Új hozzászólás Aktív témák

• Sokimm

senior tag

válasz ghostie #3300 üzenetére

Jogos a meglátásod, hogy mélyebbre szeretnél menni (jómagam is ez irányba törekszem), de tartom magam ahhoz a véleményemhez, hogy arduniozni nem kell elektronikai tudás. A neten (vagy középiskolás tankönyvekben) van egy képlet, kiszámolod mekkora ellenállás kell a led elé (nem kell nagyon tudni miért kell, csak így működik), és megy a móka. Ha mélyebbre akarsz menni (áramkörtervezés, 555ic, időzítők, stb), akkor meg amúgy is felesleges az arduino. :) (értsd jól, a ló másik végét ragadtam meg :D )

A kettő együtt, túl nagy falat. Mondok példát: Szétszedtem egy kínai ledes övet, aminek kíváncsi voltam, milyen elektronikai háttere volt. Van benne egy atmel eeprom, amit egy felirat mentes ic hajt meg, és 3 nyomógomb. Nah akkor most (arduino vs elektronika) menjek tovább? Ha arduinozni akarok, az eeprom használatát megnézem más hogy csinálja a neten, és máris külső memóriaként tudom használni ezt az atmel ic-t (az arduinomhoz). Ha elektronikailag akarok tovább menni, akkor a határ (áramköri szinten lefele), a csillagos ég.

Tehát az arduino-hoz nem feltétlen kell bármilyen npn-pnp tranyókkal szenvedni, csak ha van rá lelki erőd. Ez esetben pedig a pdf-je tényleg többet mond minden próbálkozásnál (nyitófesz, átviteli értékek), aztán ha használni akarod a tranyót (veszel egyet, amit már datasheet szinten ismersz, és beépíed a dugdosós panelba, amihez nem kell arduinó, csak táp...)

Szerintem a kettő nem olyan szoros családtag (elektronika-arduino) mint amennyire annak látszik (a programozása sem regiszterszinten megy (assembly), hanem egy "butított" felsőbb nyelv, amit a fordító szépen átdolgoz... Buta egy jószág (egy bizonyos belépő szintig) az arduino (ezért szeretem annyira), de az analóg elektronikai rész, a nyúl végtelen ürege (az arduino-hoz képest). A véleményem teljesen szubjektív, nem kell vele egyetérteni. :))

Elnézést, ha nem tudtam tanácsot adni, hogy hol vegyél KIT-et, nem láttam ilyet még sehol.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés