- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41488 üzenetére
Azt, hogy először legyen a kezedben a pénz, és utána állj neki nézelődni.
Lehet lesz az még 1-2 hét, addig teljesen át is rendeződhetnek az árak.
Szigorúan személyes vélemény egyébként, de egy 8GB-os RX470 miért lenne gyenge? A tesztekben az RX470 nem sokban marad el az RX480-tól. Vadiúj kártya, a jövőre való tekintettel nem lehet olyan rossz.
Használtan persze garisan lehet venni R9 390-est, de sokkal nagyobb fogyasztás kb. azonos teljesítményéért (+/- 5-10% játékoktól függően). Én most ettől függetlenül elégedett vagyok a 390-esemmel, de bevallom 70-80e Ft-s árszinten most nem mernék semmit venni, kivárnám, amíg pár héten belül (remélhetőleg) normalizálódik a piac, és hátha ne adj isten elérhető lenne egy új RX480...
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41486 üzenetére
Hát hajrá!
Sajnos ilyen esetben a csendben ücsörgés nem segít, b@szogatni kell a boltot / szervizt, és verni az asztalt.
Szomorú, de nagyon ritka az, amikor tényleg korrekten intézik a garanciális problémákat itthon a boltok...Mondjuk az már valami, hogy elismerték, hogy hibás a kártya. Nekem küldött vissza az Ipon hibás deszkát úgy, hogy állították, hogy Win10-et telepítettek vele meg minden, nem tapasztalják a hibát (előtte már a procin kívül mindent kicseréltünk/leteszteltünk, tehát biztosak voltunk benne, hogy csak a deszka lehet a ludas). Sajnos ott bejött nekik a cselezés, az illetőnek már nagyon fájt, hogy egy hónapja nincs gépe, vettünk másik deszkát, és probléma nélkül működik azóta is a gépe - ez egy példa arra, hogy miért éri meg szívózni a boltoknak a garival...
-
Cifu
félisten
válasz
TechN7ne #41484 üzenetére
100MHz-k vannak a kártyák közt ,semmiben sem különböznek egymástól csak órajelben...
Ezt írtad, előtte meg nekiállsz kioktatni, hogy ostobaságokat írok le. Nálam is volt pár kártya, a környékemen is akadt pár. Neki akarsz állni kiokítani, közben leírsz egy efféle ostobaságot. Gratula, öngól.
Fizikailag meg már tök mind1 hogy 2048 vagy 1792 mittomén számolóegység van bennük ,annyira pici a különbség hogy nem érzed meg játékokban
Örülök, hogy próbálod mentegetni magad, de konkrétan azt írtad le, hogy csak az órajelben különböznek. Hülyeséget írtál le, és még csak be sem ismered.
annyira pici a különbség hogy nem érzed meg játékokban ,az órajel növekedést azt viszont nagyon ,látványosat tud dobni a teljesítményen akár +50MHz többlet
Ha már annyi kártyád volt a családból, akkor nézz meg egy XT-t mondjuk 1000Mhz-en, utána egy Pro-t 1050Mhz-en, azonos memória sebesség mellett. Melyik lesz gyorsabb? Súgok, nem a Pro - persze a sebességkülönbség nem lesz hatalmas, de akkor is látható, hogy mikor mi számít...
Ezen kívül tegyük hozzá, hogy a 7970 esetében a memória is magasabb frekin jár alaphelyzetben (ha már belinkeltem, esetleg elolvashattad volna az anno készült tesztet), persze ez aztán a gyártóktól is függő lett.
ennyi pénzért boltban 70k-ért sem tudtam venni jobb kártyát.
Én 30e Ft-ért adtam el a 7950-est és 40e Ft-ért vettem R9 390-et. Nem vitás, hogy egyedi vétel volt, de akadnak ilyenek (ahogy anno beszéltük, hogy 35e Ft-ért is volt 7970).
Részemről lezártam, személyeskedve belémszálltál, közben hülyeséget írtál le, amit nem ismersz be, ez a te lelki szegénységed...
-
Cifu
félisten
@Speed(R): Ezzel olyan téren vitatkoznék, hogy kb. 100MHz kell pluszban és megvan..
Pontosan. Szóval ha 100Mhz-et húzol a 7970-en, akkor ugyanúgy elhúz.
nincs akkora difi köztük, hogy teszemazt egy 1200on járó 7950től elhúzzon a 7970..ettől független jól jöhet az a kis plusz.
Már ha jár 1200Mhz-en az a 7950. Az enyém, és a környékemen lévő egyik 7950 sem tudott soha 1200Mhz-et. Ha kifog egyet, ami megy 1200Mhz-et, akkor hurrá, lelépett egy 7970-et. Emiatt érdemes akkor 7950-et venni az adott árakon szerinted?
@TechN7ne:Ekkora baromságot már ne is haragudj ,ezeket az információkat honnan veszed ,álmodtad esetleg elképzelted?
100MHz-k vannak a kártyák közt ,semmiben sem különböznek egymástól csak órajelben...
"Fontos eltérés, hogy míg a HD 7970-eken helyet kapott Tahiti XT 2048 számolóegységet tartalmaz, addig a PRO jelölésű verzió már "csak" 1792 darabot. " Forrás (jó messzire mentem érte ám!)
Én kérek elnézést, szóval mint a Tudás hordozója világosítsd fel a topicba látogatókat a jövőben. Ezúton is részvétem nekik.
Inkább ki is veszem a kedvencek közül, látom felesleges egy másodpercnyi időt is áldozni a topicra, hiszen én csak álmodozok meg képzelgek...
-
Cifu
félisten
válasz
holozis_HUN #41475 üzenetére
Ennek azért nincs sok értelme, mert a tuningolt 7950 értelemszerűen az alap frekis 7970 sebességét érheti max. el. A tuningolt 7970 meg szépen ott hagyja.
Szóval ezt így szemlélni nem érdemes.
Mivel árban elég közel vannak egymáshoz, érdemes folyamatosan vizslatni a használtpiacot, és ha sikerül egy jó árú 7970-et beszerezni, akkor hajrá. Továbbá csendben megjegyzem, hogy én ilyen kártyánál inkább a hűtés milyenségére mennék rá. Sokkal többet számít, akár tuning, akár minden más (zajszint, élettartam) szempontból.
-
Cifu
félisten
válasz
Joker94Hun #41456 üzenetére
A kedves picipuha megint zseniálisan elcseszte a DX12-őt abból a szempontból, hogy átlátható és egyértelmű legyen.
A DX12-nek négy támogatási szintje van:
Feature_Level_11_0
Feature_Level_11_1
Feature_Level_12_0
Feature_Level_12_1Később várható egyébként újabb szint (Feature_Level_12_2 ?) is.
A GCN1-es kártyák a Feature_Level_11_1 alá esnek, így például a Total War: Warhammer DX12 alatt nem fog elindulni, csak DX11 módban, illetve például a Rise of the Tomb Raider #7-es patch-ben megjelenő DirectX 12 Asynchronous Compute-t nem támogatják. Mindkettőről volt hír itt a PH!-n.
Sajnos a jelek szerint a DX12 támogatás ilyentén erősen ciki kategória, mert nem tudjuk, hogy az eljövendő DX12-es játékok mely szintet követelik meg, és így azt sem, hogy a GCN1-es kártyák fognak-e DX12-ben futni, avagy sem.
