Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5401) tKb.


tKb.
tag

Sziasztok!
Családi képek és videók tárolására szeretnék vásárolni egy eszközt. Jelenleg egy Samsung T7 500gb-os SSD-n van minden ami fontos, de azt hallottam, hogy hosszútávon nem ez a legjobb megoldás, illetve biztonságosabb lenne, hogyha 2x meglenne minden. Milyen eszközt ajánlanátok extrém hosszútávra? Valószínűleg 1TB méret mégjobb megoldás lenne, mert kezdjük kinőni az 500gb-ot.
Előre is köszönöm!

(#5402) hoffman_ válasza cOxeR (#5400) üzenetére


hoffman_
nagyúr

én ezt tervezem megrendelni, az egyik értelmes árú megoldásnak tűnik.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5403) cOxeR válasza hoffman_ (#5402) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezt néztem én is, szimpatikus is amiket olvastam róla.

Ma viszont megérkezett a külső házam, szép, minőségi fogása van és szimpatikus, hogy mennyi minden van hozzá. (tartalék csavar, csavarhúzó)
SSD-ért majd csak a napokban megyek, meg MacBook is holnap érkezik.
Majd tesztelek, kíváncsi leszek, mit tud.
Ehhez van amúgy 2 db kábel is, egy type c - c meg egy type c - usb, az usb-s még jó is lehet a linkelt Blitzwolf tárolásához, meg az a 120w-os baseus táp.

[ Szerkesztve ]

(#5404) King Unique válasza tKb. (#5401) üzenetére


King Unique
titán

A hosszú idejű adattárolásnál eleve az a lényeg, hogy több helyre, több offline és/vagy online tárolóeszközre legyenek mentve a fontos adatok, a már elhasználódott és régi fizikai tárolóeszközök szükség esetén időnként cserélve legyenek megfelelő állapotú újakra, stb., lásd egy társtopikban leírtakat.

Ez a topik 2,5", M.2 fizikai méretű illetve formátumú és USB-s, eSATA, Thunderbolt stb. interfészes külső házakkal foglalkozik. Ahol esetedben a leírtakból nem derült ki, hogy most HDD-hez vagy SSD-hez + azok közül is pontosan milyenhez keresel és pontosan milyen interfészes külső házat, valamint az sem, hogy biztosan külön vásárolt külső ház + belső HDD / SSD = külső HDD / SSD megoldás kell, vagy inkább gyárilag készre szerelt külső HDD / SSD. :F Ha az utóbbi, akkor az HDD alapon az előbb linkelt társtopik, SSD alapon pedig ugyancsak egy másik topik témája, ahol az utóbbi linkek egyúttal konkrét példákat is tartalmaznak.

[ Szerkesztve ]

(#5405) King Unique válasza cOxeR (#5403) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ránézésre a 40 Gb/s USB4 / Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 interfészes ORICO M2V01-C4 külső ház, aminek kellően gyors M.2 PCIe NVMe SSD-vel a MacBook Thunderbolt 3 portján a gyárilag mellékelt kábellel kb. ilyen adatátviteli sebességet kell tudni. Bár volt akinél csak ennyit tudott ez a külső ház, de ez már az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet.

(#5406) cOxeR válasza King Unique (#5405) üzenetére


cOxeR
Ármester

Igen az, kiváncsi leszek, ebből az elméleti 5000 Mb/s ből mit tud, lehet overkill bele egy wd 850 black?

(#5407) cOxeR válasza King Unique (#5405) üzenetére


cOxeR
Ármester

A legnagyobb szívás, hogy eddig csak szenvedek ezzel a házzal, nekem se hozza az elvárt értékeket. No és a legrosszabb, hogy nekem is van vele csatlakozási gondom.
Egyszer felismeri egyszer nem, másik külső csatlakoztatott sd kártyaolvasóval nincs gondom, és az hozza is a kártya sebességet (280-290mbs).
Megnézem pc-n, mit mutat, de ez így nem használható. Leválasztom, és hiába csatlakoztatom, kb 5 perc múlva, nem érzékeli. Kihúzom a kábelt a gépből újra bedugom, meg megy. 40 ezer Ft-ért azért nem ezt várná el az ember.
Ez a max amit el tudtam érni, mindegy mire formázom:

Egy fizikai kép:

[ Szerkesztve ]

(#5408) cOxeR válasza cOxeR (#5407) üzenetére


cOxeR
Ármester

Asztali gépen még érdekesebb. Exfat formátum.

(#5410) King Unique válasza cOxeR (#5407) üzenetére


King Unique
titán

Az elvárt értékek azok, amik az előző válaszban linkelve lettek, meg amit M.2 PCIe NVMe SSD-vel tud egy Thunderbolt 3-as külső ház Thunderbolt 3 porton, lásd pl. ezen és ezen teszteket. Sőt, van konkrét teszt a most említett ORICO M2V01-C4 külső házról is, ami másnál szintén hozta az előbbi teszteknél jellemző értékeket, ahol Macen illetve macOS esetében a külső SSD-n lévő fájlrendszer függvényében - lásd APFS vs. exFAT - is voltak eltérések főleg az írási sebességnél. Vagyis esetedben a 2765 MB/s olvasási sebesség nyilván jó, max. az 1017 MB/s írási sebesség az ami kevés, de még az utóbbi sem feltétlen annyira, mivel a termék weboldalán konkrétan 2700 és 1400 MB/s van/volt megadva a szekvenciális olvasási és írási sebességnél. Továbbá ha esetedben Macen is exFAT-ra formázva történt a sebességteszt, akkor lehet azért volt lassabb arra az írás, mint ahogyan az előbb linkelt tesztnél is, + az adott hardver- és szoftverkörnyezet mellett magától a külső házba tett NVMe SSD sebességétől is függhet hogy milyen értékek jönnek ki. Az asztali PC-n kapott eredménynél meg eleve nincs miről beszélni, mivel az értékek alapján vélhetően nem Thunderbolt 3 hanem csak USB 3.0 porton lett tesztelve a külső ház adatátviteli sebessége, valamint maga a Windows 7 UASP-t sem támogat és ezért annál még azon szabvány maximuma sem érhető el.

Az adatkapcsolati problémával kapcsolatban lásd a téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében az ide vonatkozó kérdést és választ, ami pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van. + Nemrég más esetét, ahol végül az USB-kábel cseréje lett a megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#5411) cOxeR válasza King Unique (#5410) üzenetére


cOxeR
Ármester

Köszönöm, főleg az azonos ssd-s tesztet, nem találtam rá. Az a gond, hogy formátum függetlenül is ezt az értéket kapom (exfat vagy apfs). Sőt inkább a 900 körüli értek a jellemző átlagban, az 1000 feletti írás ritka.
A pc-s vonal a csatornán vérzik el, sajnos azt en is látom.
TB3 eseten az elméleti max az 22 mbit egy irányba, ezért jönnek ezek a 2700mbs értékek. Az írás a gond, ha 2000 felett lenne teljesen elégedett lennék, de így annyira nem érzem jónak. Bármelyik low cost nvme tudja ezt.
A kábel nekem is gyanús, főleg azért mert nem is igazán érzem stabilnak csatlakozáskor. Nem mintha pc-n ne lenne olyan, hogy bedugom és nem érzékeli a házat.
Van ezzel az eszközzel baj, nagyon nem konstans, így főleg problémás. Kiváncsi vagyok a gyártóval mire jutok.

(#5413) Piloss


Piloss
senior tag

Kis beszámoló, hogy legyen ilyen is

Áldozat: Orico 2588US3
Tesztkörnyezet: Asus X570 Prime P (bios 4021)
Chipset driver: 3.08.17.735
Tesztelt: SSD Samsung 850 Pro 256 Gb, hátsó USB 3.0 portra csatlakoztatva
Gében lévő SSD: Samsung PM981 1TB

2800 Ft-ért sztem vállalható :)

Alábbi eredményeket hozta:

We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"

(#5414) King Unique válasza Piloss (#5413) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég pont ugyanilyen külső házról készült itt beszámoló, ahol az arra adott válaszban az UNMAP (TRIM) működése volt kérdés ha már SSD-vel van használva, ami a mostaninál szintén aktuális.

Köszönjük a beszámolót! :R

(#5415) Piloss válasza King Unique (#5414) üzenetére


Piloss
senior tag

Igen, részben a jelzett hsz miatt is csináltam a beszámolót

TRIM is működik a kép alapján

We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"

(#5416) King Unique válasza Piloss (#5415) üzenetére


King Unique
titán

Ha a leírtak szerint lett tesztelve és a mellékelt screenshoton lévő kimenetet adta a TrimCheck program, akkor igen, valóban működik ennél a külső háznál USB-n az UNMAP (TRIM), ami nyilván előnyös SSD használatánál.

Köszönjük az újabb információt!

(#5417) Piloss válasza King Unique (#5416) üzenetére


Piloss
senior tag

Igen, az alapján csináltam
HDD lesz benne, de azért nem rossz tudni hogy SSD-t is tud fogadni, ha arról van szó :R

We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"

(#5418) Zlin50 válasza King Unique (#5416) üzenetére


Zlin50
senior tag

A másik lehetőség az, hogy ha a HDS azt jelzi , hogy a TRIM támogatva és engedélyezve, akkor működik. Alaplapra kötve a külső eszközöket jobban működik mint mikor vezérlőkártyára van csatlakoztatva.

Nem tudom ez a megfelelő fórum a következő kérdésemhez, de majd meglátjuk. Működik vajon ez [link] az eszköz külső rackben a megfelelő tápellátásokat csatlakoztatva, mind az NVMe laphoz mind a bele illeszthető vezérlőkártyához, vagy csak alaplapra csatlakoztatva várható hogy külső racket a lapra csatlakoztatott vezérlőkártyán keresztül elérhető legyen a meghajtó?

[ Szerkesztve ]

"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"

(#5419) King Unique válasza Zlin50 (#5418) üzenetére


King Unique
titán

Nem, nem minden esetben jelent USB-s meghajtóknál a HDS jelzése ténylegesen működő TRIM illetve UNMAP állapotot - lásd egy korábbi tesztnél - , nem véletlenül volt javasolva a tesztelés más módon, az utóbbi az igazán biztos. ;)

Nem világos egy ilyennek mégis mi köze van a külső házakhoz / adapterekhez, amikor eleve belső adapter, meg nyilván nem egy ilyet teszünk pl. USB-n csatlakozó M.2 formátumú külső házba amiben már eleve van gyárilag ahhoz való foglalat, PCB (példa). + Ez a topik eleve 2,5" és M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. interfészes külső házakkal és adapterekkel foglalkozik, a PC-be építhető belső adapterek értelemszerűen nem ennek a topiknak a témája, utóbbival kapcsolatban a jelen esetnél tessék pl. vagy a Flash SSD, vagy a megfelelő alaplapos topikban érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#5420) Zlin50 válasza King Unique (#5419) üzenetére


Zlin50
senior tag

Az eszköz elvileg illeszkedik külső M2 NVMe rackbe is....

Az is érdekes , hogy egy adott ugyanazon USB 3.1 vezérlőkártya használata mellett egyidejűleg rákötött külső NVMe rack egyikére a HDS jelzi hogy van trim , a másikra azt hogy nincs.

[ Szerkesztve ]

"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"

(#5421) Zlin50 válasza King Unique (#5419) üzenetére


Zlin50
senior tag

A teszt egyébként elég régi , és azóta már vannak újabb USB 3.1 -es vezérlők is (alaplapi és/vagy PCIe kártya) , és azoknál más lehet a helyzet. A gyártót majd megkérdezem, és bizonyára megmondja ,hogy csak alaplapra szánják vagy akár külső rackben is működik.

[ Szerkesztve ]

"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"

(#5422) King Unique válasza Zlin50 (#5420) üzenetére


King Unique
titán

Nem világos mégis hogyan illeszkedve pl. egy USB-s M.2 külső házba ez, amikor láthatóan ránézésre bele sem férne, az előbbi képen lévő külső háznál is jóval vékonyabb / alacsonyabb a belső PCB, amire még maga az SSD is rájön, + arra legalább rá van integrálva az USB fizikai interfész is, ellenben az előbbi adapterre nincsen és nem véletlenül, mivel eleve nem olyan célra való... + Az előzőleg már le lett írva világosan, hogy ez eleve PC-be való belső M.2 - PCIe adapter, vagyis semmi köze a jelen topik témájához, ahhoz M.2 alapon pl. az USB-s adapterek és külső házak kapcsolódnak.

Attól, hogy a linkelt teszt nem mai, meg világosan szemlélteti mi a helyzet USB-n a TRIM működése kapcsán és az manapság is érvényes. Ahol a mostani témánál nem az a fő kérdés, hogy USB-n működik-e - világosan le lett írva már akkor is a bejegyzés végén példákkal szemléltetve hogy bizonyos esetekben működhet - , hanem hogy a HDS és társai diagnosztikai programok nem minden esetben jelenítik meg helyesen külső SSD-knél a TRIM működését - lásd a tesztben HDS vs. TrimCheck - , nem véletlenül használják külföldi teszteknél (pl. ennél és ennél) is a már linkelt módszert. ;) Továbbá egyébként maga a TRIM megnevezés is pontatlan, mivel az ATA parancs ami belső SSD-knél értendő, ellenben USB-s csatlakozásnál az SCSI UNMAP a megfelelője 2,5" és M.2 formátumú SATA külső SSD-knél, M.2 PCIe NVMe SSD-k esetén pedig eleve bele van építve az alap működési mechanizmusba a Dataset Management deallocate parancs formájában, az utóbbinál pont ezért elvileg echte működnie kellene belső és külső meghajtóknál egyaránt. Szóval ennyit a TRIM működése kapcsán külső SSD-knél az alapesetben inkább belső SSD-hez való diagnosztikai szoftverekről, sőt pl. az egyes belső SSD-k gyári diagnosztikai szoftverei van hogy nem is támogatják a meghajtót USB-s külső házban használva. :))

[ Szerkesztve ]

(#5423) cOxeR válasza cOxeR (#5411) üzenetére


cOxeR
Ármester

Megreklamáltam a sebesség és megbízhatatlanság dolgokat az Orico-nal, sokadik elégedetlen levélre, küldtek egy új kábelt.

Már mikor kibontottam, láttam a két kábel közötti különbséget.
Majd mikor csatlakoztattam, ez az új kábel sokkal szorosabb, nem lötyög... már is megoldódott a csatlakozás utáni vagy megjelenik a felcsatolt eszköz vagy nem.
Jöjjön az egésznek a legjobb része, majdnem a beépített SSD sebességét hozza.

Mennyit számít, hogy egy önálló forgalomban levő minőségi kábelt, vagy egy pénzspórolós tucatot csomagolnak egy külső SSD doboz mellé. Gyártó ugyanaz, a sebesség adatok is... még is ég és föld.

[ Szerkesztve ]

(#5424) kutga


kutga
nagyúr

Hölgyek/Urak!

Vásároltam egy EE25-XA6 házikót és tettem bele egy 120 gigás Samsung EVO 850 SSD-t, amit a külső házban le is formáztam. A leírása alapján ez a házikó TRIM képes, a HD Sentinel, és a topikban ajánlott Trimcheck szerint viszont nem működik ezzel az SSD-vel, valamit rosszul csináltam?

Let the Zone take me if I am.

(#5425) King Unique válasza kutga (#5424) üzenetére


King Unique
titán

Nem írtad, hogy milyen Windowszal használod. USB-n az UNMAP (TRIM) működésének feltétele az UASP támogatása és működése, ami Windowsoknál natívan Windows 8-tól támogatott, azaz ha pl. Windows 7-tel használod a külső házat illetve külső SSD-t, akkor nem meglepő ha az utóbbinál nem működik.

(#5426) kutga válasza King Unique (#5425) üzenetére


kutga
nagyúr

Szia!

Windows 10 Home 32 bites van az irodában, Windows 10 Pro 64 bites otthon, egyelőre csak az irodában próbáltam.

Ha az is számít egyébként, az irodai gépen usb2-es portok vannak csak.

[ Szerkesztve ]

Let the Zone take me if I am.

(#5427) King Unique válasza kutga (#5426) üzenetére


King Unique
titán

A Windows 10 az oké, de akkor azt kellene megnézni az eszközkezelőben, hogy az adott PC-nél UASP módban csatlakozik és működik-e a külső ház, mert ha nem (támogatnia kell a külső háznak, az OS-nek és a PC-ben lévő USB-vezérlőnek is), akkor nem meglepő ha nem működik - már ha valóban megfelelően lett letesztelve - az UNMAP (TRIM).

(#5428) kutga válasza King Unique (#5427) üzenetére


kutga
nagyúr

Nem UASP módban csatlakozik. Azt hogy az usb vezérlő támogatja-e azt honnan tudom meg?

Let the Zone take me if I am.

(#5429) King Unique válasza kutga (#5428) üzenetére


King Unique
titán

Akkor adott a magyarázat miért nem működik az UNMAP (TRIM), ahol ez esetben az adott régi PC, abban az USB 2.0 vezérlő és portok lehet a gyenge láncszem, az utóbbi nem támogatja az UASP-t, hacsak esetleg nincsen valami egyéb korlátozás munkahelyi környezet lévén. Ha az otthoni PC modernebb és USB 3.X portok vannak rajta, akkor annál viszont már működnie kellene az UASP és UNMAP (TRIM) funkcióknak, meg ha ugye adott a külső ház és az OS felőli támogatás is.

(#5430) kutga válasza King Unique (#5429) üzenetére


kutga
nagyúr

Otthon se működik.

Let the Zone take me if I am.

(#5431) King Unique válasza kutga (#5430) üzenetére


King Unique
titán

Miért, ott USB 3.X portok vannak a PC-n és a gyári USB-kábellel olyan porthoz csatlakoztatva UASP módban működik az eszköz, megfelelően lett tesztelve az UNMAP (TRIM) működése a TrimCheck programmal?

[ Szerkesztve ]

(#5432) kutga válasza King Unique (#5431) üzenetére


kutga
nagyúr

Itthon usb3 van, de nem UASP módban működik az eszköz.

Let the Zone take me if I am.

(#5434) King Unique válasza kutga (#5432) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem UASP módban működik az eszköz, akkor az UNMAP (TRIM) sem fog működni. A miért nem működik kiderítéséhez viszont válasz kellene az előző válaszban feltett kérdésben felsoroltakra, + hogy pontosan milyen USB 3.0 alaplapi vezérlőről van szó, ugyanazon PC ugyanazon USB 3.X portjához egy másik hasonló eszközt csatlakoztatva annál sem működik az UASP és UNMAP vagy csak az említett külső háznál nem, stb.

(#5435) kutga válasza King Unique (#5434) üzenetére


kutga
nagyúr

Megpróbálok mindenre válaszolni.

USB 3.1 portok vannak, gyári usb kábellel csatlakoztattam, TrimCheck programmal tesztelve nem működik a trim.

Ezek az usb vezérlők vannak:

Hirtelen egy pendrive-ot találtam, de az sem uasp módban megy.

Let the Zone take me if I am.

(#5436) King Unique válasza kutga (#5435) üzenetére


King Unique
titán

Az alaplap weboldalán a specifikációban USB 3.1 Gen 1 portok vannak említve, amik lényegében = USB 3.0 portok. Az AMD USB 3.X alaplapi vezérlő, chipset helyett lehet szerencsésebb lett volna újabb Windowsoknál az Intel, az olyan alaplap, de már mindegy.

Hasonló eszköz alatt UASP-s külső HDD/SSD meghajtó értendő, nem egy mezei pendrive-ra, ahol az utóbbi jó eséllyel eleve nem támogatja az UASP-t és annál azért nem működik.

A tesztelésre és hibakeresésre egy jó módszer lehet otthon egy másik, lehetőleg Intel platformos PC-n kipróbálni USB 3.X porthoz csatlakoztatva a külső házat illetve külső SSD-t. Ha erre nincsen lehetőség, akkor másik opció a jelenlegi PC-n pendrive-ról bebootolni egy Linux Live rendszert, majd ott tesztelni hogy működik-e az UASP és az UNMAP (TRIM). Ha igen, akkor a nálad telepített Windows 10-nél nem stimmel valami (pl. driver), ha nem akkor meg értelemszerűen a PC, az ottani hardverkörnyezet (alaplap illetve vezérlő) a probléma oka. Vagy egy másik lehetséges ok, hogy esetleg maga a külső ház vagy annál az USB-kábel gyárilag hibás és azért nem működik az UASP és az UNMAP, de akkor arról pontosan meg kellene bizonyosodni több PC-n és OS alatt történő teszteléssel, valamint másik USB 3.0 kábellel történő kipróbálással. + Azt is érdemes ellenőrizni, hogy BIOS/UEFI szinten nincsen-e esetleg letiltva valami, működnek-e rendesen és megfelelő adatátviteli sebességgel az USB 3.0 portok, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5437) GoodSpeed


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog (1)

Sziasztok,

Megérkezett hozzám az Asus ROG Strix G713QM-HX1139T laptop.
A PC-s alkatrészekből csak pár dolgot szeretnék megtartani:
Billentyűzet: Cooler Master MasterKeys Pro M White MX Red
Egér: Razer DeathAdder Elite
Eddig tiszta sor, de van még pár SSD-m is, és HDD-m is.
Két USB 3.0-s SHARKOON Swift Case Pro USB 3.0 merevlemezházban van még:
1. WD 3TB Red IntelliPower 64MB SATA3 WD30EFRX és egy Western Digital (WD10EZEX) Caviar Blue 1TB HDD is.Ezek már rajta vannak.
SSD-k:

100%-osak:
SAMSUNG 500GB SSD Series 850 Evo (MZ-75E500B)
SAMSUNG 500GB SSD Series 860 EVO MZ-76E500B/EU

Ezt a két SSD-t még megmenteném külső házzal.

1. Kérdés: milyen házakat ajánlanátok hozzá?
2. Milyen USB 3.0/3.1/3.2 hub-ot?

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#5438) King Unique válasza GoodSpeed (#5437) üzenetére


King Unique
titán

1. Lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében leírtakat, az ott lévő 2,5"-os példákat. Ahol a pontosan milyen külső házat értelemszerűen attól is függ, hogy műanyag vagy fémházas legyen, tool-free kivitelű vagy csavaros összeszerelésű legyen, milyen interfészes (pl. USB 3.2 Gen 1 = USB 3.0 / USB 3.2 Gen 2 = USB 3.1 Gen 2) és az eszköz - gazda felől milyen fizikai csatlakozóval (pl. Micro-B - Type-A, Type-C - Type-C) szerelt kell, legyen-e biztos UNMAP (TRIM) támogatás az SSD miatt, mekkora az anyagi keret a vásárlásra, stb.

2. Az USB-hub nem kifejezetten ennek a topiknak a témája, max. az a tanács hogy több USB-s meghajtó egyidejű használatához aktív (külső tápos) típust javasolt venni, + itt egy konkrét USB 3.0-s példa más milyet használ ami bevált.

[ Szerkesztve ]

(#5439) peestike


peestike
senior tag

sziasztok!
segítséget kérnék, melyiket a sok közül? :)
jön alin 11.11, szeretnék 2 darab külső tokot, egyet 1 terrás hdd-hez, egyet 1 terrás ssd-hez. az, hogy csavaros, vagy tool free mindegy. a következőket néztem, remélem van köztük megfelelő, meg remélem jókat nézek...
valójában, ha esetleg kettő is lenne, amelyek jók, az se lenne baj, ránézésre el lehetne dönteni, hogy melyikben mi van. :)
blueendless mr23f
orico 2526c3
ugreen cm300
orico 2179-c3
orico 2518c3
esetleg, ha van más/jobb, természetesen szívesen fogadom.
köszönöm szépen! :R

42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.

(#5440) GoodSpeed válasza King Unique (#5438) üzenetére


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog (1)

1. Amire feltétlen szükségem van, hogy tudja: "UNMAP (TRIM) támogatás az SSD miatt" A két SSD-nél darabonként 10 000 Ft-ra gondoltam.
A laptopon oldalt 2 db USB 3.2.1 port van, hátul pedig egy USB 3.2.2

2. Az USB HUB az általad javasolt, lényegében nekem meg is felel.

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#5441) gerner1 válasza peestike (#5439) üzenetére


gerner1
veterán

Nekünk ilyenből van több darab:
- LC POWER LC-25U3-BECRUX-C1 . Itthoni beszerzési ár sem vészes: LINK

Szóval, 'mérlegelés' után, lehet ez is egy alternatíva ( például: az általad linkeltek árait Forintosítva, és azokkal összehasonlítva, stb..).

(#5442) King Unique válasza GoodSpeed (#5440) üzenetére


King Unique
titán

Oké, de azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni - nem véletlenül volt megemlítve az előző válaszban - , hogy elég-e az USB 3.0-s külső ház és a Micro-B - Type-A csatlakozási lehetőség, vagy inkább USB 3.1 Gen 2 és Type-C - Type-C típus kell-e.
Ha az előbbi, akkor ott van pl. az AXAGON kínálata, ahol az EE25-XA6, EE25-F6B / EE25-F6G / EE25-F6S, EE25-SL (vagy USB-C alapon az EE25-SLC), ADSA-1S6 modelleknél eleve adott az UNMAP (TRIM) biztos támogatása, a gyártó is egyértelműen feltünteti.
Ha az utóbbi, akkor akár az iménti hozzászólásokban említett modellek is megfelelhetnek a célra, + vannak itt egyéb ilyen külső házakkal is tapasztalatok (példa), bár az utóbbinál az UNMAP (TRIM) pont nem működött a beszámoló alapján.

[ Szerkesztve ]

(#5443) King Unique válasza peestike (#5439) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban értelemszerűen azokkal a külső házakkal van konkrét tapasztalat, amelyek szerepelnek a téma összefoglaló információs táblázatában és/vagy beszámolóinál / tesztjeinél, valamint a topikban volt említés az adott modellről. Amiket felsoroltál, azok közül 2,5" | USB 3.1 Gen 2 | Type-C alapon elvileg mind megfelelhet a célra, de gyakorlati tapasztalat itt egyelőre többnyire csak az Orico 2526C3 és 2518C3 modellekkel van.
Az 1 terás HDD pontos típusa illetve magassága nem derült ki, de a linkelt külső házakba általában max. 9,5 mm magas HDD/SSD meghajtó fér bele, tehát pl. a 12,5 és 15 mm magas HDD-k értelemszerűen nem.
Ha 2,5"-os SATA SSD, akkor ott esetedben szintén téma lehet - főleg gyakori írás és törlés esetén - USB-n az UNMAP (TRIM) támogatása, lásd pl. a legutóbbi válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#5444) peestike


peestike
senior tag

köszönöm szépen a válaszokat, előrébb vagyok! :R

42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.

(#5445) GoodSpeed válasza King Unique (#5442) üzenetére


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog (1)

Külső merevlemez ház AXAGON EE25-XA6 ALINE fekete ebből rendelek három darabot. Ez nincs a táblázatban, Hard Disk Sentinel támogatás is van?

Ez pedig megrendelve kifizetve: U3CHARGEHUB7 | i-tec USB 3.0 Charging HUB 7port + Power Adapter 36 W | i-tec

[ Szerkesztve ]

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#5446) King Unique válasza GoodSpeed (#5445) üzenetére


King Unique
titán

A változatosság kedvéért akár lehetett volna eltérő modelleket is választani az előzőleg felsorolt jellemzők függvényében, de ha elég az USB 3.0 és fontos az SSD-k miatt a biztos UNMAP (TRIM) támogatása, akkor az EE25-XA6 nyilván megfelelhet a célra. Aminél a gyártó weboldalán eleve említik a S.M.A.R.T. támogatását és nyilván a HDS is kezeli ezen külső házat, sőt manapság az ilyeneknél ez kb. alap szokott lenni.

(#5447) GoodSpeed válasza King Unique (#5446) üzenetére


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog (1)

Különbözőket vásároltam

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#5449) GoodSpeed


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog (1)

A Plextor M8PeG SSD meghajtó (PX-256M8PeG) NVMe-hez melyiket ajánlanátok?

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.