Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz HSM #3134 üzenetére

persze, az árazásról volt szó. viszont ennek a műszaki háttere egyrészt egyszerűbb, másrészt sokkal jobban felépített, mint ahogy leírtad.

azt gondolom, hogy a GM204 egy teljesen logikus 2nd tier chip, aminek amúgy a fő paraméterei (többek között funkcionális egységek száma) valószínűleg már jóval a 290-esek megjelenése előtt fixek voltak. a chipet alacsony fogyasztásra tervezték, aminek az ultramobil szinergia és a marketing mellett van még egy óriási előnye: nagyon széles órajeltartományt tesz lehetővé. amikor kész volt a GM204, nem volt más dolguk, mint belőni úgy az órajelet, hogy a 980 a garantált boost clockkal kb. 10%-kal gyorsabb legyen a 290X-nél (ami a top binned példányok esetében 15-20%), a 970 meg annyit tudjon, mint a 290 (top binned - kb. 290X). így elérték, hogy a 970 egyszerre versenyezzen a 290-nel és a 290X-szel egy olyan áron, aminek komolyan már nem lehet a Hawaii chippel alámenni (ez volt az árazásban az igazán nagy okosság), a 980 pedig a látványos 20%-os (top binned) előnyével mehetett halo áron. ezzel egyszerre húztak nagyot piaci részesedésben és árbevételben - ennek eredménye a most mellékelt pénzügyi jelentés.

mint utólag kiderült, a 970 igen kompetitív árának volt még egy előfeltétele - kellett, hogy az enyhén backend-hibás (ROP vagy L2 cache) GM204-ekből is lehessen 970-et csinálni (ez saját következtetés, nem hivatalos info). ez a sztori viszont nem annyira egyszerű, hogy parasztnvidiahazudott - pedig amúgy én nem osztom a nyugati sajtó elnéző véleményét, szerintem szándékosan tájékoztattak félre mindenkit.
    lássuk be, a 970 akkor is igen jó vétel, ha azt írjuk rá, hogy 56 ROP, 3.5GB RAM, 224-bites memóriavezérlő. a gond ott van, hogy ha azt írjuk rá, hogy 3.5GB RAM, akkor az nagyban megcsappantja a vásárlók körét - 95%-ban olyanokkal, akiknek a gyakorlatban marhára mindegy a 0.5GB. a probléma persze ott van, hogy egyrészt az 5%-ot ténylegesen megkárosítják, másrészt egy cég akkor se nézzen hülyének, ha történetesen hülye vagyok. az nVidia láthatóan nem hisz az ilyen etikai gyerekségekben - ezért félig egyetértek a konklúzióddal, én is alaposan tájékozódom, mielőtt bármit veszek tőlük (amúgy ez eddig is így volt). de azt érdemes látni, hogy (feltételezve a szándékos félretájékoztatást) ez a 3.5GB-os botrány nem jött volna létre, ha a vásárlók nagy része átgondolt szempontok szerint venné a VGA-it.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés