel. És most azért van, nemúgy mint anno.
Kis érzékelős kompakt (ha jók a fényviszonyok, ill. nem szempont a háttér elmosás; fillérekért), tükrös váz+obik, akár fixek (jóval nagyobb flexibilitás, ha a méret/extra súly nem gond; olcsóbban), m4/3 a kettő között ámbár ez már nem feltétlen olcsón.
Ez a gép ekv. 35mm-re van kihegyezve, nyilván az elkészült kép minősége hozni fogja azt amit akár egy nagyobb társa kisebb méretben (bár itt pl. a fókusz gyatrasága dolgozik ellene, hogy elkészüljön). Viszont árban/flexibilitásban ennyit beáldozni a kis méretért (ami pl. egy normális külső vakut hozzádobva már ugrott is)?
Ha megfelelő fény van és az optimális gyutáv messze van a 35mm-től akkor nem lenne frusztráló, hogy az ismerős a tizedannyiba kerülő kompaktjával jobb fotót készit pl. a csemetéről mint ezzel (vagy a csemete meg fogja várni amig a lábzoom után jópár másodpercig megy a fókusz)? Vagy arra lesz egy másik gép mert a 300k-s gép ezt nem tudja. Asszony hallotta már? -
Bitlisz
aktív tag
Ez jut eszembe:
Why You Can’t Win An Argument On The Internet
-
mert ugyanarról a 4/3 szenzorcsaládról van szó, de az e-3-é egy generációval régebbi. az e-pl1-ében vékonyabb az aa-filter, lényegesen jobb a felbontás emiatt (nem a 12 kontra 10 mp miatt) stb. stb. a nikon d5100 szenzora is lényegesen jobb, mint a d2x-é, holott az egy milliós váz volt. nem viccből írtam, hogy a userek zömének elég volna egy e-pl1. tíz éve is készültek profi fotók, sőt, a manuális fókusz korában is, ahol iso (asa) 400-as film már extrémnek számított.
mondom, sokat elárul valakiről, hogy szerinte "full frame alatt nincs profi fotó, és ez tény, nem sznobság".
-
ezek elég profi fotók? segítek: e-3-mal készültek, aminek ugye gyengébb a szenzora még az e-pl1-hez képest is.
-
Profi fotó? Az Indexen a galériában láttam már olyan képeket, amiket én el se kettintok... (Márminthogy az adott eseményt én is végigfotóztam, nem csak az Indexes profi.)
Profi az szerintem is az, aki ebből él ÉS olyan szíínvonalon nyomja, hogy az már tiszteletet érdemel... Általában ez összevág, de nem feltétlenül

-
1. ez nem sznobság, ez fasság.
2. profi fotó = középformátum, a full frame a hülye sznobok ostoba játékszere. (hasonlóan intelligens állítás)
3. profi fotós = aki pénzt kap a munkájáért. profi fotó = jó fotó? vagy amiért fizetnek?
viszont ne fáradj válaszokkal, kiszállok a topikból.általában az igazán tehetségtelen "fotósok" mondanak ilyen okos kinyilatkoztatásokat, cipelik a 70-200/2,8 obit a moslék képeikhez, tartják az 5d mark ii-t az evolúció csúcsának. fogalmuk sincs a fényképezés lényegéről. ezzel szemben egy tényleg profi ember eszközként tekint ezekre, és ha egy szar kompaktot adsz a kezébe, abból is kihozza a maximumot. mert ezek eszközök, fotók készítésére mind alkalmasak, bizonyos típusúakhoz az egyik jobb, máshoz másik.
költői kérdésem például, hogy profi makrófotósok vajon miért nem full frame-et használnak sokan? (megtehetnék, nem az anyagiak miatt) no és számos sport-/madárfotós miért a d300-at választja a d3 helyett? biztos igazából nem is elég profik, hiszen a kőkemény csávók tudják, hogy full frame alatt vicc minden.
fuck me, hogy beszálltam ebbe a topikba!

-
akkor mégis mit árul el rólam, hogy e-pl1-et használok? ha már bementünk ebbe az utcába, légyszi fejtsd ki.
megjegyzem, leendő feleségem d300-asa is velünk volt például az amerikai úton, tehát együtt használtam őket. a skót szet meg e-3-mal készült, ahogy az adria 2008 is. éppenséggel a saját céljaimra elég sokat nyúztam ezeket a gépeket, tudom, hogy miről beszélek. 100-ból 99 ember az e-pl1-gyel is meg tudná csinálni a képeit, de 100-ból csak 1 állítja, a többi tagadja ezt.
-
eeXaa
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére

-
madgie
titán
Mert Pentax, nemérted? Érdekes, hogy mindig a Pentax bukkan elő, mint értelmes alternatíva a micro 4/3 ellenében... miközben még az APS-C-nél sem tudtak egy nagyobb szeletet kihasítani a tortából (tíz év alatt sem), gyakorlatilag morzsákról beszélhetünk, bizonyíték erre, mennyire áron alul szabadult meg tőlük a Hoya.
-
ó, istenem, ez a topik...
no, akkor konkrétan: mivel nyújt többet a szenzornál egy tipikus középformátumú ("vérprofi") váz mondjuk egy nikon d7000-hez képest? iso 800 a max. kb., dög lassú, qrva nagy és nehéz, ostoba a kezelése, 1 fps sebességgel dolgozik, nincs benne/hozzá stabi, nincs "kismillió beállítási lehetőség", szar az lcd.
és ha már itt tartunk, mi az a kismillió beállítási lehetőség, ami miatt a pentax k-r annyival komolyabb választás az x100-nál? egyszerűen nem értem. használtam olympus e-510, e-520, e-1, e-3, valamint nikon d40, d40x, d70, d80, d90, d200, d300, d2h vázakat, most e-pl1 van, és nem vágom, mik ezek a sok-sok beállítási különbségek.
az e-1 egy profi szigetelt váz, az építési minőség, na az különbség.
-
"no commercial value"
höhöhö, alap.

egyébként gratulálok hozzá, legyen sok örömöd benne!
ezt csak az értékeli, akinek volt már a kezében igazi minőségi filmes gép anno - egyszer eladtam egy Bessa R2 vázat egy fix 35/1.7 meg valami más obival közel félmillióért és hát értettem miért csillog úgy a fickó szeme, pedig már bőven benne jártunk a digitális korban.
nem praktikus, meg lábzoom, meg lassú...nagyapám meg végigfotózta az életét egy darab filmes géppel és a mai napig jó lapozgatni a fotóit.
-
ne viccelj már, az ég áldjon meg, az a 23/2,0 obi önmagában többet ér. nem mellesleg a váz sem filléres műanyag vacak, és ugye a hibrid kereső is olyasmi, ami kompaktokon nincs is.
ez a gép 200e ft alatt már ajándék volna, figyelembevéve a teljes digitális kínálatot ma. ja, és ami a legmókásabb: sokkal közelebb van a d3100 és a d3x képminőségben, mint az x100 és a g12.
-
Bitlisz
aktív tag
válasz
PRO-peller
üzenetére
Első gépnek használom, de még csak tanulgatom a masinát, de nagyon jó képeket bír kihozni belőle az ember.
Persze bőven van hibája, de még nem verte ki a biztosítékot.
Olyan "tanuljunk meg együtt újra fotózgatni gép".
Eddig Panasonic FZ1, LX1, LX3-am volt. dSLR-t próbálgattam, abszolút nem fogott meg.
Egyébként még az Olympus PEN E-P3 izgatta a fantáziám. -
eeXaa
addikt
...vagyis mert az x100 és a D3x is a gyártók csúcsgépe, v. és ezért a kettő egy kategória( csak vicceltem
) ...amúgy jó lenne ha ugyanannyiért adnák 
azért attól még hogy mindkettő dslr, van egypár különbség... legalábbis lényegesen több mint az általam említett "prémium kompaktok" közt... -
PRO-peller
senior tag
válasz
PRO-peller
üzenetére
No jó ezt visszavonom. Ez már nem volt szép. Bocs! Nem vitatkozni szeretek, hanem fotózni, de legfeljebb vitázni.
-
Nemtom, én egy ilyen gépet 60-80 körül tudnék elképzelni, hogy itthon jól fogyna. De mondjuk az itthoni áraknak köze nincs a cuccok valódi árához, a pénztárcámhoz meg még kevesebb.
Amúgy ha cserélhető obis lenne, ÉS rámennének a nagy gyártók obijai, ÉS hozná ezt a képminőséget...
...és ha a nagymama sárga lenne, és csörömpölne, akkor villamos lenne
-
eeXaa
addikt
...ezt most ha a fujira érted: nekem nem kell hogy cserélhető obis legyen... nekem tettszik így ahogy van....
...ha a kr+obi: igen de akkor lenne egy géped amit sokkal többféleképpen tudnál használni, kismillió beállítási lehetőséggel
..ha meg mindenképpen a kompakt méretről lenne szó, akkor meg az ár szerint nem szabadna egy canon g12- nél vagy egy samsung ex1-nél drágábban adni, mivel a szenzor méretén kívűl nem nyújt lényegesen többett... nagyjából midhárom gép egy kategória: prémium kompakt
....itt kellene versenyezni majd..... nem középkategóriás dslr árban... -
eeXaa
addikt
...tehát akkor végezetül levonhatjuk azt a következtetést, hogy mindenkinek tettszik, de az árazással iszonyatosan mellébasztak, asszem a többségnek ez a problémája....
...olyan téren el tudom fogadni(elméletben) ezt az árat, hogy ez egy uj technológia, szenzor, és mint ilyen , nem adhatják olcsón, mivel rengeteg pénzt öltek bele eddig... de idővel biztosan csökken az ára, mert hatalmas igény van, lessz rá.. -
-
brumi1024
veterán
Nincs nagy különbség az x100 és a k-r szenzora között minőségben, egyedül a magasabb isonál jelentkező zaja jobb az x100-nak. EVF sztem nem előny, bumfordiság meg lehet előny is hátrány is.
És nagyonjó képminőségű 35-ös fix pont van olcsón a pentaxnál 50-ért(tudom kicsit nagyobb gyutáv, de árban a váz+obi megvan 200ból) -
eeXaa
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
....ha kihoznak egy ilyet harmadáron, az lessz az igazi.... amúgy jól van ez így....

-
SpongyaBob
veterán
Nem rossz gép, bár sok hibája van. Szerintem ha kihoznak egyet cserélhető objektívvel az lesz az igazi

-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Nem te rugózol folyamatosan azon, hogy milyen szörnyű hogy az X100 fix obis, meg hogy ez mennyire megköti az ember kezét?

Na mindegy, nem akarlak én meggyőzni, nem is menne. Én túl sznob vagyok, te meg túl okos hozzám képest hogy közös nevezőre jussunk.
-
orbano
félisten
válasz
PRO-peller
üzenetére
azt írtad, hogy ez a gép sznoboknak való. magyarázhatod, hogy nem, akkor is így van. nem azt mondtad, hogy első gépnek, vagy másodiknak, vagy akárminek, hanem kijelentetted, hoghy a fix gyutáv az sznobság. puffoghatsz itt, hogy nem értjük, amit Te gondolsz, forgathatod a szavainkat jobbra-balra, akkor is egy orbitális baromságot írtál le a sznobos kijelentéseddel.
persze tudjuk, mindenki hülye csak te vagy propeller. -
Nemtom, nekem sosem az volt az alapom (bár sosem tanutam fotózni, látszik is, meg sok művészi érzékem sincs) hogy toljuk neki a zoomot, és akkor jó lesz, hanempont amit írsz. Kb kitalálom, hogy mit akarok látni a képen, és próbálom összehozni. Ha zoom nélkül el lehet érni, akkor úgy. (Általában nem a zoom miatt nem jön össze, hanem mert nincs diamikája a vasnak, vagy mert béna vagyok.)
Viszont úgy tűnik van a gyenge gépnek jó oldala is, mert hiába tud 10x zoomot (6.3-63mm), a fényereje elég rossz, szóval leginkább nagylátón lehet használni. -
PRO-peller
senior tag
Linkelj már be légy szíves, h hol írtam azt, h az x100-assal minden akarok fotózni! Ha nem sikerül az azt bizonyítja legfeljebb, h fogalmad sincs,h mit írtam itt le.
Elég unalmas már, hogy a "számba" adod a szavakat miközben hülyének nézel. De mondom (írom) linkelj , vagy idézz!Ezt írtam ITT. Vagyis inkább megköt szerintem. Miközben a felhasználás korlátatit írogatod számomra:
"Bizony ez az X100-as nem alkalmas sport fotózásra, nem alkalmas természet fotózásra, nem alkalmas klasszikus portréra, nem alkalmas makróra és még rengeteg minden másra sem.
De mondok egy még meredekebbet, úgy általában a kompaktok nem arról szólnak, hogy mindent kompromisszumok nélkül le lehet velük fotózni."Azzal együtt leírod az előnyöket is. Az is van. Senki nem tagadta. Épp csak én nem innen közelítek.
Lehet, h nem kellet volna a szót leírni, h sznobság, bár aki erre felkapja a fejét biztosan nem az.
-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Az hogy te mindent le szeretnél fotózni egy X100-assal az pont azt bizonyítja hogy fogalmad sincs miről szól ez a kis Fuji.

Bizony ez az X100-as nem alkalmas sport fotózásra, nem alkalmas természet fotózásra, nem alkalmas klasszikus portréra, nem alkalmas makróra és még rengeteg minden másra sem.
De mondok egy még meredekebbet, úgy általában a kompaktok nem arról szólnak, hogy mindent kompromisszumok nélkül le lehet velük fotózni.
A kis méret mindenképpen korlátozza a lehetőségeket, így aztán valamit mindenképp be kell áldozni. Kicsit sarkítva ennek két véglete egy kis érzékelős ultrazoom ami egyszerre szeretne mindent, de pont emiatt aztán úgy igazán semmire se jó, a másik meg pl. egy ilyen X100-as, ami nem vállal sokat csak egy fix ekv. 35mm-t, de azt nagy szenzorral kimagasló képminőséggel.
És máris ott vagyunk, hogy miért is annyira lelkesek a fotósok világszerte az X100 miatt. Jelenleg nem igazán tudnék mondani még egy olyan fényképezőgépet ami ilyen komoly kereső mellett ekkora méretben ilyen magas képminőséget képviselne.De persze az is lehet én tévedek és csak a sznobizmus beszél belőlem.

-
PRO-peller
senior tag
"Totálisan félre értelmezed ezt az X100-ast, ami önmagában nem is lenne baj, ha közben nem próbálnád megmagyarázni nagy magabiztossággal azt amiről lövésed sincs."
Te magad írod le, h több objektívet és fényképezőgépet használsz. Közöttük egy az mju-II kompakt filmes Oly-t, amit a többi mellett szívesen mind a mai napig előveszel. Tehát másodgép. Akkor a fuji x100 is csak valami hasonló szerepet tud betölteni úgy vélem, mert az objektívje nem cserélhető. Bár igen kifinomult szerkezetnek tartom általában.
Különben melyik kijelentésemre alapozod azt, h "lövésem" sincs. Ha fotózásból élsz, akkor elfogadom (esetleg).
Remélem volt vmi, amit meg lehetett érteni az egészből amit írtam. Ha nem, akkor sajnálom, h beírtam a topikba és zaklattalak titeket.
-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Totálisan félre értelmezed ezt az X100-ast, ami önmagában nem is lenne baj, ha közben nem próbálnád megmagyarázni nagy magabiztossággal azt amiről lövésed sincs.

A filmes korszakomba is volt pl komoly rendszerem tükrös vázzal több obival. Ellenben e mellett többek között volt egy Olympus Mju-II kompaktom is. Ez egy igen egyszerű kis filmes kompakt fix 35/2,8 obival, rendkívül jó képminőséggel nagyon pici méretben.
Ha olyanom volt otthon hagytam az egész rendszert és csak ezzel a kis fix obis kompakttal mentem fotózni. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem hogy nem volt hiányérzetem, de néha még magát a fotózást is jobban élveztem ezzel a kis primitív kis géppel.

És ezzel a mai napig így vagyok.
Évekig nem értettem miért nem csinálnak a gyártók ilyet digitálisba. Nagy szenzoros kompakt fényerős fix obivan remek képminőséggel kis méretben. Ha tudnád mióta vágyok egy ilyen kis digitális Mju-ra..Most végre itt egy ilyen gép, erre kiderül hogy mindvégig csak a sznobizmus beszélt belőlem.

Azt is már csak szégyenkezve merem bevallani, hogy nem elég hogy az esetek 90%-aban G1 + 20/1,7-el fotózom, de ráadásul még ez a kis filmes fix obis kompaktom is megvan amit a mai napig néha előveszek, beletekerek egy tekercs filmet és bizony fotózok vele.

-
PRO-peller
senior tag
Lehetséges, h félreértelmeztél vmit?
Kérdés:
Valóban a mai technikai lehetőségek közül te több évtizede 35 mm-en kívül más látószöggel nem fotóztál? Avagy van ilyen fix objektíved több másik mellet? Mert a kettő nem ugyanaz.Én az előbbi lehetőséget helyeztem előtérbe. Ha ez tévedés, akkor be fogom látni. Néhány évtizeden belül biztosan.
-
FEDman
addikt
"A 35 mm fixhez elég nagy sznobsági pirulát kell bevenni."
Több évtized után végre megvilágosodtam, sznob vagyok mióta csak fényképezek!

Mindig tanúl valami újat itt az ember!

-
madgie
titán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Továbbra sem ő az, aki "lesznobozta" a másikat.
-
PRO-peller
senior tag
Nagyjából értelek. Ez a közelítés az, ami elfogadható számomra. De félreértéseket eloszlatva a aláírásomban szereplő fgépek az enyémek és használom is azokat. Sorrendben az. ekv. kezdő látószögek a következőek 38 mm, 35 mm, 25 mm. Tehát a látószögek variálhatósága a gyakorlatban nem hátrány. Én ezt így ki merem jelenteni.
-
madgie
titán
Zoomot már akkor tudsz okosan használni, ha előtte megtanultad, hogy melyik gyutáv mire való, hogy rakd össze a képet az agyadban, hová állj, mit csinálj. Ezek a lépcsőfokok kimaradnak, ha 18x zoomot nyomnak egyből az ember kezébe, ilyenkor van az, hogy a kompozíció kimerül abban, hogy a zoomkapcsolóval szórakozik (sőt, sokszor azt se, max zoom oszt jóvan)
-
Szerintem okos ember tudja használni a zoomot, és nem tekinti csodaszernek, vagy nem hasznélja, ha van jobb ötlete. Ellenben van, amikor pont az kell. Nagyon helyzet- és egyénfüggő.
Amit te írsz, hogy egy ideig használjon fixet az ember, az leginkább azért jó, mert rá vagy kényszerítve, hogy ne zoomolj
(Én nem vagyok ilyen kreatív sajnos.) -
sőt, ha valami, akkor a zoom az, ami korlátozza a kreativitást, nem gondolkodsz a perspektíván, azon, hogy milyen jellegű képek működnek jól például 35 mm-en, nem vagy kényszerben, hogy ugyan látsz valami szépet picit távolabb, de csak 35 mm-ed van, mégis hogyan tudnál ebből mégis jó képet csinálni stb. fix obival kénytelen vagy gondolkodni, folyamatosan, mert kényszerít. a vicc az, hogy a képek viszont jobbak lesznek, és te magad is.
-
orbano
félisten
így van. én most csóróság miatt 50-essel kattogtatok, de inkább vágyom egy 35-ös körüli fixre, és egy 85 körülire fotó/makróhoz, mint egy vacak zoomra.
dem mondom, födhöz verném magam, ha valaki megdobna egy 24-70-es, vagy 24-105-ös, esetleg 28-70-es, vagy 70-200-as canonnal, de valahogy nem érzem, hogy ezek nem birtoklása lenne a kreativitásom kerékkötője
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
Miért lenne sznobság? Sokkal nagyobb sznobság mindenféle olyan tükrös cuccal ászkálni, aminek a funkciói felét nem is ismeri a tulajdonosa, illetve az "enyémnek 18x zoomja va" típusú péniszhosszabbítósok...
A legtöbb esetben a fotós fényképez, nem a gép. Ráadásul társadalmunk elég liberális ahhoz, hogy mindenki azt vegyen, amit akar. Aki 35mm-t akar, az azt vesz, ha veri rá magát, akkor max. közlöd vele, hogy szerinted hülye - de nem biztos, hogy ettől tényleg az lesz

-
eeXaa
addikt
...én 4 éve 35mm-t használok, ...talán eddig nem is volt igazán szükségem a zoomra..inkább a gépem szenzorának minőségével van gondom.... ilyen téren én teljesen ellenék ezzel a géppel, csakhát max. fele ennyiért... mindenesetre én is várom a folytatást, ....mivel ezt a gépet is iszonyatosan vártam már az első hír óta....
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
"Pont erről írtam! Ki a fene választ fix obis gépet? Hát a sznobok."
próbálok nem fölényeskedő lenni, de az az igazság, hogy ebből is átjön, hogy mennyire nem űzöd komolyan ezt a "sportot". totálisan, teljes mértékben hamis az állításod. sőt, mindenkire ráférne, hogy az egyes klasszikus gyutávokat kötelező jelleggel használja legalább egy-egy évig. 28, 35, 50, 85, 135 mm. ez öt év, öt nagyon jól eltöltött év. (mondom ezt egy 14-150-es obi mögül, de nem lesz ez mindig így)
-
nord_
veterán
válasz
PRO-peller
üzenetére
A fix obi megköti a felhasználót? Dehogy köti meg... épp ellenkezőleg: inspirálja, gondolkodásra készteti!
Nem ez a világ első fix objektíves gépe, és valószínűleg nem is az utolsó. Lehetett fotózni a Yashica Electro35-tel is, lehet fotózni a Leica X1-gyel, és ezzel a Fujival is. Az ekv. 35, 40mm sokoldalú látószög. Próbáld csak ki, meg fogsz lepődni. -
orbano
félisten
válasz
PRO-peller
üzenetére
nem kell fix obiban gondolkodni? szerintem most minden canonos eldobja a 85/1.2-jét és vesz helyette egy 18-200-at

akinek a képminőség és a hordozhatóság számít, és nem sznob, hogy a zoomra verje, annak alternatíva ez a gép. én pl. baromira jól elvagyok zoom nélkül. ha messze van valami közelebb megyek. -
PRO-peller
senior tag
"ha csak egyet választhatok (fix obis gépnél márpedig ez a helyzet), akkor az pont 35"
Pont erről írtam! Ki a fene választ fix obis gépet? Hát a sznobok. Egyáltalán nem kell fix obiban gondolkodni. Az X100 megköti a felhasználót.
Én a tesztet író Mlacát megértettem. Szép és jó ez a fgép, de neki ingyen se kéne. Árnyaltan ugyan, de ez volt a cikk lényege.
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
no:
- a 35 mm egy elég univerzális fókusztáv, ellentétben a 24-gyel például. magyarán, ha csak egyet választhatok (fix obis gépnél márpedig ez a helyzet), akkor az pont 35, esetleg 40, 45 mm lenne.- ez a 23/2 kisfilmes méretben egy 35/2,8-as obinak felel meg. elég szépen lehet játszani a szűk mélységélességgel, természetesen nem egy tájképnél, hanem úgy, hogy van, amihez közel vagy... ez amúgy sem állna távol a 35 mm "koncepciójától", hiszen ez még úgy-ahogy nagylátó, és az is a távolságokról és a perspektíváról szól, nem arról, hogy minél több beleférjen a horizontból.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
az egy teljesen más érv, hogy "kár, hogy nem cserélhető obis", nem is hiszem, hogy ne értene vele egyet a legtöbb ember, bár ki kell emelnem, hogy akkor nagyobb lenne a váz, nem tudtak volna offset mikrolencséket csinálni direkt ehhez az obihoz stb. szóval igazából engem inkább csak a bugok és a szar af zavar, más nem. az tényleg pótolható úgy, hogy kiadnak még egy-két verziót más lencsével.
-
PRO-peller
senior tag
Ez a hangvétel fexik nekem. Köszi
"Vajon a mélységélessége hány méterig hangsúlyos?"- Mennyire enged eltávolodni a témától az obi, h a háttér még elfogadhatóan elkülönüljön? (Ez így marhaság?) Avagy mennyre használható (kicsi) a mélységélesség fix 35-tel?
"A 35 mm fixhez elég nagy sznobsági pirulát kell bevenni." - Ugyan nem használhatatlan a 35 mm látószög, de te magad is el tudtál képzelni 24 mm-eres látószöget a géphez:ITT.
Tehát véleményem szerint nem lehet az ember maradéktalanul elégetett ezzel a fix látószöggel. A legtöbb fgép ,a cserélhető objektívekről nem is beszélve, ennél nagyobb netán variálható látószöget kínálnak.Jó a cikk címe. Teli találat. A gép érzelmeket kelt. Erre alapoz. Ez egy ilyen fgép. De csak ettől jó igazán, nem pedig a technikai tudását tekintve. Ezt gondolom.
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
ne haragudj, de a 106-os hsz-ed alapvetően marhaság, nem hiszem, hogy koki járna nekem azért, mert ezt szóvá tettem, sokkal inkább neked járna a megírásáért.
de ha már itt tartunk, légyszi segíts nekem értelmezni például ezt: "Vajon a mélységélessége hány méterig hangsúlyos?"
meg ezt: "A 35 mm fixhez elég nagy sznobsági pirulát kell bevenni."
-
madgie
titán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Melyik része nem volt igaz a mondandójának? Idejössz, beböfogsz pár ordas trollságot és még te vagy felháborodva, hogy más nem bólogat rá?
-
PRO-peller
senior tag
Igen, nem értek hozzá. Sőt fogalmam sincs az egész fényképezésről. Te aztán roppant jó ember ismerő vagy! El kell ismerjem.
Csak egyet árul el: ha kilépsz az utcára neked a kezdő látószög az objektíveden 35 mm?Ha lejjebb csúszik a tekinteted, akkor láthatod, h van nekem egy 38 és 35 mm kezdő látószögű kamerám is.
Nem méltó a házigazdához ez a stílus. De nálam te biztosan sokkal többet tudsz a témáról.
Felőlem vegye az, akinek a fix és nem cserélhető 35 mm a lehető legjobb objektív, hiszen sok előnye van. Szépen leírtad. De engedelmeddel én nem értek vele egyet. Ami nyilvánvaló számomra az, az elfogultságod. Mlaca legalább nem volt az a cikkében.
-
-
fourgee
csendes tag
Hohó, azt mondta hogy "Tőlünk nyugatabbra a kicsit jobban élő rétegnek ez már frankón a megfizethető kategória", és ez igaz is.
Az már más téma, hogy sajnálják rá a pénzt. Egyik ismerősöm fotózást tanult valamelyik college-ban, ebből akar megélni, ennek ellenére egy D60-at vett, 101 féle objektívvel. 1 évig én is azt nyúztam, viszont munka közben egyre zavaróbb lett hogy időnként be kell másznom a menübe ezt-azt beállítani. D90-re cseréltem, annak talán 2x léptem be a menüjébe, minden ami kell ott van a külső kijelzőn, meg mindent be tudok állítani gyorsan és kényelmesen a gombokkal.Az Egyesült Királyságban annak idején jártam ilyen amatőr fotós találkozókra, ott azt láttam hogy tényleg az 500 fontig jutnak el
, de hiába vesznek belépő tükrös gépet, azt automata módban használják. Viszont ott lesz piaca ennek a Fujinak, mert lesznek akik nem akarnak nagy gépet cipelni, fontos a minőség, szeretik a retro cuccokat és 1000 font nem pénz nekik.Sajnos a legtöbb műszaki dologról elmondhatjuk, hogy nem a magyar piacra készülnek... Mármint nem a magyar pénzügyi helyzethez vannak igazítva. Ha ugyanazon a színvonalon élnénk, a lakossághoz viszonyított arányban többen vennének ilyen Fujit. Ezt most csak hasraütésre mondom, de egyébként bármiben le merem fogadni.
Pl. a fiatalabb ismerőseim felszisszentek amikor mondtam hogy a kamerám 1200 körül jött ki (Nikon D90, Sigma 2.8 18-50, Nikon SB-600), viszont tök természetesnek veszik hogy elbuliznak lazán 100-200 fontot egy éjszaka.
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
nem egészen értem, hogy amikor valakinek nyilvánvalóan fogalma sincs arról, amit ír, miért ilyen határozott. mégis mi gond van a 35 mm-rel? nagyon sokak szerint, ha csak egyetlen látószöggel fotózhat az ember egy életen át, akkor ez az. az egyik leguniverzálisabb látószög, nagylátó, de már a perspektíva komoly torzítása nélkül. tök jó street fotóra, dokumentarista fotókra, tájképekre stb.
-
PRO-peller
senior tag
A 35 mm fixhez elég nagy sznobsági pirulát kell bevenni. Nehéz rájönnöm, h kinek való ez a gép a mai választékban? Valaki biztosan tudja. Vajon a mélységélessége hány méterig hangsúlyos?
-
-
egy ilyen obi pentax limited formátumban is simán 200e ft lenne. innentől kezdve arról beszélni, hogy a váz nem éri meg az árát, értelmetlen. más kérdés, hogy van, akinek egy nikon d3100 + 35/1,8 jobban bejön, és olcsóbb is. de a tudásához képest korrekt áron van az x100.
én nem költök ennyit fotózásra, így nem venném meg, illetve, ha sok pénzem lenne, akkor is csak akkor, ha lenne mellé egy ekv. 24 mm-es és 90 mm-es x100 is.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- LEGO klub
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen monitort vegyek?
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Ryzen 7 9850X3D // Számla // Garancia //
- HP EliteBook 755 G5 15,6" Ryzen 3 pro 2300U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B550 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 SUPER 8GB Zalman S2 TG FSP 650W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.

De mint tesztképeket inkább.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)