- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Őskoczka
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zotyesz66
őstag
Amennyire emlékszem, ezek voltak a legolcsóbb lapok az árlistákon '98-'99-ben. Konfigurációkban majdnem mindig Cyrix procikkal adták 32 MB RAMmal és S3 kártyával.
Nekem is van most is, a hangkártyás változat, és van egy TX100 is, az hangkártya nélküli. -
Grat ! Jó kis retro összeállítás.
Volt anno ugyanilyen lapom, Cyrix M-II PR300- as procival. A lap érdekessége hogy a világon a leggyorsabban bootol Win98SE- vel. 2x32MB/133MHz RAM kell hozzá CL2- ben, @100MHz- en hajtva. Amúgy a 64 MB a max cache- elhető, több is mehet a lapba, de akkor lassul, mert a TAG nem lát 64 fölé, ill többet, nem tudja az ablakot még mozgatni. A nagyobb SS7 lapok már tudják a movet, vagy csak a több RAMot.
A Cyrix- et teszteltem amúgy, még overkill videoval is gyors, az hogy lassú, csak egy hiedelem volt, nem tudták hogy kell belőni, használni.
Teljes táblázat itt.Látszik hogy a WinChip és a Cyrix alapból gyorsabb Win/3D alatt, az Intel csak FSB tuninggal tud feljebb menni, de gyári beállítással lassúbb. Ráadásul integerben DOS alatt a Cyrix állva hagyja az Intelt.
Sok hasonló érdekesség kiderült az S7/SS7 gigatesztemből, melyet a világ leggyorsabb SS7 lapjával készítettem.
-
Ezelőtt másik gépben használtam már a memóriákat, ezért is furcsa, hogy ez a lap nem szerette.
Amit még nem is mondtam, hogy még a BIOS-t sem engedte flashelni, így lehet, hogy a BIOS elavultsága is belejátszik ezekbe a problémákba (jelenleg az 1.08-as verzió van rajta, a legfrissebb amit találtam online az 1.16m). Nincs még EEPROM programozóm, de esélyes, hogy most emiatt beszerzek egyet.
Legjobb az lesz, ha szentelek egy részt ezeknek a problémáknak, egy másik hdd-re telepített Windows-al tesztelem majd, hogy 95 vagy 98 lesz az még kérdéses, bár én a 98 felé hajlok, mert azért az valamelyest stabilabb, a végén még másnak is érdekes vagy hasznos lehet.
-
plömplöm
őstag
hát, hogy 256MB vagy 512MB a max mem, erről lehetne elmélkedni, de 128MB-nak lehetett volna működnie. csak a win95-nek volt vele baja, azaz tesztelted a memóriát "önmagában", windows nélkül?
a pll52c63 elméletileg tud 100MHz-et is, ezen az alaplapon így van elnevezve:
FQ3 2-3
FQ2 2-3
FQ1 1-2
ha gondolod, próbáld ki, hátha, a 100x3.5, ha megy, elég szép tud lenni -
A 128MB 2db 64MB-os SDRAM-al, a 32MB pedig csak egyetlen 32MB-os SDRAM-al.
A 64MB-os memóriák ugyanazok voltak, így ezért is furcsáltam, hogy ennyire nem szerette, illetve a max memória amit elméletileg támogat a lap az 256MB.
Nameg ezt csak Win95-ön csinálja, ki tudja, hogy vajon Win98-on csinálná-e. -
Legjobban tán még mindig úgy jársz, ha eBay-ről rendelsz korábbi generációs Athlont, a magyar eladók általában drágábbak. Szomorú, de postaköltséggel együtt is olcsóbb volt nekem már több alkalommal a csehektől érkezett Athlon Thunderbird proci, mintha mondjuk Vateráról rendeltem volna. Mondjuk a kedvenc eladóm úgy 2 hónapja árat emelt, így lassan már eléri a magyar árak alját.
-
"és egy egér miatt nem feltétlenül kell egy komplett io-kártya"
Ez tény és való, de ugye nem tudtam, hogy létezik loopback teszt, majd meglátjuk, ha sikerül, akkor kijön a kártya, ha nem, akkor marad. Mondjuk a kártya telepítésével is voltak gondok, a DOS drivert mindig elkezdte betölteni, ami konfliktust okozott a Win95-ös driverrel, így ki kellett autoexec-ből vennem azt a sort. USB-vel meg azért nem szerettem volna vesződni, mert nem is nagyon találtam alaplapba csatlakoztatható USB portokat, illetve ismét a pinout lehet hogy más az alaplapihoz képest, habár kézikönyv alapján össze tudnám párosítani, de nem sok értelme lenne, próbáltam már USB-t használni Win95 alatt még a Gigabyte lapon, és nem lett jó vége (aka kékhalál kékhalál hátán).Láttam, hogy néhányon van pluszba még pár finomság az alaplapra téve, elég érdekes koncepció AT lapra tenni hangchipet.
-
updog
őstag
Azt hittem így 25 év után hogy már csak álmaimban él hogy az első gépemben Tomato alaplapom volt (Slot 1-es Cerkával
) de végre valahol látom másnál is leírva
-
plömplöm
őstag
és egy egér miatt nem feltétlenül kell egy komplett io-kártya, van az alaplapon 2db usb port, bár ez messze nem korhű, azt aláírom. amelyik szgépben nem vezettem ki a hátlapra, azokon inkább le is volt tiltva, az irq-sharing összelövése sem volt egy sétagalopp néha. mondjuk win95-ön küzdős az usb.
azt még tudd, hogy ez nem egy Zida Tomato TX98-3D, hanem simán egy Zida Tomato TX98, a "-3D" az alaplapi hang lenne, ami a fényképen látható alaplapon nincs rajt'.
"A 2D kártya egy S3 Virge lett", mármint az egyik fajta virge, mert az eredeti virge a 86c325; ez itt egy virge/dx, és aztán ott van a virge/vx, és a /mx, ésatöbbi.
-
Van itthon s462-es gépem is, azt Win98-hoz használom, egy Geforce2 MX400-assal, egész korrekt kis gép 98-2003 közötti játékokra. Ha tudnék valahol sima Athlont találni az Athlon XP helyett, akkor még éra korrektebb lenne, de cserébe ez a proci jobban bírja a terhelést, úgyhogy valamit valamiért I guess.
-
Az az igazság, hogy nem tudtam, hogy kétféle típus van, én eddig abban a tudatban éltem, hogy csak egy fajta kivezetés van. Loopback test-ről még nem hallottam, de megnézem hogyan kell megcsinálni, gondolom nem egy nagy etwas.
Úgy voltam vele, hogyha nem megy, akkor marad a vezérlőkártyás megoldás. Egyébként próbálgattam Biosban állítgatni a port address-t, gondoltam hátha az megoldja, de semmi, egy próbát megért.Egyébként ahhoz képest, hogy eddig milyen bajaim voltak a lappal lekopogom, még ez a legstabilabb amivel szembejöttem. Ugye a használt lap vásárlásának a hátrányai...
Nem ez volt az első S7 lapom, van egy Gigabyte lapom is elrakva (GA-586T2), azzal próbálkoztam eleinte, de elég sok bibi előjött, nem tudott egyszerre 2 IDE kábelt kezelni, avagy ha bedugtam a CD meghajtót kábelét, akkor a HDD leállt, és fordítva, csak akkor volt boldog, ha egy IDE kábelen volt a kettő, egyébként az is elég stabil volt, ameddig be nem tettem egy Voodoo-t, onnantól teljesen el szállt a Windows.
-
plömplöm
őstag
"elég gyakori alaplapi hiba, a 9-pines soros csatlakozók hiába voltak az alaplapra csatlakoztatva, a rendszer nem ismerte fel az egeret"
és a loopback test mit mutatott? gondolom megcsináltad. minimum kétféle alaplapi sorosport kivezetés létezik.
nem szerettem árulni ezeket az alaplapokat, akkoriban a via megoldásai nem kimondottan a stabilitásaikról voltak híresek, de mivel rettentően olcsó volt ez a lap, muszáj volt, sőt, még polcon is tartottam belőle.
-
zuhi_
senior tag
mintha nekem lenne elfekvőben ilyen csőszerű zsugorított ide és floppy kábelem.
-
Ed3r_X_
nagyúr
Jó volt olvasni, szeretem a retro hardvereket, habár én csak egy s462-es géppel kezdtem a pályafutásom. Szép emlékek fűződnek hozzá.
Az IDE kábelről eszembe jutott, 18-ban cseréltem el vagy 6 db ilyen kábelt egy Monster energiaitalra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nintendo Switch 2
- Yettel topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest