2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Ecuador és Peru – 4 hónap alatt

Életem legnagyobb kalandját írom le – turisták számára hasznos információkkal és képekkel kiegészítve. Utazásra fel!

[ ÚJ TESZT ]

A kokalevél és a drogok

Pár gondolat a kokakészítményekről

Magamból kiindulva úgy gondolom, hogy érdemes pár szót írni arról, hogy tulajdonképpen mi is az a kokalevél és mire lehet használni. Mielőtt kijöttem volna Dél-Amerikába, úgy tekintettem erre a növényre, amitől jobb kellő távolságot tartani. Ez az előítélet mára teljesen megváltozott számomra, és ez az írás azt igyekszik bizonyítani, hogy attól, hogy használom, még nem lettem függő drogos.

Szóval mi az a kokalevél?

Ez nem más, mint egy természetes energiabomba. Olyan, mint a kávé, tea vagy a Coca-Cola. A levelek egy úgynevezett alkaloid nevű vegyületet tartalmaznak, ami kis mennyiségben stimulálja az agy működését, megszünteti a fáradságérzetet, megnöveli a teljesítőképességet, valamint az izmok teherbírására is jótékony hatással van. Ezen hatások mellett a levelek gazdag kalcium, vas és vitaminforrások is egyben. A kokalevelek bármilyen mennyiségű szedése sem okoz függőséget, ugyanakkor negatív mellékhatásai lehetnek.

Sokan azt hiszik, hogy már magának a levélnek is van hallucinogén hatása. Ez nem igaz. Kilókat kellene megenni belőle, hogy fekete bárányok potyogjanak az égből és hogy Győzike olvassa az esti mesét Platón: Szókratész védőbeszéde című művéből az ágyunk mellett ülve. Ugyanakkor a kokalevélből készül a kokain, ami viszont valóban erős hallucinogénnek számít és függőséget okoz. Ezt azonban egy nagyon bonyolult és hosszadalmas eljárás után lehet csak előállítani a levelekből.

Milyen formában és mire használják/uk a kokát?

Létezik belőle tea, cukorka, liszt, kapszula és persze maga a levél is. Teljesen legálisan kaphatóak ezen termékek szinte minden üzletben. Én reggelente teát szoktam inni és néha, ha ebéd után rám jön a fáradtság a munkahelyen, elrágok 3-4 levelet, és rögtön elmúlik az álmosság. A földeken dolgozó „nomádok” mind a mai napig rendszeresen eszik a leveleket. Egyrészt segít legyőzni a magasságból adódó nehézségeket, másrészt, mint már írtam, nagyobb teherbírást tesz lehetővé. Nem utolsó sorban az íze is finom. Főleg tea és cukorka formájában.

Lényeg a lényeg, hogy aki be szeretne szívni, az ne kokalevelet rágjon, mert előbb lesz hasmenése, mint látomásai. Persze szép számmal találhatóak itt természetes hallucinogének. Az egyik legelterjedtebb ezek közül a San Pedro kaktusz, mely szintén nem okoz függőséget, viszont már kis mennyiségtől is hosszan tartó, ütős hatásra lehet számítani. De az őserdőben több 100 hallucinogén növényfaj található.

Remélem hasznos volt az írás, és gondolom sokak számára tartalmaz új információkat.

Kokakészítmények: maga a szárított levél, cukorka, tea

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.