Hirdetés

2023. május 29., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) abridabri


abridabri
veterán

Jöhet , kevés SFX nagy teljesítményű táp van a piacon ,főleg PCIe 5.0 verzióban :D Silverstone tápokkal jó tapasztalataim vannak :K

[ Szerkesztve ]

(#2) tibaimp válasza abridabri (#1) üzenetére


tibaimp
veterán

Én is most fejlesztettem az új csatis 1000-es táppal a gépet, erre most olvasom valahol, hogy a 4070 esetében nem lesz kötelező ez a csati, így valszeg sok VGA gyártó hanyagolni fogja.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#3) Astroboy


Astroboy
őstag

Jó kis tápnak tűnik, de a floppy-csatinak egyáltalán van létjogosultsága? :F
Tudom néha szó szerint létkérdés az IT terén "elavultabb" ipari / termelő környezetekben, ja és persze a retrósoknál, de ők 20+ éves PC-be szeretnék pótolni a jellemzően pár száz wattos tápot, ahova ez a szörny túlzás...

Az alcímben egyel több a "t".

[ Szerkesztve ]

(#4) Acélfarkas válasza Astroboy (#3) üzenetére


Acélfarkas
senior tag

Azt a floppy csatit jópár hangkártya igényli. Pl az ASUS D2X is ilyen.

"Nem kérdőjeleztem meg, hogy hülyeséget mondasz!"

(#5) Astroboy válasza Acélfarkas (#4) üzenetére


Astroboy
őstag

Köszi, ezt nem is tudtam. :R

(#6) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

Azért örülnék ha a nagy elterjedés ELŐTT a 12VHPWR csatit tennék rendbe, legalább Molex stabilságra. Most akkora helyen, ahol eddig 8 tű fért el, összezsúfoltak 12 kisebbet, + az apró. Aztán meg csodálkozunk, ha leég? És az a válasz a gyártóktól, hogy 5 centit hadd menjen egyenesen, utána kezdjen kanyarodni... Hát hol van ennyi hely a mai VGA-k mellett egy házban?

(#7) Pioneer válasza Dr. Akula (#6) üzenetére


Pioneer
senior tag

Már megtették: Módosít a 12VHPWR konnektor ajánlásain az Intel

PROFESSZIONÁLIS Delid/Re-lid LGA 1155, 1150, 1151, 1200, 1700 és 2066 Procikhoz. GARANTÁLT MINŐSÉG!. Link: https://hardverapro.hu/apro/professzionalis_delid__re-lid_lga_1155_1150_1151_garantalt/friss.html

(#8) Amacs válasza Dr. Akula (#6) üzenetére


Amacs
aktív tag

HP szerverekben gyakran találkoztam ilyen méretű csatlakozókkal, egyértelműen ez az irány.
Nem lettek volna leégett kártyák, ha rendesen be van dugva / nem törik el az átalakító kábel. Én legalábbis úgy olvastam, hogy a legtöbb ilyen hátterében ez állt, és azóta mintha megtanulta volna nem leégetni magát csatlakozó. De persze lehet tévedek.

Ettől függetlenül az Intel által eszközölt újítások a tüskéken minden bizonnyal javítani fognak a megbízhatóságon. Nem is értem, hogy nincs valami védelem erre a kártyákon, ami érzékelné és visszajelezné, hogy gond van a csatlakozó tájékán, akár érintkezés, akár érpáronkénti túláram tekintetében.

(#9) Dr. Akula válasza Amacs (#8) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Még csak törnie se kell, elég ha meg tud feszülni, és csökken a csatlakozó felület. Tekintve hogy milyen kicsire szabták az egészet, felmerül a szándékos veszélyeztetés gyanúja is. Spórolási szándékkal. Teljesen "logikus", hogy nagyobb áramhoz kisebb csatikat tervezünk, nem is értem betonkeverőknél miért nem ez a szabvány... :D

#7Pioneer: Igen, a meglévő vékonyított vezetékeken mókoltak valamit, de inkább növelni kellett volna a vastagságot a PCIE-hez képest, nem csökkenteni, tehát eleve hibásnak tartom az egész dizájnt. Ezt az egészet a nagyobb áramok leadására tervezték, jön majd egy komolyabb áramra tervezett kártya, és már a korrektül bedugott csatlakozó mellett is alap lesz a leégés.

(#10) ricsip válasza Amacs (#8) üzenetére


ricsip
őstag

Az áram sajnos elég gyors, közel (fizikusok csukják be a szemüket, laikusoknak szól a magyarázat) fénysebességgel halad. A vezetékek (főleg ha ilyen nyomorult vékonyak) századmásodpercek alatt felhevülnek az otromba nagy áramok hatására. Eleve az üzemszetű működés során is van egy melegedés. Ennek a maximuma környékén lavírozhat nagy terhelés hatására az eszköz, ha azt vesszük alapul hogy a manapság kihozott konzumer szabványok mind a fillérbaszó olcsósításra mennek rá, és nincs bennük biztonsági tartalék. Azaz kicsi a határ az üzemszetűen forró, és a hűbazdmeg-ez-most-ég-meg között. Ha beüt a baj, a villámgyors fizikai reakciók miatt nincs rá mód beavatkozni, mert olyan gyorsan elég a drót mint a picsa. Villanyóraszekrényben pl. mire leold a biztosíték, addigra is történhet a házban már baj, pedig azok is emberi mértékkel nézve millisec-környéki reakcióidővel rendelkeznek. De mint írtam, fénysebességhez közeli tempónál a millisec az már kb. a "tetűlassú" reakció kategória. Kb. olyan nagyságrendi a különbség, mintha lelőnnek valakit pisztollyal, aztán állnak fölötte fél órát(!) mielőtt nekikezdenek az újraélesztésének.
Egy módon lehetne ezt kivédeni: induláskor, illetve menet közben többször is több lépcsőben fokozatosan emelnék az áramerősséget, és mérnék a... fogalmam sincs mit. A teljes vezetékhosszon bárhol eléghet az anyag, a csatlakozónál főleg esélyes, szóval minden csatlakozóba lehetne építeni hőmérsékletszenzorokat is. Kivitelezhetetlen, vagy legalábbis megfizethetetlen + végtelen mennyiségű plusz meghibásodási esély.

[ Szerkesztve ]

-

(#11) koko52


koko52
veterán

12V 80A. Ezzel már lehet hegeszteni.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#12) L.Edit válasza Amacs (#8) üzenetére


L.Edit
tag

Nagyságrendileg 0,02 Ohm eltérést kellene tudni indikálni azzal az áramméréssel. Várhatóan nem fog megmozdulni az áram, amíg a PCB-ből ki nem forrasztja magát, az aljzat adott lába.

[ Szerkesztve ]

(#13) Dragon3000 válasza tibaimp (#2) üzenetére


Dragon3000
veterán

Vagy az is lehet, hogy sok gyártó használja a 4070ti áramköri lapot és azon az új csatlakozó van.

(#14) mad823


mad823
senior tag

Simán lehet, hogy csak hanyagolni kéne ezeket a kilowattos, igen szar hatásfokú videokártyákat, aztán nem lenne ilyen gond.

(#15) Amacs válasza mad823 (#14) üzenetére


Amacs
aktív tag

Hatásfokban pont a 4090 4080 7900XTX áll az élen. [link]

(#16) ncc1701 válasza ricsip (#10) üzenetére


ncc1701
veterán

A csatlakozónál hőmérsékletet esetleg lehetne mérni.

(#17) Amacs válasza ncc1701 (#16) üzenetére


Amacs
aktív tag

Én úgy tudom, hogy az égéssel járó eseteknél igazolva lett, hogy bizonyos vezetékek nem érintkeztek, ezáltal a teljesítmény átterhelődött másik, még érintkező vezetékekre, amik viszont így már a működési tartományon kívül kezdtek működni, és így az egész megolvadt/elfüstölt/kigyulladt.
Gondolom megvalósítható lenne vezetékpáronként figyelni, hogy zárt-e az áramkör.

(#18) Dragon3000 válasza Amacs (#17) üzenetére


Dragon3000
veterán

Nvidia azt nyilatkozta, hogy a bevizsgált kártyák esetében nem volt teljesen összenyomva a csatlakozó, mindegyik érintkezett csak nem teljes felülettel, ha még meg is lett közben hajtogatva a kábel, akkor még rosszabb lehetett a helyzet.

(#19) mad823 válasza Amacs (#15) üzenetére


mad823
senior tag

Ami még így is siralmas. Hány watt hőt disszipálnak el? Miközben egy porszívó nem lehet 900W felett úgy, hogy heti egy órát sem megy átlagban...

(#20) ricsip válasza mad823 (#19) üzenetére


ricsip
őstag

A 2 kilowattos legszarabb (rezisztiv) COP hatásfokkal működő vellanyradiátorokat meg úgy viszi a nép tél idején az auchan-ból, praktikerből obi-böl, mintha nem lenne holnap.

-

(#21) ncc1701 válasza mad823 (#19) üzenetére


ncc1701
veterán

Mert iparit kell venni, enyém valami 3kw-os. Szív, mint állat, nem kell vele simogatni a szemetet, a színt is kiszívja mindenből.

(#22) mad823 válasza ncc1701 (#21) üzenetére


mad823
senior tag

Ja, gondolom az is jelentős mennyiségű zajjá és hővé alakítja az ampereket. A hatásfok a lényeg, nem a teljesítmény...

(#23) ncc1701 válasza mad823 (#22) üzenetére


ncc1701
veterán

Persze, de a 900w kb olyan ehhez az iparihoz képest, mint a vizezett babapisi. Negyed annyi idő alatt végzek vele, és így összességében kevesebb áram fogy.

[ Szerkesztve ]

(#24) mad823 válasza ncc1701 (#23) üzenetére


mad823
senior tag

Fenntartom, hogy a szívóerő számít, nem a felvett teljesítmény. És egy jó 7-800W-os porszívó is szív annyira, hogy vissza kell venni a teljesítményéből, hogy rendesen tolni lehessen a fejét. De gondolom te négyszer gyorsabban tudod tologatni a porszívódat, ha ennyivel gyorsabban végzel vele. Na mindegy, kicsit elkanyarodtunk a tápoktól, bár még mindig a szar hatásfokú dolgokról beszélünk...

(#25) Moby válasza abridabri (#1) üzenetére


Moby
addikt

Viszont ezeknek az SFX-L tápoknak szinte nincs gyakorlati hasznuk. Az SFF világ nem tud velük mit kezdeni, mert a házak az L-t már nem fogadják be. Ahova jó, oda meg bemegy az ATX is, amiből viszont tengernyi a választék. Jó lenne ez...normál SFX-ben. 1000W-os SFX táp máig nincs. A CoolerMaster 1 éve bejelentette, kapni máig nem lehet, de az eredeti formájában, 12VHPWR nélkül már nincs is igazán értelme piacra dobni.

/ A 850-es SFX CM-et használom én is, némi átalakítással. Szívesen lecserélném egy nagyobb platinumra, de ilyen egyelőre nem kapható.

[ Szerkesztve ]

(#26) catlaca


catlaca
senior tag

Az a legcukibb, hogy a 4070- től lefele nem ragaszkodik az nv a gagyi csatlakozóhoz, ahol a kisebb áramfelvétel miatt valszeg nem lenne gond a fillérbaszó dugasszal. Viszont a jó drága csúcskártyák tulajdonosaira rászabadítanak még egy rizikófaktort, mert hát a pofátlan árrés mellé az jár a kedves vevőnek.
Azért jó látni, hogy a hülyeség akadálytalanul terjed.
Majd veszek egy ilyen átalakítót és bekötöm a hegesztő munkakábel elé, kíváncsi leszek meddig bírja a 80 ampert.

“Hülyeségre nincs diéta” (Rejtő Jenő)

(#27) Dragon3000 válasza catlaca (#26) üzenetére


Dragon3000
veterán

A táp 12V-os ága tud 80A-t, az új csatlakozó max 50A, így egyértelmű, hogy nem sokáig.

(#28) Yeffy válasza mad823 (#24) üzenetére


Yeffy
veterán

pontosan

Big girls ride harder. || Kondi powaa'! ヅ

(#29) catlaca válasza Dragon3000 (#27) üzenetére


catlaca
senior tag

:DDD A valóságban nem is pazarolnék időt ilyen meddő kísérletezésre.

“Hülyeségre nincs diéta” (Rejtő Jenő)

(#30) Amacs válasza Dragon3000 (#18) üzenetére


Amacs
aktív tag

Igen, ezt olvastam én is, ezen felül derBauer csatornáján van példa olyan átalakítóra, aminél konkrétan elengedte a forrasztás, de ez ugye kifejezetten csak az átalakítók esetében lehetséges.

(#31) mad823 válasza Amacs (#30) üzenetére


mad823
senior tag

Forrasztás? Mármint a nyákon kívül bárhol? Az ilyen áramok esetén kb. öngyilkosság.

(#32) Dragon3000 válasza Amacs (#30) üzenetére


Dragon3000
veterán

Voltak videók ahol reprodukálni tudták az olvadást, minden esetben csak úgy jött össze, hogy nem dugták teljesen rá a csatlakozót, még a gyagyibb átalakító esetében is.

(#33) Amacs válasza mad823 (#31) üzenetére


Amacs
aktív tag

Az nv által mellékelt átalakítókon a 12VHPWR csatlakozónál forrasztva vannak a kábelek.

(#34) Synthwave válasza Astroboy (#3) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Köszi, javítva.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#35) KicsiAnthony


KicsiAnthony
csendes tag

Sajnos találkoztam SilverStone táppal, ami alig 40%-os terhelés mellett elpukkant. Reméljük, az új széria jobban sikerül...

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.