Hirdetés

2023. november 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Erunosta


Erunosta
tag

Köszönjük ezt a sci-fi horror történetet. Tetszett egészen a végéig.
Talán hülyén halok meg, de nem értem. Csak homályos teoriáim vannak. Viszont nem akarok spoilerezni, így nem írom le. Mindenki olvassa el akit érdekel.

(#2) KISDUCK válasza Erunosta (#1) üzenetére


KISDUCK
addikt

Használd akkor a spoiler topipkot, írd be oda és ide meg linkeld a hozzászólásod.

(#3) Erunosta válasza KISDUCK (#2) üzenetére


Erunosta
tag

Köszi, de ez így elég furcsa. Privátban már írta a szerzőnek.

(#4) Alusky


Alusky
tag

Ha a Destiny elérte volna célját akkor megtudtuk volna mi van a határon túl.

(#5) niof


niof
addikt

A cím alapján, meg hogy vélemény, úgy hittem, valami féltudományos szösszenet lesz majd arról, hogy a szerző mit gondol arról, hogy mi van a megfigyelhető univerzum határán túl.
Ezzel ellentétben kaptunk egy sci-fi novellát. Végül is tetszett, de kicsit ki lehetett volna jobban fejteni a témát, a jeleneteket, szereplőket, a kutatás célját, történetét stb. De azért nem volt rossz.

(#6) vallas


vallas
senior tag

Nekem tetszett :C :C :C

.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!

(#7) JoeYi


JoeYi
őstag

tehetséges vagy, jó volt!

(#8) Samus válasza Alusky (#4) üzenetére


Samus
addikt

Azt is pont akkor kaszálták el, mikor már rendesen beindult a történet...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#9) Alusky válasza Samus (#8) üzenetére


Alusky
tag

Filmipar, hasonló mint mások is, ha nem többszörös haszon van valamin akkor már ciki és leállítják.
Halálos iramban 37 kell az embereknek, lángoló helikopter gátugrató drótkötélrepülő család őrültfickó robbantó elkapás világbéke. Vagy Rick Grimes 23 évadon keresztüli síró arca.
Vagy Cob.... Ja nem a németek sose voltak normálisak, a Cobra11 79milliomodik évada az rendben van. :K

(#10) Z_A_P


Z_A_P
addikt

:Y :R :R

Le a kalappal uram! :R

Akkor a mu a Fermi paradoxon ezen magyarazatara epult:
[link]

OK

(#11) drdoky


drdoky
újonc

Nekem valahogy nem jött be sajnos. Nem tűnik eredetinek.

A Kapcsolat, és főleg a Halálhajó (Event Horizon) című film köszön vissza, kissé összegyúrva, kissé megcsavarva, de lényegében majdnem ugyanazt bemutatva. Abban is nagyrészt pontosan ugyanilyen események történnek a végkifejlet felé vezető úton, és ugyanúgy tébolyító, és számunkra gonosz az az entitás, ami a határon túl van.

Ezenkívül - lehet, hogy a cím, és az első pár bevezető mondat teszi - én tudományosabbra számítottam, ami jobban illeszkedik a mai ismereteinkhez. És a legtöbb esetben ez meg is található, viszont nem tudok elmenni két dolog mellett.

Az egyik az, hogy egy intelligens faj, mint az ember, miért is egy emberes küldetést indítana fejlettsége csúcsán egy olyan helyre, amiről az égegyadta világon semmit, de tényleg semmit sem tud? Mi van a határon túl? Lehet, hogy semmi? Lehet, hogy egy antianyag univerzum egyik fekete lyukából készülnénk éppen kiugrani egy ilyen lépéssel, a totális azonnali megsemmisüléssel szembenézve az ugrás végén? Lehet, hogy ott nem is létezik tér, és idő? Lehet, hogy teljesen másfajta fizikai törvények uralkodnak ott?
Megannyi lehetőség, és az emberiség már most túlhaladta azt a határt, amikor emberes küldetésen emberéleteket kockáztatna a felfedezésért. Ez egy fontos morális kérdés! Először legalább több szonda, és ember nélküli jármű menne oda, és ha tud, akkor vissza, hogy megtudjuk, mi vár ránk a túloldalon!

A másik fontos dolog - bár nem említi, nem részletezi a novella, de úgy érzem, nem teljesen tiszta az író számára - az az univerzum határa kérdésköre, és hogy pontosan mi az, vagy hogy létezik-e egyáltalán.
Ugyanis jelenleg annyit tudunk, hogy az univerzumunk nagyobb - minden valószínűség szerint sokkal, sokszorosan nagyobb - mint ameddig jelenleg valójában ellátunk az űrben. Potenciálisan akár végtelen is lehet, és akkor nincs kézzelfogható határa, amin átugorhatnánk az ismeretlenbe.
Nyilván, a fénynél gyorsabb utazással kitágul az ismert világegyetem határa, hiszen ha rövid idő alatt fényév-milliókat ugorhatunk át, akkor az univerzumunk egy másik pontján beérkező fénysugarak távolabbról is érkezhetnek, mint ahonnan itt a Földön képesek vagyunk érzékelni.
De az univerzum méretéből adódóan, kétszáz év alatt tuti nem térképezzük fel az egészet, főleg ha sokszáz ugrás kell odaérni és esetleg vissza is, amik évekbe telnek.
Ezen felül, mai ismereteink szerint az univerzum gyorsulva tágul, és a határain ez a tágulás minden valószínűség szerint meghaladja a fénysebességet. Hogy hányszorosan, azt nem tudhatjuk, hiszen függ a valódi mérettől. Innen úgy látszik, hogy 3,26 millió fényévenként kb 73 km/s, vagyis a világegyetem általunk belátható (kb 13,8 milliárd fényév sugárban) láthatárán már közel fénysebességű a tágulás üteme hozzánk képest.
Szóval ez a határ dolog egy elég fura, és nehezen megfogható dolog, főleg, ha az adott sci-fi megpróbál a tudományos ismereteinkre alapozva lehetőség szerint pontos maradni.

[ Szerkesztve ]

(#12) Z_A_P válasza drdoky (#11) üzenetére


Z_A_P
addikt

és ugyanúgy tébolyító, és számunkra gonosz az az entitás, ami a határon túl van.

Nekem nem ugy jott le hogy ezek "gonosz lenyek".
Hisz akkor mar a fekete alak is tombolhatott volna az urhajon.

Lehet, hogy egy antianyag univerzum egyik fekete lyukából készülnénk éppen kiugrani egy ilyen lépéssel
Ez jo, tetszik! :)

Ez egy fontos morális kérdés!
Azert ez egy novella. Ugy nem lenne annyira erdekes talan. Tudomanyos szemmel a hatrany, hat az hogy teljesen es vakon kellene mukodnie a cuccnak. Ugye az informacio nem erne vissza hozzank X mlrd fenyevrol, tehat tavolrol kiertekelni, befolyasolni, iranyitani nem lehet.
Esetleg ember + dron indul: dron ugrik, rogzit, visszaugrik, ember elemez, ha okes ugranak ketten. Aztan ujra, szoval dron csinal egy oda-vissza ugrast ember elott.

[ Szerkesztve ]

OK

(#13) Erunosta


Erunosta
tag

Nekem az a döntésük, hogy mégis ugranak volt teljessen logikátlan. Közösen találkoznak az űrhajón egy idegen identitással ami elég félelmetes is volt gyötrő sikolyal. Meg kb ezért indultak idegen fajokat keresni. Pont előtte fejtette ki a kapitány gondolataiba, hogy mennyi ember közül választották őt, erre hoz egy ilyen abszurd döntést. Jó magyarosan "jóvanazúgy".
Az meg hab a tortán, hogy abszolút nem értettem a végét, amit külön kérdeztem meg a szerzőtől. Ez lehet az én saram. Ti mindannyian értettétek?

