Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba

Hozzászólások

(#12501) RR-13 válasza RR-13 (#12499) üzenetére


RR-13
őstag

Próba 13 ;]

[ Szerkesztve ]

(#12502) RR-13


RR-13
őstag

--

[ Szerkesztve ]

(#12503) Madoc


Madoc
veterán

.

[ Szerkesztve ]

Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch

(#12504) Qru


Qru
MODERÁTOR

*

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#12505) stefi68


stefi68
addikt


[ Szerkesztve ]

◄--- A vaknál is vakabb az, aki nem lát a szemétől ---►

(#12506) zfer


zfer
csendes tag

proba

[ Szerkesztve ]

(#12507) zfer


zfer
csendes tag

linkelés [link] készülékek

[ Szerkesztve ]

(#12508) Madoc


Madoc
veterán

.

[ Szerkesztve ]

Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch

(#12510) shteer


shteer
titán

[ Szerkesztve ]

..szerintem jónak tűnik

(#12511) kásás


kásás
tag

-----

[ Szerkesztve ]

(#12512) tlac


tlac
nagyúr

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
alt="" title=""
Tartalomjegyzék
alt="" title=""
I. macOS Mojave telepítő készítése Clover bootloader segítségével
II. A telepítés menete
III. PC-s billentyűzet beállítása
IV. macOS Mojave .iso készítése
V. Hasznos programok (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)

I. macOS Mojave telepítő készítése Clover bootloader segítségével
alt="" title=""
Ezzel a módszerrel a modern UEFI-vel ellátott PC-k képesek bootolni az Apple macOS operációs rendszerét.

Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) a BIOS leváltására készült. Amit nekünk erről tudnunk kell:
A gép bekapcsolását követően ez töltődik be először, ez felel a hardver legalapvetőbb feladataiért, ezzel kezdődik meg a bootolás. Régebben ezeket a feladatokat a BIOS intézte, de a hardverek fejlődésével és a kor követelményei miatt eljárt felette az idő és ahelyett, hogy azt toldozták volna tovább, inkább újragondolták az egészet, ez lett az UEFI. Ha 5 évnél nem régebbi a gépünk, akkor szinte biztosan már UEFI dolgozik rajta.
Mint említettem, ez felel a bootolásért is, ezt fontos megértünk, hogy hogyan történik:
Az UEFI a GUID Partíciós Táblát (GPT) támogatja. A GPT-n van egy partíció (többnyire ez az első), aminek kitüntetett szerepe van. Erre EFI rendszerpartícióként vagy ESP-ként (EFI System Partition) szokás hivatkozni. Ez egy FAT-ra (rendszerint FAT32-re) formázott partíció, amin egy vagy több bootloader is lehet telepítve. A bootloader-ek végzik az operációs rendszerek elindítását. A bootloader-eket pedig az UEFI tudja elindítani. Egy bootloader úgy néz ki, hogy tartozik hozzá legalább egy efi kiterjesztésű fájl, de ezen kívül lehetnek még mellette különböző segédfájlok, képek, konfigurációs fájlok is. Az efi fájlnak lehet bármilyen neve és lehet bármilyen könyvtáron belül. Ahhoz, hogy az UEFI ezt megtalálja, az UEFI-n belül kell egy bejegyzésnek lennie, ami az efi fájlra mutat. Ezt az UEFI-n belüli bejegyzést a bootladerek telepítője szokta beírni. Kézzel általában nem kell hozzányúlni, de vannak rá eszközök ha mégis kellene. Az efi fájlok elnevezésére, helyére van egy pár kötött forma is, amiket az UEFI automatán felismer és nem kell hozzá bejegyzés. Pl. USB-s telepítő pendrive-hoz nem kell, vagy pl. egy telepített Windows-t is fel szoktak ismerni PC-n.
Tehát egy operációs rendszer bootolása úgy történik, hogy az UEFI a GPT-s partíciós táblában felvett EFI partíción lévő bootlader-t elindítja, ami azt követően indítja az oprendszert.
A GPT-n az EFI partíción kívül lehetnek további partíciók is, pl. adatoknak vagy magának az operációs rendszereknek is. Itt nincs megkötés, azok bármire lehetnek formázva.

Telepítő létrehozása

Fontos kiemelni, hogy az alább leírt telepítési módszer csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza, amiket mindenképpen meg kell tenni. Mivel a konfigurációk, amikre telepíteni szeretnénk nagyban különbözhetnek, ezért nem lehet megadni egy univerzális módszert. Tehát szinte biztos, hogy ezen kívül még valami egyéb dolgokat is be kell állítani vagy fel kell tenni. Szerencsés esetben csak kicsit kell ettől eltérni.

Mielőtt nekiállnánk érdemes átolvasni a Clover wiki oldalát.

1. Mindenképp szükségünk lesz egy működő macOS-re (ez lehet akár virtuális gépen is), ahhoz hogy le tudjuk tölteni az macOS Mojave telepítőt az AppStore-ból, és hogy létre tudjuk hozni a telepítőt.
2. Szükségünk lesz egy minimum 8 GB-os pendrive-ra.
(Követjük az Apple által kiadott hivatalos leírást.)
3. A Lemezkezelő (Disk Utility) segítségével hozzunk létre a pendrive-on egy GUID partíciós táblát (GPT) és rajta 1 db partíciót, amit formázzunk meg Mac OS kibővített, naplózottra (HFS+ Journaled-re), és legyen a neve "MyVolume".

Ha ez a Lemezkezelővel nem működne, mert ki van szürkítve a particionáló gomb, akkor megcsinálhatjuk terminálból is:
először is megkeressük a méret, meg a fájlrendszer neve alapján, hogy hányas disk tartozik a pendrive-hoz:
diskutil list
ha meg van és ez a disk4 volt, akkor a következő sorral egy lépésben létrehozhatjuk a kívánt partíciós táblát és fájlrendszert:
diskutil partitionDisk /dev/disk4 1 GPT HFS+ MyVolume R

4. Nyissuk meg a terminal-t majd a következő parancs segítségével hozzuk létre a telepítőt:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ezután a pendrive neve meg fog változni "Install macOS Mojave"-ra.
5. Szükségünk lesz a legfrissebb Clover bootloader-re.
6. Telepítsük fel a Clover-t a pendrive-ra a következő beállításokkal (figyeljünk a telepítési útvonalra és testreszabás gombra):
Install for UEFI booting only
Install Clover in the ESP
ApfsDriverLoader

7. Töltsük le a legfrissebb FakseSMC csomagot innen, amiből szedjük ki a sima FakeSMC nevűt
8. Másoljuk be a FakeSMC.kext-et a pendrive-on lévő /EFI/CLOVER/kexts/Other mappába és ezzel kész a telepítőnk.

II. A telepítés menete

1. Bootoljunk a pendrive-ról.
2. Elindult a Clover, itt az options alatt keressük meg a Boot args részt, ahol írjuk be a -v paramétert. Ez ahhoz kell, hogy részletesebben lássuk, hogy mi történik ha elakadna valami. Utána menjünk vissza főmenübe és válasszuk ki a boot menüben az "Install macOS Mojave"-t.
3. Ha mindent jól csináltunk, akkor idővel megjelenik a telepítő, legyünk türelmesek. A disk utility-vel készítsük el egy APFS partíciót, ahova majd telepíteni szeretnénk a rendszert.
4. Indítsuk el a telepítést az új partíciónkra. Mielőtt végig érne a csík, ami mutatja hol tartunk, újra fog indulni kétszer is a gép. Mikor a gép újraindul, ismét bootoljunk a pendrive-ról, de most már ne a telepítőt válasszuk ki a Clover-ből, hanem azt a partíciót, amit létrehoztunk. A -v-t most is érdemes beírni a boot args-hoz, hogy lássuk mi történik.
5. Indítsuk el a kész rendszert szintén a pendrive-ról boot-olva az eddig megszokott módon, hozzuk létre a saját felhasználónkat és állítsuk be a legszükségesebb dolgokat.
6. Telepítsük fel a Clover-t a rendszerpartícióra ugyanazokkal a beállításokkal, mint, amit a telepítő létrehozásánál csináltunk és FakeSMC-t is tegyük helyére pont ugyanúgy, mint a telepítőnél (I. 6-8. pontok).
7. Indítsuk újra rendszert a pendrive nélkül, most már nincs rá szükségünk.
8. Ezután jön, hogy beállítjuk a hangot, videokártyát és a többi hardvert, de mivel ezek rendszerint nagyon specifikusak, nem tér ki rá az összefoglaló. Segítséget a topikban és a Google-től lehet kérni.

Összefoglalta: Smiley, tlac

korábbi összefoglaló: [link]
egy olyan hibrid telepítő létrehozását írta le, ami képes volt elvileg BIOS-szal és UEFI-vel is bootolni, de a topikban tapasztalt problémák és félreértések miatt inkább nem javasolt módszer a továbbiakban

elavult összefoglaló: [link]

(#12513) kaszroy


kaszroy
friss újonc

[link] E próba :D

[ Szerkesztve ]

(#12514) Digitalis


Digitalis
senior tag

42

Akahito gonosz mestere ismét figyelmeztetőn felemelte ujját, nem csak az a fontos, hogy mi mindent érint meg a fény és miként teszi, ordította, hanem talán még ennél is fontosabb, hogy mi minden van még a világon, ami nem fért rá a képre, habár ugyanabban a fényben áll.

(#12515) Intruder2k5


Intruder2k5
MODERÁTOR


// ==UserScript==
// @name Youtube login block
// @namespace http://tampermonkey.net/
// @version 0.1
// @description try to take over the world!
// @author levihu
// @match https://www.youtube.com/*
// @grant none
// ==/UserScript==

// SentinelJS is a JavaScript library that lets you detect new DOM nodes
this.sentinel||function(e,n){var a,o,r,s,l,f;sentinel=(s=Array.isArray,l={},f={},{on:function(e,i){if(i){if(!a){var n=document,t=n.head;n.addEventListener("animationstart",function(e,n,t,i){if(n=f[e.animationName])for(e.stopImmediatePropagation(),t=n.length,i=0;i<t;i++)n[i](e.target)},!0),a=n.createElement("style"),t.insertBefore(a,t.firstChild),o=a.sheet,r=o.cssRules}(s(e)?e:[e]).map(function(e,n,t){(n=l[e])||(t="!"==e[0],l[e]=n=t?e.slice(1):"sentinel-"+Math.random().toString(16).slice(2),r[o.insertRule("@keyframes "+n+"{from{transform:none;}to{transform:none;}}",r.length)]._id=e,t||(r[o.insertRule(e+"{animation-duration:0.0001s;animation-name:"+n+";}",r.length)]._id=e),l[e]=n),(f[n]=f[n]||[]).push(i)})}},off:function(e,a){(s(e)?e:[e]).map(function(e,n,t,i){if(n=l[e]){if(t=f[n],a)for(i=t.length;i--;)t[i]===a&&t.splice(i,1);else t=[];if(!t.length){for(i=r.length;i--;)r[i]._id==e&&o.deleteRule(i);delete l[e],delete f[n]}}})},reset:function(){l={},f={},a&&a.parentNode.removeChild(a),a=0}}),(n=e.createEvent("HTMLEvents")).initEvent?n.initEvent("sentinel-load",!1,!1):n=new Event("sentinel-load"),e.dispatchEvent(n)}(document);

(() => {
const isSignedIn = document.cookie.includes('APISID=');

if (isSignedIn) return;

addStyles();
addScript();

const observer = new MutationObserver(() => {
const dismissButton = document.querySelector(
'yt-upsell-dialog-renderer #dismiss-button'
);

dismissButton && dismissButton.click();

const consentBump = document.querySelector('#consent-bump');

if (consentBump) {
consentBump.remove();

const video = document.querySelector('video');

const onVideoPauseAfterConsentBump = () => {
video.play();
video.removeEventListener('pause', onVideoPauseAfterConsentBump);

setPopupContainerDisplay();
};

video.addEventListener('pause', onVideoPauseAfterConsentBump);
}
});

observer.observe(document.querySelector('ytd-app'), { childList: true });

sentinel.on('.ytp-large-play-button', (button) => {
let searchTime;
try {
searchTime = parseInt(location.search.match(/&t=(\d+)/)[1]);
} catch {}

button.click();
searchTime && (document.querySelector('video').currentTime = searchTime);

setPopupContainerDisplay();
});

function setPopupContainerDisplay() {
const popupContainer = document.querySelector('.ytd-popup-container');
popupContainer && (popupContainer.style.display = 'none');
}

function addStyles() {
const style = document.createElement('style');

style.innerHTML = /* css */ `
#consent-bump,
iron-overlay-backdrop,
yt-upsell-dialog-renderer {
display: none !important;
}
`;

document.head.append(style);
}

function addScript() {
const script = document.createElement('script');

script.innerHTML = /* javascript */ `
const player = document.querySelector('#movie_player');
player && (player.stopVideo = function() { console.log("Don't stop!"); });
`;

document.body.append(script);
}
})();

[ Szerkesztve ]

(#12516) olbaidhun


olbaidhun
őstag

-

nagyítható
+

[ Szerkesztve ]

7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

(#12517) F-ECT$


F-ECT$
titán

...-

Dive ever, work never.

(#12518) Zsoxx


Zsoxx
senior tag

Stadia - a Google felhőalapú játékstreaming szolgáltatása.
https://stadia.google.com

Minimális rendszerigény PC-n: Windows 7 vagy újabb rendszer, 4 GB RAM, Intel HD 3000 VGA, Intel Core 2 Duo E6400 CPU, 10 Mbit/s-os internetkapcsolat.
Továbbá használható tévén is (Chromecast Ultrával és Stadia kontrollerrel), illetve androidos eszközökön.

A Stadia Pro havi 2990,- Ft-os előfizetésével az alábbi játékok elérhetőek díjmentesen (a lista az ígéretek szerint havonta bővülni fog):

Celeste
Crayta
Dead by Daylight
Embr
Everspace
Gunsport
GYLT
Hello Neighbor: Hide & Seek
Hitman 1
Hitman 2
Human: Fall Flat
Into the Breach
Jotun: Valhalla Edition
Kine
Lara Croft and the Temple of Osiris
Monster Jam Steel Titans
Orcs Must Die! 3
Outcasters
Panzer Dragoon
PlayerUnknown's Battlegrounds
Republique
Risk of Rain 2
Rock of Ages 3: Make & Break
Secret Neighbor
Sniper Elite 4
Steamworld Dig
SteamWorld Dig 2
SteamWorld Heist
SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
Submerged: Hidden Depths
Sundered: Eldritch Edition
SUPERHOT Mind Control Delete
The Gardens Between

Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi oldalon is megnézhető az aktuális lista:
https://stadia.google.com/store/list/2001

Ezen kívül számos játék megvásárolható:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Stadia_games

Az összes megvásárolható játék árral együtt megtekinthető itt (regisztráció után):
https://stadia.google.com/store/list/3

Az előfizetés lemondása után csak a megvásárolt játékok lesznek elérhetők!

(#12519) shteer


shteer
titán

[ Szerkesztve ]

..szerintem jónak tűnik

(#12520) Csabex


Csabex
őstag

...

[ Szerkesztve ]

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#12521) vacs


vacs
veterán

Milyen kamerát rendeljek Kínából, amihez normálisan működő mobil app tartozik?

Sajnos könnyű belefutni olyan problémába, hogy maga a kamera működik megfelelően, de a hozzá való mobil app használhatatlan!

Ajánlott lehet olyan típusú kamerát választani, ami az XMEye vagy iCSee mobil appokat támogatja!

Mindkét app remekül működik: stabil, nem omlik össze, nem szakad meg a kapcsolat, korrektül használhatóak ... ezt az elmúlt években bizonyították!

Windows pc-n Internet Explorer böngészőben is elérhetők a kamerák az xmeye.net oldalon (fontos, hogy trükközés nélkül csak Internet Explorer -ben).

Windows pc-ről két programmal érhetjük el a kamerákat:
- CMS app > [kép] - videó - letöltés innét
- VMS app > [kép] - videó - letöltés innét

Vásárlás előtt célszerű alaposan átolvasni a kiszemelt kamera leírását!

Íme pár példa, hogy mi keressünk:

[ Módosította: odrif ]

(^)(>.<)(^)

(#12522) fojtviki


fojtviki
senior tag

proba :)

[ Szerkesztve ]

(#12523) bul07


bul07
nagyúr

🎅

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#12524) MadMancs


MadMancs
veterán

Teszt teszt teszt
Teszt teszt teszt
Teszt teszt

Teszt

teszt

teszt

MadMancs

Holnapután zúzós néma küllő

Méreg az élet minden éjjel.

[ Szerkesztve ]

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12525) S.Y.S.


S.Y.S.
aktív tag

...

[ Szerkesztve ]

(#12526) milan26


milan26
senior tag

TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ

Ezt a leírás azért hoztuk létre, hogy segítsünk eligazodni a tévék kusza és állandóan változó világában.

Bevezetés:

A technika rohamosan fejlődik, és a gyártók/kereskedők is igyekeznek akciókkal érvényesülni, ezért a legfontosabb szabály az, hogy sohasem szabad „márkafan”-nak lenni. Az ismert, nagy márkákkal szokott lenni tapasztalat, itt a topikon belül is. Bár az LG és a Samsung a két úttörő, de különböző felhasználások és személyek léteznek itt is, mint mindenben, ezért változó, hogy kinek mi a megfelelő. Ettől függetlenül lehet egyes márkákat preferálni, ezt kérlek, kérdés feltevésekor jelezd. Vásárlás előtt mindig érdemes utánajárni az aktuális akcióknak, de túl sokáig azért ne mérlegelj, mert miután vettél valamit, hamarosan - korábban, mint gondolnád - úgyis lesz valami jobb, olcsóbb modell. Dönteni sem tudunk helyetted, csak tanácsot adni, de minél több kérdésre adod meg a választ, annál közelebb leszünk az igazsághoz.

Tárgyalás:

1. Pénztárca
Tapasztalataink szerint legtöbbször ez a legfontosabb szempont, általában mindig ez az első és utolsó érv is. Ne feledjük, hogy technikai eszközről van szó, azon belül sem annyira munkagépről, hanem leginkább egy szórakoztató eszközről. Hacsak nem prezentációk bemutatására használod, kérlek ezt is jelezni. Ha kérdezel, legalább egy hozzávetőleges keretet adj meg!

2. Felhasználás
Természetesen tudjuk, hogy mire való egy TV, de pontosítanunk kellene. Miket nézel rajta legtöbbször? Szolgáltatói adást vagy saját tartalmakat? Melyik szolgáltatótól? HD vagy SD csatornákat? Filmeket vagy sportot (labdajátékot)? Milyen felbontású és bitrátájú filmeket? Esetleg játékokhoz kell? Korábbi álláspont szerint sportnál és más további gyors mozgást megjelenítő tartalmaknál a magasabb képfrissítés volt elvárt, ma ezt a gyártók jellemzően megoldják szoftveresen. Ettől független a natív magasabb Hz is működik. Úgy képzeld el, mint egy amerikai nagy köbcentis vagy egy német dízel autót szemben egy japánnal, ahol az elektronika a fontosabb. Mindkettő működik! Játékoknál a VGA is korlátokat szabhat teljesítményben és csatlakozásban is.

3. Méret
Nagyon nem elhanyagolható szempont. Fizikai akadályok is lehetnek, de amúgy is törekedni kell az ideális méret megválasztására. Ebben eligazodni az alábbiak segíthetnek:

Megjegyzés: Ha nagyobbat választasz mint az előző, akkor azt valószínűleg nem fogod megbánni. Néhány gyártónál méretenként változnak a kijelzők. pl. : LG 43, 49, 55: IPS, 50 – es: VA.

4.Panel típusa/helyiség
Megfelelő panelt kell választanunk, sok bosszúságtól megkímél.

a.VA panel
Jóval nagyobb kontrasztot és szebb fekete visszaadást nyújt. Sötét helyiségben ajánlottabb. IPS-hez képest „rosszabb” betekintési szög jellemzi, és oldalról torzulhatnak a színek. Ha szemből nézed, akkor inkább ezt szoktuk ajánlani.

b. IPS panel
Nagy látószög és magasabb színhűség jellemzi, ami egészen varázslatos. Inkább világosabb helyiségekben ajánlott. A VA panelhoz képest gyengébb a feketéje, valójában (nagyon) sötét szürke jellemzi. Elsősorban az LG által preferált típus.

c. MVA panel
VA technológiát először a Fujitsu fejlesztette ki 1996-ban, azzal a céllal, hogy az IPS-nél kedvezőbb áru, de a TN-nél jobb tulajdonságú paneleket gyártson. Az MVA technológiát 1998-ben tovább fejlesztette a Fujitsu, végül a betekintési szöget is sikerült növelni, színmélységükkel leelőzik a TN paneleket, de az IPS-t még nem érik el.

Megjegyzés: A különbségek az idő haladtával egyre kisebbek - hasonlóan ahhoz, ahogy a tévék és a monitorok között is kezd eltűnni a különbség. Ettől független azért még a legfontosabb szempontok közé tartozik a panel. VA.Qled és a Triluminos (Sony) kijelző hasonló részletgazdag színeket szolgáltat.

5. Nanocell
A nanocellás megoldást az LG főzte ki, és a cég mérnökei ezúttal is a már jól bevált, LED háttér világítású LCD képalkotási eljáráshoz, illetve a számos előnyös tulajdonsággal bíró, rendkívül kis méretű kvantumpontokhoz (ők nanokristályoknak nevezik) nyúltak. Ezek a speciális anyagból készült kristályok ugyanis megfelelő méret és kialakítás esetén képesek felerősíteni, és tisztább spektrumúvá varázsolni a fényt, ami mindennek az alapja. Ezáltal a látott színek erőteljesebbek, tisztábbak, markánsabbak, pontosabbak lesznek, ráadásul a maximális fényerősség is nő. Amíg más gyártók a kvantumpontos tévéknél azt találták ki, hogy az LCD panelekben a háttérvilágítást biztosító fény és a folyadékkristályok KÖZÉ teszik a speciális kristályokat, addig az LG a panel külső részére, a nézők elé pakolja ezeket egy vékony filmrétegre. Ez pedig azt jelenti, hogy a kis pöttyök feladata a már végső, kész kép feljavítása.

6. Megvilágítás módja
A korszerű képmegjelenítő technológiák között megkülönböztethetjük a háttérfény alapú (LCD, LED) és az önvilágító (OLED) típusokat. Az LCD TV felépítéséből adódó sajátosság, hogy a működésükhöz szükség van háttérvilágításra, melyet kezdetekben CCFL (hidegkatódos fénycsöves) lámpákkal oldottak meg, egy adott képpont RGB (piros-zöld-kék) komponenséhez tartozó fényerő-szabályozását pedig LCD-kristályok segítségével oldják meg. A LED TV az LCD TV-k egy típusa, mely a CCFL fénycsövek helyett LED-diódákat alkalmaz az LCD-panelt megvilágító fényforrásként. A LED háttérvilágításnak köszönhetően magas a kontrasztarányuk és sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. A LED fényforrásokat kétféleképpen rendezhetik el az LCD panel mögött: közvetlenül a képernyő mögé (Direkt LED), vagy a panel szélein sorban egymás mellett (Edge LED). A Direkt LED módszer lehetővé teszi a lokális elsötétítést (Local Dimming), amely a közvetlenül szomszédos világos és sötét területeket hatékonyabban jeleníti meg, így jelentősen képes javítani a kontrasztarányt. Az Edge LED elrendezés jóval vékonyabb képernyő kialakítását tesz lehetővé, a kontrasztarány azonban elmarad a Direct LED megoldáshoz képest.

A háttérvilágítás nélküli, önvilágító technológiát alkalmaznak az OLED (Organic Light-Emitting Diode) kijelzők, mely szerves fénykibocsátó diódákat alkalmaz egy-egy képpont színének és fényerejének biztosításához. A kijelző működése egy szervesszén-alapú félvezető anyagon alapul, mely elektromos áram hatására fényt bocsát ki magából. Ez a megoldás nagyon kevés helyet foglal, így lehetséges, hogy egy képernyő minden egyes képpontját külön-külön vezérelhető fényforrással lássanak el. Az OLED-technológia szebb színeket és magasabb kontrasztot eredményez, és emellett rendkívül vékony és rugalmas képernyő megalkotására is alkalmas.

7. Oled/Qled

Kicsit talán soknak fog tűnni, de megérdemel ennyit!

Az OLED az LG által kifejlesztett és szabadalmaztatott technológia. Más gyártók felé is értékesítik, így nem csak LG tévékben találkozhatsz vele.
Az OLED elnevezés organikus led diódákat takar. Ezek gyakorlatilag nagyon apró lámpákként képzelhetőek el. A sajátosságuk, hogy egyszerre képesek fényt és színeket is kibocsájtani. Ennek köszönhetően elhagyható a többi technológiánál megszokott LCD réteg a tévékből.
Nagy előnye ennek a technológiának, hogy minden pixel önállóan, a többiektől függetlenül működik. Az OLED lehetőséget biztosít arra, hogy az egyik képpont fehér legyen, míg a közvetlenül mellette található másik képpont teljesen fekete. Ezt az LCD-LED technológia nem teszi lehetővé. Mi ennek az előnye? Nem rendelkezik külön háttérvilágítással. Így megszabadulhatunk attól a sajátosságtól, ami sajnos a hagyományos LED televíziókra jellemző, hogy a fényesebb pixelekből “átfolyik” a fény a körülötte lévő sötétebb pixelekbe is. Ez pedig rontja a kontrasztot és ezzel együtt a képminőséget. Az OLED tévékre ez egyáltalán nem igaz, így kiemelkedően éles kontrasztot képesek elérni. Ennek köszönhetően a fekete színt gyakorlatilag úgy alkotja meg, hogy az adott diódát teljesen kikapcsolja. Így a képernyőn látható feketék sokkal mélyebb, valódibb feketék, mint bármelyik másik technológiánál. Ez megint csak a képminőség javulását hozza magával. A fentieken kívül rendelkezik még néhány más pozitívummal is az OLED technológia. Az egyik ilyen a betekintési szög. Mindannyian találkoztunk már azzal, amikor egy hagyományos LED tévét oldalról nézünk, akkor változnak rajta a színek. Az OLED-nél a betekintési szög annyira széles, hogy ez a probléma szinte teljes egészében eltűnik. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az OLED tévék válaszideje nagyon gyors, így tökéletesen alkalmasak játékra vagy gyorsabban mozgó akciófilmek megjelenítésére. Illetve ami még fontos, hogy az LCD réteg hiánya miatt ezek a tévék jóval vékonyabbak, sőt rugalmasabbak is. Az LG például piacra dobott egy olyan tévét, amit – kapaszkodj meg – fel lehet tekerni! Természetesen vannak negatívumai is az OLED technológiának. Az egyik legjelentősebb, hogy drága. A másik, ami bizonyos szinten tovább rontja ezt a helyzetet, hogy nem nagyon gyártanak belőlük kisebb méretű tévéket. Szóval ha szűk az anyagi keret, akkor valószínűleg az OLED tévék nem jelentenek majd jó választást számodra.

A technológia csúcsa jelenleg egyértelműen az OLED!

A QLED technológia a Samsung válasza volt az LG OLED tévéire. Hangzásában hasonló, viszont a technológia működése teljesen más. Az elnevezés miatt egyébként még per is zajlott a két cég között. A QLED, angolul Quantum-dot Light-Emitting Diode tehcnológia lényege, hogy a tévék egy speciális quantum pontokból álló réteget kaptak, aminél minden pixel különálló egységet képez. Ezen a rétegen halad keresztül a fény és alkot színeket. Ennek eredménye egy gazdag színmélységgel rendelkező, életteli és gyönyörű kép lesz. A hagyományos LED tévékhez képest sokkal szebb képet adnak, de összességében mégsem annyira úttörő a technológia, mint az OLED. Ami viszont mindenképpen a QLED mellett szól, hogy nem annyira drágák, mint az OLED tévék. Emiatt árban jó középutat jelenthetnek a régebbi LED technológia és az LG üdvöskéje között. Különösen igaz ez a nagyobb méretű tévékre, hiszen abban a kategóriában mindenképpen a QLED lesz az olcsóbb. Azt még megemlíteném, hogy ezek a tévék jóval világosabbak, mint az OLED készülékek. Ez akkor fog számítani, ha a helyiségben nincs tökéletes sötétség. Egy napfényes szobában például élvezhetőbb lesz egy nagyobb saját fényerővel rendelkező televízió. Amit érdemes tudni, hogy a QLED tévék ugyanolyan háttérvilágítással rendelkeznek, mint a LED televíziók. Nem a QLED réteg alkotja a fényt, mint ahogy azt az OLED-nél láthattuk. A fény “átfolyása” más környező pixelekbe sokkal kevésbé zavaró, mint a hagyományos LED tévéknél, de nem tűnik el teljesen.
Vannak híresztelések, hogy a QLED tévék is képesek lesznek elérni a tényleges pixel önállóságot és ezzel megakadályozni a fény átfolyását. És a technológia valóban nagy lépésekkel fejlődik, de egyelőre még nem érkezett el a QLED kánaánja.

Kérlek mérlegeld, hogy szükséged van-e ezekre, egyáltalán milyen a látásod!

8. HDR
Ha a 4K lényege a képfelbontás, akkor a HDR (High Dynamic Range – nagy dinamikatartomány) lényege a szín, a kontraszt és a fényerő. A 4K HDR rendszernek köszönhetően a televízió képe több színerőt, nagyobb fényerősséget, valamint a fekete és a csúcsfehér között több finom átmenetet jelenít meg. A 4K felbontású HDR TV otthonába hozza a digitális moziélményt – most első alkalommal.

Dolby Vision: A legjobb minőségű rendszer, a dinamikus metaadatok gondoskodnak a képkockánkénti korrekt megjelenítésről. Kevés a tartalom, a hozzá tartozó hardver drága.

HDR10: A legelterjedtebb HDR rendszer, reálisnak mondható 0,05 – 1000 nit dinamikával, azaz 20 000:1-es egyidejű kontrasztaránnyal. A kijelzőktől a DCI-P3 90%-át „várja el”. A 4K Blu-ray lemezeken ez az elsődleges (kötelező) HDR formátum, a 4K streaming is használja. Hátránya, hogy statikus metaadatokat használ, de ezt kiküszöböli a javított HDR10+ változat. A legtöbb tartalom HDR10-ben készül, és a HDR megjelenítők többsége ezt a formátumot biztosan felismeri.
HLG HDR: A televíziós műsorszórás, különösen az élő közvetítések számára (lenne) a legmegfelelőbb választás. Tartalom kevés van, és elterjedése jórészt a műsorszórásban várható. Manapság már sok kijelző támogatja ezt a formátumot.

9. Fényerő
A lényeg az, hogy minél nagyobb a nits száma, annál világosabb a kijelző. Ez nem lehet a legfontosabb tényező új televízió vásárlásakor, de amiért érdemes rá figyelni: Minél fényesebb a TV, annál jobb lesz a kép egy világos szobában.
Azonban úgy gondoljuk, hogy amikor a televíziós vásárlásról van szó, nem kell szuper odafigyelést fordítani arra, hogy hány nits van a TV-n, és a legtöbb ember még nem tudja megmondani a különbséget.

10. Hangvilág, csatlakoztatott eszközök
Véleményünk szerint egy televízió nem teljesen önálló eszköz, nem csak egy megjelenítő, hanem egy konfiguráció része, melyhez hozzátartozik a hangtechnika is. Fizikai méretükből adódóan nem képesek „csak” alapszintű hang kiadására, ez nem mindenkinek megfelelő. Általában azért szolgáltatói adásokhoz elegendő, de igényesebbeknél, időseknél -akiknek már gyengébb a hallása-sokszor kevés. Az sem mindegy, hogy mekkora helyiséget kell betölteniük, pl egy kis konyhában nincs szükség csodára. Újabb TV-ken a nagyobb gyártók (LG, Samsung) kispórolják a hagyományos analóg jack csatlakozót, ennek valószínűleg kereskedelmi okai (is) vannak, de ez még itt a topikon belül is vitás. Tőlük kisebb gyártók (Philips, Sony, Sharp) egyelőre benne hagyták, így lehetőség van korábbi, akár PC-s hangfalak vagy hifik csatlakoztatására az optikai jel és a bluetooth mellett. Optikai jel nem szabályozható távirányítóval sem, tehát konverter is szükséges, ami lehet a hangfalba építve. Megfelelő hangzás érhető el például egy „tizenezres” Genius SP-HF1250B 2.0 aktív, fadobozos hangfal csatlakoztatásával is, de a hifidet sem kell okvetlen kidobnod még. Jack hangerőt a tévé operációs rendszerén belül tudod állítani, sajnos legtöbbször már csak menün belül, fizikai gombbal nem, de mégis ugyanazzal a távval. Természetesen a soundbarodat is tudod használni, olykor akár egy távval is, bluetoothon állítható a hangerő. Fontos megjegyezni, hogy a soundbarok csak bizonyos ár fölött igazán jók, persze azokkal már nem versenyképes egy PC-s hangfal, csak egy valódi házimozi vagy komolyabb hangszóró/stúdió monitor, viszont az nagyon komoly összeg. Ott már lesz basszus, dinamika, mély, magas - egyszóval minden ami csak kell. Ezekről bővebben a Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1) és a Házimozi belépő szinten topikban olvashatsz. Wifit szinte mindegyik okos modell tudja már, ahogy a coax és a lan csatlakozás is megvan. Szolgáltató kártya portja sem hiányzik legtöbbször, ahogy az USB és HDMI sem. Ez utóbbiaknak leginkább a számában és a generációjában van különbség. Mindig TV felhasználók figyelmébe: 2020-ban a kódolt adásoknál DVB-T MPEG4-ről átállnak DVB-T2 HEVC-re. Az ingyenes kínálat a jelenlegi DVB-T MPEG-4 vevőberendezésekkel továbbra is elérhető lesz. Infó: https://mindigtv.hu/atallas

DVB-C-vel nem igazán szokott gond lenni, ahogy a SAT-tal sem, bár az amúgy is ritkább.

Kérünk, hogy ezeknek is vedd figyelembe!

10.Operációs rendszer
A legtöbb régi TV általában csak kábel TV vagy digitális műsor vételére képes, netán bizonyos formátumú videofájlok lejátszására USB-s meghajtóról- de funkciók szempontjából ez minden. A Smart TV-k viszont számos egyéb alkalmazást és szolgáltatást kínálnak, s bizonyos modellek akár az intelligens otthon központjaként is szolgálhatnak. Szinte mindig tudják már az otthoni samba megosztást és a DLNA-t is.

Szinte minden nagyobb gyártó saját operációs rendszert használt Smart TV-iben: A Samsung a Tizen-t, az LG a WebOSt, a Panasonic pedig a My Home Screen-t. Csak a Philips és a Sony döntött úgy, hogy Android TV-t használ, mely a Google híres Android mobil rendszerén alapul. Alapvetően azonban az összes operációs rendszer nagyon hasonló és nem különböznek jelentősen.

A legjobban letisztult talán az LG megoldása, a legkevésbé javasolt pedig az android volt. Hasonlóan a telefonokhoz, az androidnak itt is szükséges a megfelelően erős hardver, de a legújabb modellekben ez már nem probléma.
Androidnál számtalan applikáció elérhető, köztük a teljesség igénye nélkül a méltán népszerű Kodi, Plex, VLC, Emby és Jellyfin is. Böngészésre egy TV véleményünk szerint nem tökéletesen alkalmas, de kompromisszumokkal lehet azért. Google Photos momentán nem elérhető.

A Netflix mellett itthon is közkedvelt streaming szolgáltató az HBO GO. 2021-ben bővült tartalommal, és új néven: HBO MAX-ként lesz jelen. Viszont azt jó tudni már TV vásárlás előtt, hogy nem minden tv birkózik meg a feladattal, alapból csak az LG és a Samsung készülékei, illetve a többi márka androidos készülékei. HBO GO sokaknak fontos, csak sajnos meg szoktunk feledkezni róla, meg kell nézni azt is, hogy az adott operációs rendszer támogatja-e.
Komolyabb igényekhez (elsősorban formátumok/technológiák/feliratkezelés) nem árt egy drágább TV BOX vagy csatlakoztatott PC/Notebook, de az megint plusz költség. Ha van, akkor persze nem szégyen használni. Reklámmentes Youtube és Spotify egyelőre televízión nem megoldott, amúgy is minimum szürke megoldás.

11.Távirányító
Újabb pont a Griffendélnek Lg-nek. Magic Remote nevű megoldásukkal egyik gyártó sem veheti fel a versenyt. Remek táv, ami tökéletes összhangban van saját operációs rendszerükkel. Jogilag védett, mással nem működik, de saját tévéikhez sem mindig kompatibilis, illetve nem mindig adják hozzá. Más gyártó termékéhez mi egyelőre nem találtunk hasonlóan jó és kompatibilis légegeret. Ha neked ez fontos, akkor nem fogsz csalódni, de itt is vannak eltérő felhasználói igények. Samsung újabban egy kevés gombos távot ad, ami működik rendesen. Philipsnél egyes modelleknél billentyűzetes távot kapsz, egyeseknél simát. Hangvezérlés angolul egész jól működik.

12.Ambilight
Ha ez fontos, akkor ez olyan „aztamindenit” élmény lesz. Az Ambilight egy olyan páratlan rendszer, amelyet csak a Philips kínál TV-iben, és amely a TV által megjelenített kép színeire reagálva a képernyő hátulján található LED panel segítségével megvilágítja a TV-készülék mögötti és körüli falat. Így a képernyő nagyobbnak fog tűnni, és a színek gyors váltakozása még drámaibbá teszi az eseményeket, az alapszínek használata pedig kellemesebbé varázsolja az éjszakai tévénézést. A könnyen átlátható menüben kényelmesen beállíthatod, hogy hogyan reagáljon az Ambilight a TV képernyőjén megjelenő színekre.

Az Ambilightnak azonban térre és szabad falra van szüksége, hogy valóban lenyűgöző legyen, tehát nem jó ötlet ilyen TV-t tárgyakkal és szekrényekkel telepakolt falrészhez helyezni. Ha azonban ezt az egy alapfeltételt betartod, teljes mértékben kényeztetheted magadat az Ambilight TV káprázatos fényhatásaival.

13.Vásárlás helye és ideje
Fizikai korlátokat szabhat, valamint elég komoly akciók szoktak lenni, csak és kizárólag ezért érdemes foglalkozni vele. A nagyobb kereskedőkben ugyanúgy meg lehet bízni, bár ők sem irgalmas szamaritánusok. Figyelni kell rá, hogy a kereskedésekben jellemzően speciális módban mennek, és nem mindig olyan körülmények között, mint az otthoniak.

14.Garancia/kiszállítás
Nem mindegyik gyártó ad ugyanannyi garanciát, de legtöbb esetben 2 évet. Sokszor a kereskedők is plusz garanciával próbálnak megfogni, de ez a legtöbb esetben „csak” biztosítás. Ennek a megítélése a fórumon belül is vitás. Két év kellékszavatosság természetes magánszemélyként mindig megillet, illetve netes rendelésnél a 14 napos elállási jog is. Azt javasoljuk, hogy mindig figyelj a számla és a jótállási jegy meglétére is.

Kiszállítás témaköre szintén vitás szokott lenni. Saját autóval szállítani nehéz és veszélyes-állítva kell(ene), kiszállításnál nem mindig van lehetőséged megnézni kibontott állapotban. Épületen belül mozgatni is két személy kell(ene). Ha van rá lehetőséged, akkor mindig dugd és kapcsold is be átvétel előtt, mert nem mindig látszik a hiba, csak ebben az állapotban.

Kiállított darabot is lehet venni, de azt még jobban meg kell nézni!

15.Esztétika
Nem igazán tárgyalnánk, van akinek számít. Egyes modellek a színükben, a talp milyenségében (forgathatóságában) térnek el. Fontos lehet a káva szélessége és a falhoz rögzítés módja (Vesa szabványok) is. Elsősorban ambilight esetében kell figyelni a távolságra.

Végszó:
Ha van egy megszokott gyártód, saját szeretett világod, akkor először biztos nehéz megszokni az újat, de nem lehetetlen. Sokszor mi is vívódunk magunkkal és a különböző márkák között. Általunk többékevésbé ismert és javasolt márkák a teljesség és hangsúlyosság igénye nélkül a Samsung, LG, Philips, Sony, TCL, Hisense és a Sharp. Noname-et, „Kocsimicsut” véletlenül sem!

A korábbi tévédnél nem túl erősebb modellt nem érdemes venni, mert pénzkidobásnak fogod érezni. Ez az előrelépés fontossága. Korábban használtat is érdemes megmondani. (Pontos típust.)

Van még valami: Egyik álláspont szerint nincs túl nagy TV/kijelző/tárhely stb..., a másik szerint az anyagi lehetőségek határt szabnak. Mindkettőnek igaza van a maga oldaláról. Közvetve mindkét szemlélet biztosítja a technikai fejlődést és a fenntarthatóságot is, más-más mértékben. Ezért van az, hogy igyekszünk ár/érték arányt nézni vásárláskor, tartva az észszerűség és arányosság elvét, mert ez ad egy stabil vonalat. Ez egy íratlan szabály, hallgatólagos megállapodás, mi ettől eltérni nem szeretnénk.

Utószó:
Készülékek információi, összehasonlítása:
Ezeket az oldalakat fogadjuk el, de néha ezek sem megbízhatóak, sőt a gyártók is hajlamosak félrevezetni a marketinggel! Nyugodtan kérdezz!

DisplaySpecifications
(A jobb felső sarokba kell a típusszámot beírni, egyszerre 4 készüléket lehet összehasonlítani, esetenként a típusszám utolsó 1 - 2 számjegye különbözhet.)
RTINGS
További kapcsolódó topikok:
LG LCD és LED TV-k
Samsung LCD és LED TV-k
SONY LCD és LED TV-k
Philips LCD és LED TV-k
TCL LCD és LED TV-k
Panasonic LCD és LED TV-k
OLED TV topik

Köszönjük, hogy elolvastad:
AL, Gergo500, milan26 és rainman72

[ Szerkesztve ]

(#12527) nortu30


nortu30
csendes tag

123

(#12528) nortu30


nortu30
csendes tag

(#12529) ChromeX


ChromeX
addikt

Skylords Reborn (Battleforge)

Skylords Reborn Project a 2009 Phenomic studio által fejlesztett és az EA gondozásában kiadott Battleforge kártya gyűjtögetős RTS újjáélesztése.

Projektről:

A teljes mértékben Non Profit vállalkozás két fővel indult több mint 5 évvel ezelőtt. Mivel a jogtulajdonos továbbra is az EA, a csapatnak engedélyre volt szüksége a jogvédett tartalmak publikálásához, amit meg is kaptak.

A fejlesztő csapat azóta is folyamatosan bővül és változik, jelenleg a játék túllépte a BETA fázist és teljes mértékben játszható, bárki számára elérhető ugyanabban a formában mint régen.

Útmutató a letöltéshez: https://forum.skylords.eu/index.php?/topic/7149-skylords-reborn-how-can-i-play/

A fentiek az jelentik, hogy a játék teljesen F2P nincs lehetőség mikrotranzakciókra. Minden játékbeli fizető eszköz a játékban töltött idővel megszerezhető, különböző küldetések és egyebek formájában.
Aki támogatni szeretné a projektet Patreonon keresztül megteheti.

Összefoglaló:

A fejlesztők nem rendelkeznek a játék forráskódjával így rengeteg munkával érték el a jelenlegi, stabil, bug mentes játékmenetet.
Aki régen kedvelte és elragadta a játékélmény mindenképpen tegyen egy próbát. A grafika a mai napig megállja a helyét, viszont nem igényel komolyabb hardvert. Minden hivatalos kommunikáció az oldalon fellelhető.

Link a hivatalos oldalhoz: https://forum.skylords.eu/

Újra aktív játékosok listája:

[ Szerkesztve ]

Battleforge-> Skylords Reborn F2P https://forum.skylords.eu/

(#12530) SirRasor


SirRasor
őstag

Amazfit Bip U / Bip U Pro téma összefoglaló

<szerkesztés alatt>

[ Szerkesztve ]

Make Love not war!

(#12531) Rimuru


Rimuru
veterán

-

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#12532) MadMancs


MadMancs
veterán

.

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12533) MadMancs


MadMancs
veterán

..

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12534) csako


csako
veterán

Egy kisebb összefoglaló videó a várható 11-es frissítés újdonságairól.

Holnap országszerte 10 fok várható. Ebből 2 Budapesten, 1 Győrött, 2 Miskolcon...

(#12535) csako


csako
veterán

Egy kisebb összefoglaló videó a várható 11-es frissítés újdonságairól.

Szerk: oké már megy a hsz készítés, eddig hibát írt ki :F

[ Szerkesztve ]

Holnap országszerte 10 fok várható. Ebből 2 Budapesten, 1 Győrött, 2 Miskolcon...

(#12536) Rimuru


Rimuru
veterán

alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title=""""

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#12537) Qru


Qru
MODERÁTOR

Milyen autót vegyek topik:

Flottás-lízinges autók lelőhelye:

- CarEra: [link]

- CarNext (Leaseplan): [link]

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#12538) smallmer


smallmer
őstag

Coffee - black hot drink Milk - white cold drink

(#12540) MadMancs


MadMancs
veterán

Gg6g6g6g
8g6h6h
Elek elek, én most tesztelek.

Gg5v5b7b6gkb8g6

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12541) stefi68


stefi68
addikt

Törölve... :)

[ Szerkesztve ]

◄--- A vaknál is vakabb az, aki nem lát a szemétől ---►

(#12542) Nikaré


Nikaré
őstag

Teszt

(#12543) Nikaré válasza Nikaré (#12542) üzenetére


Nikaré
őstag

Teszt 2

(#12544) Nikaré


Nikaré
őstag

Teszttttt

[ Szerkesztve ]

(#12545) Nikaré válasza Nikaré (#12544) üzenetére


Nikaré
őstag

1 2 3

(#12546) MadMancs


MadMancs
veterán

Teszt

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12547) Csabex


Csabex
őstag

errrrrrttttertetretret

[ Szerkesztve ]

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#12548) MadMancs


MadMancs
veterán

Bbb

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12549) MadMancs


MadMancs
veterán

Teszt

Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,

(#12550) Csabex válasza MadMancs (#12549) üzenetére


Csabex
őstag

Teszt teszt :C teszt

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.