Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz #71496704 #29156 üzenetére
(Mindazok mellett, hogy van napelemem és elektromos autóm.)
Az elektromos autónál ne felejtsd ki a jóval magasabb bekerülési árat (a különbözetből jöhet a pénzügyi hozam), és azt se, hogy a napelemnek is van bekerülési költsége, amit illene visszaosztani a saccolt élettartamra, és hozzáadni a kW-onkénti termeléshez.
A tej élet, erő, egészség.
-
edeleny
őstag
Csak hogy jól értettelek e?
Lesz kb 3600 kWh fűtésre való nap energiám.
Akkor ez durván 1000 köbméter földgáz?
Klíma vs kondenzációs kazán!Nem érem miért rosszabb hatásfokú a kondenzációs mint a turbós? A keményest vegyük ki a kepből.
Ha fenti képlet jó, akkor az 1000 köbméter földgáz ára az nyereség, mert nem kell megvennem.
Akkor így a 6,8 kWp rendszer pont a határon lesz a terveim szerint. December február gáz, a többi idő villany, klíma fűtés.
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
7Heads Drago
veterán
Ezek a számok így szerintem semmit se jelentenek. Alá kellene őket egy forrással támasztani.
Nehezen követhető ez a matek is.
Te ide csak az áram felvásárlási árát számoltad. De sehol nincs az autó magasabb ára (ezáltal nagyobb az amortizáció is) vagy pl a töltő telepítési díja. Ami ugye rájönne mindenképp rájönne pluszban a 3 Ft-ra. Persze látom hogy te azt mondod hogy benne van csak ez sehol se látszik a példán. Ami nem eléggé részletes és ezáltal nehezen követhető.
Az E-autónál a vásárlási költség, akkor ott van még a töltő telepítése aztán a napelem kiépítése meg az esetleges áram bővítési díjak(nálam ez is jelentős költség lett volna). Az újabb nagyobb akkuk töltése nagyon lassú konnektorról. Arról nem is beszélve hogy akkor már ház is tudja akkuként használni az autót. Persze ha nulláról számoljuk megéri, de ha már van egy működő házad meg életed és azt dúrjuk szét egészen más a kép. Nekem nem jött ki a matek sehogy se a jelenlegi árak mellett. De ugye nekem 1 fázis 20A-ről indult a matek. Az autóvásárlásra nem volt félretéve +5 millám, (normális e-auto legalább 7-8 millánál kezdődik) meg az egyebekre se még 2-3 misi amire nem adnak támogatást max hitelt tudnál felvenni. Ami a jelenlegi helyzetben elég nagy rizikó. És tegyük hozzá hogy az is nyilvánvaló hogy senki se tudja mit hozz a jövő vagy mikor szűnik meg a rezsi csökkentés vagy az üzemanyagár támogatás. Teli van változókkal az egész és közben meg maga az autó jó pár megkötést hozna az ember életébe. De elhiszem azt hogy van akinek jó ez, csak az nem én vagyok.
Én jelenleg annak örülök hogy a 3 klíma lehűti a lakást nyáron, fűti a lakást télen -5, -7 fokig. És nincs villanyszámla. Az is biztos 100%-osra nem lett volna napelemem. Nekem az 50% volt a lehető legjobb.
A tűzifa miért nullszaldós vagy veszteséges?
Pont ezért ha lehet ne általánosíts. Mindenkinek mások a körülményei és a lehetőségei. És főleg így források nélkül nekem ez csak így egy mese.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem