Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kertsa

senior tag

válasz Undoroid #1147 üzenetére

Köszi a választ mindkettőtöknek :)

A gyártó oldalán megnéztem a memória támogatását, de OCZ :( szerepel a listában. Kicsit tartok tőle, hogy nem fogja vinni, mert kipróbáltam 667-es PQI ramokkal, és a boot képernyő sem jött be :Y Se sípolás, semmi :N Egyébként a lapon, 800 és 1066-ot támogat.

Pedig jó lenne ha vinné, mert akkor ki tudnám hajtani a hétfőn érkező új E6500ős proci lelkét ;] Ami van most 2x1GB Kingmax 800-as, az szerintem kevés hozzá :O

• proof88

addikt

válasz Undoroid #838 üzenetére

Ha a Logoutra gondolsz, akkor tervezek írásokat, sőt már van egy írás félkész állapotban, de mondjuk az WD Raptor winyókról szól. Csak lusta vagyok megcsinálni, a szöveg megvan kb, de grafikon is kéne hozzá. :D De ma este megcsinálom már őket. :D

Amúgy nem vagyok tuning mester, szerintem csak kifogtam ezeket a CSX-eket, nem az én dicsőségem, ha ilyen jól bírják a chipek. :) Mondjuk a tuti teszt órákig tartó memtest és orthos lenne, ill hosszabb ideig tartó ibt, mert lehet, hogy elvétve csinálnak így is hibákat, de akkor is garantált szerintem az 1200 hiba nélkül... egyébként anno azt olvastam valahol, hogy ugyanazok a chipek kerülnek ezekre, mint a Diablokra, ezért is tartottam ezeket ígéretesnek és ezért vettem ezeket, akkoriban még nem akartam über tuning ramra pénzt költeni, a lényeg h legyen bordája, ezért vettem ezeket. Csak időközben rájöttem, hogy kevés a 2 giga, ezért rendeltem még 2 gigát, mint kiderült azok már továbbfejlesztettek... mondjuk tuningban nem mennek annyit, de azért az 1191 sem rossz... csak most meg 8 gigát akarok, mert lapozófájlt és tmp könyvtárakat ram disken tárolni, úgy szeretném a gépet... :D még annyit csináltam, hogy fordítva is beraktam őket, úgy sem volt hiba... :D majd eladom őket vagy bekerülnek egy gépbe...
    sry a hosszú offért

• proof88

addikt

válasz Undoroid #835 üzenetére

Köszönöm, bár nem vagyok elégedett a 2 gigás modulokéval.
    Viszont elárulok valamit: jól benéztem a BIOS-ban, mert van két beállítási lehetőség, hogy DRAM Static Read Control és DRAM Read Training, nos félreolvastam és ezért Enableden voltak, de pont Disableden kell lenniük, hogy jobban lehessen a memóriákat húzni. Nos, így kipróbáltam megint a memóriákat (nem kis idegességgel karöltve, hogy megint elmegy az idő....) és javultak az eredmények az alábbiak szerint:
    - 2x2 GB OCZ Reaper 1191 MHz (FSB: 372 MHz), 5-6-6-18, 2.2V.
    - 2x2 GB Mushkin Ascent 1101 MHz (FSB: 344 MHz) 5-5-5-15.
    - 2x1 GB régebbi CSX kék bordás, 1242 MHz (FSB: 388 MHz), 5-5-5-15, 2.2V.
    - 2x1 GB újabb CSX kék, magas bordás, nem változott, 1197 MHz, 5-5-5-15, 2.2V.

A Reaperre sajnos nem mondom, hogy jó, mivel alacsonyabb időzítéssel hibázik... Ascent meg azért nem jó, mert 1101-nél nem akar jobban menni még 6-6-6-18-cal sem, sőt olyat csinál pl 1152-n, hogy kómás lesz tőle a gép, lomhává válik a bootolás, esetleg meg is fagy, pedig 2.2V-ot adok neki és hozzáteszem, hogy CSAK 2.05V kell neki ehhez: 1066 5-5-5-15. A hűtése gyárilag ilyen vapor chamberes, jó masszívnak tűnik. Úgyhogy nem tudom, most melyikben csalódtam nagyobbat, az Ascentben vagy a Reaperben. Bár az is igaz, hogy lehet én nem értek hozzá, és egy mester jobban be tudná lőni őket.

A Reaper hőmérsékletét ott mértem, ahol érintkezik a chipekkel, tehát a fenti borda, ahová vezet a heatpipe, az elég langyoska.

A proci alig kapott húzást, mert 333-as FSB és ehhez volt alapból az 1066-os RAM állítva, tehát csak az FSB-t növelve növeltem a RAM órajeleket. Majd 1:1-ben szeretném járatni a procit a 8 giga RAM-mal, tehát mondjuk a RAM-okat úgysem mennek majd 1200-on, mert a procit nem fogom tudni 600-as fsb-vel hűteni (jó, mondjuk ha nem 9-es szorzóval csinálnám...), egyelőre a procit nagyon nem tudom húzni, mert vannak problémáim vele (túl forró, de dolgozok az ügyön).
    Természetesen, rengeteg beállítást próbálgattam és apró bencheket végeztem, csak papírra írkáltam.
    Minden beállítást egy 3-szoros IBT-vel teszteltem, az ~ 150 mp, ezután SuperPI 1M és 4M, majd WinRAR mérője. Nyilván 24/7-re sok óráig tesztelném az egészet.
    Néhány eredmény:

FSB | RAM | időzítés | SuperPI 1M | SuperPI 4M | WinRAR | megjegyzés
    --------------------------------------------
    385 | 1232 | 5-5-5-15 | 13,500s | 1m 13,578s | 1819 kB/s | régi CSX-ek
    388 | 1242 | 5-5-5-15 | 13,422s | 1m 14,219s | 1710 kB/s | ezek is*
    374 | 1197 | 5-5-5-15 | 13,922s | 1m 16,063s | 1729 kB/s | újabbak
    344 | 1101 | 5-5-5-15 | 15,094s | 1m 23,328s | 1500 kB/s | Ascentek
    372 | 1191 | 5-6-6-18 | 13,985s | 1m 17,609s | 1585 kB/s | Reaperek

*a második tesztje a régi CSX-eknek, bár nagyobb RAM-sebesség volt, de a 4M és a winrar tesztek lassabbak, mint a felette lévő... szerintem nem is mérési hibahatáron belül van az eltérés. Van a BIOS-ban egy olyan, hogy AI Clock Twister, nos a felsőnél azt hiszem be volt kapcsolva, viszont az alsónál ki volt kapcsolva, ezért lassabb a gyorsabb. :D Azért kapcsoltam ki, mert visszatartja a húzhatóságát (hibázik a RAM), de ki tudja, lehet, h jobb bekapcsolva és alacsonyabb órajelekkel...

és még két azonos memória beállítás összevetése:
    360 | 1152 | 5-5-5-15 | 14,469s | 1m 18,812s | 1695 kB/s
    383 | 1152 | 5-5-5-15 | 12,625s | 1m 10,047s | 1787 kB/s
    Konklúzió: a teszt progik húzottabb prociért kiáltanak :D vagy legalábbis nagy fsb-ért...
    Szóval simán lehetne az 1M-et 10s alá vinni, ill a 2000kB/s winrar bench sem lenne elérhetetlen, de hangsúlyozom, hogy most csak a RAM-ok húzhatóságára voltam kíváncsi.

Szerintetek hogyan tudnám a Reapereket jobban meghúzni, ill. Ascentek? Milyen Reapert lenne érdemes venni, ami gyorsabb?

szerk.: természetesen MEM. OC Charger be van kapcsolva, ill. van az AI Transaction Booster, de az Auto-n van, nem értek hozzá.

• Zefír

őstag

válasz Undoroid #830 üzenetére

Nem a fesszel már mindent próbáltam m1. El kelt!!:D Igen _Killhates:D :R :R

• puttputt

őstag

válasz Undoroid #830 üzenetére

A 2.1 1066-on és 2.2 1120-on stabil, 24/7-nek mondható.
    1.8 1006-on már kevésbé, de megyeget...
    A csak-ot megkülönböztetésként írtam..., "csak nekem más fajta".... :)

• Zefír

őstag

válasz Undoroid #827 üzenetére

Az a helyzet, hogy ha bentvan a 2x1gb (800mhz, 4-4-4-15 időzítés 1,9v.)
    nem megy a vista, és az sp3 sem, hameg xp van felnt sp2és beteszem avgamat akkor amiatt nem megy.. vga nélül és sp2vel tökéletesen megy tuning is 3-3-3-15ös időzítést vitte 800mhzn 1.9v-vel. csodás ramok, de rájuk untam. :(

Mégh KILL kollgától vettem. ;)

• puttputt

őstag

válasz Undoroid #825 üzenetére

Üdv!

Ugyanilyen ramjaim vannak, csak 1066-osak.
    Azok 2,1-2,2n mennek 1120-at, gondolom, neked is emelned kéne 2,2-re...

• Zefír

őstag

válasz Undoroid #825 üzenetére

Szia Undoroid! :R
    Szép a kicsike!!!

Én viszont nem fogok egy darabig ocz ramot venni, ma válok meg a mostaniaktól , mind össze azért mert az alaplapom nem kedveli... Állítólag.:/

Sok szép eredményt és stabil tuningot kívánok neked ezekkel a ramokkal!!:D :C :C :C

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés