Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5201) semetka válasza semetka (#5200) üzenetére


semetka
őstag

Sikerült!! És úgy néz ki működik, el se hiszem. Felraktam ezt a 138-as szoftvert és úgy másol usb 3.0-n mint a fene. Nem ezzel a hosszú leírással frissítettem hanem amit leszedtem firmware, exe kiterjesztés volt nem bin. Elindítottam leokéztam és felrakta. Az más kérdés hogy utánna azt hittem tégla lett a dokkoló mert nem mutatta a JMicron JM2033x FW Update Utility a chip típusát mint előtte. De miután beraktam a winyót felismerte onnantól látta a chip típusát. Illetve ha rámentem újra a 138-as exe-re mintha telepíteni akarnám , akkor már azt írta ez van a dokkolón. Szóval minden okés. Kb 1 perces művelet volt.

@King Unique: Amit linkeltél 5198-as kommentben, a srác kb ugyanezt írta le, most utólag rájöttem. :DD

[ Szerkesztve ]

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#5202) King Unique válasza kmatalik (#5199) üzenetére


King Unique
titán

A Sharkoon dokkolónál pedig JMS567 chipet ír a gyártó weboldala, ezért is érdekes ha azt a JMicron firmware frissítő programok egyáltalán nem ismerik fel, míg a másik, szintén elvileg JMS567 chipes Axagon SATA-USB adaptert igen. De lehet az előbbi újabb gyártású modelljeiben esetleg már másfajta JMicron / egyéb vezérlő van, csak ezt elfelejtette feltüntetni a gyártó, vagy ki tudja. :F

Magánál az USB-s tárolóeszköznél a firmware frissítése megoldás lehet bizonyos problémákra, illetve ha annyira nem akar rendesen működni és más nem használ, akkor saját felelősségre adott a lehetőség ezt megpróbálni. Ahol ha a leírás alapján a 138.01.00.01 számú firmware javítja az említett hibát, akkor azzal a probléma elvileg megoldva. Meg ezért is említettem előzőleg, hogy adott chipnél nem feltétlen lehet egy bizonyos problémát általánosítani minden esetre, mert ugye többek között firmware-verzió függvénye is lehet.
Az ilyen eszközök gyártóinak pár kivételtől eltekintve általában nem nagyon szokása új firmware-t kiadni és azt a felhasználó rendelkezésére bocsátani a gyártói weboldalon. Ahol ha valami hiba van a gyári firmware-ben, akkor az ugye emiatt szívás és max. külső forrásból lehet hozzá firmware-t vadászni, aztán jó esetben vagy sikerül a frissítés és megoldja, vagy nem.

(#5201) semetka:
Mármint gondolom a linkelt példára célzol, ahol igen, ott is a 138.01.00.01 számú firmware van futtatható állományként. Maga ennek a letöltése, futtatása és a firmware frissítése nyilván hamar megvan, az a leírás azért volt linkelve, hogy szemléltesse mikre érdemes odafigyelni (pl. lementeni az eredeti firmware-t, eszköz- és gyártóazonosítókat, stb.) és hogyan javasolt szakszerűen végigcsinálni egy ilyen műveletet. De a lényeg, hogy végül sikerült megoldani és most minden oké a leírtak alapján.

Egyébként gratulálok! :C

[ Szerkesztve ]

(#5203) kmatalik válasza semetka (#5201) üzenetére


kmatalik
csendes tag

Szia!

Örülök, hogy neked sikerült. Az én firmware verzióm más lehet, mert próbáltam az összes firmware updater-t, amit találtam, egyik sem tudta frissíteni. Próbáltam USB 2.0-n és USB 3.0-n, HDD-vel és HDD nélkül. Mindegy volt, ugyanez lett az eredmény. Ami neked sikerült, nekem ezt adta:

Most már legalább tudom, hogy az én Sharkoon QuickPort XT USB3.0 dokkolóm firmware verziója 18.02.00.01-es és VPOWERWINS flash-en van.

Továbbra is a gyártói támogatástól várok segítséget. Rossz jel, hogy a Sharkoontól semmi választ nem kaptam még. Azért még próbálkozom velük.

Az Axagon támogatás már visszajelzett, remélem ott lesz eredmény.

Üdv,
Krisztián

(#5204) semetka válasza King Unique (#5202) üzenetére


semetka
őstag

Köszi szépen, azért mondjuk neked is illetve @kmatalik-nak is köszönöm mert ha nem írtok illetve nem jön fel a szó a 138-as firmware-ről valószínű ráhagytam volna. Remélem neki is sikerül rendbetenni, fura tényleg hogy 2 ugyanolyan dokkoló mégis más. Én egyébként 2016 júniusban vettem.

@kmatalik: Majd jelezz vissza hogy sikerült-e megoldani a problémát.

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#5205) Livius


Livius
őstag

Sziasztok!
Tudtok ajánlani 2.5"-os USB-és külső házat? Leginkább okos TV-hez lenne használva benne egy max 1 TB-os HDD, és a lényeg hogy 5 ezer Ft alatt megvehető legyen.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#5206) King Unique válasza Livius (#5205) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél leírtakat.

(#5207) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Sziasztok,
a napokban tűnt fel, hogy egyik külső házamban használat közben a HDD fejtetőn van (a teteje van alul).
Amikor beleteszem a HDD-t, akkor van jól, de a ház címkéje és kis lábai alapján átfordítva "kell" használni. Ez nem árthat a lemeznek, ha fejtetőn van?
Itt lehet látni pl. videó
A pasi, amikor beleteszi, akkor nem fordítja meg, de a ház lábai így felül vannak.
Ez is olyan.

(#5208) Tsebacsi


Tsebacsi
nagyúr

Sziasztok,
Sony Androidos TV-hez szeretnék tárolót csatlakoztatni TVműsor/filmfelvétel céljából.

Az eddig használd Adata kimondottan TV-hez ajánlott egybe külső merevlemez+háza berottyant, a benne lévő elektronika megkotlott. Szerencsére a HDD-nek semmi baja, azt áttettem egy ADATA AEX500U3-CRD-be. Meg vagyok vele elégedve, de!
Kellene egy másik HDD, amit a TV sajátként kezelne TVműsor felvételére.

Mik a tapasztalatok, érdemes nézni valami TV-khez ajánlott külső HDD-t/keretet, van-e ezekben olyan speciális elektronika, ami a TV-khez van tervezve, vagy ez továbbra is egy "maszlag", és jobban járok egy sima USB3-as külső HDD kerettel és egy 1-2TB-os 2,5" HDD vásárlásával? Pl. amit vettem most nemrég?

Azért is lennék szkeptikus, mert bár ennél az Adata háznál szerencsém volt, hogy szétcsavarozható volt, de gondolom vannak nem megbontható külső HDD-k is, ahol az esetleges elektronikai hiba esetén csak durva roncsolással lehet a HDD-hez jutni.

Előre is köszönöm! :R

Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!

(#5209) King Unique válasza Tsebacsi (#5208) üzenetére


King Unique
titán

Tévével történő használat ügyében lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat, ahol egyrészt 2,5"-os külső merevlemez használatánál eleve fontos USB-n a megfelelő tápellátás, azaz legyen a tévén pl. "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, vagy 2 db 0,5 A-es port Y-kábel használatához, stb. Másrészt arról itt is számtalanszor volt már szó, hogy az elsődlegesen támogatott "A" (= PC, Mac & desktop OS) kategóriás hardver- és szoftverkörnyezet helyett az ilyen "B" kategóriás (= tévé, router, xy lejátszók, stb.) környezetben nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés annak esetleges hibája, hiányossága miatt, pont ezért javasolt azon készülékek topikjában is érdeklődni a tapasztalatok felől, ami a másik esetnél linkelt hozzászólásban is le van írva. Szóval lehet itt találomra ajánlani külső házakat, amiknek elvileg normál esetben működni kellene az adott tévével, aztán hogy ténylegesen mennyire fog egyik-másik, az már más dolog lehet. De ha az EX500 külső házat gond nélkül kezeli a tévé, akor az jó, ez esetben elvileg a "többit" is kellene, elvileg.

Az ADATA kínálatában korábban gyárilag készre szerelt kivitelben a HC500 sorozat volt kifejezetten tévékhez (is) ajánlva, de az már kifutott. A kompatibilitás meg leginkább azt jelenthette, hogy valószínűleg kiporóbálta és letesztelte a gyártó több tv-készülékkel, valamint eleve FAT32 fájlrendszerre formázta a benne lévő HDD-t, amit kb. minden OS kezel. Viszont a gyárilag készre szerelt megoldások nem ennek, hanem a társtopiknak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#5210) King Unique válasza Krystal_s (#5207) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg nem, a merevlemezgyártók szerint többféle (pl. vízszintes, függőleges) elhelyezés is megengedett, gyakorlatilag viszont nem feltétlen teljesen mindegy, lásd egy másik válaszban kifejtve. A standard és a legtöbb gyártónál alkalmazott az ilyen 2,5"-os külső házaknál a HDD vízszintes elhelyezése a talpán, szóval érdekes az Ewent hanyatt fektetett megoldása, igaz a videókban SSD-t tesznek a külső házakba, annál valóban mindegy. :))

(#5211) Tsebacsi válasza King Unique (#5209) üzenetére


Tsebacsi
nagyúr

Szia!

Hű ez részletes lett, köszönöm szépen. Pont egy HC500 adta be a kulcsot, szerencsére könnyen kinyerhető volt belőle a HDD :))
Van dedikált HDD USB csatlakozó szerencsére, akkor nem vesződök itt extra dolgokkal, és nézek bele egy új 2TB HDD-t és egy ilyen EX500-at. :R

Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!

(#5212) Krystal_s válasza King Unique (#5210) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm.
Közben én is olvasgattam a témában. Sokfélét írnak. A régi HDD-k állítólag kényesebbek voltak erre. Ma már rengeteg olyan gép van, IBM, HP, PC ház, MAC gépek stb, amikben nem is lehet "normálisan" betenni egy HDD-t.
Mégis ott van az elvileg...
A külső HDD házat nem probléma, ha fordítva kell használom, ha úgy jobb neki.
De annak örülnék, ha a PS4-et oldalra állítva használhatnám élettartam csökkentése nélkül, mert praktikusabb lenne és jobban nézne ki. A gyári tartója is oldalra állítja a gépet, csak nem mertem úgy használni.

Közben találtam egy érdekes választ is. :) Miszerint azért lehet előnyös fejjel lefelé használni, mert az elektronika úgy jobban szellőzik, nem reked meg a levegő. Hm lehet az Ewent azért csinálja így a házait? :)

[ Szerkesztve ]

(#5213) luigi106


luigi106
tag

Sziasztok.

Van egy 2,5”-os 2TB-os HDD-m. Ezt szeretném használni egy PS5-höz mint külső háttértár. Ehhez kérném a segítségeteket. Nem tudom van-e olyan, hogy ha a ps lekapcsol akkor egy idő után a HDD is kikapcsoljon.
Ha lehet ilyet kérni, akkor márkát és típust is ajánlhattok, mert én teljesen kuka vagyok a témához. Előre is köszönöm a segítséget :R .

(#5214) King Unique válasza Krystal_s (#5212) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki hol írtak ilyet, de egy eleve passzív hűtéses és zárt külső házban nem mintha annyira sokat számítana szellőzés terén. A HDD, a benne lévő motor mechanikai terhelésénél viszont valamennyire számíthat, lásd az előzőleg linkelt választ. Meg egyébként az Ewent 2,5"-os külső házainál sem minden esetben van ilyen fordított, fejjel lefelé elhelyezős megoldás (pl. az EW7034-nél sem), ahogyan más gyártóknál is eleve ritkább és inkább a normál, talpán fektetett megoldás az elterjedtebb, meg pl. a 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél is. Bár pl. az EW7044-hez hasonló kialakítású tool-free külső házaknál mint pl. Sharkoon QuickStore Portable Pro USB 3.0, szintén ilyen "fordított" megoldás van, szóval az ilyen típusoknál nem újdonság ez a megoldás.

(#5215) King Unique válasza luigi106 (#5213) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem derült ki, hogy pontosan milyen 2,5"-os 2 TB-os HDD-ről van szó és az milyen magas (7/9,5/15 mm), mert attól is függ, hogy milyen külső ház jöhet szóba, fizikailag melyikbe fér bele egyáltalán. De amúgy a topik téma összefoglalójában van információs táblázat, ott ezen méret is fel van tüntetve és az annak megfelelő külső házak.

A PlayStation 5 a nemrég tárgyalt tévés használathoz hasonlóan szintén a "B" kategóriás hardver- és szoftverkörnyezetnek mondható, ahol a készenléti (alvó) mód működése kérdéses lehet, lásd egy korábbi hozzászólásban szemléltetve set-top box esetén. Vagyis ez ügyben célszerű a játékkonzol topikjában is érdeklődni a tapasztalatok felől, + hogy mások milyen külső házakat használnak és azoknál működik-e az említett funkció, stb. De egyébként ha a játékkonzol teljesen lekapcsol, akkor normál esetben azzal együtt a rácsatlakoztatott 2,5"-os külső merevlemeznek is le kell állnia, ki kell kapcsolnia, mivel olyankor megszűnik az adatkapcsolat és a tápellátás az USB-porton, elvileg. Ha a menet közbeni készenléti mód működése a kérdés X perc tétlenség után, akkor az passz, azt már pláne a játékkonzol topikjában kellene megérdeklődni, mert hiába támogatja a külső ház firmware szinten, ha a játékkonzol, az azon futó OS esetlegesen nem teszi lehetővé a megfelelő működést.

[ Szerkesztve ]

(#5216) luigi106 válasza King Unique (#5215) üzenetére


luigi106
tag

Köszönöm a gyors választ. Igazad van hiányosan tettem fel a kérdést.
Egy seagate firecuda 7mm-es HDD-ről van szó.
És leginkább az a kérdés izgatott, hogyha kikapcsolom a PS-t akkor nem-e sérül a merevlemez a hirtelen áram kimaradásból.
Nagyjából erre lettem volna kiváncsi, és hogy melyik márka amelyik megbízható. Köszönöm.

(#5217) King Unique válasza luigi106 (#5216) üzenetére


King Unique
titán

Tehát 7 mm magas, akkor lásd példaként egy másik esetnél leírtakat, az ott említett külső házakat.

A szoftveres leválasztásra vonatkozóan meg lásd az egyik társtopik hozzászólásában leírtakat. Az ideális az, ha van a készülék menüjében leválasztási opció (pl. tévénél is), ahol ez elvileg a PlayStation 5 esetében is adott a gyártó weboldalán lévő leírás alapján. Ha nincsen, akkor a készüléket kikapcsolva normál esetben elvileg megtörténik az eszköz leválasztása is az OS-ből és akkor az is rendben lehet, elvileg. + Ezen leírás alapján akkor javasolt eltávolítani a külső merevlemezt, illetve a készülékkel együtt kikapcsolni, ha az állapotjelző LED már nem villog rajta, vagyis nincsen aktív lemezművelet.

[ Szerkesztve ]

(#5218) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

Laptopból kivett sata-s vinyóhoz keresek külső usb-s tokot, ami gyors és jól véd.
Melyeket ajánlanátok ehhez?

Előre is köszönöm! :)

(#5219) King Unique válasza djzolee91 (#5218) üzenetére


King Unique
titán

A másik topikban nemrég már feltetted ugyanezt a kérdést és ott kaptál rá választ is konkrét példákkal "jól védő" külső házakra, bár az nem derült ki akkor és most sem, hogy esetedben ez pontosan mit jelent, ahogyan a HDD típusa és annak magassága sem.

(#5220) djzolee91 válasza King Unique (#5219) üzenetére


djzolee91
tag

Gondoltam felteszem itt, mert a másik topikban kaptam ezt a javaslatot, hogy itt van az ilyen kérdések helye.

A vinyó ami bele kerülne, az egy laptopból kivett 2,5"-os 5400 rpm-es hdd.

A jól védő alatt azt értem, hogy a fizikai hatásoktól védje jól a vinyót a tok.

(#5221) King Unique válasza djzolee91 (#5220) üzenetére


King Unique
titán

Igen, de a társtopikban az útba igazítás mellett egyúttal a választ is már megkaptad, linkelve voltak példák "jól védő", vagyis a külső hatásoknak jobban ellenálló külső házakra. Azaz felesleges volt még egyszer 1:1-ben ugyanazt a kérdést feltenni, itt már az ügyben kellett volna, kellene célirányosan kérdezni, ha a linkelt külső házak közül sikerült választani és esetleg kérdés van valamelyikkel kapcsolatban.
Az evidens, hogy 2,5"-os HDD-ről van szó, de itt az lett volna a lényeg, hogy pontosan milyen, azaz milyen gyártó, mi a modellszáma és főleg hogy milyen magas (7/9,5/12,5 mm). :))

[ Szerkesztve ]

(#5222) djzolee91 válasza King Unique (#5221) üzenetére


djzolee91
tag

Egy HGST 750 GB-os 5400 rpm-es 0,9*10*7 cm-es vinyóról lenne szó.

(#5223) kmatalik válasza semetka (#5204) üzenetére


kmatalik
csendes tag

Sziasztok!

Megoldottam a problémámat, habár az okokban továbbra sem vagyok teljesen biztos. Valami az én konfigurációmban nem működött együtt:

Intel X58 Express chipsetes alaplap
Axagon PCEU-430VL USB 3.2 Gen 1 bővítőkártya, PCIe x1 sávos, VIA Labs VL805 vezérlővel
Különböző dokkolók JMicron JMS567 és JMS578 vezérlőkkel (Sharkoon QuickPort XT USB3.0, Axagon Fastport 2, Axagon ADSA-SN)
Windows 10 Pro 2004 64-bit, uaspstor.sys driver

A külső eszközök írásakor pár GB után megszakadt az írás, 129-es és 153-as eseményazonosítókkal jöttek létre bejegyzések az Eseménynaplóban (Visszaállítás történt a következő eszközre: \Device\RaidPort2; A rendszer ismét megpróbálta végrehajtani a(z) 2 jelű lemez (PDO objektum neve: \Device\00000067) 0x5fc170 logikai blokkcímét érintő I/O-műveletet.)

A Sharkoon gyári támogatása nem válaszolt. Az Axagon válaszolt, a Fastport 2-t garanciában ki is cserélték, de a cserélt darab is ugyanazt a hibát hozta, szóval előbbre nem jutottam. Vettem egy JMS578 vezérlős dokkolót is, ezzel is ugyanaz a hiba jött elő.

Ekkor továbbmentem, kicseréltem az USB bővítőkártyát egy PCIe x4 sávos StarTech PEXUSB312EIC USB 3.1 Gen 2 kártyára. Ezen két vezérlő is van: ASMedia ASM1142 és VIA Labs VL812. Megjegyzem, ennek a kártyának normális gyári támogatása van. Letölthető hozzá frissített Windows 10 driver, ami érdekes módon BOT módot használ, nem UASP-ot.

Amióta ez a kártya van a gépben, nem jött elő a hiba, minden stabilan működik. Az UASP hoz pár speciális esetben nagyobb teljesítményt, de nekem a mindennapi használatban sokkal fontosabb a stabilitás, szóval én jól elvagyok BOT módban is. Így is meg van a 100MB/s körüli stabil írási sebesség egy külső SATA-II HDD-re.

A mostani konfigurációm:
Intel X58 Express chipsetes alaplap
StarTech PEXUSB312EIC USB 3.1 Gen 2 bővítőkártya, PCIe x4 sávos, ASMedia ASM1142 és VIA Labs VL812 vezérlőkkel
Különböző dokkolók JMicron JMS567 és JMS578 vezérlőkkel (Sharkoon QuickPort XT USB3.0, Axagon Fastport 2, Axagon ADSA-SN)
Windows 10 Pro 2004 64-bit, usbstor.sys driver

Lehet, hogy a vezérlőkkel voltak gondok, de lehetséges magyarázat, hogy a Windows 10 uaspstor.sys driverében van a hiba. Nagyon sok külföldi fórumon panaszkodnak hasonló eseményazonosítós hibákkal, különböző hardverekkel a Windows 10 UASP módjára.

/Krisztián

(#5224) semetka válasza kmatalik (#5223) üzenetére


semetka
őstag

Kicsit bonyolultabb mint nálam de a lényeg hogy jól működik. Reméljük így is marad :)

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#5225) mike6


mike6
csendes tag

Sziasztok!

Hátha érdekes másnak is: az ASM1153E chipset támogatja a TRIM-et, a megfelelő FW hozzá:
140509_A1_82_40 vagy 141126_A1_EE_82 .
Én a másodikat tettem fel tegnap (HDD van a rack-ben). Ebben nincs sleep mode és állítólag működik az UASP + TRIM is a teszt alapján: <link>.
A leválasztásnál szépen lekapcsolja a HDD-t, a LED egve marad.

(#5226) King Unique válasza mike6 (#5225) üzenetére


King Unique
titán

Az általad használt külső ház pontos típusa nem derült ki, de amúgy reális lehet a megfelelő firmware-rel ASM1153 / ASM1153E chipes külső házaknál is az UNMAP (TRIM) támogatása. pl. az itt a topikban is többször említett biztosan UNMAP (TRIM) képes AXAGON EE25-XA6 modell is ASM1153(E) vezérlős.
Ha esetleg van/lesz kéznél SSD, akkor a HDD helyett azt beletéve a külső házba lehetne ténylegesen letesztelni az UNMAP (TRIM) működését USB-n. Ahol Windowsok esetén Windows 8.1, 10 szükséges, mivel azoknál támogatott natívan az UASP, ami feltétele az UNMAP (TRIM) működésének.

Köszönjük az információt! :R

(#5227) djzolee91 válasza King Unique (#5221) üzenetére


djzolee91
tag

Hm az IB-276U3 tetszik az itt felsoroltak első blokkja közül, mert ha jól látom akkor közülük az a legjobb IP védettségű, bár a rázkódásvédelme nemtom milyen (sajnos nem erősségem a német).

Egy HGST 5k1000-750 hts541075a9e680 vinyó menne bele.

(#5228) King Unique válasza djzolee91 (#5227) üzenetére


King Unique
titán

Az első blokkban a külső hatásoknak jobban ellenálló külső házak vannak, amik közül pl. a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában valóban az IB-276U3 a legellenállóbb (IP66) az IP-védettség skálája szerint. A rázkódás elleni védelmet gyorsan átfutva nem említi a gyártó weboldala, nem világos az van-e, passz. + Ennél a modellnél integrált USB-kábel van, ami egyfelől kényelmes és praktikus, másfelől viszont kontra, mivel ha tönkremegy, akkor lehet cserélni / kidobni az egész külső házat.

Egyébként nemrég még a társtopikban érdeklődtél a külső hatásoknak jobban ellenálló gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemez felől, nem teljesen világos hogy az most alapból egy másik eset és mindkét fajta megoldás aktuális külön-külön, vagy közben meggondoltad magad és inkább újra a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez kivitel érdekelne. :)) Ahol a gyárilag készre szerelt modellek összességében általában ellenállóbbak szoktak lenni a külső hatásoknak, lásd részleges ütésállóság, rázkódás elleni védelem, IP68-as szintű védettség folyadékkal (vízzel) és porral történő érintkezésnél, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5229) djzolee91 válasza King Unique (#5228) üzenetére


djzolee91
tag

Két külön esetről van szó, ami egymás mellett párhuzamosan fut :D
Huu az integrált USB-t nem is vettem észre a IB-276U3-nál, áhh kár, pedig az IP védettsége alapján ez tetszik a lejobban.

(#5230) mike6 válasza King Unique (#5226) üzenetére


mike6
csendes tag

Egy (2015-ben vásárolt) LC Power LC-25U3-Becrux a ház típusa.

(#5231) Ueda


Ueda
senior tag

Érdekességképpen osztom meg a technikai adatokat. Adatvesztést tapasztaltam, félretettem, tesztelni nincs kedvem. (Win7 után Linuxra váltottam ezért az lsusb)

LC-POWER LC-25U3-XL (initio INIC-3609PL)

lsusb -v :

Bus 002 Device 002: ID 13fd:3940 Initio Corporation external DVD burner ECD819-SU3
Couldn't open device, some information will be missing
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 3.00
bDeviceClass 0
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 9
idVendor 0x13fd Initio Corporation
idProduct 0x3940 external DVD burner ECD819-SU3
bcdDevice 3.06
iManufacturer 1
iProduct 2
iSerial 3
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 0x002c
bNumInterfaces 1
bConfigurationValue 1
iConfiguration 0
bmAttributes 0x80
(Bus Powered)
MaxPower 144mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 2
bInterfaceClass 8 Mass Storage
bInterfaceSubClass 6 SCSI
bInterfaceProtocol 80 Bulk-Only
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x83 EP 3 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0400 1x 1024 bytes
bInterval 0
bMaxBurst 7
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x0a EP 10 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0400 1x 1024 bytes
bInterval 0
bMaxBurst 7

Fénykép a belsőről (a hátoldalról is, ha számítana):


OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#5232) Sonja


Sonja
veterán

Melyik külső rack-et ajánljátok SSD-hez? :F Olyan kellene aminél esetleg tud jól hűlni as SSD, illetve normálisan működik az UASP és a TRIM! Mindig a gépre lenne kötve, mert aktívan használnám (játékra). :K

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5234) King Unique válasza Sonja (#5232) üzenetére


King Unique
titán

Nem írtad milyen pontosan típusú SSD-hez kell, de egy másik topikban olvasottak alapján 2,5"-os SATA. Ha biztosan UASP és UNMAP (TRIM) képes 2,5"-os külső ház kell SATA SSD-hez, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat, ahol az UNMAP (TRIM) tényleges, OS szinten is biztosított működéséhez pl. egyes Linuxoknál külön beállításra lehet szükség (példa).

(#5235) Sonja válasza King Unique (#5234) üzenetére


Sonja
veterán

Jogos, azt valóban nem írtam. Elnézést! :R Igen, 2,5"-os kellene, és pont egy AXAGON-t néztem ki (Fullmetal EE25-F6B típust). Akkor elméletileg ez jó lenne? :F Ja, a Linux-os külön beállításról tudtam, mert már olvastam Arch wiki-n. :K :R Mondjuk, hogy Ubuntu alatt is így kell-e?! :U

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5237) King Unique válasza Sonja (#5235) üzenetére


King Unique
titán

A linkelt válaszban az EE25-F6B modell is szerepel, a gyártó weboldalán is fel van tüntetve a TRIM (UNMAP) támogatása, vagyis értelemszerűen igen, jó lenne.
Az esetleges Linux specifikus beállításokat meg értelemszerűen inkább azon téma megfelelő topikjában kellene megkérdezni, szükséges-e még a linkelt korábbi válaszban lévő módszer az Arch-alapú Manjaro mellett xy másik rendszer (pl. Ubuntu), másik verziójú kernel esetén is, stb.

(#5238) Sonja válasza King Unique (#5237) üzenetére


Sonja
veterán

No igen, csak hogy a gyakorlatban is jó-e, ez érdekelne igazán. Az ubuntu kérdést megoldom, az nem probléma.

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5239) King Unique válasza Sonja (#5238) üzenetére


King Unique
titán

Az már ugye le volt írva világosan, hogy az említett AXAGON külső házaknál firmware szinten támogatott és ténylegesen, gyakorlatilag is működik USB-n az UNMAP (TRIM), az adott. Gyakorlati tapasztalat pedig van itt a topikban többek között az EE25-F6B modellel is, ilyet is már vettek többen.

(#5240) Csaby25


Csaby25
senior tag

Sziasztok!
Spacer SPR-25611. Itt azt írja, hogy USB 3.0-s, de a képen látható csatlakozó nem USB 2.0? Én úgy tudom, hogy az USB 3.0 kábel dupla csatlakozós, mint pl. ez :[link]

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#5241) King Unique válasza Csaby25 (#5240) üzenetére


King Unique
titán

Mindig a gyártó weboldala az elsődlegesen mérvadó, nem az ilyen-olyan webáruházak adatai, képei. De most amúgy stimmel az utóbbi is, mivel a Spacer SPR-25611 külső ház valóban USB 3.0-s, csak nem a standard Micro-B, hanem Mini-B csatlakozóval, mint pl. az LC-Power LC-25U3-Becrux.

Még mielőtt kérdés lenne, nem, egyelőre nincsen ezzel a gyártóval és modellel tapasztalat itt a topikban, de kösz hogy említetted, most már legalább tudjuk, hogy ilyen is létezik. :R :))

(#5242) Csaby25 válasza King Unique (#5241) üzenetére


Csaby25
senior tag

A gyártó weboldalát én is ellenőriztem, gondoltam ott is elírták vagy csak reklám... :D
Köszi!

[ Szerkesztve ]

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#5243) mgTerminator


mgTerminator
veterán

Sziasztok!

Adott egy [Yottamaster] külső ház 2 db [WD30NPZZ] vinyóval. A kezdetektől fogva RAID0-ban használtam, aztán rájöttem hogy mégsincs nekem erre szükségem, lehet hogy csak fölöslegesen melegszik tőle, minimális használat mellett is. Átkapcsoltam PM-be, ez a különálló mód, és azóta ha írok az egyikre, akkor hirtelen leválasztódik a gépen az összes külső vinyó és bedobja a mappáikat.
Amit próbáltam:
- Másik USB kábel
- Másik táp
- A tokban felcseréltem a 2 meghajtót
- Másik USB csatlakozó, 2.0
- Közvetlen gépbe USB
- Újra beállítani a módot és újraformázni
- Minden más usb eszközt leválasztottam

Egyedüli megoldás az, hogy kivettem az egyiket és külön SATA>USB3.0 kábellel csatlakoztattam az egyik vinyót, a másik maradt a házban.Na így lehet rájuk írni gond nélkül.

(#5244) Sonja


Sonja
veterán

Megvettem az Axagon EE25-XA6 külső házat + egy Samsung 860 EVO 500GB-os SSD-t. Linux alatt 460/420 MB/s az olvasás/írás (és jól működik a TRIM!), szóval részemről nagyon ajánlott ez az USB3-as Axagon ház SSD-hez (is)! :K Köszi King Unique! :R

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5245) tpeter77


tpeter77
addikt

Sziasztok

Külső M.2 ssd házat szeretnék venni.
Támogassa az M.2 ssd és M.2 nvme ssd szabványú csatlakozókat. Van ilyen tipus?
Ha lehet, jó legyen a hűtése, azaz aluházas lenne az ideális. Ha műanyag se gond, fél óránál tovább úgysincs a gépben mert csak adat költöztetésre használnám.
Konkrétan Wd blue m.2 ssd és Kingston A2000 m.2 nvme ssd-ket tudjam benne cserélni mert mindkét típus van a cégnél de amit korábban vettem csak a wd blue m.2 ssd-hez jó.
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#5246) tpeter77 válasza tpeter77 (#5245) üzenetére


tpeter77
addikt

Hasonló áron kettő tipust találtam, ami támogatja az M.2 nvme SSD-t de az M.2 SSD-t nem. Csak az egyik fajtával kompatibilis.
Melyik jobb a kettő közül:
Axagon EEM2-UG2 vs. Raidsonic IB-1817M-C31
Elvileg mindkettő m.2 nvme kompatibilis.

(#5249) King Unique válasza tpeter77 (#5245) üzenetére


King Unique
titán

Az M.2 formátumnál általánosan M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe interfészes típusok vannak, önmagában az "M.2 ssd" megnevezés pontatlan.
A külső házaknál is érvényes az előbbi, illetve alapesetben vagy egyik, vagy másik típust támogatják, nincs olyan hogy mindkettőt egyszerre. Bár pl. az Orico ORI-TCM2M-C3-BL a gyártó leírása alapján elvileg támogatja mindkét protokollt, de általánosan a vagy egyik, vagy másik támogatása jellemzőbb.
A másik topikban említett külső házaknál ha M.2 PCIe NVMe SSD-t támogató kell, akkor az AXAGON kínálatából értelemszerűen az EEM2-UG2 modell jöhet szóba, ellenben pl. az EEM2-U3C és EEM2-U3 nem, mivel az utóbbiak M.2 SATA típusok. Ha más gyártók termékei is érdekelnek, akkor ebben és a másik topikban is volt szó ilyenekről, linkelve lettek gyártók, konkrét példák, stb. Az meg nyilván alap, hogy az ilyen külső házakhoz gyárilag mellékelnek USB-kábelt.

Egyébként M.2 PCIe NVMe SSD-t és ahhoz USB 3.1 Gen 2 külső házat leginkább akkor érdemes venni és használni, ha van a gazda hardveren (pl. PC-n) legalább USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) port. Ellenkező esetben viszont kevésbé, mivel USB 3.0 portoknál eleve nem lesz kihasználható az az adatátviteli sebesség, oda elég egy USB 3.0 M.2 SATA megoldás is, mint pl. amit legutóbb vettél, összeraktál.

[ Szerkesztve ]

(#5250) xtremez


xtremez
aktív tag

Üdv,

Használ valaki innen vagy ismeri a [ugreen usb c] házat ? Van ugreen termékem és meg vagyok vele elégedve, ez is jónak tűnik, de azért megkérdezem, hogy jól gondolom e.
Elvileg lehet kérni a rendelésnél, hogy ne legyen benne alvó mód, ezt mennyire nehéz magamnak is megcsinálni ? Az összefoglalóban az ASM235C chipset nem szerepel.

A mostani axagon aline 6g házamat szeretném USB C portos megoldásra cserélni.
Samsung 860 EVO ssd 500 GB.

Illetve milyen USB C-vel rendelkező típusok az ajánlottak ? a táblázatban b szerepel inkább.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.