(#14) Z_A_P válasza Erunosta (#13) üzenetére


Z_A_P
addikt

Hát aki civilizáció tuljutott a határon, azt elpusztitotta ez az entitás. Es most a Földet is. :F

OK

(#15) niof válasza Erunosta (#13) üzenetére


niof
addikt

2 dolog jutott eszembe a végével kapcsolatban. Ez vagy valami "mindenható" lény, aminek az a dolga, hogy bent tartsa, mint egy buborékban, az esetlegesen belül kifejlődő intelligens lényeket, mert ez az ő univerzumuk, és tilos a kilépés. Vagy, esetleg tudja azt, hogy kívül valami veszély fenyegeti őket, és ezért nem engedi ki. Csak utóbbi esetben a pusztítás nem magyarázható. Az még az lenne, ha csak a hajót pusztítja el, mert ha ezek többé nem jelentkeznek, akkor kisebb az esélye, hogy mások is megpróbálják majd.

Amúgy meg nem feltétlenül kell érteni egy ilyen művet, nem feltétlenül kell konkrét értelme lennie a végének, vagy az egésznek, elég az, ha beindítja az emberek gondolatait, és filóznak az egészen, beszélnek róla. Mert hát ugye fikció...

(#16) Z_A_P válasza niof (#15) üzenetére


Z_A_P
addikt

Csak utóbbi esetben a pusztítás nem magyarázható.

De, mivel ez civilizáció el tudott jutni oda, akkor ha csak a hajót pusztítja el, küldeni fogják idővel a másikat.

Vagy, esetleg tudja azt, hogy kívül valami veszély fenyegeti őket,
Pl egész univerzum pusztulása

OK

(#17) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nagyon rendben van :R

Annyi jutott eszembe, hogy könnyen ellenőrizhető, hogy valami ott van-e. Ha látszik kameraképen, akkor biztos, hogy ver vissza fényt, ha nem, akkor valószínűleg nem.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#18) JoeYi


JoeYi
őstag

amúgy semmi komment a szerzőtől. Az is lehet, hogy a chatgpt-vel íratta és teszteli az emberi reakciókat :)

(#19) niof válasza JoeYi (#18) üzenetére


niof
addikt

Vagy ő maga a ChatGPT! :D
Vagy csak szerény.
Vagy csak read only módban van, amíg nem olvassák el mittomén 500-an...
Vagy csak kíváncsi arra, hogy mik a vélemények, de nem akar hozzáfűzni semmit.
Sok variáció lehetséges, pont mint a novellája kérdéses részeire.

(#20) Erunosta válasza JoeYi (#18) üzenetére


Erunosta
tag

Mivel én nem értettem a végét így privátban írtam a szerzőnek. Egy szimpatikus arc aki bontogatja a szárnyait a novella írásban. Lehet nem akarja befolyásolni a véleményeket itt, vagy vitába keveredni. :)

(#21) UnA válasza JoeYi (#18) üzenetére


UnA
Korrektor

Biztosan nem ChatGPT, az képtelen ilyen tömören fogalmazni - ott az eredmény csak a locsogás és hablaty tömege lenne :)

(#22) gaborbol


gaborbol
őstag

Nekem tetszett, szerintem szuper!

(#23) pusszycat


pusszycat
nagyúr
LOGOUT blog

Ha egy ember, főleg egy okos, megpróbálja elképzelni a végtelent, akkor megfájdul a feje. Hogy mi van a határon túl? Valaminek a kezdete. Uhh, nincs valakinek egy fájdalomcsillapítója? :DDD

Samsung Galaxy S9 Plus & Xiaomi Mi 10T 8/128 GB 5G Cosmic Black & Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB

(#24) Erunosta válasza pusszycat (#23) üzenetére


Erunosta
tag

Sajnos nincs kapacitásunk a végtelent elképzelni. Ha mégis van egy határ és utána nincs semmi, az is "valami"?!
Ehh-uhhh...hová is tettem a painkillerem? :Y

(#25) niof válasza pusszycat (#23) üzenetére


niof
addikt

Ajánlom az ELTE Atomcsill YouTube csatornáján Dávid Gyula előadásait. A hang sajnos sok helyen rossz, de azért elviselhető. Az előadások pedig nagyon jók.

(#26) niof válasza Erunosta (#24) üzenetére


niof
addikt

Van erre a tudománynak több álláspontja is. Neked is ajánlom a fent említett csatornát.

(#27) asbotb


asbotb
csendes tag

nekem is bejött!! :R

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.