2023. december 8., péntek

Gyorskeresés

Quad SLI végre beüzemelve

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindig is szerettem volna kipróbálni a Quad SLI-t, de valahogy sosem volt rá lehetőségem. Most viszont végre rendelkezésemre áll az összes szükséges hardware elem, de persze nem ment minden zökkenőmentesen.

Lássuk, hogy miből áll a rendszer:

- ASUS P5N32-E SLI PLUS alaplap. A lényeg a terméknévben ártatlanul megbúvó "Plus" szócskán van, ami alapján még azt is hihetnénk, hogy az alap P5N32-SLI-nél valamivel jobb lapot kapunk, ugye? Sajnos az ASUS nevezéktanában ez egy irgalmatlan gányolást, két egyáltalán nem egymáshoz tervezett chipset összeházasítását jelenti. Ráadásul nagyon okosan úgy helyezték el a két 16x-os PCIE sínt (ami a Quad SLI beüzemeléséhez kell), hogy a (nem ehhez az alaplaphoz adott, de szintén ASUS-os) SLI híd még véletlenül se érje át a két kártya közötti rést. Sajnos manapság annyira nehéz Quad-SLI képes LGA775 lapot szerezni, hogy jelenleg kénytelen leszek ezzel beérni, mert nem sikerült 780i/790i chipsetes alaplapot szerezni.

- Core2 Quad Q9650 proci, azaz a majdnem-csúcs Quad. Ez volt a legerősebb, amit hirtelen szerezni tudtam. Bár hivatalosan nem támogatja az alaplap, de a legfrissebb BIOS-al működik benne.

- 4x1 GB Corsair XMS2 RAM, szép nagy hűtőbordákkal, hogy szúrjon, amikor be kell nyomni a slotba :D

- Zalman "Fatálegyti" FS-C77 cooler, vadonatuj állapotban. Igen, baromi jól néz ki, de megtestesíti mindazt, ami miatt gyűlölöm a Zalman hűtőket. Egyrészt elviselhetetlenül hangos, és az alaplap NEM képes szabályozni, mert nem PWM-es. Másrészt a felfogató rendszere annyira szerencsétlen, hogy leszereléskor ahány fém alkatrész, annyi felé repül. Harmadrészt az LGA775 felfogató keretét sikerült úgy kialakítani, hogy ha fel van szerelve, akkor nem lehet tőle kinyitni a foglalatot :W

- 2 db REV1-es GTX295, makulátlan szép pormentes gyári állapotban, szétszedve sose voltak még. Ők fognak együtt dolgozni ha minden jól megy.

Az elején úgy nézett ki, hogy nagyon instabil az alaplap, de kiderült, hogy minden probléma forrása az alaplapi BIOS volt. Frissítve a legújabbra stabil lett a lap, és ismeri a procit is. Csak tudnám, hogy (állítása szerint) hogyan használta akkor az előző tulaj Q9650-el ezt a lapot :D Az ordító Fatálegytit meg leszabályoztam egy molex-es átalakítóval. Az SLI híd a két kártya között persze továbbra is túl rövid, egymás felé feszíti a két kártyát, de még pont rá lehetett dugni (1 slottal rövidebb, mint kellene).

Mindenesetre most már semmi sem állhatott a két GTX295 bepattintásának útjába. Illetve egyvalami mégis: nincs itthon 600W-osnál erősebb tápom, így kicsit házibarkács (és a konfighoz mindenképp méltatlan) megoldásként, a második kártyát egy külön 400-as Chieftec táplálja... Ezután a Quad SLI engedélyezése már tényleg csak egy kattintás volt :) Jöhetnek a tesztek, még az sem kizárt, hogy cikk is lesz majd belőle.

Hozzászólások

(#1) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Nem kekeckedés de ez szimplán SLI sztem.Jó dolog de egy mai kari megeszi reggelire még Sliben is,plusz negyed annyi fogyasztással/melegedés stb..

Bár ha olcsón jutottál hozzá akkor más.

(#2) GAI válasza Zicokuka (#1) üzenetére


GAI
senior tag

Ez attól Quad SLI, hogy egy GTX295-ön eleve 2 GPU van, és ebből a kártyából van benne 2 db :) Persze, egy mai kártya gyorsabb és kevesebbet fogyaszt, ez nem vitás, de ennek nem is ez a lényege. Ez a dx10 csúcsa. Nem használatra lesz, hanem tesztelgetni :)

(#3) Mokó


Mokó
aktív tag

OMG informatikus erekcióm van hatalmas UP a bitang szerkezetnek! :R

(#4) Mokó válasza Zicokuka (#1) üzenetére


Mokó
aktív tag

Egyébként ez nem napi használatra van kitalálva ember....

(#5) Mr.Jesus


Mr.Jesus
aktív tag
LOGOUT blog

Gyönyörű! :Y
Én elgondolkodtam egy GTX 480 SLI-n, de a fogyasztás végül eltántorított... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#6) domos


domos
senior tag

Jópofa, de én azt hittem hogy a quad-SLI erejét akarod kipróbálni, nem pedig azt hogy csak simán 4GPU zabája az áramot a gépben.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#7) ivana


ivana
Ármester

Király a cucc :))

Az előző tulajnak simán lehet amúgy, hogy ment a konfig, más táp más proci... Az instabilitás nagyon adott összeállítás függő tud lenne.

(#8) GAI válasza domos (#6) üzenetére


GAI
senior tag

Egyelőre még csak a beüzemelés történt meg, illetve pár 3dmark teszt. Részletes cikk is lesz majd róla, de csak akkor, ha sikerül szereznem ellenfélnek 2 db ATI 4870X2-t :)

(#9) Mokó válasza GAI (#8) üzenetére


Mokó
aktív tag

:Y

Olvasni is élmény lenne,remélem sikerül GAI!

(#10) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Figyelmetlen voltam így már oké a story :D Nekem is régi vágy de v.hogy kimaradt.4870x2 és 6990-em volt.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.