2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Mit tehetünk klímaváltozás, környezetszennyezés ellen?

Írta: | Kulcsszavak: környezetvédelem . spórolás . környezettudatosság

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A következőkben igyekszek összefoglalni röviden néhány gondolatmenetet, stratégiát, amelyet, ha betartunk segíthetünk magunkon és utódainkon. Nem biztos, hogy mindenkinek van lehetősége (anyagilag) ezek közül mindenre figyelni, de a környezettudatosság fő mozgató rugója inkább a spóroláson alapul. Amik szerintem a legfontosabbak, azt félkövérrel fogom jelölni.

Az alap problémát a közlegelők tragédiája mutatja be.

1. Tanítás a környezettudatosságra: A legfontosabb, hogy a következő generáció már abban szellemben nevelkedjen, amiben a mindennapi tevékenységeit környezethatékonyan tudja végezni.
2. Tömegközlekedés használata: Szerintem nem kell részletezni, hogy így kevesebb üvegházgáz kerül a levegőbe.
3. Kerékpár, roller, scooter, segway, görkori, gördeszka és minden elektromos vagy lábbal hajtható eszköz használata motor vagy autó helyett: Az elektromos cuccok még nem a legkörnyezethatékonyabbak, de legalább nem eregetnek magunkból üvegház hatású gázokat.
4. Mondj le mindenféle műanyagról: Ha teheted, válassz olyan termékeket, amikhez nem kell műanyag bizbasz. Ez azért is fontos, mert tudjuk, hogy tavalytól (2018 januárjától) már nem viszi el Kína a műanyag szemetünket. A műanyag zacsik helyett készíttess (vagy csinálj!!!) magadnak bevásárló táskát, amit nem tudsz elnyűni pár használat után.
5. Ha lehet, próbálj meg környezetbarát vegyszereket használni: Pl az ecet, vagy citromlé + szódabikarbona (már kipróbáltam: volt egy zsírfolt üvegen amire, minden sz@rt ráfújtam, de mégis a citromlé + szódabika hozta le…meg is döbbentem rajta)
6. Csinálj otthon komposztálót: Add vissza a földnek azt, ami az övé. Ha megteheted, ne dobálj ki mindent a zöldhulladékba, ráadásul a komposztot zöldség és gyümölcs termesztésére is használhatod, szerintem megéri.
7. Ültess fákat!
8. Ne vásárolgass össze-vissza mindent: Ha minden ember csak annyit venne és csak abból, amire tényleg szüksége van, nem lenne ennyi szemét. Az, hogy azért vásárolgassunk, hogy megmutassuk a „többieknek” mennyire mindenre is telik, az csak társadalmi butaság. Tudjuk, hogy egyszer mind meghalunk, de oda nem vihetjük ezt a sok sz@rt, amit felhalmoztunk. Inkább emberi kapcsolatokat építs, ne szemétdombot.
9. Használj zöld energiát otthon: Ha megteheted, szerelj fel napkollektort, napelemet otthonodba.
10. Vásárolj minőségibb terméket: Ha megteheted, azért válassz minőségibb terméket, mert azt jobban fogod értékelni, nem dobod ki olyan könnyen, mint valami olcsóbbat.
11. Ha valami elromlott javítsd ki: Ha bármilyen cuccod (ruha, bögre, vagy bármilyen eszközöd) elromlott, ne az legyen az első, hogy eldobod. Keress megoldást neten, kérj segítséget az ősöktől (tapasztaltabbak, mint mi) vagy próbáld meg Te magad megjavítani. (Viccesnek hangzik, de ez az emberi kapcsolatokra is igaz. 😊 ). Szerintem az újra hasznosítás célja, hogy egy tárgy minél több funkciót el tudjon látni.
12. Ha lehet olyan termékeket vegyél, amik a közelben készültek (nézd meg a gyártóját, gyártás helyét), de ha a minőség rovására megy, akkor választhatsz távolabbit is. Ez azért fontos, mert a helyi termékeket nem kell szállítgatni, ezáltal kevesebb üvegház hatású gáz kerül a levegőbe.
13. Minél kevesebb vizet pazarolj: pl: télen ne a zuhany alatt melegedj, hanem vegyél fel melegebb pizsamát és takarózz be.
14. Vigyázzunk, hogy a divat ne űzzön belőlünk bolondot. A piacot nekünk kellene alakítani (kis embereknek) Mi vagyunk többen.

