Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
Khm,
történetesen épp van egy Canon 50/f1.2 üvegem, bár nem tudom, hogy ugyan az a kiadás-e mint amiről beszél Parci elébb. És előbb volt meg a 45-ös mzd-m. És mégsem vagyok hülye!
És össze is hasonlítottam őket, de hozzáteszem, nem stúdiótesztben, hanem kint a szabadban. Így megvilágításbeli eltérések (jövő menő felhők) és utómunkabeli eltérések is vannak, azaz elég szubjektíven de összehasonlítottam őket.Kontra canon:
1) nyitva k*** durván nyomatja a CA-t, szóval mindig, mindenre nem használható. Ki kell tapasztalni, hogy mire használható!
2) az élességállítás tényleg nem kis meló, létszükség a pinpoint AF (vagy focus peaking)Pro canon:
1) szebb bokeh.
2) lerekeszelve nagyobb élesség.
E mellett nagyon szép kontrasztos színek (szintén nem teljesen nyitva!!)
Illetve mivel nagyon szeretek fekete-fehér képeket végül, ezért a durva CA nem számít.De amiért nagyon szeretem, az az, hogy sokkal jobban oda KELL figyelnem egy kép elkészítésére, mintha a retrekgyors AF-vel lőném. Legnagyonn hibám az, hogy kurvára mindent hajlamos vagyok elkapkodni. A manuállal viszont ilyen nincs
Nehezebb vele, és mégis megérte megvennem, jobb képeket lövök!
Továbbá: tucat jó 45-ös olyval készült kép közül esetleg pont annyival fog kitűnni a te képed, hogy piszok éles, és k* jó színe vannak! (Színek terén amúgy rendben van a 45-ös is!!). Továbbmenve, van olyan tesztképem minimumra rekeszelve (f16) ahol azt hittem a diffrakció hazavágja a végeredmény, és majd beszartam, annyira jó lett.
Ellenben a szintén emlegetett 14-42 kitobi lerekeszelve egy okádék képet adott, a 45-ös Olyn már enyhén lágyított a diffrakció.Ennyit tudok hozzátenni. Nekem tetszik mindkét obi, nem válok meg tőlük.
[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Valóban egy csúszka, de valahogy mégsem boldogul vele. Faszás zöld színhibaként jelentkezik a Longitudinális CA és eddig még nem tudtam kezelni (legfeljebb tudtam belőle az ellentétes oldalon lilát csinálni ).
Visszatérve kimaradt még pár alapszempont a Canon 50//f1.2 vs. Oly 45/f1.8-ból:
- Az oly fele akkora és fele súlyú viszont 35eFt-tal drágább;
- A Canon 1 egész stoppal gyorsabb (!), és lerekeszelve is tovább ad éles képet, azaz az m43 szerintem gyenge pontján (mélységélesség) fölfelé/lefelé egy FÉ-vel kitolódik.Szal kinek a pap, kinek a papné (nekem megvolt mindkettő )
-
gorgo
őstag
Mit tudtok az Olympus garanciapolitikájáról? Worldwide, azaz ha külföldön (németo) vásárolt a cucc, akkor lehet érvényesíteni Magyarországon?
-
gorgo
őstag
Tudtok ajánlani monitorkalibráláshoz valakit? Milyen áron megy ez manapság?
-
gorgo
őstag
Gyerekek, nem kell többet aludni, megvan az ideális MILC.
Van halszem, nagylátó, normál, és lesz tele is mindjárt! Kell több???"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Szerintem is nagyon korrekt obi a 20-as, én legnagyobb hibájának a relatíve lassú AF-et tartom.
Aki szerint semmire sem igazán jó, esetleg keresse magában a hibát... . Mindig van hova fejlődni!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Azt esetleg nem tudja valaki, hogy mi történik akkor ha full manuál obi van fent, és S módban fényképezel auto-iso mellett???
Amennyire én gondoltam -mivel rekeszt ugye nem állít és nem is közöl a vázzal, viszont ettől még fényt azt mér(!)- az történik, hogy fénymennyiségtől függően beállít egy megfelelő iso értéket.
Nos nekem a Pana G3 váz fixen iso160-t tartott, és emellett lazán 2FÉ-vel alulexponált képek születtek!! (asszony lődözött vele + visszanézés funkció kikapcsol). Még 1 csúnya bug..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Eh, de lebutították a hardveraprót...
Mennyit ér manapság egy használt E-pl2 váz? (vagy egy E-pl1)?
Valaki nem válna meg manuális közgyűrűsorától (makróhoz)?[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz szaby_gyerek #7900 üzenetére
Bezony-bezony, nagyon kellene egy nemcsak fényerős, hanem átlag fölötti optikai minőségű alapzoom...
Megmondom őszintén, hogy várom is meg nem is a Pana 12-30-at. Meglehetősen kicsi az átfogása, az f2.8 még megbocsájtható lesz abban az esetben ha a minőségre nem lesz panasz. Aztán még a kérdés: hogy a szokásos módon piszkossul túlárazza-e a Pana, vagy nem. Böszme áraik vannak.
Valakinek nincs valami konkrét híre, hogy mikor dobják piacra???"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Ez sztem bőven elég, annyival nem tud többet képminőségben a 14-es palacsinta. Kicsit gyorsabb, kicsit kisebb, viszont cserélgetheted.
Nade, visszatérve, lehet tudni, hogy mikor jön ki a 12-35 a panától? (így azért jobb, hogy 35 a vége)"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz ROBOTER #7919 üzenetére
De ha nem is a legjobb, akkor majd a legdrágább!
Mars199: igen, még egy lyukkártya is Mondjuk legalább az AF gyorsaságát azt az egyet megtarthatják a csodacucchoz is (meg az árát is )
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Nagyon úgy beszélsz, mintha már előrendelted volna.... Sztem, ha csak ennyi problémád van, akkor örülhetsz
Egyébként mielőtt összehasonlító képeket láttam volna, sokkal nagyobbnak gondoltam. Most így már állatira nyálcsorgatós a cucc.Tegnap amúgy matattam Saturnban (számomra) új gépecskéket...
Nex 5: apám, valami nagyon olcsó kínai kacat fíling, minimál kezelőszervek, rémes objektív, úristen! Ezt valaki megveszi??
Fuji X10: hm, igen tetszetős küllemre, kár hogy le volt merülve az aksi benne! Nagyon zsír. Eltartott egy darabig, míg rájöttem hogy hol nem tudom bekapcsolni"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz sebgutkopf #7958 üzenetére
Hm, átgondoltam!
Elnézést, elég lehúzósra sikerült a vélemény, de ettől még ez a 'fílingem' volt/van, legyen akármennyire csúcs a belbecs, sajnálom. Én sem örömömben, hanem megdöbbenésemben írtam. Az obikat pedig sehol nem szokták fényezni..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz #58660352 #7976 üzenetére
Hmm, a szenzor... Baromira érdekes, hogy ez nem gagyi kategóriába szánt cucc még manuálisan választhatóban sem tud iso100-at. De hogy az iso25K az mi a lótúrónak van benne, azt maguk a tetves fejlesztők sem tudják, mert jóérzésű fotós iso1600 fölé csak végszükség esetén megy, de hogy iso25K-ban valaki komolyan fotózni fog, bakker!
Ez a videó mizéria is. Miért nem akar mindenki egyenesen IMAX vetítésre alkalmas űberbrutál videókat. Alap, nem? Azt sem értem, hogy miért nem 3D-ben, az nagyon menő!?
Mi értelme van egy videót tűéles 24" monitoron 10 cm távolságról nézni? Attól jó a videó? Mert ha igen, akkor én nagyon nem erre a világra való vagyok, asszem.
(Moziztam már 60" (!) plazmán. Sima DVD-9 formátum volt. Inkább nézném azt, mint egy 80mbites fullHD-t monitoron... Kicsit más világ, pedig mennyire elmaradott, szinte gáz: dvd )Egyébként 1000 hozzászólás és 100 m43 rumor oldal ellenére sem láttam leírva explicit, hogy milyen bajonettet használ (bár esélyes hogy figyelmetlen vagyok). Jól sejtem, hogy m4/3.
(még mielőtt valaki félreérti: azért nem sírnék ha lenne ilyenem, sőt! )
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Világos, hogy ordít a különbség, nem vitatom. Csak azt mondtam, hogy (számomra) önmagában kevés, ha csak ettől jó egy mozgókép, hogy látod a fűszálon a levéltetűt az út szélén úgy, hogy egyébként egy autós üldözés megy a filmen. Azt is elfogadom, hogy valakinek ez kell.
Nekem elsősorban az állókép minőség számít, és sztem az már jól hangzik hogy 16MP szenzor párosul az Oly jpeg motorjával. Csak álom, hogy a dinamika jobb legyen, de hátha... a remény hal meg utoljára."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Már tök rég meg akarom kérdezni. Úgy ált. mennyi expót bír mondjuk a Pana G3 zárja?? Mindig csak profi gépeknél közlik, és nem tom.
Igen, édeskevés az 1/4000, és ami azt illeti, a zár hangja (legalábbis a G3-mon) is elég hangos, kattogós. 10 évvel ezelőtti digitális ősgépek is tudtak ilyet, vagy még gyorsabbat..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Egy kis OFF:
nem adna el valaki E-PL1 vagy E-PL2 vázat? Tudok rá vevőt."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Szerintetek egy Oly 14-150mm-et mennyiért lehet ma eladni? 65-70eFt reális?
-
gorgo
őstag
Segítsetek dekódolni! Olympus gépnél filenév alapján (P2092017) mennyi expónál jár a gép?
-
gorgo
őstag
Azt mondod teszt "szerűség". Na, az ilyen teszt szerűségekre lenne egyedül szüksége a fotós társadalomnak, hogy meglássa a az objektívek közti objektív különbséget!
A sok szar műtermi beállított félrevezető "teszt" helyett, ahol kihoznak mindent, aztán meg szopsz mikor megveszed...
Köszi hogy belinkelted!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Hétvégén megint játszottam EOS 550D-vel. Beltérben (főleg ha vaku is kell) nagyon elkeni a PanaG3-at... Hát ez van.
Szal mikor APS-C-vel hasonlítgatunk, akkor megint csak célszerű életszerű teszteket olvasgatni. És az is nagy igazság, hogy majd 2-3 év és az m43 beéri majd az APSC-t (reméljük így lesz). Csakhogy a 2-3 évvel korábbiét, és nem az aktuálisét.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Mercutio_ #8259 üzenetére
"Megoldás: Szerezni kell egy m4/3-ra rakható vakut "
Neked tökéletesen igazad van, és akarnék is de nem létezik korrekt rendszervaku. Amit "rendszervaku"-ként árul a Pana, az 80-90ezer Ft, és elb*szták, mert nem megy minden funkció, amint illene tudni! Nem tud pl. ennyi pénzért a vaku távolságmérést sem. Ezek után (meg azután, hogy a beépített villanót milyen szarul használja a G3, azaz TTL csak papíron van, valóságban nincs) szimplán nem merem megvenni a külső "rendszervakut". Emellett több, mint 10 sec a teljes töltési ideje (90 pénzért nagyon gáz).
Ehhez képest k.gyors és használható képet ad a belépő szintű canon, a 'sötét' kitobival és a beépített villanóval. Megvannak a hibái, viszont eljutsz oda, hogy (értelmesen) fényképezel vele...
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Gondwana #8273 üzenetére
Igen, hallottam már ezt rebesgetni, kösz az információt, utána is nézek gyorsan!
Egyébként meg próbáltam e-bayezni is, de kaotikus az ügy: minimum 5 különböző féle 36-os kulcsszámú pana rendszervaku volt, nem mertem választani...
Távolságmérés: igen, tudom, hogy a váz/obi végzi, de a végeredmény szempontjából mindegy, hogy miért nem működik tökéletesen..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Hm, olvasom ezt a GX1 tesztet DP-n, hát, érdekes hogy az újságírás mennyire a mennyiségi fogyasztást helyezi előtérbe... kap is rá 77%-ot, amit csak a GH2 ver m43 mezőnyben.
Ezek itt kurvára nem lényeges szempontok:
- a fehéregyensúly sztem bőven hagy kívánnivalót,
- a jpeg minőségben akármelyik E-PL veri iso400/800-ig
- nincs evf,
- beégett a kitobi,
- magas dinamika mód még mindig parasztvakítás.
És egy csomó dologra ki sem terjed a teszt!Fura, vajon mennyit kapnak hogy lehoznak egy ilyen cikket: OK, magas iso az lehet a legjobb (hajrá fotózzunk magas iso-ban!), a váz anyaga is minőségi; az, hogy a kezelés miért jobb mint a nagyobb G3- azt majd valaki leírja, nem tom akár igaz is lehet, de szkeptikus vagyok.
Csak én vagyok ma fikázós hangulatban?"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz PRO-peller #8362 üzenetére
Jó, jó, azt nem mondtam hogy kompaktosak. Tulajdonképpen -magam is Pana júzer vagyok- csak egy dolgot nem tudok megbocsájtani az pedig a gyenge auto-fehéregyensúly és zsenge jpeg minősége. Persze, semelyik váz sem tökéletes... Külön jó pont, hogy tök kicsi.
Azért a kitobi csúnyán beszopat adott gyutáv tartományban, és nem épp olcsó, nos, ezt én nem tolerálnám (ha lenne ilyenem)!És az új Oly kitobi. Az pedig kellemes csalódás volt, azok után, amit itt a fórumban lehúzást kapott. Nem tökéletes de tűrhető, 12-50 tartomány igen kellemes, külön befektetés nélkül van valamiféle makró, víz/porálló, és mindehhez nem elmebeteg drága. Ha hozzámvágnák nem dobnám vissza.
-
gorgo
őstag
Gratula a képekhez nagyon tutik (meg főleg, hogy felébredtél, és 1 év után postoltál!
Kit érdekelnek az új gépek, mikor semmi igazán lényegeset nem hoznak, ha egyszer ilyen képeket lehet lőni a """régi""" cuccossal is. Én is most akarok venni egy e-pl? vázat... (persze, jó lesz az om-d is, csak ha 50-ért kapok kicsivel gyengébbet, nem fogok egy agyonmarketingelt felfújt túlárazott újat venni 300ezer pénzér)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
az LR képes videót alakítani??? Wow, még a végén előveszem Valami tutorial tényleg jól jönne...
-
gorgo
őstag
Kis segítségre lenne szükségem
A három olympus kitobi minőségéről mit lehet tudni?
Volt kezdetben az
M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6
majd követték ezek:
M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 II
M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 II RPanáéknál az új kiadás minőségromlást eredményezett... Olyéknál?
-
gorgo
őstag
válasz Messer22 #8592 üzenetére
Húha!
Akkor meg van az ember 'áldva'.
Vagy lassabb, pontatlanabb AF de jobb optikai minőség, vagy gyors pontos AF, gyengébb minőség?
Akkor most egy konkrétabb kérdés: a Pana második kitobiját érdemes elcserélni Oly valamelyik kitobijára? Számít, hogy Oly v. Pana váz van/lesz alatta?Kösz!
(a megoldást persze tom: Pana 14-45 )
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Nem mellesleg a RAWokat senki nem a Lájtrúmmal, és nem a PS-sel, és nem a Bridge-el nyitja meg, hanem a Camera Raw beépülő szoftverrel.
Kérdésem: a LR4 bétában milyen verziójú Camera Raw van? Mert van rá esély, hogy azt telepítheted Win XP alapú PS mellé...."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Rabi Mikinek megint sikerült egy örök érvényű cikket írnia "Mennyi az elég?" címmel.
Mindenkinek ajánlom olvasásra, aztán remélhetőleg kigyógyul ebből a dinamikatartományos baromságból. Csekkoljátok a kommenteket is, további okosságok vannak ott.
Amit ott még nem írtam le, az az, hogy 100x többre mennének egy HELYES fehéregyensúlyt és korrekt jpeg motort produkáló bármilyen vázzal...Igen! ISO25-öt akarunk, és nem ISO25ezret. És fényerős zoomot akarunk. És én még egy professzionális 12bites monitort is akarok . A kezem meg a bilibe lóg!
-
gorgo
őstag
Én nem nem értek egyet, hanem helyenként sztem hibásan következtet. Egyébként meg addig a pontig igaz az egész játék, amíg bele férsz a RAW bitmélységébe.
Azaz mindaddig előnyös a nagyobb átfogás, amíg túl nem növi a RAW bitmélységét. De mivel a gyártók sem hülyék, ezt elkerülik, és ha annyira fasza a szenzor, akkor kap majd jobb RAW-ot...
Szerintetek a kimenetek tekintetében a nyomtatott vagy a "digitálisan előhívott" papírkép rendelkezik nagyobb átfogással? De ennek is kizárólag akkor van értelme ha min. 16-bit TIF-ből hívatunk/nyomtatunk... (bevallom én jpeg-ből szoktam)"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Gondwana #8981 üzenetére
Konkrétan a nyomtatott képeket illetően kizárólag hallomásokkal rendelkezem. Egyébként megfizethető árú, felsőkategóriás fotónyomtató. Mivel magam sem tudom a konkrét típust, utánakérdezek...
andersen10: gőzöm sincs miért nem G3-mal fényképeztél eddig, jobbak az új képek, mint a D90 érában
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Bakker, van azért pár dolog, amit eddig nem láttam. Itt van egy: 'makró fordítógyűrű'. Nagyon állat veszek ilyet! Bagóért lesz makró lehetőségem!
-
gorgo
őstag
válasz andersen10 #9139 üzenetére
Nagyon fasza, nem kell szarakodni.
Én nemrégen kezdtem a fotózást, de tök cool dolgok ezek a barkács dolgok!
Amúgy ha a linken megnézitek az "obit" akkor látszik, hogy 0.25mm a lyukátmérő. Igaz, nem tudni milyen messze van a szenzortól..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Marseille199 #9144 üzenetére
Az a része a dolognak, hogy extrém szűk rekeszt használsz, az valós, kézzel fogható előny lehet! Kérdezem: előfordulhat, hogy sokkal nagyobb, akár 1/32, 1/64-nak megfelelő mélységélesség érhető el? Diffrakció van ilyenkor?
(Egyébként létezik olyan éleslátó szemüveg is ami ezen az elven működik: tele fekete műanyaglap sok apró lyukkal, amik négyzetháló pontjaiban vannak. Már próbáltam!)
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz andersen10 #9189 üzenetére
Egészen ötletes megoldás, milyen témát fotóztál?
-
gorgo
őstag
Hmm, kevés és vegyes fény, vaku nélkül, f6.1, iso1600, gyerekek: lehet, hogy azt kellene értékelni, hogy helyesek a színek, és nyomtatásban ez jó! Nem pedig 200%-on lesegetni a csajszi gallérja mellett a bőrét?
Ha még hozzáveszem, hogy felcsavarsz egy fényerős fixet, sztem nincs oka panaszra senkinek! (Lehet, hogy te is így gondoltad, és elbeszélünk egymás mellett?)"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Khm, valaki belinkelné, hogy az inexen hol vannak az apróhirdetések? Gyakran látok olyan postokat, amikben ilyenekre hivatkoznak, de nem találok rá...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest