Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4251) pocokxx válasza King Unique (#4223) üzenetére


pocokxx
Közösségépítő

Találtam valamit.
Ehhez mit szóltok? [link]

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#4252) King Unique válasza tlac (#4250) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az előző válaszban is említve volt, hogy csak a hézag megszüntetése, illetve a HDD megfelelő megtámasztása a lényeg. Tulajdonképpen afféle rugalmas alátétnek is tekinthető ez a szivacs. Amelyik ilyen típusú külső háznál hiányzik gyárilag, annál ez nyilván kontra. De mint a mostani példa is mutatja, akár utólag, illetve akár házilag is megoldható a pótlása.

Köszönöm még egyszer a tapasztalatok megosztását!

[ Szerkesztve ]

(#4253) King Unique válasza pocokxx (#4251) üzenetére


King Unique
titán

Pont ezzel a modellel ugyan nincsen, de ettől függetlenül az ilyen típusú külső házakkal azért van némi tapasztalat itt a topikban. Korábban készültek is ezekről tesztek. Példák: i-tec MySafe Advance | InXtron SK-2500 U3.

Az ilyeneknél egyébként a full alumínium kivitel esztétikus, illetve pl. Machez is jól passzol. Valamint nyilván hőelvezetés szempontjából is kedvező. Továbbá ezeknél a háttértár belül rendszerint csavarral rögzíthető, ami megint előnyös. Ez ennél a külső háznál is látszik az alábbi képen. Amelyben a leírás szerint amúgy JMS578 chip van, ami elvileg megint rendben van. Ilyen van pl. az IB-268U3-ban is egy korábbi beszámoló alapján. Valamint egy másik szerint újabban már a MantisTek is ezzel van szerelve, ellenben a korábbi tapasztalatokkal.

[ Szerkesztve ]

(#4254) pocokxx válasza King Unique (#4253) üzenetére


pocokxx
Közösségépítő

Köszi! Akkor megrendeltem. Ha megérkezik, írok róla! :R

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#4255) ginola válasza King Unique (#4253) üzenetére


ginola
addikt

Szia

Logilink 0106-nál hiába ragasztok a ház végébe szivacsot, lötyög a HDD.
Menni problémás, ha magára a HDD-re ragasztok filcet, hogy ne lötyögjön?

(#4256) King Unique válasza ginola (#4255) üzenetére


King Unique
titán

Pedig, ha egy megfelelő méretű, nem túl puha és rugalmatlan szivacsdarab van megfelelő módon odaillesztve, akkor annak meg kellene támasztania rendesen a merevlemezt, megszüntetve annak lötyögését. A másik fórumtárs nemrég megosztotta a saját megoldását, ami nála működőképes és bevált. Az UA0106 is kb. ugyanez a kialakítás, tehát annál is elvileg kivitelezhető lenne az előbbi, vagy a korábbi válaszokban említett megoldások mintájára. Magára a HDD-re egyébként nem szokás emiatt szivacsot ragasztani.

[ Szerkesztve ]

(#4257) ginola válasza King Unique (#4256) üzenetére


ginola
addikt

Nem is ragasztottam. Az a baj, hogy a műanyag pattintós zárszerkezet anyaga rendkívül puha, középen nem is zár, csak a széleken, ezért ha bármit beragasztok- akár csak a széleken- a széleken szépen az alumíniumhoz szorul a patentok miatt, de középen 3,4 mm-re eláll.....Így meg nagyon csúnya!
Szivacsnak ablakszivacsot használtam a keményebb fajtából!

[ Szerkesztve ]

(#4258) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Sziasztok! Van egy IOmega Eco 750-es külső HDD-m, aminél a ház tönkrement. Igenám, de a HDD maga 12mm vastag. Tudna valaki ajánlani egy tokot hozzá? Vettem egyet, de nem jó az csak 7mm-esre jó. Köszönöm előre is! :R

(#4259) King Unique válasza KaiotEch (#4258) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

12,5 mm magas 2,5"-os merevlemez lesz az. Korábban volt szó pl. ebben (+ ebben) a hozzászólásban az ilyen fizikális méretet kezelő külső házakról, valamint az összefoglaló táblázatában is szerepel minden egyes modellnél az erre vonatkozó adat. Illetve nemrég a 15 mm-es magasság kezelése kapcsán az alábbi kérdésekre adott válaszokban is részletezve volt ez a téma.

Egyébként egy 12,5 mm magas merevlemez nyilván a 15 mm magasat kezelő külső házakba is belefér. Valamint, ha azt nézzük, hogy manapság egyes 2 TB-os, vagy pláne a 3-5 TB-os mobil merevlemezek mind 15 mm magasak, akkor ebből a szempontból megint praktikusabb és időtállóbb megoldás lehet egy ehhez a mérethez tervezett külső ház. De, ha csak a mostani HDD-hez fogod használni, akkor nem kötelező olyat venni és elég a 12,5 mm-es magassághoz való is.

[ Szerkesztve ]

(#4260) tlac válasza tlac (#4231) üzenetére


tlac
nagyúr

megnéztem ssd-vel (intel 520 240gb) is, hogy mit csinál a via vl711

(#4261) King Unique válasza tlac (#4260) üzenetére


King Unique
titán

Ez érdekes, mert ha jelen esetben az SSD és a külső házban lévő VL711 chip is SATA 6 Gbps alapra épül, valamint utóbbi támogatja az UASP adatátviteli módot, akkor a kapott értékeknek közel a dupláját kellene produkálnia. Vagyis az USB 3.0 450 MB/s körüli gyakorlati maximumát, ami egy korábbi tesztben szemléltetve van. Ellenben a jelenlegi értékek alapján olyan, mintha csak SATA2-t és / vagy BOT módot tudna a külső ház, amire jó példa egy másik teszt.

Ha már SSD van most a külső házban, akkor amúgy a TRIM működik USB 3.0-n? A linkelt tesztekben vannak infók ennek megállapításával kapcsolatban, plusz pl. ebben a hozzászólásban is.

[ Szerkesztve ]

(#4262) tlac válasza King Unique (#4261) üzenetére


tlac
nagyúr

megméretem közvetlenül sata-n is
[kép] [kép]

uas elvileg aktív
még egy kép

én még az usb kábelen gondolkozok, hogy az is lehet gyenge pont
de lehet csak ennyit tud a chip vagy nincs rendesen bekötve

trim talán van
(egyébként a trim hiánya nem okoz kondícióromlást)

[ Szerkesztve ]

(#4263) King Unique válasza tlac (#4262) üzenetére


King Unique
titán

A SATA-n mért eredményeknél egyértelműen látszik, hogy nyilván többet tud egy SATA3-as SSD annál, mint amit előzőleg USB 3.0-n produkált ebben a külső házban. De az utóbbinál sem éppen az USB 3.0 szabvány volt a szűk keresztmetszet, hanem egyéb oka lehet a kb. SATA2-es értékeknek. Olyan előfordulhat, hogy az USB 3.0 kábel gyárilag hibás, de akkor rendszerint USB 2.0-s értékeket produkál az eszköz. Szóval itt valószínűsíthetően vagy az adott hardver- és szoftverkörnyezet, vagy a külső ház, illetve a benne lévő VIA chip lehet a szűk keresztmetszet. Ha az SSD azon a gépen és OS-nél egy másik USB 3.0-s külső házban hozza a kívánt értékeket, akkor elvileg az utóbbi lehet az oka. Aminél, ha a külső ház másik környezetben tesztelve is max. csak SATA2-es értékeket produkál SSD-vel, akkor meg pláne.

Ha megfelelően lett lefuttatva a teszt, akkor a TrimCheck alapján valóban működik a TRIM. Amit egyébként külföldi teszteknél (példa) is használni szoktak, szóval elvileg mérvadó lehet az eredménye. Valamint korábban ebben a topikban is volt szó arról, hogy UASP módban elvileg működhet. A TRIM hiánya egyébként pl. az írási sebesség drasztikus csökkenését okozhatja. Valamint a HDS nem működő TRIM esetén szokott 80%-os teljesítményt mutatni.

[ Szerkesztve ]

(#4264) tlac válasza King Unique (#4263) üzenetére


tlac
nagyúr

linux alatt is ugyanazokat az értékeket kapom (debian stretch)

van még egy másik házam is (jms567), de nem tudom mivel lennénk okosabbak ha abban is megmérném
így, hogy linux alatt is ugyanazt produkálja, valószínűsíthető, hogy nem a szoftveres környezettel van a gond

(#4265) King Unique válasza tlac (#4264) üzenetére


King Unique
titán

Ha Linuxnál is csak SATA2-es értékeket produkál USB 3.0-n, akkor nyilván kizárható a Windows hibája. A másik külső háznál a JMS567 chip szintén SATA 6 Gbps alapú és támogatja az UASP-t. Ha annál hozza az SSD az USB 3.0 maximumát, akkor a hardver, illetve annak alaplapi USB-vezérlője is kizárható, mint lehetséges korlát. Tehát egyre valószínűbb, hogy a VL711 a SATA3 és az UASP ellenére tényleg csak ennyit tud, legalábbis ennél a külső háznál.

Egyébként bizonyos esetekben akár még az is előfordulhat, hogy USB-n a diagnosztikai szoftverek nem feltétlen helyesen olvasnak ki bizonyos adatokat. Tehát lehet a külső házban akár másfajta vezérlő is. Bár a jelenlegi esetnél eleve több infó is VIA chipre utal, de a pontos típust leginkább csak szemrevételezéssel lehetne igazán biztosan megállapítani. Viszont az említve volt már egy korábbi hozzászólásban, hogy sajnos pont nem lehet leolvasni a chipről a feliratot.

Köszönöm a plusz információkat és a teszteket!

[ Szerkesztve ]

(#4266) tlac válasza King Unique (#4265) üzenetére


tlac
nagyúr

na csak kipróbáltam a másik rackkel is (egyébként erről van szó - delock 42523 - jms567 - [link] [link])

[kép] [kép]

trimcheck

Bár a jelenlegi esetnél eleve több infó is VIA chipre utal, de a pontos típust leginkább csak szemrevételezéssel lehetne igazán biztosan megállapítani. Viszont az említve volt már egy korábbi hozzászólásban, hogy sajnos pont nem lehet leolvasni a chipről a feliratot.

újra még alaposabban megnéztem erős fény alá tartva, így hogy most már tudtam, hogy mit kellene rajta látnom, végül sikerült leolvasni, hogy tényleg vl711 van rajta

[ Szerkesztve ]

(#4267) King Unique válasza tlac (#4266) üzenetére


King Unique
titán

Tehát akkor ezek szerint ennél a külső háznál egyértelműen a VL711 vezérlő a szűk keresztmetszet és tényleg csak ennyit tud. Egy 2,5"-os HDD-hez persze ez is bőven elég, de egy SATA3-as SSD-t már nyilván korlátoz, amit a tesztek is szemléltetnek.

Az egyébként érdekes és egyben pozitívum is, hogy a JMS567 chipes Delock külső háznál elvileg működik a TRIM a tesztprogram eredménye alapján. A korábbi tesztemnél szintén egy ilyen vezérlő volt az alany, ellenben annál nem működött a program szerint. De valószínűleg pl. a firmware is számíthat ilyen téren. Az enyémnél amúgy ezen hozzászólás alapján a 00.01.01.04 verziójú firmware van.

Köszönöm még egyszer a hasznos információkat és a teszteket! :R

[ Szerkesztve ]

(#4268) tlac válasza King Unique (#4267) üzenetére


tlac
nagyúr

Egy 2,5"-os HDD-hez persze ez is bőven elég

igen, az lesz benne, egy filléres vinyóval, pont ezért vettem a legolcsóbb alu házas kínait
csak érdekességképpen próbálgattam ssd-vel

Az egyébként érdekes és egyben pozitívum is, hogy a JMS567 chipes Delock külső háznál elvileg működik a TRIM a tesztprogram eredménye alapján. A korábbi tesztemnél szintén egy ilyen vezérlő volt az alany, ellenben annál nem működött a program szerint.

ez így valóban fura
lehet a helyedben megnézném még egyszer

(#4269) King Unique válasza tlac (#4268) üzenetére


King Unique
titán

Nálam JMS567 vezérlőnél nem működő TRIM-et állapított meg a program, pedig leteszteltem nyilván többször is. Esetedben működik a program eredménye alapján, az OK. Illetve az ADATA Gen 1-es (USB 3.0 ) külső SSD meghajtóinál az alábbi teszt szerint szintén, ahol ugyancsak JMS567 vezérlőt említenek. Viszont a pontos firmware-verziók nem derültek ki, pedig valószínűleg annak a függvénye is lehet a tényleges működés.

Ettől függetlenül a TRIM működésére USB-n általában inkább az USB 3.1 Gen 2 vezérlős típusoknál szokott nagyobb esély lenni. Ezt pl. a Samsung gyári kiszerelésű külső SSD meghajtóinál a T1 és T5 tesztjei is jól szemléltetik. Illetve egy másik tesztnél a Gen 2-es ASMedia és VIA vezérlőknél szintén működött a TrimCheck eredménye alapján. Valamint pl. a JMicron JMS580 chipnek az adatlapján (5-6. old.) még szerepel is a TRIM támogatása.

[ Szerkesztve ]

(#4270) caparzo89


caparzo89
újonc

Üdv

Segitséget szeretnék kérni, kb. 1 éve vettem a laptopomba(HP pavilion g6-1202eh) egy SSD-t ami benne volt HDD azt meg beletettem egy külső rackbe. Nem is volt vele idáig problémám, de most adatmásolás közben sokszor újracsatlakozik és az adatmásolás megáll. A külső rack lesz a probléma vagy a HDD-vel?
Válaszokat előre is köszönöm.

(#4271) King Unique válasza caparzo89 (#4270) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Van a topiknak összefoglalója, ahol a gyakran ismételt kérdések fejezetben ennél a problémánál is le vannak írva a lehetséges okok, illetve azok megoldásához a javaslatok. Tehát USB-s külső meghajtóknál első körben pl. a fizikai csatlakozást, illetve az USB-kábelt célszerű ellenőrizni, szükség esetén az utóbbit cserélni stb. Valamint, ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor a 2,5"-os típusoknál a tápellátásra is javasolt odafigyelni! Egyébként nem lett túl sok információ megadva, többek között pl. még a külső ház pontos típusa és az OS sem ismert.

[ Szerkesztve ]

(#4272) syzegy09


syzegy09
csendes tag

Üdv mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben a külső ház alvó módba vált, abban az esetben a torrentek seed-elése is megszűnik ugye?

(#4273) batagy válasza syzegy09 (#4272) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Igen, ha egyszer a rack alsó módban van, akkor a vinyóról adatot nem tud olvasni, így seed-elni sem tud.
Viszont a lényeg pont az, hogyha aktivitásra való igény jön, akkor fel kell ébrednie a racknek.
Tehát ha a rack aktivitásra felébred, akkor nem vesztesz seed-et.

(#4274) syzegy09 válasza batagy (#4273) üzenetére


syzegy09
csendes tag

Értem, köszönöm!
Nos ebben az esetben nálam ki szokta írni a Windows, hogy a utorrent nem találja az adott fájlt. Ebből arra következtetek, hogy nem ébred fel aktivitás hatására.

[ Szerkesztve ]

(#4275) sirdond


sirdond
őstag

Helló!

Egy USB3.0-ás 2.5-es külső rack-et keresek, ami SSD-t csatlakoztatna egy laptopra, az SSD-n pedig egy linux OS lakna. Nézegettem a listát, de annyiféle van, hogy nem igazán sikerült választanom belőle, ráadásul nem tudom, hogy melyik ajánlás aktuális még.
Van olyan típus, amit már valaki hosszabb távon tesztelt, nem csak tárolóként, és megbízhatóan működik SSD-vel? Jó linux támogatása van? Tud időszakos TRIM-et kezelni?
Az nem gond,ha nem olcsó, de indokolatlanul sokat se kelljen adni érte.
Tudnátok segíteni?

Előre is köszi!

(#4276) King Unique válasza syzegy09 (#4274) üzenetére


King Unique
titán

Vagy lehet csak nem elég gyorsan, mert ilyenkor kell neki pár másodperc, amíg újra felpörög a merevlemez és ismét elérhető lesz a külső háttértár. De ettől még a másik válaszban említett dolgok ugyanúgy érvényesek. Illetve normál esetben alvó módba csak X perc üresjárat után vált a külső ház, ellenben aktív lemezműveleteknél nem.

Ha az alvó mód tiltása a cél, akkor az a megfelelő külső házaknál akár USB-chip firmware szinten is megoldható. De esetedben sem a külső ház, sem a chip pontos típusa nem ismert. Illetve a firmware frissítése amúgy is egy komolyabb, csak saját felelősségre alkalmazandó művelet! Másik megoldás az OS-ben, illetve külső programok segítségével tiltani az alvó módot és egyúttal a merevlemez leállását. Windows esetében erről pl. ebben a hozzászólásban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#4278) King Unique válasza sirdond (#4275) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A topik összefoglalójában van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet is konkrét példákkal és egyéb hasznos információkkal. Valamint nemrég szintén szóba került a külső SSD téma és a TRIM működése. A linuxos támogatásra vonatkozóan maga az USB-chip (és firmware) típusa a S.M.A.R.T. és egyéb információk kiolvasása szempontjából is fontos, ugyanis nem mindegyiknél támogatott, vagy csak részben. Ez egy korábbi blogbejegyzésben szintén részletezve volt.

A korábbi tesztemben szereplő külső ház + SSD megoldást én is főleg Linux és Windows rendszerek futtatásához használom. Annál elvileg nem működik a TRIM és emiatt egy idő után nagyon be kellene lassulnia, de eddig ezt nem különösebben tapasztaltam. Igaz ez már a használattól is függ, illetve nyilván a működő TRIM lenne az ideális állapot.

[ Szerkesztve ]

(#4279) syzegy09


syzegy09
csendes tag

Szia!
köszönöm a kimerítő választ. Sajnos valami olcsó ebayes, egészen pontosan ez:
https://www.ebay.com/itm/USB-3-0-SATA-2-5-Inch-Hard-Drive-External-Enclosure-HDD-HD-Mobile-Disk-Case-Box-/401078162807?hash=item5d621f1577
2016-ban vásároltam még szeptember környékén. Ha esetleg tudnál abban segíteni, hogy milyen úton induljak el, bár egyre inkább úgy érzem, hogy egy teljesen új, márkás külső házat veszek inkább, az itteni összefoglaló alapján. :)

(#4280) syzegy09 válasza King Unique (#4276) üzenetére


syzegy09
csendes tag

Nem gondoltam volna egyébként, hogy külső és külső ház közt különbség van, de ezek szerint tévedtem. :D

(#4281) sirdond válasza King Unique (#4278) üzenetére


sirdond
őstag

Köszi az infókat! Ennek a TRIM "hiányosságnak" annyira nem örülök, de hát ez van.
Szerintem egy Icybox lesz a befutó, ha lehet kapni raktáron, itt a környéken.

(#4282) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Sziasztok itt is.Egy kis tanács kellene mert ezekhez a tokokhoz nem értek.Szerintem a fotóim a sejtésem szerint ezt bizonyítják. :DD
Szóval ha jól sejtem ebbe a 2.5 es tokba hiába rakok 3.5 es vinyót az nem fog működni,mert nem kap elég áramot az usb 3 on? Vagy?

[ Szerkesztve ]

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#4283) King Unique válasza sirdond (#4281) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban többek között pont az volt a lényeg, hogy manapság akár olyan USB-s külső házat is lehet találni, amelynél működik a TRIM. Ezekre linkelve voltak példák és tesztek. Sőt, egyes gyárilag összeszerelt Gen 2-es külső SSD meghajtóknál elvileg már hivatalosan is támogatott, amit pl. EZ és EZ a cikk is említ. Az előbbinél az ASMedia ASM235CM vezérlő a StarTech egyik strapabíró külső házánál szintén támogatja a gyártó állítása alapján a TRIM-et, amit az alábbi teszt is megerősít. Ahogyan a Gen 2-es VIA chip esetében az előző válaszban már linkelt teszt ugyancsak szemlélteti a Satechi külső háznál a működő állapotot.

Aztán persze nem muszáj az előbb említett modelleket venni, pláne hogy némelyik kimondottan Type-C megoldásra épül, amihez a gazda hardveren is nyilván ilyen fizikai csatlakozó szükséges. De, ha kimondottan olyan USB-s külső ház kell, amelynél jó eséllyel, vagy akár biztosan működik a TRIM, akkor a lehetőség adott.

[ Szerkesztve ]

(#4284) King Unique válasza Pécsi gyerek (#4282) üzenetére


King Unique
titán

A HDD esetedben egy 3,5"-os modell, amihez nyilván nem jó egy 2,5"-os külső ház, mert egyrészt fizikálisan eleve bele sem fog férni. Másrészt a 2,5"-os külső házból kiszedett, vagy külön megvásárolt SATA-USB adapternél (példa) a külső tápellátás sem megoldott, illetve nem mellékelnek hozzá külön tápegységet. Márpedig egy 3,5"-os HDD működéséhez ez esetben erre eleve szükség lenne, mivel az USB 3.0 port önmagában nem képes neki megfelelő áramellátást biztosítani. Ez alól USB-nél bizonyos esetekben max. az USB 3.1 Gen 2, illetve az USB 3.2 lehet kivétel, amiről egy korábbi hozzászólásban volt szó.

Tehát olyan adaptert kellett volna venni, amelynél biztosított a külső tápellátás (példa). Vagy pl. egy szintén külső tápegységgel rendelkező dokkolót, vagy egy 3,5"-os külső házat. Ezekkel viszont a Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#4285) King Unique válasza syzegy09 (#4279) üzenetére


King Unique
titán

Ez ugyanolyan típusú és kialakítású külső ház, amit nemrég egy fórumtárs vett, illetve nekem is van egy ehhez hasonló. Ezeknél a típusoknál a hátul lévő szivacs esetleges hiánya és emiatt a merevlemez nem megfelelő belső rögzítése lehet probléma, amiről szintén volt szó. A weboldalon a chip pontos típusát nem említik, de az alábbi kép alapján elvileg ASM1153, pont mint az enyémnél. Viszont, ha ennél is PID: 1153 az azonosító, akkor a firmware frissítése az összefoglalóban leírt módon eleve nem lehetséges.

A nemrég említett problémánál kaptál választ, illetve a másik válaszban javasolva volt, hogy hogyan lehetne egyszerűen megoldani az alvó mód tiltását. Tehát csak ezért nem muszáj másik külső házat venni. Viszont, ha ettől függetlenül is az utóbbi a cél, akkor pl. a topik összefoglalója segítséget nyújthat ehhez.

[ Szerkesztve ]

(#4286) Pécsi gyerek válasza King Unique (#4284) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Köszi a részletes felvilágosítást.A méretet megoldottam,mert az egyik felét levágtam :DDD Így már simán csatlakoztatni tudok egy 3,5 es hdd-t.De ezek szerint nem kap elég áramot.Amúgy ha szerzek egy usb elosztót,akkor 2 db usb sem adna neki elég áramot? Vagy amit írtál ez az Y usb kábel sem lenne jó?

[ Szerkesztve ]

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#4287) King Unique válasza Pécsi gyerek (#4286) üzenetére


King Unique
titán

Nem, mert hiába használnál Y-káblelt és 2 db USB 3.0 portot, attól még ugyanúgy csak 5 V feszültség lesz. Ellenben egy 3,5"-os merevlemez működéséhez normál esetben eleve 12 V szükséges.

(#4288) Pécsi gyerek válasza King Unique (#4287) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Köszi asszem beszerzek egy belevaló kis 120 gb os 2.5- es vinyót :DDD

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#4289) sirdond válasza King Unique (#4283) üzenetére


sirdond
őstag

Igen, csak az a baj ezekkel,hogy azok közül,amelyik támogatja a TRIM-et mindegyik 3.1-es,ahogy nézegettem őket, azt pedig sajnos nem tudom kihasználni.

(#4290) sirdond


sirdond
őstag

Mi a helyzet ezzel a cuccal: USB312SAT3CB

Vagy az ehhez hasonló SATA átalakítókkal? Tudom kicsit offtopic itt, de próbált valaki hasonlót esetleg?

(Mondjuk valszeg ez is csak 3.1-es interfészen keresztül támogatja TRIM-et, sima 3.0-án gondolom nem)

[ Szerkesztve ]

(#4291) King Unique válasza sirdond (#4289) üzenetére


King Unique
titán

Ha figyelmesen elolvastad a korábbi válaszokat, akkor azoknál linkelve voltak olyan példák is, ahol Gen 1-es (USB 3.0) eszközöknél is működött a TRIM, legalábbis a TrimCheck program szerint. Sőt, az itteni topikban nemrég szintén ez volt a téma, ami ugyancsak linkelve volt. Az viszont igaz, hogy általánosan inkább a Gen 2-es típusoknál lehet erre nagyobb esély, illetve az előzőleg említett hivatalos gyártói információk is ezeknél közöltek működő állapotot.

Az egy dolog, hogy nincsenek a gépeden USB 3.1 Gen 2 portok, viszont attól még használható egy ilyen eszköz USB 3.0 portokhoz csatlakoztatva is. Ugyanis az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek. Valamint egy külső SSD-nél OS futtatásakor nyilván megfelel az USB 3.0 szabvány sebessége is. Illetve ilyen téren amúgy sem igazán a szekvenciális maximumok lényegesek, hanem inkább a 4K értékek és az elérési idők.

SATA-USB adapterekkel kapcsolatos tesztek is vannak az összefoglalóban. Az általad linkelt Gen 2-es típussal nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, de pl. EZ a Gen 1-es modell jónak mondható. Igaz ez utóbbinál a TRIM működése nem lett tesztelve. Viszont ilyen adaptereket leginkább akkor szokás használni, ha gyakorta cserélve van a csatlakoztatott HDD / SSD meghajtó, illetve több háttértárhoz is használni kell az eszközt. Ellenkező esetben viszont célszerűbb egy külső házat venni és abba beszerelni a háttértárat, majd úgy használni.

[ Szerkesztve ]

(#4292) Panthera


Panthera
őstag

Üdv!

2.5 IDE-s hdd-t próbáltam USB-n csatlakoztatni (külső IDE/SATA to USB átalakítóval), de nem ismeri fel a windows 7, az eszközkezelőben sem látszódik. Próbáltam 2 hdd-t is, több gépen (direkt alaplapi USB-n), tudomásom szerint nem rosszak és a külső csatoló is volt már ilyen célra használva.
Kell a hdd-n jumpert állítani szerintetek? (Még az RPS mód jutott eszembe, bár egyik se WD típusú.)

Köszönöm!

(#4293) szpali


szpali
addikt

2,5" bővíthetőség híján, rendeltem egy ilyen külső házat a régi 850EVO SSD-hez.

A gyártó szerint ezek közül mindegyik TRIM támogatással rendelkezik.
Remélem nem lesz vele gond :U

iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE

(#4294) King Unique válasza Panthera (#4292) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Magát az adaptert normál esetben elvileg HDD nélkül is fel kellene ismernie az OS-nek, meg kellene jelennie az eszközkezelőben stb. Ha már ez sem történik meg és még ismeretlen eszközként sem jelenik meg, akkor ott valószínűleg egyéb gond is lehet. Ilyenkor lehet próbálgatni a szokásos dolgokat, vagyis másik portban / kábellel / gépen / operációs rendszerrel is kipróbálni az eszközt, hogy meg lehessen állapítani a probléma forrását.

[ Szerkesztve ]

(#4295) bl4ze


bl4ze
veterán

Sziasztok,

Főként média (UHD filmek, FULL HD filmek) lejátszásához milyen külső hdd-t ajánlotok ?
Néha torrent letöltés menne még direktben rá.

Samsung 55" UHD tv-n lenne használva, illetve egy Mede8er media playerrel, és USB 3.0 porton egy Lenovo laptoppal.
Fontos lenne, hogy külső táp nélkül bármivel elmenjen (TV,Media Player) illetve méretben 1TB elég.

Ár/Érték arányban mi a legjobb vétel most ?

Tippeket előre is köszönök. :R

.:. bl4ze .:.

(#4296) syzegy09 válasza batagy (#4273) üzenetére


syzegy09
csendes tag

Hali!
Láttam írtál egy cikket az egyik ebayes vételedről, amelyben IS621-es chipet szereltek. Nos, nekem is ilyen van!
Annyi lenne továbbra is a kérdésem, hogy mit tudnék ezzel a rack-kel kezdeni, mert olyanokat is produkál, hogy letöltés közben a uTorrent kiírja, hogy a "Rendszer nem találja a megadott fájlt."
Majd kihúzom, újra be, és tudom tölteni tovább... :)
Esetleg egy firmware frissítés? :) IS621-es firmware-t frissített már valaki?

(#4297) King Unique válasza bl4ze (#4295) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez a topik 2,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik, amelyekbe a merevlemezt értelemszerűen külön kell megvásárolni. Ellenben, ha egy gyárilag összeszerelt megoldás kell, akkor azon típusok a Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topik témájába tartoznak.

Viszont most nem is feltétlen ez a lényeg, mert a tv-vel és a különféle médialejátszókkal történő használat eleve speciális eset, amivel kapcsolatban a másik topiknak pl. ebben a hozzászólásában le van írva a lényeg. Valamint pl. a 4K UHD filmek lejátszását illetően az alábbi kérdésre adott válaszokban. Tehát a megfelelő kompatibilitás, USB-s tápellátás, lejátszási képesség stb. elsősorban az adott készülékektől függnek. Az ügyben viszont már az azzal foglalkozó topikokban kellene érdeklődni!

A laptop és a desktop OS felállás viszont már teljesen OK, illetve az USB 3.0 port a 2,5"-os külső merevlemezek stabil tápellátása szempontjából is. Az összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, információs táblázat stb., amik alapján pl. a Captiva, vagy egyéb külső ház is opció lehet.

[ Szerkesztve ]

(#4299) King Unique válasza syzegy09 (#4296) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég erre a problémára már kaptál egy választ, amiben le van írva, hogyan lehetne a Windows esetében tiltani az alvó módot. Szóval először inkább ezt kellene kipróbálni, pláne hogy az Innostor chipek firmware-ének frissítésével nincsen itt a topikban tapasztalat! Sőt, ezekhez még külső firmware-t sem nagyon lehet találni pl. az összefoglalóban említett weboldalakon.

(#4300) syzegy09 válasza King Unique (#4299) üzenetére


syzegy09
csendes tag

Köszi a türelmed a n00bságomhoz! :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.