Ezeken kívül még rengeteg más ötlet, gondolat létezik, de egyelőre csak ennyit írok le. Nem biztos, hogy fontosnak fogjátok tartani, de szerintem nem ártana „lassan” beszélni róla 😊.

Találtam egy oldalt, ahol olyan link gyűjtemények vannak, amelyek segítenek a környezettudatos gondolkodásban: kuitak.hu

A fent leírtak a véleményemet tükrözik, nem biztos, hogy ezek a legjobb megoldások. Ha valaki rá tud világítani arra, hogy mi az ami "sötét zöld" avagy zöld gondolkodásra húzott baromság ami hátráltatja a környezettudatosságot, írja meg nyugodtan. Ha tudtok mást vagy jobbat kérlek osszátok meg, érdekelne.

Köszönöm, hogy elolvastad az írást és szántál egy kis időt a környezetvédelemre :R

Alább összegezném a Fórumtársak ötleteit, cselekedeteit, illetve olyan gondolatait, amelyek nem csak a kisemberekre vonatkoznak, hanem a teljes társadalomra.

D1Rect
- Egyél kevesebbet!
- Megunt tárgyaidat ne a kukába dobd, hanem add el!
- Lehetőség szerint vásárolj használt dolgokat!
- Amit lehet úgy dobj ki, hogy a lehető legtöbbet újrahasznosítsanak belőle!
- Csapvizet igyál, ne mindenféle palackos vackot.

Rive
- Mielőtt bármit használnál, szigetelj.
- Környezeti lábnyom tekintetében a legkedvezőbb választás pillanatnyilag a többször használt, majd reciklált műanyag zacskó.

Chaser
- Ikeás bevásárló szatyrok bírják a strapát, anyagilag is megéri.

Tikakukac
- "Fenyíteni" a szemetelőt.

Algieba
- "Nem alapítok családot és nem szülök"

buherton
- Forgalom és dugó elkerülése.

t72killer
- ne támogassunk "klímabaromságokat", azaz semmit, ami klímavédelem címszó alatt többet árt a természetnek mint a hagyományos megoldás.
- Magas betétdíjakat kellene mindenféle műanyagtermékre bevezetni: szatyor, zacskó, pohár, mindenre 2-3EUR (valós költségen (=jó drágán) meg kell a szelektálóval fizettetni a válogatás költségét.)
- A természetbe abszolút nulla mennyiségű műanyagot dobunk ki, sőt, ami az utamba akad, igyekszem összeszedni.

lezso6
- "Kimegyünk tüntizni, hogy a klímaváltozás monnyon le."

cinemazealot
- A fürdő-, tusoló víz visszatartása és a vécének azzal történő leöntése is komoly megtakarítást hozhat.
- Családi házas övezetben pedig az esővíz (akár földbe ásott) köbméteres IBC tartályokban való összegyűjtése, majd az onnan történő kerti locsolás ugyancsak pozitívan hathat a büdzsére.
- Ha esővízből sok van és a tároló tartályokat kellően mélyre ástuk a földbe, akkor azzal még klimatizálni is lehet: az összegyűlt föld-hideg vizet a lakásban lévő hőcserélőbe (fan-coil) felpumpálva hűthetjük vele a lakás levegőjét.

Fotonhámozó
- Ha rajtam múlna, a SUV kategóriát hatóságilag beszüntetném esztelensége okán.
- 1: napi, rövid távú használat (~150 km): elektromos autó (legfeljebb 40 kWh-s akksival, így a tömege sem annyira nagy és tölthetőség időigénye is elfogadható), városban nem szennyez (CO2, zaj, por),
- 2: napi 150 km-nél nagyobb táv megtétele: plugin hibrid (benzin (LPG-s) - elektromos, 20 kWh körüli akksival), az E-hajtás alkalmazása elsősorban városi használat során;
- 3: nagyobb tehergépjárművek, közúti áruszállítás: dízel erőforrás.
- 4: Városi tömegközlekedés: elsősorban kötöttpályás elektromos hajtású, ennek hiányában CNG,
- 5: helyközi tömegközlekedés: dízel erőforrás.

bkercso
- Repülő helyett utazz vonattal vagy busszal, ha lehetséges.
- Ha repülsz, akkor pedig ne olyan átszállást válassz, aminek során visszafelé is repülsz.
- Részt lehet venni olyan civil kezdeményezésekben is (akinek van erre kapacitása), amelyek támogatják elemzések és kutatások készítését, vagy amelyek a döntéshozókat nyomják ebbe az irányba.

Vladi
- számítógép optimalizálás: (ram, ssd és os )
-Lányaimmal nézzük az egyszer volt mesesorozatot. (oktatás)

- tedd fel maganak a kérdést, hogy mire van szükséged? Tényleg erre van szükséged? Mit csinálsz? Használod a technológiát vagy az használ téged?
Kifejteve: most mit akarsz? Telefonálni, vagy megvenni a legújabb okosszart a tévéreklámból? Mertkell. Mire??? Használod a technológiát, élvezed előnyeit, vagy kihasználnak fogyasztónak és már az mozgat, hogy milyen szarral simongatod a tenyered???

cappa72
- komposztálok
- gyerekeimet szelektív hulladékgyűjtésre nevelem. nem is szemetelnek.
- ballonos szódavíz a palackos ásványvíz helyett

csicso82
- a megújuló erőforrásokat, elsősorban a nap, szél, tengereken a hullámerőmű, víziermőmű
- aktív-passzív házak építése, hőszivattyús rendszerek minden házon napkollektor stb. (gyakorlatilag minden épület önfellátó tudna lenni a megújuló erőforrások ingadozó volta miatt pár atomerőmű elegendő, akárhogy nézzük a hulladék tárolási nehézségek és az esetleges balesetek ellenére is a legtisztább energiaforrás)
hagyományos szénerőműre már nem is lenne szüksége, esetleg bár gázturbinás erőműre ami még az atomnál is könnyebben szabályozható.
- hatalmas víztárolókat építeni mindenhova, ahová csak lehet (extrém esős időben felfogja a vizet, extrém száraz időben lehet öntözni)
- fásítani, fásítani, fásítani - több oxigén, kevesebb szén-dioxid, de a talajerózióra is jó hatással van
- a növénytermesztésre üvegházakat építeni ahol ha esetleg durva hőség vagy hirtelen hideg ellen is lehet védeni a termést
- az embereknek is kupolavárosokat csinálni, beállított hőmérséklettel
- Az állattartást is érdemes lenne megrendszabályozni pl. a tehenek kilélegzett metán gázait az adott csarnokban összegyűjteni. egy zárt csarnok szellőzését persze meg kell oldani de pl. kevesebb légy, és akár hűvösebb levegő is garantálható - kint napkollektorok, hőszivattyúk, szélerőművek stb.
- Az atomfegyvereket pedig el kell felejteni
- Szerintem a lényeg, hogy globális összefogásra nincs semmi esély saját magunkat kell felkészíteni a változásra.
- 17 éve nem fürdök kádban helyette zuhanyzom de nem úgy ahogy a filmekben, hogy csapatom magamat vízzel miközben lágy zenére merengek hanem bevizezem magam elzárom fürdőszivaccsal ami be van tusfüdőze átdörzsölöm a testem és utána leöblítem majd megint elzárom amit kell kézzel mosok meg stb. de nem folyatom a vizet.

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

Egyél kevesebbet!
Megunt tárgyaidat ne a kukába dobd, hanem add el!
Lehetőség szerint vásárolj használt dolgokat!
Amit lehet úgy dobj ki, hogy a lehető legtöbbet újrahasznosítsanak belőle!
Csapvizet igyál, ne mindenféle palackos vackot(ha "rossz" a csapvíz keress telepíthető szűrőt)!

Most így hirtelen.

ui.: télen ne fűtsd a lakást 25 fokra, nyáron meg ne hűtsd le 20-ra, hanem mondjuk fordítva...

[ Szerkesztve ]

(#2) updog


updog
senior tag

<grabs popcorn>

A 0. lépés lenne szerintem az, hogy belássuk, hogy probléma van, és változtatni kell. Ha valaki "nem hisz" a klímaváltozásban, ezek a pontok szerintem úgy általában a fenntartható jövő, és a környezetszennyezés visszaszorítása miatt is érdekesek.

Amúgy alapvetően jó lista, fontos pontokkal, ha mindenki csak egy picit változtatna, nem is az összesen, hanem csak 1-2-höz tanúsított hozzáállásán, már előrébb lennénk.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3) Rive


Rive
veterán

Az elektromos cuccok még nem a legkörnyezethatékonyabbak, de legalább nem eregetnek magunkból üvegház hatású gázokat.

De, eregetnek. Csak nem nálad, hanem a drót túlsó végén. Ha környezettudatosságot hirdetsz, akkor maradj a biciklinél.

A műanyag zacsik helyett készíttess (vagy csinálj!!!) magadnak bevásárló táskát, amit nem tudsz elnyűni pár használat után.
Környezeti lábnyom tekintetében a legkedvezőbb választás pillanatnyilag a többször használt, majd reciklált műanyag zacskó.

Használj zöld energiát otthon:

Mielőtt bármit használnál, szigetelj.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4) Chaser válasza Rive (#3) üzenetére


Chaser
titán

az ikeás bevásárló szatyrok bírják a strapát, anyagilag is megéri, és környezetvédelem szempontjából is hasznos, sajnos mivel ikea, igen kevés helyen lehet hozzájutni, a csomag küldési metódusuk meg igen vicces
én két ilyennel indulok neki, meg egy nem túl nagy hátitáskával, 10-15kg belefér ebbe a 3 "eszközbe":)

szerk:
és ha már it fórum, törekedjünk a leghatékonyabb számtech eszközök beszerzésére, különösen nagyfogyasztó tud lenni a cpu és vga, ha kell használni kell, ha valaki "játék bolond" legyen, de akkor lehetőleg már ne olyan vga-t ami zabál, vagy közel dupla akkora fogyasztással hozza a rivális teljesítményét, pl gtx 1060 vs rx580, azért mert utóbbi esetleg olcsóbb, hosszabb távon villanyszámlán használati időtől függően visszajön, és még feleslegesebben terheli a környezetet mint az 1060
de hűtő, klíma, tv, bármilyen háztartási cikknél érdemes a fogyasztási adatokkal kezdeni, és az ipari hulladékokat mind anyagilag, mind a környeet megóvása miatt kerülni kell, csak ezzel a módszerrel lehet ösztönözni a gyártókat, h minőségibb, tartós, energia hatékonyabb eszközöket gyártsanak, amíg megveszik az emberek az ipari hulladékokat, a zabálós hw-eket, addig gyártani is fogják őket
és senki ne legyen abbana hiszemben, h semmit nem számít, h most az ő vga-ja 100w-tal többet eszik, 10e ilyen szellemű embernél a 100w már kicsit több, egy milliónál meg brutális többletet jelent

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#5) updog válasza Rive (#3) üzenetére


updog
senior tag

Gyakori érv az elektromos közlekedési eszközök ellen, hogy valahol az is ugyanúgy pöfögtet/szennyez. Sőt, hadd hozzam fel hogy összességében nézve (erőmű - hálózat - transzformátorok - töltés - tárolás - felhasználás) mennyire röhejesen kicsi (még) a hatásfoka. Az akksikhoz a hozzávalókat meg áldatlan körülmények között bányásszák kongói gyerekek.

Szerencsére az atomenergia, vagy ízlés szerint a megújuló energiaforrások felhasználásával a pöfögés (remélhetőleg hamar) egyre csökkenni fog, a hatékonyság pedig nőni. Fontos szempontnak tartom a légszennyezés csökkenését is a forgalmas településeken belül is, amennyiben a belső égésű motorral működő járműveket elektromosokra cseréljük. Az akksiproblémára pedig (gondolom/remélem) gőzerővel keresik a megoldást, akár új technológiák, akár az újrahasznosítás terén.

