Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borify Péter
aktív tag
a dancol-t tegnap este hallottam,nem igazán ismerem,talán dajkál?
-
csyo
senior tag
válasz Borify Péter #902 üzenetére
nemrég hallottam.
a cigány nyelvban a Roma az a MORE = embert jelent
a magyar az "prosztó" azt jelenti paraszt.--
más HUNGARY "véletlenül" egybe cseng a HUNGRY szóval (éhes)
"Hungry for Hungary" - láttam egy ilyen feliratot Portugáliában.
Érdekes, hogy hungarynak hivják, amikor mi magyarok vagyunk, nem pedig hunok... vagy ez most hogy van? :-D
Legyen szép a napod!
-
csyo
senior tag
jaj, most jut eszembe!
BÖKÉKÜL
(közép-Dunántúl) ezt arra mondják, amikor hánynod kell, és mielőtt hánynál csak az előjeleit érzed, csinálod..
Szóval még nem hánysz, de már kezded mindjárt.Legyen szép a napod!
-
Bubu79
addikt
A Magyar egy hun törzsből származik, melynek vezére a Magyar nevet viselte.
"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
Peethy
őstag
Krumpliprósza. Ez elvileg egy étel, ettem már... De még minidg nem sikerült feldolgoznom, hogy valaminek lehet ilyen neve.
[ Szerkesztve ]
-
csyo
senior tag
oksa, igy már világos a hun-magyar dolog..
------
mi az a pacuha?
A Lui De Funes csendőrösfilmjeiben hivták így az egyik rendőrt, hgy PACUHA
---------
PEST : ez a pestis jelenti más nyelvekben.
Fura lehet ide utazni nekik:-DMintha mi azt mondanánk: megyünk nyaralni Kolera városába :-D
Bár van nálunk oyan is, hogy Fertő tó... ott vajon mit lehet elkapni:-Sjah, most jut eszembe... Olaszoknál van egy város, ami Pisa.
Hehe
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
-
puttputt
őstag
Nekem 2 ismerősöm van, aki nagyon "Á"-zik... "Menjél innen" - "Mánjél..."
Egyik óbecsei (Délvidék), másik Szombathely mellől, egy kisebb faluból származik.
Előbbinél jobban érzékelhető ez a kis "specialitás".Pacuha csendőr, a csendőrök és a főtörzs... mekkora filmek!!!
Amúgy meg: [link] - vö. "paca"?
csyo: Egy pesti csaj ismerősöm is így beszél... így is írja ezeket a szavakat..., bár, nála ez inkább a diszlexia-"diszg(kog)ráfia" hatása, mintsem táj-jelleg
[ Szerkesztve ]
:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////
-
csyo
senior tag
erdélyben mondják, hogy
BÉ megyek vhova
és megkettőzik a betűket sokszor hol ne kéne.
tölle, jappán, pappír, szunnyog
Legyen szép a napod!
-
eastsider
nagyúr
ketet--> keres vmit, kapar vmit,kotor (nem a játék )
csollány? zsömlye, tepszi
[ Szerkesztve ]
-
csyo
senior tag
tepszi :-D igen..
"VÁRGYÁL" a várjál helyett
ENNYI INNYI (enni inni) volr egy kollégám aki így beszélt:-D
nagypapám az ott helyett azt monta OTTAND
de hallottam már azt is, hogy OTTUNNÉK---
Éléskamra magyarul? SPÁJZ :-D
Legyen szép a napod!
-
Borify Péter
aktív tag
vájling--nagyobb tálszerű valami
-
eastsider
nagyúr
Őtet: őt.
máááma
köllezekér még az oviba is kinyírták az ember gyerekét, ahhoz képest, hogy ők is így mondták legalább nem beszélek "somogyiasul"...
vannak osztálytársaim, akikkel, ha beszélek néha meg kell kérdezni mit is jelent a szó, mert nem értem
lupé: szembe illeszthető műszerész "nagyító"
susnyás ez az elhagyatott természeti terület, gazos
spájz az megint német szópityóka: krumpli--burgonya
-
copin
őstag
Vértolulás. Régi filmekben ehet hallani ritkán. Manapság én csak a szótárban futok vele össze.
-
csyo
senior tag
fotöly = fotel
--
vécce = wc
--
jah, és szintén dunántúlról:
CUCA - ez tudjátok micsoda?
Legyen szép a napod!
-
csyo
senior tag
válasz puttputt #922 üzenetére
igen!
sokannem ismerik,de AZ!
a cuca az ilyen kefe végülis. De a fogkee az nem cuca, se a hátkefe. A cuca egy olyan kefe, amit valami lyukba tesznek, és ott "cucálnak" vele. És körbe van a szőr rajta, nem csak egy oldalon.
--
távkapcsoló
távirányító
távvezérlő
távnyomóTi hogy hívjátok? (szüleim pötyögtetőnek hivják:-D de ez csak otthoni szleng)
mi távirányítnak hivjuk "hivatalosan"Legyen szép a napod!
-
Timcsy
csendes tag
- Vinnyetta (vignetta) nálunk alsóban a címkét hívták így amit a füzetre és tankönyvre kellett ragasztani. (pest megyei vagyok)
- hózentrógernek hívtuk azt a csipeszes nadrágtartót, huh kiskoromban milyen sokat hordtam olyat, még meg is van
- okuláré
- spájzEgyelőre ennyi jutott eszembe.
-
csyo
senior tag
spájz - spejz.. ezt mi is használjuk...
nah, jó, elég közel lakunk az osztrkokhoz, és a fél családunk sváb:-))
krendenc,
sparheit - sporheit(hogy van e irva?)a daramorzsát pl smarninak hivjuk (nagymamám Smorninak)
Timcsy neked is svábok az őseid?
-------
Hódelump ezt a szót ismeritek?
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
-
philoxenia
MODERÁTOR
Dencelni?
-
csyo
senior tag
válasz philoxenia #929 üzenetére
denszelni (táncolni) vagy van valami más jelentése?
Legyen szép a napod!
-
csyo
senior tag
válasz philoxenia #931 üzenetére
ezt nem értem...
--
jah, megvan!
ezt én "DÖNCÜLNI" nek ismerem..
"na ugráljatok, mert összedöncülitek az ágyat"
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
-
csyo
senior tag
-
pohár
félisten
Szeged környéki kolitársaim nem értették mikor mondtam hogy tengeri (kukorica)...
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
csyo
senior tag
ez számomra csak egy magyarórai legenda volt, hogy a kukoricát tengerinek hívják:-D
jah, meg el nem tudo képzelni, hogy a krumplit pityókának hivják...
Nekme nagyon fura:-D
-----------
Kalandor mi az a lancog?
ááá ha csak a szót irjátok oda, megőrülök, h ne tudom mi az:-DDD
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
-
Timcsy
csendes tag
Nemtudom csyo én ízig vérig molnár vagyok és zalaiak a szüleim, nagyszüleim, de ki tudja azoknak az ősei kik voltak
Visszaemlékezve mennyi angyalbögyörőt is ettem én kislány koromban
A tócsnit én krumplispuffancsnak ismerem, de hallottam persze más megnevezését is[ Szerkesztve ]
-
csyo
senior tag
-
tkazmer
addikt
funkciótól függ
hívjuk garázsnyitónak (a garázs távirányítója), kapunyitónak (a kapu távirányítója), illetve egyszerűen kapcsolónak vagy tvkapcsolónak. (egyébként szerintem a távirányító lehet a "leghelyesebb", mivel gondolom nem magyar találmány, angolul pedig hivatalosan "remote controller", ami szó szerint távirányítót jelent)további otthoni szleng még nálunk a "bigybagy"; az autó gps-es védelmét felfüggesztő kis kütyüt nevezzük így.
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
Kasza08
őstag
mamám szokta használni, hogy "málé, lelenc"
gondolom ezzel nem a műveltségemre céloz, de a pontos értelmét nem tudom -
pohár
félisten
Mi a tócsnit lepcsángnak hívják inkább, nem ilyen úriasan hívjuk ám
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
csyo
senior tag
bigybagy:-D ez jó kis magyar szó:-DDD
---
GYÖKKEN - kosárfonásnál amikor megtörik a vessző (apám kosarat fon hobbiból)
HURULÓ (kapa) - kengyelkapa, vagy tolókapa is a neve. A hurulás az oda vissza tolást jelenti (ezt a szót kertben használjuk is)
"A KRIPPONYÁJÁT!" - ezt a nagyim mondta mindig amikor gyerek voltam. Nem akart eőttünk káromkodni,. és mindig svábul mondta a csúnya szavakat. Nem tudom mit jelent, de jól érezhető a hanglajtésén, hgy kb mit jelenthet:-D És sváb szó magyar ragozással:-D
A többi csúnya szóra nem emlékszem, ez volt a legfibb:-D
Jah, ha némat rokonok ott voltak, akkor mindig elhangzott a "varázsmondat" németül, egy idő után tudtuk, hogy akkor érdemes figyelni, mert innen jöttek a csúnya szavak, vagy a tabutémák. (persze csak érzésben jött át, hogy miről lehet szó)
"Nicht vor die Kinder " (ne a gyerekek előtt) és a titkos infókat németül, vagy szlovákul megbeszélték mellettünk, hogy mi nem tanultunk csúny aszavakat, vagy megbeszélték a karácsonyi ajándékot, mert úgysem értjük...Legyen szép a napod!
-
csyo
senior tag
MÁLÉ - ezt azt jelenti, hogy kukoricakása. a málé ember az aki málét eszik (málészájú). Vagyis a mai városi szlengben "tápos" vagy "kabbekálmánka" puha, puhány.
LELENC - a talált gyerekekre mondják, hogy lelenc.
-------------
CSUMPI, csumpis - ez azt hiszem hajléktalant jelent, de az is lehet, hogy az apátlanokra értik (ismeretlen apa) zabigyereket jelenthet.
Aki tudja a jelentését írja megCSÜNT - kicsi, apró (de sztem ez alap szó)(ezt a szót is használjuk)
MEGCSÜNT - elbukott, meghalt, nem járt sikerrel (ezt a szót is használjuk)
BETONBETYÁR - városi suhanc (nagymamm használta ezt a szót)
Legyen szép a napod!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest