Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Memtest64 windowsos verziója is van olyan jó mint a sima bebootoltós?
Azért kérdezném mert most csak a windowsosat tudtam futtatni egy olyan ramon amin hiányzik pár alkatrész. A ramot szándékosan nem hűtöttem és ment több órát rajta sok pass-al a teszt. Igazából már sokadik ramot használom hibátlanul amin nincs rajta pár alkatrész. (a teszt idejére csak a hiányos ram volt bent és a ramhűtést is levettem róla) A teszten egy hibát sem csinált.
Viszont kíváncsi lennék hogy eredetileg mi célt szolgálnak a ramon látható alkatrészek amik most nincsenek rajta?
(ez 32gb-os ECC REG LR 2133-as)
Azt tudom hogy procikról is hiányozhat pár mert olyanjaim is vannak. Feltételezésem az lenne hogy valami szűrőkondik lehetne ha esetleg gyenge minőségű a táp akkor is stabil maradjon. Jól gondolom?[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #59694 üzenetére
Googléztam elég sokat. Azok az ágak command vezérléshez vannak, de Decoupling kondik amik zajt szűrnek az áramkörök között (data ágakon is van). Egyik sem fontos a működéshez és stabil tápnál nincs jelentőségük (nyilván ha az összes hiányzik azért az lehet okoz gondot). A sima olcsó ramokon nincsenek is ilyenek, nagy tuningnál befolyásolna valamit de sajnos a eleve ramjaim antituningok.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Icamingo #59723 üzenetére
Elvileg igen, nekem hasonló chipsetes lapom volt Foxconn A9DA-S amiben volt 4x8gb ram, de annyi van hogy nem ment 1600-on csak 1333 ahogy emlékszem. 2x8gb-al 1600-on is menne, 4db ramnál esély van rá hogy vissza kell venni.
Gyári spec akkor készült amikor még nem voltak 8gb-os ramok és 4x4gb-ra tesztelték.[ Szerkesztve ]
-
válasz koko52 #59817 üzenetére
Eltérő ramméret is lehet dual channel csak éppen a két legkisebb méret lesz dualba a maradék pedig single módba. Magyarán lesz 4+4gb dualba és 4gb single. Azaz 8gb-ig 128bit, 8-12gb-ig pedig 64 bit.
Nem ideális de a single-nél több. Vagy ez a mód ryzennél nem működik?
Van pár gépem eltérő rammérettel, szervereknél totál nem okoz gondot bár írja hogy nem optimális, asztaliaknál meg flex módot vagy csak simán dual-t ír. De találtam olyat hogy dual-t írt a cpu-z pedig totál single módban ment a lap sávszél szerint. (igaz ez dzsunka 16eft-os kínai x99-el volt)
Azt nem tudom hogy a flex mód hogyan működik eltérő szervezésű ramokkal.[ Szerkesztve ]
-
válasz Czmorek #59855 üzenetére
A két oldalasok is lehetne single rank modulok. Esélyes hogy itt is ez a helyzet.
Ennek az a magyarázata hogy a két oldalasra fele akkora kapacitású és fele akkora széles chippeket raknak de ugyan úgy single rankként vannak bekötve mint az egy oldalas moduloknál.
De amúgy DDR3-nál totál mindegy, Ryzen lehet érzékeny az ilyesmikre DDR4-nél.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz kisszoli0707 #59908 üzenetére
Utána kellene nézni akinek van ilyenje mert esélyes hogy specifikáció ellenére megy ECC REG ramokkal, amik jóval olcsóbbak.* [link] [link] (tehát nem biztos hogy unbuffered ECC kell neki, annyi feltétel van hogy ne keverd a típusokat, illetve lehet hogy xeonnal megy csak ECC REG, i7-el meg sima ECC) Pár éve foglalkoztam ilyenekkel akkor 2eft volt a 4gb-os modul, 3eft-ért meg már 8gb-osok voltak DDR3 ECC REG, most nyilván a válság miatt ez szinte duplázódott de még úgy is megérheti.
Biztos nem vennék kínai ramot ha itthon még aránylag jó áron vannak. Alapból pedig a procitól függ a memória mennyiség támogatása ezen platformon, de maga a brand korlátozhatja.*Többféle Z420-as volt, az első valóban csak ecc-vel megy gyárilag, a második pedig 512gb-ig bővíthető ecc reg-el és alapból támogatja a v2 procikat is.
[ Szerkesztve ]
-
DDR2-ből amúgy is nehéz találni 4gb-os modulokat amiket ilyen lapok megesznek. De álltalánosságba véve 4x2gb-al el szoktak ezek menni. Munkahelyen a legtöbb core2-es gépem így van felbővítve 8gb-ra.
A legtöbbet amit asztali/notebook core2-ben láttam az egy Dell Precision noti volt Q43 chipsetes 16gb ram azaz 4x4gb ddr3 sodimm rammal használtam de extrém válogatós volt a modulokkal, alig találtam bele valókat. -
-
Hali!
Kaptam egy sodimm ECC ramot ami pontosan AW24M7228BLH9S ATP és 8GB Unbuffered ECC SO-DIMM DDR3-1333
A kérdés az hogy ez használható-e sima notebookba amely nem ecc-s?
Azt tudom hogy asztali gépnél ez működik de notebookoknál nem próbáltam még és inkább kérdezek minthogy valami más bekötés miatt kinyírjam a notit. (Asus ROG G551JW ami pont ddr3-as sodimm-el megy)
Mondjuk azt sem értem mi az a gép amely ecc sodimm-el működik? -
-
Samsung B die subtimingsről kellene infó. A fő timingeket belőttem de van még pár oldal beallítás.
patriot viper 4 blackout 4133 ramokról van szó az alábbi beállitás nem stabil teljesen, benchmarkok lefutnak de memtest néha dob hibát fél óra után.
Most 4000@15-18-18-38 on memtest is jó, igaz 1.5v kel neki de alig melegszik.
Késleltetéssel kellene kezdenem valamit az kissé magas.[ Szerkesztve ]
-
Samsung B-Die + Skylake-X i9
Patriot Viper 4 Blackout 2x8Gb DDR4 4133MHz PVB416G413C8K
ebből van két kit a quad channelhez.
Szeretném optimalizálni. A gépben amúgy nem indul el csak akkor ha a TRFC-t felrakom legalább 600-ra de 700-ra lőné be SPD szerint. Cmos clear 386 vagy mire rakja aminél még 2133-on sem bootol szóval ha cmosclear kell akkor régi rammal (1db 2400-as 4gb teamgroup) tudok bootolni amíg be nem állítom magasabbra akkor mehetnek bele a patriotok.
Kézzel állítottam 15-16-16-38-CR2 1.5v
CR1 semmilyen módon nem megy. Subtiming egy részét az SPD-ből szedtem ki, nem hagytam auto-n. Terhelés alatt még csak nem is meleg, enyhe szellőt kap gépház hűtőből, a proci a vizezve van 1080-as radival az most nem szempont. IMC System agent +350mv, VCCSA és VCCIO 1.25v, mesh 1.2v, vcore 1.2v ezek elvileg nem limitálnak de a vége kb 4133 lehet az IMC-nek úgyhogy maradnék a 4000-nél.Nem értem a TRFC-t miért csak magas értéken megy. 600 alatt nem stabil. Látom hogy samsung-b die-nál jóval alacsonyabbnak kellene lennie.
Vagy én nézek be valamit és a TRFC az 4 csatornánál 700-as érték valójában 350? -
2133-on sem bootol 600 alatt, a teamgroup 2400-as ram meg 2933-on 386-on megy.
Neten talált infók alapján samsung b-die 4000-nél 300-400 között tud elvileg. Nálam meg 500-on sem bootol 1.5v-al.
Gyári értéke 700 SPD szerint DDR-4000-nél. Elérési időt szeretném csökkenteni.
Azért gondolom hogy valami más lesz a baj, valami ami auto-n van és az miatt nem megy lejjebb a TRFC.[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
válasz zebra_hun #62574 üzenetére
Ez 6 gen. nagytestvére pontosabban Skylake-X csak a neve 7980xe.
CPU input nekem gyárilag annyi, azaz cmos clear után is 2.1v. Elég nagy víz van rajta, igazából midegy, asszem 1.9v lehet az gyári inteles ajánlás. Vcorenak írják a progik, de amúgy az 1.2v csak.
System Agent most ezen a +350mv-on mutat de nem tudom mennyi az alap azaz mennyi kell az 1.4-1.5v-ig
Van még IA és CLR fesz is ami most +0mv[ Szerkesztve ]
-
Patriot ramokat elengedem. Nem megy a lappal normálisan. Néha újra be kell állitani. (Cmos clear után kész horror ki be rakni mert alapból nem bootol)
Szóval van egy fióknyi ecc reg ramom, 16gb-os modulokkal indítanék azaz 4x16gb aztán 8x16gb lesz Ai projektek miatt.
2rx4 Samsung e-die 2133 vs 1rx4 hynx djr 3200
Az e die ahogy tudom jól húzható most ezt raktam be. 1.35 majd 3200-ra állítva, igazából 4000 sem lenne lehetetlen de 8db ram miatt single rankban gondolkozom szóval majd a hynix lesz a befutó.
Azért kezdetnek poénból megcsavarom a samsungokat.
gyenge időzítéseken:Viszont a hynx alapból 3200-as (érkezik hozzám 6db)
Azon a véleményen vagyok ha egy platform tud ecc reg ramot akkor megérheti azt használni azaz 5-6eft egy 16gb-os ram ilyenből.
-
válasz tibaimp #62599 üzenetére
Single rank is lehet két oldalas.
1R, 2R, 4RÚgy képzeld el hogy a proci ramvezérlője egy időben egy 64 bit széles részt ér el csatornánként.
Dual ranknál is csak egy 64bit széles rész látszik viszont magán a ramon 2x64 bit elérhető. Egy órajel alatt csak az egyikhez fér hozzá, viszont addig a második 64bit nem tétlenkedik, tudja magát frissíteni (ez az a folyamat aminél folyamatosan újraírja magát hogy ne vesszenek el az adatai)Ez a rank ahhoz szükséges hogy a proci csatornánként több modult tudjon kezelni.
A másik jellemző pedig az hogy a ramon belül az a 64bitet mennyi modulból oldják meg. (pl 1Rx8 vagy 2Rx4 stb..) Ez a jelölésben x4, x8, x16 azaz a 64bit-et mennyi részre osztja fel a modul chippek számában. 8x esetén 8db chip kell (egy vagy két oldalra összesen ha 1R-ről beszélünk, azaz rankonként kell ennyi), 4x esetén 16db chip kell, 16x esetén meg csak 4db.
Vannak előnyei és hátrányai a chipek számának csökkentésének, növelésének. 4x esetén ugyan több chip van de egyszerre több is vezérelhető, másik véglet a 16x ami a legkevesebb chip de egyúttal lassabb is hiszen kevesebbhez lehet egy időben hozzáférni.
Persze az x4 x8 között ilyen 1% eltérés van azaz az x4 gyorsabb valamivel de ez annyira minimális hogy nem érdemes vele foglalkozni.Asztali ramoknál valamiért csesznek feltüntetni pedig nem annyira bonyolult.
Azt most nem tudom hogy asztali lapoknál mennyi a limit, szerintem összesen 4 rank per csatorna azaz 4 slotnál dualhoz 2-2db dual rankot rakhatsz bene (szervereknél én használtam két 4rx4-est is haswellhez csatornánként de a xeon az más téma).[ Szerkesztve ]
-
válasz tibaimp #62605 üzenetére
Így van ez 1Rx16. Azaz a leglassabb de ez csak pár %-ot jelent.
DDR5 4800MT/s Non-ECC Unbuffered DIMM CL40 1RX16 1.1V 288-pin 16Gbit
Előnye a kevesebb chipnek a kevesebb hőtermelés és elvileg nagyobb eséllyel lehet tuningolni azaz kevesebb a hibalehetőség. (de nincs kizárva hogy eleve a gyenge chipeket rakják rá)[ Szerkesztve ]
-
-
válasz fudi2002 #62608 üzenetére
4000 felett már nem bírja sajnos az imc (skylake-x ennyit tud sajnos). Időzítésen faragok aztán megy bele még 4db, úgy 8db single rank jobban megy majd a 4 csatornához. Így a legolcsóbb összehozni 128gb aránylag gyors ramot.
Max feszt mennyit adjak ha kell? Lesz rajtuk venti.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz MasterDeeJay #62611 üzenetére
6db modullal még gyorsabb, valószínű azért mert ez a proci inkább dual rankra van optimalizálva és így két csatorna legalább megkapja a dual rankot a másik kettő single.
Közelíti a Samsung B-die eredményeimet.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
-
Bár nem értek a modernebb intelekhez (meg amúgy ryzenekhez sem) de régen volt olyan bug pl haswellnél hogy bizonyos imc és/vagy ram órajel felett lassulást lehetett tapasztalni. Valamint szervereknél is ha túl volt terhelve az imc valamiért akkor is lassult az egész. Nálad amit látok hogy az NB is húzva lett, ahhoz nem lehet esetleg köze?
-
válasz DravenMoral #62828 üzenetére
Ez a 4 modul nincs dual ez milyen prociknál van? vagy DDR5?
Mármint normál esetben egy proci egy csatornánál (legalább*) 2 rank-ot támogat azaz 4db single rankot minden további nélkül kezelnie kell dualban. Ugyan így méret is mindegynek kell hogy legyen ha párban legalább egyformák. Azaz 2x8gb és 2x16gb is dualban kellene hogy menjen együtt.
Vagy ezt az új ryzenek már nem tudják?*Haswell 4 rankot is, x99-ben pedig 8 rankot is csatornánként azaz 8db 4Rx4 is működik quad channelben de mondjuk az extrém. Skylake x299-et nem tudom szerintem 4 rank minimum de 2 rank per channel ad normális sebességet azaz 4x 2Rx vagy 8db 1Rx ram. Ebből következik hogy az asztali a duallal a felét tudja azaz 2Rx ramok per csatorna kell hogy menjen. AM4 pedig ahogy tudom 4db single rankal vígan működik dual channelben.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Ice&Lime #62829 üzenetére
Az a modul felépítése azaz 8db 2G-s chip van rajta 8 bit per chip a másik meg 16db szintén 8 bit chip. (javítson ki valaki ha tévedek) 64bit kell minimum egy modulhoz.
1Rx8 az egyik modul és 2Rx8 a másik.
A proci a rankok között tud váltani és minimálisan gyorsabb ha dual rank ramokat használsz csatornánként. A rank váltás között a nem használt rank kaphat plusz frissítési parancsot ez miatt gyorsabb.
(hozzáteszem intel procikra értem, nem tudom ryzeneknél hogy van)
Ha a lapon 4db slot van akkor leginkább 4db 1rx8 az ideális vagy 2db 2Rx8.
Ha nem tervezel bővíteni akkor a 2Rx8 azaz sixteen 1G x 8-bit a gyorsabb. Viszont annyi van hogy az 1rx modulok általában jobban húzhatóak.[ Szerkesztve ]
-
Hisemi DDR3 1600-as ramokról van valami infó? Tuning érdekel elsősorban. Nem találok semmit róluk.
Gondolom hikvision a gyártó ami most már kezd olyan lenni mint a samsung hogy mindent gyárt.
Cégre vettem egyet irodai gépbe de abban nem tudom kitesztelni. -
válasz 5leteseN #65197 üzenetére
A T az a jedec standard jelölése 17-17-17 időzítésre.
https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM#JEDEC_standard_DDR4_module
Ha jól látom 2Rx4 az ritkább, legtöbb 32gb-os modul az inkább 4Rx4-es. Ennek ellenére ez is load reduced mint a nagyobb ramok, ennek hátránya a gyengébb tuning. (bár ez T5810-ben amúgy sem érdekes, x299 platformon ez antituning lenne azaz jó ha 3000-et el tudna érni szerintem)
8db-ot nyugodtan belepakolhatsz, nem terheli le a memória vezérlőt.
2017-es gyártású az egész jó. Többit nem látom rendesen, azaz kellene még élesen a többi rész, ki lehetne olvasni a Die típusát.Az ívelt csati ahogy tudom azért ilyen hogy könnyebben bele lehessen rakni, talán olyan lapok miatt ahol kispórólták a ram lefogató egyik felét.
[ Szerkesztve ]
-
válasz 5leteseN #65199 üzenetére
Na akkor kis Haswell/Broadwell x99 mélyvíz.
A lockos xeonok sajnos csak úgy kezelik ami a maximum azaz 1866 a low end prociknál 2133 haswellnél és 2400 a broadwellnél. Az unlocked egyutas xeonokon lehet csak állítani ezeken felül. 2666 és 3200 vagy más csak unlocked xeonnal/i7-el fog menni.Az IMC ezekben ha jól emlékszem 12 rank-ot kezel csatornánként azaz quad rank modulokból 3db mehet egy csatornára az 12 ramslotnyi quad rank modul.
Totál max ahogy tudom az 128gb-os modulokból a 12 és az az 1.5Tb egy procira vetítve. (bár lehet 256gb-os is van, nem néztem utána)
Egy nagyobb szerverlapon procinként van 12 slot. Értelem szerűen ez lehet akár 4 proci is, a nagyobb 8 utas szerver más platform annak ellenére hogy ugyan az a socket kissé más a bekötése.
Ez nem egy asztali platform, tényleg ennyit kezel. Kína lapba én még a ddr3-as jingsha x99-esbe raktam 8x16Gb 1866-os modult azt szépen vitte 2686v3-assal.Az utód 2066 már kissé limitált azaz ott az unlocked prociknál az ECC REG ramok csak a korai i7-i9-eseknél működtek azaz a 7xxx széránál, a skylake refreshnél és továbbiaknál tiltva volt. Nálam még a régi 7980xe megy 18 mag 4.5ghz all core húzva, 8x16gb ECC REG 3200@4000mhz-en 100Gb+/s írás olvasást tud. De sajnos az IMC nem képes ha bele döglik se 4000-4200 felett működni, persze így sem rossz de sokkal jobb lenne mondjuk 5000mhz 4 csatornával.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Mini PC
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Satisfactory - Epikus bolygóiparszimulátor FPS
- Poco F4 - uzsonna tavalyi receptből
- További aktív témák...
- Apacer 4Gb DDR4 2666Mhz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- 2 GB / 800 MHz DDR2 RAM, Több db, 1 év Garancia + Számla!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest