Hirdetés

2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Chaser


Chaser
titán

Jó monitor, jó írás :R

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#2) monguz82


monguz82
tag

Na ez már monitor! :C Itt nem lesz probléma a homogenitással! :Y
Nagyszerű teszt, csak így tovább! THX! :R

Oneplus 7 Pro --- Evil is back!

(#3) Ipse89


Ipse89
tag

Részletes írás, a monitor meg brutális. :R Amágy milyen árban mozog?( nem mintha vennék mostanában :U )

(#4) Nyugdíjas


Nyugdíjas
nagyúr

like :K

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#5) 7 válasza Ipse89 (#3) üzenetére


7
addikt

450k körül ÁFA nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#6) LackoMester


LackoMester
addikt

jó kis monitor nagyon elfogadnám,de mire is nekem :F :DD játékra-arra elég a LG W2353V monitorom is... :K
köszönjük Dezz,ezt a újabb minöségi tesztet/irást :R :C

[ Szerkesztve ]

ott a kisértet a ganéná.... by: Bendegúz

(#7) hemaka


hemaka
nagyúr

Jó monitor, nem semmi. Az ára is korrekt ebben a kategóriában.

Már régóta böki a csőrömet a következő. Valóban szükség van ilyen monitorra? Most tegyük fel egy képet szerkesztenek vele, amikor kinyomtatják, illetve amikor más megnézi a számítógépén úgy sem lesz már olyan, mint anno az Eizo-n, mert a többi monitor meg sem közelíti ezt a szintet.
De valaki világítson fel, hogy valójában miért is szükséges egy ilyen monitor. :F

(#8) Rocko válasza Ipse89 (#3) üzenetére


Rocko
tag

ebayen 2200€ körül adják.

(#9) tisvol válasza hemaka (#7) üzenetére


tisvol
aktív tag

Szerintem meg pont az a lényeg, hogy a monitoron úgy mutasson, mint ahogy majd a nyomdából kijön. Annak hogy egy máisik monitoron hogy mutat, nem nagy a jelentősége. Már ha egy projekt - egy monitor a felállás. Ha hordozni kell a munkát, és más is dolgozik rajta, akkor más a helyzet.

[ Szerkesztve ]

Üdv:T.

(#10) Móci


Móci
addikt

Gyönyörű darab, köszönjük a tesztet! :R
Ez a H-IPS eléggé megmozgatta a fantáziámat... remélem idővel lekerül az egyszerűbb monitorokba is, s tudok majd képernyőt cserélni.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#11) Horbal válasza Móci (#10) üzenetére


Horbal
őstag

Nemcsak a H-IPS itt a lényeg hanem az EIZO méltán híres elektronikája. Fantasztikusak ezek a monitorok, élőben öröm őket nézni. Az más kérdés, hogy 1xű földi halandónak otthonra netezni vagy irodába dolgozgatni, teljesen felesleges. Én pl szoktam grafozni otthon de csak magam örömére arra is felesleges lenne bár nyilván nem adnám vissza ha ide tenné valaki. Abban meg nagyon igazad van, hogy jó volna ha legalább közép katba lekerülnének ezek a panelek... szép álom

Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!

(#12) Móci válasza Horbal (#11) üzenetére


Móci
addikt

Azért a panel sem mindegy...
Igaz, otthonra egy ilyen felesleges, de kicsit 'butítva', elérhetőbb áron én azért rászánnám a pénzt.
Ha majd lecserélem a mostanit, 26" alatt nem gondolkodom (jó lesz az max 27-nek is), úgyhogy nem mindegy, hogy mit viszek haza, ha már hosszabb távra tervezek.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#13) Nyugdíjas válasza Móci (#12) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Kisebb méretben ott van pl. az NEC EA231WMi, szintén H-IPS-el, és alig több, mint 100ezer az ára.

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#14) Pofee válasza Nyugdíjas (#13) üzenetére


Pofee
csendes tag

:K

Kb fél órája üzemeltem be :DD

Azóta csak lesek :Y

(#15) dezz válasza hemaka (#7) üzenetére


dezz
nagyúr

Erre találták ki a színtér-szabványokat, mint pl. az Adobe RGB, az sRGB, és tud még a monitor néhányat.

Az Adobe RGB az az offline DTP alapszabványa, ezen a területen minden és mindenki, ami, illetve aki kicsit is profi, ezt használja (speciális esetek kivételével), illetve támogatja. Monitorok, fényképezők, scannerek, nyomtatók és nyomdagépek, stb. Ez biztosítja az egységes színkezelést. Egyébként ha valami pl. 98%-os Adobe RGB lefedettséget biztosít, az nem azt jelenti, hogy "nagyjábó" helyesek lesznek a színek, hanem hogy a színek 98%-a teljesen helyes lesz.

Az sRGB meg lényegében a hagyományos, hétköznapi CRT monitorok színtere, mely utóbb szabvánnyá vált, és ma már sok LCD monitor is támogatja, sok egyéb, hétköznapi eszköz mellett. Ez egyben a web alapszabványa is. Ha valaki web-oldalakat készít, nincs más dolga, mint átkapcsolni a monitort sRGB módba... Az ide szánt profi, vagy hétköznapi amatőr fényképezőgépekkel készült képeket is ebben a módban érdemes nézni.

Ami a precizitást illeti, profi munkánál kívánatos az is, hogy pl. a monitor kezelőszerveinek használata a lehető legkevésbé befolyásolja nemkívánatos módon a megjelenített képet. A 8-bites monitorokról ez nem mondható el... A 10-bites feldolgozás már egy fokkal jobb, de 12 bittől kezd igazán jó lenni.

Amiért igen nagy felárat kérnek még a gyártók (nem csak az EIZO, hanem NEC, HP, stb.), az a precíz hardver-kalibráció lehetősége. A cikkben röviden le van írva, mi is ez és miért fontos.

Móci: A cikkben már fel is soroltam pár típust, amik kvázi ugyanezt a panelt tartalmazzák: pl. Dell U2410, HP LP2475W. Ezek is nagyszerű monitorok! (Az elsőt már teszteltem is, lásd kapcsolódó anyagok!) És ha nem is érik el a CG243W színvonalát, azért ezekben is ott van a 10-12 bit. Csak pl. nem tudják a hw-kalibrációt, illetve ilyen DUE szerű funkció sincs, így aztán máris 1/3-1/4 áron megkaphatók. (A TN-ekhez képest így is drágák, de ha így nézzük az árakat, máris más a leányzó fekvése...) Említhetjük még az NEC LCD2490WUXi2-t is, bár ez narrow-gamutos, de egyéb tekintetben valahol az előzőek és az Eizo között van, így árban is.

Horbal: Ezt most a CG243W-re érted, hogy teljesen felesleges otthonra, vagy úgy átalában a TN-nél jobb monitorokra (bár az főleg önellentmondás lenne, hiszen ha öröm nézni, akkor hogy lenne teljesen felesleges ;) )? Az elsővel még egyet is tudok érteni, bár ha nem lenne ekkora az árkülönbözet, én azért otthonra is azt venném. :K

[ Szerkesztve ]

(#16) Horbal válasza dezz (#15) üzenetére


Horbal
őstag

Mivel én sem TN-t bámulok találd ki :D Viccet félre téve nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a tesztedben szereplő csoda 400+K-ért semmiképpen nem egy otthoni darab, persze aki megteheti annak legyen ilyen. Ez semmit nem von le az értékéből.

Azt sem mondtam, hogy nem a panelon múlik, panel+elektronika ez az EIZO titka, nekem 20"-os EIZO csövesem volt, ott is ez volt a felállás csak CRT-vel.

[ Szerkesztve ]

Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!

(#17) pinnacle


pinnacle
veterán

Szia! Gratulálok az eddigi tesztjeidhez! Ezt a "barnateszt" képet belinkelnéd?Kiváncsi vagyok majd a HP tesztedre.Nekem nem sikerült elsőre jót találni.A külföldi fórumokon reklamált balodalt zöldes, jobboldalt pirosas árnyalatú monitorokat fogtam ki. A mostani már jobb, de még ennél is van árnyalatnyi eltérés a Prohardver két oldalsó hasábja között, ha teljes képernyőre nagyítom ki.Az eddig tesztelt H-IPS monitoroknál nem tapasztaltál ilyen homogenitási problémákat? Lehet, hogy a HP volt a "kisérleti nyúl" ehhez az új panelhez, kijött egypár firmware.

(#18) Baboon


Baboon
senior tag

Jó féle cucc.
De a homogenitásnál balról jobbra egyenletesen sötétül sztem. Vagy az én monitorom szar pedig ebben sem TN van :D

''Bocsánat, hogy ilyen közel megyek Ön elött''

(#19) Nyugdíjas válasza Baboon (#18) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Én nem látom... Dehát öregszem már :D

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#20) dezz válasza Horbal (#16) üzenetére


dezz
nagyúr

Nyilván nem otthonra, hétköznapi használatra szánták... De én nem haragudnék meg rájuk, ha hirtelen meggondolnák magukat, és jóval olcsóbban kezdenék árulni. :DDD Némi többletet még rá is fizetnék az U2410-re vagy LP2475W-re, de természetesen ennyit nem. (Majd ha beüt az ötös/hatos. :) )

Na ja, értelek, nekem is Eizo-m van, mégpedig S-IPS-es (nem mai darab). Többek között éppen a precizitás (és a panel) miatt került erre a választás. Csak hát időközben a Dell, HP, NEC is feljött egy kicsit.

pinnacle: Az EIZO-féle monitorteszterben szoktam 120-90-60-at beállítani (persze kimenthetném, de úgyis végig szoktam nézni többek között vele is minden monitort).

A HP alatt az RGB LED háttérvilágításost értettem, de azt hiszem, ezt írtam is. Az LP2475W nem igazán veszélyezteti a CG243W trónját... :) Ami az LP2475W-t illeti, ilyen még nem járt nálam, de hallottam róla, hogy előfordulnak ilyen esetek, de állítólag egyre kevésbé. Az U2410-esen, amit teszteltem, azon a jobb felső saroknál volt enyhén zöldesebb, de nem volt különösebben zavaró.

Baboon: Én inkább úgy mondanám, hogy középen világosabb, mint a két szélén. De ez nem a monitor hibája, inkább a fényképezőé (talán mégmesszebbről kellett volna fényképezni). Ha megnézed a 2. oldalon látható tanúsítványt, ott a világossági eltérés a panel nagy részén 2% alatt van, és csak egy helyen (jobb felső sarok) éri el a 4.2%-ot. (És valószínű elég hiteles értékek azok.) Élőben sem látszott.

Amúgy ugye nem a kis képet nézed? Annak generálását a barnás kép esetén rábíztam a fórummotorra, de most nézem, hogy az egy kicsit spórolós, mindjárt generálok inkább egyet magam.

[ Szerkesztve ]

(#21) pinnacle válasza dezz (#20) üzenetére


pinnacle
veterán

Köszi!Itt nem is annyira látszódik az eltérés.A prohardver vagy a bbc két oldalsó hasábján már inkább.Lehet, hogy ezek az árnyalatok jobban kihozzák a különbséget.

(#22) Nyugdíjas válasza pinnacle (#21) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

A két sáv nekem is nagyon különböző,de én valami optikai csalódsára gondolnék, mert nagyon orditóan különböző...

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#23) Mazsika


Mazsika
őstag

jófféle kis monitorocsak ez... :D
kalibrálni én itthon tudom a moncsimat? és ha igen hogy lehet?

Dáccsika

(#24) dezz válasza Mazsika (#23) üzenetére


dezz
nagyúr

Tudod, de egy rendes kalibrációhoz külső eszközre van szükség (pl. koloriméter).
Viszont a fehéregyensúlyt szemre is be tudhatod lőni, ehhez az RGB gaint kell állítani, ha van olyan a monitorodon.

(#25) motorhead


motorhead
aktív tag

Made In Japan

[ Szerkesztve ]

..--OLDSCHOOL FOREVER--..

(#26) Horbal válasza dezz (#20) üzenetére


Horbal
őstag

Nekem sajna mikor váltottam crt-ről, nem volt keretem EIZO-ra pedig azt szerettem volna, így egy SPVA samsung 971P maradt nem bántam meg mivel, amire nekem kell arra éppen jó, valamivel (sokkal) olcsóbb is volt (mondjuk kb várt hugyoztam mire be lett állítva :D ). De ha 1x veszek egy nagyobbat az bizti EIZO lesz ha nem valami DELL de inkább EIZO :).

Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!

(#27) zolikaDB válasza 7 (#5) üzenetére


zolikaDB
veterán

Most komolyan! Hány PH-s arc engedheti meg magának ezt a monitort?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#28) Nyugdíjas válasza zolikaDB (#27) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Tudom, hogy hihetetlen,de az emberek vásárolnak ilyen monitorokat.

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#29) pinnacle válasza Nyugdíjas (#22) üzenetére


pinnacle
veterán

Nekem csak árnyalatnyi eltérés van.Szerintem egyformának kellene látszódni.Majd megkérjük dezz-t, hogy nézze meg valami tökéletes monitoron. :)

(#30) Nyugdíjas válasza pinnacle (#29) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Hirtelen ezeken néztem meg:
NEC EA231WMi
Dell 2209WA
HP LP2475W
Dell U2410
NEC 2490WUXi2
NEC 2690WUXi2

Kb. ugyanakkora eltérés látszódott mindegyiken.

[ Szerkesztve ]

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#31) pinnacle válasza Nyugdíjas (#30) üzenetére


pinnacle
veterán

Köszi, hogy megnézted!Én a régebbi monitoromon nem láttam ilyen eltérést, a HP-n egyből feltünt. A TV-n is egyforma, a két oldalsó sáv.

(#32) Integra válasza 7 (#5) üzenetére


Integra
titán

és ez még csak h-ips
vajon az s-pva paneljuk mennyibe fájhat.. :D

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#33) Nyugdíjas válasza Integra (#32) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Ez merész volt, hogy "még csak...". Az igazán drága CG-s EiZO-k mind IPS_esek.

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#34) dezz válasza Integra (#32) üzenetére


dezz
nagyúr

Azok az olcsóbb, mainstream típusaikban vannak... :)
Javaslom tanulmányozásra pl. ezt az oldalt.

[ Szerkesztve ]

(#35) Integra válasza dezz (#34) üzenetére


Integra
titán

oops, én maradtam le ezek szerint, köszi a kiigazítást:)

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#36) partymaci


partymaci
aktív tag

Par napja hasznalok egy CG241W-t bár nem teszteltem, de tényleg eszméletlen képe van, és maga a kostrukció nagyon massziv komoly tekintélyt képvisel. Én amugy otthon LG2600hp-bf-et hasznalok teljes megelégedéssel, de mellé eltudnám viselni az eizot, bár grafikai munkat vegzek nem hasznalnam ki.
Jó kis cikk lett, mondhatni profi, gratulálok és köszönjük! A felső réteg nevében is :R

Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!

(#37) bizo13


bizo13
csendes tag

Nagyon jó írás egy nagyon jó monitorról :R De árat tud nekem valaki mondani??

(#38) dezz válasza bizo13 (#37) üzenetére


dezz
nagyúr

Kösz. :) Elhangzott már a topikban. :) De majd ne lepődj meg! ;)

(#39) janos666


janos666
nagyúr

De azt is el tudom képzelni, hogy az igazán profik maguk szedik le, hogy semmi ne vonja el a figyelmüket.
Nem csak ők, nekem is első dolgom lenne már az asztalra helyezés, és kábeldugdosás folyamán, hogy lerántom a címkét.
Az OSD-ben pedig első dolgom lenne a gombot megvilágító LED kiiktatása, és ha nem találnék ilyet, akkor keresnék a kávához hasonló színű szigetelőszalagot, és vágnék rá egy darabot.
Öröm volt olvasni a bemutató egy ilyen jó monitorról. :R

TV kalibrálást vállalok!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.