- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
Batman2 #44732 üzenetére
"Akkor inkább 868, vagy 3xxMHz frekvenciát javasolnád (2,4GHz-en is sok eszköz megy) ?"
Emlékeim szerint a 315 MHz-es frekvencia nálunk nem alkalmazható ilyen célokra, az NMHH megfelelő dokumentumában sincs erre utalás. De itt alapvetően nem a konkrét sáv / frekvencia értéke a problémás, hanem a vevők - úgy általában - nagyon igénytelen kialakítása. Kis távolságon még megfelelő lehet, de ha az átvinni kívánt információ (akár egyetlen bit, egy be/ki állapot) nincs megfelelő adatkeretbe foglalva, véletlen működtetés ellen védve, akkor lehet nagy csodálkozás a későbbiek során.
A "433" felirat is nagyon nagy valószínűséggel 433,92 MHz-es névleges csatornaközepet takar, legfeljebb néhányszor 10 kHz-es eltéréssel, ami az általad is linkelt 1,2 MHz-es sávszélességű vevővel elvileg nem probléma, de a nagy sávszél miatt összeszedett rengeteg 'szemét' már nagyon is az lehet. Ha egy érzékeny rádióval kiállok ide a városba, szinte másodpercenként hallani valamilyen prüntyögést az említett frekvencia környékén, pedig ez egy normális keskeny sávú rádió, és nem is egy zsúfolt világvárosban élek.
Sok éve egy kolléga kedvéért (aki egy ismerősének akart segíteni, hogy távirányítással kapcsoljon / tiltson le fizetős gyerekjátékokat) egyszerű és olcsó kapucsengőket heréltünk ki erre a célra, a vevő kimenetére egy egyszerű RC-tagot, kapcsolótranzisztort és relét kötve. Azok a csengők is 433 MHz-esek voltak, de azokban legalább egy nyákot átvagdosós-jumperes kódolás volt 2^7 vagy 2^8 lehetőséggel (mint általában az ilyen csengőkön az lenni szokott), hogy Mari néni csengőjének működtetése ne verje fel az összes szomszédot, akik ugyanabban a búcsúban vették a rádiós csengőjüket.. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #44732 üzenetére
Szerintem mindegy. Mindkét sáv hasonló alkalmazásokra van fenntartva. Véletlenszerűen csak hasonló alkalmazások, ugyanolyan kódolással "szólhatnak bele" a vezérlésbe. Lévén a hatósugaruk is korlátozott, nem hiszem, hogy gond lehetne.
...Nekem ez az állása kell, zárni kell az áramkört az ízzó működtetéséhez, nem a zártat bontani...
Úgy rendben lenne. Egyedüli probléma, ha klasszikus égőket vezérelnél, mert azoknak a hideg ellenállása sokkal kisebb, mint az üzemi, tehát bekapcsoláskor bizony szopnak keményen.
Hány KHz-en működik egy ilyen ?
Mi ennyire bonyolult benne, hogy ilyen bonyolult kapcsolása van ?Nem tudom, nem foglalkoztam vele. Rákereshető. Pl.: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- OLCSÓ MONITOROK
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest