Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2510) tegyebek válasza dchard (#2506) üzenetére


tegyebek
csendes tag

Tudom, hogy jóval többet tud nálam, ezt sosem vontam kétségbe, de nem válaszolt szinte senkinek, ezért tettem én.
Nyilván Öntől jó ideig lenne mit tanulnom...
Ilyen ember, mint Ön, kevés van(erre).
"Teljesen egyértelmű a brutális zajosodás, aminek a hatását felerősíti a meglehetősen nagy hurokhossz."
Én is írtam:
"A vonalad meg elképesztően rossz, mind az óriási csillapítás, mind zaj terén"
"Az SNR meg őrülten ingadozott.
Ez nem stabil vonal.

Ha a fűrészfogszerű zaj még az új érpáron is jelen van a képen, akkor ki kéne próbálni valami földelt és árnyékolt kábellel is bevezetni(ahogy dchard másnak pár oldallal korábban írta), már ha az utcai is hasonlóan árnyékolt."
Ezzel a #2507 régebbi, azonos tartalmú verziójára gondoltam, ott minden le volt írva...
Ön írta:
"Először is a margint természetesen nem 3dB-re lövi be alapból sem a modem sem a DSLAM. A port konfigurációjától függően 100%-os margin mellett lehet 6 vagy 10dB az alap margin. A 3dB-s margint pontosan azért látjuk, mert a szinkronizálás után annyira elromlott a vonal, hogy jelentős tartalék tűnt el a vonalról, ezért a tetemes romlás. Nem a modem szar és nem is a DSLAM port."
Nem gondoltam, hogy van olyan szerelő, aki 6-7 dB-t állít be egy ilyen vonalon(nagyon nem ez a tapasztalat), és mind a DSLAM eszköz, és a modem(közösen) alapból, mind az új "DSM"(amit még mindig nem értem, hogy hogy működik) ilyen buta, hogy egy ilyen vonal 6-7 dB marginnal működhet, máshol ilyenkor automatikusan emelkedik a margin, SNR lock általi "marginemelés" nélkül is(ahol én láttam, nem is szerelő állítja magasabbra a margint, és ez független a DSM lassításától, és mindenféle locktól), és nem 6-7 dB-en marad!
Ezek szerint tévedtem.
Azt természetesen nem gondoltam pedig, hogy 6 perc 30 sec-cel a szinkronizálás után már lecsökkenne ekkorára(6.9 dB-re).
Ennek ellenére a post elküldése után pont ezen kezdtem gondolkodni, hogy lehet-e a 6.9 dB a beállított "alap" margin, csak el kellett mennem gépközelből, és dolgom is volt, és nem bírtam már beírni, most akartam ezt valahogy megfogalmazni...
De az adásteljesítményt Ön szerint akkor mi vette ekkorára(elvileg a modem, és a DSLAM közösen, automatikusan), és az miért nem szabályozta fel az alap SNR margint is kb. arányosan, ahogy máshol szokta(ahol láttam, bárhol)?
Úgy tudom, hogy az alap margint a DSLAM és a modem szinkronizáláskor határozza meg.
Normális az, hogy ezen a vonalon 6.9 dB-ben állapodtak meg a DSLAM és a modem(és eleve ennyiből indult ki, azaz a szerelő ezt állította be bekötéskor, és nem emelte, később sem a kiszállásokkor, de másik érpárra tette azért)?), még ha az időszakosan ingadozó SNR értékeket nem is nézzük?
Ezért gondoltam, hogy itt valamelyik rossz, félremér(modem, vagy DSLAM), a post megírásakor.
Bár láttam a 3 órás SNR monitorozó képen az ingadozó össz-SNR-t(más nagyobb ingadozás nem látszott, nem tudtam, hogy mi miatt), elismerem, valószínűleg tévedtem, és rosszat gondoltam fő problémának, rosszat javasoltam a fenti miatt.
Az átkábelezést(földelt, árnyékolt, összekötve a földet, árnyékolást, minden kábel minden kötésén) meg nem akartam 25-ször leírni, ha nem veszik figyelembe.
Ezen kívül az ingadozás ellen, és a zaj ellen sem volt ötletem, a zaj csúcsait nyilván ki lehet zárni végső soron, de ezt nem akartam a fentek vélelmében javasolni.
Most már egyértelműnek látszik számomra, hogy igaza lehet Önnek.
De ha én nem írok be, akkor Ön se tette volna, legalábbis szerintem, ezért írtam.
"Az I24K-nak semmi de semmi köze a marginhoz. Erősen ajánlott bekapcsolni, de ez kizárólag az interleaving hatékonyabb működésében segít."
Ezt miért nekem írja?
Tudom, csak nem akartam megint túl durva lenni...
"Negyedrészt az "SNR lock" egy általam kreált kifejezés ami pontosan azt jelenti, hogy az előfizetői oldalon hiába módosítjuk a target SNR margin értékét, nem változik semmi, mivel a szolgáltatói oldalon nem az SNR margin értékét változtatják meg (ahogyan azt kellene) a DSM segítségével, hanem helyette fixálják a port sebességet."
Ezt értettem eddig is, de SNR lock alatt a nem DSM általi, nem automatikus, de kizárólag az SNR margint érintő SNR lockot értettem(pl. a DSM, ahogy látom érinti pl. az ID-t is, mert nem hiszem, hogy ilyen buzgók a szerelők, nem azt tapasztaltam).
Nyilván mindegy, hogy az átvitt bitek számát kb. arányosan csökkentjük(azaz a szinkronsebességet), vagy ugyanezt nem szabványos, lefelé nem módosítható SNR margin növelésnek(vagy locknak) nevezzük...
Úgy tudom, hogy az SNR lock régen nem egészen fixált portsebességet jelentett, ha nem is a margin módosítás, de más okból történő SNR növekedés felfelé is tudott rajta módosítani, de lehet, hogy tévedek, ekkor még nem nagyon érdekelt.

Én ebbe innentől(hogy Ön ismét foglalkozik vele) nem szeretnék, nem is nagyon tudnék beleszólni Ön mellett.
Ön jóval tapasztaltabb.

Eclips21:
Nekem nem megy az autóm 20-nál jobban, ha kihúzom/betolom a szívatót, akkor sem.
Jobb benzinnel ment 40-nel is.
Egy szervizes srác azt mondta, biztos sokat használtam.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.