Szóval igen, a kártya tudja a DX12-őt. De a DX12 elcseszett jelölésrendszere és a különféle megkötések támogatása miatt nem biztos, hogy a DX12-es játékok alatt tudod is használni, mert lehet, hogy a játék magasabb (Feature_Level_12_0 vagy _1) szintet kér.
Én is ezért morcogtam és morcogok az ilyen hírek alatt, mert ugyebár én is anno azért vettem 7950-est, mert hát arról volt szó, hogy a GCN a jövő. Meg hogy a GCN a DX12 alá sokkal jobb lesz. Mára kiderült, hogy ez így nem igaz. A GCN-nek különféle változatai vannak, és a GCN első iterációja konkrétan kifutóban van a jövőt illetőleg. Szívás - én ezért adtam túl részben a saját kártyámon... Miközben reménykedek, hogy a GCN2 nem fog hasonló sorsa jutni rövid úton...
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41454 üzenetére
Sajnos nincs kőbe vésett dátum, de mindenképpen zaklasd őket, hogy már több, mint 60 nap eltelt, és még mindig nem intézkedtek az esetedben.
Az ide vonatkozó jogszabály:
Van-e határidő a dolog kijavítására vagy kicserélésére?
A Ptk. szerint a kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. A Ptk. mellett a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet 5. §-a kimondja, hogy a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Azt, hogy mi minősül a Ptk. szerint megfelelő határidőn belül elvégzett kijavításnak, a jogalkotó nem határozza meg. Az adott ügy körülményeinek ismeretére van szükség tehát annak megítéléséhez, hogy az eladó a javítást megfelelő határidőn belül végezte-e el. A kijavítás lehetséges idejét ugyanis nagyban befolyásolhatják olyan körülmények, amelyekre az eladónak nincs ráhatása. Ezek a körülmények adódhatnak a termék adottságaiból vagy a hiba jellegéből kifolyólag, de előfordulhat az is például, hogy a termék kijavításához olyan alkatrész beszerzésére van szükség, amelyet a gyártó csak késedelemmel tud leszállítani
-
Cifu
félisten
válasz
szabadoslac #41440 üzenetére
-
Cifu
félisten
válasz
Joker94Hun #41408 üzenetére
Tuning terén ha szerencséd van, 1100 GPU / 1500 memória Mhz, némi feszt adva nekik. Viszont a gyári hűtés nem az igazi, 70°C fölé ne nagyon engedd...
-
Cifu
félisten
@gabber01: Dunno, akkor lehet, hogy neked szerencsés a csillagok állása. Példa a tesztre. Ott is írták páran, hogy nekik jól gyorsult, de fórumban is olvastam, hogy nagy eltérés nem volt. Az R9 290/390 topicban is megjegyezték, hogy Vulkan-ra váltva az árnyékoknál valami zűr volt, és max.-ra húzott árnyékoknál a teljesítménynövekmény nem volt szignifikáns.
@szabadoslac: Ha nem gondolkozol Dx12-ben a közeljövőben, akkor valóban jó választás.
-
Cifu
félisten
válasz
szabadoslac #41394 üzenetére
Szvsz felesleges a fogyasztáson is lovagolni. De ezt is leírták már. Azért az RX470 GCN4-es, míg a 7950 GCN1-es. Márpedig a helyzet az, hogy egyre több játék kapcsán derül ki, hogy nem fogják DX12 alatt támogatni a GCN1-es kártyákat - az első fecske ugyebár a Total War: Warhammer volt. A másik gyanús eset a Doom, ahol az OpenGL-hez képest a Vulkan minimális előnyt nyújt csak.
Ha csak régebbi játékokkal játszol, illetve Dx11-ben gondolkodsz (nem váltasz Win10-re), illetve a 7950 csak egy közbenső megoldás, amivel mondjuk egy évig ki akarod húzni a cserét, akkor érthető a döntés természetesen.
De szvsz ne a fogyasztás legyen a döntési tényező...
-
Cifu
félisten
válasz
szabadoslac #41389 üzenetére
Ha nem tuningolod 160-170W körül a változattól függően, ugyebár vannak gyárilag tuningolt példányok, azoknál szvsz elképzelhető 180-190W is. Ha húzod, akkor sokváltozós egyenlet, de akár 220-250W is előferdülhet.
-
Cifu
félisten
válasz
TechN7ne #41349 üzenetére
A GPU terhelés 0%, erre értette, és valóban eredetileg terhelésre gondoltam, tehát mondjuk Valley vagy valami tesztprogram futtatása közben mi az ábra.
De közben rájöttem, hogy az R390 sehol sem tud stabil 12V-ot, visszanéztem évekre az R290(x)/R390(x) topicot, és még a Corsair AX tápokkal is 11.6 - 11.7 voltokat látni terhelve. Végül is lehet, hogy nem nagy was is das, mert hát ez még mindig 5%-os tűréshatáson belül van, de hát izé, elszoktam attól, hogy ennyire elmozduljon a 12V-ról az érték, mert a 7950-nél állt, mint a cövek...
-
Cifu
félisten
válasz
Balathruin #41342 üzenetére
A gond csak annyi, hogy a 7950 fogyasztása tuning mellett is 200W alatt marad, 1.25V vCore mellett esetleg felmegy 210-215W-ra. Ezt elviekben elviszi, elviheti egy jobb 300-350W-os táp is.
A gond nem ez, hanem hogy a táp mennyire tudja stabilan tartani a feszeket. Mint említettem az én HX650-esem betonstabil 12V-ot adott a 7950-nek. Viszont a 390 esetében nem ezt látom. Oké, még új a kártya, lehet, hogy utána kéne csak nézni, de minden azonos, a kártyát leszámítva. Szóval élek a gyanúval, hogy a táp a ~200W-ot fogyasztó VGA, és mondjuk 100-120W-ot fogyasztó egyéb alkatrészek mellett még simán elvolt, de a 300W felett szürcsölő R390 már sok neki, és ingadozni kezd a 12V.
Ami mondjuk nem szép dolog egy ilyen kaliberű tápnál, de hát most már láttam ilyet is.
Amit TechN7ne írt, azért lepett meg, mert azért a Hexa még az olcsó kategóriába tartozik, és ha ilyen (tuningolt 79x0 mellett ~300W össz) fogyasztás esetén is stabilan tudja tartani a 12V-ot, azért az nagyon tiszteletre méltó dolog...
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41333 üzenetére
1.: Én ugyan 7950-ről váltottam R390-re, de azért cirka 45%-os előrelépés.
2.: Ha megnézek egy tesztet, az jön le, hogy a 290 (ami = 390, csak még 4GB rammal) kb. 25-30%-al veri a 7970 Ghz edition-t, szóval azért az "alig erősebb" elég mókásan hangzik.
3.: Azért nem árt tudni, hogy a 390 brutálisan tápigényes, nekem a Corsair HX650-es tápom a 7950-et bármilyen tuning esetén fix 12v-al tudta táplálni. Itt alaphangon 11.83v körül mozog, tuningolva leesik 11.65v-ra is, ami nem túl bizalomgerjesztő. A GTX 970-hez képest a 390-es Radír kb. 100W-al nagyobb teljesítményt vesz fel (tuning nélkül kb. 215W vs. 320W)! A két kártya teljesítménye pedig hozzávetőleg egy szinten mozog...
4.: A 3. pont miatt esszenciális, hogy jól szellőző házba kerüljön, különben megfő...Véleményem tehát:
-R390 alaphangon.
-Ugyanakkor ha nincs kellően erős tápod (ie.: én azt mondom, hogy egy márkás 550, vagy 600W-os minimum, akkor inkább a GTX 970... Vagy pedig lehet be kell ruházni egy tápba az R390 mellé... -
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41323 üzenetére
3-4 hete még lehet, hogy lett volna, aki annyiért megveszi, nem vitatom.
Én 30-ért adtam túl rajta. Fent van egy csomó 35-38e Ft-ért, de napok, hetek óta nem keltek el. Én 10 órakor felraktam, 11:22-kor már jegeltem is. Túl akarok adni rajta, nem pedig tartogatni, és várni, hátha valaki elviszi pár ezer forintér drágábban.
-
Cifu
félisten
Én most erősen gondolkodom, hogy eladjam-e a 7950-esem. Per pillanat használni nem használom, afféle backup kártyának lehet jó lenne, de ismerve magam csak a polcon porosodna (amikor volt normális backup VGA-m, sose döglött meg videókártyám, az egyetlen ilyen akkor történt, amikor persze közel-távol nem volt ilyen, és egy hétig gép nélkül maradtam.
).
-
Cifu
félisten
válasz
gabber01 #41313 üzenetére
Nézőpont kérdése, már 30e Ft-ért is láttam 7970-et, ha jön az RX470, illetve ez is, és az RX480 is elhagyja a bevezetési árat, akkor ez még lejjebb fog szánkázni. Itt sajnos most türelmesnek kell lenni, ha olcsón akarsz hozzájutni...
Persze, még sokan 40e Ft felett hirdetik, de lehet látni, hogy ezek nem nagyon mennek el, az R290/390 árrégiója lesz lassan ez a 40-50e Ft-s régió...
-
Cifu
félisten
válasz
Pancsermeste #41306 üzenetére
Óóó... Így már értem és jogos az 5 pont.
-
Cifu
félisten
válasz
Pancsermeste #41302 üzenetére
Miért, mi a gond a képekkel?
A saját kártyám történetét már meséltem. A gyári hűtésben mindkét venti megállt. Hozzá való AC Accelero 7970-et már nem lehet kapni, de amúgy is 20e Ft körül mozog egy Accelero, vagyis kb. annyit, mint az egész kártya. Szóval a gyári hűtőbordáról leszedtem a gyári műanyag borítást és a bele épített ventiket, ráraktam két Akasa ventit. A hőmérséklet csak minimálisan lett kevesebb, ellenben egy nagyságrenddel csendesebb lett a kártya.
Az R390 esetében a custom hűtés elég korrektül van megvalósítva, hűvösebb a kártya, ahogy nézem az R290/R390 topicot, mint a gyári hűtéssel szereltek bármelyike...
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41300 üzenetére
Sorry, ahogy lent is írták, feltehetően itt nem a kártya a ludas.
Én közben viszont feljebb léptem, a gépemből kikerült a 7950, és a helyét egy R390 foglalta el. Mondjuk az előző tulaja már eleve custom hűtést pakolt rá, szóval a két kártya most nagyon hasonlóan néz ki
Szóval a jövőben feltehetően már nem nagyon fordulok elő, az eddigi segítséget mindenkinek nagyon szépen köszönöm, és további minden jót a topiclakóknak.
-
Cifu
félisten
válasz
TechN7ne #41263 üzenetére
Döglődik a venti. Elviekben ilyen miatt nem feltétlen kell cserélni, ám ez olyan hiba, amit "normálisan" nem lehet javítani. A regzés miatt annyira ne aggódj, de a venti közelgő halála miatt annál inkább.
Sajnos ez tipikusan olyan helyzet, amikor a bolt/szervíz hozzáállásán múlik, mi fog történni. Ha elutasítják a cserét, nem sok mindent tehetsz...
Miután ha leadod szervízbe, esélyesen eleve kezdődik az, hogy 30 napig ráülnek (akár elutasítják, akár elfogadják a felhozott problémát), én inkább azt csinálnám, amit a saját kártyámmal is csináltam: leszedtem róla a ventiket, és ráhefteltem 2db 12cm-es Akasa ventit.
@Gróf...: Aha, 100e Ft felett nyitott a 8GByte-os RX480. Szóval ajándékba még nem adják. Kb. kell egy hónap szerintem, mire a 4GB-os RX480 normálisan elérhető lesz, normális áron. Utána viszont drasztikus árszánkó következik a korábbi Radeon-ok (és Geforce-ok) terén...
-
Cifu
félisten
válasz
TechN7ne #41250 üzenetére
Talán még HWSW fórumában volt ezer éve egy hasonló eset, ha jól rémlik még a szép emlékű Carrera számtech bolt esetében. A fórumban kérdezgette a srác, hogy lehetne a videókártyáját kinyírni. Kapott is egy jó kis javaslatot. Majd amikor a ment a boltba, a gariztató srác letette elé a kinyomtatott fórumbejegyzést, hogy Ő ezt bizony nem fogja elfogadni, le is út, fel is út...
-
Cifu
félisten
válasz
TechN7ne #41233 üzenetére
Ez nézőpont kérdése. A kártyát tönkremenetelének elsődleges oka általában a túlmelegedés. Innen nézve a hűtés bizony nagyon is fontos. Fájdalmas tapasztalatom e téren a Radeon HD 4870X2 esete, amely elég forrófejű volt, és 2 év alatt meg is döglött - esélyesen a túlmelegedésre visszavezethetően
Én például ezért is vagyok mérges a Sapphire-ra, mert a gyári hűtéssel tuning mellett 73--81°C körül mozgott a VRM-ek hőmérséklete, most a gyári ventiket (és a hűtés borítását) leszedve, a gyári hűtőbordára két 12cm-es Akasa ventit heftelve ugyan abban a házban, azonos feltételek és tuning mellett is jó 20-25°C-ot esett (a GPU-é csak minimálisan csökkent). Ami elég komoly tényező, főleg, hogy egy nagyságrenddel csendesebb is lett.
Nem, nem minden a hűtés, de én például igyekszem a jó hűtéssel szerelt kártyákat választani, mert nem éri meg az olcsóbb hűtésű kártyát megvenni, ha utána 1-2 évvel már cserélheted is le a gyári hűtést, vagy heftelhetsz rá saját megoldást, mivel a gyári hűtés hulladékra sikerült.
A probléma az, hogy nem lehet ma már előre semmit sem megmondani, volt idő, amikor az ASUS elég igényes volt, aztán meglepetésemre bizonyos szériáknál kiderült, hogy nagyon nem sikerült az ASUS-nak összehozni... Emiatt mondom, hogy kár itt gyártókra bármit is mondani. Lehet mindegyiknek jobb és rosszabb desingja, szériája, szóval mindig az adott szériát / családot érdemes csak nézni...
@Reggie: Én a saját példámat hozom elő. Most jöhetnék a haver vagy ismerős ilyen meg olyan kártyáival, meg hogy más mit írt, én a saját tapasztalatomat tudom leírni, és azt, hogy amióta PC-m van, igyekszem a megfelelő szellőzésre, hűtésre odafigyelni.
Az adott GTX460 hol le volt terhelve (játéknál), hol csak idle futott, de ettől még a lényeg, hogy a hűtőventije forgott folyamatosan. A Radír 7950 hűtése messze nem ment annyit, mint a GTX460-é, és az még most is csendesen teszi a dolgát. Mondj amit akarsz, nehéz elhinni, hogy ha a Sapphire hűtésében igényes ventik lennének, akkor 2,5 év után az egyik, 3 év után a másik is megadná magát...
@Recipro: A kérdés inkább onnan kezdődik, hogy Ők mit ajánlanak. Erről már írtak korábban páran. Szélsőséges esetben, ha egyik felajánlott kártya sem tetszik, akkor visszakérheted a vételárat.
Szerintem egy RX480-at kérj.
-
Cifu
félisten
válasz
Raggie #41231 üzenetére
Az, hogy az egyik venti konkrétan megállt 2,5 év után, az nem függ attól, mennyi a kártya TDP-je. Az azt mutatja, hogy gyenge minőségű ventivel szerelték...
Az MSI GTX 460 pedig azért jó összevetési alap, mert ennyi idő után is működik, pedig a 7-ből 4 évet 7/24-ben ment, míg a Sapphire Radeon 7950 OC esetében ez nem volt általános (voltak ilyen időszakok is, de nem ez volt a jellemző)...
-
Cifu
félisten
válasz
Raggie #41222 üzenetére
@Raggie: Az AMD kariknál a Sapphire az egyik legjobb gyártó mindig. A Toxic és Vapor-x kártyák egyszerűen csak a legjobbak a piacon, de a "sima" custom hűtős Sapphire karik is jobbak a többi gyártónál.
Nem tudom, az, hogy a 7950 OC Twin-X hűtésének mindkét ventije hamar felhangosodott, és 3 év alatt teljesen megadta magát... nos nálam nem ezt jelzi. Lehet, hogy a későbbi sorozatokba már jobb hűtőventit pakoltak, de van MSI GTX460-am, ami a mai napig tök jól elvan a gyári hűtésével, pedig lassan 7 éves, hozzá képest a Sapphire hűtése egyszerűen silány...
@DjDanee87: 150e volt a 7970, most el lehetne adni talán 30-40e körül ha jól sejtem.
Én le vagyok döbbenve azon, hogy 40 felett vannak a 7970-esek, sőt, van, aki 60-ért adná. Teljesen elborult dolog. Persze tény, hogy az új kártyák tömeges megjelenéséig és polcon való elérhetőségéig így lesz. De utána lezuhan a zérus szintre...
-
Cifu
félisten
válasz
Tomeeely #41151 üzenetére
Én első körben GPU-Z-t tennék fel, és megnézném, hogy mik a hőmérsékletek. Lehet, hogy a hűtés gyengélkedik. Az én Sapphire Radeon 7950 esetében a 3 éves kártyán megállt már mind a két venti. Az első venti gyengélkedését úgy vettem észre, hogy játék közben elkezdett megfagyni, és az általad is említett jelenség jött.
-
Cifu
félisten
@Extremex: Például Itt vannak ilyenek. De én felhívnám az üzletet, hogy valóban működhet-e ez a megoldás.
@Recipro: Ez szépen hangzik, de a HDMI 1.4-es kimeneten nem tudsz 4K@60Hz-es képet továbbítani. Ez a rákfenéje az egésznek, mert még a Radeon Fury X is HDMI 1.4-el jött ki, és az AMD fejesei is kényszeredetten csak annyit tudtak mondani, hogy ha 4K-n akarsz játszani, akkor használj DP-t...
-
Cifu
félisten
válasz
Extremex #41117 üzenetére
De tudja a 4K@60Hz-et, DisplayPorton.
HDMI-n nem, hiszen csak HDMI 1.4-et támogat. Ahogy mindegyik Radeon, amit per pillanat megvehetsz.
A Radeon RX480 lesz az első HDMI 2.0-ás kártya az AMD-nél.A GeForce-oknál akkor mint említettem dimenziót ugrottál, mert a GTX 770 HDMI 1.4-en FHD@60Hz-et tud vagy 4K@30Hz-et. A GTX Titan X és GTX 970/980 volt az első HDMI 2.0-ával felszerelt GeForce.
-
Cifu
félisten
válasz
Extremex #41113 üzenetére
Akkor még egyszer: a GTX 770 nem rendelkezett HDMI 2.0 csatlakozóval, a GTX 970/980 már rendelkezett ilyennel. Tehát ott lehetséges lenne, hogy 4K felbontást 60Hz-en futtas. GTX 770-el nem.
A Radeon-ok közül egy boltban kapható példány sem készült HDMI 2.0-al a mai napig. Az első fecske a Radeon RX480 lesz majd június végén.
-
Cifu
félisten
válasz
Extremex #41111 üzenetére
Akkor egy másik dimenzióban vagyok, mert a GTX770 HDMI-n nem tudott 4K@60Hz-et.
"3840x2160 at 30Hz or 4096x2160 at 24Hz supported over HDMI. 4096x2160 (including 3840x2160) at 60Hz supported over Displayport. Support for 4k tiled MST displays requires 326.19 driver or later."
Tehát HDMI-n keresztül max. 30Hz-et tud a kártya. Forrás: GeForce.com
Szerk.: Ha 60Hz kell, akkor még belőheted FHD felbontásra, az biztos menni fog.
-
Cifu
félisten
válasz
Extremex #41108 üzenetére
A HDMI 1.4-es csatik elviekben csak 30Hz-en tudják a 4K-t meghajtani. A 60Hz-hez HDMI 2.0-ás csati kell. HDMI @ Wiki
Elviekben a GTX 770-esen is HDMI 1.4a van, ahogy a Radeon 7970-en, szóval nem teljesen világos, hogy volt 60Hz-en hajtva a TV, ha HDMI-vel volt az is rákötve...
-
Cifu
félisten
válasz
gabber01 #41107 üzenetére
Papíron tudnia kellene, ha két különböző 12V-os ágon kötöd rá, csak ugyebár kérdés, hogy az alaplapi csatlakozón melyik ág is van. Ha megnézed, egy ágon max. 18A lehet, 18x12 = 216W-ot tud maximum leadni egy 12V-os ágon. Ez az elmélet, de ugye más is vesz fel 12V-on.
Mi lehet a magyarázat?
-Valahogy sikerült ugyanarra az ágra rákötni a kártyát, ez nem túl valószínű.
-A tápod elöregedett, nem mai darab lehet, és egyszerűen a kiszáradó kondik miatt azt a terhelést, amelyet a 7950 ró rá, már nem képes kezelni, így a belső védelme lekapcsol.De ha hiszed, ha nem, a lényeg mégis feltehetően az lesz, hogy elégtelen a tápod. Amikor azt a tápot tervezték, még nem nagyon gondolta senki, hogy 200+ W-ot fog egy videókártya felvenni a 12V-os ágakon...
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41079 üzenetére
Ez a Hynix által hivatalosan megadott maximális sebessége a memóriának, az adott feszültség mellett.
Ez ugyanúgy nem jelenti azt, hogy ennél magasabb sebességen nem működőképes, ahogy egy adott gyári frekis proci sem max. annyival képes csak menni, amennyit a gyártó megad, hanem azt jelenti, hogy az adott fesz mellett ekkora frekit garantáltan tud.Nem azt mondtam, hogy a ROG-on ugyanolyan memóriachip van, hanem azt, hogy attól, hogy hivatalosan 1500Mhz a maximum, attól még tuningnál mehetsz e fölé is. Aztán hogy kell-e ehhez plusz fesz, és ha igen, akkor mennyi, az már egy teljesen más kérdés....
-
Cifu
félisten
válasz
Recipro #41077 üzenetére
Nem 1500Mhz max. frekire képes, hanem ez a gyári frekije inkább. Az én 7950-esem ramjai is mennek 1620Mhz-en (gyári freki: 1250Mhz), csak hát ehhez annyi plusz feszt kell adni, amit már nem szívesen vállalok be, és FPS-ben sincs sok előrelépés az 1500-1550Mhz-hez képest.
-
-
-
Cifu
félisten
válasz
TechN7ne #41012 üzenetére
A kérdés az, hogy mennyi pénzért váltasz. Mert az a rákfenéje mindennek. Ha mondjuk plusz 20e Ft-ből kijösz, akkor én legalábbis azt mondom, hogy oké. Ha 30-40e Ft ráfizetés mellett vagy, akkor már homlokráncolós, mert annyival nem jobb a kártya, és akkor már ott vagyunk, hogy várj egy kicsit, és gyűjts hozzá, mert a Radeon RX480 ára ~60e Ft magasságában várható 4GB RAM mellett is úgy másfél hónap múlva, a 8GB-os pedig ennél csak cirka 10e Ft-vel lesz drágább.
Az RX480 pedig a Radeon R290/390 sebességét hozza, 150W-os fogyasztással, GCN 4-el, sokkal jobb új technológiákkal (TrueAudio, DP 1.3/1.4, HDMI 2.0 és társai). Ráadásul új kártya.
@Petyyyyy: Én ezeket az árakat se nagyon értem. Ennyit egyszerűen nem ér a kártya most, hogy jönnek az új Radeon és GTX kártyák...
-
Cifu
félisten
válasz
Gróf... #40997 üzenetére
@Gróf...: Noha a 79xx széria tényleg jól sikerült, de volt már ilyen. Anno a Radeon 9800 Pro-m is nagyon sokáig húzta, a GTX 460-am is, szóval vannak jobban és rosszabbul érkezett szériák. A 28nm-en ragadt gyártástechnológia miatt maradt a későbbi Radeon (és GeForce) kiadás olyan rossz pozícióba.
Ezzel együtt meg kell mondjam, hogy én erősen vakarom a fejem, mert anno a GCN miatt vettem a kártyát, és nem pedig GeForce GTX 770-at. Az elmúlt években viszont folyamatosan azt láttam és látom, hogy, hogy a GTX 770 maradt kb. a 7950-el egy szinten a játékokban. Még a Doom 2016 esetében is. Talán ha további egy évig még maradna, akkor lenne normális megírt Dx12 címek alatt előnye a 770-el szemben. Ez pedig számomra óriási csalódás...
Most egy Radeon 390-re akarom majd lecserélni, reméljük nem bánom meg.
@Borisz76: Nem tudom mik azok a gap-padok, de az én 7950 Twin-X-emnél a pasztázás is segített, illetve az is, hogy a gyári ventik már döglődtek, illetve megdöglöttek, szóval két 12cm-es Akasa ventit hefteltem rájuk. Sokkal csendesebb lett, és melegedni sem melegedik annyira.
-
Cifu
félisten
válasz
kiscsibe8 #40990 üzenetére
Tisztázzuk: vCore fesznek nincs köze a kimenethez. Ha HDMI-n jó, akkor ebből a szempontból a DP-nek is jónak kell lennie.
Második kör: driver hiba esetén legalább a Bios-ig el kellene jutnod. Ha jól értelmezem, odáig se jutsz el. Ha a Bios-ba be tudsz lépni, de a windows indulásnál száll el a kártya, akkor lehet esetleg driver problémára gyanakodni, noha especiel én még olyat nem láttam, hogy X driverrel jó a kártya DP kimenete, akkor Y drivernél nem lesz jó.
De ha mindenáron biztosra akarsz menni, és a BIOS-ban még jó a DP, csak Windows alatt szórakozik, akkor nincs más megoldás, mint hogy lesikálod a régi drivert, és újat raksz fel. Esetleg újrahúzod az egész Windows-t.
Harmadik kör: Marad az átalakító. Ez megint olyan dolog, hogy ha van ismerősöd, akinek van ilyen bemenetes monitorja, akkor nála kipróbálod. Ha ez nem játszik, akkor esetleg még megpróbálhatod azt, hogy a boltot felhívod, ahol az átalakítót vetted, hogy szeretnéd, ha kipróbálhatnád az átalakítót náluk, hogy biztos légy abban, nem azzal van baj.
-
Cifu
félisten
válasz
Aguinaga #40935 üzenetére
Gyanús. Feladatkezelőben jobb gomb rajta "Fájl helyének megnyitása" és ha a felhasználói könyvtáradat nyitja meg, akkor tuti miner fut a gépeden. Töröld le a könyvtárban lévő fájlokat, a könyvtárát ne töröld, viszont tedd írásvédetté.
Ennyit a vírusírtókról, nálam se találta meg a Mcafee...
-
-
Cifu
félisten
válasz
KAMELOT #40918 üzenetére
Először is, ha emeled a felbontást FHD-ről 1440p-re, akkor a játék még inkább GPU limitált lesz. Innen kezdve hogy sikerült összehoznod, hogy az erősebb CPU majd több FPS-t fog neked hozni, nem tudom.
Másodszor, World of Tanks, Kerbal Space Program stb. játékoknál nincs komolyabb multi-thread támogatás, elöbbinél 1, utóbbinál per pillanat 2 szálat használ ki a program, vagyis akár 4K felbontásban is tolhatod, zéró hatása lesz a CPU magok / szálak számának az FPS-edre.
-
Cifu
félisten
válasz
KAMELOT #40916 üzenetére
Bocsánat, de nagyon-nagyon-nagyon rossz megfogalmazás. (Diplomatikus megfogalmazás ON)
A World of Tanks, Kerbal Space Program, stb. játékokban egy, max. két szálat használnak ki. Innen kezdve a dolgot nem FPS-hez kellene kötni, hanem oda, hogy milyen játékról van szó.
Még egy Star Wars: Battlefront esetében is ultra részletesség mellett az i5 és az i7 között mérvadó különbség nincs.
Akkor miről is beszélünk?
-
Cifu
félisten
válasz
ricsi8800gt #40910 üzenetére
1.: Nem benchmarkkal játszunk. A játékokban pedig eleddig sehol semmi előnye nem volt az i7-nek az i5-höz képest. Még Flight Simulator X alatt sem.
2.: "Különbség".
-
Cifu
félisten
válasz
Borisz76 #40892 üzenetére
Szigorúan saját vélemény, de én még a 3570K-t sem láttam sehol kihajtva, legalábbis az elérhető árrégióban, FHD felbontásnál. Innen kezdve nem a teljesítmény, hanem az extrák azok, amik miatt a váltás indokolt lehet (USB 3.1, Type-C, NVe SSD-k, stb).
Szóval én most úgy vagyok vele, hogy a 7950 még mindenhol elég FHD-ban, a múlt héten a Dual-X hűtést leszedtem róla, rászereltem két 12cm-es ventit, amelyek mellett szépen elvan 1080/1525Mhz-en, sokkal csendesebben, mint valaha, és kész. Majd ha már az új kártyák kint lesznek pár hónapja, és az áruk talán elkezd lefele menni, meggondolom a VGA cserét (nagyon várom a Polaris-t, de a jelek szerint a GTX1070/1080 megint csúnyán alájuk vág), de CPU terén egyszerűen jelenleg nincs értelme a cserének. Egy komplett Skylake i5-re váltás aligha állna meg 150e Ft alatt, és nyújtana max. 20% teljesítmény pluszt, amiből általános felhasználás közben jó, ha 5-10% realizálódik is? Kösz, de ez nekem nem üzlet, akkor inkább elmegyek nyaralni abból a pénzből.
-
Cifu
félisten
válasz
Borisz76 #40890 üzenetére
Egész pontosan i5-3570K -> i7--3770K -> i5-3570K, egy hétig volt bent az i7 a gépben, majd ment vissza az i5.
Nem volt mérhető sebességelőny az i7 esetén, nem a CPU a limit, hanem a VGA a játékoknál (FHD, full részletesség akkor még), az egyéb felhasználási területeknél (videó editálás, grafika, stb.) meg a RAM volt inkább hasznos. Szóval nem érte meg az i7 az árkülönbözetet, nagyon nem...
-
Cifu
félisten
válasz
Raggie #40887 üzenetére
Akkor nézd meg csak a CPU-kat, a VGA-k nélkül. Én ugyanis azt írtam, hogy a tuningolt i7-3770k kevesebbet eszik, mint a tuningolt FX-6350, ez egyébként annyira igaz, hogy a linkelt oldalon beírtam őket, és a tuningolt i7 konkrétan kevesebbet evett, mint az FX-6350 alapból...
-
Cifu
félisten
válasz
AeSDé Team #40884 üzenetére
Az i7-3770k fogyasztása viszont jóval alatta marad még egy ilyen tuning esetén is az FX-6350-esének. Ha az FX-et megtuningolják rendesen, akkor meg horpadtra tudja szívja a tápot. Ezért vetődött fel bennem, hogy esetleg a CPU tuning miatt a van az instabilitás, és ezért javasoltam, hogy esetleg próbálja meg nem tuningolt CPU-val.
Én tuningolt FX-8350 esetében láttam, hogy az 500W-os Hexa már nem tudta kiszolgálni a tuningolt Radeon 6950-est, ott volt olyan, hogy ha a CPU tuningot visszavettük, a kártya tuning ment... Nem mondom, hogy gyenge táp a Raider 550W, de az FX és a Radeon 79x0 is eléggé komoly delejt tud felvenni, ha valaki nekiáll komolyabban tuningolni...
@Reggie: Én sem zárom ki, csak ötletként vetettem fel, fent leírtam, én hogy találkoztam ilyesmivel, onnan jött az ötlet. Az lenne a legszebb, ha egy driver csere megoldja a problémát.
-
Cifu
félisten
válasz
AeSDé Team #40874 üzenetére
Kívánom, hogy nálad ne problémázzanak, és élből cseréljék a kártyát / adják vissza a pénzt. Mást nem tehetek...
-
Cifu
félisten
válasz
AeSDé Team #40872 üzenetére
Ha megvan a garanciális / szavatossági jegy és számla, akkor elviekben semmi probléma.
Ha nincs meg, akkor kellhetnek ezek ill. az, akitől vetted, de ettől még nem menekül meg a kereskedő attól, hogy adott esetben kifizesse a vételárat.Nagyon sok múlik sajnos a kereskedő hozzáállásától. Nemrég nekem az IPON-ban volt garanciális problémám egy alig egy éves alaplappal ("déli híd", vagyis a lemezkezelése döglött meg, Pendrive-ról tök jól elvolt). Nem mellesleg pedig az integrált videókártyán megjelenő kép is tele volt hibával (dVGA esetén semmi gondja nem volt). Több, mint egy hónap után visszakaptam a deszkát, hogy nem tapasztalták az általam leírtakat, win10-et telepítettek a géppel, IGP használatával, 24 órás folyamatos teszt, stb.. Összeraktam ismét a gépet, ugyanazokat a hibákat produkálta, mint korábban (nem memória, nem táp, nem vinyó, nem kábel gond, szóval csak a deszka lehetett a hibás). Mivel a szerviz nyitva-tartása megegyezik a munkaidőmmel, ezért szabadnapot kellene kivegyek, hogy elmenjek személyesen, és ugyan mutassák már meg, hogy is sikerült nekik Win10-et telepíteni egy erre a deszkára épülő tesztrendszerben, mert nagyon megnézném. De a szomszéd gépéről volt szó, a cserealkatrész ára meg nem volt olyan vészes, szóval csak a minimális kis szakmai becsületem és önérzetem miatt érte volna meg szórakozni vele. Annyit meg nem ért....
Hagytuk a fenébe, vettem egy másik deszkát, beszereltem, azóta is jól működik. Az IPON-ba meg azóta nem veszek semmit... -
Cifu
félisten
válasz
AeSDé Team #40870 üzenetére
-
Cifu
félisten
válasz
AeSDé Team #40867 üzenetére
Hivatalosan választási lehetőséget kell biztosítani, és ha nem tudnak számodra megfelelőt adni, akkor a vételárat vissza kell fizetniük.
A kérdésed második felére azért nehéz válaszolni, mert nem tudni milyen kártyákat ajánlanak fel. Szvsz 7950/7970/280 szériát már nem érdemes választani, a 280X/380X szériát pedig a szoftveres problémák miatt célszerű kerülni.
-
Cifu
félisten
válasz
ricsi8800gt #40864 üzenetére
Referenciát nem is érdemes ide venni.
Miért, nem azon garantált a működése?
Tahitiröl beszélünk és 7970 Lightningrol akkor ami volt nekem az 1270 MHz ment el.Aventary kollégának ami van és Chiller hűtésel el ment vele 1350MHz-ig.Ja és én léggel mentem el vele 1270 gpu MHz-ig és 8200 Mhz-es memórával
Valahol talán leírta az MSI, hogy XY Mhz-es GPU freki tuningot garantál? Sehol sincs ilyen.
Ahogy már le volt írva, kifogtál egy kevésbé tuningolható példányt. Ennyi.
-
Cifu
félisten
válasz
ricsi8800gt #40852 üzenetére
Tuningra nincs garancia, belefutottál egy gyengébb kártyába, nach so. Van ilyen.
-
Cifu
félisten
válasz
ricsi8800gt #40833 üzenetére
A Win 8.1...
A viccet félretéve, rakd fel a legújabbat, komolyabb problémát én nem tapasztaltam vele.
-
Cifu
félisten
válasz
AeSDé Team #40825 üzenetére
Videómemória-hiba szokott ilyet csinálni, nekem a Radeon 4870X2-őm ezen jelenség kíséretében halt meg.
-
Cifu
félisten
válasz
Raggie #40822 üzenetére
Tévedésben vagyok, megnéztem, és nekem is Dual-X-es hűtésem van, de ez a kártya, viszont csak 810Mhz-es, valamiért nem rémlett a Dual-X, de hát csak takarításhoz szoktam kivenni.
A hűtés-heftelést megpróbálom majd, én csak a ventiket nézegettek, nekem úgy tűnik, hogy a hátsó kerreg, de már felpörgéskor, majd elhallgat idővel, viszont a fordulatszám emelkedésekor (mikor dolgozik a kártya), a hangja bántó lesz, szóval félek, holmi ház-megmacerálás nem fog segíteni.
-
Cifu
félisten
válasz
Raggie #40820 üzenetére
Nekem nincs rajta, hogy Dual-X, és azt sem mondanám, hogy kiemelkedően jó lenne. Oké, már 3+ éves, de konkrétan az egyik ventije csapágyas, csúnyán nyekerek. És mivel első szériás 79x0, ezért nem megy rá mindegyik AC hűtés, vagyis inkább elviekben csak az Accelero Xtreme IV 280(X) megy rá.
Nekem az 1100Mhz-s GPU-hoz 1,12V kellene, de gyári hűtéssel az már veszélyesen melegszik, szóval meg kell elégedjek az 1,09V-on elérhető 1080Mhz-vel... (no nem ezen a 20Mhz-en múlik a világ, csak hát még forróbb is a kártya, a mellett, hogy lassabb...)
-
Cifu
félisten
válasz
Raggie #40813 üzenetére
Nekem Sapphire 7950 Boost van, nos, alap 810/1200MHz-en valóban nem melegszik, de így a teljesítménye sem túl ütős. 1050/1500Mhz-en, 1.094v Core mellett viszont pl. az Ashes of the Singularity bench alatt 82°C-ra felmelegedett úgy, hogy a szobában a hőmérséklet nem érte el a 20°C-ot. Azért ez így ciki.
-
Cifu
félisten
válasz
lotuska #40807 üzenetére
Ha lecserélték a gyári hűtést, akkor poz, mert például az én gyári hűtésem is most kezdi megadni magát, és rohadt ciki, hogy ~24e Ft egy AC Accelero Xtreme. Amit ha ráapplikálsz egy kártyára, akkor is max. középszintre jó már csak.
Viszont. Hamarosan jönnek az új videókarik, az R9 470 ára várhatóan 55-60e Ft körül lesz, 50W körüli fogyasztással, GCN 4.0-al, Trusound-al, 4GB RAM-al, és teljesítményben kb. ott, ahol a 7970-es és a felhozott GTX 960.
Én azt mondanám, hogy ha ráér három-négy hónapot a vásárlás, akkor inkább egy R9 470, mint egy 7970. De ez csak az én személyes véleményem.
-
Cifu
félisten
válasz
lotuska #40803 üzenetére
Ilyenkor érdemes megnézni a különféle teszteket, az első hsz.-ben ott van a Guru3D tesztje, ahol 355W-os fogyasztást mértek egy húzott i7 965-ös procival, úgy, hogy minden energiatakarékossági funkciót lekapcsoltak. Legyen a plusz HDD-k és a házventik fogyasztása mondjuk max. 40W (ez már olyan, mintha közben mindegyik vinyóval másolnál is közben), még akkor is 400W alatt vagyunk. Vagyis az 500W untig elég lesz.
-
Cifu
félisten
válasz
szasanyi #20839 üzenetére
Hozzá kell tenni, hogy pro és kontra persze vannak példák, anno azért a Radeon kártyákkal nem nagyon volt gond, a Radeon 32Mbyte DDR és a Radeon 8500LE kártyám elpusztíthatatlan volt.
És ez nem "ATi/AMD vs. nVidia" kérdés, mert volt megpusztult GeForce 7900-am és bedöglött HDMI-csatis GeForce GT460-am is.
-
Cifu
félisten
válasz
radi8tor #20805 üzenetére
Ezzel azért lehet vitatkozni. Először is sok kártya eleve 1000Mhz vagy a feletti frekin fut gyárilag, másfelől nem is a freki, mint inkább a fesz az, ami káros lehet. Márpedig ugye nem egy és nem két 79x0 kártya eleve 1 volt feletti, sőt egyes esetekben 1,1V feletti Vcore fesszel kerül a boltokba.
Annyi tény, hogy a Kombustor egy irreális terhelésnek teszi ki a kártyát, de az is tény, hogy azért a legtöbb esetben bőven határérték alatti hőterhelést kapnak a kártyák. Ha ilyen szintű tuningtól elszállhatna a kártya, akkor tömegével tönkrement Radeon 79x0 kártyáktól lennének hangos a PC-s fórumok és oldalak. Amennyire én tudom viszont, erre nincs példa (vagy max. egy-két szélsőséges eset).
-
Cifu
félisten
Engem pl zavar, ha leesik az FPS rövid időre is.
Kérlek mielőtt ez zavarni kezdene, mutass egy példát arra, hogy nálad mely játékoknál, milyen beállítások mellett kezd el ugrálni a freki és az FPS. Én kitapostam a saját kártyám belét (képletesen), de nem sikerült rábírnom arra, hogy a frekije megmozduljon. Talán 0-ra levett Power Limit-el előfordul ilyen, de kétlem, hogy így használnád a kártyádat.
Hiába nő az átlag FPS, ha a minimum nem, hiszen pont akkor fog esetleg visszavenni, mikor GPU limites.
Ismét: játékbeli példát kérek arra, hogy mikor jelentkezik ez a probléma. Legalábbis remélem, hogy nem az okoz álmatlan éjszakákat, hogy csökken az FPS-ed a Kombustor alatt.
VRM hőmérsékleteket nem nézted véletlenül?
Őszintén szólva nem. Most csináltam gyorsan három tesztet:
1000/1500Mhz, Vcore: 1.125, Vmem: 1631, Power Limit Boost: +20, Kombustor
1100/1500Mhz, Vcore: 1.125, Vmem: 1631, Power Limit Boost: +20, Kombustor
1100/1500Mhz, Vcore: 1.125, Vmem: 1631, Power Limit Boost: +20, Unigine Heaven 3.0
-
Cifu
félisten
Sapphire Radeon HD 7950 OC (810/1250Mhz) gyári Bios, nem piszkált.
Gyári beállítás, 810/1250Mhz, Power limit boost: 0, a GPU terhelés és a GPU freki is ugrál:
810/1250Mhz, Power limit boost: +20, GPU terhelés és frekik fixen állnak:
1002/1401Mhz, Core volt: 1.125, Memory volt: 1.625, Power limit boost +20, GPU terhelés és frekik fixek
1050/1401Mhz, Core volt: 1.125, Memory volt: 1.625, Power limit boost +20, GPU terhelés fix, a GPU freki kis mértékben ugrál (úgy 999Mhz az alsó határ):
Megj.: próbálkoztam fesz emeléssel és csökkentéssel, ennek nem volt kihatása semmire. A Power limit boost visszavétele +10-re brutális módon befolyásolta a GPU frekit, olyan 600 és 900 között ugrált.
1100/1500Mhz, Core volt: 1.156, Memory volt: 1.650, Power limit boost +20, GPU terhelés fix, a GPU freki jelentősen ugrál:
Figyeljük meg, hogy az ugráló freki ellenére az AVG FPS nagyobb, mint a fix 1000/1400 esetében! Vagyis hiába ugrál a freki, bőven 1000Mhz alá is, a kártya teljesítménye mégis nagyobb!
Itt elkezdtem gyanakodni. Elő a Heaven tesztprogramot. 1100/1500Mhz, Core volt: 1.156, Memory volt: 1.650, Power limit boost +20. Az eredmény megdöbbentő. Még extrém beállítások mellett (1920x1080 ablakban, 16x AF, 8xAA, Tessalation: Extreme) is mindössze 65°C-os a kártya! A freki áll, mint a cövek.
Ok, vegyük elő a Tomb Raidert. 1100/1500Mhz, Core volt: 1.156, Memory volt: 1.650, Power limit boost +20. A freki fix, a hőmérséklete a kártyának max. 68°C.
Jó, hát akkor biztos kevés a Tomb Raider, elő a Crysis 3-at, 1100/1500Mhz, Core volt: 1.156, Memory volt: 1.650, Power limit boost +20 ez majd megingatja a frekit...
Nos, ahogy látható, egy fenét. A freki atombiztosan áll, a kártya hőmérséklete is max. huzamos játék közben lépné át a 70°C-ot (igaz custom a ventiszabályozás, de 70°C-nál is csak 2200-at pörög a venti).
Konklúzió: az, hogy Kombustor alatt ingadozik a freki, kutyául nem jelent semmit, valós terhelés mellett, játékok közben nem ugrál a freki, max. extrém terhelések esetén fordulhat ilyen elő, amikre per pillanat nincs esélye találkozni felhasználói környezetben.
-
Cifu
félisten
válasz
Gery0505 #20597 üzenetére
Jól értem, hogy a jelek szerint egyáltalán nem néztél még utána a témának, még azt sem tudod, hogy milyen módszerekkel, programokkal tuningolj? Ne vedd sértésnek, de biztos, hogy így érdemes belevágni a tuningolásba?
Egyfelől a 7950 elég decens kis kártya, még a Crysis 3 és a Tomb Raider is bőven élvezhetően fut 1920x1080 max. részletesség mellett. Szóval csak azért ne húzd a kártyát, hogy több pontod legyen a 3DMark-ban, mert ennek semmi, de semmi értelme!
Másfelől a normális tuning sok időt és türelmet igényel, és nem garantált semmi.
Ha mégis belevágsz, fogadd szavam, és óvatosan állj neki, és ne csúcson járasd a kártyát. Nem az a cél, hogy elfüstöld...
Javasolt programok:
GPU-Z (hőmérséklet monitorozás)
MSI Afterburner (tuningprogi, monitorozásra is jó, része egy Kombustor nevű izzasztó program)A menet egyszerű: szépen óvatosan elkezded a VCORE feszt emelni, majd a GPU frekijét és nézed, hogy meddig bírja a kártya. A Kombustor azért is jó, mert kiírja a hőmérsékleteket. Ahogy írtam, 80°C már sok szerintem, ez alatt maradj. Ha elérted azt a hőhatárt, amit nem akarsz átlépni, akkor egy lépés vissza, biztos ami biztos alapon. Utána jön ugyanez a játék a memória sebességével.
Ha ez is megvan, nekiállhatsz a játékokkal tesztelni. Mint írtam, az csak az e-peen verésre jó, hogy mennyit csinál a kártya 3DMark-ban és hány FPS-ed van Kombustorban. A lényeg az, hogy a játékok alatt hogy muzsikál a kártya....
Szerk.: Szerintem neked tökéletesen felesleges tuningolnod....
-
Cifu
félisten
válasz
Gery0505 #20580 üzenetére
Hát nem egy oroszlán, kérlek segítsetek, hogy tudnék még húzni rajta, mert szerintem ez nagyon kevés. Mit csinálok rosszul?
Szabadjon megjegyeznem, hogy a tuning nem exact dolog, van, hogy jobban húzható példányt fogsz ki, van, hogy alig húzhatót.
Annyit tudsz csinálni, hogy szépen óvatosan elkezded emelni a feszt, lépésről-lépésre teszteled (játék és tesztprogram vegyesen! Sokra mész azzal, ha a tesztprogramban stabil, de játék közben hibázik a kártya, és ugyanakkor kevés játék képes úgy megizzasztani a kártyákat, mint pl. az MSI Kombustora). A lényeg, hogy a hőfok maradjon elviselhető szinten (szvsz 80°C fölé ne nagyon menjen), és ne hibázzon a kártya.
-
Cifu
félisten
válasz
SSJmeszes #9030 üzenetére
Akinél fent van a Heaven DX11 Benchmark 3.0 az megnézné nekem full terhelve és a Stereo 3D: Separate images beállítással. Itt nálam fél képernyős lila pixeleződés jön elő mind 2 kártyával és mind2 slottal.
Dx11 és OpenGL alatt tesztelve, minden max.-on, 3D: Separate images, nálam LCD TV a kijelző (nem 3D-s) és normális volt a kép, semmiféle artifact, lila kép nem volt látható. A Driver a 12.7 béta.
-
Cifu
félisten
Őőőő.... Szóval akkor helyesebben szólva nem ref. kártyáról van szó, hanem olyanról, ami ref. nyákos 7950/7970. Ilyen azért akad pár.
A Sapphire 7950 OC ilyen szempontból fekete bárány, ismerősnél egy ilyen kártya és egy Artic Cooling Accelero 7970 hűtő kapcsolatát csak reszelővel sikerült megoldani...
Nekem is ilyen kártyám van, de én előre eldöntöttem, hogy nem cserélem le rajta a hűtést, akkor már rááldoztam volna annyival többet, és egy komolyabb verziót választottam volna. Persze a te esetedben vízhűtés vanik, ez kínosabb eset...
-
Cifu
félisten
E szerint a HIS-nek van referencia modellje, de azon sem a ref. 79x0 hűtés található.
Ahogy lent is írták, sima, "átmatricázott" referencia modell nincs a 7950-esből.
-
Cifu
félisten
válasz
KAMELOT #8944 üzenetére
A képeket elnézve nekem úgy tűnik, hogy a PCB elrendezése nem változott. Vagyis nem kétszer annyi memóriachip került fel, hanem ugyanannyi (2x12), de dupla akkora (128Mbyte-os helyett 256-os). Márpedig ugye tudjuk, hogy a méret növekedésével az ár közel exponenciálisan nő...
Szóval az extra ár ilyenformán érthető...
-
Cifu
félisten
válasz
dergander #8774 üzenetére
Ezen el lehet egy sort lamentálni, de kérdés van-e értelme. Mióta vannak kétmagos procik az asztali gépek piacán? Lassan 8 éve? És most kezdünk ott tartani, hogy két mag már valóban kevés. Most per pillanat szerintem semmi előnye nincs egy nyolc magos procinak egy négy magos, hasonló árú procival szemben. Még az olyan játékoknál sem, mint a Flight Simulator X SP1/2. Nem mai játék, de 32 magig (szálig) támogatja a több magos rendszereket. Mégsem gyorsabb az FX-3150 mint egy i5-2500.
Szóval lehet, hogy haladunk tovább a több magos rendszerek felé, de azért én még nem állnék neki kongatni a harangot a négy magosok felett. Lehet, hogy négy év múlva más lesz a helyzet, de az még odébb van....
-
Cifu
félisten
válasz
SSJmeszes #8702 üzenetére
Annak a tápnak lazán el kell vinnie a rendszer. Az FX-8120 alaplap + proci kb. 140-160 wattot ehet, a két 7970 ha nincs tuningolva ~200 wattot egyenként, szóval még HDD-vel, SDD-vel, házventikkel is 600 watt körül kell legyen a rendszerednek, vagyis éppen az "ideális", 80% körüli terhelésnél járhat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!