Új hozzászólás Aktív témák
-
Dexter68
addikt
Nekem az a véleményem, hogy a szakmában a tipo fontosabb, mint bármi. Mert ha már tudod, hogy mit akarsz csinálni, és tudod, hogy szakmailag hogy kell kinézzen, akkor mindegy, hogy mivel csinálod. Ha az ember magától ''érzi'' a dolgokat, asszem úgy hyvják, hogy tehetség. De azt csiszolgatni kell szorgalmasan, mint a gyémántot. Csiszolás előtt a brilliáns is csak egy darab kő.
Én sem tipográfusként kezdtem az ipart, hanem lelkesen érdeklődtem és mindent elolvastam a témában. Aztán eljutottam oda, hogy azt éreztem, hogy autodidaktaként nem tudok tovább fejlődni. Akkor mentem tipo tanfolyamra. Egy évet jártam a Gutenberg művházba, aztán felvettek az Iparműv. Főiskolára (most már Egyetem). Egyik helyen sem tanítottak semmilyen szoftver használatot. Mert az csak egy eszköz. Mindegy, hogy Quarkot használsz vagy Indesign-t, esetleg Pagemakert. Csak jó legyen, amit csinálsz.
Különben is igazán kreatív pl. Quarkban lehetsz. Az megad minden tipográfiai eszközt, amit az illusztrációs progik nem, hisz nem arra valók. És szerintem az igazi feeling az, amikor van egy oldalnyi szöveged kép nélkül és abból kell kihozni a maximumot. -
Pedig fontos. Van egy alapvető szépérzéke az embernek persze, de ha tisztában van a szabályokkal, akkor sokkal szebb dolgokat lehet csinálni. Olyan ez, mint hogy alapvető műszaki érzékkel neki lehet állni egy autót javítani, de ha autószerelő az ember, azért nagyobb esélye van a sikerre...
Én nem szeretek olyan munkát kiadni a kezemből, amiről tudom, hogy nem jó, hiába kéri azt a vevő. Esetleg mások is láthatják, és egyből megkérdezik, hogy: Ezt ki csinálta? Mert oda nem viszek munkát az tuti...
Mod.: Ja és az is nagyon igaz, hogy bármilyen förmedvényt ad ki valaki a kezéből, arról azt fogja gondolni, hogy az tökéletes és szép. Hiszen ha tudná, hogy csúnya, akkor nem csinálná. Pont azért mert nincs tisztában az alapvető szabályaival sem a tipográfiának...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- iPhone topik
- Google Pixel 6 - új rendszer új köntösben
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Linux kezdőknek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest