Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hoktar

tag

válasz mexel #106195 üzenetére

Na jó legyen, de csak azért mert tényleg ennyire érdekel és mint mindig, segítő a szándékod!

No meg azért is, hogy segítsük a többieket is és ne tartsunk meg magunknak, a hasznos információkat, hisz a fórum lényege a kölcsönös segítségnyújtás, nem csupán a mások által önzetlenül adott információ kisajátítása, majd abból anyagi haszon szerzése.

Akkor nagyon részletesen:

A ragasztott borda valóban nehezen jött le, mivel olyan makacs szivacsos ragasztóanyaggal ragasztották ótvar módon oda, hogy ennél szebbet kullantok.

Az anyaghasználatot sem értem, hiszen ez a köpedelem ami a CPU chip és a borda közt van, ez véleményem szerint inkább szigetelő anyag, mintsem hővezető, ami adott konstrukció (Vontar X4) termodinamikailag amúgy is elég xarul designolt házánál még rátesz egy lapáttal a hőproblémára.

Mielőtt felesleges köröket futnánk:

Tudom, tudom nincs hőprobléma, mások csilliárd éve használják adott eszközt melegedés és gond nélkül -30°C-on a nyári hőségben, csak én képzelem be, hogy ótvar módon melegszik ez a kis cukorfalat és nagy melegben multitaskingnál vagy azt, hogy játéknál, emulátorhaasználat közben rendesen be tud akadni... Tudom tudom, adott box csak "filmnézésre" való... ha mást szeretnék, vegyek arra alkalmas készüléket.

Na szóval a lényeg... (mert rengeteget segítettél már nekem önzetlenül, amit hálásan köszönök!) és talán más is okul a tanulópénzemből.

Mint kiderült az adott ragasztóhabot, még a csepegtetett aceton is alig oldja (oldja, könnyíti, de nagyon lassan). Jött a nagyszerű ötlet. Melegítsünk rá kicsit bordára, hő hatására általában a ragasztók engedni szoktak. na ez a kis mocsok nem tette. Emeljünk még egy kicsit a hőfokon... semmi. Még egy kicsit, várjunk... semmi.... 'mééégegykicsit, várjunk, kicsit aláfeszít... na végre lejött! Most dugjuk be és és próbáljuk le a készüléket. Hát nem bootol. "O-óóó!" és később jött a felismerés, hogy a BGA chip padjai sérültek.

keserű szájízzel és szomorúan toltam egy "All In!"-t, mivel volt itthon egy másik berendelt vas (a félreértések elkerülése végett: a jó édes anyámnak vettem, nem 2x-es felárért továbbértékesíteni!) Tehát már tudtam milyen ragasztó "köpedelemmel" állok szemben, ezért gondolkodtam a lehetséges megoldásokon, hogyan tudnám levarázsolni sérülésmentesen a hűtőbordát. Áááá megvan! Cérna! Majdnem jó de szakad. Vékony rézhuzal? Nincs itthon olyan vastagságú (meg akár réz, akár nem, azért mégis fém és sérthet valamennyit, ha elkottázom, vagy ha túlzásba viszem az "akarat"ot). Akkor mi legyen?
    próbáljuk meg a fogselymet, az nem annyira szakad. Egy cérnakesztyű és pár méter fogselyem elhasználása után a hűtőborda úgy döntött, hogy lejön. A maradék szivacsos ótvar, ragasztómaradék prutymákot, ami jópár SMD alkatrészt is betakart, azt fültisztítón lévő acetonnal, elkezdtem feloldani, csak az érintett területre koncentrálva, majd a ragasztót műanyag "hegyes végű" piszkálóval szépen, óvatosan eltávolítani (nyákra szinte semmi aceton nem került, hiszen ez a szivacsos xar magábaszívta, ha került is egy nagyon minimális, az sem oldotta fel a védő lakkozást). Ezután 95%-os isopropyl alkofollal letisztítottam a nyákot és a CPU-t, majd az alaplap többi részét. Megvártam míg minden megszárad, Bedugtam a készüléket és bootol-t. Ezután letisztítottam a hűtőborda alját is, majd normális hűtőpasztával felhelyeztem a CPU chip-re.

Ma már optimistán tekintek a tegnapra és akárhogy is nézem a 100%-os kudarcot, az 50%-os siker váltotta fel. :D

Új hozzászólás Aktív témák