- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- No Voice in the Galaxy
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anubis_9
addikt
Ha az előre megírt tuning-tanácsoktól tönkrement volna 1-2 gép (első hozzászólás által), akkor azt hiszem, hogy ennyiszer lenne újra és újra felemlegetve. Nem?
Amúgy meg ha magamat nézem, nem olyanokat tanácsolok, hogy "Húzd csak fel 1.5 V-ra a CPU-t, mennie kell annak a 6400-esnek 400-as FSB-n!". Szerintem itt a nagy többség próbál ésszerű keretek közt tanácsot adni a másiknak.
-
Anubis_9
addikt
Ha disabled, akkor folyamatosan tartja a szorzót, akár terheled a gépet, akár nem. Ha enabled, leveszi 6-osra ha nincs terhelés, így pihenteti/kíméli a CPU-t (minek pörögjön 1000-rel, ha nincs rá szükség).
Valakinél gondot okoz az Enabled beállítás és kiakad a gép szorzóváltáskor, de szerintem legtöbbünknél ez tökéletesen működik. Nálam is. Szerintem, ha lehet, használja Enableden az ember.
-
Anubis_9
addikt
Ez az első hozzászólás.
Itt eleve E6300-ast húztak, tehát ezért a maximális 7-es szorzó. Te 8-at állíts be és tedd Enabled-re a C1E-et. A CPU feszt is felteheted 1.35V-ra (de azt hiszem ez már megvan). A DRAM Voltage-nak annyit állíts be, amiennyin még gond nélkül elfutkároz (nézzd meg mit ír a hivatalos honlaja erről). A memóráidnak meg simán kéne tudni ezeket a késleltetéseket.
Bios
►Advanced
►JumperFree Configuration
AI Tuning Manual
CPU Frequency 400
DRAM Frequency DDR2-800MHz
PCI Express Frequency 100
PCI Clock Synchronization 33.33
Spread Spectrum Disabled
*Memory Voltage 2.15V
*CPU Vcore Voltage 1.35V
FSB Termination Voltage 1.400V
NB Vcore 1.45V
SB Vcore ( Sata;PCIE ) 1.5V
ICH Chipset Voltage 1.057V►CPU Configuration
Modify Ratio Support Enabled
Ratio CMOS setting 8
C1E Support Enabled
MAX CPUID Value Limit Disabled
Vanderpool Technology Disabled
CPU TM Function Disabled
Execute Disable Bit Enabled
Peci Enabled►Chipset
►North Bridge Configuration
Memory Remap Feature Disabled
Configure DRAM Timing by SPD Disabled
*DRAM CAS # Latency 4
*DRAM RAS # to CAS # Delay 4
*DRAM RAS # Precharge 4
*DRAM RAS # Activate to Precha 12
*DRAM Write recovery Time 4
*DRAM TRFC 35
*DRAM TRRD 10
*Rank Write to Read Delay 10
*Read Write to Precharge Delay 10
*Write to Precharge Delay 10
Static Read Control Disabled
Initiate Graphic Adapter PEG/PCI►PEG Port Configuration
PEG force x1 Disabled -
Anubis_9
addikt
válasz
TGArtist #5848 üzenetére
Nekem a sokak által szidott 800-as Kingmaxok vannak és atomstabil a 3200 Mhz.
Figyelj, szerintem felejtsd el a 300-akárhányas FSB-ket, csak a 400-zal foglalkozz. Ennek mennie kell! Próbáld meg azt, hogy semmi RAM időzítést nem állítasz. Hagyod ENABLED-en a CONFIGURE DRAM TIMING BY SPD-t.
Kitölthetnéd az adatlapod!
---
toM517
CPU-Z: 400x7=2800, de az ORTHOS 400x8=3200-at lát. És Több mint egy óra teszt után stabil. Most hány Mhz-en fut valójában? Mi is akkor a gond?
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5700 üzenetére
- ASUS P5K
- E8200 (tuning nélkül)
- 1 db 500 GB Samsung
- 8600 GT
- 19-es Samsung TFT
- 2x1 GB RAM
- 450 W-os ASUS tápKészenléti, kikapcsolt állapot: 18 W
Monitorral, terhelés nélkül: 44-57 W
Monitor nélkül, terhelés nélkül: 24-33 W
Monitorral, 100% terheléssel (ORTHOS): 58-72 W
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5667 üzenetére
Ma megmértem a céges gépem fogyasztását.
- E6750@3200 Mhz
- Samsung 19-es TFT
- 120-as és egy 500-as Samsung winyó
- 8600 GT videó kártya
- 2x1 GB RAM
- 450W-o ASUS tápÍgy mindenestül eszik terhelés nélkül 49-61 W-ot. 100%-os terhelés alatt (ORTHOS) ez felkúszik 95-105 W-ra.
Kikapcsolt monitorral, terhelés nélkül 39-48 W.
Alig várom, hogy este leteszteljem az otthoni gépem.
-
Anubis_9
addikt
válasz
Kornvolliss #5676 üzenetére
Ha esetleg még garanciális, mielőtt visszavinném a boltba, csinálnék egy WIN újrainstallt. Nem veszíthetsz vele semmit... Hátha...
----
djbahool Sajnos fogalmam sincs, hol lehet aktiválni...
-
Anubis_9
addikt
Hát, ha beledöglök sem stabil a gépem 450-es FSB-nél, legyen akár 7-es, vagy 8-as a szorzó. Még 1.5 V-os CPU fesz mellett sem. FSB Termination Voltage 1.45 V-on volt. A memóriának a maximális 2.1 V-ot adtam. A többi beállítás egyezik az 1-es hozzászólásban leírtakkal. 4-4-4-12 és 5-5-5-15 mellett ugyan az a helyzet: Az ORTHOS azonnal kiakad.
Lehet, nem bír többet a CPU? A Geil Ultra nem hiszem, hogy kevés lenne. 360-as Zalman tápom van. Létezhet, hogy nem lenne elég? Nem hiszem... Vagy ennyit bír a lapom?
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5665 üzenetére
Rövid időn belül akkor nekem is gondom adódhat a 360-as Zalman-nal. Főleg ha megvenném az E8400-est...
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5662 üzenetére
Biztos, hogy a A 450-es ASUS a ludas? Azért annak már bírnia kellene. Milyen volt az előző táp? Nekem 360-as Zalman van, lehet ezért nem stabil a 450x8?
Azért a 4-4-4-12-t próbáld elérni!
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5660 üzenetére
A RAM 4-4-4-12-ben jár? Csak azért kérdem, mert a 6400-esem ugyan ezzel a verziójú Everesttel mérve a memória értékekben jobb. De a CPU és az FPU adatok magasan jobban nálad.
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5656 üzenetére
Egy laza 400x9-nél alább nem adod azért, nem?
-
Anubis_9
addikt
Szerintetek 450-es FSB-nél hány voltot adhatok az E6400-esemnek, ha nem akarom, hogy huzamosabb használat után elcsattanjon?
1.45 V-on még nem stabil ORTHOS-ban, de nem merem feljebb emelni. Meddig mehetek? Geil Ultranak 2.1 V-ot adok, de csak 5-5-5-15-ben bootol be, 4-4-4-12-ben meg sem nyikkan. FSB Termination Voltage-nek 1.4-et adtam.
Köszi!
-
Anubis_9
addikt
-
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
5-5-5-15-ben 2x1 GB 800-as Kingmax-oknak kellene bírni a 900 Mhz-et, ha 450x8-on próbálom beindítani a gépet? Csak azért, mert hiába emelem a CPU feszt 1.4-re, vagy afölé, az FSB Terminaton voltage-t meg 1.45 V-ra, a memóriát 2.1 V-ra, meg sem nyikkanik a gép...
Köszi!
-
Anubis_9
addikt
GEIL DDR2 Ultra Dual Channel Kit
PC2-8500 DDR2 1066MHz, CAS 5-5-5-15
Working Voltage : 1.9-2.3VHa a P5B-E max 2.1 V-ot tud adni a memnek, akkor ha szükség lenne rá, valóban nem érhetjük el vele a maximális 2.3 V-ot...
---
"A RAM 8*500 FSB esetén természetesen 1:1 Ratioban". Ha 1:1-ben megy, akkor tényleg bőven elégséges a Kingmax is!
Köszi!
-
Anubis_9
addikt
válasz
djbahool #5631 üzenetére
Így már mindjárt más.
500x8-on járó CPU-val hány Mhz-en fut az 1066-os RAM? Látom Kingmaxod van. Esetleg egy 500-as CPU Freq.-hoz nem lenne jobb egy Geil RAM? Abból indulok ki, hogy a mostani gépemben a leggyengébb láncszem a Kingmax RAM. Nem bírja a gép a 450-es FSB-t. Max. a 400-ast.
A másik kérdés, hogy mennyi RAM-ot vegyek. Ha a jövőre gondolunk, kell a Vistának a 2x2 GB. Viszont úgy tudom, hogy minél több a RAM a gépben, annál nagyobb az esélye annak, hogy gubancok lehetnek egy erősebb tuningnál.
-
Anubis_9
addikt
válasz
djbahool #5628 üzenetére
Azt hiszem, meggyőztél...
Jól látom, hogy mindezt 800-as RAM-mal csináltad?
RAM : 2048 MB DDR2 Dual Channel
RAM Speed : 500 MHz (1:1) @ 5-5-5-18
Slot 1 : 1024MB (PC2-6400)
Slot 1 Manufacturer : Kingmax Semiconductor
Slot 2 : 1024MB (PC2-6400)
Slot 2 Manufacturer : Kingmax Semiconductor -
Anubis_9
addikt
válasz
djbahool #5625 üzenetére
Teljes mértékben igazat adok neked, csak attól félek hogy a P5B-E lapom nem fogja bírni az 500-as CPU Frequency-t.
Amúgy a mi a P5B-E lapunk azért nem tartalmazza az SB, NB ill. ICH Vcore állítási lehetőségeit, mert a mienk az elsők között volt. Azóta az újonnan kiadottakat már javították, továbbfejlesztették.
-
Anubis_9
addikt
válasz
djbahool #5623 üzenetére
Volt egy PH-s cikk:
"...A most megjelent három típus, az E8200, E8400 és E8500 2,66, 3 és 3,16 GHz-es órajelekkel rendelkezik, és bár az E8200 a legolcsóbb, az E8400 sem sokkal drágább (kb. 3000 forinttal), és magasabb szorzója miatt a túlhajtás szempontjából valószínűleg még jobb választás..."Ebből kiindulva láttam jobb ötletnek a 8400-est a 9-es szorzója miatt...
-
Anubis_9
addikt
válasz
donsergiooo #5621 üzenetére
Hello! Igen, de még nem mostanában, kicsit várok még, hogy alacsonyabb legyen az E8400-es ára.
-
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
A jövőben cserélném az E6400e-sem E8400-esre. Szerintetek a P5B-E lapom, jó memóriákkal képes lesz az új CPU-t elfogadható mértékben meghajtani? (olyan 450x9-re gondolok)
Köszi!
-
Anubis_9
addikt
Szerintem ilyet használj: FAN MATE 2
Én is próbálgattam annak idején a SpeedFan-t, de sehogysem sikerült megoldanom vele a problémámat...
Nekem jelenleg 4 ventit kell szabályoznom, ezért vettem ZM-MFC1 Plus-ot. Drága, de jó!
-
Anubis_9
addikt
válasz
balapet #4753 üzenetére
A CPU Configuration-on belül C1E SUPPORT-ot tedd disabled-re és akkor nem fog ugrálni a szorzó. De a helyedben enabled-en használnám: ha nem kell pörögnie a CPU-nak, minek pörögjön maxon? Hadd pihenjen néha!
Ennyit fűztem volna hozzá Motaba78 kolléga hozzászólásához.
Ha nem zavar a plusz ventizaj, tényleg nyugodtan tehetsz rá egy ventit az NB-re. Max. leszabályozod a fordulatát, hogy ne halld a hangját.
De az sem baj, ha úgy hagyod, venti nélkül, ha nincs agyontuningolva, nem lesz baja.
AI N.O.S.? Sosem használtam, de nem is fogom.
-
Anubis_9
addikt
válasz
(Darkwood) #4417 üzenetére
Próbáld azt, hogy csak a CPU-t húzod, a kártyát nem. Szerintem a kártya miatt szaggat!
-
Anubis_9
addikt
A P5K-s márkatársak 5B-s cerkával satírozzák a lapot, hogy minimális legyen a vdrop...
[link]Nálunk nincs ilyenre lehetőség?
-
Anubis_9
addikt
CPU hőmérsékletének a mérésére használd a CORE TEMP-et. Ez a magok hőjét méri. Ez a mérvadó. A PC Probe nálam is őrültségeket mutatott. Ne foglalkozz vel. A 4.20-as Everestnek viszont jót kellene mutatnia...
100%, hogy van újabb ASUS BIOS-od. Itt keresgél: [link]
A szorzód azért ugrálhat, mert engedélyezve lehet a CE1, ami ezt eredményezi. Spórol a CPU energiájával, ha arra nincs szükség.
-
Anubis_9
addikt
válasz
banderasz77 #4228 üzenetére
Visszanéztem ma az ASUS oldalára, de a 1704-es BIOS-nak se híre, se hamva. Még csak a BETA BIOS-ok közt sem!
Ha rövid időn belül nem tesznek fel újabbat a 1702-esnél, visszateszem a 1702-est!
-
Anubis_9
addikt
válasz
HZSolti #4244 üzenetére
Az ASUS szokott ilyeneket csinálni. Felmész az oldalára, leszeded. Mire legközelebb mész, már nincs ott, csak a BETA BIOS-ok közt. Kilépsz, majd újra belépsz és most már ismét ott van.
Én ugyan így jártam most, amikor a 1704-est szedtem le. De régebben is volt erre példa.
-
Anubis_9
addikt
válasz
banderasz77 #4228 üzenetére
Feltettem én is az új 1704-es BIOS-t, de ezt az új funkciót én sem találtam. Sőt 2 régi állítási lehetőséget nem is találok a CPU Configuration-on belül!
- PECI
- Intel (R) SpeedStep (tm) tech.Mintha a Q-FAN kicsit gyorsabban pörgetni a ventiket. Eddig max 1800-at ment a Hyper TX-em, most meg 1900 felett volt valamivel, amikor 100%-os terhelést kapott a CPU. Te nem vettél észre ilyet?
-
Anubis_9
addikt
válasz
banderasz77 #4226 üzenetére
Hogy hogy nem ment? Hiába állítottál be vele egy bizonyos feles szorzót, be sem bootolt a gép?
-
Anubis_9
addikt
P5B-E BIOS 1704
1. Fix CPU ratio will not reset after load BIOS default
2. Enable support for N/2 Ratio optionMi lehet az az N/2 Ration?
-
Anubis_9
addikt
-
Anubis_9
addikt
400-as FSB felett nem igen járatnám a gépet, mert ott instabillá válik (nem csak a Kingmaxokkal hanem Geil-el is, egyszer kipróbáltam), szerintem azért, mert csak P5B-E van, aminél nem lehet többek közt a hidak feszültségét szabályozni. Vagyis a mem-ek 800 Mhz felett nem járnának. A Kingmaxaim 4-4-4-12-ben járnak most is.
Ez sima Geil, nem Geil Ultra. Válaszokból kiindulva nem éri meg cserélnem, max akkor, ha tök ingyenben megúszom!
Köszi mindenkinek!
TÉNYLEG, AKINEK P5B-E van (az első szériákból), MEKKORA TUNINGOKAT ÉRT EL VELE, STABILAN?
-
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
Lenne egy lehetőségem, hogy lecseréljem a 2x1GB 800-as Kingmaxaimat 2x1GB 800-as GEIL-re. Szerintetek azonos körülmények közt (400-as FSB-n hajtva 8x-os szorzóval, azonos késletetéssel) lenne különbség a két márka között? Everest kimutatna valami többletet a tesztekben?
Köszi!
-
Anubis_9
addikt
válasz
Sátán Béla #4110 üzenetére
Új Intel Chipset Driver van fent?
-
Anubis_9
addikt
válasz
Sátán Béla #4089 üzenetére
Természetesen nem kell leformáznod FAT32-re!
Az a lényeg, ha HDD-ről akarsz BIOS-t frissíteni, akkor annak FAT32-nek kell lennie, különben nem fogod látni a BIOS frissítő menüben az NTFS partíciót.
A legegyszerűbb, ha pendrive-ról csinálod.
-
Anubis_9
addikt
Meglejent az 1.42-es CPU-Z!
[link]
11/23/2007 -
Anubis_9
addikt
-
Anubis_9
addikt
1.: Valakinek ez a halk, valakinek az. Ami neked csendes, az más fülét zavarhatja.
2.: nem mindegy hogy egy 50%-os tuningnál (pl. nálam is) tizenegy-két fokkal hűvösebben tartja a CPU-t a nem gyári cooler, ráadásul ugyanezt fele akkor hangerővel.Nem kell 10.000 Ft-os hűtőt venni. Elég egy Cooler Master Hyper TX, ami kb. 5.000 Ft és kenterbe veri a nála 2x drágább cuccokat.
Nekem is az volt az egyik legelső dolog, hogy lecseréltem a gyári coolert.
-
Anubis_9
addikt
Mert engedélyeze van a CE1. Ennek köszönhetően ha nem éri terhelés a CPU-t, 6-osra visszaáll a szorzó, így kevesebb energiát fogyaszt és nem pörög feleslegesen. Ez így a normális.
De ha zavar, tedd DISABLED-re a CE1-t és akkor folyamatosan 3200-n fog pörögni 8-as szorzóval.
-
-
Anubis_9
addikt
A vastagított beállításokon változtattam 1 picit
! Így próbáld meg először. Szerintem így mennie kell.
Bios
►Advanced
►JumperFree Configuration
AI Tuning Manual
CPU Frequency 400
DRAM Frequency DDR2-800MHz
PCI Express Frequency 100
PCI Clock Synchronization 33.33
Spread Spectrum Disabled
*Memory Voltage 2 V
*CPU Vcore Voltage 1.375V
FSB Termination Voltage 1.400V
NB Vcore 1.45V
SB Vcore ( Sata;PCIE ) 1.5V
ICH Chipset Voltage 1.057V►CPU Configuration
Modify Ratio Support Enabled
Ratio CMOS setting 8
C1E Support Enabled
MAX CPUID Value Limit Disabled
Vanderpool Technology Disabled
CPU TM Function Disabled
Execute Disable Bit Enabled
Peci Enabled►Chipset
►North Bridge Configuration
Memory Remap Feature Disabled
Configure DRAM Timing by SPD Disabled
*DRAM CAS # Latency 4
*DRAM RAS # to CAS # Delay 4
*DRAM RAS # Precharge 4
*DRAM RAS # Activate to Precha 12
*DRAM Write recovery Time 4
*DRAM TRFC 35
*DRAM TRRD 10
*Rank Write to Read Delay 10
*Read Write to Precharge Delay 10
*Write to Precharge Delay 10
Static Read Control Disabled
Initiate Graphic Adapter PEG/PCI►PEG Port Configuration
PEG force x1 Disabled---
Ha nem menne, vagy nem lenne stabil a memória voltját egy lépéssel emelheted.
-
Anubis_9
addikt
Gratulálok!
3200 Mhz-et 100%, hogy tudja. Ez 50%-os tuning. Nekem és sok más kollégának a 6400-es ennyin megy.
Ennyin 1:1-ben megy majd a CPU és a RAM.
UI: arra figyelj, hogy az első hozzászólásban 6300-ast tuningoltak, aminek csak 7-es a maximális szorzója. Neked meg 8-as.
-
Anubis_9
addikt
Leszedtem a könyvét a netről. Ezt kellene tenned:
1.: kapcsold ki a gépet ()
2.: vedd ki az elemet
3.: húzd le a jumpert az 1-es, 2-es tűről és dugd át a 2-es 3-asra. Tartsd ott 5-10 mp-ig, majd tedd vissza az 1-es 2-es tűre.
4.: tedd vissza az elemet a helyére
5.: kapcsold be a gépet ()
A CMOS RESET jumpere a Floppy és a FAN2-es venti csatlakozója mellett van. Rá van írva, hogy: CLRTC
A tűk számozás a lap aljáról a CPU felé megy. Vagyis a legasó az egyes tű.
-
Anubis_9
addikt
Új Bios!
P5B-E BIOS version 1702
Csak egy javítást tartalmaz: Support new CPUs.
[link] -
Anubis_9
addikt
Annak idején, amikor én vettem a P5B-E lapomat a Kingmax ramokkal, a boltos gyerek megpróbált lebeszélni erről a memóriáról, mert sokaknak nem működik a kettő együtt. Persze nálam semmi gond nem volt.
Amúgy többektől hallottam, hogy a Kingmax RAM nem biztos, hogy a legjobb választás a P5B-hez. -
Anubis_9
addikt
Van házhűtő ventid? Vagy zárt és szellőzés nélküli a házad?
Szerintem egy ici-picit sok ez a hőfok, de még közel sem veszélyes.
Az én céges az ASUS P5KC-mnél az E6750-es 3200-ra húzva terhelés nélkül 31 fokos az MB. Amúgy ha jól tudom az MB alatt az északi hídat kell érteni. Bár nekem le van szedve a ház oldala. -
Anubis_9
addikt
válasz
challenger91 #2991 üzenetére
Szedd le innen, a hovatalos ASUS oldalról a legújabb BIOS-t és tedd fel! Ezután probléma nélkül látni fogja az E6750-est.
Ez az 1604-es BIOS. 2007/07/13-ai.
[link] -
Anubis_9
addikt
válasz
s7evcsenko #2982 üzenetére
Lehet, hogy csak a sima START -> LEÁLLÍTÁS -> ÚJRAINDÍTÁS-ra gondolt...
-
Anubis_9
addikt
Először is: az egyes számú hozzászólás alapján be tudod állítani a BIOS-t, de arra vigyázz hogy ott E6300-ast húztak meg, nem E4400-est.
Másodszor: P5B szériákon ha tuningolsz, ''kétszer indul a gép'', ha teljesen áramtalanítot. Ez ellen csak az az ellenszer, ha nem áramtalanítod a géped kikapcsolás után. Amúgy mindenkinek ilyen a tuningolt P5B-je. -
Anubis_9
addikt
válasz
s7evcsenko #2961 üzenetére
Jó a Hyper TX
Aki ismeri, mindenki isteníti ezt a hűtőt. 5.000 Ft semmi érte, hidd el! Halk és erős!
Szívesen! -
Anubis_9
addikt
válasz
s7evcsenko #2959 üzenetére
Látod, látod! Mondtam én!
Jó az öreg a háznál!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Kártyafüggetlen, Kijelző enyhén beégve, Garanciával
- Álmodj nagyot: RTX4060-tulajdonosként! 0% THM-re is!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest