Hirdetés

2024. február 21., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Gargouille


Gargouille
őstag

Ezt tök jó hír és biztató. Lehet, hogy végre tényleg lesz valami érdemi előrelépés akkuk terén, nem csak a hetente megjelenő szenzációs hírek, hogy miket sikerült laborban előállítani, majd sosem hallunk felőlük többet. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#2) Busterftw válasza Gargouille (#1) üzenetére


Busterftw
veterán

Emlekszem hasonlo akkus hirek minden 2 evben felbukkantak az elmult kb 15 evben, hogy majd mekkora attores lesz es talan par ev mulva mar ott lesz a kovetkezo Samsung telefonban, aztan nem jott semmi :D

(#3) Fecogame válasza Busterftw (#2) üzenetére


Fecogame
veterán

Igen, én is ezt figyeltem meg :DDD

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#4) strogov válasza Busterftw (#2) üzenetére


strogov
senior tag

"Emlekszem hasonlo akkus hirek minden 2 evben felbukkantak"

Fél évente van ilyen. Most pl. éppen magyarországon sikerült remek eredményeket elérni ... egy laborban. Úgyhogy most éppen ők a 200-ak akik azon dolgoznak, hogy egy led-nél nagyobb dolgot is meg tudjon hajtani, és ne legyen csillárd a sorozatgyártás. Apró dolgok ezek, gyorsan meglesz :)

(#5) dolon75


dolon75
aktív tag

ilyenkor kié lesz a szabadalom?

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#6) somogyib válasza dolon75 (#5) üzenetére


somogyib
őstag

Aki levédeti. :)

(#7) BE4GLE válasza Busterftw (#2) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Azért nem valósult meg a korábbiakból semmi, mert ártana a profitnak. Ha az akku tovább bírja, akkor kevesebbszer töltöd. Ha kevesebbszer töltöd, akkor lassabban öregszik. Ha lassabban öregszik, akkor az eszközöd élettartama is hosszabb lesz.

Redmi Note 9 Pro

(#8) Busterftw válasza BE4GLE (#7) üzenetére


Busterftw
veterán

Az uj techet viszont lehet adni dragabban.

(#9) somogyib válasza BE4GLE (#7) üzenetére


somogyib
őstag

Azt is figyelembe kell venni, hogy kb. 2007-től elszabadult a hoszabb tartamú akkuigény.
Megjelent az iPhone, egyre nagyobbak lettek az kijelzők, a tabletek, notebookok egyre vékonyabbak (=kevesebb cella). Bejött az e-autó mizéria, stb.

Régebben egy nokia elbírt egy hetet, ma meg már mindent naponta kell tölteni.

Gondolom régebben is volt akkukapacitás problémára megoldáskeresés, de ma hatványozottan nagyobb az igény rá.

(#10) BE4GLE válasza somogyib (#9) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Nem csak a mobilok akkumlátoráról van szó... Mellesleg a mobil kijelzők méretével a telefonok mérete is nőtt. Több helyet biztosítva az akkunak. Bejött az OLED is, aminek sokkal kisebb a fogyasztása. És a chip-ek teljesítménye ugyan nőtt, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a tranzisztorok méretének folyamatos csökkenését sem. Itt ugyanaz a helyzet mint ami az izzók esetében is történt. Nem akarnak időtálló terméket gyártani...

[ Szerkesztve ]

Redmi Note 9 Pro

(#11) btprg válasza BE4GLE (#7) üzenetére


btprg
senior tag

Szerintem ilyen nincs. Ez olyan elmélet, mint hogy már 50 éve létezik vízzel működő autó, meg már Tesla is kisajtolta a nullponti energiát, de a gonosz olajlobbi elnyomja ezeket :W

Ha egy giga akkugyártó cég vagy, és kiderül hogy van egy sokkal jobb megoldás, akkor nem fogod a fiókban hagyni a tervet akármiért, hanem megcsinálod és letarolod a piacot.

szerk.:
#10:
Az izzók esetében se történt semmi összeesküvés. A legvégén (kb. 10-15 éve) kezdtek el szart gyártani, valószínűleg hogy a CFL majd később LED irányba tereljék a vásárlókat. Amíg csak rendes izzó volt addig nem volt gond velük.

[ Szerkesztve ]

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#12) BE4GLE válasza btprg (#11) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Jól értem? Azt mondod, hogy nincs tervezett elavulás? Melyik bolygón élsz te? :B

Redmi Note 9 Pro

(#13) btprg válasza BE4GLE (#12) üzenetére


btprg
senior tag

Nem azt mondom :) De az izzók példája konkrétan nem igaz. Mivel ez a hobbim ezért az átlagosnál több ismeretem van a témáról. A hatásfok az izzószál hőmérsékletétől függ, minél melegebb annál jobb lesz, viszont az élettartam annál kisebb. Az 1000 óra névleges élettartam egy kompromisszum volt a hatásfok-élettartam téren. A közlekedésilámpa-izzók például hosszú élettartamúak voltak (pl. 8000h), cserébe egy 100W-os alig adott több fényt, mint egy 60W-os normál. Ráadásul a kisebb szálhőmérséklettől sárgább is lesz a fény.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#14) yanna


yanna
őstag

Nemhogy aranyat csinálnának, sokkal nagyobbat kaszálnának.

(#15) dabadab válasza BE4GLE (#7) üzenetére


dabadab
titán

Nem-e lehetne-e, hogy az ilyen félbites összeesküvéselméleteket ne akarjuk úgy előadni, mintha az valamiféle komoly dolog lenne? Sőt, mondjuk sehogy sem, mert csak agyrákot kap az ember az ilyen hülyeségektől.

Igen, az u.n. "tervezett elavulás" is ilyen hülyeség, mielőtt valaki megkérdezné.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#16) BE4GLE válasza dabadab (#15) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Ez még csak nem is összeesküvés elmélet. Mi motiválna manapság egy telefongyártót arra, hogy olyan akkut szereljen egy telefonba, ami a jelenlegi akkumulátorok élettartamának a sokszorosát tudná produkálni? Fölöslegesen növelné a gyártási költséget és csökkentené a profitot. És a következő generációs telefonokat is nehezebb lenne eladni, ha a régebbi telefonok nem öregszenek el a tervezett ütemben. Tovább rontva a profitot. Ha te azt hiszed, hogy ezzel a gyártók nem számolnak előre, akkor borzasztó naiv vagy.

Redmi Note 9 Pro

(#17) dabadab válasza BE4GLE (#16) üzenetére


dabadab
titán

Én értem, hogy tökre nem látod át a világot és valamiért azt hiszed, hogy a mobiltelefongyártók fejlesztik az akksikat meg zsírkrétával rajzolt elméleteid vannak a gazdaság működéséről, csak azt nem, hogy ha ennyire nem vagy képben, akkor művelődés helyett miért az észosztással próbálkozol.

DRM is theft

(#18) BE4GLE válasza dabadab (#17) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Hol írtam, hogy a telefongyártók fejlesztik az akkumulátorokat? Idézd kérlek! :U

Redmi Note 9 Pro

(#19) Gargouille válasza dabadab (#17) üzenetére


Gargouille
őstag

Tényleg nem írta, hogy a telefongyártó fejlesztene akkut, csak azt mondta, hogy nem érdeke olyat szerelni bele, ami jobban bírná. Az más kérdés, hogy talán nem is igazán van ilyen. Abban viszont már jobban lenne mozgástere, hogy roncsolás, forrasztás stb. nélkül cserélhető legyen...

Szerintem amúgy jelentősen rontja a társalgás színvonalát, mikor így személyeskedve beleállunk egymásba. Mire jó ez?

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#20) Busterftw válasza Gargouille (#19) üzenetére


Busterftw
veterán

Annyiban igaza van, hogy a legtöbb teló már kb össze van forrasztva és rengetegen csak azért vesznek újat, mert kijött az új generáció. Teljesen irreleváns az akku méret ebből a szempontból még hogy meddig bírja.

[ Szerkesztve ]

(#21) sztanozs válasza BE4GLE (#7) üzenetére


sztanozs
veterán

Azert nem valosult meg, mert a litiumosnal mar nagysagrenddel nagyobb energiasuruseg komoly (nemzet)biztonsagi veszelyt jelent, ha rossz kezekbe kerul - illetve a felhasznalas is nehezen korlatozhato. Es nem csak a repulokon, mint a litiumosok mostanaban, hanem kb mindenhol - gondolj bele, hogy egy fullra toltott gombelemmel fel lehet gyujtani egy hazat...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#22) BE4GLE válasza Gargouille (#19) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Meglátjuk, hogy az EU-s szabályozás mennyit javít a helyzeten. Az eltávolíthatatlan akkumlátorokkal néhány éven belül fel kell hagynia a gyártóknak. De szerintem azután is megoldják majd valahogy, hogy a készülék életciklusa ne nyúljon túl hosszúra.

#21 sztanozs: Egy szál gyufával is... ;)

Redmi Note 9 Pro

(#23) dabadab válasza Gargouille (#19) üzenetére


dabadab
titán

Nem írt ilyet, de más logikai levezetését nehéz annak találni, hogy mégis miért a telefongyártóktól függene az akkufejlesztés. Ha van jobb megfejtésed, akkor érdeklődve várom!

Ha meg valaki teljesen fogalmatlanul hülyeségeket ír, akkor megírom, hogy teljesen fogalmatlanul hülyeségeket ír és ez nem személyeskedés, mivel nem a személyével van bajom, hanem azzal, amit odarak.

DRM is theft

(#24) BE4GLE válasza dabadab (#23) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

De most komolyan. Nem tudsz olvasni? Ha felgörgetsz a topik elejére láthatod, hogy azon gondolkodtak többen is, hogy vajon miért nem látjuk a fejlesztéseket konkrét termékekben. Senki nem írt egy szót se arról, hogy kitől függenek ezek a fejlesztések. Ezt az egészet te képzelted oda. De aztán az is lehet, hogy a szövegértéseddel nincs semmi gond, és csak kötekedni jársz ide.

Redmi Note 9 Pro

(#25) dabadab válasza BE4GLE (#24) üzenetére


dabadab
titán

Igen, láttam, a beszélgetés elég normális volt, amíg meg nem jelentél, hogy "mErT ElTitKolJÁK!!444!".

DRM is theft

(#26) ViZion


ViZion
félisten

akár én is lehetek pápa. Vagy békásmegyer... :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#27) Gargouille válasza dabadab (#23) üzenetére


Gargouille
őstag

"Nem írt ilyet, de más logikai levezetését nehéz annak találni, hogy mégis miért a telefongyártóktól függene az akkufejlesztés. Ha van jobb megfejtésed, akkor érdeklődve várom!"

Igazából nincs nagyon szükség "megfejtésre", hiszen itt van a fórumtárs meg lehet kérdezni tőle, hogy fejtse ki mire gondolt pontosan. Ha a saját fantáziámra támaszkodom az csak félrevisz, mert a "szerintem mit gondolt" meg a "valójában mit gondol" között nagy eltérés lehet és a vége az lesz, hogy olyasmit akarok a szájába adni, amit csak én akarok kihallani belőle és ő nem is mondott. Ettől óvakodnék.

"Ha meg valaki teljesen fogalmatlanul hülyeségeket ír, akkor megírom, hogy teljesen fogalmatlanul hülyeségeket ír és ez nem személyeskedés, mivel nem a személyével van bajom, hanem azzal, amit odarak."

Értelek, de kicsit szigorú vagy. Nyugodtan írhatnád azt is, hogy "szerintem tévedsz mert...", ez sokkal konstruktívabban vagy barátságosabban hangzana. De nem, te kategorikusan földbe dorongolod, idézem egyetlen rövid hozzászólásodból:

"Én értem, hogy tökre nem látod át a világot"
"zsírkrétával rajzolt elméleteid vannak a gazdaság működéséről"
"ha ennyire nem vagy képben, akkor művelődés helyett miért az észosztással próbálkozol"

Ezek azért így elég bántó kijelentések, nem hinném, hogy például a való életben is így beszélsz mondjuk a munkahelyeden vagy otthon a családoddal, mikor nem értesz egyet (vagy ha igen, akkor az gáz :DDD) Mondjuk ha az a cél, hogy megsértsd a másikat és ne is kelljen vele vitázni, akkor ahhoz hatékony, csak hát akkor kár elkezdeni is a beszélgetést. Peace. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#28) somogyib válasza BE4GLE (#10) üzenetére


somogyib
őstag

"a mobil kijelzők méretével a telefonok mérete is nőtt. Több helyet biztosítva az akkunak"

Ez lehet egy elfogadható érv, amennyiben tudjuk, hogy mik az arányok a kijelzőméret-növekedés és az akkukapacitás növekedése/csökkenése között.
Meg, hogy pl. rezisztív képernyőkről váltottunk kapacitívre. Gondolom ez is befolyásolta az üzemidőt. stb. stb...

De az tény, hogy napjainkban sokkal több akkukapacitásra van szükségünk, mint pl. 10 évvel ezelőtt (ld. bérelhető e-rollerek).

[ Szerkesztve ]

(#29) MaCS_70 válasza btprg (#13) üzenetére


MaCS_70
félisten

Így van!

Ez egy nagyon jó videó erről egy amúgy nagyon ajánlott csatornáról.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#30) BE4GLE válasza MaCS_70 (#29) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

A kartel, amit ő is említ, tényleg szándékosan maximalizálta az összes izzó élettartamát. Az, hogy egy hosszabb élettartamú ízzó nem annyira fényes, evidens. De itt álljunk meg egy pillanatra. Minden helységbe és felhasználási területre ugyanolyan fényes izzók kellenek? Nyílván nem. És a korabeli megállapodás az élettartamról szólt, és nem arról, hogy adott fogyasztás mellett mennyi fényt produkál az izzó. Akkoriban konkrétan lehetetlenné tették, hogy hoszabb élettartamú ízót vegyél, fügetlenül attól, hogy mennyi fényre volt szükséged.

[ Szerkesztve ]

Redmi Note 9 Pro

(#31) dabadab válasza BE4GLE (#30) üzenetére


dabadab
titán

Igen, valóban létezett egy kartell, mert kartellezés létezik, de az egyébként magától fel is bomlott, mert a kartellek olyanok, hogy mindenkinek jó, de aki kijátssza őket, annak a legjobb.

DRM is theft

(#32) MaCS_70 válasza BE4GLE (#30) üzenetére


MaCS_70
félisten

A videóban, annak a végén erről is szó van: a kartel tagjainak érdekéban állt az elektromos fogyasztás kordában tartása, az 1500 órás maximális üzemidő pedig ezt is eredményezte.

Amúgy jó okom van hinni a tervezett avultatásban. A józan észen túl talán az is, hogy dolgoztam benne...

MaCS

UI: Nem kötözködésképp, hanem konstruktív okból: az élettartamot nem maximalizálták (akkorsokkal hosszabb lenne), hanem maximálták.

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#33) BE4GLE válasza MaCS_70 (#32) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Igen, megnéztem. Ő azt mondja: hogy ha az izzó élettartama hosszabb, akkor azonos fényerőt magasabb fogyasztással tudnál elérni. Ezzel nem is vitatkozom. De meg se fordul a fejében, hogy nem mindenkinek van szüksége azonos fényerőre. A kartel viszont MINDEN izzó élettartamát maximalizálta.

(Javaslom tekerj a 11. perchez, ahol összehasonlítja a 2500h és 1000h élettartamú ízzót és nézd meg a fogyasztásukat!)

[ Szerkesztve ]

Redmi Note 9 Pro

(#34) MaCS_70 válasza BE4GLE (#33) üzenetére


MaCS_70
félisten

Akinek elég a kisebb fényerő, az vehet eleve kisebb névleges teljesítményű izzót, szintén jobb hatásfokkal.

A fickó nagyon szépen levezeti, hogy a tartósabb izzők (azaz a kevésbé meghajtott) hatásfoka rosszabb -- ez pedig okafogyottá teszi azt, hogy azon filizofáljunk, hogy kinek mennyi fényre van szüksége.

Ennek megfelelően nyilván az az észszerű, hogy minden gyártott izzóra vonatkozzon a szabályozás -- ráadásul ugye az is elhangzott a videóban, hogy ennek iparági szintű, jó okai voltak.

MaCS

UI: És továbbra is: nem maximalizálták, hanem maximálták. Baromira nem mindegy.

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#35) BE4GLE válasza MaCS_70 (#34) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

"Akinek elég a kisebb fényerő, az vehet eleve kisebb névleges teljesítményű izzót, szintén jobb hatásfokkal."

A lényeg az, hogy a villanyszámlád nulla forinttal lenne magasabb ha pl. 2500 órás izzót használnád, a hálószobádban. És az ezer órás izzóból a harmadikat fogyasztanád mire a 2500 órás kiégne.

Az akkori megállapodás a működési időt korlátozta. Ezt valahogy sem a videó készítője se te nem érted meg. Nem tudtál volna venni a hálószobádba olyan izzót, ami ennél hoszabb ideig volt képes működni. Mindegy, hogy mennyi fényre volt szükséged.

Redmi Note 9 Pro

(#36) MaCS_70 válasza BE4GLE (#35) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezek szerint nem érted a videót és a fizikát. Pontosan levezették, hogy igenis mennyivel jobban megéri jobb hatásfokú, de rövidebb élettartamú izzót használni.

De gondolj csak bele, van erre mais élő példa. Vannak ugye emelt fényáramú gékjárműizzók. Ezeknek a teljesítményfelvétele megegyezik az alap izzókéval, de érezhetően fényesebben világítanak, ugyanakkor rövidebb az üzemidejük.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#37) BE4GLE válasza MaCS_70 (#36) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Nem értem miért járna jobban a fogyasztó olyan izzókkal amik több fényt produkálnak, mint amire szükségük van, és emiatt hamarabb tönke is mennek. Kinek éri meg jobban? A hosszabb élettartamú nem fogyaszt többet, és kevesebbet is kell belőle venni. Ne haragudj de nem jön ki a matek. :B

Az autók fényszórója más kategória. Annál valóban sok fényre van szükség.

[ Szerkesztve ]

Redmi Note 9 Pro

(#38) MaCS_70 válasza BE4GLE (#37) üzenetére


MaCS_70
félisten

A fogyasztó olyan izzót választhatott, amelyik annyi fényt produkáűlt, mint amennyire szükség volt. És ugyan csak 1500 órát tudott világítani, de fogyasztott annyival kevesebbet, mint a 2500 órás, hogy ez kompenzálja az árkülönbséget.

A videóban szépen le van vezetve.

A srác egyébként nagyon jó, az egyik általam látott legjobb youtuber.

Mindenkinek ajánlom: Technology Connections

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#39) BE4GLE válasza MaCS_70 (#38) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Hm... OK. Már kapiskálom, hogy mire próbál kilyukadni. Köszi! Meglesem a többi videóját is. :R

Redmi Note 9 Pro

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.