"Mielőtt bármit használnál, szigetelj." ++

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6) Lauda


Lauda
félisten

Én semmit sem teszek. Ez egy természetes folyamat. Kb mintha az apály-dagály ellen szeretnénk tenni.

(#7) lomposfarkas


lomposfarkas
tag

"Mit tehetünk klímaváltozás ellen?"
Éld az életed, ahogy eddig.
A klímacirkusz egyik lényeges szellemi leleménye, hogy kidolgozták, hogyan lehet vaskos pénzekért eladni a semmit és tovább seftelni a semmivel. És ennek a seftelésnek az ideológiai alapköve, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza. Aki ezt megkérdőjelezi, az ennek a seftelésnek a jogalapját kérdőjelezi meg, és meg is kapja a magáét (ebben hasonlít egy másik "iparra"). Innentől előttem hiteltelen bármilyen klímaváltozás-elleni akció. Nem beszélve az emberi tevékenységtől független klímaváltozás elméletétől, amiről (a hivatalos propagandával szemben) nem szükségszerűen futóbolondok írnak, de mögöttük nincs tőke.
Amiket felsoroltál azok zsebünk és szűkebb környezetünk kíméléséért természetesen önmagukban is értelmes dolgok, de mi közük a felmelegedéshez (akármi is okozza). Azt látni kell, hogy kis hazánk a globális műa. hulladék felhasználásban csak egy kerekítési hiba. Tehetsz te bármit, a fél perc alatt, hogy az előző mondatot leírtam, sok ezer tonna kőkemény mérget és műanyagot borítottak az óceánokba azok a nagyvállalatok, amik minden szabályzásba beleszarnak meg azok az országok, ahol kb. ötlet felvetésként sincs környezetvédelem és sokezer tonna kátrányt füstöltek el a teherszállító hajók és sok ezer tonna kerozint füstöltek a nyakunkba a repülők. (de a közbeszédben mindig az autók a főgonoszok, pedig a globális szennyezésben kisebbségben vannak)
Szóval aranyos, hogy leülünk körbe, eléneklünk egy dalt és a világ máris szebb lesz, de az állampolgáron számonkérni a klímaváltozást sablonos lelkiismeret-furdaltató agymosás.

(#8) Chaser válasza lomposfarkas (#7) üzenetére


Chaser
titán

biztosan lehet klímaváltozás emberi tevékenység nélkül is, az viszont nem kérdéses, h az emberi tevékenység nagyban gyorsítja azt, nem ilyen mennyiségű és ilyen felhasználói szokású élőlényhez van tervezve a sárgolyó, a jelenlegi mennyiséggel még nem is lenne baj önmagában, de a fogyasztó társadalom és a dübörgő gazdaságok már egészen más történet

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#9) dabadab válasza lomposfarkas (#7) üzenetére


dabadab
titán

Nagyon fasza, ahogy a laposföld-szintű "klímatudomány" keveredik a holokauszttagadással meg a mindenféle konteókkal.

Hogy melyik kő alól másznak elő mindig az ilyen alakok...

DRM is theft

(#10) updog válasza lomposfarkas (#7) üzenetére


updog
senior tag

"Nem beszélve az emberi tevékenységtől független klímaváltozás elméletétől, amiről (a hivatalos propagandával szemben) nem szükségszerűen futóbolondok írnak, de mögöttük nincs tőke."

Erre mondjuk linkelhetnél példát, kíváncsi lennék, komolyan.

"Tehetsz te bármit..."

Az a baj, ha a "kicsik" ezt mondják, a "nagyok" sz*rnak bele, akkor ki fog tenni bármit is? (kiemelem: ne hegyezzük ki a klímaváltozásra, a pontok közt amúgy is elég nagy az átfedés a "sima" lég/víz/környezetszennyezés elleni fellépés lehetséges megoldásaival)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.