Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
Topikgazda
válasz benedekco #11352 üzenetére
Nem tudom van-e hivatalos elnevezéstan, nálam az élezés amikor botból csinálok élet, ezt nyilván durvább szemcsékkel kell kezdeni, és mehet akár a polírpasztáig.
A fenés a sokkal finomabb művelet, amikor már nem igazán éles a kés, de nem kell sok anyagot leszedni, hanem az élszöget tartva csak annyit, hogy az él ismét valóban éles legyen. Tehát kell anyagot leszedni, de keveset, és ne legyenek a barázdák túl mélyek, mert akkor kaparni fog az él.
Az élezés kezdődhet durva kővel vagy gyémánttal, csiszolószalaggal vagy vizes köszörűvel. A fenéshez még az 1000-es csiszolószalaggal is csak nagyon halvány nyomóerővel simogatva. Jó a nagyon finom kő vagy a kerámiakorongos fenő, illetve bőrön a megfelelő szemcseméretű paszta.
Ha géppel csináljuk, az ugyanazzal a szemcsével kb. 10-szer gyorsabb 5 m/s sebességgel számolva.
Nekem 1000-es szemcseméretnél megáll a dolog, nincs borotvám csak szakállam, ez a mikrobarázda méret jó a konyhai késekhez, bicskához is.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz benedekco #11352 üzenetére
ne adj isten két kés élét egymáson áthúzva
Ilyet nem csinálok, egyébként az egyik élét a másik penge hátán szokták. Az egyszerű hosszbarázdás fenőacél után már láttam fémforgácsokat, egy ponton érintkezik a pengével, hatalmas a nyomás azon a ponton - kis számolás, legyen az érintkezési pont 0.1 mm x 0.1 mm, az 0.01 mm^2, a nyomóerő meg 1 kg, az 100 kg/mm^2. Ezért jó a kő, mert ott 6 cm-en fekszik föl a kés, az pont 600-szor kisebb nyomást eredményez az él egy pontján - és ha a kés puhább mint az acél akkor forgácsolja, ha meg keményebb akkor csak siklik rajta. Olvastam olyat, hogy az acélnak nem forgácsolni kell, hanem az él apró kihajlásait egy síkba terelni, ezt nem tudom elképzelni. Viszont ha oldalirányú erő éri az élet egy ponton, akkor két választása van, vagy kitörik egy darab vagy kihajlik. Ezt a kihajlást célozza a fenőacél, de én nem javaslom, helyette kerámiakorong, széles finom kő, és ha szerencsénk van mielőtt még lekopna visszahajlik a helyére, ha nem akkor fenni kell, hogy az élszalagban ne legyenek hiányok.
Nagyon kis méretekről beszélünk, de ezek nagyobbak mint a mikrobarázdák, tehát idegesítően akadni fog az él azon a ponton. Elég csak lekaparni egy csontról a húst, ezt már az a nagyon vékony fém ami az él legszélén van nem bírja. Vagy leteszed az asztalra a kést de ott van egy kemény tárgy ami megüti az élet oldalról.
Szóval az él kényes dolog, valamilyen szintnél kisebb torzulásokat még nem veszünk észre, és a következő fenés eltünteti ezeket, de a nagyobbakat már igen, főleg ha kitörik, azt már nem lehet visszaterelni a síkba, mert ott anyagvesztés van.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz benedekco #11356 üzenetére
Az élező nem tudja befolyásolni az él tartósságát. Illetve de, minél élesebb annál gyorsabban csökken az élessége, mivel annál vékonyabb az anyag az élen, annál könnyebb lekoptatni, aztán ahogy kopik, egyre lassabban tompul tovább. Akkor élesebb, ha kisebb az élszög, ez is vékonyítja, gyengíti az él tartósságát.
Tehát ha apukád kis szögre élezte és a Horl meg nagyobbra akkor OK, utóbbival tovább tart az él, de nem lesz olyan éles.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Antonio
senior tag
válasz benedekco #11372 üzenetére
Igen azért is csodálkozom -mint a témában nem jártas- hogy akkor most hogyan válasszak? Naivan azt hittem hogy Icel Platinával egy közel wüsthof minőséget kapok csak kedvezőbb áron erre itt az első mondta az volt hogy ez az ICEL nagyon túlárazott
akkor tényleg elég pl IKEA 365+ kések egy teljesen átlagos háztartásban és felesleges ICEL Platina vagy akár az itt linkelt [link] kínai késekre költeni mert nem tapasztalnék jelentős különbséget a napi használatban max az érzés hiányozna hogy nekem most biztos "hű de jó késeim vannak"?
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
MODERÁTOR
-
gyapo11
Topikgazda
válasz benedekco #11386 üzenetére
Komolyabb nincs, van egy Qing evőkésem meg egy hasonló kínai séfkésem. Az evőkést egy darabig naponta használtam, tud gyengülni az éle, bár ez elég szubjektív, hogy kineki mi éles és mi nem az. Nem tudok rá rosszat mondani, szép, elég nehéz, van benne anyag, álíltólag 67 rétegű középen VG10 maggal. Simán élezhető, tehát nem ultrakemény.
A leginkább málnás az, hogy valóban damaszk vagy csak laserrel mintázott. A Qinggel kapcsolatban is fölvetődött ez itt a topikban, volt aki hamisnak állította, volt aki valódinak. Van pár sima egynemű fémből készült késem, nem veszek észre semmi különbséget a damaszkolthoz képest. Meg van egy olyan érzésem, hogy a 400 éves katana, amit hetekig kovácsolt a mester, az egy kicsit más mint a kínai damaszk kés, nem várhatjuk tőle ugyanazt 50 $-ért.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
Digitalpimp
senior tag
válasz benedekco #11409 üzenetére
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest