Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rickazoid

addikt

válasz Lacces #13680 üzenetére

Egyéni vélemény:
    Nekem nincs bajom az Ubuntuval, bárki hozzá nem értőnek azt ajánlom. Viszont oktatási célokra szerintem nem megfelelő, ahhoz már túlzottan elvitték az egyszerű felhasználás és a "sose találkozz a terminállal, mert nincs rá szükséged" szemlélet felé. Ez annyiból jó, hogy tényleg bárki használhatja és már felveszi a versenyt egy Windows 7-essel is, viszont ennek az a hátránya, hogy csak egy hülyebiztos rendszert próbálnak faragni belőle és gyakran bonyolultabb megoldani problémákat vele, mint egy kevésbé elterjedt és ilyen formán nem a látványelemekre, nem a mezei júzernek szánt disztribúcióval. Persze minél kevesebb a probléma, annál kevésbé feltűnő. Szóval nem magát az Ubuntut kifogásoltam, hanem hogy oktatási célokra arra építkezzenek. Persze más kérdés, hogy mit akarnak oktatni, de ha tényleg semmi szükség a terminálra, akkor abból nem lesz például Bash oktatás, pedig néha sokkal hasznosabb és gyorsabb írni egy scriptet, mint egérrel kattintgatni ide-oda.
    Persze más kérdés, hogy mennyiben építkezik az Ubuntu sajátosságaira valami, a GNOME2 alapú DE-n meg is lepődtem, nem is tudtam, hogy van ilyen, de ez talán egy jel arra, hogy a GNOME3 nem igazán arra való, hogy valaki tanuljon bármit a rendszerről, hanem csak hogy használja anélkül, hogy tudná mi hogyan is működik.
    Amitől viszont a hideg kiráz, az a GRUB2. Agyonbonyolították, hogy csicsás legyen, pedig egy rendszertöltőnek nem az a szerepe, hogy szép legyen, hanem hogy működjön és egyszerű legyen konfigurálni. Persze, meg lehet tanulni kezelni és onnantól ugyanúgy teszi a dolgát, de én maradok a Legacy-nál, sose volt még vele gondom.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés