Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3601) dchard válasza btz (#3588) üzenetére


dchard
veterán

"hogy a 73 megabitet maximumon nyújtó vonalból, azért lett 32 megbit/s-t maximumon nyújtó vonal, mert biztos sokan rendeltek nagyobb sávszélességű internetet"

Előtte-utána képed van a VDSL2 paraméterekről? Majdnem biztos vagyok benne, hogy mi történt nálad, de az összehasonlító kép nélkül nehéz lesz bebizonyítani. A szomszéd modem értékei ebben nem fognak segíteni.

A Telekom mostanában végzi a VDSL2 hálózat optimalizálását, és azokon a vonalakon ahol nincs szükség a maximális adásteljesítményre, visszaszabályoz a modem arra a szintre, amin az előfizetett csomag még jól működik. Ezért tapasztalták többen hogy a modemük kisebb becsült értéket mutat most, mint amikor kötötték. De ettől a vonalad nem lett rosszabb, ha előfizetnél 50megára, ugyanúgy simán menne.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3602) btz válasza taki01 (#3600) üzenetére


btz
addikt

Ez megfelelő is... ...lenne, de az árát elnézve nem valami baráti. 80ezer körül néztem egy oldalon. Nekem nem is kéne egy komplett modemrouter csak valami mérőeszköz, kis kijelzővel. Csak a vonali romlásom miatt érdekelne a dolog, meg akarnám nézni hogy az összes frekvenciában van e szufla, nem e az a gond, hogy nem megy az összes szükséges frekvencián a vdsl2.
Még egy 20-ast kimernék adni egy ilyen mérő eszközért használtan, de 80 már kicsit sok. Esetleg bérelnék valakitől.
Sajnos magamnak kell kideríteni a gondomat, a Telekomos technikusok értetlenül álnak a dolgok előtt, hiába mutatom a HGW 2016.04.12 napna előtti értékeit, úgy néz ki magamnak kell utánajárnom a gondomnak.

ⓑⓣⓩ

(#3603) Zimi91 válasza Zimi91 (#3573) üzenetére


Zimi91
tag

Köszönöm a segítséged, sikerült átkerülnöm VDSL-re, és tényleg működhet a 30-as csomag. 34-et ír a HGW (jelenleg még 20-as csomag van, ma vagy holnap váltok), de ez alapján mennie kell. Amúgy, ha jól értettem a szerelőt, van egy térképük, hogy mekkora kört fed le a DSLAM, ha azon kívül van kapásból azt mondják, hogy itt nem fog menni.

Gogodj (#3576):

Hasonló gondom volt. Ahogy írták be kell jelenteni hibára. Én az eszközt jelentettem be, hogy magától ki/be kapcsol, de vonal szakadozását is bejelentheted. Ki fog jönni a szerelő, ő fogja tudni kicserélni VDSL-esre, ügyfélszolgálaton esélytelen a dolog, én is próbálkoztam, még analóg vonalat le is váltottam digitálisra, de az se segített, ADSL2+-os HGW-t kaptam úgyis, tehát ez az egyetlen járható út.

(#3604) btz válasza dchard (#3601) üzenetére


btz
addikt

Speedport Entry II HGW által mért adatok által van képernyőmentésem. Ebben a postban található hogy miként változott meg a vonal. A telekom bemérte a vonalat, nem találtak hibára utaló jelet. A technikusnak mondtam, hogy rakják vissza a régi 55 mbizes szinkront, de mondta hogy ez a 32/10 a max a vonalban, örüljek, hogy ennyi megvan.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3605) Zimi91 válasza btz (#3604) üzenetére


Zimi91
tag

Ez 30-as csomag amúgy (romlás utáni)? Ha igen, akkor ezen van valami lock, vagy ennyit tud a vonal?

(#3606) btz válasza btz (#3604) üzenetére


btz
addikt

Most nézem, hogy ebben a topicban is írtam egy hsz-t, ahol látható a vonali paraméterek romlása. Az output power sem ment lejjebb, mint ahogy olvastam, hogy más esetben ezért mutat kevesebbet a HGW, de nálam nem változott az output power érték.

ⓑⓣⓩ

(#3607) btz válasza Zimi91 (#3605) üzenetére


btz
addikt

Ez a kép még akkor készült, mikor 50 megabites csomagom volt, de a max elérhető sebesség lecsökkent és mellé ezt a szinkront adta, biztos hogy valami snr lock is rajta lehetett, de ennek nem kérdeztem utána. (Ez volt az a pont, mikor lelépett volna a technikus és hagyott volna ~ 6000/25000 kbps szinkrronnal), aztán mutattam neki a régi értékeket és akkor csak vakarta a fejét. Aztán ideoda kocsikázott a dslam és a lakásunk között, de semmire nem jutott. Másnap földkábelesek jöttek. Ők akarták előadni a sokan igényeltek biztos nagyobb sávszélességet, nagyobb az átthallás dolgot. Harmadnap betelefonáltam a 1412-re, hogy így nem vagyok hajlandó 50 megabites csomagot fizetni, ekkor álítódott erre az értékre. Azóta nagyjából tartja ezt az értéket.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3608) Zimi91 válasza btz (#3607) üzenetére


Zimi91
tag

Köszi a választ, ez így azért már korrektebb. Késleltetés is kevesebb (bár az nem tudom miért?) és normális sebességen jön (mármint az csökkenés utáni első állapothoz képest). Sajnálom amúgy, olvastam már az elején a dolgokat... :/

(#3609) btz válasza Zimi91 (#3608) üzenetére


btz
addikt

Kösz az együttérzést!
Igen, most az a sebesség jön amiért fizetek (immár 30/5-öt), a ping is javult.
Én anno azért ástam bele magam a dsl témába, mert régen is már próbáltak áttvágni. Sajnos ha nem kaparok innen onnan netről össze dolgokat a dsl működéséről, akkor most 50 megabitet fizetnék de kb 22-23-at kapnék és megkapnám hogy ez benne van a garantáltba. És még hányan lehetnek így, akik nem azt kapják amiért fizetnek? Szerintem sokan!
Amúgy még nem adtam fel az 50 megabitet bíró "vonal" (direkt nem netcsomagot írtam) visszaszerzését. Írtam levelet a T-nek, hogy műszaki szakvéleményt juttassanak el a vonalamról hozzám levélben (Ha valakit érdekel, akkor itt is közzéteszem, már ha kapok ilyen szakvéleményt, műszaki tájékoztatást, mert az is lehet, hogy valami sablon dumát kapok vissza). Kiváncsi vagyok, hogy a T szakértői mit állapítanak meg.
Sajnos azt már sikerült megtudnom, hogy bonding nem lesz lehetséges mert a dslam telített, az utcai (nem tudom milyen) elosztó meg nem alkalmas mégegy érpár elosztására. Szóval bondig is kilőve itt.

ⓑⓣⓩ

(#3610) dchard válasza btz (#3604) üzenetére


dchard
veterán

Megnéztem a képeket, és nem az amire gondoltam.

Viszont elég egyértelmű mostmár, hogy valamilyen nagyon durva infrastruktúra (elsősorban kábel és7vagy kontakt) probléma lehet. Érdemes a csillapítás értékek durva változására kitérni, aminek ugye sehogyan sincs köze ahhoz, hogy hányan fizetnek elő.

Összefoglalva: itt valami durva kötési hiba, vagy kábelezési probléma van, esetleg szar a DSLAM port, ennek semmi köze az előfizető számhoz. Ha erre fogják, akkor hazudnak és/vagy nem értenek hozzá.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3611) btz válasza dchard (#3610) üzenetére


btz
addikt

A dslam és az utcánk végében lévő oszlop között föld alatt megy a kábel. Ez állítólag redkívül védett, többszörösen szigeteltve van. Ha itt lenne a hiba, vagy valahol az oszlopon, akkor a szomszéd (egy oszlopon is vagyunk) vonali értékeinek is romlani kellett volna? Mert az "eset" alatt nem mutatott semmilyen meghibásodást, a vonali értékei nem változtak. (A fél nap alatt, amíg nálam teljesen kiesett a net, akkor az övét használtam) A csillapítás értékei is elég alacsonyak.

Port cserét állítólag megpróbálta az első kivonuló technikus. Egy speciális eszközzel is mért, amire Tempo PTS 200 volt írva, állítólag házon belül sem talált érszakadást, átthallást, zajbetörést stb...
Másnap földkábesek mérték be a kábelt a házunk előtti oszloptól a dslamig. Semmi hibát nem találtak persze.
(Itt már tényleg attól kell félni, hogy valaki valahol nem mondja el az igazat?)

Csak kátbelszakadás, kötés, kontakthiba okozhatja ezt a nagy, csillapítás növekedést, vagy más is okozhatja?

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3612) dchard válasza btz (#3611) üzenetére


dchard
veterán

A Tempo 200 egy sima érpárvizsgáló, DSL szempontból semmit nem mutat meg, csak arra jó, hogy a pászmában/törzskábelen megtalálják vele a te érpáradat.

Egészen biztos, hogy kábelezési hiba van, mert azt a mértékű csillapításban beállt romlást semmi más nem okozhatja. Ha a kábelezéssel kapcsolatban kötési hiba van (ami a legvalószínűbb) akkor a szomszéd kapcsolata ugyanabban a törzskábelben nem lesz érintett.

Ha le akarnak rázni azt kérdezd meg, hogy vajon mitől nőtt a vonalad csillapítása az ötszörösére ahhoz képest amikor az 50mega még vígan ment? Mert nálad ez történt, és ennek semmi köze ahhoz, hogy a környéken hány előfizető van.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3613) btz válasza dchard (#3612) üzenetére


btz
addikt

Köszönöm a válaszod!
A régi és az új vonali adataimról képernyőkép mentést készítettem, amit elküldtem a Telekom részére. Ha a válaszlevélben is új előfizetők sávszél elszívásával jönnek, akkor kérdőre fogom vonni őket a csillapítás növekedéssel kapcsolatban.
Egy házonbelüli újrakábelezéssel talán meg is oldódik a probléma, igaz a technikus szemrevételezéssel végig ment a kábelen (a ragalatt fut el), de gondolom ettőlfüggetlenül lehet benne gond, ha azzal a Tempo 200-al nem is a kábelszakadást vizsgálta, akkor még nagyobb esély lehet rá. Ennek tudatában akkor kérni fogom, hogy mégegyszer vizsgálják átt a házonbelüli kábelt is, rendes méréssel.
Mégegyszer köszönöm a hasznos információt!

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3614) dchard válasza btz (#3613) üzenetére


dchard
veterán

A megoldás rémesen egyszerű és csak szisztematikus munkát igényel, semmi mást. Fogni kell egy rendes VDSL2 tesztert, és a DSLAM-től elindulva az összes kötésnél mérni egyet, majd figyelni, hogy hol következik be jelentős romlás. A hiba nagyobb eséllyel kötési hiba, kisebb eséllyel egy érpár szakasz szar. Előbbit újrakötéssel, utóbbit cserével lehet megoldani. Ennyi az egész.

Egyébként továbbra is rémesen irritál, hogy a Telekom ezeket a hibákat adottságként marketingeli ahelyett, hogy egyszerűen megoldaná őket. Nem ritkán 10-15 évekig szedték be a horror telefon és egyéb alapdíjakat, és arra hivatkoztak hogy a díj jelentős része az infrastruktúra karbantartása miatt szükséges. Ha így van, akkor ne hazudozzanak az előfizetőnek mint ebben az esetben is, hanem javítsák ki a hibát.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3615) Doky586 válasza dchard (#3614) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

"Nem ritkán 10-15 évekig szedték be a horror telefon és egyéb alapdíjakat, és arra hivatkoztak hogy a díj jelentős része az infrastruktúra karbantartása miatt szükséges."

Ma is ezt csinálják, de már nem is indokolnak.. :(
Nálam ~2x annyiért adják a 20as csomag netcsomagot mint a két utcával arrébb lakónak. (ugyanazt ugyanúgy T-től) - csak mert ott elérhető a konkurencia sokszázas netje, itt pedig nincs konkurenciája.

[ Szerkesztve ]

(#3616) btz válasza dchard (#3614) üzenetére


btz
addikt

Mindenféleképp mostmár meg lesznek dolgoztatva!
A történet új szakaszába is léphet, mert tegnap jöttem rá, hogy a voip ipv4 online duration gyakori lenullázóása szakadás eredménye. Ez erősíti azt amit te is írtál, hogy itt kötési hiba lesz valahol, amit nem is ellenőriztek le rendesen!

ⓑⓣⓩ

(#3617) sajby


sajby
senior tag

Hello!

Szakértői segítséget kérnék és ide irányitottak :)
Jelenleg ilyen a vonalam.
[link]
[link]

Lehalt pár napja,hibajlentésre végre mozdultak,kötéseket átnázték.( a lépcsőházunkban,panel,10 emeletes)
Jelenleg tesztfázisban vagyok,hétfőn kell szólni,hogy hogyan müködik.
HA nem megfelelő akkor azt mondják átraknak másik vonalra.
Kérdésem,hogy jónak látszik a kép alapján,vagy próbáljam ki az átrakást.
Jelenleg 6,5 megát mérek ha mindenem üzemel.Stabilnak tűnik netezés közben.

Nagyon köszönöm a hozzáértő(k) válaszát

[ Szerkesztve ]

(#3618) btz


btz
addikt

Egy érdekesség, legalább is nekem az!
Van olyan hogy adsl szinkron bontás alatt/esetén nem szakad meg a pppoe kapcsolat? (A szinkron szakadást a telefonkábel kihúzásával majd visszadugásával értem el)
A Telekomos HGW-n beállítottam a passthroughot, majd rákötöttem egy routert. Ezen a rákötött routeren nem szakadt meg a pppoe kapcsolat. A HGW-n azonnal megszakadt, de a kábellel rákötött saját roueremen nem.
Egymás után többször is kihúztam a telefonkábelt az aljzatból, de a pppoe kapcsolat aktív (connected) állapotú maradt, az ipcím sem változott meg, újraszinkronizálás után ugyanúgy ment minden tovább, mintha nem is bontottam volna a kapcsolatot.
Lehet van neki valamennyi türelmiideje?

ⓑⓣⓩ

(#3619) dchard válasza btz (#3618) üzenetére


dchard
veterán

A HGW azért bontja el a PPPoE-t azonnal ha a DSL kapcsolat szakad, mert a DSL interfész szakadást jelez. Míg ha router mögött vagy, csak az LCP timeout után bont a PPPoE ami elég sok idő.

Összefoglalva: hiába hamukáztak neked a sok új előfizetőről és lassították le a vonaladat, ahogyan azt megjósoltam ez nem oldotta meg a problémádat, továbbra is szakad. A Telekomra többszörösen is igaz, hogy aki rest, kétszer fárad.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3620) btz válasza dchard (#3619) üzenetére


btz
addikt

Köszi az infót, meglepődtem ezen a dolgon, azt hittem a saját router is azonnal pppoe-t fog bontani, de nem, még a teljes HGW restartot is kibírta pppoe bontás nélkül.
Azért raktam mögé a routert, hogy ha szakad akkor ne jelentkezzen be újra (manual connectre állítottam), és így előbb észrevegyem (mert olyan gyorsan újraszinkronizál, hogy észre sem lehet venni netezés (böngészés) közben sem), és hogy naplózza a szakadásokat. De így akkor marad a HGW naplózási felülete és az online felület a szakadások naplózására.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3621) dchard válasza btz (#3620) üzenetére


dchard
veterán

A PPPoE kapcsolat állapotát a PPP protokol egy kiterjesztése az LCP ellenőrzi parasztosan úgy, hogy LCP "pingeket" küld és ha ebből adott számúra nem érkezik válasz megválasztott időn (timeout) belül, akkor a PPPoE kapcsolatot halottnak tekintjük. Az, hogy hány hibás LCP üzenet után tekintjük halottnak a kapcsolatot konfigurálható, például az OpenWRT képes routerekben. Persze vigyázni kell, mert a szerver és a kliens oldal is küldhet ilyen üzeneteket és bonthatja a kapcsolatot tetszőleges (megválasztott) számú LCP hiba után, sőt: akár figyelmen kívül is hagyhatja ezt. A szerver oldal jó eséllyel nem végez LCP alapján ellenőrzést, így a te routered beállításai lesznek mérvadók. Az esetek 99%-ában a routerek gyári szoftverében nem tudod állítani ezt a paramétert, csak OpenWRT vagy más moddolt FW alatt.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3622) btz


btz
addikt

Úgy néz ki hogy a 30/5-ös csomagra kaptam egy SNR lockot(?)

Mindemellett a 2016-05-03 hibajegy állítólag megoldott 😂

ⓑⓣⓩ

(#3623) szimla65


szimla65
aktív tag

Sziasztok!
Kérdéssel fordulok hozzátok.Netmánia S csomagom van(10mbps/0.5mbps).Ez az érték mindig bőven megvolt.Kb 3 hónapja volt egy hiba minden elment teló,internet,hibabejelentés után kiderült,hogy valamelyik oszlopon szakadás volt.Megcsinálták minden Ok-nak tünt(nem méregettem a sebességet)Most az utóbbi hetekben gondoltam megnézem jó-e a sebesség.A letöltési sebesség megvan 10mbps de a feltöltési sebesség csak 03-0,35mbps körül van.Már nagyon sokszor mértem.Kérdés az lenne,hogy ez valahol hibát jelent,ha igen akkor hol kezdjem a keresgélést?
Most egy fekete Dlink-360R van gyári fw-vel és hozzá egy TP Link TL-WR1043ND router(Open WRT-vel).
A modemet már cseréltem gondoltam azzal van baj.Ami eddig volt az Dlink-360r fekete dchard fw-vel.
Ha tudtok adjatok tanácsot.
Előre is Köszönöm.

(#3624) dchard válasza btz (#3622) üzenetére


dchard
veterán

Árulkodik az interleaver mélység drasztikus növekedése is az eredeti állapothoz képest. És igen, ez SNR locknak tűnik, ami megint csak szakadásra és vonalhibára utal.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3625) sajby válasza sajby (#3617) üzenetére


sajby
senior tag

Erre még mindig várom a választ/válaszokat :)
Habár időközben felhivtak,hogy müködik és kész.De a szerelő megigérte,megpróbál cseppet jobbat varázsolni,szétnézni mit lehet tenni,mert mikor kint volt,már látta,hogy a lépcsőházba bejövö is hibát dob.Az más kérdés,hogy valóban utánanéz vagy sem.

(#3626) szimla65


szimla65
aktív tag

Sziasztok!
(#3623) hsz leírt probléma miatt felhívtam a 1412-t.Ök azt mondták,hogy ez miatt nem tudnak hibát felvenni mert ászf-ban leírt sebesség felett van ez az érték.
Most akkor bele kell nyugodnom,hogy a féléve még 512kbs sebességem most már ennyi marad?
Várom a segítséget.

(#3627) rekop


rekop
senior tag

Üdvözlet!
Tanácsot szeretnék kérni az itteni szakértőktől, mert a telekomtól sajnos nem kaptam használható információt.
Jelenleg egy 20/1 adsl előfizetésem van, és egy analóg telefonvonal.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha váltanék vdsl2-re akkor milyen sebességre számíthatnék?
Illetve a mostani analóg telefonkészülékeim használhatóak maradnak?
A telekomos szerelő nem tudott egyértelmű választ adni arra sem, hogy a telefonra kötött riasztó működőképes marad-e a váltás után.
Köszönöm előre is!

A modemből ezeket az értékeket kaptam:


(#3628) dchard válasza rekop (#3627) üzenetére


dchard
veterán

Minimum 30-ra, de az 50 is esélyes. Válts 30-asra, megnézzük mennyit megy, utána még mindig válthatsz 50-re (felfelé bármikor lehet), ha úgy néz ki hogy bírja a vonalad.

Analóg vonalat jó eséllyel bukod. Hogy VoIP-on menni fog-e a riasztó az lutri.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3629) rekop válasza dchard (#3628) üzenetére


rekop
senior tag

Köszönöm! Akkor valószínű egyelőre marad így minden, mert a riasztó jelenleg elsődleges prioritású, és elég nagy beruházás lenne gsm rendszerűre alakítani. Az a 10-20Mbit sebességnövekedés nem ér annyit. (Az 50/15-nél már elgondolkodnék ha biztos lenne, de attól tartok, ha átváltanék és nem menne, az analóg vonalat már nem kapnám vissza.)

(#3630) Doky586 válasza rekop (#3629) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Még az idén ígyis-úgyis megszűnik... [link] [link]

[ Szerkesztve ]

(#3631) rekop válasza Doky586 (#3630) üzenetére


rekop
senior tag

Akkor tényleg váltanom kell...Megrendelem a javasolt 30/5-ös csomagot és reménykedek hogy működni fog a riasztó is! :R

(#3632) btz válasza rekop (#3631) üzenetére


btz
addikt

Utána kell kérdezni a riasztórendszer gyártójánál, hogy működik e rendesen a termékük digitális telefon szolgáltatáson.

ⓑⓣⓩ

(#3633) dchard válasza rekop (#3631) üzenetére


dchard
veterán

Jó döntés.

Doky586:

A legviccesebb az Origo-s cikk:

"a rézdrótok több mint 130 éves korszaka véget ér"

Jó lenne, de nem.

De a csúcs az "Így néz ki egy IP-alapú telefonközpont" nevű kép, ami egy full üres szobát ábrázol. Azért ez sem egészen igaz, de tény hogy az egyik sarokban egy rack elképesztő mennyiségű hívást tud kezelni (ha nincs szükség kodek váltásra).

A PSTN teljes kivezetés szerintem nem fog megtörténni 2016-ban, de drukkolok nekik. Nálunk a vonalas még mindig analóg, az egyetlen ok, hogy távtáplált és általában akkor is működik ha lerohad minden más. Olyan még itt nem volt, hogy a vezetékes telefon nem működik, pedig lassan 20 éve van ilyen szolgáltatás.Ha érezhetően olcsóbb lenne IP-re váltani, megtenném, de amíg ugyanannyi addig nem.

Ez a kritika az origo-nak szól természetesen :)

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3634) btz válasza btz (#3622) üzenetére


btz
addikt

És sikerült újra kábeleztetni a házat!
A lakáson belüli rézkábel 10-12 méterről le lett csökkentve 1,5 méterre, az is valami szigetelt cat5e fali UTP kábel, ami bejön az utcáról.
Sajnos a magas csillapítási érték fikarcnyit sem javult ezáltal.
A netet szakadozások végett jelentettem be, de reméltem, hogy itt házon belül lesz valami gubanc, így a régi vonali értékeim is helyére kerülnek, de sajnos nem így lett,
Egyenlőre még nem szakadt a dsl szinkron mióta új kábelezés van, remélem ezzel azért már nem lesz gond, bár, hogy a csillapítási értékek ugyan olyanok maradtak, némi aggodalomra ad okot.

ⓑⓣⓩ

(#3635) sajby válasza btz (#3634) üzenetére


sajby
senior tag

Mit nem adnék érte :D[link]

[ Szerkesztve ]

(#3636) btz válasza sajby (#3635) üzenetére


btz
addikt

Nálad is vannak brutális csillapítási értékek (44.0 és 21.7), meg valószínűleg egy jó nagy SNR lockod is.
Házon belül rendben van a kábelezés?
Érdemes lerövidíteni a házon belüli szakaszt, minél rövidebbre.
Vdslre nincs lehetőség?

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3637) sajby válasza btz (#3636) üzenetére


sajby
senior tag

Itthon minden ok.Kb 5 méter kábelem van.Volt már kint szerelő.A lépcsőházunkban átnézte a kötéseket.De mondta,hogy ami már bejön a lépcsőházba,az is k@ki.Megigérte,hogy szétnéz,hátha talál valami értelmesebb "vonalat".De csak ugy csendben megjegyezte,hogy igazából müködik és ez a lényeg.Szóval azon múlik a további,hogy mennyire jó fej ember :)
Legnagyobb sebességem 8,5 Mega volt.
Majd csökkent 7,5-6,5-most 5,2 amit mérek.De ez stabil ugy néz ki.
Az a vicc,hogy a kedves telekom,tőlünk kb 100 méterre értelmes sebeségre képes.Az utca túl oldalán.Nálunk semmi modernizáció :D

[ Szerkesztve ]

(#3638) btz válasza btz (#3634) üzenetére


btz
addikt

Korai volt még az öröm.
Házon belül mostmár szinte "nincs" is kábelezve. A szakadozások viszont folytatódnak.
Az utcai törzskábelt és a földalatt futó szakaszt is megviszgálták még a múlt hónapban,, szakadás, szempontjából állítólag ott minden nagyon rendben van, többszörösen szigetelt kábel.

A T felülete ezeket az időpontokat mutatja újracsatlakozásként:


Ez azért is érdekes, mert neki is vdslje van, és neki még a napi 24-es bontás sem látszik rajta, alig van itt bejegyzése.

A HGW naplója a legutóbbi szakadásról

Nem tudom, hogy ezekután fognak tudni bármit is érembenncsinálni ezzel a vonallal.

ⓑⓣⓩ

(#3639) dchard válasza btz (#3638) üzenetére


dchard
veterán

Tekintve hogy a képek alapján amit feltöltöttél nem változott semmi, így nyilván a szakadások sem múlnak el maguktól. A hibát nem sikerült eddig megtalálniuk az nyilvánvaló.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3640) btz válasza dchard (#3639) üzenetére


btz
addikt

Abban volt a reményem, hogy a házban lesz a gond mert már elég régiek voltak a kábelek és valami fura módon a Sat TV koax is most hibásodott meg a ragalatt, ahol a telefon kábel is megy (vagyis már csak ment).
A törzskábelt, földkábelt már múlthónapban ellenőrizték valami olyan szerkezettel, aminek olyan hangja volt, mint egy betárcsázós modemnek, mondták, hogy abban minden fullon van, ilyen olyan többszörösen árnyékolt kábel stb.
Szóval elvileg háztól dslamig minden jó(nak kellene lennie).

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3641) dchard válasza btz (#3640) üzenetére


dchard
veterán

Hát pedig sem a képeid sem a szakadozás nem azt mutatja, hogy minden rendben lenne...

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3642) btz válasza dchard (#3641) üzenetére


btz
addikt

Az az érdekes, hogy egy halom szakember vonult már ki ide, így úgy érzem, hogy nincs más lehetőség, meg kell szokni, hogy ez ilyen marad, addig amíg egyszer optikai fejlesztés nem lesz.

ⓑⓣⓩ

(#3643) Doky586 válasza btz (#3642) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Szerintem már előirányozták nálad a konkrét optika terveit, csak az a baj hogy 2050-re. De ki kell várni... :D

(#3644) btz válasza Doky586 (#3643) üzenetére


btz
addikt

Nem is vártam előbb :D, de ha majd bevezetik és azzal lesz valami probléma, akkor annak sem fogják megtalálni az okát és ugyan itt fogok tartani, akkor meg várhatok 2100-ig, hogy jöjjenek valami új technológiával, amihez új kábelek kellenek, de lehet hogy az már nem fog érdekelni :))

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#3645) rekop válasza dchard (#3633) üzenetére


rekop
senior tag

Átváltottam végül a 30/5-ös csomagra, szerdán voltak itt a szerelők, aktiválva lett. Egy Speedport entry 2i HGW-t kaptam. Sebesség rendben, örültem is hogy végre jó minden, egészen péntek reggelig, amikor észrevettem hogy nincs net(és telefon sem). Hgw-n service led villog és ennyi. Kb. négy óra múlva állt vissza a szinkron, majd aznap délután még egy félórás szünet.
Hibabejelentés, majd tegnap délelőtt érkezett a szerelő, rámért a vonalra, szerinte hibátlan és elment.
Tegnap délután 4-kor megint megállt minden, szinkron nincs, telefonban foglalt jelzés. Egészen ma reggel(!) 8-ig semmi változás, majd a net elindult, de a telefon néma. Hgw-n minden led világít, belépve látszólag minden oké, viop registered, viszont a telefon nem működik.
Szerelő ma ismét megérkezett, kicseréltük a házon belüli kábelt utp-re, és hozott egy másik hgw-t is. Látszólag minden oké ismét, de ma délután négykor ismét elment minden, hgw-n csak service villog.
Hibabejelentő ismét felhív, azt mondja rámér a vonalra, és érdekes módon pár másodperc múlva lett szinkron, működöt minden(nem tudom lehet-e összefüggés).
Az előbb ismét megszakadt a net, viszont most a hgw-n csak az "internet" led aludt ki, és fél perc múlva már csatlakozott.
A korábbi adsl-el is voltak szakadozások(hogy szinkron volt-e nem tudom, sose néztem mert néhány másodperc alatt újracsatlakozott), volt olyan nap hogy a router logjában ~60db újracsatlakozást számoltam, de a napi 5-6 rendszeres volt. Azt hittem ezzel a váltással ez is megoldódik, de sajnos rosszabb lett, mert eddig telefon legalább mindig volt, most már az sem. :(
Az oszloptól a házig a légkábelt fél éve cserélték, a dslam-tól kb 500m-re lakom.
Ezt mutatja a speedport a vonalamról:

(#3646) dchard válasza rekop (#3645) üzenetére


dchard
veterán

Pedig a vonalad látszólag tökéletes, az 50-es csomagnak is simán mennie kéne a kép alapján amit küldtél, tartalék is bőven van rajta mindkét irányban.

Nekem gyanús, hogy itt vagy valamilyen kontakt probléma van valahol, esetleg beázás, de ha távolról egy port reset segít (mert kb. ennyit tud csinálni távolról) akkor akár a DSLAM port is lehet hibás.

Itt amit lehet csinálni az a port csere (DSLAM-ben más port), illetve közted meg a DSLAM között átnézni a kötéseket. A lényeg, hogy a vonalad baromi jó és ez nem normális. Ne hagyd magad lerázni.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3647) rekop válasza dchard (#3646) üzenetére


rekop
senior tag

Oké köszönöm, akkor addig hívogatom őket, amíg meg nem oldják a problémát. Most egyébként 15órája folyamatosan megy, nem volt szakadás.
Jelenleg ezt látom a vonalról: [kép]
Ami érdekes, a letöltésem visszaesett egy kicsit, illetve a FEC error-Down érték elég magas a többihez képest(bár nem tudom ez mit jelent).

(#3648) dchard válasza rekop (#3647) üzenetére


dchard
veterán

A relatív magas tartalékhoz ha hozzáveszem a magas interleave értéket akkor teljesen megmagyarázhatatlan az a borzalmas FEC érték lefelé irányban. Ezzel a vonallal valami nagyon komoly gáz van.

Ha lassítással, vagy mellébeszéddel próbálkoznak (nem bírja a vonal, túl messze vagy, túlterhelt a rencer) hajtsd el őket a fenébe. A jó az, hogy te is ellenőrizni tudod, hogy meglett-e a hiba helye, vagy sem. A helyedben naponta készítenék képet a modem státus oldaláról, ami linkeltél.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#3649) rekop válasza dchard (#3648) üzenetére


rekop
senior tag

Nos úgy néz ki tegnap csinálhattak valamit a kábellel, mert most ~13 órája folyamatos a kapcsolat.
Ma reggeli kép(elnézést a minőségért, véletlenül átméreteztem): [kép]
Illetve mostani: [kép]
Ez így már lehet jó? Azt vettem észre, a sebesség értékeim csökkentek reggelhez képest is, illetve a letöltésem már csak 25Mbps speedtest-el mérve. Lehetséges hogy a rendszer folyamatosan csökkenti a sebességem a hibák miatt?

(#3650) dchard válasza rekop (#3649) üzenetére


dchard
veterán

simán meglassították a vonaladat, minden más ugyanolyan szar. nem csináltak ezek semmit, és ettől jó eséllyel nem fog megjavulni. A klasszikus lassítós trükk. Vicces egyébként, hogy ennek ellenére szarabb az SNR, pedig javulnia kellett volna tőle. Külön agyrém, hogy egy 500 méteres hurkon sem tudnak még 30 megát sem szolgáltatni, ahol más cégeknek simán megy az 50-70mega.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.