Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- N€T0X|N: VGA-im eddig - képekkel bővítve
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
[link] itt található a kulcsszó: stiffening. (Hybrid 60 Farad Digital Stiffening Power Capacitor)
Ha valami hibrid, az már nem tiszta kapacitás. Ha valami stiffening - erősítős, az meg még gyanúsabb. Digitális kapacitás? Na az a legesleggyanúsabb...
Viszont ez érdekes elgondolást szül: a kapacitás az akkufeszültség hatalmas, autószétvető basszusoknál fellépő csökkenését hivatott ellensúlyozni. Erre épp az ellensúlyozandó feszültségforrásról van táplálva. Münchausen báró esete...
Hogy az ilyen audiomániások milyen gyagyásak...
A múltkor olvastam egy csöves erősítőről. Ezeknek valóban szép hangjuk van, azt aláírom, hallottam én is. De az adott cikk odáig ment az istenítéssel, hogy ha a 750V egyenfeszültséget nem szilícium diódával, hanem vákuumcsövessel egyenirányítjuk, akkor szebb hangja lesz az erősítőnek. Holott megfelelő LC szűrés, jól méretezett pufferkapacitások mellett a kimenő egyenfeszültségnek fogalma sincs, hogy vákuumcsöves, gáztöltésű, higanygőz, szelén, germánium, szilícium, vagy mittoménmiféle egyenirányítóról, avagy kV-os akkumulátortelepről jön...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman
üzenetére
Azért azt vegyük figyelembe, hogy ez NEM egy darab, sokfarádos kapacitás. Ez elektronikával van megtámogatva, valószínűleg a Miller-effektuson alapszik. Ez már a 70-es években, és azelőtt is ismert volt. Aktív elemekkel a látszólagos kapacitást meg lehet többszörözni. Viszont külső táplálást igényel, mint ez is. Ha a külső táplálás nem tud biztosítani olyan áramot, akkor ez a "kondi" sem fog nagyot csattanni rövidrezáráskor. És nem fog 100kA-eket felvenni feszültségre kapcsoláskor.
Amúgy pedig, a Miller-effektust épp a kis kapacitásoknál szokás kihaználni, mikor például egy időzítőnél a hely korlátoz. Vagy nagyfeszültségre (elektroncsővel), ahol a rácskörbe iktatott kondenzátor sokkalta kisebb feszültségtűrésű lehet. (Több tíz kV nagyságrendről van már itt szó...)
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
ggf8600gts
üzenetére
Ha LED-et cserélsz (teszel be), akkor egy dologra figyelj. Részletezem.
- Jól gondolod, az anód a hosszabb láb, valóban annak kell a pozitívra menni.
- Ellenállás: korlátozza az áramot. A LED ugyanis furcsa egy szerkezet, nem feszültség hatására adja a fényét, hanem áram. Egy 200mA-es LED-en kb. 200mA-t kell áthajtani, és majd a LED, az ohm törvénynek megfelelően kiválogatja, mekkora feszültséget használ fel. 12V-on nem tudja ezt megtenni, ezért nagy áram folyna, pukk, LED meghalt...
- Ellenállás: nagyjából úgy kell megválasztani, hogy a LED árama mellett megfelelő feszültség essen rajta. (Pl. ha a LED 3V-ot válogat ki magának, az ellenállásra jut 9V [12V a táp].) Természetesen sorosan kell őket kapcsolni.
R = U / I (Ohm trv.) = 9V / 0,2A = 45ohm. A legközelebb eső szabványérték itt a 47ohm.
P = U * I = 9V * 0,2A = 1,8W ~ 2W. Figyelni kell, mert az ellenállás melegszik, és legalább 2W terhelhetőségű (de inkább valamivel nagyobb) kell.
Más áramú LED-re ezeket alkalmazva értelemszerűen a fenti számítást.Gyakorlati tanács a sorrendre vonatkozóan: +12V ---> ellenállás ---> LED anód (hosszabb láb) ---> LED katód ---> GND.
Ez azért jó, mert ha véletlen valami a gépházhoz ér (ami a GND-vel össze van kötve) ,akkor csak kicsit nagyobb áram folyik, legfeljebb az ellenállás jobban melegszik. De nem megy tönkre a drága LED.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
Hmmm... Miféle lézer az olyan, ami egy egész gépházat bevilágít?
Én gyanakszom, hogy azok nem mások, mint extra nagy fényerejű, hagyományos LED-ek, felszerelési lehetőséggel... A lézer dolog meg marketingszöveg. Persze attól lehet szép...
A felvett áram figyelembevételével valószínűleg egy sima, 1-2 wattos potenciométer is elég a szabályozására... (Gondolom, ha csak szimplán a tápfeszre kell csatlakoztatni, már van benne előtétellenállás.) Mivel az oldalon kb. zéró mennyiségű technikai paramétert találtam, ezért meg kell venni, és a felvett áramot meg kell mérni. ennek függvényében lehet potmétert választani.
HGyu -
04ahgy
nagyúr
Annyit tennék hozzá, hogy én úgy vágtam anno lyukat a tápom oldalába, hogy kör alakban 3,5mm-es fúróval végigfurkáltam a venti helyét, kitörtem a lemez közepét. Szintén fúróba fogható köszörű fejjel lecsiszoltam, majd megreszeltem. Pepecs munka volt, de az eredmény az szép. Plexinél gondolom így is könnyebben menne...
HGyu -
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Nightdragon
üzenetére
Mikrovill. A Nagyenyed utcán ha mész felfelé, az első sarkon van. Előtte megáll az 59-es villamos is.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Mini-ITX
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Mazda topik
- Elektromos autók - motorok
- Ubiquiti hálózati eszközök
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Amazon Kindle
- További aktív témák...
- Update 11.28. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3822, 100% Akkumulátor
- RTX 5080-as GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- Poseidon D60 Dolby Atmos hangprojektor távirányító nélkül / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Én gyanakszom, hogy azok nem mások, mint extra nagy fényerejű, hagyományos LED-ek, felszerelési lehetőséggel... A lézer dolog meg marketingszöveg. Persze attól lehet szép...